فهرست مطالب

پزشکی تامین اجتماعی - پیاپی 22 (اردیبهشت 1384)

مجله پزشکی تامین اجتماعی
پیاپی 22 (اردیبهشت 1384)

  • 82 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/02/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمد جواد غروری صفحه 3
  • مقاله های علمی
  • محمد جواد غروری، فاطمه گلابچی فر، محمدرضا جهانی صفحه 4
    تریکومونیازیس بیماری عفونی دستگاه ادراری - تناسلی زنان و مردان بوده که توسط تک یاخته تاژکداری به نام تریکوموناس واژینالیس ایجاد می شود. انتقال بیماری به طور عموم از طریق مقاربت و در مواردی از طریق تماس مستقیم، یا استفاده از ابزار و وسایل مشترک می باشد. تشخیص این عفونت به جهت تحت کلینیکی بودن، یا سیر مزمن آن در برخی مواقع دچار اشکال می شود. لذا جهت تشخیص قطعی علاوه بر معاینه های بالینی باید، از روش های آزمایشگاهی استفاده کرد. طی تحقیق حاضر که بر روی 750 نفر از مراجعه کنندگان به بیمارستان های هدایت (وابسته به سازمان تامین اجتماعی)، شهید اکبر آبادی تهران (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران) و بیمارستان دکتر شریعتی (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران) انجام گرفت، 39 نفر از آنان از نظر آلودگی به تریکوموناس واژینالیس (2/5 درصد) مثبت بودند.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، روش های تشخیص
  • علیرضا ظهور، مریم احمدی صفحه 11
    امروز ارائه خدمات بهداشتی - درمانی با کیفیت مطلوب بدون وجود یک سیستم طبقه بندی، اقدام های پزشکی کامل و کارآمد امکان پذیر نخواهد بود. با استفاده از این سیستم نتایج ارایه خدمات بهداشتی - درمانی در پرونده بیمار به صورت کدهای استاندارد ثبت می شود. این کدها اساس تحلیل اطلاعات برای پژوهشگران، سیاست گذاران، برنامه ریزان و ارائه کنندگان خدمات بهداشتی - درمانی است. در دهه گذشته در کشورمان با وجود تحول های مثبت در بسیاری از زمینه های بهداشت و درمان به مقوله طبقه بندی اقدام های پزشکی بر پایه استانداردهای بین المللی کمتر توجه شده است. با توجه به این که در حال حاضر در کشور ما، یک سیستم طبقه بندی اقدام هایی که بتواند، نیازهای کدگذاران را برآورده کند وجود ندارد، ضرورت این مطالعه احساس گردید.
    کلیدواژگان: طبقه بندی اقدام های پزشکی، پیشنهاد یک سیستم طبقه بندی اقدام های پزشکی، روش دلفی
  • ناصر ملک نیا. شقایق صادقی نیا صفحه 18
    دیابت قندی نوع l به علت تخریب لوزالمعده به وجود می آید، ولی علت بروز دیابت قندی نوع ll کاهش فعالیت لوزالمعده یا کاهش حساسیت بافت های محیطی کبد، عضلات و بافت چربی است. از طرف دیگر افزایش انسولین در خون سبب تظاهرات بالینی می شود که به طور کلی سندرم X نامیده می شود. به هر حال در این مقاله سعی شده است که پاتوفیزیولوژی دیابت قندی نوع ll و سندرم X تجزیه و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع l، دیابت نوع ll، هیپرگلیسمی، سندرم X
  • مهدی پناهی راد صفحه 29
    چرا نتایج آزمایشی که بر روی یک بیمار به ظاهر سالم به طور مرتب تکرار می شود. خارج از محدوده های قابل انتظار است و یا چرا نتایج آزمایش های یک بیمار کهن سال به ظاهر سالم، خارج از محدوده های طبیعی قرار می گیرد؟ عوامل مؤثر بر نتایج آزمایشگاهی به طور کلی به خطاهای قبل از آزمایش، هنگام آزمایش و بعد از آزمایش تقسیم بندی می شوند. دگرگونی در وضعیت بالینی بیمار، تغییر در روش های آزمایشگاهی و تغییر بیولوژیک از جمله این عوامل می باشند. در این مطلب تلاش بر ارائه پاسخ مناسب به این سئوال ها است. تا از انجام آزمایش های بیشتر و یا درمان بی مورد ممانعت به عمل آمده و در نهایت هزینه های درمان کاهش یابد.
    کلیدواژگان: تفسیر نتایج آزمایشگاهی، خطاهای آزمایشگاهی، تغییرهای بیولوژیک، محدوده های ماخذ
  • علیرضا رفیعی نیا صفحه 36
    حساسیت کلیه به آثار سمی داروها مربوط به خصوصیات فیزیولوژیکی خاص و منحصر به فرد این عضو است. کلیه ها گیرنده 20 تا 25 درصد خون خارج شده از قلب بوده و مسیر نهایی مشترک ترشح اکثر داروها و متابولیت های آنها است. لذا به طور طبیعی در سیر جریان خون مواجه به غلظت های بالای ترکیب های شیمیایی خواهد بود. کلیه ها دارای فعالیت بالای متابولیکی بوده که بر اهمیت حساسیتش به آسیب های سمی می افزاید. مکانیسم های منجر به ناراحتی سمیت های کلیوی ناشی از اثرات داروها به واسطه گستردگی های عملکرد کلیه در پاره ای از موارد شناخته نشده اند و گرازش های واصله حاکی از آن است که5 تا 20 درصد موارد نارسایی های حاد کلیوی می توانند، به طور مستقیم ناشی از داروها و ترکیب های شیمیایی حاصل از آنها باشند. ضمن این که ضایعه های خفیف و آسیب های مزمن ناشی از عوامل فوق هنوز به درستی شناخته نشده اند. این نکته بالینی حائز اهمیت است که برای هر بیمار با سابقه مشکل های کلیوی تجویز هر دارویی مخاطره آمیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: سمیت کلیوی داروها، نارسایی حاد و مزمن کلیوی، نکروز توبولی در کلیه، گلومرولونفریت
  • مجتبی تقی زاده صفحه 44
    مادران شاغل، تغذیه با شیر خود را به همان میزان مادران خانه دار شروع می کنند، اما میزان تداوم شیردهی به طور سریع و ناگهانی (Sharply) با برگشت آنها به سر کارشان کاهش می یابد. هر چند محیط کار برای شیردهی مادر چندان ایده آل نیست، اما می تواند مفید باشد. انواع شیردوش های قابل دسترسی شامل پمپ های دستی، پمپ های باتری دار، پمپ غشادار الکتریکی، پمپ های پیستون دار الکتریکی وجود دارد. شیردوش پیستون دار الکتریکی بهترین نوع برای مادرانی است که برای بیش از بیست ساعت در هفته در خارج از منزل شاغل هستند. اما هر نوع پمپ در هر وضعیت قابل استفاده است...
    کلیدواژگان: مادران شیرده شاغل، برگشت به کار بعد از زایمان، ادامه شیردهی، شیردوش ها و نگهداری شیر دوشیده شده
  • برگزیده مقاله های کمیته های علمی مراکز درمانی
  • غلامحسین شیروانی صفحه 49
  • سوسن هاشمی صفحه 55
  • گوناگون
  • علی محمد عنقا صفحه 63
  • افسانه ملکی، سید محمدرضا فولادی صفحه 65
  • دکترسیدابراهیم هاشمی صفحه 71
  • حسین حبیبی صفحه 73