فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال نهم شماره 36 (تابستان 1389)

مجله آموزه های قرآنی
سال نهم شماره 36 (تابستان 1389)

  • آموزه های قرآنی
  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهش ها
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 3
    این مقاله در ابتداء به مفهوم شناسی زبان قرآن و تاریخچه آن نیز معنای نماد و سمبل و رمز می پردازد. سپس سه رویکرد اساسی در نمادانگاری در مورد قرآن را بیان و بررسی می کند.
    نخست رویکرد نمادانگاری به معنای عام که کل قرآن را اشارات رمز آلود می داند معرفی کرده و مورد نقد قرار می دهد سپس نماد انگاری به معنای خاص در مورد صفات خدا را از قول پل تیلیش بیان کرده و مورد نقد قرار می دهد و در پایان نمادانگاری به معنای اخص را از قول شهید مطهری مطرح کرده که همان اشارات اخلاق و عرفانی در برخی گزاره های قرآنی همراه با حفظ خصوصیت معرفت بخشی آنهاست و در پایان به تفاوت نماد و تمثیل اشاره می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، زبان، نماد، تمثیل
  • حسن خرقانی صفحه 23
    ای هام آرایه ای ادبی است که با گستره معنا در سخن مرتبط است، از این رو در قرآن کریم که دارای لایه هایی معنایی است اهمیت بسزایی می یابد و با پدیده چند معنایی در آن پیوند می خورد. مقاله حاضر پژوهشی در شناخت ای هام آمیزی و کاربرد و آرای های ای هام آمیز در قرآن کریم است. بدین منظور نخست به مفهوم شناسی ای هام و مفاهیم هم حوزه با آن می پردازد و ارزش هنری و زیبایی شناختی ای هام را بررسی می کند؛ سپس به رابطه ای هام و کشف لایه های معنایی قرآن و نیز ارتباط آن مباحثی از علوم قرآن می پردازد. نگارنده روشن می سازد که با وجود اهمیت ای هام در فهم قرآن، آنچه معروف است که ای هام درتفسیر متشابهات قرآن نقش برجسته ای دارد بی پایه و ناشی از اشتباه میان این اصطلاح و تخییل است. ای هام تناسب، ای هام تضاد و ای هام توکید گونه هایی از ای هام است که با کاربردهای قرآنی آنها معرفی می گردد. همین گونه استخدام و مدح و ذم شبیه به یکدیگر آرایه های دیگری از علم بدیع هستند که آنها را در ذیل ای هام می توان طبقه بندی کرد و کاربردهای قرآنی آنها در مقاله معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: علوم قرآن، بدیع، ایهام، استخدام، مدع شبیه به ذم و ذم شبیه مدح
  • عباس اسماعیل زاده صفحه 51
    تعیین مراد و توجه به مصادیق تعبیر «الذین فی قلوبهم مرض» در کلام الهی، مسئله ای است که مفسران در صدد پاسخ گویی به آن برآمده اند. به نظر می رسد عدم نگاه جامع به موارد کاربرد این تعبیر و نادیده گرفتن تفاوت آن با عبارت «فی قلوبهم مرض»، باعث ارائه ی نظراتی متناقض و گاه تکلف گونه شده است. این پژوهش ضمن بیان این تفاوت، به تعیین مصادیق این تعبیر در کلام الهی پرداخته و آن را اشاره به جریانی خاص، هم ردیف مومنان، کافران، منافقان و اهل کتاب می داند. از نظر مصداق، این عبارت بر مومنان ضعیف الایمان دلالت دارد که در اثر بیماری درون و عدم مداوای آن، به نفاق گراییده اند. سیر تنزل این افراد از ایمان تا کفر، از ضعف ایمان و ناتوانی بر فهم بعضی از گزاره های قرآنی شروع شده و در ادامه دوستی دنیا و ترس از دست دادن جان و مال، و در عین حال عدم ایمان قلبی به یاری الهی و تحقق وعده های او، آنان را هم صدا و هم راه با منافقان ساخته است. همین عوامل به سرپیچی از اوامر الهی انجامیده و اولا: موجب حبط اعمالشان و ثانیا: باعث کافر جان دادنشان شده است.
    کلیدواژگان: بیماردلان، منافقان، مومنان ضعیف الایمان، نفاق
  • علی اصغر ناصحیان صفحه 73
    مصحف علی (ع) از مباحث مهم و شایسته پژوهش است. در منابع شیعه و سنی به این مصحف اشاره شده و شبهات و پرسشهایی نیز درباره آن مطرح شده است. شایسته است مطالب زیر درباره این مصحف مطرح و از دیدگاه احادیث بررسی شود:1. ویژگی های تفسیری مصحف علی (ع). 2. نقد دیدگاه مشهور که می گوید مصحف علی (ع) به ترتیب نزول تالیف شده است. 3. دلایل وحیانی بودن ترتیب مصحف رایج. 4. دلیل پذیرفته نشدن مصحف علی (ع) از سوی هیئت حاکمه. 5. اهمیت مصحف علی (ع) و سرنوشت آن.
    کلیدواژگان: قرآن، مصحف علی، حمع قرآن، ترتیب سور
  • محمد ابراهیم روشن ضمیر، مهدی عبادی صفحه 99
    هر چند بحث از چگونگی رابطه قرآن و سنت و شناخت جایگاه سنت در تفسیر قرآن همواره مورد توجه و بررسی قرآن پژوهان بوده است اما رواج شیوه تفسیر قرآن به قرآن در دو قرن اخیر، اهمیت این موضوع را دو چندان کرده است. از آنجا که علامه طباطبائی پیشگام بی بدیل عرصه تفسیر قرآن به قرآن است شناخت جایگاه سنت در شیوه تفسیری ایشان می تواند به روشن شدن زوایای این موضوع کمک شایانی بنماید.
    در این جستار، در آغاز مواردی را یادکرده ایم که نشان از باور علامه به استقلال قرآن در تفسیر و بی نیازی از سنت دارد و در ادامه با استناد به برخی سخنان علامه و نیز شیوه تفسیری المیزان، تاثیر پذیری مستقیم و غیر مستقیم ایشان را از روایات بر نمایانده ایم. در پایان با گذری اجمالی بر برخی دیدگاه ها درباره چگونگی برطرف کردن اختلاف سخنان علامه درباره نقش سنت در تفسیر قرآن، دیدگاه درست را بر پایه شواهدی از شیوه تفسیری علامه برگزیده ایم.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر قرآن به قرآن، سنت، روایت
  • محمدرضا شرفی، مهدی خسروی، شیوا کیانی صفحه 117
    یکی از ویژگی های هزاره سوم، اهتمام بیشتر به پویایی و بالندگی جوامع بشری است و غالب اندیشمندان تحقق آن را از طریق جامعه دانایی محور (Knowledge – oriented Society) ممکن می دانند. در چنین جامعه ای، توجه به کیفیت ظهور، تداوم و بهره وری سازمان های عظیم و چند ملیتی، یک ضرورت عقلانی محسوب می شود و دستیابی به چنین آرمانی را با بهبود، تعالی و نوسازی مدیریت آن سازمانها، امکان پذیر تلقی می کنند. لذا به شیوه منطقی، بازنگری در ساختارهای مدیریتی و ارزشهای حاکم برآن، نیز قابل طرح می باشد. از موضوعاتی که در حوزه مدیریت جوامع و سازمانها، کمتر مورد امعان نظر قرارگرفته است، بررسی جایگاه ارزشهای مدیریتی در زندگی و خط مشی پیامبران بزرگ الهی است، زیرا پیامبران مدیران جوامع بشری محسوب می شوند و قطعا در شیوه اداره جامعه خویش، متکی به ارزشهایی بوده اند.
    یکی از پیامبران الهی که علاوه بر مقام نبوت از موقعیت سلطنت و حکومت نیز برخوردار بوده، حضرت سلیمان (ع) است که به استناد قرآن کریم از حشمت و منزلتی برخوردار گردید که قبل او بی سابقه بوده است و با عنایت به این که رمز موفقیت آن حضرت، در تدابیر مدیریتی نهفته است که ذیل 16 نکته در این مقاله آمده است. این نکات در زمینه های متنوعی از ارتباط با مردم به عنوان بدنه هرم مدیریتی گرفته تا ارتباط با خدا و تاثیر آن در کیفیت اثربخشی مدیر و نیز ویژگی های اخلاقی و نظارتی ومهارتهای ارتباطی دیگر را شامل می شود و در پایان مقاله به بحث و نتیجه گیری و کاربرد پذیری یافته ها در جوامع معاصر می پردازد.
    کلیدواژگان: مدیریت، حکومت، حضرت سلیمان، ارزش
  • سیده فاطمه کیایی صفحه 139
    آیه 33 سوره توبه:هو الذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله...
    از جمله آیات قرانی است که انحصار گرایان در جهت اثبات برتری اسلام نسبت به سایر ادیان آسمانی، بدان استناد می کنند، زیرا به گفته آنان، آیه در بخش پایانی خود: «لیظهره علی الدین کله» صراحتا بر این معنا تاکید دارد.
    در مقابل کثرت گرایان، با تاکید بر اینکه مراد از «دین» در بخش ابتدایی آیه «هو الذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق...»: معنی لغوی آن یعنی «نفس عبادت و بندگی در مقابل خداوند» است نه آئین محمدی (ص)، سعی دارند، عدم دلالت آیه برمدعای انحصارگرایان را نشان دهند.
    نگارنده در بررسی دلالی آیه، به این نتیجه رسید که قرائنی در آیه وجود دارد که امکان مستدل نمودن استناد انحصار گرایان را فراهم می نماید. این نوشتار به منظور بیان قرائن مذکور و تبیین نحوه دلالت آنها سامان یافته است.
    کلیدواژگان: گوهر دین، دین عینی، ترکیب وصفی الدین الحق، ترکیب اضافی دین الحق، غلبه دین، غلبه حکومت
  • غلامعباس سعیدی صفحه 163
    برخی بر این باورند که گسترش فرهنگ اسلامی در ایران اسلامی، زبان و ادب فارسی را به کناره برد و ناتوان و ناتوان تر ساخت. این پژوهش با بررسی پیشینه زبان و ادب فارسی، کهن ترین ترجمه های قرآنی و سرنوشت زبان فارسی در حوزه های سیاسی، اداری و فرهنگی نگاه این گروه را برنمی تابد، گرچه روند زبان فارسی در گستره سیاسی، نظامی و اداری به کندی گرایید؛ اما نیاز روزافزون ایرانیان مسلمان به فهم آموزه های اسلامی بویژه قرآن کریم و پیدایش مترجمان خلاق و واژه ساز، باعث رویش و بالش زبان فارسی گردید. در دوره ای که دانشمندان ایرانی کتاب های خود را به عربی می نگاشتند و حتی شهریاران ایرانی به عربی می اندیشیدند و می نوشتند، این مترجمان قرآن کریم بودند که چراغ نیم مرده زبان فارسی را بالا کشیدند و بر سر دست گرفتند
    کلیدواژگان: مترجمان قرآن، ترجمه های قرآنی، زبان فارسی، واژه سازی، وندافزایی، ترکیب
|
  • Dr. Muhammad Ali Rezaee Esfahani Page 3
    t the beginning، this article deals with the concept of the language of the Quran and its history and also with the meaning of the symbol and mystery. Then، three basic attitudes of symbolism in the Quran have been considered. At first، the attitude of symbolism in its general meaning that considers all of the Quran as symbolic signs have been introduced and criticized and then the specific meaning of the symbolism about the attributes of God from the view of Poul Telish have beenexplained and criticized.
  • Dr. Hasan Kharaghani Page 23
    mphibology is a technique that is related to the scope of the meaning of a speech. Thus، it has an important role in the Quran and relates to the multi meaning words. This article is an investigation about knowing of amphibology and its application and amphibiotic techniques in the Quran. So، we first deal with the concept and synonyms of amphibology and its artistic and esthetic value and then deal with the relationship of amphibology with the semantic stratums of the Quran and Quranic sciences. The writerclears that in spite of importance of amphibology in the understanding of the Quran، what is known that amphibology has an outstanding role in the interpretation of the ambiguous verses of the Quran is incorrect and arising from confusing between this term and imagination. Amphibology of proportion، contrast and tautology are some kinds of amphibology that are introduced with the Quranic examples. Antanagoge and vice versa are some other techniques of rhetoric that can be categorized under amphibology and their applications can be introduced in this article.
  • Dr. Abbas Esmaeilzadeh Page 51
    etermining the meaning and paying attention to the applications of the verse “those who in their hearts is disease” in the divine word is an issue that the commentators were attempting to answer. It appears that not regarding comprehensively to the casesof this term and disregarding its difference to the term “those who in their hearts is disease” have caused some contradictory theories and sometimes a kind of pains. In addition to stating of this difference، this research has dealt with the assigning of the cases of this term in the divine word and says that it refers to a special group beside thebelievers، unbelievers، hypocrites and the People of the Book. In application، this term denote to those believers who are weak in faith the because of inner illness and not attempting to treat it، they follow the discord. The demotion of this people from faith to infidelity has originated from their weakness in faith and disability of comprehendingof some Quranic propositions. Then، loving of this world and fearing of missing their life and properties at the same time lacking of the faith to the assistance of God and fulfilling His promises have made them to agree with the hypocrites.
  • Dr. Ali Asghar Nasehiyan Page 73
    he book of Ali (a.s) is an important discussion and merit to be researched. It has been referred to this book in Shiite and Sunnis’ sources and some questions have been propounded it and it is worthy of considering of the following issues about this book: 1-exegetical characteristics of the book of Ali (a.s). 2- Criticizing the famous view which says that the book of Ali (a.s) has been compiled in according to its decent. 3- The reasons of being revealed of the arrangement of this Book. 4- The reason of none accepting the book of Ali (a.s) by the ruling board. 5- Importance of the book of Ali (a.s) and its destiny.
  • Dr. E. Rowshanzamir, Mahdi Ebadi Shafiabadi Page 99
  • Dr. M. Reza Sharafi, Mahdi Khosravi, Shiva Kiyani Page 117
  • Seyydah Fatimah Kiyai Page 139
    he verse 33 of chapter Repentance (howa al-zi arsala be-l-hoda wa…) is one the verses of the Quran that the exclusivists have used it as the evidence for proving superiority of Islam to other divine religions، because last part of this verse emphasizes frankly on this meaning. Emphasizing on the idea that the meaning of religion in the first part of the verse is lexical meaning، namely worshiping and serving God itself not the religion of the prophet Muhammad (pub)، pluralists attempt to show that this verse dose not denote on the claim of exclusivists. The writer concluded through considering the denotation of this verse that there are indications in this verse that provide thepossibility of proving the evidence of the exclusivists. This article composed for stating of the mentioned indications explaining their denotations.
  • Dr. Gholamabbas Saeedi Page 163
    ome believe that the spread of Islamic culture through the post-Islamic society weakened Persian language and finally put it aside. This article examines historical backgrounds of Persian language، ancient Persian Quranic translations and Persian’s fate in political، administrative and cultural domains and rejects the above opinion. True، Persian language reached a dead-end in political، administrative and cultural domains. But ever-increasing necessity of Iranian Muslims to learn Islamic specially Quranic instructions and arising of creative and Persian word-maker translators made Persian to grew up and achieve maturity. In that particular era in which Iranian scientists wrote their books in Arabic and even Iranian sovereigns thought and wrote in Arabic، it was Persian Quranictranslators who kindled the torch of Persian and took it up.