فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر اکبری، فاطمه غیاثی، ابوالقاسم عالی، امید حبیبی نیا، حمید خسروی زرندی، سمانه افشارپور صفحه 1
    مقدمه
    میزان انحنای کمر یکی از عوامل موثر در ایجاد کمر درد می باشد. روش های مختلفی برای اندازه گیری میزان زاویه انحنای کمر وجود دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه اختلاف بین میزان زاویه انحنای کمر در روش اندازه گیری بالینی با خط کش انعطاف پذیر با میزان این زاویه در کلیشه های پرتونگاری و بررسی دقت این دو روش بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی در سال 1385 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. 112 فرد مبتلا به کمردرد، مراجعه کننده به کلینیک های فیزیوتراپی شهر زاهدان، که دارای کلیشه پرتونگاری نیم رخ کمر بودند، جهت مطالعه انتخاب شدند. میزان درجه زاویه انحنای کمر آنها هم بر روی کلیشه نیم رخ پرتونگاری کمر با استفاده از روش Cobb و هم به روش بالینی با استفاده از خط کش انعطاف پذیراندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 9±6/31 سال بود. میانگین زاویه انحنای کمر در روش بالینی 7/9±36 درجه و در کلیشه پرتونگاری 4/9±5/38 درجه بود. میانگین زاویه انحنای کمر روی کلیشه نیم رخ پرتونگاری و با اندازه گیری با روش Cobb همبستگی معناداری (95/0=r) با میانگین این زاویه در اندازه گیری بالینی با خط کش انعطاف پذیرداشت (0001/0P<).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که کلیشه های نیم رخ کمر ابزار معتبری برای اندازه گیری زاویه انحنای کمر می باشند.
    کلیدواژگان: انحنای کمر، خط کش انعطاف پذیر_ پرتونگاری، روش Cobb
  • شهرام براز پردنجانی، مرتضی ثناگویی زاده، لطیفی، علیرضا رجب زاده، سید احمد موسوی، سید محمد علوی صفحه 7
    مقدمه
    به نظر می رسد کمبود ویتامینD3 با تبدیل عفونت سلی به بیماری سل در ارتباط باشد. این مقاله به بررسی ارتباط بین کمبود ویتامین D3 و بیماری سل با کمک سنجش سطح ویتامین D3در بیماران و گروه کنترل و مقایسه آن دو با هم می پردازد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مورد شاهدی می باشد. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف انجام شد. گروه مورد 45 بیمار با تشخیص قطعی سل بر اساس معیار های تشخیصی بودند و گروه شاهد 45 فرد سالم (بدون سابقه سل ویا سرفه های مزمن) بودند که از نظر سنی و جنسی و فصلی با هم منطبق بودند. دو گروه از نظر سنجش سطح ویتامین D3 به روش آزمایشگاهی رادیو ایمونواسی با یکدیگر مقایسه شدند و نتایج به دست آمده در سیستم آماریspss 11/1 و با آزمون تی تست و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه مورد و گروه شاهد به ترتیب میانگین و انحراف معیار سطح ویتامین D3 (25/12=M و 98/8=SD) و (68/24=M و 22/19=SD) بود و از 45 بیمار 39 نفر (66/86 درصد) سطح ویتامین D3 زیر ng/ml20 و از 45 نفر گروه شاهد، 26 نفر (77/57 درصد) سطح ویتامین D3 زیر ng/ml 20 داشتند. با توجه به اینکه در اهواز از اردیبهشت تا آبان، ماه های گرم محسوب می شوند، 28 مورد(22/62 درصد) در این دوره زمانی از سال مراجعه کرده بودند. ارتباط آماری معنی داری بین جنس مرد و سطح ویتامین D3 در گروه مورد و شاهد وجود داشت(p=0). ولی در جنس زن وجود نداشت(p=0/94) و در گروه مورد و شاهد بین سطح ویتامینD3 و فصل ارتباط آماری معنی داری وجود داشت همچنین بین سل وسطح ویتامینD3 در فصل تابستان(p=0/007) پاییز(p=0/02) ارتباط معنا دار آماری وجود داشت و در فصل زمستانp=(0/08) ارتباط معنادار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ویتامین D3، بیماری سل، فصل گرم
  • رضا رنجبر، سید محمد جواد حسینی * صفحه 16
    مقدمه

    پسودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل مهم بیماریزا و همچنین از مهمترین عوامل ایجاد عفونتهای بیمارستانی در افراد با سیستم ایمنی تضعیف شده می باشد. سپتی سمی پسودومونایی در افراد سالم به ندرت رخ می دهد. در این مقاله یک بیمار مولتیپل تروما بدون داشتن نقص سیستم ایمنی با سپتی سمی ناشی از پسودوموناس و آسینتوباکتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    بیمار معرفی شده یک مرد 43 ساله با مشکلات متعدد ناشی از مولتیپل تروما بود که از مرکزی دیگر به دلیل تشدید مشکلات بالینی به بیمارستان بقیه الله (عج) ارجاع داده شده بود و تحت بررسی های مختلف بالینی و پاراکلینیکی قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: در حین مراجعه، بیمار تب دار و توکسیک بوده و رنگ پریده به نظر می رسید. در بررسی زخم های ناشی از ترومای بیمار ترشحات چرکی و بدبو فراوان وجود داشت. پس از ارسال نمونه ترشحات چرکی، بیمار جهت دبریدمان ضایعات عفونی به سرویس جراحی معرفی گردید. در نتایج کشت خون بیمار پسودوموناس آئروژینوزا و آسینتوباکتر گزارش شد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به عدم وجود مشکل سیستم ایمنی در بیمار، نقش پسودوموناس آئروژینوزا و آسینتوباکتر بیشتر به عنوان عفونت بیمارستانی فرصت طلب ناشی از بستری شدن در مرکز درمانی اولیه بوده باشد که این امر لزوم توجه بیشتر به کنترل عفونت های بیمارستانی را یاد آور می شود. بعلاوه عدم تشخیص عفونت پسودومونایی در مرکز اولیه احتمالا به دلیل عدم وجود امکانات باکتریولوژی مناسب بوده است که این امر لزوم وجود امکانات تشخیصی میکروبی را خاطر نشان می سازد.

    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، آسینتوباکتر، سپتی سمی، مولتیپل تروما
  • شهرام زهتابیان*، محمود شمس شهرآبادی صفحه 28
    مقدمه

    ویروس هرپس سیمپلکس تیپ I عامل ضایعات متعددی در نقاط مختلف بدن از پوست، مخاطها، چشم، دستگاه تناسلی و جنین گرفته تا مغز (که می تواند انسفالیتهای کشنده ایجاد کند) می باشد. این ویروس حتی متعاقب درمان می تواند در گانکلیون های عصبی تا فعالیت مجدد مخفی باقی بماند. هدف از این تحقیق ارزیابی خاصیت ضد ویروسی عصاره گیاهی مرزن جوش در شرایط in vitro در کاهش همانندسازی و تکثیر ویروس است.

    مواد وروش ها

    در این مطالعه پس از کشت سلول و تهیه بذر ویروسی،تیتر ویروس تعیین گردید. سپس عصاره مرزن جوش که به روش پرکولاسیون استخراج شده بود به صورت مستقیم به سوسانسیون ویروسی اضافه شد تا تاثیر مستقیم آن مورد بررسی قرار گیرد. پس از آن برای بررسی تاثیر غیر مستقیم عصاره بر روی تکثیر ویروس، ویروسهای بیمار شده با عصاره به سلول تلقیح گردید و 1 الی 4 ساعت پس از جذب ویروس به سلول تیتر آن تعیین گردید. همچنین عصاره به محیط کشت سلول اضافه گردید و پس از 24 تا 48 ساعت نیز عیار وسروس تعیین شد. در انتها به روش ایمونوفلورسالن بروز آنتی ژن ویروس در سطح سلول و همچنین سلولهای آلوده تحت تیمار با عصاره بررسی گردیدند.
    یافته های پژوهش: تاثیر مستقیم 50 micro g/ml عصاره مرزن جوش بر سوسپانسیون ویروسی طی زمان های 0،1،2،3 ساعت باعث کاهش تیتر ویروس از PFU/ml 105×5 به PFU/ml 102×1 گردید. در فاز دوم تاثیر غیر مستقیم عصاره بر تکثیرویروس درون سلول آشکار نمود که عصاره چه در زمان پس از جذب ویروس به سلول حتی 5 ساعت بعد از جذب ویروس، کاملا از بروز CPE سلولی جلوگیری نموده تکثیر ویروسی در حد صفر باقی می ماند. از طرف دیگر ابراز آنتی ژن ویروسی در سطح سلولهای تیمار شده با عصاره با تکنیک ایمونوفلورسانس 58 درصد کاهش ابراز آنتی ژن را سلولهای treat شده با عصاره نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج رضایت بخش که عصاره مرزن جوش در جلوگیری از تکثیر این ویروس از خود نشان داد احتمالا داروی مفیدی در درمان عفونت های هرپس سیمپلکس تیپ I به شمار می آید.

  • میترا پیامی بوساری، نورالدین موسوی نسب صفحه 36
    مقدمه
    سندرم روده تحریک پذیر یکی از شایعترین اختلالات گوارشی است که به علت درد مزمن، احساس ناراحتی و اثرات منفی بر کیفیت زندگی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر ماساژ درمانی به عنوان یک روش پرستاری کل نگر بر احساس راحتی مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر بر اساس تئوری راحتی کولکاب است.
    مواد و روش ها
    طی مطالعه نیمه تجربی تک گروهی با طراحی قبل وبعد،11 نفردر گروه سنی 55-15 سال که بیماری آنها بر اساس پروتکل رم II سندرم روده تحریک پذیر تشخیص داده شده بود به مدت 15 دقیقه تحت ماساژپشت قرار گرفتند.ابزار گرد آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه دو قسمتی بود. بخش نخست، اطلاعات فردی، ابزار ده شماره ای شدت درد و بخش دوم پرسشنامه منطبق شده با راحتی عمومی کولکاب بود که از طریق مصاحبه قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. جهت تعیین سطح اضطراب بیمار علائم حیاتی قبل و بعد از ماساژکنترل گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج بدست آمده نشان داد انجام ماساژ پشت به مدت 15-5 دقیقه دارای اثرات تسکینی و آرام بخش در مبتلایان به درد شکمی ناشی از سندرم روده تحریک پذیر است. به طوری که تفاوت درد بیماران قبل وبعد از مداخله 2.05±2.59و نمره کل احساس راحتی بیماران8.9±11.72 بود که از نظر آماری معنی دار شناخته شد((p=0.002،p=0.001.
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از ماساژ پشت می تواند بدون در بر داشتن عوارض جانبی به نحو موثری موجب کاهش درد و احساس راحتی در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر همراه با درد شکمی شود. اما با توجه به اینکه این مطالعه نوعی مطالعه راهنما محسوب می شود، برای اطمینان بیشتر از چنین نتیجه ای انجام مطالعات وسیع تر توصیه می گرد
  • عبدالله فرهادی نسب، خسرو مانی کاشانی صفحه 44
    مقدمه
    افسردگی در معتادان از شیوع بالایی برخوردار است. ترک اعتیاد و قطع مصرف ماده مخدر نیز با علایمی همراه می شود که یکی از آنها افسردگی است. یکی از درمانهای جایگزین در ترک اعتیاد به مواد مخدر، درمان جایگزین با متادون است. متادون یک نوع ماده مخدر صناعی است که می تواند از بروز علایم ترک پیشگیری نماید. تجویز متادون برای معتادان به مواد مخدر حداقل با دو هدف عمده صورت می گیرد:الف) دسترسی به ماده ای خوراکی و کاهش اعتیاد تزریقی و بیماری های عفونی مرتبط با آن (ایدز، و...)ب) کاهش ارتباط معتاد با توزیع کنندگان مواد مخدر و کم شدن میزان بزهکاری در جوامعهدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر درمان جایگزین با متادون در کاهش افسردگی بعد از درمان است تا بر پایه شناخت موضوع، بتوان با طراحی برنامه های مناسب در راستای بهینه شدن فرایند درمانی اقدام نمود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر که از دسته مطالعات کارآزمائی قبل و بعد (Before and after trial) بود، با در نظر داشتن حداکثر خطای نمونه گیری برابر 5 درصد و حدود اطمینان 95 درصد، نمونه هایی شامل 323 نفر از معتادان مراجعه کننده به مراکز متادون درمانی، انتخاب شده و مورد پرسش قرار گرفتند. پرسشنامه 21 سوالی Beck در دو مقطع (قبل از شروع درمان با متادون و یکماه پس از درمان با متادون) در اختیار نمونه ها قرار گرفت. نمرات هر دو آزمون Beck توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش سیزدهم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای مقایسه فراوانی افسردگی و همچنین شدت آن در بیماران مورد مطالعه، از آزمون های غیرپارامتریک Mc-Nemar و Wilcoxon استفاده گردید. سطح معنادار مطالعه حاضر 01/0 در نظر گرفته شد.
    یافته های پژوهش: از مجموع 323 نفر معتاد مورد مطالعه، 261 نفر (8/80 درصد) قبل از شروع درمان جایگزینی با متادون دچار افسردگی بودند (6/68 درصد نوع خفیف، 8/26 درصد نوع متوسط و 6/4 درصد نوع شدید). یکماه پس از شروع درمان جایگزینی با متادون، افراد مذکور مجددا مورد بررسی قرار گرفتند. در این مرحله 195 نفر (3/60 درصد) دچار افسردگی بودند (7/86 درصد نوع خفیف، 3/12 درصد نوع متوسط و یک درصد نوع شدید) تفاوت مشاهده شده در میزان افسردگی قبل و بعد از درمان از نظر آماری معنادار بود (01/0 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع افسردگی در معتادان به مواد مخدر با یا بدون درمان جایگزین با متادون از شیوع افسردگی در جمعیت عمومی بیشتر است، درمان جایگزین با متادون می تواند در کاهش شیوع و شدت افسردگی در معتادان به مواد مخدر مؤثر واقع شود.
  • محسن رضاییان، غلامرضا شریفی راد صفحه 51
    مقدمه
    خودکشی و اقدام به خودکشی پدیده های پیچیده روانی هستند که تحت تاثیر متقابل عوامل فردی و محیطی قرار دارند. از میان عوامل محیط، شرایط آب و هوایی مرتبط با تغییر فصول می تواند بر روی این دو پدیده مؤثر واقع شود. از آنجایی که مطالعات به عمل آمده در این زمینه محدود به کشورهای غربی بوده است، هدف مطالعه حاضر بررسی الگوی فصلی خودکشی و اقدام به خودکشی در استان ایلام انتخاب گردیده است.
    مواد و روش ها
    داده های مطالعه حاضر مربوط به نظام جامع ثبت اطلاعات موارد خودکشی و اقدام به خودکشی در استان ایلام است که در فاصله سال های 1375 تا 1382 به مرحله اجرا در آمده است. در این نظام جامع ثبت اطلاعات، موارد خودکشی و اقدام به خودکشی در استان با ذکر مشخصات دموگرافیک هر مورد یعنی سن، جنس و وضعیت تاهل همراه با زمان رخداد حادثه ثبت گردیده است.
    یافته های پژوهش: در فاصله سال های مورد بررسی، 615 مورد خودکشی و 1806 مورد اقدام به خودکشی در استان ایلام رخ داده است. بررسی توزیع فراوانی این موارد بر حسب فصل نشان می دهد که بیشترین موارد خودکشی 191 نفر (1/31درصد) در فصل بهار و اغلب موارد اقدام به خودکشی 595 (9/32 درصد) در فصل تابستان رخ داده است که این اختلافات از نظر آماری معنی دار بوده است. همچنین در تمامی زیر گروه های مورد مطالعه، بیشترین موارد خودکشی در فصل بهار و بیشترین موارد اقدام به خودکشی در فصل تابستان رخ داده است.
    بحث و نتیجه گیری
    در استان ایلام مانند بسیاری از کشورهای دیگر موارد خودکشی و اقدام به خودکشی بیشتر در فصول بهار و تابستان اتفاق می افتد. نتایج مطالعه حاضر مبین آن است که سازمان های بهداشتی و درمانی موجود در منطقه بایستی به خصوص قبل از شروع فصول بهار و تابستان برنامه مناسبی برای مقابله با این دو پدیده داشته باشند.
|
  • Akbari A., Ghiasi F., Alli Ag, Habibinia O., Khosravi-Zarandi H., Afsharpour S Page 1
    Introduction
    There are different methods for measuring the angle of lumbar lordosis. This study investigated a comparison between the angles of lumbar lordosis in clinical method using flexible ruler with that of radiograms. The accuracy level of these two applied methods was a goal of this research.
    Materials and Methods
    This analytic cross-sectional study was conducted in Zahedan University of Medical Sciences. One hundred-twelve patients with low back pain, who had lumbar lateral radiograms, were conveniently recruited from the physical therapy clinics. The angle of lumbar lordosis (degree) was measured twice using Cobb’s principle on lumbar lateral radiograms and clinically using a flexible ruler. The obtained data was analyzed using descriptive statistics and Pearson Correlation test.
    Findings
    The mean age of participants was 31.6±9 years. The mean angle of lumbar lordosis on clinical and radiographic methods was 36.0±9.7 degrees and 38.5±9.4 degrees, respectively. The mean angle of lumbar lordosis measured in Cobb’s method were significantly correlated (r=0.95) with the mean angle of lumbar lordosis measured in flexible ruler (P<0.0001).
    Conclusion
    The results showed that lumbar lateral radiograms were reliable tools for measuring the angle of lumbar lordosis.
  • Baraz Pordanjani, Sanaguiezadeh M., Latifi M., Rajabzadeh A., Mosavi Sa., Alavi Sm Page 7
    Introduction
    Vitamin D3 deficiency seems to be associated with the induction and development of patients infected with M tuberculosis to tuberculosis disease.
    Materials and Methods
    In this case- control study, 45 patients with tuberculosis beside another 45 people without any TB history were selected. All the patients and the control group were compared with each other for vitamin D3 level by RIA (radioimmunoassay) method. Then, results were analyzed by t-test and analyze & variance in spss11/1.
    Findings
    The mean and SD of vitamin D3 level were (M=12.25, SD=9.98) and (M= 24.68, SD=19.22) (P=0(among patients and the control group, respectively. 39(86.66%) patients and 26(57.77%) control members had a vitamin D3 level of below 20ng/ml. 28(62.22%) patients had tuberculosis in warm seasons. (summer P=0/007)& (fall, P=0/02) & (winter, P=0/08).
    Conclusion
    There was a significant association between previous vitamin D3 deficiency and tuberculosis. Further more, tuberculosis frequently occurred in warm seasons.
  • Ranjbar R., Hosseini Mj Page 16
    Introduction

    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important pathogens commonly seen in immuno-compromised patients. Septicemia due to this organism is rare in healthy individuals. We reported a multiple trauma patient with septicemia due to Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter.

    Material and Methods

    The case was a male patient of 43 years old who had experienced multiple trauma. Before referring to Baqiyatallah hospital, the patient had been admitted to another hospital for treatment. The case was studied by clinical and paraclinical examinations.

    Findings

    The patient was febrile and toxic. His traumatic lesions were purulent. He was introduced to surgery unit for debridement of traumatic lesions. Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter were isolated from traumatic lesions.

    Conclusion

    It seems that nosocomial infection due to Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter was causative agents of septicemia in the patient during the first hospitalization. Infection surveillance and control programs play a key role in prevention of nosocomial infections in hospitals.

  • Zehtabian Sh, Shahrabadi M. Page 28
    Introduction

    Herpes Simplex Virus type I is held to cause different kinds of complications in different parts of the body including skin, mucosa, eyes, genital tract, fetus and central nervous system. These viruses after primary infection, will remain in the body in the form of latent and then recurrent infection. The aim of this study was to find new treatments with the least side effects on people infected with this virus; therefore, the antiviral and virucidal effects of Marjoram extract in decrease of titer and replication virus were evaluated.

    Materials and Methods

    In the beginning, after cell culture of Vero cell line and Herpes Simplex culture, titer of virus was assessed by plaque forming unit (PFU) method. In another stage, the extraction of plant by peculation method beside investigating the toxicity of this extract on Vero cell line in DMEM medium cell culture was evaluated. Then, direct virucidal effect of Marjoram extract on suspension of wild type virus during (0, 1, 2, 3 h) was evaluated, in the other step, indirect antiviral effect of Marjoram on virus replication inside the cell after virus attachment until 5 hours after penetration of virus was assessed evaluated. Finally, antigen expression of the virus on cell surface with immuno-fluorescence technique was determined.

    Findings

    The results showed that direct effect of 50µg/ml Marjoram decreases the virus titer from 5×105 PFU/ml to 1×102 PFU/ml and more significantly after beginning of replication in the cell a decrease of virus titer from 5×105 PFU/ml to 0 takes place. The degree of fluorescence in virus control (without effect of Marjoram) from 4+, that is corresponding to 74% IF positive cells, decreases to 1+ corresponding to 16% IF positive cells in infected cells treated with Marjoram.

    Conclusion

    The above results indicate that Marjoram has obviously a direct and indirect antiviral and virucidal effect on replication and proliferation of Herpes Simplex Virus. However, this extract must be evaluated on virucidal condition.

  • Payami M., Mousavinasab N Page 36
    Introduction
    IBS is one of the most common gastrointestinal disorders which are important because of chronic pain and feeling discomfort and negative effects on quality of life style. The aim of this study was to examine the effectiveness of back massage as a holistic nursing procedure on patient's comfort according to Colcaba comfort theory.
    Materials and Methods
    In a single-group semi experimental study, 11 candidates recognized as IBS patients according to Rome Criteria in range of 15-55 received back massage for 15 minutes. A two-part questionnaire including personal data, Pain intensity tool, general comfort questionnaire was used to gather data through interview before and after the intervention. Vital signs were checked to control anxiety level as well.
    Findings
    Findings show a 5-15 minutes back massage alleviate the pain in IBS patients and make them feel more comfort, (p=0.002, p=0.001(
    Conclusion
    The findings suggest that back massage can effectively decrease pain and increase comfort feeling in patients with IBS without any complications. However, further studies to support the results of our investigation are recommended.
  • Farhadinasab A., Manikashani Kh Page 44
    Introduction
    Depression is considered a prevalent disorder in addicts. Meanwhile, it is one of the main symptoms of opium withdrawal. One of the substitute treatments in opium withdrawal is methadone. Methadone is a synthetic narcotic substance which prevents withdrawal symptoms. There are, at least, two major goals in methadone therapy for opium addicts.A)Access to an oral consumption and reduction of intravenous addiction and related infectious diseases (AIDS, etc).B)Reduction of criminality in societies due to decreased contacts with pushers.The purpose of this study was to evaluate effectiveness of methadone therapy on depression with the intention of properly designed programs on the basis of understanding the issue and measuring the problem's volume to optimize treatment process.
    Materials and Methods
    This was pre-post trial study. Maximum sampling error was considered to be 5% and confidence level was 95%. 323 opium addicts referring to methadone clinics of Hamadan were selected and asked by questionnaires. Beck questionnaire consisting of 21 items were given to samples twice (before and after methadone therapy). Data of both Beck tests were statistically analyzed by SPSS 13.Mc-nemar non parametric and wilcoxon tests were used to compare the frequency depression in two stages and intensities, respectively.
    Findings
    of all the 323 opium addicts studied, 261 patients (80.8%) were depressed before methadone therapy (68.6% mild, 26.8% moderate and 4.6% severe). After a month of methadone therapy, The selected patients were studied again. In this stage, 195 patients (60.3%) were depressed (86.7% mild, 12.3% moderate and 1% severe). The difference of depression rate's before and after the treatment was significant (p<0/01).
    Conclusion
    It is concluded that prevalence of depression in opium addicts with or without methadone therapy is higher than normal population. Methadone therapy is, probably, effective in decreasing the prevalence and severity of depression among opium addicts.
  • Rezaeian M., Sharifirad Gh Page 51
    Introduction
    Suicide and attempted suicide are mental complex phenomena directed by personal and environmental factors. Among environmental factors, climatic conditions due to seasonal changes might have an impact on both the phenomena. Since, most relevant studies have been conducted within western countries, the aim of the present study was to investigate the seasonal patterns of suicide and attempted suicide within Ilam province.
    Material and Methods
    This study used confirmed and attempted suicide data, which have been collected by the systematic registration within Ilam province during 1995 to 2002. In this registration, all suicide and attempted suicide data occurred within the province with their demographic characteristics including age, sex, marital status and the time of incident had been recorded.
    Findings
    During the investigation period, 615 cases of suicide and 1806 cases of attempted suicide took place within Ilam province.The distribution of cases based on their season of occurrence showed that most suicide cases, 191 (31.1%), had happened in spring, whilst most the attempted suicide cases 595 (32.9%) had occurred in summer. These differences were statistically significant. Similarly, in all sub-groups under investigation most suicide cases happened in spring, whilst most attempted suicide cases occurred in summer.
    Conclusion
    Within Ilam province, as proved in many other countries, suicide and attempted suicide have mostly occurred during spring and summer. Apart from the impact of season on the occurrence of these phenomena, the results of this study also suggest that, especially, before spring and summer the health and treatment organizations within the region should have proper programs to deal with this problem.