فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 80، امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • امیر پاکپور حاجی آقا، میر سعید یکانی نژاد، علیرضا خوشنویسان، مهدی نیکوبخت، اعظم مردانی، شهاب کمالی اردکانی صفحات 1-11
    مقدمه
    سنجش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران مبتلا به تومور مغری به علت عدم درمان قطعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف مطالعه حاضر بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تومور مغزی و شناخت عوامل تاثیر گذار بر آن بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی 194 بیمار مبتلا به تومور مغزی از بیمارستان شریعتی تهران مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران واجد شرایط پس از آگاهی از مطالعه و اهداف آن، پرسشنامه ای که شامل سوالات دموگرافیک، متغیرهای بالینی، ابزار عمومی کیفیت زندگی سرطان EORTC QLQ-C30)) و ابزار اختصاصی کیفیت زندگی سرطان مغز QLQ-BN20 را تکمیل نمودند. داده ها بر اساس آزمون رگرسیون چند متغیره خطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: میانگین سنی بیماران شرکت کننده 01/16 ± 05/42 سال بود. اغلب بیماران مرد (53%) و متاهل(66%) بودند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سن بالاتر، زن بودن، تحصیلات پایین تر و داشتن درمان های حمایتی مرکب (رادیوشیمی درمانی) به عنوان عوامل خطر کیفیت زندگی در این بیماران می باشند. از طرف دیگر جراحی کلی، داشتن وضعیت شناختی بهتر و عملکرد بهتر بیمار از دید پزشک با کیفیت زندگی عمومی بالاتر بیماران همراه بود. این نتایج برای هر دو ابزار عمومی و اختصاصی کیفیت زندگی قابل تعمیم بود. با اینحال، متغیرهای دموگرافیک و بالینی میزان بیشتری از تغییرات ابزار اختصاصی کیفیت زندگی را پیشگویی کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر، کیفیت زندگی پایین در بیماران مبتلا به تومور مغری را در تمامی ابعاد عمومی و اختصاصی بیماری نشان داد. نتایج مطالعه حاضر بیانگر لزوم مداخلات جدی در روش های درمانی، توان بخشی، مددکاری اجتماعی، کمک های مالی و فراهم نمودن تسهیلات بیش تر جهت کمک رسانی به این بیماران است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تومور مغزی، سرطان، EORTC QLQ، C30، EORTC QLQ، BN20
  • سید سعید مظلومی محمود اباد، شکوه فاضل پور*، محسن عسکر شاهی صفحات 12-21
    مقدمه

    سلامت مجموعه ای از عناصر جسمی، روانی، معنوی، اجتماعی، هوشی و محیطی را در بر می گیرد و برای دستیابی به بالاترین حد سلامت جسمی می توان از طریق تغذیه مناسب، ورزش مرتب، دوری از رفتارهای پرخطر و تشخیص به هنگام نشانه های بیماری به آن دست یافت و با توجه به این که 50 درصد از همه هزینه ها با شیوه زندگی ناصحیح، ارتباط دارد لذا بر آن شدیم تا این مطالعه را با هدف تعیین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در اساتید دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام دهیم.

    مواد و روش ها

    نوع مطالعه توصیفی-مقطعی و به صورت سرشماری 142 نفر از اساتید در سال 88 مورد پرسش قرار گرفتند. اطلاعات از طریق پرسش نامه HpLp-II که شامل 52 آیتم که ترکیبی از 2 طبقه و 6 زیر مجموعه بود جمع آوری گردید.(طبقه یک: رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت شامل زیر مجموعه های مسئولیت پذیری سلامت، فعالیت های فیزیکی و عادت های تغذیه ای. طبقه دو: رفاه روانی اجتماعی شامل زیر مجموعه های رشد معنوی، ارتباطات بین فردی و مدیریت استرس) که هر یک از سوالات طبق طیف لیکرات امتیازدهی شد که مینیمم و ماکزیمم امتیاز 208-52 بود. اطلاعات پس از جمع آوری وارد SPSS شد و توسط تست های آماری X2، T-Test و Correlation مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: نتایج بیانگر این است که 8/26 درصد از اساتید زن و 2/73 درصد مرد بودند. 3/6 درصد مجرد و 7/93 درصد متاهل و 4/51 درصد دارای مدرک دکتری تخصصی بودند. مقایسه رفتارهای ارتقاء سلامت در دو جنس نشان داد که امتیاز اساتید زن در عادت های تغذیه ای، حس مسئولیت پذیری و روابط بین فردی بیش از اساتید مرد بود و برحسب وضعیت تاهل نشان داد که امتیاز اساتید متاهل در فعالیت های فیزیکی و عادت های تغذیه ای بیش از اساتید مجرد بود ولی از لحاظ آماری معنی دار نبود. در کل میانگین امتیاز فعالیت های فیزیکی دراساتید زن و مرد از بقیه زیر مجموعه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت کمتر بود و تنها 8/28-4/18 درصد از یک برنامه ورزشی برنامه ریزی شده پیروی می کردند. از لحاظ عادت های تغذیه ای در کل مصرف غلات و سبزیجات کم بود و70 درصد از اساتید صبحانه مصرف می کردند. تقریب به 40 درصد از اساتید از مهارت های مدیریت استرس استفاده می کردند و میانگین امتیاز رفتارهای مرتبط با مدیریت استرس در اعضاء هیئت علمی مرد بیش از اعضاء هیئت علمی زن بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که 60 درصد امتیاز مربوط به سازه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و رفاه روانی اجتماعی، توسط اساتید کسب شده است به نظر می رسد طراحی برنامه جامع ارتقاء فعالیت فیزیکی اساتید و مدیریت استرس می تواند نقش مهمی در رفاه جسمی، روانی و اجتماعی اساتید دانشگاه داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، رفاه روانی اجتماعی، اساتید دانشگاه
  • صفورا سالمی، عادله زهتاب نجفی، بهاره سلطانی صفحات 22-29
    مقدمه
    با توجه به شیوع فزاینده فرار نوجوانان به خصوص دختران و عواقب ناگوار فردی و اجتماعی آن، این پژوهش با هدف بررسی وبژگی های شخصیتی و روان شناختی زنان و دختران فراری شهرستان کرمانشاه در سال 1389 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای کمی است که در شهر کرمانشاه بر روی 98 دختر و زن فراری مراجعه کننده به مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی و به صورت هدفمند انتخاب شدند، صورت گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه SCL-90استفاده گردید. داده های به دست آمده از این ابزار توسط آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، روش آماری مورد استفاده در این پژوهش، میانگین و خی دو بود.
    یافته های پژوهش: یافته های پژوهش نشانگر، رابطه معنادار بین فرار و افسردگی(42/71)، پرخاشگری(33/67)، مشکل حمایت در روابط متقابل(19/60)، اضطراب بیمارگونه(13/57)، اختلال پارانویدی(76/38)، اختلال سایکوتیک(اختلال روان پریشی)(76/38)، اختلال هیپوکندریازیس(74/37)، اختلال وسواس جبری(46/32) و فوبیا(62/31)، در نمونه های مورد پژوهش بود.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به روند رو به افزایش فرار دختران از منزل و مسایل و عواقب حاصل از فرار دختران، توجه به مساله پیشگیری و شناسایی عوامل زمینه ساز و اجرای مداخلات گوناگون جهت اصلاح آن ها امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ویژگی های فردی، ویژگی های روان شناختی، فرار
  • معصومه شوهانی، محبوبه رسولی، فرج الله ملکی صفحات 30-38
    مقدمه
    درد یکی از مشکلات شایع پس از عمل سزارین است که باعث ایجاد مشکلات فیزیولوژیک و روان شناختی در مادر می شود. اقدامات متعددی جهت کاستن درد پس از عمل صورت گرفته است، اما در مورد مناسب ترین روش بیهوشی اتفاق نظر وجود ندارد. این مطالعه با هدف مقایسه میزان درد و عوارض پس از عمل سزارین با دو روش بیهوشی عمومی و نخاعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور بوده، که در آن 110 نفر خانم باردار 35-20 ساله تحت عمل سزارین الکتیو در دو گروه بیهوشی عمومی و نخاعی مورد مطالعه قرار گرفتند. تکنیک جراحی در هر دو گروه یکسان بود. برای تسکین درد از شیاف دیکلوفناک استفاده گردید. شدت درد پس از عمل(درد غیر قابل تحمل، درد شدید، درد متوسط، درد ملایم و عدم وجود درد) با استفاده از مقیاس مشاهده ای درد، فراوانی میزان بروز سردرد، تهوع و استفراغ پس از عمل و میزان مسکن مصرفی در دو گروه ارزیابی و سپس مقایسه گردید. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS vol.11 و آزمون های آماری کای دو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: 3/17 درصد از شرکت کنندگان دارای تهوع و استفراغ و 7/2 درصد دارای سردرد بعد از عمل بوده اند. شدت درد بعد از عمل در دو مرحله ریکاوری و قبل از دریافت مسکن، 5/44 درصد نمونه ها درد متوسط داشته و در بخش پس از دریافت مسکن 1/59 درصد از نمونه ها درد ملایم داشتند. در 3/47 درصد از شرکت کنندگان از دو عدد شیاف جهت تسکین درد بعد از عمل استفاده شده بود. بین نوع بیهوشی و تهوع و استفراغ بعد از عمل، تعداد شیاف مصرف شده بعد از عمل، و شدت درد بعد از عمل ارتباط معناداری وجود داشت(P<0.05) در حالی که بین نوع بیهوشی و سردرد بعد از عمل از نظر آماری ارتباطی مشاهده نگردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نوع بیهوشی بر شدت درد، میزان مسکن مصرفی، سردرد، تهوع و استفراغ بعد از عمل سزارین تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: سزارین، درد، بیهوشی عمومی، بیهوشی نخاعی
  • سجاد مامی، امیر پرویز سلاطی، علی لویی منفرد صفحات 39-45
    مقدمه و هدف
    مرفین یک داروی مخدر ضددرد قوی و یک ماده ی فعال در تریاک است. هم چنین یک آندوکرین طبیعی در انسان ها و حیوانات می باشد. این دارو برای درمان دردهای خفیف تا شدید استفاده می شود. مطالعه به منظور بررسی اثرات هیستوپاتولوژیک بر روی بافت کبد و کلیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد60 خرگوش نر و ماده(30 نر و 30 ماده) با وزن 300-250 گرم به صورت تصادفی به دو گروه کنترل شده و معتاد تقسیم شدند. گروه معتاد به میزان mg/case/day 25 تریاک به صورت گاواژ دریافت کردند. این میزان در طول یک دوره ی یک هفته ای به تدریج به mg/case/day 100 رسید و به مدت 53 روز این غلظت مواد حفظ گردید. در پایان دوره خرگوش ها آسان کشی شده، بافت های کلیه و کبد آنها خارج شد. نمونه ها در فرمالین فیکس و پس از روش های بافت شناسی معمول لام های تهیه شده به روش H&E رنگ آمیزی و مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاضر نشان داد که در مقاطع بافتی مربوط به خرگوش های تیمار شده با تریاک، نسبت به گروه شاهد تغیراتی همچون اتساع دهانه داخلی لوله های جمع کننده ادرار، اتساع بافت بینابینی کلی همراه با پرخونی شدید، هیپرتروفی و هیپرپلازی جسمک کلیوی و دژنراسیون توبولهای ادراری دیده شد. همچنین پرخونی ورید مرکز لوبولی، ارتشاح سلولهای لوکوسیتی،تجمع قطرات چربی(fatty change)،نکروز هپاتوسیتی، اتساع سینوزوئیدهای کبدی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    مصرف مرفین می تواند اختلالات ساختاری در بافت کبد و کلیه ایجاد نماید. با توجه به نتایج به دست آمده تغییرات بافتی و به دنبال آن اختلال در عملکرد کبد و کلیه در افراد معتاد را باید مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: تریاک، خرگوش، بافت شناسی، کبد، کلیه
  • غلام رضا مولوی، حمید حسن پور ، مهدی محب علی، هما حجاران، ایرج موبدی، فریده شهبازی، سلما تیموری صفحات 46-52
    زمینه وهدف
    مهمترین تاثیر جوندگان توانایی آنها در انتقال بسیاری از بیماری ها به انسان است که مخزن بسیاری از بیماری های زئونوز می باشند.
    مواد و روش کار
    دراین مطالعه تعداد 108قطعه رات، راتوس راتوس و راتوس نروژیکوس بوسیله تله زنده گیر از پاییز 1389 تا تابستان 1390 از مناطق مختلف شهرهای دزفول واندیمشک صید شدند. رات ها بعد از صیدکالبد گشایی شده و انگل های کرمی آنها جدا و با استفاده از روش های کلاسیک انگل شناسی تشخیص داده شدند.
    یافته ها
    از مجموع 108 قطعه رات، 38رات (1/35%) آلوده به کرم های انگلی بودند و در 6 مورد، آلودگی مخلوط همراه با کرم های دیگر مشاهده شد.گونه های کرمی تشخیص داده شده شامل تریکوزوموئیدس کراسی کود(8/13%)، هایمنولپیس دایمینوتا(1/10%)، سیستی سرکوس فاسیولاریس(4/7%)، ریکتولاریا راتی(7/2%)، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس(7/2%)، هایمنولپیس نانا(8/1%)، نیپواسترنژیلوس برزیلینسیس(8/1%) می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده گویای حضور هیمنولپیس نانا، هیمنولپیس دایمینوتا، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس، ریکتولاریا راتی و سیستی سرکوس فاسیولاریس به عنوان انگل های کرمی زئونوز است که بر اساس یافته های موجود در مقالات مروری انگل شناسی دنیا سابقه آلودگی در انسان را دارند.مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس و هیمنولوپیس دایمینوتا که در این فهرست دیده می شود برای انتقال به میزبان نهایی از جمله انسان نیازمند میزبان واسط بندپا نظیر سوسک های آفت غلات، تریبولیوم کاستانئوم، هستند. این ویژگی لزوم اهمیت بیشتر نظارت بر انبار های مواد غذایی را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: رات ها، کرم های انگلی زئونوز، ایران
  • محمد رسول یاسمی، مسعود یاسمی، علیرضا روغنی، مریم یعقوبی، نرگس زمانی، کورش سایه میری صفحات 53-63
    مقدمه
    سالانه حدود یک میلیون نفر اقدام به خودکشی می کنند و به طور متوسط در هر چهل ثانیه یک نفر خودکشی می کند. طبق آمار رسمی جهانی به طور متوسط 27 درصد تا 37 درصد از خودکشی ها بر اثر خود سوزی بوده است. بر اساس گزارشات نظام ثبت مرگ در ایران روزانه 11 نفر به علت خودکشی از بین می روند که 4 نفر از آن ها از طریق خود سوزی به زندگی خویش پایان می دهند. لذا هدف از این مطالعه بررسی درصد سوختگی در افراد اقدام کننده به خودسوزی در استان ایلام در بین سال های 1385-1372 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر کلیه پرونده های افراد دچار سوختگی موجود در بیمارستان طالقانی استان ایلام(مرکز سوختگی استان) در بین سال های 1385-1372 جمع آوری شد، سپس مواردی که خودسوزی در پی خودکشی رخ داده بود جدا گردید که 587 مورد اقدام به خود سوزی یافت شد. سپس اطلاعاتی هم چون: سن، جنس، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، درصد سوختگی افراد مورد مطالعه ثبت گردید. داده ها توسط آزمون مجذور خی (x2)، مدل های رگرسیونی و آنالیز واریانس (ANOVA)، آنالیز شدند.
    یافته های پژوهش: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 26 سال بود که بیش از 80 درصد آن ها زن بودند. با افزایش هر سال سن، درصد سوختگی 13/0 درصد افزایش نشان داد. 73 درصد افراد خودسوز فوت شدند و میانگین درصد سوختگی در آن ها 82 درصد بود. بیشتر خودسوزان متاهل و فاقد شغل با سطح سواد پایین بودند. در میان آن ها میانگین درصد سوختگی افراد دارای مشکلات جسمی، تحصیلی و روحی به ترتیب 67/86، 9/75، 73/74 به دست آمد. بیشترین میانگین(82 درصد)، درصد سوختگی مربوط به افراد با مدرک فوق دیپلم بود. بیشترین و کمترین میانگین درصد سوختگی مربوط به فصل زمستان و تابستان می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    خودسوزی یکی از شایع ترین روش های خودکشی در استان ایلام است. بیشتر یافته های مطالعه ما با سایر مطالعات صورت گرفته هم خوانی داشت. گروه ها و فاکتور های خطر به دست آمده از نتایج این مطالعه شامل: زنان متاهل، بیماری های جسمی، مشکلات تحصیلی، بیکاری، مشکلات روحی و سایر فاکتور های اجتماعی. یافته های این مطالعه می تواند در ارئه راهکارهایی برای کاهش میزان خودکشی در استان ایلام مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: خودکشی، خودسوزی، درصد سوختگی، ایلام
  • عابدین ثقفی پور، یاور راثی، محمدرضا عبایی صفحات 64-71
    مقدمه
    لیشمانیوز جلدی یکی از بیماری های عفونی شایع در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان محسوب می شود که انتقال آن بوسیله پشه خاکی های ماده آلوده صورت می گیرد. آگاهی از وضعیت اکولوژیکی پشه خاکی ها از جمله ترکیب گونه ای و فعالیت فصلی آنها، نقش اساسی در کنترل این بیماری دارد. این مطالعه با هدف تعیین فون و فعالیت ماهانه پشه خاکی ها در کانون لیشمانیوز جلدی منطقه قنوات صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی پشه خاکی ها، طی سال 1391 در روستاهای انتخابی از منطقه قنوات استان قم، انجام شد. در این مطالعه هر 15 روز یک بار، صید پشه خاکی از اماکن انسانی، حیوانی (داخلی) و خارجی (لانه جوندگان) با نصب 180 عدد تله چسپان در 3 روستا انجام می شد. پشه خاکی ها از اواخر فروردین تا اواخر آبان ماه جمع آوری و پس از تهیه اسلاید از آنها با کلیدهای معتبر تعیین هویت شده، فون و فعالیت فصلی آنها تعیین گردید.
    یافته های پژوهش: در این مطالعه،5940 عدد پشه خاکی (2079 عدد در اماکن داخلی و 3861 عدد در اماکن خارجی) شامل 3 گونه از جنس فلبوتوموس، گونه های پاپاتاسی، سرژنتی و کوکازیکوس و 4 گونه از جنس سرژانتومیا، گونه های سینتونی، دنتاتا، پاولووسکی و کلایدئی تعیین هویت شدند. 6/81 از پشه های صیدشده در اماکن داخلی، فلبوتوموس پاپاتاسی بود. پشه خاکی ها در این منطقه 2 پیک فعالیت در اوایل خرداد و اواخر مردادماه داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    پیک فعالیت پشه خاکی ها در این منطقه، اوایل خرداد و اواخر مردادماه بود. فلبوتوموس پاپاتاسی گونه غالب منطقه بود که ناقل احتمالی لیشمانیوز جلدی در این منطقه گزارش شد.
  • کیوان کاکابرایی، علی اکبر ارجمند نیا، غلام علی افروز صفحات 72-82
    زمینه
    ویژگی های زیستی والدین (قد، سن، تغذیه، سابقه بیماری، سوء مصرف دارو و مواد، گروه خونی و مدت زمان بارداری) نقش تعیین کننده ای در تولد کودکان معلول ایفا می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه ویژگی های زیستی والدین دارای بیش از یک فرزند استثنایی با والدین دارای بیش از یک فرزند عادی در مناطق شهری و روستایی کرمانشاه انجام گرفته است.
    روش ها
    در پژوهش علی-مقایسه ای حاضر 800 نفر از والدین (400 نفر والدین دارای کودکان استثنایی و 400 نفر والدین دارای کودکان عادی) به روش نمونه گیری تصادفی ساده و چند مرحله ای انتخاب شدند و چک لیست افروز(1387)را تکمیل نمودند. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t و مجذور کای دو، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ویژگی های زیستی والدین، سن پدر، سن مادر، سن مادر هنگام ازدواج، طول مدت بارداری، تغذیه مناسب، سابقه بیماری، مصرف دارو و مواد، نسبت فامیلی و گروه خونی در بین دو گروه مورد مطالعه در سطح 01/0p< تفاوت معناداری وجود داشت. در دیگر متغیر های زیستی والدین، سن مادر هنگام تولد کودک و قد مادر در دو گروه مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ویژگی های زیست شناختی در بین والدین کودکان عادی و والدین کودکان استثنایی متفاوت است. بنابراین با شناسایی و بررسی این عوامل آسیب زا می توان از بروز معلولیت ها پیشگیری نمود و در سلامت روانشناختی جامعه نقش موثری ایفا نمود.
    کلیدواژگان: ویژگی های زیستی، پیشگیری از معلولیت ها، والدین کودکان استثنایی، والدین کودکان عادی
  • مریم فرد، فرزاد رجایی، محمدرضا ساروخانی صفحات 83-90
    مقدمه
    افزایش استرس بدنبال پیشرفت تکنولوژی بنظر میرسد که عامل بسیار مهمی در ایجاد اختلالات ارگان های بدن نظیر دستگاه تولید مثل باشد. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی آثار استرس بر روی بیضه موش صحرایی انجام شد.
    روش کار
    18 سر موش صحرایی نژاد ویستار به صورت تصادفی به 2 گروه مساوی تقسیم شدند. حیوانات در گروه تحت استرس به مدت 10 روز در معرض استرس های مختلف بصورت محرومیت غذایی، محرومیت آب، بیحرکتی در دمای 4 درجه، شنای اجباری و ایزولیشن قرار گرفتند در حالیکه حیوانات گروه کنترل بدون هیچ اختلالی در قفس های خود نگهداری شدند. پس از مدت مورد نظر حیوانات وزن شده و پس از بیهوشی با کتامین و زایلازین بیضه حیوانات جدا و وزن شدند. پس از فیکساسیون با فرمالدئید 10% نمونه هایی از بیضه برای مطالعه با میکروسکوپ نوری آماده شدند. تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لایدیگ، ضخامت مجرای سمینفروس با برنامه نرم افزاریImage Tool در گروه های مورد مطالعه، تعیین و داده ها از نظر آماری مورد مقایسه گردید.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد که میانگین تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لایدیگ تفاوت معنی داری را بین گروه های تحت استرس و کنترل نشان داد (001/0 p<). میانگین ضخامت مجرای سمینفروس نیز در گروه های تحت استرس در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استرس چندگانه ترتیبی می تواند با کاهش در قطر مجرای سمینفروس، تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لایدیگ بر سیستم تولید مثلی موش صحرایی اثر منفی داشته باشد ولی برای تایید مطالب فوق به مطالعات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: استرس چندگانه، مجرای سمینفروس، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم، لایدیگ، موش صحرایی
  • الهام ایزدی، زینب امیری مقدم، سمیه مولای، ناهید دهقان نیری، اکبر بابایی جیدر ایادی، الهه توسلی، میر هادی موسوی صفحات 91-97
    مقدمه
    به بیماری هایی که همراه با دیس فانکش قلبی باشد، کاردیومیوپاتی اطلاق می شود که شایع ترین نوع آن کاردیومیوپاتی دیلاته می باشد. هدف این مطالعه بررسی علائم بالینی آزمایشگاهی، پیش آگهی، عوارض، درمان و مرگ و میر بیماران مبتلا به کاردیومیوپاتی در طی 10 سال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، تمام بیمارانی که برگه ترخیص آن ها با تشخیص نهایی کاردیومیوپاتی دیلاته گزارش شده بود و در طی 10 سال به بیمارستان قلب شهید رجائی تهران مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شدند. نحوه جمع آوری اطلاعات به صورت بررسی مربوط به هر بیمار و وارد کردن آن ها در فرم اطلاعاتی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته های پژوهش: 87 بیمار در مطالعه شرکت کردند. از میان آن ها 47 نفر(54 درصد) دختر و 40 نفر(46 درصد) پسر بودند. شایع ترین سن مراجعه 4-3 سالگی بود(20 درصد)، شایع ترین علت مراجعه تنگی نفس(70 درصد) بود و شایع ترین یافته بالینی سوفل سیستولیک 6/3 در کناره چپ استرنرم گزارش شده بود. در بررسی آزمایشگاهی، شایع ترین گروه خونی +B، در رادیوگرافی قفسه سینه؛ بزرگی قلب، در اکوکاردیوگرافیک؛ دیلاتاسیون بطن چپ و در کاتتریزاسیون؛ کاهش کنتراکتیلیتی بطن چپ بود. شایع ترین عارضه در بیماران، نارسایی دریچه میترال و نارسایی قلب چپ بود. در بررسی ارتباط نوع داروی تجویز شده و پیش آگهی و درمان، بیشترین داروی تجویزی ترکیبات دیژیتال، لازیکس، آلداکتون با 2 فوتی و سه داروی فوق همراه با هیدرالازین با تعداد فوتی 1 نفر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه به نظر می رسد، نوع گروه خون در ابتلاء به کاردیومیوپاتی دیلاته، تراکم جمعیت و هوای آلوده در افزایش بروز کاردیومیوپاتی دیلاته و نوع داروی تجویزی در پیش آگهی بیماران و مرگ و میر آن ها موثر می باشد.
    کلیدواژگان: کودکان، کاردیومیوپاتی دیلاته، پیش آگهی
  • رقیه امیدی، حکیمه زالی*، مصطفی رضایی طاویرانی، فرهاد مدارا صفحات 98-108
    مقدمه

    سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است. در سکته ایسکمیک که در 85 تا90 درصد از موارد سکته مغزی مشاهده می شود، جریان خون مغزی به دلیل انسداد عروق خونی قطع می شود و یک پروسه بسیار پیچیده در سطح سلولی و بافت شروع می شود که اصطلاحا آبشار ایسکمی نامیده می شود و نهایتا منجر به آسیب بافتی و بروز سکته ایسکمیک می شود. رویکرد درمانی در این زمینه ضعیف است و شناخت بیشتر مکانیسم های ملکولی کمک موثرتری به تشخیص و درمان می کند. از ابزارهای ارزشمند در شناخت فرآیند های ملکولی درگیر در بیماری ها، استفاده از روش های پروتئومیکس است که یک تصویر کلی از پروتئین های بیان شده در سطح سلول یا بافت را برای ما فراهم می سازد و اطلاعات باارزشی را برای توصیف پروسه های بیولوژیکی در اختیار ما قرار می دهد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه داده های حاصل از تغییرات پروتئوم مغز انسان در سکته ایسکمیک با استفاده از ژل الکتروفورز دو بعدی و طیف سنجی جرمی توسط برنامه DAVID مورد آنالیز قرار می گیرد. لیست ژن های مربوط به پروتئین های دارای بیان تغییر یافته از مقاله the proteome of human brain after ischemic stroke به دست آمد. یافته های به دست آمده توسط نرم افزار بیوانفورماتیکی DAVID مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ارتباط ژنی سکته ایسکمیک و سایر بیماری ها، خوشه بندی پروتئین های سکته بر اساس فرآیندهای بیولوژیک، جایگاه های درون سلولی و عملکردهای مولکولی از داده پایگاه GO انجام شد.
    یافته های پژوهش: از 39 پروتئین شناسایی شده دخیل در سکته ایسکمیک 4 چارت مسیر بیولوژیکی به دست آمده، که در همراهی با بیماری های سیستم عصبی مرکزی هم چون پارکینسون، آلزایمر و هانتینگتون هستند. جایگاه بیشتر پروتئین ها در میتوکندری است و بیشتر پروتئین ها در فرآیندهای پاسخ اکسیداتیو و ایجاد نکروز و اپپتوز دخالت دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    داده های حاصل از آزمایش های پروتئومیکس بر مبنای ژل الکتروفورز دو بعدی، نقش به سزایی را در درک پروسه ای که در طی سکته ایسکمیک اتفاق می افتد، دارند. شناسایی پروتئین ها می تواند به عنوان هدف های درمانی یا مارکرهای بیولوژیکی برای تشخیص و پیش بینی احتمال وقوع سکته مغزی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: الکتروفورز دو بعدی، سکته ایسکمیک، برنامه DAVID، پروتئوم
  • مونا زمانیان عضدی، علی رمضانخانی، الهه توسلی، ذبیح الله قارلی پور، مسعود مطلبی، اکبر بابایی، مهنوش رئیسی، علی خورشیدی صفحات 109-117
    مقدمه
    بررسی وضعیت تغذیه در گروه های جمعیتی یک ابزار و معیار کاربردی در ارزیابی سلامت فرد و جامعه است، هدف از این مطالعه بررسی وضعیت تغذیه دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از نظر دریافت گروه های غذایی می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بود که روی 658 دانشجوی ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید. در نهایت داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS vol.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: میانگین سنی دختران 82/21 سال و پسران 76/22 سال بود. مصرف گروه های غلات(P=0.03)، گوشت و جانشین های آن(P=0.000)، میوه ها(P=0.003)، سبزی ها(P=0.000) و سایر مواد غذایی(P=0.000) در دانشجویان دختر در مقایسه با پسران به طور معنی داری بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که دانشجویان از عملکرد مطلوبی درخصوص تغذیه برخوردار می باشند. توجه بیشتر مسولان به این موضوع و انجام اقدامات لازم در راستای آموزش افراد در این زمینه در جهت حفظ و تداوم این امر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، گروه های غذایی، سلامت، دانشجویان
  • منوچهر خوش باطن، امیر هوشنگ محمد علیزاده، محمد رستم نژاد، مهناز بالادست، سونا اصفهانی مراغه، طاهره شهنازی، ناهید صفری، شاهین شهبازی صفحات 118-124
    مقدمه
    اسهال مزمن با مشکلات فراوانی از قبیل محدودیت فعالیت فرد همرا ه می باشد. دقت در تاریخچه، معاینه، ارزیابی های آزمایشگاهی، رادیولوژیکی، انجام کولونوسکوپی و بیوپسی در تعیین علل زمینه ای اسهال می تواند کمک کننده باشد. این مطالعه به بررسی نقش روش تشخیصی کولونوسکوپی و نقش تکمیلی بیوپسی در تشخیص علل اسهال مزمن پرداخته است.
    مواد و روش ها
    از 140 بیمار مبتلا به اسهال مزمن مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سینا تبریز از تاریخ فروردین 1385 تا اسفند 1390، 100 بیمار بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. برای بیماران فرم رضایت نامه و پرسش نامه هایی شامل اطلاعات دموگرافیک پر شد. آزمایش مدفوع جهت بررسی وجود لکوسیت، تخم و تروفوزوئیت انگل ها از بیماران به عمل آمد. در صورت منفی شدن آنالیز مدفوعی، بیماران وارد طرح شدند. بیماران تحت کولونوسکوپی و بیوپسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آماری بررسی فراوانی و تست chi-square آنالیز شدند.
    یافته های پژوهش: 50 درصد بیماران(50 نفر) مرد بودند. میانگین سنی مردان 67/16±44/36 سال و میانگین سنی زنان 55/16±56/38 سال بود. در کولونوسکوپی 61 درصد Erythema، 10 درصد Erosion و 29 درصد مخاط نرمال داشتند. در بررسی نمونه های بیوپسی 59 درصد Non specific Colitis، 15 درصد Ulcerative Colitis و 26 درصد Amebic colitis گزارش شد.
    بحث و نتیجه گیری
    اسهال مزمن می تواند تنها یک علامت از بیماری زمینه ای گوارشی باشد، لذا در ارزیابی آن پس از رد علل عفونی و انگلی، اقدامات تهاجمی تراز قبیل کولونوسکوپی و بیوپسی اندیکاسیون می یابد. این دو روش تواما به عنوان ابزار تشخیصی مفید در تشخیص و درمان به موقع بیماری محسوب شده و با کاهش تعداد بیماران، عوارض ناتوان کننده و کاهش بار اقتصادی تحمیل شده همراه می باشد.
    کلیدواژگان: اسهال مزمن، کولونوسکوپی، بیوپسی
  • اصغر اشرفی حافظ، اردشیر ظفری، یاسر کاظم زاده، رشید حیدری مقدم، اردشیر معیری، سید عبدالرضا مرتضوی طباطبایی صفحات 125-134
    مقدمه
    با افزایش فعالیت بدنی و مصرف انرژی برحسب نوع، شدت و مدت زمان مختلف تمرین ورزشی در افراد دیابتیک و غیردیابتیک، فرآیند کنترل هیپرگلیسمی به طور مطلوب تری انجام می شود. اینکه آیا بین حداکثر اکسیژن مصرفی تخمینی به عنوان شاخص میزان فعالیت بدنی با هموگلوبین گلیکوزیله سرم خون مردان میانسال فعال، غیرفعال و مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) ارتباطی وجود دارد یا خیر، جای بحث دارد. پژوهش مقطعی حاضر، پژوهشی توصیفی- تحلیلی گذشته نگر است که با هدف تعیین و مقایسه ارتباط هم بستگی حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) تخمینی با هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) سرم انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های پژوهش سه گروه از مردان 40 تا 55 سال فعال، غیرفعال و مبتلا به CAD بودند که به طور تصادفی از میان افراد داوطلب واجد شرایط گزینش شدند. VO2max از فرمول غیر تمرینی برآورد شد. غلظت ناشتای HbA1c سرم با روش ایمونواسی آنزیمی اندازه گیری شد. ارتباط VO2max تخمینی و HbA1c سرم با ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن، معنی دار بودن آن با آزمون T فیشر و مقایسه آن ها با آزمون Z فیشر در سطح معنی داری 05/0 < P محاسبه شد یافته های پژوهش: مقادیر پارامترهای سنجش بصورت زیر بود: VO2max گروه فعال: 563/2 039/ 39، غیرفعال: 056/3 647/32 و CAD: mL.Kg-1.min-1275/4 378/30، غلظت ناشتائی HbA1c گروه فعال: 365/0 266/4، غیرفعال: 370/1 733/4 و CAD: 321/1 253/5 درصد. ضریب هم بستگی VO2max تخمینی با HbA1c درگروه CAD معنی دار بود]039/0=P و*538/0- = (13)sr [. دیگر ضریب های هم بستگی [فعال: (292/0=P و291/0- = (13)sr) و غیرفعال: (217/0=P و338/0- = (13)sr)] معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که فعالیت اثر مطلوبی روی HbA1c ندارد و HbA1c در مقابل فعالیتهای تمرینی مقاوم است.
    کلیدواژگان: دیابت، فعالیت بدنی، هموگلوبین گلیکوزیله، بیماری عروق کرونر، حداکثر اکسیژن مصرفی
  • ذبیح الله قارلی پور، نسترن کشاورز محمدی، اسماعیل سلطانی، حمیدرضا گیلاسی، اصغر اشرفی حافظ*، مرتضی منصوریان صفحات 135-141
    مقدمه

    مداخلات اجتماع محور برای افزایش تعمیم پذیری فواید برنامه های بهداشتی، تامین اطلاعات برای سیاستگذاران و بهبود سلامت با شیوه ای مقرون به صرفه است و از کارآزمایی های بالینی فرد محور مناسب تر است. رویکردهای اجتماع محور در پیشگیری از آسیب ها در سطح وسیعی پذیرفته شده است، اما هنوز شواهد قوی اندکی از اثربخشی برنامه هایی با اهداف چندگانه در زمینه اجتماع وجود دارد. بنا بر این این مطالعه با هدف مروری بر مداخلات اجتماع محور پیشگیری از آسیب های ناشی از وسایل نقلیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مروری بود که با استفاده از کلید واژه های مداخلات اجتماع محور، آسیب، رفتار ایمنی ترافیکی، کمربند ایمنی در پایگاه های اطلاعاتی Sciencedirect، Pubmed، Ovid، Oxfordjournals، EBSCO و The Cochrane Database of Systematic Reviews مورد جستجو قرار گرفت. در مجموع 28 مقاله مرتبط با موضوع مداخلات اجتماع محور در خصوص آسیب مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتایج این مقالات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: بیشتر مطالعات از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار غیر تصادفی(57/78 درصد) و عمدتا مربوط به کشور آمریکا بود.(43/46 درصد) نوع مداخلات، بیشتر به روش تلفیقی بود.(71/60 درصد) در پژوهش های مورد بررسی 72/35 درصد استفاده از کلاه ایمنی، 28/14 درصد میزان آسیب های غیر عمدی، 72/10 درصد رفتارهای پرخطر رانندگی، 14/7 درصد استفاده از صندلی کودک، 72/10 درصد استفاده از کمربند ایمنی و 42/21 درصد رفتارهای ایمنی ترافیکی را به عنوان پیامد مورد بررسی قرار داده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی تلفیقی از چند روش یا استراتژی برای مداخلات اجتماع محور در خصوص پیشگیری از آسیب های ناشی از رانندگی موثر بوده است. پیشنهاد می گردد در جهت پیشگیری از خطرات و آسیب های مربوط به وسایل نقلیه از روش های تلفیقی یا چندگانه استفاده شود.

    کلیدواژگان: مداخلات اجتماع محور، آسیب، رفتار ایمنی ترافیکی، کمربند ایمنی
  • شیوا کلانتری، شیدا رستم زاد*، شهرام کاهکویی، شیرین دیانتی، حسین سلمانی پور صفحات 142-147
    مقدمه

    سارکوئیدوز یک بیماری التهابی مزمن ریوی با اتیولوژی نامشخص می باشد که تظاهرات کلینیک آن متغیر بوده و به صورت گرانولوم های سلول اپی تلیال و تغییر در عملکرد بافت ها و اندام های بدن بروز می یابد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، پرونده سی تی بیماران مورد بازبینی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.11 آنالیز و نتایج به صورت فراونی و برحسب درصد و نمودار گزارش گردید.
    یافته های پژوهش: بسیاری از تظاهرات معمول و غیر معمول سارکوئیدوز از قبیل؛ برونشیکتازی، لنفوآدنوپاتی، کالسیفیکاسیون لنف نود ها و... در سی تی با قدرت تفکیک بالا(HRCT) مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از روش HRCT می تواند جهت تشخیص و تمیز سارکوئیدوز از بیماری هایی با علائم مشابه، مفید واقع شود. با این حال، انجام مطالعات بعدی جهت بررسی بیشتر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تظاهر بالینی، توراکس، ریه، سی تی با قدرت تفکیک بالا، سارکوئیدوز، گره لنفی
  • معصومه موسوی، شهاب الدین رحمتی زاده، مهران کامکار حقیقی، محمد مهدی قائمی، اعظم شاهبداغی، پروانه رنجبر صفحات 148-155
    مقدمه
    بسیاری از منابع علمی در وب نامرئی و دور از دسترس پژوهشگران قرار دارند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان دسترسی به مقالات بیوانفورماتیک پزشکی منتشر شده در پایگاه اطلاعاتی Web of Science (WoS) از طریق وب مرئی می باشد.
    مواد و روش ها
    جهت دسته بندی مقالات به دست آمده در دو بخش وب مرئی و وب نامرئی کلیه 4143 عنوان مقاله در wos و سپس در موتور جستجو Google جستجوگردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Excel انجام گرفت.
    یافته های پژوهش: تمامی مقالات بیوانفورماتیک پزشکی منتشر شده در WoS، از طریق گوگل قابل دسترسی بودند. تعداد بسیاری زیادی از آن ها به زبان انگلیسی چاپ شده بودند. از نظر تعداد مقاالات این حوزه، روند افزایشی مشاهده گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    پایگاه WoS تعداد محدودی از مقالات انفورماتیک پزشکی را در خود جای داده و همگی آن ها از طریق وب مرئی به راحتی قابل دستیابی می باشند.
    کلیدواژگان: انفورماتیک پزشکی، مقاله، موتور جستجو، وب مرئی، وب نامرئی
  • مهناز خلفه نیلساز، الهه توسلی، علی رمضانخانی، طاهره دهداری، حمید سوری، سمانه اکبرپور، اصغر اشرفی حافظ*، محسن جلیلیان صفحات 156-162
    مقدمه

    حوادث ترافیکی در عابرین پیاده یکی از علل مهم منجر به مرگ در سراسر جهان می باشند. دستیابی به اطلاعات یا وضعیت موجود می تواند زمینه ساز مداخلات آموزشی در پیشگیری از حوادث ترافیکی گردد. نظریه رفتار برنامه ریزی شده رابطه بین برخی سازه های مربوط به قصد رفتاری، نگرش، نرم های انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده با رفتار را نشان می دهد. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده با رفتارهای ایمن عبور از خیابان در دانش آموزان چهارم ابتدایی شهر تهران در سال 89 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی تعداد 160 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی از مدارس منطقه 4 شهر تهران انتخاب شدند. این دانش آموزان به پرسش نامه استانداردی که پایایی و روایی آن سنجیده شده بود پاسخ دادند. در نهایت داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارSPSS vol.16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج مطالعه نشان داد که رابطه رفتار ایمن عبور از خیابان با سازه های قصد(P<0.001)، کنترل رفتاری درک شده(P<0.001)، انگیزه پیروی(P<0.001)، ارزشیابی پیامد،(P=0.04) و اعتقادات نرمی (P<0.001) معنادار بود، اما با سازه اعتقاد رفتاری معنادار نبود. نتایج آزمون رگرسیون خطی مشخص کرد که قصد رفتاری با B=2.35 پیشگویی کننده مناسبی برای رفتار ایمن عبور از خیابان می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چارچوب مناسبی جهت طراحی مداخلات آموزشی در بهبود رفتارهای عبور از خیابان در دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، رفتارهای ایمن عبور از خیابان، دانش آموزان، قصد رفتاری
  • مرضیه رامندی، حسین شاره، اسماعیل سلطانی، فرهاد خرمایی، امین میرزایی صفحات 163-173
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مشکلات روانی و راهبردهای مقابله ای و بررسی نقش راهبردهای مقابله ای در میزان بروز مشکلات روانی در بین بیماران دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    50 بیمار دیابتی(18 نفر نوع 1 یا وابسته به انسولین و 32 نفر نوع 2 یا غیر وابسته به انسولین) از مرکز بیماران دیابتی مرکز بهداشت شهرستان فیروزآباد به شیوه در دسترس انتخاب و با تکمیل چک لیست راهبردهای مقابله ای و پرسش نامه تجدید نظر شده فهرست علائم 90 سوالی(SCL-90-R) در این پژوهش شرکت کردند. از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام برای بررسی و تبیین ارتباط بین مشکلات روان شناختی و راهبردهای مقابله ای و تحلیل واریانس چند متغیره برای مقایسه دو گروه بیماران دیابتی از نظر مشکلات روان شناختی و راهبردهای مقابله ای استفاده شد.
    یافته های پژوهش: تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که ابتلا به اختلالات روانی در بیماران دیابتی بالا است و بیماران دیابت نوع 1 نسبت به بیماران دیابت نوع 2 مشکلات روان شناختی بیشتری را تجربه می کنند. بین راهبردهای مقابله ای بیماران دیابت نوع 1 و 2 با یکدیگر تفاوت معناداری وجود نداشت. بین راهبردهای مقابله ای هیان مدار و کم اثر با مشکلات روان شناختی ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت(P<0.05) و راهبردهای مقابله ای ناکارآمد به ویژه راهبردهای هیجان مدار و کم اثر توانستند احتمال ابتلا به اختلالات روانی را پیش بینی نمایند.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    راهبردهای مقابله ای نقش موثری در تببین مشکلات روانی بیماران دیابت دارند.
    کلیدواژگان: دیابت، راهبردهای مقابله ای، مشکلات روانی، سلامت روان
|
  • A. Pakpour Haji Agha Yekani Nejhad, A. Khoshnevisan, M. Nikobakht, A. Mardani, Sh Kamali Ardakani Pages 1-11
    Introduction
    Health-related quality of life (HRQOL) has become an important outcome measure in primary brain tumor patients، because they have an incurable disease. The objective of this study was to examine HRQOL and associated factors among patients with primary brain tumor.
    Materials And Methods
    194 brain tumor patients who had been referred to Shariati hospital were examined. The eligible patients were asked to complete a questionnaire which consisted of demographic questions، clinical variables، the EORTC QLQ-C30 and The EORTC QLQ-BN20. The data was analyzed by multivariate regression.
    Findings
    Mean age of the patients was 42. 05±16. 0 years. Most of the patients were male (53%) and married (66%). The multivariate regression models indicated that older age، Female sex، lower education were associated with poor quality of life and more symptoms. On the other hand، combination treatment، total resection، better MMSE score (Mini-Mental State Exam)، higher functional status as reflected in the Karnofsky measure were associated with higher quality of life. These results were similar for both generic and disease specific quality of life. However، demographic and clinical variables predicted better changing disease specific quality of life in comparison with the generic measures. Discussion &
    Conclusion
    patients with brain tumor suffer from poor quality of life in all generic and specific dimensions. The need for supportive interventions including new treatment strategies، rehabilitation and social work for this patient population seems necessary.
    Keywords: quality of life, brain tumor, cancer, EORTC QLQ, C30, EORTC QLQ, BN20
  • S. S Mazlomi Mahmood Abad, Sh Fazel Poor, M. Askarshahi Pages 12-21
    Introduction

    Health includes a spectrum of elements such as physical، psychological، moral، social، intellectual and environmental. Proper nutrition، enough physical activity، avoidance from dangerous behaviors and early diagnosis of ailments signs are all necessary to achieve the highest level of physical health. Moreover، health improvement will help populations thro-ugh enhancement in their own health control. Considering this fact that about 50% of all expenses are due to unhealthy lifestyle، we decided to examine health promoting behaviors amongst academic staff of Yazd University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    Totally، 142 teachers in Yazd Shahid Sadoqi University participated in this cross-sectional study through census met-hod. Data were collected using an HpLp-II que-stionnaire which involved 52 items، 2 categories and 6 sub-scales. First category covered health-promoting behaviors which included health responsibility، physical activity and nutritional habits subscale. Second category consisted of psychosocial well-being، which included comp-onents such as spiritual growth، interpersonal relations، and stress management subscale. Each question was valued considering likert scale ranging from 52 to 208. The collected data entered in SPSS and analyzed by statistical tests including X2، T-Test and Correlation.

    Findings

    Results from 142 questionnaires sho-wed that 26. 8% of participants were female and the remaining، 73. 2%، were male. 6. 3% of the participants were single and 93. 7% were marr-ied. 51. 4% of them were specialist. Results sh-owed that the more participants evaluated their health as good، the more they got higher scores in health promoting behaviors. Comparison of two genders in health prompting behaviors gr-oup showed that female staff achieved higher score in nutritional behavior، health respon-sibility and interpersonal relations but the differ-rences were not statistically significant. Evalu-ating health prompting behaviors with conside-ring marital status of participants showed that married acquired higher scores in physical activity and nutritional behavior in comparison with single participants، but these differences are not statically significant too. Only a few number of participants showed health respon-sibility (10. 6% to 18. 4%). Altogether، scores regarding physical activity in both genders were low in contrast with other measures of health promoting behaviors and only 18. 24% to 28. 8% of participants obeyed a scheduled physical activity program. Diet patterns showed that the portions of vegetable and whole grains in part-icipants’ diet were below the recommended amount. Moreover، only 50% of subjects ate breakfast. Data regarding stress management showed that about 40% of participants used str-ess management skills and male subjects achi-eved higher scores in this area. Discussion &

    Conclusion

    Results from this study showed that about 60% of participants achieved scores from health promoting behave-iors. The most obtained scores were related to spiritual growth and the weakest one were from physical activity. In other subscales the subjects showed an average manner. Considering this fact that an overall improvement in health pro-moting behaviors will increase academic staff activity، efficiency and productivity، we suggest using the theories of behavior change wich are useful as a foundation for developing interve-ntions to promote health promoting behaviors in academic staffs.

    Keywords: health, promoting behaviors, ps, ychosocial well, being, University Acade, mic staff
  • S. Salemi, A. Zehtab Najafi, B. Soltani Pages 22-29
    Introduction
    Given the ever-increasing gr-owth of escaping of adolescents particularly girls from home and the individual and social unfavorable consequences of the ev-ent، this study was conducted to survey the personal and psychological features of the escaping of girls and women in Kerma-nshah Township during 2011.
    Materials and Methods
    The present research was a quantitative study that was performed on 98 runaway girls and women in Ker-manshah attending the Social Emergency Centre of information. The SCL-90 questi-onnaires were purposefully used to be completed by the subjects. The data drawn from this approach were analyzed by using of the descriptive and inferential statistical methods. The statistical tests used in this study were»mean«and x2.
    Findings
    The findings of this study indic-ated a significant relationship between esc-aping and depression (71. 42)، aggressiven-ess (67. 33)، protection problems in mutual relationships (60. 19)، morbid anxiety (57. 13)، paranoid disorder (38. 76)، psyc-hotic disorders (38. 76)، hypochondriasis disorder (37. 74)، obsessive-compulsive dis-order (32. 46)، and phobias (31. 62) among the subjects under study (P<0. 05). Discussion &
    Conclusion
    Considering the increasing trend of girls’ escaping from ho-me and its unfavorable consequences، pay-ing attention to the preventative measures، identification of predisposing factors and various interventional rectifying actions m-ay be necessary.
    Keywords: individual features, psycholo, gical features, escape
  • M. Shohani, M. Rasoli, F. Maleki Pages 30-38
    Introduction
    Pain is one of the most pro-blems after cesarean section that causes m-any physiological and psychological probl-ems for mother. Numerous actions have be-en used to alleviate the post operative pain of cesarean. However، there is no consensus about the best suitable analgesic method. Aim of this study was to compare the impa-cts of general and spinal anesthesia on the severity of pain and consequences of the cesarean operation.
    Materials and Methods
    The present resea-rch was a double-blinded، randomized، cli-nical trial study، in which 110 pregnant wo-men aged 20-35 years undergoing cesarean (55 women in the spinal group and 55 wo-men in the general group) were assessed. Surgery technique was the same in both groups. All women received diclofenac so-dium as suppository. The post operation pain intensity (intolerable، sever، moderate، mild and no pain) were measured in groups by visual analog scale (VAS)، headache، nausea and vomiting frequency. Also، the analgesic dose were measured in two gro-ups then compared. The data was analyzed by the SPSS software، version 11 and the statistical tests، chi-square and fisher.
    Finding
    17. 3% of the participants had nau-sea and vomiting and 2. 7% had headache after cesarean operation. In the recovery ro-om before receiving the analgesics، 44. 5% had moderate pain، and after receiving of analgesics 59. 1% had mild pain. 47. 3% of the patients received two doses of diclo-fenac sodium for relief of pain. There was a significant relationship between anesthesia type and pain intensity after surgery (p<0. 05). There was no significant relation-ship between the anesthesia type and head-ache after pain. Discussion &
    Conclusion
    The type of an-esthesia has a significant influence on the intensity of pain، headache، nausea، and vo-miting after cesarean section.
    Keywords: cesarian, pain, general anesthe, sia, spinal anesthesia
  • S. Mami_A. P Salati_A. Loui Monfared Pages 39-45
    Introduction
    Morphine is a potent analgesic and narcotic drug that is found in opium. It is also an endocrine substance in humans and animals. This medication is used to treat mild to severe pain. This study was done to evaluate the histopathological effects of opium on liver and kidney.
    Material And Methods
    60 rabbits (30 male and 30 female) weighing 300-250 g were divided into control and addicts، randomly. Addicted rabbits received 25 mg / case / day opium by gavage. This rate gradually over a period of one week to 100 mg / case / day and kept on to day 60. At the end of period rabbits were euthanized، kidney and liver tissues were removed and fixed in formalin. Routine histological methods was done to prepare slides and stained with H&E.
    Results
    our findings showed that in rabbits treated with opium the dilation of collecting tubules، dilation on interestisium، sever hemorrhage، hypertrophy and hyperplasia of renal corpuscles was recorded. In liver hyperemia in central veins، presence of inflammatory cells، fatty change، necrosis of hepatocytes and enlarging the sinusoids was seen.
    Conclusion
    Morphine caused Structural abnormalities in liver and kidney. With respect to our findings، histological changes and dysfunction in kidney and liver could be considered as problems in addicted.
    Keywords: opium, rabbit, histology, liver
  • Gholamreza Molavi, Hamid Hasanpour, M. Moheb Ali, H. Hajaran, I. Moabedi, F. Shahbazi, S. Teimori Pages 46-52
    Objective
    One of the most impact of rodent`s study is the capability of disease transmitting to human. Rodents are the reservoirs for the assortment of zoonotic infections.
    Material And Method
    In this study 108 rats were collected، using wire traps، between autumn 2010 till summer 2011 from Dezfoul and Andimeshk Khuzestan province، Iran. Worms were identified following the precise dissection which has been performed in laboratory of Parasitology، school of public health، Tehran University of medical sciences، Iran.
    Result
    Amongst 108 captured rats، 38 rats were found infected with parasitic worms. In the midst of 38 infected rats 6 mix infections were seen، According to the above results، the prevalence of parasitic infection in collected rats were 35. 1%. Seven recognized species were Trichosomoides crassicauda (13. 8%)، Hymenolepis diminuta (10. 1%)، Cystycercus fasciolaris (7. 4%)، Richtolaria ratti (2. 7%)، Moniliformis moniliformis (2. 7%) and Hymenolepis nana (1. 8%) and Nippostrongylus brasiliensis (1. 8%) Discussion&
    Conclusion
    According to this study`s outcome 5 species، H. nana، H. diminuta، M. moniliformis، Richtolaria ratti and C. fasciolaris، have been reported as parasitic zoonoses worms which possess the ability of human infecting due to literature review. M. moniliformis and H،diminuta that exist in the list above require an arthropod intermediate hosts in favour of infecting definitive hosts; including human. Flour beetles (Tribolium castaneum) as a grains pests is a well-known exemplary which can illustrate the importance of food sanitation.
    Keywords: Rats, parasitic zoonoses worms, Iran
  • Mr Yasemi, M. Yasemi, A. Roghani, M. Yaghobi, N. Zamani, K. Sayeh Miri Pages 53-63
    Introduction
    Annually، about one million persons attempt to suicide and averagely، one person suicides in every forty seconds. According to the world official statistics ab-out one-third (27%-37%) of the suicides are caused by self-burning. In accords with the reports of deaths registration system in Iran، eleven people daily die because of suicide and one-third of them end their life by self-burning. The aim of the study was to eva-luate the percentages of burning in subjects who committed to self-burning in the provi-nce of Ilam between 1372-1385.
    Materials and Methods
    In the cross-sectional study all documents of patients with the his-tory of burning were separated at the hos-pital of Taleghani in the province of Ilam during 1372-1385. About 587 cases of the patients had committed to burn themselves. Then، some information such as age، sex، level of education، marital status، percenta-ge of burning and etc were recorded in a standard questionnaire. Data were analyzed by Chi-square test، regression models and analysis of variance (ANOVA).
    Findings
    Eighty percent of the patients were female with a mean age of 26. With the elevation of each year of age، the rate of suicide by burning was increased by 0. 13%. The rate of mortality in subjects who com-mitted to self-burning was 73% and the mean percentage of their burning was 82%. The majority of the patients were married and unemployed with low level of educa-tion. 86. 67% and 75. 9% of the patients had a history of physical illness and educational problems، respectively. Psychotic disorders were detected among 74. 73% of the cases. The rate of self-burning was 82% among subjects who had graduated from high sch-ool. Most of the suicides by burning had been occurred in winter and to lesser extent in summer. Discussion &
    Conclusion
    Self-burning is the most common method of suicide in the province of Ilam، Iran. Although، the most of risk factors for suicide in our study were similar to those that have been known in the literature، we found that the high risk gro-ups were married women and the most imp-ortant risk factors of self-burning included، physical illness، education problem، unemp-loyment، psychotic problem and other so-cial factors. The findings of the study could be helpful and may offer strategies to decre-ase the rate of suicide in the province of Ilam.
    Keywords: suicide, self immolation, burni, ng percentage, Ilam province
  • Abedin Saghafipour, Yavar Rassi, Mohammad Reza Abai Pages 64-71
    Introduction
    Cutaneous leishmaniasis is a parasitological disease that is spread in many tropical and subtropical areas in world. This disease transmitted by female sand flies. It is clear that knowledge on sand flies ecology has the main role to planning of control of CL. This study was carried out for determination of CL vectors، in Ghanavat district in Qom province during 2012.
    Material And Methods
    The present study was a cross-sectional one that conducted on sand flies. It was carried out in Ghanavat district of Qom province during 2012. Sand flies were collected biweekly from indoors and outdoors (rodent burrows) of three villages، using 180 sticky traps (castor oil coated white paper 20 x 32 cm) from the beginning May to the end November of the active season. For species identification، sand flies were mounted in Puri’s medium and identified after 24 h using the keys of Theodor and Mesghali (1964).
    Findings
    A total of 5940 sand flies (2079 from indoors and 3861 from outdoors) were collected and identified. The following seven species was found: Phlebotomus papatasi (82. 4%). P. sergenti (0/84%)، p. caucasicus (0/67%)، Sergentomyia sintoni (14/7%)، S. dentata (1/37%) S. clydei (0/019%) and S. pawlowski (0/001%). The most common sand flies in indoors resting places were P. papatasi (81. 6%). Two active peaks of sand flies were observed in late May and late August. Discussion &
    Conclusion
    Our entomological survey showed that P. papatasi was the dominant species in indoors and outdoors. It seems this species can be probable vector for CL in the study area.
    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Insect Vectors, Ghanavat, Qom
  • Keivan Kakabraee, Arjmandnia, Golam Ali Afroz Pages 72-82
    Background
    Biological characteristics of the parents (height، age، nutrition، history of disease، drugs and substances abuse، blood groups and duration of pregnancy) have fundamental role in the birth of handicapped children. This study aimed to comparison of biological characteristics between parents with more than one exceptional child and parents with more than one normal child in Region of Urban and Rural Kermanshah.
    Methods
    in this Ex Post Facto research، 800 parents (400 parents with more than one exceptional children and 400 parents with more than one normal children)، that were selected by random sampling and multi-stage sampling، responded the Checklist that has made by researcher (Afroz، 2008). Data was analyzed using SPSS، t-test، ChI test.
    Results
    The finding indicated that there are significant difference (p< 0/01) between father،s age، mother،s age، mother،s age at marriage، duration of pregnancy،good nutrition، history of disease، drugs and substances abuse، blood groups in two study groups. But there are no significant difference (p< 0/01) between mother،s age at birth child and mother''s height in the two study groups.
    Conclusion
    this study showed that there are difference between Biological characteristics of the parents with more than one exceptional child and Biological characteristics parents with more than one normal child. Therefore، recognition this damage factore can be prevented from occurring handicapps and influence to psychological health and wellbeing of the society.
    Keywords: biological characteristics, prevented from handicapps, parents of exceptional children, parents of normal children
  • Maryam Fard, Dr. Farzad Rajaei, Dr. Mohammad-Reza Sarokhani Pages 83-90
    Background
    The increase of stress following the technological improvements appears to be an important factor that causes organs disorders like genital system. Therefore the present study was conducted to investigate the effects of chronic multiple sequential stress on rat testis
    Methods
    18 Wistar rats were divided randomly into two equal groups. In animals under stress، the mice were exposed to different multiple sequential stress as Forced swimming، Restraint، Water deprivation، Isolation and Food deprivation for 10 days while the animals in control group were kept in their cages without any disorders. After weighing the animals and anesthesing with xylazine-Ketamine، the testis of animals were removed and weighed. After fixation with formaldehyde (10%)، testis samples were prepared for light microscopic study. The number of spermatogonia، spermatocytes I & II، sperm & leydig cells، thickness of the seminiferous tubule determined using Image Tool software in the studied groups. Finally the data were compared statistically.
    Results
    The present study showed that the mean number of spermatogonia، spermatocyte I & II، sperm & leydig cells in stress group have significantly decreased compared to control group (P<0. 001). Moreover، the mean thickness of seminiferous tubule in stress group have significantly decreased compared to control group (P<0. 001)
    Conclusion
    Our study showed that chronic multiple sequential stress can have negative effects by reducing the number of spermatogonia، spermatocyte I & II، sperm، leydig cells & thickness of seminiferous tubule in rat testis but more studies are needed to confirm these results.
    Keywords: chronic multiple sequential stress, seminiferous tubule, spermatogonia, sperm, leydig, rat
  • E. Eizadi_Z. Amiri Moghadam_S. Molaee_N. Dehghan Nayeri_A. Babaei Haidar Abadi_E. Tavasoli_M. H Mosavi Pages 91-97
    Introduction
    Cardiomyopathies are referr-ed to those diseases accompanied with he-arth dysfunction which the most common of them is dilated cardiomyopathy. This study aimed to evaluate the clinical sympt-om، prognosis، complications، treatment and mortality in patients with cardiomyo-pathy over a 10 years period.
    Materials and Methods
    In this retrospective descriptive study، all patients had been dis-charged with the final diagnosis of dilated cardiomyopathy and referred to the Rajaee Hospital in Tehran، Iran during the past 10 years were studied. The necessary data of each patient was individually collected. Data analysis was performed using descrip-tive and inferential statistical tests.
    Findings
    From 87 patients in the study، 54 (54%) and 40 (46%) patients were female and male، respectively. The most common reason of referring to the Hospital was dys-pnea (70%) and the most common clinical finding was systolic murmur 3. 6 in the left corner of sternum. The blood group of most patients was B+. There were a big heart in the radiography of chest، left ventricular di-latation in echocardiography، reduced left ventricle contractility in catheterization (EF=35%). The most common complicat-ions in the patients were mitral valve reg-urgitation and left heart failure. The embo-lism was reported as a rare complication. In evaluation of the relationship between pres-cribed medications and prognosis، the digi-talis compounds، Lasix and Aldacton (with 2 died patients)، were the most prescribed medications. The three above drugs along with Hydralazine had been led to the death of 1 patient. Discussion &
    Conclusion
    According to the results of the study، it is appeared that the type of blood group may predispose subje-cts to dilated cardiomyopathy. Overcrowde-d environment and air pollution may incre-ase the incidence of the disease the presc-ribed medications may influence the prong-osis and mortality of the diseases.
    Keywords: children, dilated cardiomyopath, yprognosis
  • R. Omidi, H. Zali, M. Rezaee Tavirani, F. Modara Pages 98-108
    Introduction

    Stroke is the third cause of death in the world. Ischemic stroke can be observed in the 85 to 90% of strokes. In the condition، cerebral blood flow due to the blockage of blood vessels is interrupted and a very complex process، literally called the cascade of ischemic، begins to occur at the cellular and tissue level، which eventually leads to tissue damage and the expression of ischemic stroke. Approaches in this area are weak and a further knowledge of the molecular mechanisms contributing to more effective diagnosis and treatment. Of the valuable tools for the understanding of molecular processes involved in ischemic stroke is proteomics method that provides us a snapshot of the proteins expressed at the cellular or tissue level، and can give us valuable information for the characteriza-tion of its biological processes.

    Materials and Methods

    In this study، the data from human brain proteome changes in ischemic stroke using two-dimensional gel electrophoresis and mass spectrometry were analyzed by DAVID program. The lists of genes with altered protein expression were obtained from the article “the proteome of human brain after ischemic stroke”. Findings were analyzed by the DAVID bio-informatics software. The association betw-een ischemic stroke genes and other dise-ases، stroke clustering of proteins based on biological processes and intra cellular sites and molecular functions of the genes was performed via «GO» database.

    Findings

    Of 39 genes involved in ischemic stroke، totally four biological pathways ch-art were obtained which were associated with central nervous system diseases such as Parkinson، Alzheimer and Huntington. Most of the proteins were located in mitochondria and more significantly invol-ved in the response to oxidative stress، apoptosis and necrosis processes. Discussion &

    Conclusion

    The data from two-dimensional gel electrophoresis-based proteomics experiments are important for understanding of the processes that occur during ischemic stroke. Proteins identific-ation may be used as treatment targets or as biological markers for diagnostic and prog-nostic purposes in the management of stro-ke.

    Keywords: Two, dimensional ectrophoresis, Ischemicstroke, DAVID program, Proteo, me
  • M. Zamanian Azodi, A. Ramazankhani, E. Tavasoli, Z. Gharli Poor, M. Motalebi, A. Babaee, M. Raeeisi, A. Khorshidi Pages 109-117
    Introduction
    Nutritional assessment is an important method in public health for mea-suring health status of people in commun-ity. In this study، nutritional status of stude-nts residing in the dormitories of Shahid Beheshti University of Medical Science re-garding food groups’ intake were determ-ined.
    Materials and Methods
    In this descriptive analytical survey، 658 students residing in the dormitories of Shahid Beheshti Univer-sity of Medical Science were selected by clustering sampling method. Data were col-lected using a questionnaire and analyzed by the statistical software، SPSS version 16.
    Findings
    Mean age of participants was 21. 82 years for female and 22. 76 years for male. Consumption of cereals (P=0. 03)، meat and its substitutes (P=0. 000)، fruits (P=0. 003)، vegetables (P=0. 000) and other foods (P=0. 000) was significantly more in female students compared to males. Discussion &
    Conclusion
    Results of the research indicated that the students had optimal practice towards nutrition. Thus، more attention is necessary to be paid by authorities to this specific topic and some measures are essential in training students in order to maintain and continue optimal nutritional status.
    Keywords: nutritional status, food groups, Health, students
  • M. Khosh Baten, A. Alizadeh, M. Rostamnejhad, M. Baladast, S. Esfehani Maraghe, T. Shahnazi, N. Safari, Sh Shahbazi Pages 118-124
    Introduction
    Chronic diarrhea is accomp-anied with abdominal symptoms and restr-icts the activity of patient. Precise evaluat-ion of the history of patient، physical exam-ination، laboratory and radiological evalu-ation، colonoscopy and biopsy may be help-ful to determine the underlying causes of chronic diarrhea.
    Materials and Methods
    For the study، 100 patients (50 male and 50 female) with chro-nic diarrhea were studied. These patients had referred to Tabriz Sina hospital، Iran during 2006 to 2011. The patients were examined for the presence of fecal leuko-cytes، parasitic eggs and trophozoites. Stu-dding parameters such as colonoscopic fin-dings and final diagnoses based on intes-tinal mucous biopsy were study. Data were analyzed by using of SPSS software and the statistical tests، frequency and chi-square.
    Findings
    Mean age of men was 36. 44 year and men age of women was 38. 56 year. Colonoscopic findings were as 61% infla-mmation، 10% erosion and 29% normal. Biopsy study findings were as 59% nonsp-ecific colitis، 15% ulcerative colitis and 26% amebic colitis. Discussion &
    Conclusion
    Chronic diarrhea may be only one symptom of underlying di-gestive diseases. Therefore، after exclusion of infective and parasitological causes، inv-asive diagnostic method is indicated. The two method are together considered useful diagnostic tool for the management of the chronic disease and prevent the undesired economical and health problems for the patients.
    Keywords: chronicdiarrhea, biopsy, colo, noscopy
  • A. Ashrafi Hafez, A. Zafari, Y. Kazem Zadeh, R. Haidari Moghadam, A. Moayeri, Ar Mortazavi Tabatabaee Pages 125-134
    Introduction
    With increasing physical activity and energy expenditure based on various intensities and durations of exercise training in diabetic and non-diabetic individuals، the morbidity and complications of diabetes are decreased and hyperglycemia is desirably controlled. Is there a correlation between estimated maximum oxygen consumption (VO2max) and concentration of serum glycosylated hemoglobin (HbA1c) in active، sedentary and coronary artery disease (CAD) men? What is the possible range of the correlations? The aim of this cross-sectional study was to determine and compare the correlations between VO2max and concentration of HbA1c.
    Materials and Methods
    The participant subjects comprised of three groups of active، sedentary and CAD men (40-55years) who were randomly and voluntarily selected for the study. VO2 max was estimated based on non-exercise prediction equation. Fasting blood levels of HbA1c were measured by an enzymatic immunoassay method. Correlations between estimated VO2max and HbA1c were determined via Spearman rank correlation coefficients. The statistical tests، T-Fisher and Z-Fisher، were applied for signification and comparison of them at the significant level of p ≤ 0. 05.
    Findings
    The amount of analyzed parameters were as follow: VO2max (active: 39. 039 ± 2. 563، sedentary: 32. 647 ± 3. 056 and CAD: 30. 375 ± 4. 275 mL. Kg-1. min-1)، fasting blood HbA1c (active: 4. 266 ± 0. 365، sedentary: 4. 733 ± 1. 370 and CAD: 5. 253 ± 1. 321 mg/dl). The correlation coefficient between VO2max and HbA1c was significant in CAD men (rs(13) = - 0. 538٭، p = 0. 039) but were not significant in active (rs(13) = - 0. 291، p = 0. 292) and sedentary (rs(13) = - 0. 338، p = 0. 217) men. Discussion &
    Conclusion
    According to the above results، it could be concluded that the physical activity has no any desirable effect on HbA1c and HbA1c is resistant to exercise training.
    Keywords: Diabetes, Physical Activity, Glycosylated Hemoglobin, Coronary Artery Disease, maximal Oxygen Uptake
  • Z. Gharli Poor, N. Keshavarz Mohamadi, E. Soltani, Hr Gilasi, A. Ashrafi Hafez, M. Mansorian Pages 135-141
    Introduction

    Community based interve-ntions for enhancing the generalization of the benefits of health programs، providing information for policymakers and impro-ving the community health are more appr-opriate than the patient-centered clinical trials. The community-based approaches for preventing injuries are widely accepted but there is a little strong evidence of the effect-tiveness of programs with multiple obje-ctives in the community. Therefore current study aimed to review the community-based interventions for preventing motor vehicle inj-uries.

    Materials and Methods

    The research was a review study. Community-based interve-ntions، injury، safe traffic behavior and seat belt were used as keywords in the databa-ses، Scienc-edirect، Pubmed، Ovid، Oxfo-rdjournals، EBS-CO and Cochrane to sear-ch systematic revie-ws. A total of 28 com-munity-based interventi-ons related articles on injuries were reviewed. The results of these articles were analyzed.

    Findings

    The most of the studies were non-randomized controlled clinical trials (78. 57%) and were mainly carried out in the USA (46. 43%). The interventions were mainly as integrated approachs (60. 71%). The primary outcomes of the studies were the use of helmet (35. 72%)، unintentional injuries (14. 28%)، high-risk driving behaviors (10. 72%)، use of child seat (7. 14%)، use of seat belt (10. 72%) and safe traffic behaviors (21. 42%) Discussion &

    Conclusion

    In general، the integration of several strategies or the community-based interventions alone has a preventive effect on traffic injuries. We recommend a combination of multiple methods to prevent traffic injuries.

    Keywords: community, based interventions, in, juries, safe traffic behavior, seat belt
  • Sh Kalantari, Sh Rostam Zad, Sh Kahkohi, Sh Dianati, H. Salmanipoor Pages 142-147
    Introduction

    Sarcoidosis is a chronic i-nflammatory pulmonary disease with unknown etiology and variable clinical manifestations including، epithelial cell granulomas and alteration in tissue and organ functions.

    Materials and Methods

    In this cross-sec-tional study، high-resolution computed tomography (HRCT) documents of pati-ents with proven sarcoidosis were re-evaluated. The results were analyzed using the software SPSS-11 and freq-uencies of the disease were reported as percentages and diagrams.

    Findings

    Many typical and atypical manifestations of sarcoidosis such as bronchiectasis، lymphadenopathy، lym-ph node calcification and etc، were obs-erved at HRCT. Discussion &

    Conclusion

    HRC may pr-ovide more advantages to identify and distinguish sarcoidosis from other mim-icking diseases. However، further inves-tigations are needed to scrutinize the matter.

    Keywords: high, resolution CT, lung, ly, mph node, manifestation, mediastinum, sa, rcoidosis
  • M. Mosavi, Sh Rahmatizadeh, M. Kamkar Haghighi, M. Ghaemi, A. Shahebdaghi, P. Ranjbar Pages 148-155
    Introduction
    Many scientific resources bel-onging to invisible web are inaccessible to the researchers. The purpose of this study was to explore the accessibility of the pa-pers of medical bioinformatics published in the web of science (WOS) database using visible web.
    Materials and Methods
    To classify the medi-cal bioinformatics papers accessed via visi-ble and invisible web into two groups، ab-out 4143 papers were searched in the Web of Science and Google scholar databases. The Microsoft office Excel software was used to analyze the data.
    Findings
    All the medical bioinformatics papers of WOS were accessible in the Goo-gle scholar databases. The majority of the papers were published in English. Number of the papers had an increasing trend. Discussion &
    Conclusion
    The WOS data-base possesses a limited number of papers in the realm of medical bioinformatics all of which are accessible on the visible web.
    Keywords: invisible web, medical bioinfo, rmatics, paper, search engine, visible web
  • M. Khalfe Nilsaz, E. Tavasoli, A. Ramazankhani, T. Dehdari, H. Sori, S. Akbarpoor, A. Ashrafi Hafez, M. Jalilian Pages 156-162
    Introduction

    Pedestrians'' traffic accidents are one of the most important causes of death throughout the world. Access to the information or existing status could pave the way for educational interventions to prevent traffic accidents. Theory of the planned behavior shows the relationship between some constructs relating to beha-vioral intention، attitude، perceived beha-vioral control، normative belief and the beh-avior. This research aimed to determine the relationship between constructs of the pla-nned behavior theory and road crossing safe behaviors among the fourth grade students of Tehran city in 2010

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytic research، 160 students were sele-cted among schools in district 4 of Tehran city through random sampling method. These students answered standard question-nnaire in which their validity and reliability had been evaluated. Finally، the gathered data were analyzed with software SPSS (version16)

    Findings

    Research results showed that there was significant relationship between road crossing safe behavior and constructs of intention (P<0. 001)، perceived behave-ioral control (P<0. 001)، compliance motive (P<0. 001)، consequence evaluation (P=0. 04)، and normative beliefs (P<0. 001) and there was no significant relationship between road crossing safe behavior and construct of behavioral belief. Linear reg-ression test results specified that the beh-avioral intention with B=2. 35 was a suitable predictor of road crossing safe behavior. Discussion &

    Conclusion

    The results dem-onstrated that the planned behavior theory can be used as a suitable framework for designing of educational interventions to improve of the students'' road crossing beha-viors.

    Keywords: theory of planned behavior, road crossing safe behaviors, students, behave, oral intention
  • M. Ramandi, H. Shareh, E. Siltani, F. Khormaee, A. Mirzaee Pages 163-173
    Introduction
    The purpose of this study was to examine the contribution of coping strat-egies against mental disorders among patie-nts with diabetes.
    Materials and Methods
    For the study، 50 patients with diabetes mellitus (18 insulin-dependent diabetes mellitus and 32 non-insulin-dependent diabetes mellitus patient-s) from the mental health center of Firooz-abad city (located in south west of Iran) were selected using convenience sampling. All subjects completed 3 questionnaires: demographic characteristics، Coping Strate-gies، and Symptom Checklist -90 –Revised (SCL-90-R). Data were analyzed using Pea-rson correlation، stepwise multiple regressi-on and MANOVA.
    Findings
    There was a high rate of mental disorders among the patients and insulin-dependent diabetes mellitus had higher ave-rage scores in comparison with non-insulin-dependent diabetes mellitus. No significant differences were observed between the two groups for the coping strategies question-nnaire. There was a significant relationship between emotion-focused and less useful coping strategies with mental disorders (P<0. 5). Regression analysis revealed a significant role of coping strategies for mental disorders in patients with diabetes (P<0. 5). Discussion &
    Conclusion
    Coping strate-gies had a significant contribution in predi-cting mental disorders in patients with dia-betes.
    Keywords: diabetes, coping strategies, mental disorders, mental health