فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 86، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/03
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آذر رفیعی، کبری دوستی فر، الهه توسلی، فاطمه عالی پور، حمیده حسینی، طاهره دارابی، اصغر اشرفی حافظ، نسرین سهام خدم، سحر حسینی صفحات 1-9
    مقدمه
    با توجه به اهمیت عوامل مرتبط با سبک زندگی سالم از قبیل تغذیه، فعالیت بدنی، سیگار، خواب، اوقات فراغت، بهداشت فردی و رفتار باروری پژوهش حاضر با هدف تعیین سبک زندگی زنان همسردار 49-15 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی غرب شهر اهواز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، جامعه آماری شامل 384 زن همسردار 49-15 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی غرب شهر اهواز است. نمونه گیری به صورت طبقه ای انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته چندقسمتی بود که به صورت توام با مصاحبه توسط پرسشگران آموزش دیده تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.16 و آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری 0.05>P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 7±6/30 سال بود. بین سبک زندگی با قومیت(P=0.001)، وضعیت تاهل(P=0.004)، شغل(P=0.002) و درآمد(P=0.001) ارتباط معناداری وجود داشت. در زمینه کیفیت خواب(9/29 درصد)، گذراندن اوقات فراغت(7/49 درصد)، وضعیت تغذیه(7/54 درصد) و وضعیت بهداشت فردی(2/48 درصد) دارای سبک زندگی متوسطی بودند. در کل 3/50 درصد از زنان دارای سبک زندگی متوسطی بودند. رایج ترین روش پیشگیری از بارداری(8/34 درصد) که زنان استفاده می کردند، کاندوم بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این که سبک زندگی اکثر زنان شرکت کننده در مطالعه حاضر متوسط بود، این امر لزوم توجه و تاکید بر نقش آموزش بهداشت را با هدف آشنایی بیشتر زنان با سبک زندگی مناسب و عادت های رفتاری صحیح نشان می دهد، تا به عنوان یک فاکتور پیشگیری کننده عمل کند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، زنان همسردار، تغذیه، سیگار، رفتار باروری، فعالیت بدنی، بهداشت فردی
  • هاشم محمدیان، حسین اکبری، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح الله قارلی پور، علی معظمی گودرزی، مهدی آقاجانی، امیرمحمد منصف، حسین تحویلیان، اکرم آذر آبدار * صفحات 10-18
    مقدمه

    ارتقاء و بهبود سلامت کودکان جزء اهداف جهانی مراقبت های بهداشتی اولیه است. این مطالعه به بررسی ویژگی های روان سنجی کیفیت زندگی((PedsQL در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر کاشان در سال 1390 پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، بر روی 400 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی(پایه 3 الی 5) اجرا شد که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند. اعتبار محتوای نسخه ایرانی PedsQL 4.0 از طریق فرایند ترجمه با انجام مصاحبه با کودکان 12-9 سال(n=30) و پدر و مادر آنان(n=30) در مدارس ابتدایی شهر کاشان بررسی و تست شد. روایی سازه ای و پایایی ابزار PedsQL بر روی نمونه ای از کودکان مدارس ابتدایی شهر کاشان(n=400) و پدر و مادر آنان(n=400) مورد آزمون قرار گرفت. اعتبار ملاکی(هم زمان) با بررسی همبستگی پیرسون بین کیفیت زندگی خود گزارشی کودکان Child Self-Report با کیفیت زندگی گزارشی والدین Parent Proxy-Report به همراه متغیرهای جمعیت شناختی برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.18 و نرم افزار LISRELvol.8.8 تحلیل شدند.
    یافته های پژوهش: روایی محتوای(CVI) PedsQL در کل ابزار 84/0 و در چهار خرده مقیاس عملکرد جسمانی، عملکرد عاطفی، عملکرد اجتماعی و عملکرد مدرسه به ترتیب 80/0، 86/0، 83/0 و 88/0 به دست آمد. روایی سازه ابزار خوب و مناسب بود.(RMSEA=0.047، NFI=0.99، GFI=1.00، P=0.15، df=2، χ2=3.77) تمامی سوالات بار عاملی متوسط به بالای بیش از 40/0 بر روی چهار عامل: عملکرد جسمانی، عملکرد عاطفی، عملکرد اجتماعی و عملکرد مدرسه را نشان دادند. ضریب همبستگی بین PedsQL کودکان و چهار خرده مقیاس آن در حد قابل قبول بود.(r>0.7) ابزار PedsQL کودکان از همسانی درونی مناسبی(82/0α=) برخوردار بود. دامنه ضرایب آلفا کرونباخ حیطه های مختلف ابزار مزبور بین 65/0 تا 77/0 بود. بین ابزار کیفیت زندگی PedsQL کودکان و PedsQL والدین و متغیرهای دموگرافیک جمعیت تحت بررسی روابط معنی دار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه بیانگر مناسب بودن خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی ابزار PedsQL در سنجش کیفیت زندگی دانش آموزان مقطع ابتدایی است. مدیران مدارس و متخصصین نظام سلامت می توانند از این مطالعه جهت طراحی دستورالعمل هایی برای ایجاد محیطی سالم و توسعه برنامه های آموزش سلامت محور در راستای ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت دانش آموزان استفاده وافری ببرند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ساختار عاملی، کودکان
  • حسنا شاملو احمدی، محمد هیئت، حمید راشدی، غلام رضا اولاد، علی محمد لطیفی*، رشید حیدری مقدم صفحات 19-26
    مقدمه

    Lateral Flow Assayیک تست تشخیص سریع اعتیاد است که کاربرد فراوانی در زمینه شناسایی افراد معتاد دارد. اما مسئله سطح تشخیص این سیستم همواره به عنوان محدودیتی برای آن مطرح بوده است. مطالعه حاضر به بررسی چگونگی بهبود این پارامتر و حساسیت سامانه می پردازد.

    مواد و روش ها

    pH کانژوگاسیون، OD ماده کانژوگه و غلظتBSA - مورفین در باند تست بر سطح تشخیص این سامانه موثرند. جهت تعیین pH بهینه از کیت«Gold in a box» استفاده شد. با اعمال محلول مورفین در غلظت های مختلف، ابتدا با فرض یک غلظت ثابت برای B SA - مورفین، OD بهینه تعیین شد و سپس با ثابت گرفتن مقدار OD، غلظت بهینهBSA - مورفین به دست آمد. در ادامه تاثیر دو فاکتور بلوکه نمودن لایه کانژوگه و افزودن قند به ماده کانژوگه نیز بررسی شد.
    یافته های پژوهش: 4/8=pH و 1=OD به عنوان pH و ODبهینه تعیین شد. غلظت بهینهBSA - مورفین در باند تست نیز mg/ml 5/0 به دست آمد. با اعمال شرایط بهینه، سطح تشخیص سامانه به ng/ml25 رسید و از مقایسه نتایج حاصل از کیت های بهینه سازی شده با یک نوع کیت استاندارد، حساسیت و اختصاصیت نتایج برابر 100 و 99 درصد برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافتن فاکتورهای اثرگذار بر عملکرد روش تشخیصی لترال فلو و بهینه سازی آن ها می تواند راهکاری موثر جهت افزایش حساسیت و کاهش سطح تشخیص این سامانه باشد.

    کلیدواژگان: تشخیص مورفین، OD ماده کانژوگه، pH کانژوگاسیون، سامانه LFA، بهینه سازی
  • زهرا دستغیب، محمد نریمانی، کامل قبادی داشدبی، ذبیح الله قارلی پور، معتصم ایمانی*، فاطمه حسینی، مینا غلامی، کیمیا قیطاس پور صفحات 27-33
    مقدمه

    به کودکانی تیزهوش گفته می شود که با کمک فکر، استدلال و استفاده از فرایندهای ذهنی عالی بتواند قضاوت صحیح بکند و دارای سلامت روان، ثبات عاطفی، هیجانی و شادی بیشتری نسبت به دانش آموزان عادی باشند. هدف این پژوهش مقایسه باورهای غیرمنطقی و شادکامی در دو گروه دانش آموزان تیزهوش و عادی است تا مشخص شود که آیا تیزهوشی نقشی در میزان باورهای غیرمنطقی و شادکامی دانش آموزان ایفا می کند یا خیر.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی دوره متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 88-87 بودند. که از این تعداد 60 نفر(30 دانش آموز تیزهوش و 30 دانش آموز عادی) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه باورهای غیرمنطقی الیس و پرسش نامه شادکامی آکسفورد که به ترتیب دارای 66 و 29 ماده می باشند استفاده شد و دانش آموزان در مدرسه به سوالات پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون t-test مستقل استفاده شد.
    یافته های پژوهش: مقدار t به دست آمده در متغیرهای باورهای غیرمنطقی و شادکامی معنادار گردید. به طوری که میانگین نمرات باورهای غیرمنطقی در تیزهوشان کمتر و میزان شادکامی در آن ها بیشتر است. نتایج نشان داد که بین دانش آموزان تیزهوش و عادی از نظر باورهای غیرمنطقی و شادکامی تفاوت وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    دانش آموزان تیزهوش نسبت به تجربه های بیرونی و درونی پیرامون خود انعطاف بیشتری دارند و ظرفیت بیشتری برای بازبینی و تغییر ارزش ها و باورهای نادرست دارند.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، شادکامی، تیزهوشی، دختران
  • مهناز شفیعیان، پروین بهادران، راضیه امینی، یاسمن امینی، ملوک جعفرپور، علی همتیان صفحات 34-40
    بارداری یک حالت استرس فیزیولوژیک می باشد که وقتی در نوجوانان اتفاق بیافتد به عنوان یک چالش مطرح می شود و از جنبه های فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی مورد بررسی قرار می گیرد. مادرانی که در سن نوجوانی اقدام به بارداری می کنند اغلب از نظر اقتصادی دچار مشکلاتی مانند فقر و بیکاری می شوند. از نظر فرهنگی نیز در اکثر جوامع بشری یک نگرش منفی نسبت به آن وجود دارد که عوارض و عواقب نامطلوبی برای مادر و فرزندان ایشان ایجاد می کند. بارداری در نوجوانان از نظر بهداشتی نیز اغلب دارای عوارض و عواقب نامطلوبی می باشد که البته بسته به نژاد، تغذیه و ژنتیک در جوامع مختلف، عوارض نیز متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: بارداری نوجوانان، فرهنگ، پیامدهای بهداشتی
  • حمدالله محمودی، سمیه محمدیاری، معصومه سهراب جایدری، شاپور کردی، سالار بختیاری، نجات مهدیه صفحات 41-45
    مقدمه
    ناشنوایی رایج ترین نقص حسی-عصبی است که شیوع آن 1 نفر از1000 کودک تازه به دنیا آمده است. هدف ما در این مطالعه، بررسی جهش های ژن GJB2 در ناشنوایان مراجعه کننده به مراکز مشاوره سازمان بهزیستی ایلام و تعیین فراوانی جهش ژن GJB2 در این افراد می باشد.
    روش بررسی
    از مدد جویانی که جهت مشاوره ی ژنتیک به مرکز مشاوره ی ژنتیک شهر ایلام مراجعه کرده بودند، نمونه خون گرفته شد. مطالعه از نوع توصیفی بود. پس از استخراج DNA، جهش شایع 35delG به روش ARMS مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه نمونه ها برای تعیین توالی مستقیم، PCR شدند.
    یافته ها
    تعداد 25 خانواده دارای افراد مبتلا به ناشنوایی مطالعه شد. جهش35delG در هیچکدام از افراد یافت نشد. تنها در یک خانواده، جهشی به نام R32H یعنی از50 کروموزوم، 2 کروموزوم (4 درصد) در ژن GJB2 پیدا شد.
    بحث: این نتایج نشان می دهد پراکندگی این جهش در استان ایلام نسبت به سایر شهرهای ایران متفاوت بوده و ممکن است با جمعیت کشور همسایه مشابه باشد. از طرف دیگر، می توان از این یافته ها برای برنامه های غربالگری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ناشنوایی، GJB2، جمعیت ایلام، جهش 35delG
  • آنا میفور، مصطفی رضایی طاویرانی صفحات 46-51
    مقدمه
    در اغلب موارد، پس از انجام الکتروفورز دو بعدی تا چند صد پروتئین روی ژل از یکدیگر تفکیک می شوند. از آن جا که این پروتئین ها بی رنگ هستند، لازم است به نحوی آن ها را رنگ آمیزی و آشکار نمود. پس از رنگ آمیزی، هر پروتئین به صورت یک لکه روی ژل ظاهر می شود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق سه روش رنگ آمیزی کوماسی ساده، کلوئیدال کوماسی بلو و نقره آبی برای ظاهر سازی لکه های پروتئینی مغز موش ماده که توسط الکتروفورز دو بعدی جدا سازی شده اند مورد استفاده و مقایسه قرار گرفتند تا حساس ترین و مناسب ترین رنگ آمیزی مورد شناسایی قرار گیرد.
    یافته های پژوهش: ژل های به دست آمده از الکتروفورز دو بعدی پروتئین های مغز موش ماده پس از مرحله تثبیت هر کدام در محلول رنگ مربوطه قرار گرفتند. سه ژل برای سه رنگ آمیزی کوماسی بلو R250، کلوئیدال کوماسی بلو و نقره آبی ظاهر گردیدند. پس از رنگ آمیزی هر کدام(طبق پروتکول مربوطه) رنگ زدایی شده و عکس آن ها ظاهر گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رنگ آمیزی نقره آبی بهترین روش برای رنگ آمیزی پروتئین مغز موش در ژل های الکتروفورز دوبعدی است.
    کلیدواژگان: کوماسی بلو R250، کلوئیدال کوماسی بلو، نقره آبی، پروتئین
  • محمدرضا رضایی مفرد، غلام رضا حسین دوست، فاطمه رنگرز جدی، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح الله قارلی پور، رضا وفایی صفحات 52-58
    مقدمه
    آلودگی هوا به حضور یک یا چند آلاینده در هوای باز که بتواند سلامت انسان، حیوان و گیاه را به خطر بیاندازد، اطلاق می گردد. با توجه به این که آگاهی مردم نسبت به آلودگی هوا در پیشبرد برنامه ریزی های دست اندرکاران بهداشت محیط موثر است، این مطالعه با هدف تعیین آگاهی مردم شهر کاشان در خصوص منابع، اثرات و راه های کنترل آلودگی هوا صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی نمونه 400 نفری از ساکنین شهر کاشان، که با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند به انجام رسید. پرسش نامه محقق ساخته پس از تعیین روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. این پرسش نامه دارای سوالات جمعیت شناختی و سوالات آگاهی در مورد منابع، اثرات و روش های کنترل آلودگی هوا بود که برای سوالات بخش آگاهی، نمرات کمتر از 50 درصد دارای آگاهی ضعیف، 75-50 درصد آگاهی متوسط و بالاتر از 75 درصد آگاهی خوب در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری و با آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: 260 نفر(65 درصد) از افراد شرکت کننده سن بین 40-20 داشته، 232 نفر(58 درصد) متاهل و 264 نفر(66 درصد) دیپلم بودند. 349 نفر(4/87 درصد) از منابع آلاینده هوا، 365 نفر(4/91 درصد) از اثرات و 386 نفر(5/96 درصد) از روش های کنترل آلودگی هوا آگاهی داشتند. در کل 376 نفر(75/91 درصد) افراد از منابع، اثرات و راه های کنترل آلودگی هوا آگاهی دارند. کمترین آگاهی مربوط به آلاینده بودن صنایع نساجی 260 نفر(65 درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    آگاهی مردم شهر کاشان نسبت به منابع، اثرات و روش های کنترل آلودگی هوا خوب بود. محققین این مطالعه، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی بیشتر در خصوص آلاینده بودن صنایع نساجی و انجام تحقیقات مشابه در سایر شهرها و بین گروه های مختلف افراد توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: آگاهی، آلودگی هوا، روش های کنترل آلودگی هوا، منابع آلودگی هوا
  • سیده مریم نقیب زاده، حسین ملکشاهی، جبار رشنوادی نژاد صفحات 59-66
    مقدمه
    سلامت جسمی و روانی مردم از مهم ترین اهداف هر جامعه به شمار می رود. در این میان سلامت دانشجویان نقش بارزتری دارد. زیرا سلامتی آن ها تضمین کننده ارتقاء سطح علمی و پیشرفت هر جامعه خواهد بود. مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه آمادگی جسمانی و سلامت عمومی دانشجویان دختر دانشگاه ایلام انجام شده است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و همبستگی می باشد. جامعه آماری تمامی دانشجویان دختری است(با میانگین سنی 82/1±94/20) که درس تربیت بدنی عمومی را در نیم سال دوم سال تحصیلی 92-91 انتخاب کرده بودند(400 نفر) و بدین منظور تعداد 124 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای به دست آوردن نمره آمادگی جسمانی دانشجویان از آزمون ایفرد استفاده گردید. در ضمن از پرسش نامه استاندارد سلامت عمومی GHQ28 برای اندازه گیری 4 خرده مقیاس(سلامت جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، کارکرد اجتماعی و افسردگی) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح P<0.05انجام شد.
    یافته های پژوهش: از نظر وضعیت سلامت عمومی 2/74 درصد از آزمودنی ها سالم و تنها 8/25 درصد از سلامت عمومی برخوردار نبودند. بین سه خرده مقیاس، سلامت جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، و افسردگی با آمادگی جسمانی دانشجویان دختر رابطه معنی دار وجود داشت و بین خرده مقیاس کارکرد اجتماعی و آمادگی جسمانی ارتباط معنی دار وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    بین آمادگی جسمانی و سلامت عمومی دانشجویان دختر دانشگاه ایلام رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت، تمرین ورزشی زمینه ای مناسب برای دستیابی به شرایط مطلوب روانی و بهبود حالت های اضطراب و افسردگی می باشد. این نتایج می تواند مورد توجه مسئولین و دست اندرکاران دانشگاه ها قرار گیرد تا با برنامه ریزی بهتر، از فعالیت های ورزشی به عنوان یک عامل سازنده جهت ارتقاء بهداشت روانی دانشجویان استفاده نمایند. پر کردن اوقات فراغت دانشجویان با فعالیت های ورزشی، ترغیب آنان برای شرکت در مسابقات، ایجاد سالن های ورزشی مخصوص هر رشته و توسعه ورزش های همگانی، می تواند از جمله راهکارهای رسیدن به توسعه سلامت عمومی دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، سلامت عمومی، دانشجویان دختر
  • محمدرضا نظری، ایرج پاکزاد، عباس ملکی، علی همتیان صفحات 67-72
    مقدمه
    باکتری های استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و هلیکوباکترپیلوری از مهم ترین باکتری های ایجاد کننده عفونت های بیمارستانی هستند. صدها گیاه در سراسر جهان در درمان سنتی عفونت های باکتریال استفاده می شوند استفاده از گیاهان داروئی به عنوان یک راه جایگزین جهت درمان عفونت های باکتریال مطرح می باشد. هدف این تحقیق بررسی اثر مهاری عصاره آبی و الکلی گیاه تشنه داری بر روی باکتری های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا و هلیکوباکترپیلوری در شرایط in vitro بود.
    مواد و روش ها
    عصاره گیری به صورت آبی و الکلی انجام گرفت، اثر مهاری این عصاره در محیط مولر هینتون آگار بر روی باکتری های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا بررسی گردید. سپسMIC و MBC در لوله های محیط کشت TSBبه روش براث ماکرودایلوشن انجام شد و جهت تعیینMIC و MBC عصاره در مورد هلیکوباکترپیلوری از روش آگار دیفیوزن استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: هاله عدم رشد عصاره آبی در مورد باکتری استافیلوکوک اورئوس 16 میلی متر و سودوموناس آئروژینوزا 24 میلی متر و هاله عدم رشد عصاره اتانلی و متانلی در مورد استافیلوکوک اورئوس به ترتیب 11 و 12میلی متر و هاله عدم رشد عصاره اتانلی و متانلی در مورد سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب 12 و 16 میلی متر بود. عصاره کلروفرمی فاقد هر گونه اثر مهاری بود. در بین عصاره ها، عصاره آبی جوشانده 5/0 ساعته موثرتر از سایرین بود و عصاره جداگانه ریشه و ساقه فاقد هر گونه اثر مهاری بودند.MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری استافیلوکوک اورئوس به ترتیب 15 میکروگرم بر میلی لیتر و 20 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب 5 میکروگرم بر میلی لیتر و 10 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری هلیکوباکترپیلوری به ترتیب 40 میکروگرم بر میلی لیتر و 50 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    از بین عصاره های مختلف عصاره آبی و متانلی بیشترین اثر مهاری را داشته اند و جوشانده 5/0 ساعته گیاه بیشترین اثر را دارا می باشد. با توجه به مقادیرMIC و MBC به نظر می رسد که عصاره آبی این گیاه یکی از ترکیبات گیاهی موثر بر باکتری ها باشد.
    کلیدواژگان: گیاه درمانی، Scrophularia striata، عصاره، MIC
  • سیده سمیرا موسوی، شهناز کریمی، وحید احمدی، رویا کوکبی، فروزان افسرده صفحات 73-81
    مقدمه
    ناباروری یکی از دردناک ترین تجربه در زندگی زنان می باشد. با توجه به تاثیر مهم ناباروری بر سلامت روانشناختی زنان، هدف پژوهش حاضر آزمودن مدلی درباره تاثیر حمایت اجتماعی بر کاهش درماندگی روانشناختی با میانجی گری تاب آوری و سبک مقابله ای مساله مدار بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه همبستگی، 95 زن نابارور که به مراکز درمانی عمومی و خصوصی شهرستان فسا مراجعه کرده بودند، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده((MSPSS، سلامت روان(MHI)، سبک مقابله با فشار روانی(CISS) و تاب آوری(CD-RISC) را تکمیل کردند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهایSPSS ویراست 18 و AMOS ویراست 18 انجام گرفت. جهت آزمودن اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی از روش بارون و کنی (1986) استفاده شد.
    یافته های پژوهش: یافته ها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. هم چنین این نتایج از نقش واسطه ای تاب آوری و سبک مقابله ای مساله مدار در رابطه بین حمایت اجتماعی و درماندگی روانشناختی حمایت کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر توصیه می شود در مدیریت استرس مرتبط با نازایی سازه های حمایت اجتماعی، راهبرد مقابله ای مساله محور و تاب آوری مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ناباروری، درماندگی، حمایت، تاب آوری، مقابله
  • مهدی نظری مقدم، محمدرضا حافظی احمدی، علی دلپیشه صفحات 82-89
    زمینه و هدف
    فرآوری سریع مقاطع هیستولوژیک یک عملکرد مطلوب جهت کمک به پزشکان در تصمیم گیری های درمانی در مورد بیماران بدحال محسوب میشود. در اکثر آزمایشگاه های پاتولوژی آماده سازی سنتی نمونه ها جهت تشخیص حدود یک روز طول میکشد. استفاده از دستگاه های جدید اتوماتیک زمان لازم جهت آماده سازی سنتی بافت را به 12-8 ساعت کاهش داده است. معرفی ابزارهای مایکروویوی برای تثبیت سازی و فرآوری بافتی این مراحل را به 30 دقیقه تا 6ساعت کاهش داده است. هدف این مطالعه بررسی احتمال استفاده از مایکروویو آشپزخانه جهت آماده سازی بافت ها به عنوان یک روش ارزان و ارزشمند است.
    روش ها
    ما 52نمونه از 26بافت مختلف حیوانی تهیه کردیم یک نمونه به روش سنتی و یک نمونه به روش مایکروویوی فرآوری شده بود، سپس مقاطع تهیه شده به دو روش توسط 3 نفر پاتولوژیست با تجربه به روش دو سوکور مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    در 58/93 درصد موارد مقاطع فرآوری شده به روش سنتی و 61/84 درصد موارد مقاطع فرآوری شده به روش مایکروویوی قابلیت تشخیصی کلی مقاطع در حد مطلوب گزارش گردید. در مطالعه ما پاتولوژیست های شرکت کننده در مطالعه در 43/97 درصد موارد نتوانستند نوع روش فرآوری را افتراق دهند و فقط در مورد 2 جفت لام (56/2درصد) توانستند نوع روش فرآوری را به صورت مایکروویو یا معمول افتراق دهند.
    بحث: طبق مطالعه ما تکنولوژی مایکروویو منجر به کوتاه کردن زمان فرآوری مقاطع بافتی بدون اثرات منفی بر کیفیت مقاطع در مقایسه با روش معمول می شود. علاوه بر این مطالعه ی ما نشان داد که یک دستگاه مایکروویو آشپزخانه می تواند جایگزین مناسبی برای دستگاه های خودکار استفاده کننده از انرژی مایکروویو باشد.
    کلیدواژگان: مایکرو ویو، پاتولوژی، فرآیند آماده سازی
  • فاروق کاظم بیگی، رامین خوش نیت، شریفه حمیدی، محمد علی نوشک، فرهاد شریفی صفحات 90-100
    مقدمه
    میکروارگانیسم های بیمای زا و غیر بیمای زا در هنگام وقوع پدیده گرد و غبار ممکن است در هوا وجود داشته باشند. دراین بررسی به تعیین ارتباط بین غلظت PM10 هوا درروزهای عادی و در روزهای با شرایط گردو غبار و وجود میکروارگانیسم های هتروتروف به عنوان شاخص میکروبی کیفیت هوا اشاره شده است.
    مواد و روش ها
    درروزهای عادی و همچنین درهنگام وقوع پدیده گرد و غبار(PM10> 150μg/m3)، 30 پلیت حاوی محیط کشت استریل درمعرض گرد و غبار قرار داده شدند. داده های مربوط به غلظتPM10 و شرایط جوی از سازمان های مربوطه اخذ شدند. داده ها درنرم افزارSPSS19 وارد و با آماره ANOVA و paired sample T test مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلافی بین میانگین غلظت ذرات PM10 و میانگین تعداد کلنی های باکتری در شرایط عادی وجود ندارد(0/961 P<) ولی در هنگام وقوع پدیده گرد و غبار این اختلاف معنی دار است (000/0< P) اختلاف بین میانگین غلظت ذرات PM10 و میانگین تعداد کلنی قارچهای رشد کرده بر سطح پلیت در هر دو حالت (عادی و شرایط وقوع گرد و غبار) معنی دار است (0/000 < P). گونه غالب باکتری و قارچ درحالت وقوع گرد و غبار مایکوباکتریوم (Micobacterium sp) به میزان 2/56 درصد کل باکترها و مایکوسپوریم (Micosporium sp) به نسبت 28/6 درصد از کل قارچها می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    تعداد میکروارگانیسم ها و بخصوص قارچها در هنگام بروز پدیده گرد و غبار افزایش چشمگیری در هوا پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: میکروارگانیسم های هتروتروف، ریزگرد، PM10، سنندج
  • سیدغلام عباس موسوی، غلام رضا مصطفایی، غلام رضا حسین دوست، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح الله قارلی پور، اکبر بابایی حیدرآبادی، اعظم رضایی، لیلا سلطان علیزاده، رضا وفایی صفحات 101-108
    مقدمه
    بهداشت مواد غذایی عبارت است از کلیه موازینی که رعایت آن ها در تولید، فرایند نگهداری و عرضه مواد غذایی ضروری است تا ماده غذایی سالم با کیفیت بالای بهداشتی به دست مصرف کننده برسد. این تحقیق با هدف تعیین آگاهی دانش آموزان راهنمایی مدارس خمین شهر در زمینه بهداشت مواد غذایی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی روی 527 دانش آموز دختر و پسر انجام گرفت. داده ها از طریق پرسش نامه در دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالات آگاهی جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS vol.16 استفاده شد.
    یافته های پژوهش: میانگین نمره آگاهی دختران بیش از پسران بود، هم چنین نمره آگاهی دانش آموزان دوم راهنمایی بیشتر از سوم راهنمایی به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار بود. آگاهی دانش آموزان در زمینه نوشیدنی مناسب 90 درصد، انواع تنقلات سالم 89 درصد، در مورد روش های پیشگیری از آلودگی مواد غذایی 36 درصد و انواع مواد غذایی که زود فاسد می شوند 50 درصد بود. بیشترین درصد منبع کسب آگاهی مربوط به مادر با 6/81 درصد و بعد از آن رابطین بهداشت با 58 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    افزایش آگاهی دانش آموزان به خصوص پسران در زمینه های بهداشت فردی، مواد غذایی زود فساد و علائم فساد آن ها، سالم سازی و نگهداری مواد غذایی و مصرف انواع مواد غذایی مناسب در مدرسه باید جزء برنامه های آتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، بهداشت مواد غذایی، دانش آموزان
  • اصغر اشرفی حافظ، اسماعیل سلطانی، سید محمدرضا تقوی، ذبیح الله قارلی پور صفحات 109-116
    مقدمه
    حدود 171 میلیون نفر در دنیا از بیماری دیابت نوع دو رنج می برند و تخمین زده می شود که این رقم در سال 2025 به 300 میلیون نفر برسد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی بیماران دیابت نوع دو با افراد عادی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، از نوع علی-مقایسه ای، 50 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در مرکز فاطمه الزهرای شهرستان شیراز به صورت نمونه در دسترس انتخاب و با تکمیل پرسش نامه های سلامت عمومی، افسردگی بک و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین در این پژوهش شرکت کردند. گروه بهنجار متشکل از 34 نفر از همراهان بیمار و کارکنان مرکز بهداشت فاطمه الزهرای شیراز بود. برای تحلیل نتایج از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بعد از در نظر گرفتن افسردگی به عنوان متغیر کوواریت، بیماران دیابت نوع دو در مقایسه با افراد بهنجار کارکردهای اجرایی پایین تری دارند. این بیماران خطاهای درجاماندگی بیشتری در مقایسه با گروه بهنجار مرتکب شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    کارکردهای اجرایی(انعطاف پذیری شناختی و توانایی انتزاع) در بیماران دیابتی، دچار نقص می باشد که این نقص تحت تاثیر افسردگی نیز قرار می گیرد. آموزش انعطاف پذیری شناختی به افراد دیابت نوع دو می تواند نقص های اجرایی را در این افراد کاهش دهد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، دیابت نوع دو، افراد بهنجار
  • یارمحمد قاسمی، عظیم حسن بیگی*، معصومه اسدی صفحات 117-126
    مقدمه

    مقاله حاضر در نظر دارد این مساله را به پرسش بگذاردکه: چه تفاوتی بین بعد خانوار در بین زنان شاغل و خانه دار شهر ایلام وجود دارد؟ در پاسخ به این پرسش، ابتدا با استفاده از دستگاه نظری مشتمل بر نظریات انتخاب عقلانی و هزینه و سود به تبیین نظری مساله مبادرت شده آنگاه ادعاهای نظری به محک آزمون تجربی گذاشته شده است.

    موادوروش ها

    روش تحقیق ازنوع آزمایشی دوگروهی وجامعه آماری برای گروه آزمایشی (شاغل) شامل تمام زنان شاغل دردانشگاه علوم پزشکی شهرستان ایلام وبرای گروه شاهد شامل کلیه ی زنان خانه دار شهر ایلام درسال 1392میباشد. که درگروه آزمایشی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک ودرگروه شاهد (خانه دار) از روش نمونه گیری خوشه ایی چند مرحلهای استفاده شده و برمبنای فرمول کوکران نمونه ای 500 نفری ازهردوگروه تعیین گردید. سپس اطلاعات مورد نظر با استفاده ازپرسشنامه جمعآوری شد.
    یافته های پژوهش: یافته های تحقیق نشان میدهدکه بین متغیرهای سابقهی شغلی زنان شاغل، نوع جنس فرزندان، وضعیت اشتغال زنان شاغل، سن زنان شاغل وخانهدار، تحصیلات زنان شاغل وخانهدار و بعدخانوار تفاوت وجود دارد. امابین متغیر نوع شغل زنان شاغل وبعد خانوار تفاوت وجود ندارد. یعنی بعد خانوار در بین خانوارهای با زن شاغل کمتر از خانوارهای با زن خانه دار است ولی نوع شغل تاثیری در کاهش یا افزایش بعد خانوار ندارد.
    بحث و

    نتیجه گیری

    چنانچه جمعیت زنان شاغل را بعنوان بخش اعظمی از جامعه درنظر بگیریم میتوان گفت در عین حال که بر تعداد آنان افزوده می شود از بعد خانوار کمتری نسبت به گروه زنان خانه دار برخوردار میباشد. بر مبنای این نتیجه، چنانچه در آینده سیاستهای جمعیتی کشور بر کاهش جمعیت کشور متمرکز شود، گسترش بازار اشتغال برای زنان ضروری است در غیر اینصورت حمایتهای مادی و رفاهی برای زنان شاغل به منظور تامین فرزندآوری، اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: بعد خانوار، خانوار، زنان شاغل، تحصیلات زنان، مقایسه بعد خانوار
  • علی خانی جیحونی، علیرضا حیدرنیا *، محمدحسین کاوه، ابراهیم حاجی زاده، علیرضا عسکری، محمد مهدی نقی زاده، اکبر حیدر آبادی صفحات 127-136
    مقدمه

    ابزارهای سنجش و پرسش نامه هایی که در تحقیق ها به کار گرفته می شوند تا از طریق آن ها میزان دستیابی به اهداف پژوهش اندازه گیری شوند، خود باید استاندارد باشند تا حد ممکن ضمانت نتایج به دست آمده را تضمین نمود. پژوهش حاضر با هدف طراحی روایی و پایایی ابزار پیشگیری از پوکی استخوان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در زنان صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی که روی 400 نفر از زنان 30 تا 50 سال شهر فسا صورت پذیرفت، پس از بررسی متون، ابزار لازم طراحی شد و روایی و پایایی آن بر اساس کسب نظر پانل خبرگان، محاسبه نسبت روایی محتوی، شاخص روایی محتوی، روایی صوری، تحلیل عامل اکتشافی و نیز تعیین اعتماد ابزار با روش آزمون-آزمون مجدد، همسانی درونی انجام گرفت. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار vol.16 SPSS انجام شد.
    یافته های پژوهش: روایی 42 آیتم با محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم بالاتر از 15 درصد، شاخص نسبت روایی محتوای بالاتر از 79/0 ارزیابی و بر اساس تحلیل عامل اکتشافی در 7 عامل دسته بندی شدند. پایایی کلی ابزار تحقیق با محاسبه آلفا کرونباخ برابر 87 درصد تایید شد. پایایی پرسش نامه آگاهی 86 درصد، حساسیت درک شده 71 درصد، شدت درک شده 82 درصد، منافع درک شده 79 درصد، موانع درک شده 82 درصد، انگیزش 77 درصد، خودکارآمدی 79 درصد، راهنمای عمل 77 درصد تعیین گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شواهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مورد پیشگیری از پوکی استخوان در زنان، بر اساس انجام فرایند روان سنجی مورد مطالعه را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، پوکی استخوان، روایی، پایایی
  • حسین اکبری، طیبه سادات جدی آرانی، حمیدرضا گیلاسی، علی معظمی گودرزی، ذبیح الله قارلی پور، اعظم علینقی پور، آذر آبدار * صفحات 137-148
    مقدمه

    در میان سرطان های زنان، سرطان پستان و سرویکس از جمله سرطان هایی می باشد که شیوع و مرگ و میر بالایی داشته اما با برنامه های غربالگری ارزان، آسان و در دسترس می توان آن را در مراحل ابتدایی مهار نمود. لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل انگیزشی و علل عدم مشارکت جهت انجام غربالگری های سرطان پستان و دهانه رحم در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کاشان طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مقطعی و بر روی 233 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کاشان انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی و خوشه ایدو مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS vol.14 استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که 5/7 درصد زنان به طور منظم آزمون خودآزمایی پستان را انجام می دادند. 21 درصد افراد هیچ وقت پاپ اسمیر انجام نداده و فقط 22 درصد آنان به طور منظم پاپ اسمیر انجام می دادند. بیشترین عوامل انگیزشی برای انجام روش های غربالگری عبارت بود از؛ جدی بودن خطر ابتلا به سرطان، دسترسی به مراکز انجام دهنده معاینات و توصیه پرسنل بهداشتی و بیشترین علل عدم مراجعه جهت انجام روش های غربالگری عبارت بود از؛ عدم آگاهی از وجود چنین معایناتی، عدم آگاهی از وجود مراکزی برای انجام این معاینات، نداشتن سابقه مشکل، ترس و احساس خجالت از انجام معاینه بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به موانع و انگیزش های مطرح شده، لزوم آموزش های کافی توسط پرسنل بهداشتی درمانی محرز می باشد. با توجه به نقش این افراد در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه و جلب مشارکت آنان در مسائل بهداشتی، سازماندهی برنامه های آموزشی مراکز بهداشتی درمانی در جهت از بین بردن موانع و تقویت انگیزه های مراجعه زنان جهت غربالگری سرطان های شایع زنان کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، سرطان پستان، غربالگری، پاپ اسمیر، خودآزمایی پستان
  • فروزان نظرزاده، شهرام مامی، مسعود نظرزاده صفحات 149-154
    مقدمه
    یکی از مباحث مهم در امر بهداشت روانی اعتماد به نفس می باشد. اعتماد به نفس همیشه یک نیاز شخصی ضروری بوده که دردهه آخر قرن حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. از عوامل تاثیر گذار بر اعتماد به نفس، تیپ شخصیتی فرد است. هدف پژوهشگر استفاده از پرسشنامه برای بررسی رابطه ی تیپ شخصیتی با میزان اعتماد به نفس بین دانشجویان دختر خوابگاه زینب دانشگاه لرستان می باشد.
    مواد و روش ها
    روش این تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه ی آماری تحقیق حاضر تعداد 100 دانشجوی دختر خوابگاه زینب لرستان در سال تحصیلی1390-91 می باشد. جمع آوری اطلاعات به صورت طبقه ای یا خوشه ایاز 7 بلوک، 4 بلوک و از 40 اتاق موجود در 4 بلوک، 25 اتاق 4 نفره منتخب شدند که روی هم رفته تعدا افراد 100 نفر بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین تیپ شخصیتی برونگرا و میزان اعتماد به نفس رابطه وجود دارد (001/0=P). بین اعتماد به نفس و سن رابطه معنی داری وجود دارد (001/0=P)
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تیپ شخصیتی برونگرا و درونگرا و میزان اعتماد به نفس رابطه وجود دارد. بین اعتماد به نفس و سن، همچنین بین وضعیت تاهل و اعتماد به نفس رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، اعتماد به نفس، درونگرا، برونگرا
  • احمدرضا باغستانی، محمودرضا گوهری، آرزو اروجی، محمد امین پورحسینقلی صفحات 155-161
    مقدمه
    سرطان روده بزرگ جزء سرطان های شایع و کشنده است و پیش بینی این که افراد تا چه زمانی زنده می مانند از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از این مقاله برازش مدل کاکس و منحنی کاپلان مایر برای داده های سرطان روده بزرگ بیمارستان طالقانی و مقایسه آن دو با معیار زیان آشکار است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی شهر تهران با حداقل 5 سال پیگیری انجام شده است. این افراد بین سال های 1380 تا 1385 به بیمارستان طالقانی مراجعه کرده اند و اطلاعاتشان در بخش سرطان مرکز تحقیقات گوارش ثبت شده و مورد پیگیری قرار گرفته اند. برای پیش بینی زمان بقاء مدل مخاطره متناسب کاکس و منحنی کاپلان مایر استفاده شده است و این دو با برآورد خطای پیش بینی به روش زیان آشکار با هم مقایسه شده اند.
    یافته های پژوهش: مدل کاکس ارتباط معناداری را بین اندازه تومور و جنس با زمان بقاء نشان داد و خطای پیش بینی با روش زیان آشکار برای مدل کاکس در بعضی از زمان ها کمتر از منحنی کاپلان مایر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه به این نتیجه رسیدیم که برای مقایسه مدل ها می توان از برآورد خطای پیش بینی استفاده کرد
    کلیدواژگان: مدل مخاطره متناسب کاکس، منحنی کاپلان مایر، خطای پیش بینی، زیان آشکار، سرطان روده بزرگ
|
  • A. Rafiee, K. Dostifar, E. Tavasoli, F. Alipour, H. Hosaini, T. Darabi, A. Ashrafi Hafez, N. Sham Khadam, S. Hosaini Pages 1-9
    Introduction
    Given the importance of he-althy lifestyle related factors such as nutrition، physical activity، smoking، sleep-ing، leisure، individual health and repr-oducetive behavior، the aim of this study was to determine the lifestyle of married women، aged 15-45 years old، referring to health centers in west of Ahvaz city.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study، statistical population incl-udeed 384 married women، aged 15- 49 ye-ars old، referring to health centers in the west of Ahvaz city. Sampling was conduc-ted by stratified method. The tool for colle-cting information was a researcher designed multi-section questionnaire، which was co-mpleted by aid of trained interviewers along with interviewing. Data were analyz-ed by SPSS software and chi- square test at sign-ificant level of P< 0. 05.
    Findings
    The finding showed that the me-an age of subjects under study was 30. 6 ± 7 years. There was a significant association between lifestyle and other parameters such as ethnic (p< 0. 001)، marital status (p< 0. 004)، occupation (p< 0. 002) and income (p< 0. 001). The subjects had an average lifestyle in terms of sleep quality (29. 2%)، spend leisure time (49. 7%)، nutrition (54. 7%) and individual health status (48. 2%). in overall، 50. 3% of women had an average lifestyle. The most common method of contraception was condom (34. 8%). Discussion &
    Conclusions
    Considering that most of the women in this study had an average lifestyle، this emphasizes the imp-ortance of health education to familiarize most women with appropriate lifestyle and right behavioral habits acting as a protective factor.
    Keywords: Lifestyle, married women, nut, riation, smoking, reproductive behavior, ph, ysiccal activity, individual health
  • H. Mohamadian, H. Akbari, H. Gilasi, Z. Gharlipour, A. Moazami, M. Aghajani, M. Monsef, H. Tahvilian, A. Azar Abdar Pages 10-18
    Introduction

    Promotion and improvement of children''s health is a part of the global obje-ctives of primary health care. This study inve-stigated psychometric characteristics of quality of life in elementary students of Kashan city in 2011.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 400 elementary stud-ents (Grades 3 to 5) who were selected through random sampling. Content validity of the Per-sian version of the PedsQL 4. 0 was checked and tested through the process of translating interview with children 9-12 years (N = 30) and their parents (N = 30) in the primary schools of the Kashan city. Construct validity and reliability of the PedsQL on the sample of elementary children in Kashan (N = 400) and their parents (N = 400) were tested. Criterion-related validity (concurrent) was estimated through investigating the correlation between child self-report of quality of life and parent proxy-report of quality of life along with demographic variables. Data were analyzed by using the SPSS V. 18، and LISREL8. 8 soft-wares.

    Findings

    Totally، content validity of PedsQL was 0. 84 and of the four subscales، physical، emotional، social، and school performances w-ere 0. 80، 0. 86، 0. 83، and 0. 88، respectively. Construct validity was good. (RMSEA = 0. 047، NFI=0. 99، GFI =1. 00، P =0. 15، df = 2، χ2 =3. 77). All inquiries showed a moderate to higher than 0. 40 loading over for four factors، physical، emotional، social، and school perfo-rmances. The correlation coefficient between the PedsQL and its four subscales were ace-ptable (r>0. 7). The PedsQL had a good internal consistency (α =0. 82). Cronbach alpha coefficients range of different categories of the mentioned tool was from 0. 65 to 0. 77. There was a significant relationship between PedsQL of children and parents and، also the demo-graphic characteristics of the population under study. Discusion &

    Conclusion

    The findings indic-ated the suitability of psychometric properties of the Persian version of PedsQL to measure the quality of life in elementary students. Sch-ool administrators and health system profess-sionals can use this study to design guidelines for creating a healthy environment and devel-opment of the programs of health-based edu-cation in order to improve the quality of life and health of students

    Keywords: Quality of life, functional structure, children
  • H. Shamlo Ahmad, M. Heat, H. Rashedi, Gh R. Ovlad, A. M Latifi, R. Haidari Moghadam Pages 19-26
    Introduction

    Lateral flow assay method is a test for rapid detection of morphine that h-as many applications in identification of ad-dicts. However، detection level of the sys-tem has limited its application. This rese-arch examined how to improve the detec-tion level and sensitivity of this system.

    Materials and Method

    pH of conjugation، OD of conjugated material and concentr-ation of morphine-BSA in the test band w-ere effective on the detection level of this system. To determine optimum pH، a com-mercial kit (Gold in a box) was used. By applying various concentrations of morp-hine solution، and considering a constant concentration of morphine-BSA، the opt-imal OD was set. Then، the optimal conc-entration of morphine-BSA was obtained for a fixed amount of OD. Effect of block-ing the conjugated pad and addition of su-gar to the conjugated substance were also studied.

    Findings

    Optimum values of pH and OD was pH=8. 4 and OD=1. Optimum conce-ntration of morphine-BSA in the test band was obtained to be 0. 5 mg/ml. Cut-off value of optimized kit attained to 25 ng/ml. After comparing the results with a standard kit، sensitivity and specificity of the optimized kits were 100 % and 99%، respectively. Discussion &

    Conclusion

    Finding and opt-imizing the effective factors on the perf-ormance of diagnostic lateral flow method can be an effective strategy to increase the sensitivity and reduce the detection level of this system

    Keywords: Morphine detection, OD Of co, njugated material, pH of conjugation, LFA system, optimization
  • Z. Dastghaib, M. Narimani, K. Ghobadi Dashed Bi, Z. Gharli Pour, M. Imani, F. Hosaini, M. Gholami, K. Ghaitaspour Pages 27-33
    Introduction

    An intelligent child، by defin-ition، makes informed judgements drawing upon his supreme intellectual capability and mental abilities، and enjoys higher psyc-hological health and happiness than do other normal children. The present study compared irrational beliefs and happiness in two groups of normal and intelligent stu-dents to answer the question whether inte-lligence contributed to the level of irrational beliefs and happiness in students.

    Materials and Methods

    This comparative study was carried out on intelligent and no-rmal female students in Ardebil high sch-ools in educational year of 2008-9. From the schools، 60 students (30 intelligent and 30 normal) were selected through simple random sampling method. We collected data using Ellis'' Irrational Beliefs Questio-nnaire and Oxford Happiness Questionnaire that are consisted of 66 and 29 items، respectively. The data were analyzed with independent t-test.

    Findings

    The obtained t values for irrati-onal beliefs and happiness was shown to be significant. So that، the mean scores of irrati-onal beliefs in intelligent students were lower than those in normal students. Furth-ermore، their happiness rate was higher. Our findings also indicated a significant differe-nce between intelligent and normal students in terms of irrational beliefs and happiness. Discussion &

    Conclusions

    Intelligent stud-ents have a more flexibility regarding their internal and external experiences and display higher capabilities in reassessment and mod-ification of irrational beliefs and values.

    Keywords: Irrational beliefs, happiness, intelligent, girls
  • M. Shafieian, P. Bhadoran, R. Amini, Y. Amini, M. Jafarpour, A. Hematian Pages 34-40
    Pregnancy is a physiological stress and will arise as a challenge when it occurs in young adults. It has been studied on different as-pects such cultural، economic and health. Mothers، who are pregnant teenager، mostly face with the economic problems like pove-rty and unemployment. There is a negative attitude towards teenage pregnancy in the most of societies. This negative view will subsequently make adverse effects and ou-tcomes for mother and their children. In terms of health، teenage pregnancy would negatively impact both mother and embryo which these effects can be attributed to other factors such as genetics، race and nutrition in different societies
  • H. Mahmoodi, S. Mohamadiari, M. Sohrab Jaidari, Sh Kordi, S. Bakhtiari, N. Mahdieh Pages 41-45
    Introduction
    Hearing loss is the most common sensory deficit affecting 1 in 1000 newborns. The aim of this study was to investigate GJB2 mutations among deaf people referring to genetic counseling center of Ilam Welfare and Rehabilitation Organization.
    Materials And Methods
    Blood samples were taken from the referred deaf individuals. After DNA extraction، the common GJB2 mutation، 35delG، was checked and then the gene was sequenced.
    Results
    35delG mutation was found in none of samples. GJB2 mutations were determined in one of 25 samples (2 out of 100 chromosomes or 4 % of alleles).
    Discussion
    These results show that the distribution of the 35delG mutation and other GJB2 mutations in Ilam is different from other parts of Iran and it may similar to the neighbor country. In the other hand، the results may be used in screening programs.
    Keywords: Hearing loss, GJB2, Ilam population, 35delG mutation
  • A. Myfor, M. Rezaee Tavirani Pages 46-51
    Introduction
    In most cases، after two-dime-nsional gel electrophoresis procedure about hundreds proteins are separated from each other. Because these proteins are colorless، so they need to be stained and appeared. After staining، each protein appears as a spot on the gel.
    Materials and Methods
    In this study، three staining methods including simple coom-assie blue، colloidal coomassie blue and blue silver were used to stain mouse brain proteins and separate them using two dime-nsional electrophoresis techniques. These staining methods were compared to identify the most appropriate and sensitive ones.
    Findings
    Before staining، the gels were fixed in fixation solution. Three gels were appeared for the three staining methods. After gel staining (according to the related protocol)، they were destained and scanned by scanner. Discussion &
    Conclusion
    Results showed blue silver staining were the most appr-opriate method for staining mouse brain proteins in two-dimensional gels.
    Keywords: Coomassie blue R250, colloidal coomassie blue, blue silver, protein
  • M. Rezaee Mofrad, Gh Hosain Dost, F. Rangraz Jedi, H. Gilasi, Z. Gharli Pour, R. Vafaee Pages 52-58
    Introduction
    Air pollution is defined as the pr-esence of one or more pollutants in outdoor air that put risk to human، animal and plant health. Given that the knowledge of people regarding air pollution would be effective to promote the environmental health related plans by pract-itioners، therefore the current study aimed to determine the knowledge of Kashan’s people about air pollution and its effects، sources and controlling method.
    Materials and Methods
    The current study was a descriptive cross-sectional study that was perf-ormed through systematic random sampling on 400 people living in Kashan city. A researcher made questionnaire was used after determining the validity and reliability. The questionnaire contained demographic questions for know-ledge of air pollution and its effects، sources and control methods. Knowledge scores were graded as 0-50% for weak، 50-75% for interm-ediate and 75-100% for good scores. Data were collected from the questionnaires as well as from face to face interviewing and were anal-yzed using descriptive statistics.
    Findings
    Of participants، 26 people (65%) ag-ed 20-40 years، 232 (58%) married and 264 (66%) had diploma degree. 349 (87. 4%) had knowledge regarding sources، 365 (91. 4%) reg-arding effects and 386 (96. 5%) regarding the controlling method of air pollution. Totally، 376 people (91. 75%) had knowledge of air pollution and the least knowledge was pertained to textile industry [260 (65%)]. Discussion &
    Conclusion
    The knowledge of air pollution and its source، effects and contr-olling method was good in Kashan city. The current study recommends more educational programs regarding the pollutants of textile، and similar studies in other cities، and among different groups of people.
    Keywords: knowledge, air pollution of control methods, air pollution sources
  • M. Naghib Zadeh, H. Malekshahi, J. Rashnavadi Nejhad Pages 59-66
    Introduction
    Mental and physical health of students are important objects of every so-ciety، because their health ensures scientific progression and development. This study was conducted to find out relationship bet-ween physical fitness and general health among female students of Ilam university.
    Materials and Methods
    The present research was a descriptive and correlational study. Statistical society of current research inc-luded all female students who had selected the general physical education course in Ilam university during 2013. From the sub-jects 124 students were randomly selected. Ahperd test was used to obtain the score of physical fitness and the students'' general health was measured by GHQ28 ques-tionnaire. Data were analyzed using SPSS software، descriptive statistical methods and Pearson correlation coefficient at the si-gnificant level p≤0. 05.
    Findings
    74. 2% of the subjects under stu-dy had a normal general health nd only 25. 8% had not a normal general health. There was a significant correlation betw-een physical fitness and mental health، de-pression، physical compliant and anxiety، but the relation between social dysfunction and physical fitness was not significant am-ong the female students (p>0. 05). Discussion &
    Conclusion
    The results of this study indicated significant relationship between physical fitness and general health in the students. Also، the results indicated that regular exercise improves general hea-lth status and suggested that it must pay more attention to sport programs and incre-asing university student''s physical fitness، so this procedure will help to increase gen-eral health. With regards to the results، it is recommended that students to participate in health promoting behaviors. The authorities are also expected to increase student sports and welfare facilities.
    Keywords: Physical Fitness, General health, female Students
  • M. Nazari, I. Pakzad, A. Maleki, A. Hematian Pages 67-72
    Introduction
    The most important nosocomial infectious agents are Staphylococcus aureus (S. aureus)، Pseudomonas aeruginosa (P. aerug-inosa)، and Helicobacter pylori (H. pylori). An alternative way for treatment of bacterial infection is herbal therapy. The aim of this study was to evaluate the inhibitory effects of alcoholic and water extracts of Scrophularia striata (S. striata) plant on S. aureus، P. aer-uginosa and H. Pylori at in vitro condition.
    Materials and Methods
    Water and alcoholic extracts of S. striata plant were prepared. Inhi-bitiory effect of these extracts was examined on S. aureus and P. aeruginosa in Mueller-Hi-nton agar medium. MIC and MBC of the ext-racts was determined in TSB medium by ma-cro dilution method. MIC and MBC of H. Pylori was determined by agar diffusion me-hod.
    Findings
    Inhibitory zone of water extraction for S. aureus and P. aeruginosa was 16 mm and 24 mm، respectively. Inhibitory zone of etha-nol extract for S. aureus and P. aeruginosa w-as 11 mm and 12 mm and that of methanol ext-ract was 12 mm and 16 mm، respectively. The chloroform extract had not any inhibitory effect. The MIC of water extract of S. striata for S. aureus، P. aeruginosa and H. Pylori were 15µg/ml، 20µg/ml، and 5µg/ml، respectively. Also، the figures of MBC were 10µg/ml، 40µ-g/ml and 50µg/ml، respectively. Discussion &
    Conclusion
    Water and methanol extracts of S. striata had better inhibitory effect then other extracts. The best effect was belo-nged to the 5-hour boiled extract of the plant. Given to the MIC and MBC values، water extr-act of S. striata may be a candidate for herbal therapy in bacterial infections
    Keywords: Herbal, Scrophularia striata, extra, ction, MIC
  • S. Mosavi, Sh Karimi, V. Ahmadi, R. Kokabi, F. Afsordeh Pages 73-81
    Introduction
    Infertility is one of the most painful experiences in women life. With respect to important role of infertility on the women''s psychological well being، the purpose of this research was to test a model for the effect of social support on psychological distress considering the mediating role of resilience and problem-oriented coping strategy.
    Materials And Method
    In a correlation study، 95 infertile women that had referred to Fasa public and private medical centers were selected through available sampling. Participants completed Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)، Mental Health Inventory (MHI)، Coping Inventory for Stressful Situations (CISS-21) and Connor-Davidson Resilience Scale)CD-RISC (. Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM)، using SPSS-18 and AMOS-18 software packages. The indirect effects were tested using Baron & Kenny (1986) method.
    Results
    Findings indicated that the proposed model fit the data properly. The results also supported the mediating role of resilience and problem-oriented coping strategy in the relationship between social support and psychological distress. Discussion &
    Conclusion
    Considering the findings of the study can be an essential component of any program of infertility-related stress management.
    Keywords: infertility, distress, support, resilience, coping
  • M. Nazari Moghadam, M. Hafezi Ahmadi, A. Delpisheh Pages 82-89
    Background
    Rapid processing of histological sections is considered helpful to make decision in critically ill patients. Conventional processing takes about 24 hours. New automated processors have been reduced this time to 8 – 12 hours. Using microwave methods in fixation and tissue preparation have shortened the processing time to 30 minutes-6 hours. In this study we investigated the possibility of using kitchen microwave ovens in tissue processing as a cheap، and valuable source of energy.
    Method
    We processed 52 samples from 26 different animal tissues. One set of samples was processed using conventional method and the other one was processed using the microwave method. The sections were then assessed by three expert pathologists in a blind setting.
    Results
    In 93/58 percent of sections processed by conventional method and 84/61 percent of sections made by microwave method، samples were considered suitably identifiable. In our study participating pathologists could not differentiate between the two methods in 97/43 percent of the cases and only in two pair (2/56 %) of sections the method was correctly differentiated.
    Conclusion
    our study showed that microwave technology reduces the processing time in tissue sections without any negative effects on their quality in comparison with conventional method. Furthermore، our study revealed that kitchen microwave oven can be used as an alternative of automated microwave machines.
    Keywords: Microwave, Pathology, Processing
  • F. Kazembeigi, R. Khoshniat, Sh Hamidi, Ma Nooshak, F. Sharifi Pages 90-100
    Introduction
    Pathogenic and non- pathogenic microorganisms may be present in dust particles events in air. In this study، the relationship between PM10 concentrations during normal weather conditions and during dust particles events and present of heterotrophic microorganisms as biological indicators of air quality are discussed.
    Materials And Methods
    In normal weather conditions and dust particles events (PM10> 150µg/m3)، 30 plates، containing sterilized medium were exposed to dust.. PM10 concentrations and climate data were obtained from the respective organizations. data entered in SPSS19 software and by means of ANOVA and paired sample T test were analyzed.
    Finding
    The difference between the mean of PM10 concentration and mean of CFU (Colony Forming Unit) of bacterial colonies in normal circumstances weren’t observed (p< 0. 961). But this difference in dust particles events is significant (p<0. 000). the difference between the mean of PM10 concentration and mean of CFU of fungi whom growing on the plates surface in both conditions (normal and dust particles events) are significant (p<0. 000). Dominant species of bacteria and fungi، in dust particles events were Mycobacterium sp to the 2/56% of total bacteria and Micosporium sp to the 28/6 of total fungi. Discussion and
    Conclusion
    Number of microorganisms، especially fungi in dust particles events increased in the air.
    Keywords: Heterotrophic microorganisms, dust particles, PM10, Sanandaj
  • Gh Mosavi, Gh Mostafaee, Gh Hosain Doost, H. Gilasi, Z. Gharli Pour, A. Babaee Haidar Abadi, A. Rezaee, L. Soltan Alizadeh, R. Vafaee Pages 101-108
    Introduction
    Food stuffs hygiene includes all essential standards and regulations for the pro-duction، storage and supplying of food stuffs to market with high quality. The current study aimed to determine students'' knowledge about food stuffs hygiene among middle schools in Khomeinshahr city.
    Materials and Methods
    This study was perf-ormed as a cross-sectional fassion on 527 male and female students. Data gathered through questionnaires containing two sections of dem-ographic and knowledge questions. Data were analyzed with SPSS V. 16 software.
    Findings
    The mean knowledge score in girls were more than in boys. Also، the knowledge score among students of grade 7 were more than ones of grade 8 and the difference was statistically significant. The knowledge scores were 90 % about suitable drinks، 89% about healthy junk foods، 36% about the methods of preventing food contamination، and 50% about foods with early decay. Most source of infor-mation was related to the mothers with 81. 6% and then health communicators with 58%. Discussion &
    Conclusion
    Increasing the kno-wledge of students، especially among boys should be planned in the fields of personal hy-giene، food stuffs with early spoilage، sym-ptoms of food rancidity، healthy building and maintenance of healthy food and consumption of various types of appropriate foods at sch-ools in the future.
    Keywords: Knowledge, health foods, students
  • A. Ashrafi Hafez, E. Soltani, M. Taghavi, Z. Gharlipour Pages 109-116
    Introduction
    Approximately 171 million pe-ople suffer from type 2 diabetes، worldwide. It is estimated that the figure will be 300 million people in 2025. The aim of this research was to compare executive functions of type2 dia-betic patients with normal people.
    Materials and Methods
    This research was a de-scriptive and causal comparative study. 50 patients with type 2 diabetes were selected from Fateme-Al-Zahra diabetes centre via acc-essible sampling method. The patients، com-peleted general health، Beck depression inve-ntory and Wisconsin card sorting test questi-onnaires. Normal group consisted of 34 people from the patient’s relatives and staff of Fat-eme-Al-Zahra diabetes centre. For analyzing the data covariance test was used.
    Findings
    The results showed that after deter-mining depression as the Covariate variable، type 2 diabetic patients had lower executive functions than normal people. These patients had more perseveration errors than normal people. Discussion &
    Conclusion
    Executive functions (cognitive flexibility and abstract ability) have deficiency among diabetic patients and this deficiency is influenced by depression. Instr-ucting cognitive flexibility to these patients can decrease their deficiencies in executive fu-nctions.
    Keywords: Executive functions_type 2 diabet_es_normal people
  • Y. Ghasemi, A. Hasanbeygi, M. Asadi Pages 117-126
    Introduction

    The Current research tries to question if there is a difference is between household dimension among employed and housekeeping women of Ilam City. To In answer this question، firstly using a theoretical system including wise selection theories and cost and benefit، we tried to theoretically explain the problem and then theoretical claims were empirically analyzed.

    Materials And Methods

    Research method is experimental and the statistic population includes all employed women in Medical Science University of Ilam City and The control group includes all housekeeping women of Ilam City during 2013 (1392 Hijri Shamsi) year. In experimental group، systematic random sampling method was used in the control group، multiple-stage clustering method was utilized and based on Cochran formula samples of 500 were determined for each group. Then required information was collected by questionnaire.

    Findings

    Findings of this research show that there is a difference between job precedents variables (gender of their children، employment status of employed women، and their age، education and household dimension) of employed women. But there is not a meaningful difference between employed women and household dimension. Accordingly household dimension has less score among household with less employed woman than households with household women but the type of job has no effect in decreasing or increasing the household dimension. Discussion and

    Conclusion

    If we consider employed women as a huge part of the society it can be concluded that this important part of the society which grows daily does have a less household dimension with respect to housekeeping group. According to this result، as long as future population policies focus on reduction of country''s population، expanding the employment market for women is necessary; otherwise financial supports for employed women for assuring the childbearing is inevitable. Keywords: household dimension، household، employed women، women education، comparison of household dimension.

    Keywords: household dimension, household, employed women, women education, comparison of household dimension
  • A. Khani Jihoni, A. Haidarnia, Mh Kave, E. Hajizadeh, A. Askari, Mm Naghizadeh, A. Haidarabadi Pages 127-136
    Introduction

    Assessment tools and questi-onnaires that are used in research to measure the achievement of research ob-jecttives must be standardized themselves to ensure the results. The aim of this study was to design the validity and reliability of osteoporosis prevention instrument based on health belief model in women.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out on 400 women، aged 30 to 50 years old، in Fasa city. After revi-ewing the related literature، a suitable instr-ument was designed and its content validity ratio، content validity index، face validity، and exploratory factor analysis were mea-sured. For measuring the reliability of the scales، three methods، including test-retest، internal consistency، and agreement were used. Data analysis was done using SPSS software.

    Findings

    Reliability of 42 items with imp-act score of 0. 15 and content validity index of 0. 79 were evaluated based on explo-ratory factor analysis and classified into se-ven categories. The overall reliability، me-asured through Cronbach alpha، was 0. 87. Reliabilities of knowledge questionnaire، perceived susceptibility، perceived severity، perceived benefits، perceived barriers، mot-ivation، self-efficacy، and cue to action were 0. 86، 0. 71، 0. 82، 0. 79، 0. 82، 0. 77، 0. 79، and 0. 77، respectively. Discussion &

    Conclusion

    This study prov-ided good evidence on the strength of factor structure and reliability of Health Belief Model structures for prevention of oste-oporosis women، according to the study of psychometrics process.

    Keywords: Health belief model, osteo, porosis, reliability, validity
  • H. Akbari, T. Jedi Arani, H. Gilasi, A. Moazami, Z. Gharlipour, A. Alin Gholinpour, A. Abdar Pages 137-148
    Introduction

    Among the cancers of women، breast and cervical cancers have the highest incidence and death rates. However، scre-ening programs are cheap، easy and acc-essible by which the cancers could be inhibited at early stages. This study aimed to investigate motivational factors and causes of nonparticipation to breast and cervical cancer screening among attending health centers in Kashan city.

    Material and Methods

    This study was a cross-sectional one that was conducted on 233 women referring to health centers of Kashan. Sampling was made thro-ugh a two-stage cluster random sampling m-ethod. Data were collected through a questi-onnaire and then the data were analyzed by using SPSS V. 14 software.

    Findings

    Findings showed that 7. 5 % of women under study were doing regular bre-ast self- examination. 21% of them had never done the Pap smear and only 22% of them were doing the Pap smear regularly. The most common motivatinal factors for screening were seriousness of cancer risk، access to the institutions of health for perf-orming examinations and recommendations. The most common reasons of nonpa-rticipation for screening were the lack of knowledge about the existence of such exa-minations، lack of knowledge on related centers to perform this examinations، no history of problem، fear and ashamed of the examinations. Discussion &

    Conclusion

    Given the moti-vatinal factors and barriers for screening، the necessity of adequate training by health p-ersonnel was confirmed. Given the role of these individuals in promoting community health and their contribution، organizing of training programs in health centers would be very helpful to remove the barriers and strengthen motivators for screening of prevalent cancers among women

    Keywords: Cervical cancer, breast cancer, s, creening, pap smear, breast self, examination
  • F. Nazarzadeh, Sh Mami, M. Nazarzadeh Pages 149-154
    Introduction
    One of the most important topics in the field of mental health is self-confidence. Self-confidence is always essential individual need that having particular importance in the last decade of this century. One of the influencing factors on the self confidence is individual''s personality type. Method of this research is a description of correlational، because the researchers aimed to examine the relationship between personality types with the self-confidence of female students of dormitory Zaynab of Lorestan University.
    Materials And Methods
    The population of this research is 100 girl students in the academic year 2012 -2013 in residence of Zaynab of Lorestan. Information collected as a class or clusters of 7 blocks، 4 blocks and in 40 rooms that were in 4 blocks، 25 rooms that there were 4 persons in each room were elected to the overall number of participants were 100.
    Findings
    Results showed، there is a significant relationship between the type of extroverted personality and level of confidence (P=0. 001). There is a significant relationship between self-esteem and age (P=0. 001). Conclosion: The results showed that there are relation between the extroverted and introverted personality types and levels of self-confidence. There is a significant relation between self-confidence and age، also between self-confidence and marital status
    Keywords: mental health, self, confidence, extroverted, introverted
  • A. Baghestani, M. Gohari, A. Oroji, Ma Pour Hosaingholi Pages 155-161
    Introduction
    Colorectal cancer is one of the most widespread and killer among canc-ers and it is highly important to predict the survival time. The purpose of this paper is fitting the Cox model and Kaplan-Meier cu-rve for the colorectal cancers data in Tale-ghani Hospital and comparing both with apparent loss.
    Materials and Methods
    This paper is related to colorectal cancer patients in Tehran Tal-eghani Hospital who were followed up for at least five years. These patients referred to Taleghani Hospital from 2001 to 2006 and their information was recorded in the cancer section of Digestion Research Center and was followed up for at least five years. The Cox Proportional Hazards model and Ka-plan- Meier curve were used for prediction of survival times and these were compared with estimation of prediction error by apparent loss method.
    Findings
    Cox model showed a significant relation between size of tumor and sex with survival time. The prediction error with ap-parent loss method for Cox model was at times less than Kaplan-Meier curve. Discussion &
    Conclusion
    In this study، we concluded that estimation of prediction error could be used for comparison of mo-dels
    Keywords: Cox proportional hazards mo, del, kaplan, meier curve, prediction error, apparent loss, colorectal cancer