فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال دهم شماره 17 (بهار و تابستان 1392)

مجله آموزه های قرآنی
سال دهم شماره 17 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی حسن زاده، رسول اکبری چایی چی صفحه 3
    برخلاف نگاه برخی منتقدان معاصر، به نظر می رسد که ادیان و متون مقدس آنها می توانند در زمینه ی نفی خشونت و اهتمام در ایجاد صلح، نقش کارساز و مهمی داشته باشند. به طور خاص، برای ره یافتن به فرصت هایی که متون مقدس در این زمینه فراروی انسان عصر حاضر قرار می دهد، می توان از نظریات خشونت و صلح بهره برد تا چارچوبی مشخص استخراج گردد. پژوهش حاضر بر آن است تا از مجرای نظریات پیشتاز در این زمینه، برخی آیات قرآنی مرتبط را مورد توجه قرار دهد. با توجه به تقسیم خشونت/صلح به انواع مستقیم، ساختاری و فرهنگی، و اهمیت خشونت/صلح فرهنگی که زمینه ساز و مشروعیت بخش شکل های دیگر خود است، می توان مشاهده کرد که قرآن کریم در آیات خود به مخالفت با خشونت فرهنگی پرداخته و توصیه ها و قابلیت های مناسبی در جهت برقراری صلح فرهنگی دارد. در زمینه ی تولید صلح فرهنگی نیز می توان بر عنصر همدلی متمرکز شد که قرآن کریم آن را بیش از هر چیز با زبان اشتراکات انسانی معرفی می کند؛ اشتراکاتی که می تواند در سه مقوله ی متافیزیکی، زیستی و تاریخی دسته بندی گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، یوهان گالتونگ، خشونت فرهنگی، صلح فرهنگی، قتل، قصاص، اشتراکات انسانی
  • حسن خرقانی، سید مهدی خدایی صفحه 27
    پیش از بررسی جهت و دلالت روایت بایستی از اصل صدور آن از معصوم مطمئن شد و بی گمان عرضه روایات بر قرآن کریم کارسازترین تدبیر در حصول این اطمینان است. در این روش تایید حدیث به وسیله شواهد قرآنی حجتی بر صدور حدیث از معصوم می باشد و ناسازگاری با کتاب خدا دلیل اخلال در نظام صدور و نقل آن روایت است. اندیشمندان این روش را از جهات مختلف مورد بررسی قرار داده اند اما به دلیل کمی نمونه های عینی از روایات عرضه شده بر قرآن دیدگاه های متفاوتی را در مورد این معیار بیان داشته اند. نوشتار حاضر با عرضه روایات باب «کبر» کتاب شریف کافی بر قرآن نمونه هایی ملموس از روایات عرضه شده بر قرآن ارائه می دهد. در این باب 17 روایت وجود دارد که تنها یک روایت با شواهد قرآنی ناسازگار است.
    کلیدواژگان: نقد حدیث، تفسیر اثری، عرضه حدیث بر قرآن، کبر، تکبر
  • محمدی علی مهدوی راد، سیدعلی دلبری، علی نصرتی صفحه 49
    از دیرباز این پرسش که چه قرائتی از قرآن، معتبر و حجت است میان عالمان و فقی هان شیعه محل بحث است و دیدگاه های گوناگونی در پاسخ آن ارائه شده است. بررسی مستندات به روشنی نشان می دهد که مهم ترین دلیل، روایت «اقرا کما یقرا الناس» است. این جستار، با روش توصیفی - تحلیلی روایت یاد شده را به لحاظ سند و دلالت بررسی کرده و نشان می دهد که از نظر سند صحیح است و فهم شیخ اعظم انصاری از آن قابل دفاع نیست و نگارنده بر این باور است که روایت، مصحف و قرائت کنونی را تایید و قرائت مخالف با آن را رد می نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، قرائات، قرائات سبعه، قرائت مردم، شیخ اعظم انصاری
  • سعید معیدفر، محمد باقر آخوندی صفحه 71
    هدف این مقاله بررسی نفوذ اجتماعی دین از طرق افزایش سرمایه اجتماعی در آموزه های قرآن است. این مهم از طریق تحلیل محتوای کیفی تفاسیر قرآن،کدگذاری و طبقه بندی مفاهیم بدست می آید. یافته های این تحقیق نشان می دهد،افزایش علاقه مندی به پیام، تحریک احساسات و عواطف، وابستگی های دوستانه، روابط اجتماعی گرم، دوستانه وچهره به چهره، اعتماد و داشتن تعهد بر نفوذ اجتماعی دین می افزاید. نتیجه آنکه می توان با افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه، نفوذ اجتماعی دین را افزایش و زمینه تغییر نگرش و عقاید را از این طریق فراهم کرد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نفوذ اجتماعی، تحلیل محتوای کیفی، تفاسیر قرآن
  • غلامرضا جمشیدیها، مجید کافی صفحه 95
    رویکردهای علم دینی تا کنون از دو طریق گسترش یا اصلاح روش ها و تکنیکهای علمی و فربه کردن محتوا و داده های علم، علوم جدید را اصلاح یا علومی دینی ایجاد کرده اند. شرط تولید علم اولا این است که بتوان نظریه هایی از گزاره های دینی ساخته و پرداخته کرد و ثانیا این نظریه پردازی ها هماهنگ با پارامترهای پارادایمی و در پرتو مولفه های جهان بینی دینی صورت پذیرد مولفه های یک نظریه اجتماعی، مبانی شناخت جامعه (واقعیت اجتماعی) است که باید دید این مبانی از نظر قرآن کدامند. از این رو می توان این سوال را مطرح کرد که چه چیز یا چیزهایی مبنای شناخت جامعه از منظر قرآن است؟ این مفاهیم اساسی شناخت جامعه در قرآن به تولید چه نظریه ای می انجامد؟ این تحقیق در صدد است امکان استنباط مبانی یا مولفه های تشکیل دهنده یک نظریه اجتماعی را از آیات قرآن، به منظور فهم و تبیین واقعیات اجتماعی شناسایی و ارائه کند. بنابراین مهمترین مبنای شناخت جامعه از میان مبانی پنچ گانه شناخت جامعه (مردم، نیاز، ارتباط، اختلاف و آرمان) در قرآن، مفهوم ارتباط به عنوان محور اصلی شناخت جامعه از اهمیت بسزایی برخوردار است. روش در این تحقیق نیز «روش مبناشناسی» است که تلفیقی بین روش تفسیر موضوعی قرآن، تحلیل محتوا (مفهوم پرازی، مقوله بندی مفاهیم و تعیین مفاهیم اصلی)، و کشف و بیان ربط منطقی بین مفاهیم اصلی است.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، تحلیل محتوا، مبنای شناخت جامعه، نظریه پردازی، علم دینی، ارتباط اجتماعی
  • عبدالهادی مسعودی، عبد الحسین کافی صفحه 119
    از دیدگاه آیات و روایات، «توجه انسان به علم خدا» آثار نیک فراوانی برای او دربردارد. در میان این آثار، تاثیرهای اخلاقی این موضوع چشمگیرتر به نظر می رسد. «توجه به علم خدا»، هم سبب «پرهیز از رذائل» است و هم «آراستگی به فضائل». مقصود از «پرهیز از رذائل»، ترک «گناه، ظلم، هواپرستی و مانند آن» است. تعدادی از مصادیق جزئی تر این موضوع در آیات و روایات نام برده شده؛ مانند: پرهیز از بخل، بدگویی، تهمت، خیانت، خودستایی و ریا. با بررسی آیات و روایات، رابطه میان کلید-واژه های این حوزه معنایی، قرار داشتن همه آنها در خویشتن داری انسان از گناهان و رذائل است. میان این حوزه معنایی و برخی دیگر از حوزه های معنایی، رابطه ای نزدیک وجود دارد؛ مانند رابطه «آثار توجه به علم خدا» و «آثار ذکر الله » که «عموم و خصوص من وجه» است.
    کلیدواژگان: علم، خدا، پیامدها، رذائل، معناشناسی، قرآن، روایات
  • سهراب مروتی، سارا ساکی صفحه 135
    هر چند که پژوهش های قرآنی در دوره ی معاصر از گسترش چشمگیری برخوردار است. بالاخص پژوهش هایی که مولفه های واژه شناسی با رویکرد تفسیر موضوعی قرار می دهند، اما بازشناسی معنایی واژه های پرکاربرد قرآن کریم مانند ذکر اهمیت برجسته ای دارند. این پژوهش در پی ان است با روش اسنادی-کتابخانه ای و پیمایش مراحل سه گانه ی توصیف،تحلیل و تبیین واژه ی ذکر را در قرآن کریم مورد واکاوی قرار دهد. در این مقاله ضمن بازشناسی معنای لغوی و اصطلاحی ذکر دیدگاه مفسرین با رویکرد تاریخی درباره ی معانی اصطلاحی و تنصیصی ذکر،ارتباط مفهومی آن با واژه های هم نشین و جانشین مانند:قرآن، صلوه، تقوا و... معانی استخراج شده ی از ارتباط سیستمی آن ها مورد تحلیل قرار گرفته است. سپس با استفاده از قاعده ی سیاق و دقت در مقتضای آیات قرآن کریم چگونگی کاربرد ذکر در سرتاسر آیات قرآن کریم تبیین گردیده است. یکی از نتایج مهم بررسی توصیفی، آشکار شدن پیوند معنایی عمیق ذکر با سایر واژه های هم حوزه در قرآن است.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، معنا شناسی، ذکر، رابطه جانشینی واژگان، رابطه هم نشینی واژگان
  • عباس مصلایی پور، یحیی میرحسینی صفحه 155
    یکی از گرایش های تفسیری معروف و پرسابقه، تفسیر عرفانی است که در کنار گرایش های دیگری از جمله کلامی، فلسفی، فقهی، ادبی و... به حیات خود ادامه داده است. این گرایش تفسیری در قرن چهاردهم در دو مسیر متفاوت کلاسیک و غیرکلاسیک راه خود را در پیش گرفت. بررسی روش تفسیری عباسعلی کیوان قزوینی (د 1357ق) از مهمترین اهداف نگارش این مقاله است. گرایش تفسیری او عرفانی است و به دلیل تفاوت های بسیار با تفاسیر عرفانی متقدم، باید آن را از اولین تفاسیر عرفانی غیرکلاسیک به شمار آورد. توجه بیش از حد معمول او به ظواهر الفاظ نسبت به تفاسیر عرفانی گذشته، عدم پایبندی به اقوال تفسیری گذشتگان، عدم مراجعه به احادیث معصومان علیهم السلام و صحابه، رویکرد تقریبی بین مذاهب اسلامی از مهمترین ویژگی های روش تفسیری کیوان قزوینی است. همین نظریات و رویکردهای متفاوت به قرآن و تفسیر است که وی را از دیگر هم عصران خود متمایز ساخته است.
    کلیدواژگان: روش های تفسیری، تفسیر قرآن، کیوان قزوینی، تفسیر عرفانی، عرفان غیرکلاسیک
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 177
  • ترجمه انگلیسی (Abstracts)
    علی برهان زهی صفحه 190
|
  • Mahdi Hasanzadeh, Rasoul Akbari Chaiichi Page 3
    Contrary to the look of the contemporary criticizers, it seems that religions and holy texts could negate violence and have a crucial role to create peace. Specially, to access the opportunities which holy texts in this field have made before today’s men, violence and peace theories can be used to determine a specific framework. The present research tries to consider the Quran verses through the pioneering theories in this field. The noble Quran in his verses disagrees with cultural violence and gives recommendations and suitable access to set cultural peace. In the field of cultural peace creation can be centralized under the harmonious factor which the noble Quran states more than anything else in one-word language. The common bases are divided in to three categories: metaphysic, biological and historical.
    Keywords: Johan Galtung, Cultural violence, Cultural peace, Murder, Retaliation, Verbal humanities
  • Hasan Kharaghani, Seyyed Mahdi Khodaii Page 27
    Before the examination of the channel and indication of the tradition (hadith), it should be studied the authenticity and reliability of the tradition transmission from the infallible. Undoubtedly, the best way to achieve this confidence is the reconciliation of the tradition with the noble Quran. In this method, the confirmation of the tradition by the Quranic verses is the reason that the tradition has been transmitted from the infallible and irreconcilable with the Book of God is the reason of the fault in transmitting system or reporting of the tradition. The scholars have studied this method from different aspects but because of few concrete instances of these traditions which reconciled with the Quran, they have stated different opinions in this criterion. The present paper with reconciliation of the tradition of arrogance chapter of the holy Kafi book with the Quran presents the understandable samples of these traditions. There are 17 traditions in this chapter which only one of them is not concurrence (or harmony) with the Quranic evidences.
    Keywords: The critique of the Islamic tradition, The Quran interpretation (tafseer) by the Islamic traditions, Arrogance, Arrogant
  • Muhammad Ali Mahdavi Rad, Seyyed Ali Delbari, Ali Nosrati Page 49
    From the ancient times, there has been a debate between Islamic scholars and jurists on which recitation of the Quran is authentic and acceptable. Different opinions have stated to answer this question. The examination of evidences clarifies that the most important reason is the tradition “Read such as people read”. This research with analytic-descriptive method studies the mentioned tradition from a textual perspective and the genuineness of the Hadith and shows the genuineness of the Hadith and the sheikh Ansari comprehension is not defensible. The author believes that the tradition proves the BOOK and the present recitation and rejects the other.
    Keywords: The Quran, Recitation, People's recitation, The seven readings of the Quran, Sheikh Ansari
  • Saeid Moidfar, Muhammad Bagher Akhondi Page 71
    The aim of this paper is to examine religious social influence through the enhancement of social capital in the Quran teachings. This achieves through the qualitative content analysis of the Quran interpretations, coding and conceptual classification. The research findings show that the enhancement to the message, arousing emotions and enthusiasm, friendly ties; social warm, friendly and face to face relationship, reliability and responsibility make religious social influence develop. Consequently, the enhancement of social capital in the society can increase social influence and leads to change the attitude and beliefs.
    Keywords: The Quran maaref (education), Sociology, Social capital, Social influence
  • Gholam Reza Jamshidiha, Majid Kafi Page 95
    By now, the approaches of the religious science have created religious science or improved contemporary sciences through two ways: the development or improvement of the methods and scientific techniques and developing contents and science data. The condition to produce science is firstly to create and set theories through religious components; secondly these theories have harmony in paradigm parameters and form in the light of religious world view. The components of the social theory are the bases of the society study (the reality of the society) which should be seen what they are according to the Quran. Therefore this question can be pointed out what is or are the bases of society study. What theories are resulted from these basic concepts of society studying in the Quran? This research attempts to present and define the presumption of the basis or components which comprise a society theory from the Quran verses to understand and determine the reality of the society. Therefore, the most important base to study the society among five basis of knowing the society (people, necessity, communication, disagreement, hope) in the Quran is the communication concept as a main pillar of knowing the society. The method in this research is the base ology which is the combination of thematic Quran interpretation and continent analyses (conceptualizing, concept categorizing and determining the main concept) and detection and explanation of the logical relation between the main concepts.
    Keywords: Thematic Quran interpretation, Content analyze, Theorize, Religious science, Social communication, The base of knowing the society
  • Abdul Hadi Masoodi, Abdul Hossein Kafi Page 119
    From the point of the Quran verses and Islamic traditions, men’s considering God’s knowledge embodied (resulted in) many good effects. Among these consequences, moral influences of this subject seem more conspicuous. “considering God’s knowledge” causes the prevention of evils and so having virtues. The meaning of the prevention of evils is to stop sins, oppression, self-interest and so on. Some of the more general instances are mentioned by the Quran verses and Islamic traditions such as the prevention of jealousy, backbiting, accusation, betrayal, self-absorbed and hypocrisy. With respect to the Quran verses and Islamic traditions, the communication between key words of this semantic field is being all of these in men keeping away from sins and evils. There is a close relationship between this semantic field and some other semantic fields like the effects of considering God’s knowledge and the effects of remembrance (Dhik’r) of Allah is a partial order. (resemble each other in many points and denial iv a few aspects).
    Keywords: God's knowledge, Semantic, Aftermath, Prevention of evils, The Quran knowledge, The Islamic tradition knowledge
  • Sohrab Morovati, Sara Saki Page 135
    This research attempts with documentary- library method and with the passing of a tripartite stage (description, analysis and stating) to investigate the term of dhik’r (remembrance) in the noble Quran. In this paper; meanwhile, reinvestigation of the literal and terminological meaning of dhik’r (remembrance), the commentators’ opinions with the historical attitude about the terminology and denotation of dhik’r (remembrance), conceptual communication with the syntagmatic and paradigmatic terms such as the Quran, prayer, piousness,. .. and the meanings which are adopted by the their organized communication have been analyzed. Then, with using the register role and consideration of the necessity of the Quran verses, the circumstance of the application of dhik’r (remembrance) through ought the noble Quran to have determined. One of the most important results of the descriptive study is to reveal the deep semantic communication of dhik’r (remembrance) with the other terms in the same field in the Quran.
    Keywords: The Quran terms, Semantic, Dhikr (remembrance), The communication of paradigmatic terms, The communication of the syntagmatic terms
  • Abbas Mosalaiipour, Yahya Mir Hosseini Page 155
    One of the Quran well-known interpretive methods is the mystical interpretation with a long period record besides the other methods such as theological, philosophic, jurisprudential, literary methods. In 14th century this interpretative attitude took place in two different paths: classical and non-classical. The most important goal of this paper is the examination of Abbas Ali Keyvan Ghazvini’s interpretative method. His attitude is mystical and for instance of its differences from the prior mystical interpretations; we should regard it as one of the first non-classical mystical interpretations. The most important characteristic of interpretative method of Ghazvini is excessive attention to the external appearance of the words in comparison with the prior ones, lack fidelity to the antecedents’ discourses, not applying to the infallibles’ traditions and the companions and an approximate approach between Islamic schools. These different attitudes and approaches to the Quran and interpretation which have differentiated him from his contemporaries.
    Keywords: The interpretative methods, The Quran interpretation, Keyvan Ghazvini, The mystical interpretation, The non, classical mysticism