فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال دوازدهم شماره 21 (بهار و تابستان 1394)

مجله آموزه های قرآنی
سال دوازدهم شماره 21 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • علی اکبر بابایی، رحیم حاصلی ایرانشاهی صفحه 3
    سیاق آیات در صورتی که پیوستگی در نزول و ارتباط موضوعی آن ها ثابت باشد، از قراین معتبر آیات است که باید در فهم ظهور آیات به آن توجه شود. اسباب نزول آیات نیز در صورتی که دارای شرایط صحت سندی و محتوایی باشد، از قراین فهم آیات است که توجه به آن نیز در تفسیر آیات لازم است. در تفسیر برخی آیات این دو تعامل دارند و در تفسیر برخی آیات تعارض. این مقاله در صدد است که پس از بیان شرایط اعتبار سیاق و اسباب نزول و ذکر نمونه هایی از موارد تعامل آن دو، موارد استقرار تعارض میان آن ها را بررسی و وجه تقدیم یکی از آن دو بر دیگری را با توجه به ملاک اعتبار آن دو بیان کند.
    کلیدواژگان: سیاق، اسباب نزول، تعارض سیاق و سبب نزول، آیات ولایت
  • اصغر افتخاری، مجتبی باباخانی* صفحه 27

    یکی از حوزه های نسبتا جدید در عرصه مطالعات زبان شناسی، روش معناشناسی است که بیشترین کاربرد را در تحلیل متون و فهم ساختار آن دارد. در این میان، قرآن کریم با توجه به آسمانی بودن متن آن و منزه بودنش از سهو و اشتباه های رایج بشری، از اتقان و اعتبار بسیار بالاتری نسبت به سایر متون برخوردار است. لذا بررسی ساختار متن و نحوه استعمال واژگان در این کتاب آسمانی می تواند روش مناسبی در فهم هرچه دقیق تر معانی آن باشد. این جستار با استفاده از روش معناشناسی توصیفی به تبیین دقیق معنای «استکبار» در قرآن کریم پرداخته است. این مفهوم در مجاورت با واژگانی تحلیل شده است که «هم نشین» آن، در آیات و سوره های مختلف قرآن کریم آمده اند. بر این اساس، ضمن ارائه تعریفی مختار از استکبار با بهره گیری از هم نشین های آن، مفاهیمی همچون «عتو»، «غرور» و «بی باوری به معاد» به عنوان علل و ریشه های استکبار، و نیز مفاهیمی چون «علو»، «استنکاف»، «کفر» و «ظلم» به عنوان آثار و نتایج استکبار، بر اساس نحوه استعمال در قرآن کریم شناخته شده اند. بررسی زبان شناسانه واژه های هم نشین مزبور، حکایت از آن دارد که استکبار در قرآن کریم از محل تلاقی سه جریان اعتقادی (نفی معاد)، روحی (خودبرتربینی) و بالاخره اجتماعی (اتراف و نفی حقایق) حاصل می آید.

    کلیدواژگان: استکبار، قرآن کریم، علو، عتو، استنکاف، معناشناسی، ولایت، انسان شناسی، جامعه شناسی
  • محمد میرزایی صفحه 55
    قدرت به مفهوم توانایی و قابلیت، علاوه بر گوناگونی انواع، تعریف متفاوتی در ادبیات قرآن و رایج سیاسی جهان دارد. قدرت نرم به معنای جذب انسان ها و جوامع انسانی به اندیشه و عمل مورد نظر به دور از خشونت و زور، سابقه ای به طول عمر انسان داشته و در ادبیات سیاسی امروز، ظهور مجدد و پررنگی یافته است و به منظور تحمیل اراده خود بر دیگران به کار می رود. قرآن علاوه بر به کارگیری قدرت سخت در موارد خاص، بیشتر به قدرت نرم خود متکی است. آیات قرآن بیانگر قدرت نرم اسلام و منابع آن در برابر جنگ نرم مستکبران است. نوشته پیش رو در صدد معرفی قدرت نرم و منابع آن در آیات قرآن است. شناخت قدرت نرم اسلام به منظور حفظ و تقویت آن ضروری است؛ زیرا از یک سو وسیله ای برای نفوذ و تغییر در دل ها و رشد انسانیت است و از سوی دیگر مانعی برای دستیابی دشمنان به جامعه اسلامی و منابع قدرت آن هاست. جستار حاضر، بیشترین قدرت نرم قرآن را در بینش دهی و آگاه سازی انسان ها نسبت به موضوعات و مسائل موثر در هدایت جامعه و رشد انسان ها می داند. ایجاد بینش توحیدی در انسان، بینش و برنامه قرآن درباره انسان، جهان، دشمن شناسی، جهاد و... اندکی از نمایش قدرت نرم و منابع تولید آن در قرآن است که تبیین و تبلیغ آن نیازمند هوشمندی است.
    کلیدواژگان: قرآن، قدرت، قدرت نرم، منابع قدرت، سیاست
  • علیرضا فخاری، لیلا ابراهیمی صفحه 79
    اعتقاد به برگزیدگی و برتری قوم یهود، ارتباط تنگاتنگی با دیگر آموزه های این دین دارد. از این رو می توان اعتقاد به برگزیده بودن قوم یهود را اصلی ترین و کلیدی ترین آموزه یهودیت به شمار آورد. آنان خود را از همه انسان ها برتر و بالاتر می دانند و معتقدند که بقیه انسان ها باید در خدمت آن ها باشند. با تامل در قرآن معلوم می شود که تفضیل به معنای برتری نیست و منظور از آن، اعطای یک نوع ویژگی و فزونی از طرف خدا به آن ها در میان مردم زمانه خودشان است؛ یعنی فضل به قوم موسی در زمان خودش است، نه اینکه نسبت به همگان و در همه زمان ها باشد.
    کلیدواژگان: تفضیل بنی اسرائیل، قوم یهود، برتری، فزونی
  • علی اکبر رستمی، محمد واعظ زاده خراسانی، محمد امامی صفحه 99
    یکی از پرسش های چالش انگیز و باسابقه در عرصه پژوهش های قرآنی این است که آیا قرآن با سیاست در ارتباط است؟ اهمیت این پرسش از آن روست که قرآن کریم مهم ترین منبع قوانین و احکام اسلامی است و هر گونه پاسخ مثبت یا منفی به این پرسش در پاسخ به پرسش پیوند اسلام یا دین با سیاست سهم به سزایی خواهد داشت.
    در این میان برخی نویسندگان بر این پندارند که قرآن به طور کامل با سیاست بیگانه است و برای تایید این نگره دلایلی یادآور شده اند. این نوشتار در صدد است با ذکر اهم این دلایل و نقد آن و با نشان دادن پیوند اندیشه سیاسی حکومتی امام خمینی با آیات قرآن کریم، بطلان و سستی نگره بیگانگی را آشکار ساخته و وجود پیوند میان قرآن با سیاست را نمایان کند.
    کلیدواژگان: قرآن، سیاست، ارتباط، بیگانگی، امام خمینی
  • قدرت اللٰه خسروشاهی، سارا سادات هاشمی، علیرضا نجفی اسکندری صفحه 119
    یکی از پرسش های اساسی که در جهت دهی به نگرش و رفتار انسان تاثیر زیادی دارد، واکاوی چرایی و چیستی «زندگی» و در نتیجه فهم «چگونه زیستن» است. رویکرد به معنا و مفهوم زندگی، تابعی از نگرش به انسان، هستی و هستی آفرین و نسبت میان آن هاست. درک ناصحیح این مولفه های بنیادین، تاثیر غیر مستقیم زیادی در انحراف انسان و ارتکاب جرایم دارد. بر این اساس، جرایم در هر جامعه باید متناسب با فرهنگ خاص آن جامعه بررسی شوند. بر اساس آموزه های قرآن کریم، معنابخشی به زندگی و پیشگیری اولیه از وقوع جرم و گمراهی، مهم ترین سیاست جنایی اسلام است. هدف نهایی این سیاست، تعلیم و تربیت انسان هایی است که به منظور رشد خود با اراده تربیت یافته بتوانند از ارتکاب جرم اجتناب کنند. در این دیدگاه، ایمان به وجود اموری غیبی، نظارت خداوند، ارسال پیامبران از سوی او و در نتیجه اعتقاد به امداد رسانی های او در رویارویی با مشکلات و وجود جهانی دیگر جهت کسب پیامدهای اعمال خود در این دنیا و همچنین ایمان به خلقت هدف دار، به زندگی انسان معنا می بخشد و از انحرافات او جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، جرم شناسی، پیشگیری از جرم، معنابخشی، انسان، هستی
  • فتحیه فتاحی زاده، حسین افسردیر، راضیه بن زاده صفحه 143
    مدخل سجع نوشته یکی از مستشرقان، به نام دوین جی. استوارت است که در دائرهالمعارف قرآن لیدن به چاپ رسیده است. جستار کنونی به منظور روشن ساختن فضای فکری مستشرقان در خصوص آموزه های دینی به ویژه مباحث قرآنی، برای پژوهشگران مسلمان، به نقد و ارزیابی این مدخل پرداخته است. نقد و ارزیابی این گونه آثار زمینه آشنایی افکار عمومی با اسلام ناب را فراهم می کند.
    بخشی از ایرادهای این مدخل به مبنای فکری نویسنده مربوط می شود که سجع قرآنی را با سجع کاهنان و قرآن را با شعر همسان می پندارد. بخش دیگر آن، ذکر مصادیقی از آیات قرآن کریم است که بنا به ادعای نویسنده به دلیل رعایت سجع، از سبک ادبی متداول عدول کرده است. در این جستار می بینیم که مبنای فکری نویسنده استوار نیست و پاسخ هایی نقضی و حلی به وی داده شده است.
    کلیدواژگان: دائرهالمعارف قرآن لیدن، دوین جی، استوارت، مستشرقان، سجع آیات، سبک ادبی
  • محمدعلی مهدوی راد، نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی صفحه 165
    سخنان پیامبر اکرم که مفسر و مبین کلام الهی است، پس از قرآن کریم ارزشمندترین منبع هدایت و انسان سازی به شمار می رود. در واقع، یکی از شاخصه های روایات نبوی استشهاد به آیات قرآن و به کار بردن تعابیر قرآنی است. یکی از این روایات خطبه غدیر است که در آن بیش از 50 استشهاد تصریحی و تلویحی قرآنی دیده می شود. در این جستار به بررسی این موضوع و تحلیل «شیوه های تاثیرپذیری خطبه غدیر از قرآن کریم» می پردازیم و هماهنگی و ارتباط نزدیک میان قرآن و سخنان پیامبر و بهره گیری کامل ایشان از قرآن کریم را باز می نماییم. ذکر این نکته ضروری است که در جستار حاضر به جای محتوای کلام قرآن و خطبه غدیر، بر سبک و چگونگی بیان مطالب تاکید می شود.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، استشهاد تلویحی و تصریحی، خطبه غدیر، پیامبر
  • ترجمه چکیده
  • محمد سلامی صفحه 185
|
  • A.A. Babaii, Rahim Haseli Iranshahi Page 3
    The context of the Quran verses if it is proved the cohesion in the revelation and thematic coherence of them is of the valid evidences of the verses which should be considered in the perception of the verses’ appearances. Asbab al-Nuzul (Occasions and Circumstances of the Revelation) if it has the stipulation of documentary and content authenticity is of the evidences of the understanding of the verses that it is necessary to be regarded in the exegesis of the verses, too. These two have harmony and agreement in the exegesis of some Quran verses and disagreement in other verses. After stating some conditions of the authenticity of the context and Asbab al-Nuzul (Occasions and Circumstances of the Revelation) and presenting some examples of their harmony, this paper is going to study the cases which have disagreement between them and express the reason of the priority one over the other with regarding the valid criterion of them.
    Keywords: The context, Asbab al Nuzul (Occasions, Circumstances of the Revelation), The disagreement between the context, asbab al Nuzul, The noble Quran verses of velayat
  • Asghar Eftekhari, Mojtaba Babakhani* Page 27

    One of the new fields in some extent in the area of linguistic study is the method of semantic which its most usage is in analyzing the texts and understanding their structures. The noble Quran because of being divine text and kept away from human current carelessness and faults has more valid than other texts. Therefore, examining the text structure and the usage way of vocabularies in this divine Book can be appropriate method to perceive the accurate meaning of them. With applying the descriptive semantic, this research aims to determine the more accurate meaning of arrogance (استکبار) in the noble Quran. Consequently the concept of “arrogance” has been examined besides the vocabularies which are its collocations in the different Quranic verses and chapters. With regarding this, meanwhile representing the selected definition of “arrogance” with the usage of its collocations, the concepts like tyranny (عتو), pride (غرور) and not believing to life after death as the roots and causes of “arrogance” and also the concepts like haughtiness (علو), refusal (استنکاف), disbelief (کفر) and cruelty (ظلم) as a consequence and result of arrogance according to its usage in the noble Quran has been known. The linguistic examination of the vocabularies of the mentioned collation presents that “arrogance” in the noble Quran is resulted from meeting of three currents: belief current (negation life after death), spiritual current (superiority complex) and at the end sociological current (luxury and negation of reality).

    Keywords: Arrogance, The noble Quran, Haughtiness, Tyranny, Refusal, Semantic, Guardianship, Anthropology, Sociology
  • Muhammad Mirzaii Page 55
    The power in the meaning of ability and capacity, in addition to its different kinds, has a different definition in the noble Quran and the current world political literature. The soft powers with meaning of attracting people and human society to the considered thought and act with avoiding aggression and force has a record equal to human life and in today’s political literature it has been re-emerged and colorfully and in order to compel its will to other it has been applied. The noble Quran besides applying the hard power in specific cases relies on his soft power. The Quran verses indicate the soft power of Islam against the soft power of arrogant people. The following note tries to introduce the soft power and its sources in the noble Quran verses. Familiarity with the soft power of Islam is necessary in order to protect and strengthen it, because it is from one side is a tool to influence and change hearts and human growth. From the other side, it is an obstacle that prevents enemies to access the Islamic society and its power sources. The present paper believes that the most of soft power of the noble Quran is to affect human insight and perception to the issues and problems which are effective in society guidance and human development. Creating the monotheistic perception in man, the perception and the Quran program about human being, world, the recognition of enemy, jihad and etc. are a little display of the soft power and its creating sources in the noble Quran that it needs intelligence to determine and propagandize.
    Keywords: The noble Quran, Power, The soft power, Politics
  • Ali Reza Fakhari, Leila Ebrahimi Page 79
    The belief of “chosenness” and superiority of the Jewish people has a close relation to the teachings of that religion. Hence, the idea of “chosenness” of the Jewish people is the most important and principal key of teaching of Judaism. They believe that they are superior and eminent to the other people and think the other people should serve them. Close consideration in the noble Quran reveals that Tafzil (تفضیل) does not mean “superiority” but it means God gives them a kind of an excess and privilege to the people of their own time meaning that excess to the people of Moses has related to the period of their own time and not to all people in all times.
    Keywords: The superiority of Israelites, Supremacism, Excess
  • Ali Akbar Rostami, Muhammad Vaezzadeh Khorasani, Muhammad Emami Page 99
    One of the controversial questions with a long record in the field of the Quranic researches is if there is relationship between the noble Quran and politics. The question is important because the noble Quran is the most important source of the Islamic decrees and rules and every positive or negative response to this question has a crucial role in tying Islam with politics. Some authors believe that there is a complete separation between the noble Quran and politics and have stated reasons to prove this attitude. This paper tries to state their important reasons and criticizes them and shows the tie between the governmental–political thought of Imam Khomeini with the noble Quran verses and reveals the connection between the noble Quran and politics.
    Keywords: The noble Quran, Politics, Relationship, Separation, Imam Khomeini
  • Ghodratollah Khosroshahi, Sara Sadat Hashemi, Ali Reza Nadjafi Eskandari Page 119
    One of the fundamental questions which it has a great effect on the human notion and conduct is whyness and whatness of life and consequently the perception of how to live. The approach to the meaning and concept of life is related to the notion to man, universe and the creator and their relation to each other. Incorrect understanding of these fundamental components will have an indirect impact on human deviation and crime commitment. According to this, crimes should be studied according to the specific culture of that society. With respect to the Quran teachings, giving meaning to the life and the prior crime prevention and deviation is the most important criminal policy of Islam. The ultimate aim of this policy is education of men who can avoid committing crime in direction of their growth with educated will. In this view, believing to metaphysics, God’s observation, being sent down the prophets by Him, and hence His help against difficulties and the existence of hereafter to achieve aftermath of his acts and also believing to the purposeful creation give meaning to human life and keep him away from deviation.
    Keywords: The noble Quran, Criminology, Crime prevention, Giving meaning, Man, Universe
  • Fathieh Fatahizadeh, Hossein Afsardyr, Razieh Bonzadeh Page 143
    The saj entry is written by one of the orientalists Devin J. Stewart that it has been published in the “Encyclopedia of the Quran” Leiden. This paper has tried to criticize and evaluate the mentioned entry with aiming to make clear the thought atmosphere of non-Muslim scholars by examining the writings of orientalists specifically in religious teachings especially in the Quranic subjects. Criticism and evaluation of the mentioned writings makes the public opinions be familiar with the pure Islam. In analysis and assessment of the saj entry, some of challenges relate to the basis of the writer’s thoughts which considers the Quranic saj as priests’ saj and the same-supposition of the noble Quran and poems. The other part is to present some instances from the noble Quran as the author claims for considering saj it is deviated from the current literature style. Meanwhile criticizing and evaluating the mentioned subjects, it is proved the instability of the writer’s opinion and it has been revealed the incorrectness of the clarified cases as samples of the deviation of the literature style in a form of contradiction and solution.
    Keywords: The “Encyclopedia of the Quran” Leiden, Devin J. Stewart, Orientalists, The saj of the Quran verses, Literature style
  • Muhammad Ali Mahdavi Rad, Nosrat Nilsaz, Zohreh Baba Ahmadi Milani Page 165
    The speeches of the prophet who is the exegete and determiner of the word of God are the most precious source for guidance and human training after the noble Quran. In Real, one of the parameters of the prophet’s traditions is reasoning from the Quran verses and applying the Quranic terms. One of this tradition is Khotbeh Ghadir (Ghadir Sermon) which can be seen 50 Quranic evidences explicitly and Implicitly. This research aims to study this issue and the methods of impressionability of Khotbeh Ghadir (Ghadir Sermon) from the noble Quran and to show the harmony between the prophet’s speeches and the Noble Quran. It should be mentioned that in this note instead of the content of the Noble Quran word and Khotbeh Ghadir, it is emphasized on the style and how to state the issue.
    Keywords: The Quran verses, Explicit, implicit evidences, Khotbeh Ghadir (Ghadir Sermon), The prophet