فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی حسین زاده، عباس قادری، محمد واسعی صفحه 3
    مقدمه
    سیکلوسپورین به وسیله جلوگیری از بیان ژنهای IL- 2، IFN- γ و CSF-GM، از عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی بوده و در بیماران پیوندی، اتوایمون و همچنین جلوگیری از بروز GVHD در پیوند مغز استخوان از آن استفاده میشود. در این تحقیق تشخیص این دارو در خون و گلبولهای قرمز با استفاده از روش ایمونوپراکسیداز مستقیم مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق آزمایشگاهی آنتی بادی پلی کلونال علیه سیکلوسپورین در خرگوش به وسیله اتصال گلوتارآلدئیدی با آلبومین گاوی تولید و به وسیله آنزیم پراکسیداز کونژوگه گردید. اسلایدهای خونی از بیماران دریافت کننده سیکلوسپورین و گروه شاهد تهیه و به وسیله محلول الکل _ استون عمل فیکساسیون انجام شد. مراحل آماده سازی لام ها با استفاده از آنتی سیکلوسپورین آنتی بادی کونژوگه، همراه با افزودن سوبسترای DAB و ایجاد رسوب قهوه ای رنگی در زیر غشاءRBC، برای تشخیص حضور سیکلوسپورین در گلبولهای قرمز انجام گردید.
    یافته های پژوهش: اختصاصی بودن آنتی بادی تهیه شده توسط روش الایزای غیر مستقیم تایید و غلظت و شدت رنگ رسوب در حاشیه گلبولهای قرمز با دوز مصرفی دارو در این بیماران متناسب بود. نتیجه گیری نهایی: استفاده از این گونه آنتی بادی ها در جهت طراحی تکنیک های مختلف برای تشخیص حضور و تعیین مقدار و غلظت داروهای متفاوت در خون، بافت و مایعات بیولوژیک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سیکلوسپورین، پیوند کلیه، ایمونوهیستوشیمی
  • سمیه شاهرخی، طوبی غضنفری، محمد علی محققی، زهیر محمد حسن، غلامرضا بابایی صفحه 12
    مقدمه
    غضروف کوسه ماهی منبع ترکیبات ضدرگزایی و ضد توموری است که خاصیت ضد رگزایی آن به اثبات رسیده است. با توجه به اینکه مدارک معتبر بسیار کمی در مورد مکانیسم احتمالی این ماده در مهار مستقیم رشد سلولهای تومور وجود دارد. لذا در این مطالعه اثر آن به طور مستقیم بر رده سلولی آدنوکارسینومای پستان مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی پس از کشت و تکثیر سلولهای L929 و MCF7 به منظور تعیین اثر سایتوتوکسیک عصاره غضروف کوسه ماهی، این سلولها در مجاورت دوزهای مختلف عصاره غضروف کوسه (mg25، mg50، mg75و mg 100) قرار گرفتند و به مدت 24، 48، 72 ساعت آنکوبه شدند. پس از پایان آنکوباسیون تست MTT انجام شد.
    یافته های پژوهش: نتایج حاصل از تستMTT نشان داد که این عصاره، اثر سایتوتوکسیسیتی وابسته به دوز بر MCF7 دارد که این ویژگی با گذشت زمان افزایش می یابد به طوریکه با افزایش دوز عصاره، رشد سلولهای توموری بیشتر میشود، مثلا در دوزmg 100و آنکوباسیون 72 ساعته، بیشترین درصد مرگ سلولی مشاهده شد در حالی که در سلولهای طبیعی این سایتوتوکسیسیتی مشاهده نشد که بیانگر اثر سایتوتوکسیسیتی انتخابی عصاره غضروف کوسه بر سلولهای توموری می باشد.
    نتیجه گیری نهائی: عصاره غضروف کوسه با اثر سایتوتوکسیک مستقیم بر سلولهای توموریMCF7، می تواند باعث مهار رشد این سلولها شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، غضروف کوسه ماهی، سایتوتوکسیسیتی
  • دکترپیمان هاشمیان، کورش ساکی صفحه 19
    مقدمه
    با عنایت به اینکه ECT به عنوان درمان اصلی در اختلالات خلقی مورد استفاده قرار می گیرد و بررسی میزان تاثیر آن بر روی انواع مختلف سندرم های خلقی دارای اهمیت زیادی می باشد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر درمانی الکتروشوک (ECT) در بیماران بستری و سرپایی که با تشخیص افسردگی اساسی و دو قطبی I به مراکز روانپزشکی استان ایلام مراجعه کرده بودند انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کار آزمایی بالینی بود که در طی سالهای 1379 تا 1381 بر روی 126بیمار در دو گروه 63 نفری که نیاز به ECT داشتند انجام گرفت. نمونه گیری به شیوه در دسترس انجام گرفت. تشخیص بیماران بوسیله مصاحبه بالینی ساخت یافته و بر اساس ملاک های DSM IV صورت گرفت. برای سنجش میزان پاسخ به درمان علاوه بر مصاحبه، پرسشنامه BPRSقبل و بعد از درمان تکمیل شد. متغیر اصلی این مطالعه میزان پاسخ به درمان بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری t، خی دو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که پاسخ خوب به درمان با ECT در بیماران دارای افسردگی اساسی 76 درصد و در بیماران با اختلال دو قطبی I، 54 درصد میباشد که از نظر آماری تفاوت معنی داری داشت(013/0p=). ولی میزان عدم پاسخ یا پاسخ ضعیف در هر دو گروه تفاوت معنی داری را نشان نداد) 05/0p>).
    نتیجه گیری نهائی: با وجودی که تعداد جلسات درمانی در هر دو گروه تقریبا یکسان بود، پاسخ درمانی به ECT در بیماران افسردگی اساسی بهتر از اختلال دو قطبی I بود ولی میزان مقاومت به درمان یا پاسخ ضعیف در هر دو گروه یکسان بود.
    کلیدواژگان: اختلالات افسردگی اساسی، اختلالات دو قطبی I، ای سی تی
  • عبدالحسین پورنجف، راضی ناصری فر، کریم همتی صفحه 24
    مقدمه
    واکسیناسیون به عنوان یکی از اجزای مهم نظام ارائه خدمات بهداشتی اولیه، در جهت حفظ و ارتقای سلامتی جامعه نقش مؤثری دارد. در این بررسی میزان آگاهی مادران در ارتباط با واکسیناسیون در سال 1380 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 27298 کودک زیر 5 سال و 67882 مادر ساکن در مناطق مختلف استان ایلام به عنوان جامعه هدف انتخاب شدند. به منظور انتخاب نمونه ای مناسب و فراگیر از بین 51 خوشه شهری و 49 خوشه روستایی، به صورت نمونه گیری تصادفی ساده، 1040 کودک و 1050 مادر کودک مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که در سه قسمت اطلاعات مربوط به خصوصیات فردی، اطلاعات مربوط به وضعیت واکسیناسیون کودک و اطلاعات مربوط به آگاهی مادران در خصوص نحوه واکسیناسیون کودکان زیر پنج سال طراحی گردیده بود جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر و T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: یافته های تحقیق نشان داد که بین سطح آگاهی مادران و محل سکونت، شغل و تحصیلات پدر و مادر، نحوه مراجعه به مراکز ارائه دهنده خدمات، تاخیر در اخذ واکسن های ثلاث، هپاتیت و سرخک، محل تولد فرزند، منبع کسب اطلاعات، فاصله گیرنده خدمات تا مرکز، رضایت مندی از پرسنل و شناخت بیماری های هدف ارتباط معنی داری وجود دارد(000/P=).
    نتیجه گیری نهایی: به نظر می رسد انجام بررسی خوشه ایسالیانه، جهت ارزیابی وضعیت واکسیناسیون از طریق انجام بازآموزی پرسنل بهداشتی، درمانی و توسعه آموزش های مرتبط با وضع بهداشت و نیز توجه به داشتن کارت واکسیناسیون و تعمیم طرح داوطلبین بهداشتی می تواند در جهت ارتقای پوشش واکسیناسیون در سطح استان تاثیر به سزائی داشته باشد.
    کلیدواژگان: واکسیناسیون، بیماری قابل پیشگیری توسط واکسن، آگاهی مادران، ایلام
  • سیروس رضایی، منصور رضایی، محمد رضاپور بی آزار، نوشین حیدریان، مرتضی فرشچیان صفحه 32
    مقدمه
    برنامه های غربالگری گسترده ای در مورد ناهنجاری های ستون فقرات از جمله کیفوز در مناطق مختلف دنیا اجرا شده و یا در حال اجرا می باشد. با توجه به اهمیت موضوع و عدم انجام چنین مطالعه ای در منطقه، میزان شیوع این عارضه در دانش آموزان مدارس راهنمایی شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی دانش آموزان دختر و پسر مدارس راهنمایی شهر کرمانشاه در سال 82 مورد بررسی قرار گرفتند. حجم نمونه شامل 2194 نفر دانش آموز بود که به روش تصادفی (طبقه ای- خوشه ای) انتخاب شدند. از افراد مورد مطالعه معاینات لازم به عمل آمد و افراد مشکوک به کلینیک تخصصی معرفی شدند. داده ها با استفاده از آزمونهای x2، آنالیز واریانس و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: تعداد افراد مورد مطالعه 1100 نفر (1/50 درصد) پسر و 1094 نفر (9/49 درصد) دختر با میانگین سنی 39/13 سال و انحراف معیار 05/1 سال بودند. از میان افراد مورد مطالعه تعداد 95 نفر (3/4 درصد) در مرحله اول غربالگری به عنوان افراد مشکوک شناسایی شدند. شیوع در دختران نسبت به پسران و هم چنین در منطقه یک آموزشی نسبت به سایر مناطق بیشتر بود(P<0/001). شیوع در بین افرادی که وزن کیف آنها زیادتر از حد طبیعی بود به طور معنی داری بیشتر بود(P<0/001). در نهایت شیوع انواع ناهنجاری های ستون فقرات 01/2 درصد و شیوع کیفوز در افراد مورد مطالعه 68/0 درصد بود.
    نتیجه گیری نهایی: میزان شیوع کیفوز در مدارس راهنمایی شهر کرمانشاه نسبت به سایر شهرهای ایران (اهواز 9/. درصد، نطنز 63/3درصد و دره گز 8 درصد) و متوسط شیوع در کشورهای دیگر (کشورهای پیشرفته بین 3/0 تا 10 درصد) در حد پایینی بود.
    کلیدواژگان: کیفوز، دانش آموز، کرمانشاه، شیوع
  • علی عمارلویی، یونس نصری، ابراهیم محمدی کلهری صفحه 42
    مقدمه
    به منظور کنترل کیفیت میکروبی آب چاه های دستی، نیمه عمیق، مخازن آب و منابع غیرقابل دسترسی مستقیم برای نمونه برداری، لازم است از این منابع نمونه برداری تحت شرایط استاندارد انجام شود. با طراحی و ساخت دستگاه نمونه برداری از منابع مذکور، نمونه برداری اصولی امکان پذیر می شود.
    مواد و روش ها
    طراحی و ساخت این دستگاه کاملا ابداعی بوده و شامل جعبه محافظ، شارژ، بالاکشنده و قسمت پایین رونده می باشد. این دستگاه به کمک جریان الکتریسیته که توسط باتری قابل شارژ تامین می شود، عمل باز و بسته کردن درب بطری نمونه برداری را در عمق موردنظر از سطح آب انجام می دهد.
    یافته های پژوهش: دستگاه موردنظر با توانمندی های قابل انتظار ساخته شده و در حضور داوران مورد آزمایش قرار گرفت. دستگاه به نحوی ساخته شده است که قسمت پایین رونده آن که با آب تماس دارد، قابل استریل کردن در فور می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    دستگاه ساخته شده توانمندی نمونه برداری از عمق بیشتر از 20 سانتیمتر از سطح آب دارد. به نحوی که درب بطری نمونه برداری در همان عمق باز و پس از برداشت نمونه بسته می شود. دستگاه مذکور از نظر ظرافت، حجم و وزن مشکلاتی را دارد که برای اصلاح آن لازم است اقداماتی از قبیل استفاده از مواد فایبرگلاس در ساخت دستگاه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آب، دستگاه نمونه برداری، کیفیت میکروبی
  • مهران ل، شیخ الاسلام ر، حاجی پور، سلیمانی ب، عسگری غ.ر، فریدون عزیزی صفحه 48
    مقدمه
    کمبود ید و اختلالات ناشی از آن به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی- تغذیه ای در ایران از سالها قبل شناخته شده است. استان ایلام یکی از مناطقی است که در مطالعات قبل از یدرسانی دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال 1368 به مرحله اجرا درآمده است. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با ید در سال 1380 این بررسی در دانش آموزان 7 تا 10 ساله استان ایلام انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی- مقطعی از طریق نمونه گیری خوشه ایو به صورت تصادفی تعداد 1200 دانش آموز ابتدایی در استان ایلام (به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. بررسی شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی انجام و طبق تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت درجه بندی شد. نمونه ادرار از یک دهم نمونه ها اخذ و اندازه گیری ید ادرار به روش هضم انجام شد.
    یافته های پژوهش: درصد کلی گواتر در دانش آموزان استان 1/13% که به ترتیب در دختران وپسران 6/11% و 7/14% بود. میانه ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه g/dlμ4/15 بود. در 8/80% موارد ید ادرار بیشتر از g/dlμ10 بود و سطح ید ادرار کمتر از g/dlμ5، در 8/6% موارد وجود داشت، هیچ موردی از ید ادرار کمتر از g/dlμ2 وجود نداشت. تفاوتی در شیوع گواتر و میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری نهایی: یافته های این بررسی نشان داد که در مقایسه با بررسی کشوری سال 1375 درصد گواتر در دانش آموزان کاهش معنی داری داشته و ید ادرار دانش آموزان استان ایلام همچنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت می باشد. لذا استان ایلام در زمره مناطق «عاری از کمبود ید» محسوب می شود
    کلیدواژگان: گواتر، اختلالات ناشی از کمبود ید، غلظت ید ادراری، ایلام
  • غلامحسین حلوانی، ابوالفضل برخورداری، محسن عسکر شاهی صفحه 56
    مقدمه
    افت شنوایی ناشی از صدا یکی از شایع ترین و بارزترین ناراحتی های شغلی محسوب می شود به طوری که امروزه کاهش شنوایی جزو ده بیماری عمده مربوط به کار معرفی شده است. نظر به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت شنوایی کارکنان راه آهن یزد در سال 82 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 364 نفر از پرسنل راه آهن منطقه جنوب شرق کشور در استان یزد به صورت سرشماری از نظر میزان کاهش شنوایی گوش راست و چپ در فرکانس های 250، 500، 1000، 2000 و 4000 هرتز با استفاده از دستگاه اودیومتری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش های آماری ANOVA و LSDمورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: میانگین سن و سابقه کار افراد مورد بررسی به ترتیب 49/8 ±5/44 و 71/7 ± 1/20 سال بود. 1/32 % از پرسنل دچار افت شنوایی با درجات مختلف بودند به طوریکه 8/28 درصد کاهش شنوایی جزیی، 5/2 درصد کاهش شنوایی ملایم، 5/10 درصد کاهش شنوایی متوسط و 3/10 درصد کاهش شنوایی شدید داشتند. با افزایش سابقه کار میزان افت شنوایی افزایش یافته بود. بیشترین افت شنوایی در کارگران با سابقه کار بالای 20 سال در فرکانس های 250 و 500 هرتز بود، در حالیکه کمترین افت شنوایی مربوط به سابقه زیر 10 سال در فرکانس 2000 هرتز بود.
    نتیجه گیری نهایی: کاهش شنوایی در افراد مورد مطالعه بیشتر در فرکانس های 250 و 500 هرتز بود در حالیکه افت شنوایی در محیط های شغلی از فرکانس 4000 هرتز شروع شده و سپس به فرکانس های بالاتر و پایین تر سرایت می کند. این امر ممکن است به این علت باشد که صدای قطار بیشتر در محدود فرکانس های پایین متمرکز شده است.
    کلیدواژگان: سر و صدا، افت شنوایی، راه آهن، بیماری های شغلی