فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 65 (بهار 1395)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 65 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یدالله مقدسی صفحه 7
    تاریخ ولادت و شهادت امام جواد علیه السلام از جمله موضوعاتی است که گزارش های تاریخی چندگانه ای از آن، در منابع تاریخی آمده است. رسیدن به نتیجه ای روشن در این گونه موارد، علاوه بر افزودن آگاهی های قابل اعتماد درباره معصومان علیهم السلام، به شناخت بهتر زمان صدور برخی روایات و رویدادها مدد می رساند. این مقاله برای تعیین زمان دقیق تولد و شهادت امام جواد علیه السلام، با بررسی گزارش های موجود در منابع شیعی و سنی درباره سال و ماه تولد امام علیه السلام، گزارش های تولد آن حضرت در غیر سال 195ق. و نیز گزارش تولد ایشان در دهم ماه رجب را نامعتبر و گزارش تولد آن حضرت در پانزدهم ماه رمضان سال 195ق. را مستند و برتر از دیگر گزارش ها شمرده است. این نوشتار، گزارش های دال بر شهادت امام جواد علیه السلام در غیر سال 220ق. را نیز دارای اعتبار ندانسته و گزارش شهادت آن حضرت در آخر ماه ذی قعده سال 220ق. را برتر از دیگر گزارش ها نهاده است.
    کلیدواژگان: امام جواد علیه السلام، تاریخ امامت، سندپژوهی، نقد متن، حدیث شناسی
  • نعمت الله صفری فروشانی، محمدتقی ذاکری صفحه 33
    بررسی حیات فرهنگی و اجتماعی اصحاب امامان شیعه علیهم السلام مورد توجه تاریخ پژوهان دهه های اخیر قرار گرفته است. اغلب پژوهش های جدید، احمد بن محمد بن عمرو بن ابی نصر بزنطی (221ق.) را به عنوان یکی از اصحاب امام رضا(ع) مورد توجه قرار داده اند اما به همراهی او با امام جواد(ع) و نیز جایگاه کلامی او به صورت بایسته نپرداخته اند. این نوشتار پس از مروری بر زندگی نامه بزنطی، آرای کلامی او را موضوع بررسی خود قرار داده است و پس از ارائه تحلیلی درباره جایگاه او در بین جریان های کلامی آن روزگار، روایات کلامی او را با تکیه بر محتوا و قالب بیان آن گزارش کرده است؛ در ادامه، میزان و چگونگی ارتباط او با این دو امام را با استناد به شواهد تاریخی، مقایسه کرده و با اثبات این مدعا که پاره ای از روایات بزنظی از امام رضا(ع)، در حقیقت منقول از امام جواد(ع) است، به این نتیجه رسیده است که وی توانست جایگاه ویژه خود در بین اصحاب امام رضا(ع) را با وجود فاصله جغرافیایی که با آنان داشت در عهد امام جواد(ع) هم حفظ کند.
    کلیدواژگان: امام جواد(ع)، امام رضا(ع)، اصحاب امامان شیعه(ع)، اصحاب ایرانی امامان(ع)، احمد بن ابی نصر بزنطی
  • حمیدرضا مطهری صفحه 77
    مناظره به عنوان یکی از شکل های گفت وگو و تبیین باورها، جایگاه مهمی در زندگی اجتماعی اهل بیت(ع) دارد. امام جواد (ع) نیز در مناظره های خود با گروه ها و گرایش های مختلف، با توجه به وضعیت و شرایط مخاطبان، از شیوه های متفاوتی بهره برده است که شناخت آن ها می تواند بر آگاهی های ما درباره آن حضرت و مسائل فرهنگی و اندیشه ای زمان ایشان بیافزاید. این مقاله با اشاره به دو بعد رفتاری و استدلالی در مناظرات امام جواد(ع) بر این باور است که آن امام بزرگوار ضمن رعایت جایگاه طرف مقابل و احترام به عقاید او و تحمل آن، از استدلال های عقلی و دلایل نقلی و گاه روش ترکیبی برای اثبات دیدگاه خود بهره می برد. از سویی دیگر، استناد به آیات قرآن و سیره و سخن پیامبر(ع) جایگاه ویژه ای در گفت وگوها و مباحثات آن حضرت داشت. ایشان گاهی هم برای نقد عقاید و ادعاهای طرف مناظره، به روش جدل، از گزاره های مورد پذیرش مخاطب خود استفاده می کرد.
    کلیدواژگان: امام جواد (ع)، سیره اهل بیت(ع)، مناظره، آداب گفت وگو، تاریخ تشیع
  • سید مصطفی طباطبایی، سید احمد عقیلی، سمانه حجارپور خلج صفحه 103
    بررسی فعالیت های گوناگون اصحاب ائمه (ع) ابعاد تازه ای از تاریخ تشیع را باز می نمایاند. نقش اصحاب ایرانی ائمه از جنبه های گوناگون قابل بررسی است و تاثیر آن ها در تاریخ نگاری را می توان از جمله این نقش ها برشمرد. بر اساس گزارش شیخ طوسی (460ق.) 3(ع) تن از 116 نفر اصحاب امام جواد(ع) ایرانی بودند و تنی چند از آنان در قالب نگارش کتاب و رساله در زمینه سیره، رجال، طبقات، ملاحم و مزارات، نوشته های تاریخی قابل ملاحظه ای پدید آوردند. این نوشتار ضمن معرفی این آثار، نقش آن ها را در تحریف زدایی از تاریخ نگاری رسمی دوره عباسی و ثبت رویدادها مبتنی بر معیارهای مکتب اهل بیت(ع) مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: امام جواد(ع)، اصحاب ایرانی امامان شیعه(ع)، تاریخ نگاری، تاریخ نگاری اسلامی، خلافت عباسی
  • سیدمحمود سامانی صفحه 123
    فرایند و چگونگی مناسبات اهل بیت(ع) با ایرانیان، یکی از مهم ترین مباحث تاریخ ایران در دوره اسلامی به شمار می رود. امام جواد(ع) در عمر کوتاه خود با وجود محدودیت های بسیار، به روش های مختلف با شیعیان ساکن در ایران به ویژه در منطقه جبال (جبل) مانند قم، همدان و ری ارتباط داشت. این نوشتار پس از مروری بر مفاهیم اصلی مورد استفاده در مقاله و اشاره به شرایط زیست اجتماعی امام جواد(ع)، کوشیده است با استناد به انواع گزارش های تاریخی تماس ها، مکاتبات، روابط مالی، تعیین وکلا و دیگر شکل های تعامل امام جواد(ع) با شیعیان ساکن در قم، همدان، ری، قزوین، آوه، کاشان، اصفهان و دینور را مورد بررسی قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان دهنده گسترش مناسبات امام جواد(ع) با ایرانیان در مقایسه با امامان پیش از ایشان است.
    کلیدواژگان: امام جواد(ع)، تاریخ اهل بیت (ع)، ایالت جبال، تاریخ تشیع، شیعیان ایران
  • مصطفی صادقی صفحه 155
    مساله شهادت یا مرگ طبیعی امامان شیعه (ع) از جمله مسائلی است که نظر شیعه پژوهان را به خود جلب کرده است. شیخ صدوق (381ق.) شهادت همه ائمه(ع) را بخشی از اعتقادات شیعه شمرده است ولی شیخ مفید (413ق.) با تردید در این حکم عام، شهادت بیشتر امامان(ع) از جمله امام جواد(ع) را نپذیرفته و بر این باور است که امام(ع) به مرگ طبیعی رحلت کرده است. اختلاف نظر این دو عالم بزرگ با توجه به جایگاه بلندی که دارند منشا بحث های گوناگونی در سال های اخیر شده است. این نوشتار با تفکیک سه رویکرد تاریخی، روایی و کلامی در بررسی این موضوع کوشیده است با تکیه بر شواهد تاریخی، اختلاف این دو عالم بزرگ شیعی را نتیجه دو رویکرد متفاوت در بررسی موضوع بداند و نشان دهد این دو دیدگاه با یک دیگر قابل جمعند.
    کلیدواژگان: امام جواد(ع)، شهادت امامان شیعه(ع)، رحلت امامان شیعه(ع)، شیخ مفید، شیخ صدوق
  • ناهید طیبی صفحه 179
    نقد درونی و بیرونی روایات مربوط به خویشاوندان و نزدیکان ائمه (ع) می تواند پاره ای ابهام های تاریخی را برطرف کند و گوشه های تاریک از تاریخ زندگی معصومان(ع) را روشن سازد. درباره مادر امام جواد(ع) آمیخته ای از اطلاعات درست و نادرست در منابع تاریخی آمده است. این نوشتار پس از توضیح درباره مهم ترین مفاهیم مورد استفاده در مقاله و بررسی نام ها، کنیه، تبار، مکان تولد و مدفن خیزران، مادر امام جواد(ع)، کوشیده است سه روایت اصلی دربردارنده اطلاعات درباره این بانوی بزرگوار را با بهره گیری از روش سنجش داده های تاریخی مورد بررسی قرار دهد. این سه روایت که با توجه به محتوای آن، می توان آن ها را «روایت درخواست ابلاغ سلام به بانو از سوی امام کاظم(ع)»، «روایت ولادت امام جواد(ع)» و «روایت قیافه شناسی» نامید، به لحاظ سند قوت چندانی ندارد. با این حال، بخشی از مفاد روایت اول و سوم به دلیل همسویی با مفاد روایات معتبر و دیگر قرائن تاریخی، قابل پذیرش به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: امام جواد(ع)، خیزران، مادر امام جواد(ع)، روایات شیعی، نقد روایت
  • یدالله حاجی زاده صفحه 213
    یکی از جریان های فکری که امامان شیعه(ع) همواره با آن مبارزه می کرده اند، جریان فکری غلو است. بررسی منابع مختلف رجالی، فرقه شناختی و تاریخی نشان می دهد این جریان فکری که از دوره های قبل آغاز شده بود، در دوره امام جواد(ع) هم تداوم یافت و آن حضرت همانند دیگر امامان(ع)، به مقابله با آن پرداخت. این مقاله پس از توضیح درباره مفهوم غلو و انواع آن، مهم ترین افراد و گروه های غالی عصر امام جواد(ع) را برشمرده است که برخی از اهل سنت با باورهای غالیانه درباره دو خلیفه نخست را هم دربرمی گیرد؛ و سپس با بیان اقدامات امام هم چون اعلام بیزاری، نقد اندیشه های ناصواب و استدلال به آیاتی از قرآن و احادیثی از پیامبر اکرم(ع)، روش برخورد امام(ع) با آن ها را تبیین کرده است.
|
  • Yadollah Moghadasi Page 7
    The date of birth and martyrdom of Imam Javad PBUH is one of the issues about which there exist various reports in the historical sources. Getting an obvious conclusion on these cases leads to the reliable knowledge about infallible Imams as well as a better insight related to the date of issuing some narrations and events. To determine the exact time of the birth and the martyrdom of Imam Javad PBUH, this article has investigated the existing reports within the Shiite and Sunnite sources concerning the year and the month of Imam and it has rejected that holiness’ birth on Rajab the 10th, 195 After Hijrah, whereas, his birth on 15th Ramadan is deemed to be documentary and more superior than the other reports. Moreover, this writing has proved the reports on the martyrdom of Imam Javad PBUH to be at the end of Zi-Qadah, 220 A. H while being considered more reliable than the other reports.
    Keywords: Imam Javad PBUH, the date of Imamate, document survey, the criticism of text, the study of tradition
  • Nematollah Safari Forooshani, Mohammad Taqi Zakeri Page 33
    The study of cultural and social life of Shiite Imams’ followers has attracted the attention of history surveyors during the recent decades. Most of the new researches have considered Ahmad ibn e- Mohammad ibn e- Amrov ibn e- Abinasr e- Bazanti -221 After Hijrah- as one of the followers of Imam Reza PBUH while they did not regard his companionship with Imam Javad and his theological position as it is expected. This writing has reviewed on the life of Bazanti and his theological ideas, presented an analysis on his position among the theological trends of that time and reported his theological narrations on account of the content and structure of his statement. Afterward, it has compared the amount and quality of his relationship with these two Imams referring to the historical evidences and lastly, it has proved this claim that some of the narrations of Bazanti are referred to Imam Reza PBUH and actually it has been narrated by Imam Javad. It is concluded that, in spite of having geographical distance, Bazanti could keep his position among the followers of Imam Reza in time of Imam Javad as well.
    Keywords: Imam Javad, imam Reza, followers of Shiite Imams, Iranian followers of Imams, Ahmad ibn e- Abinasr e- Bazanti
  • Hamidreza Motahhari Page 77
    Dispute, one of the ways of conversation and statement of beliefs, is of significant position in the social life of prophet’s family. Imam Javad PBUH has taken advantage of various strategies in his disputes with the diverse groups and sects while regarding the conditions of the other side of discussion, and Identifying them can make us more aware about that holiness as well as the cultural-intellectual issues of his time. Based on the two behavioral and reasoning dimensions of disputes, this article concludes that that holiness took advantage of the intellectual reasoning as well as the narrative reasons and at times mixture of them to prove his view points, while considering the position of the other side of discussion and respecting his ideas. On the other hand, documenting to the verses of holy Quran, conduct and speech of Prophet Mohammad PBUH was of significant position in that holiness’ conversations and discussions as well.
    Occasionally, Imam trusted in struggle to criticize the beliefs and claims of the other side via the accepted propositions of him.
  • Seyed Mustafa Tabatabaee, Seyed Ahmad Aqili, Samaneh Hajjarpoor Khalaj Page 103
    The study of various activities of Imam’s followers illustrates the new dimensions of Shiite history. The role of Imams’ Iranian followers is deserved to be studied in many aspects. Of their role is their impact on the historiography. Based on the report of Sheikh Toosi -460 After Hijrah- about 37 out of 116 followers of Imam Javad were considered Iranian and many of them provided considerable historical writings including books, dissertations related to the conduct, authorities and classes. This writing introduces these works and additionally considers their function in removing falsification from formal historiography in AbbasidEra as well as recording events consistent with the criteria of the school of prophets’ family.
    Keywords: Imam Javad PBUH, Iranian followers of Shiite Imams, historiography, Islamic historiography, Abbasid caliphate
  • Seyed Mahmood Samani Page 123
    The process and quiddity of relationship of Iranians with the prophet’s family is one of the significant issues of Iran’s history in the Islamic era. Is spite of great limitation, Imam Javad differently had relationship with Shiites resident in Iran particularly Jebal area such as Qom, Hamadan, and Rey.
    Following a review on the main concepts utilized in the article, noting to the social conditions of Imam’s life and relying on all kinds of historical reports, this writing has endeavored to study the visits, letters, financial relationships, choosing representatives, and the other ways of Imam Javad’s interaction with Shiites resident in Qom, Hamadan, Rey, Qazvin, Aveh, Kashan, Isfahan, and Dinevar.
    The findings of this research illustrates that Imam Javad’s relationship with Iranians has been much more than that of previous Imams.
    Keywords: Imam Javad PBUH, history of prophet's family, Jebal state, Shiite history, Iran's Shiites
  • Mostafa Sadeqi Page 155
    The issue of martyrdom or the natural death of Shiite Imams has considerably attracted the attention of Shiism surveyors. Sheikh Saduq-381 After Hijrah- has considered the issue of martyrdom of all Imams as part of the Shiite’s beliefs, whereas Sheikh Mofid -413 After Hijrah- being reluctant on this belief has not accepted the martyrdom of many Imams. He believes that Imam Javad PBUH has naturally departed. The disagreement of these two great scholars regarding their highest position has led to various discussions in the recent years. Separating three historical, narrative and theological approaches, this writing has tried to study this issue relying on the historical evidences. It regards the disagreement of these two great scholars due to two various approaches in studding the issue and it also confirms that these two diverse view points can be of unity with one another.
    Keywords: Imam Javad PBUH, Shiite Imams, departure of Shiite Imams, Sheikh Mofid, Sheikh Saduq
  • Nahid Tayyebi Tayyebi Page 179
    The internal and external criticism of narrations concerning the relatives and people close to Imam can eliminate some of the historical ambiguities and illuminate a dark spot of the infallible imams’ life. It could be found some fake or factual information regarding Imam Javad’s mother in the historical sources. Following an explanation about the most important concepts utilized in the article, considering names, patronymic, birthplace, and khaizoran’s grave place, it has been endeavored to study three main narrations including the information on this great woman through taking advantage of historical data. These narrations thematically being classified as “the narration on disseminating Salutation to that majestic woman by Imam Kazem PBUH”, “the narration on Imam Javad‘s birth”, as well as “the narration on thought reading” are not much valid in terms of document.
    Nevertheless, some of the contents of the first and the third narrations are deemed to be acceptable due to their consistency with the content of reliable narrations and the other historical evidences.
    Keywords: Imam Javad PBUH, Khaizoran, Imam Javad's mother, Shiite narrations, narrating
  • Yadollah Hajizadeh Page 213
    Exaggeration is considered as one of the intellectual trends against which Shiite Imam constantly fought. The study of various authoritative, sectology and historical sources illustrates that this intellectual trend had started in the previous time and it was still in progress in time of Imam Javad PBUH. Accordingly, that holiness like the other imams fought against it. This article explains in relation to the concept of exaggeration and its kinds and notes to the most significant exaggerator people and groups including some Sunnite people with exaggeratory beliefs about the first two caliphs. Afterward, it has stated the way of Imam’s encountering with them such as showing hatred, criticizing false thoughts and documenting to some verses of Holy Quran and traditions from Prophet Mohammad PBUH.
    Keywords: Imam Javad PBUH, conduct of Prophet's Family, exaggeration, Shiite trends, Sunnite exaggerators