فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 98، امرداد 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 98، امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد چراغی *، مریم کیمیاگر، علی اصغر پیله وریان صفحات 1-9
    مقدمه
    هیپرلیپیدمی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی مطرح می باشد و استفاده از داروهای صناعی جهت کاهش غلظت لیپیدهای خون، همراه با عوارض جانبی متعددی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره الکلی گل گاوزبان بر میزان لیپیدهای سرم درمقایسه با لوواستاتین در موش های سوری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 70 سر موش سوری درمحدوده وزنی g30-25 به صورت تصادفی به 7 گروه ده تایی تقسیم شدند: گروه شاهد، تحت رژیم غذایی معمولی، گروه پرکلسترول(حاوی 1 درصد کلسترول)، گروه های تحت رژیم پرکلسترول به علاوه غلظت های مختلف عصاره گل گاو زبان و گروه تحت رژیم پرکلسترول به علاوه لوواستاتین. در پایان از تمامی حیوانات خونگیری به عمل آمد و غلظت های سرمی لیپیدهای خون با روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج این پژوهش نشان داد غلظت سرمی کلسترول تام، LDL-C و تری گلیسرید گروه های تحت تیمار با عصاره و لوواستاتین به طور معنی داری نسبت به گروه پرکلسترول کاهش یافته است(P<0.001). سطح سرمی VLDL گروه های تحت تیمار با عصاره در برخی مقادیر به طور معنی داری نسبت به گروه پرکلسترول افزایش یافت(P<0.001). نسبت های غلظت سرمی HDL/LDL وHDL/CH (نسبت HDL به کلسترول) در برخی مقادیر عصاره نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد(P<0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که عصاره گل گاو زبان بر غلظت لیپیدهای خون در موش های هیپرلیپیدمیک موثر واقع شده است. احتمالا بتوان از اثر این عصاره در کاهش سطح چربی های خون، به عنوان یک روش درمانی یا پیشگیری کننده موثر برای موارد هیپرلیپیدمی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گل گاو زبان، لیپید، لوواستاتین، موش سوری
  • سارا نصیری سمنانی *، فرشته شهیدی صفحات 10-17
    مقدمه
    همراه با شیوع چاقی، کاهش وزن نیز طی دو دهه گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته که هنوز یکی از شایع ترین اختلالات محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی اثر چهار هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف عصاره یونجه بر میزان کاتپسین S و سیستاتین C دختران دارای کاهش وزن می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر بر روی 28 دختر نوجوان دارای کاهش وزن انجام شد. که به طور تصادفی در 4 گروه(هر گروه 7 نفر) شامل گروه تمرین، تمرین-مکمل، کنترل، کنترل-مکمل قرار گرفتند. پروتکل تمرین شامل تمرینات مقاومتی به مدت 4 هفته و 3 روز در هفته که با شدت 60 درصد یک تکرار بیشینه آغاز و در پایان به 80 درصد آن رسید هم چنین گروه های مصرف کننده عصاره یونجه 1 سی سی(به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) مصرف نمودند و خون گیری قبل و بعد از 4 هفته انجام شد.
    یافته های پژوهش: میزان غلظت کاتپسین S و سیستاتین C بعد از 4 هفته در گروه های تمرین، تمرین-مکمل و کنترل-مکمل کاهش معنادار یافت(P<0.05) ولی در گروه کنترل این کاهش معنادار نبود(P<0.2).
    بحث و نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان می دهد 4 هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف عصاره یونجه موجب افزایش وزن، کاهش سطح کاتپسین S و سیستاتین C می شود که در نهایت موجب بهبود ترکیب بدنی می گردند.
    کلیدواژگان: کاتپسین S، سیستاتین C، تمرین مقاومتی، دختران جوان
  • داریوش شکری، محمد ربانی خوراسگانی * صفحات 18-30
    مقدمه
    وجود مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های کلبسیلاپنومونیه یکی از چالش ها و نگرانی های سلامتی انسان است. اهداف این مطالعه بررسی فراوانی مقاومت به داروهای کارباپنم در سویه های کلبسیلاپنومونیه و تعیین الگوی مقاومت اکتسابی آن ها به منظور به دست آوردن کاراترین آنتی بیوتیک ها و بررسی فنوتیپی فراوانی آنزیم کارباپنماز KPC بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی-توصیفی بر روی نمونه های بالینی شامل ادرار میانی، نمونه های تنفسی، مایعات استریل و خون جمع آوری شده از بیمارستان الزهرا(س) شهر اصفهان در طی یک سال انجام شد. الگوی مقاومت اکتسابی سویه های جدا شده کلبسیلاپنومونیه نسبت به 31 آنتی بیوتیک مختلف از 17 کلاس آنتی بیوتیکی محاسبه شد و تعداد سویه های مقاوم چند دارویی(MDR)، مقاوم دارویی گسترده(XDR) و مقاوم دارویی همه جانبه(PDR) طبق تعریف جدید CDC تعیین گردید. تمامی اطلاعات توسط نرم افزار WHOnet 5.6 تجزیه و تحلیل گردید. در سویه های مقاوم به کارباپنم ها، کمترین غلظت ممانعتی(MIC) به روش E-test برای ایمی پنم و مروپنم محاسبه گردید و میزان مقاومت آنزیم KPC به روش فنوتیپی هاچ اصلاح شده بررسی شد.
    یافته های پژوهش: موثرترین آنتی بیوتیک ها بر علیه 98 سویه کلبسیلاپنومونیه جدا سازی شده به ترتیب کولسیتین، تیگسیکلین و کلرامفینیکل بودند. هم چنین نتایج نشان داد که 99 درصد سویه ها MDR و تقریبا 6 درصد نیز XDR بودند ولی هیچ سویه PDR یافت نشد. مقاومت به آنتی بیوتیک های خانواده کارباپنم برای دوری پنم برابر 3/64، برای ارتاپنم برابر 4/69، برای ایمیپنم برابر 1/55 (به روش Etest) و 2/58 (به روش انتشار از دیسک) و برای مروپنم برابر 3/65 (به روش Etest) و 3/64 (به روش انتشار از دیسک) بود. تست فنوتیپی آنزیم کارباپنماز KPC برای 70 سویه(71 درصد) از سویه های کلبسیلاپنومونیه مثبت بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده فراوانی بسیار بالای سویه های MDR، مقاومت بالا به داروهای کارباپنم و میزان بالای آنزیم کارباپنماز KPC در سویه های کلبسیلاپنومونیه است که نیاز فوری به بازنگری و اصلاح الگوی مصرف آنتی بیوتیک ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کلبسیلاپنومونیه، کارباپنم ها، آنزیم کلبسیلاپنومونیه کارباپنماز(KPC)
  • زهره کرد، کیومرث امینی * صفحات 31-39
    مقدمه
    باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای توکسین های متعدد با عملکردهای متفاوت از جمله پروتئین های متصل شونده به کلاژن(cna)، توکسین TSST-1 و انتروتوکسین Seh می باشد. ادهزین(cna) استافیلوکوکوس اورئوس مسئول اتصال به کلاژن و عمده ترین فاکتور حدت در عفونت های آرتریت و استئومیلیت می باشد. توکسین TSST-1 عامل سندرم شوک سمی و توکسین Seh موجب مسمومیت غذایی می گردند. هدف مطالعه حاضر، بررسی حضور ژن های انتروتوکسیبن و حدت در سویه های استافیلوکوک اورئوس جدا شده از نمونه های بالینی به روش Multiplex PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد 67 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی گردید. آزمون تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل CLSI با آنتی بیوتیک هایی مختلف انجام گردید. آزمون PCR چندگانه نیز مطابق برنامه انجام شد.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بیشترین حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک های ونکومایسین و لینزولید به میزان 1/97 درصد و بیشترین مقاومت به آنتی بیوتیک کلیندامایسین 9/23 درصد می باشد. فراوانی ژن cna در نمونه های بالینی 79/41 درصد و ژن TSST-1 95/8 درصد گزارش گردید، در صورتی که ژن Seh در هیچ یک از نمونه ها شناسایی نگردید.
    بحث و نتیجه گیری
    به دلیل اهمیت استافیلوکوکوس اورئوس در تولید توکسین های مختلف و مهم ترین عامل مسمومیت، با توجه به افزایش روزافزون مصرف مواد غذایی آماده طبخ خطر جدی سلامت جامعه را تهدید می نماید. نتایج نشان داد که فراوانی ژن های بیماریزای cna و TSST-1 در نمونه های بالینی شایع تر بوده است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، سندرم شوک سمی، انتروتوکسین، آنتی بیوگرام، PCR چندگانه ای
  • حسن اژدری زرمهری، بنیامین علی محمدی، حسن عباسیان، صمد ناظمی، محمد محمدزاده * صفحات 40-48
    مقدمه
    مواجهه جنینی با استرس های فیزیکی می تواند بر عملکردهای رفتاری فرزندان پس از تولد و حتی در دوران بلوغ تاثیر بگذارد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تاثیر مواجهه با استرس مزمن ناهمگون در دوران بارداری بر میزان اضطراب در فرزندان نر بالغ در موش های صحرایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 10 سر موش صحرایی حامله در دو گروه کنترل و استرس(n=5) استفاده شد. گروه استرس از روز 9 تا 19 دوران بارداری(10روز) در معرض استرس های ناهمگون قرار گرفتند. پس از پایان دوره بارداری 10 فرزند نر بالغ از هر گروه انتخاب شدند. با استفاده از ماز بعلاوه ای مرتفع، سطح رفتارهای شبه اضطرابی آن ها موررد بررسی قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: مواجهه با استرس در دوران بارداری زمان سپری شده(P<0.001) و تعداد دفعات ورود به بازوی باز (P<0.01) ماز بعلاوه ای را در فرزندان نر گروه استرس در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش داد. در حالی که زمان سپری شده در بازوی بسته(P<0.05) نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. زمان ماندن در قسمت مرکزی، تعداد دفعات ورود به بازوی بسته و تاخیر در اولین ورود به بازوی باز تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    مواجهه با استرس در دوران بارداری رفتار های شبه اضطرابی را در فرزندان نر موش های صحرایی کاهش داد. احتمالا، تاثیر استرس در دوران بارداری بر بروز این رفتارها می تواند به صورت وابسته به جنس و سن تغییر کند. پژوهش های بیشتر در این زمینه می تواند به مشخص شدن این موضوع کمک کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، استرس دوران بارداری، بلوغ، موش صحرایی نر، ماز بعلاوه ای
  • مریم اسماعیلی کیا، اسکندر غلامی پریزاد، محمد صادق عابدزاده زواره، کورش سایه میری، زینب غضنفری* صفحات 49-58
    مقدمه
    کودکان از افراد آسیب پذیر جامعه هستند و بیماری های دهان و دندان یکی از شایع ترین بیماری های بشر به خصوص در بین این گروه می باشد. نقش رفتارهای بهداشتی دهان و دندان در پیشگیری از بیماری ها بسیار مهم می باشد و در راس برنامه های وزارت بهداشت و هم چنین سازمان بهداشت جهانی می باشد. مطالعه حاضر با هدف پیش بینی عوامل موثر بر وضعیت بهداشت دهان و دندان بر اساس الگو اعتقاد بهداشتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 100 کودک 6-3 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری در سال 1394 انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسش نامه ای شامل سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتارهای بهداشت دهان و دندان بود که به روش مصاحبه با مادران تکمیل گردید و سپس معاینات دهان و دندان کودکان نیز انجام گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS vol.16 در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: مادران اکثر کودکان شرکت کننده در این مطالعه(96 درصد) خانه دار بودند. 48 درصد از پدران دیپلم بودند. سازه های خودکارآمدی، راهنمای عمل، تهدید درک شده و منافع درک شده پیش بینی کننده های معنی دار برای رفتارهای بهداشت دهان و دندان بودند و در مجموع قادر به تبیین 33 درصد از واریانس رفتار بودند. از نظر اهمیت، خودکارآمدی مهم ترین و منافع درک شده ضعیف ترین سازه ها در مدل رگرسیونی بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از قدرت سازه خودکارآمدی درک شده به عنوان مهم ترین پیش بینی کننده بهداشت دهان و دندان و سپس سازه راهنمای عمل است. بر این اساس توصیه می گردد مداخلات مناسبی با رویکرد تقویت خودکارآمدی جهت ارتقاء سلامت دهان و دندان کودکان طراحی و به اجرا گردد.
    کلیدواژگان: کودکان، بهداشت دهان و دندان، الگوی اعتقاد بهداشتی
  • علی لویی منفرد*، عارف نورایی صفحات 59-69
    مقدمه
    ترکیبات لیپیدی به کار رفته در ساختار اسپرماتوزوئید نقش مهمی در عملکرد آن دارد. هم چنین شواهدی مبنی بر تاثیر مستقیم نوع لیپید موجود در خوراک بر روی روند اسپرماتوژنز، کیفیت اسپرماتوزوئید و میزان تحرک آن در دسترس است. اما از آن جایی که در مورد ارتباط بین مقادیر لیپیدهای سرمی با ساختار و عملکردهای آندوکرینی و اگزوکرینی بیضه تحقیقات اندکی در دسترس است، تحقیق حاضر انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر بر روی 60 سر موش صحرایی نر بالغ سالم انجام شد. برای اندازه گیری غلظت سرمی تستوسترون(شاخص آندوکرینی بیضه)، کلسترول تام، تری گلیسرید تام، لیپوپروتئین VLDL-c، لیپوپروتئین LDL-cو لیپوپروتئین HDL-c؛ پس از آسان کشی حیوانات نمونه خون از طریق پونکسیون قلب اخذ شد. کلسترول و تری گلیسرید تام به روش آنزیمی، لیپوپروتئین ها به روش رسوب دهی و میزان تستوسترون به روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شد. اندیس های تشریحی شامل وزن، محیط اسکروتوم، طول و عرض بیضه اندازه گیری شد. جهت بررسی هیستومورفومتریک سلول های جنسی (شاخص اگزوکرینی بیضه)، مقاطع پارافینی 5 میکرونی تهیه و با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیلی آماری قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان سرمی HDL-c با قطر سلول های لیدیگ بیضه(r=0.38; P<0.05)، قطر لوله های اسپرم ساز(r=0.69; P<0.01)، وزن بیضه(r=0.85; P<0.001)، محیط اسکروتوم(r=0.38; P<0.05) و هم چنین مقادیر تستوسترون(r=0.85; P<0.001) همبستگی مثبت دارد. مقادیر سرمی تری گلیسرید با قطر سلول های لیدیگ بیضه(r= -0.82; P<0.001) و میزان ارتفاع اپیتلیوم زایای بیضه(r= -0.79; P<0.001) همبستگی منفی داشت. مقادیر سرمی VLDL-c با قطر سلول های لیدیگ بیضه(r= -0.73; P<0.01) و میزان ارتفاع اپیتلیوم زایای بیضه(r= -0.81; P<0.001) همبستگی منفی داشت. هم چنین مقادیر سرمی تری گلیسرید با وزن بیضه(r=0.81; P<0.001) همبستگی مثبت نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گرفت که لیپوپروتئین HDL-c با شاخص های آناتومیک و هیستومورفومتریک بیضه رابطه مثبت دارد، اما تری گلیسرید تام و لیپوپروتئین VLDL-c با عملکردهای آندوکرینی و اگزوکرینی بیضه ارتباط منفی دارند.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، لیپید، بیضه، تستوسترون، موش
  • مهدانه روشنی، محسن حیدری *، حسین گودرزی، علی هاشمی، گیتا اسلامی، ندا یوسفی صفحات 70-78
    مقدمه
    سودوموناس آئروژینوزا از عوامل عمده عفونت های بیمارستانی می باشد. یکی از راه های توسعه داروهای ضد میکروبی استفاده از گیاهان دارویی می باشد. با توجه به کاربرد گسترده گیاه گزنه و آویشن شیرازی در طب سنتی و اثرات بالقوه این گیاهان قصد داریم اثرات ضد باکتریایی عصاره های استونی و متانولی آن ها را روی سودوموناس آئروژینوزا حاوی ژن های متالوبتالاکتامازی bla IMP و bla VIM بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی زخم 448 بیمار دچار سوختگی انجام شد. بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت. برای تشخیص متالوبتالاکتاماز از روش CDDT (ایمی پنم- ایمی پنم+EDTA ) و جهت شناسایی ژن های متالوبتالاکتامازی از PCR و Sequencing استفاده شد. حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد(MIC) آنتی بیوتیک ها و عصاره ها به روش رقت در آگار تعیین و گزارش گردید.
    یافته های پژوهش: 83 سویه به ایمی پنم مقاوم بودند که 48 سویه با روش CDDT (ایمی پنم- ایمی پنم+EDTA )، دارای آنزیم متالوبتالاکتاماز تشخیص داده شدند. از این تعداد 6 سویه حاوی ژن bla IMP بودند اما هیچ یک ژن bla VIM را نداشتند. این مطالعه نشان داد که عصاره های متانولی و استونی گزنه و آویشن شیرازی روی سویه های سودوموناس آئروژینوزا تولید کننده IMP اثر داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع سودوموناس آئروژینوزا تولیدکننده متالوبتالاکتاماز در بین بیماران بالا بوده و نیز با توجه به مقاومت بالای آنتی بیوتیکی، استفاده از گیاهان دارویی از جمله گزنه و آویشن شیرازی می تواند اثر خوبی بر روی سویه های سودوموناس آئروژینوزا داشته باشد. ولی معرفی آن به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی نیاز به تحقیقات وسیع تری دارد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت آنتی بیوتیکی، گزنه، آویشن شیرازی، متالوبتالاکتاماز
  • ندا یوشاری، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی *، محمد اصغری جعفر آبادی، نویده یوشاری، محمد لطفی پور صفحات 79-91
    مقدمه
    با توجه به افزایش روز افزون ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی(NAFLD) و به سبب توجه ویژه ای که در سال های اخیر به قند فروکتوز به عنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری و چاقی شده و نیز به دلیل کمبود مقالاتی که به دریافت این قند از منابع طبیعی آن-نه شیرین کننده های مصنوعی- پرداخته اند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در NAFLD طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه مورد-شاهدی حاضر بر روی 57 بیمار مبتلا به NAFLD (تایید شده با اولتراسونوگرافی و سطح آنزیم های کبدی) و 57 فرد سالم همسان شده از لحاظ مخدوشگرهای احتمالی چون سن، جنس و نمایه توده بدن(BMI) در کلینیک شیخ الرئیس تبریز صورت گرفت. شاخص های تن سنجی به روش استاندارد اندازه گیری و BMI، دورکمر به دور باسن(WHR) و دور کمر به قد ایستاده(WHtR) محاسبه گردید. با استفاده از پرسش نامه بسامد غذایی، بار مصرف هفتگی میوه ها و سبزی ها و با استفاده از پرسش نامه ثبت غذایی 3 روزه مقدار فروکتوز دریافتی و سهم آن از انرژی و درشت مغذی ها به دست آمد.
    یافته های پژوهش: میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سهم فروکتوز از انرژی در کل بیماران و نیز میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها در زنان با چاقی شکمی به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود. گرچه فروکتوز کل دریافتی با BMI در افراد سالم همبستگی مثبت معنی داری را نشان داد(r=0.273، P=0.040) ولی تفاوت معنی داری از لحاظ میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سبزی ها به عنوان منابع طبیعی فروکتوز در سطوح مختلف BMI مشاهده نشد. پس از کنترل عوامل مخدوشگر تنها عامل پیشگوئی کننده این بیماری WHtR یافت شد و سایر عوامل نقشی در بروز NAFLD نداشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از عدم وجود ارتباط منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در بیماران NAFLD می باشد.
    کلیدواژگان: فروکتوز، شاخص های تن سنجی، کبد چرب غیر الکلی
  • سید مجتبی حسینی *، امیر اشکان نصیری پور، آزاده پورنجف صفحات 92-102
    مقدمه
    افزایش کارایی و بهره وری در هر سازمانی به خصوص در مراکز بهداشتی و درمانی که در معرض استرس شغلی بیشتری قرار دارند مستلزم توجه بیشتری به نیروی انسانی است. لذا با توجه به اهمیت کار بهورزان در ارتقاء سیستم بهداشتی کشور پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های مقابله با استرس بر عملکرد شغلی بهورزان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نظر هدف و نتیجه کاربردی از نوع مطالعات مداخله ای نیمه تجربی و نظر روش انجام پیمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بهورزان شاغل در خانه های بهداشت شهرستان ایلام در سال 1393 است که تعداد آن ها 60 نفر می باشند و با توجه به محدود بودن جامعه پژوهش از روش سرشماری استفاده شده است و به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفره کنترل و آزمایش تقسیم شده اند. سپس به گروه آزمایش آموزش های مقابله با استرس ارائه شده است. در این پژوهش داده های استخراج شده از پرسش نامه های استرس شغلی و عملکرد شغلی با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل کوواریانس تحلیل شده است.
    یافته های پژوهش: نتایج پژوهش نشان داد که بین استرس شغلی و عملکرد شغلی در بهورزان در سطح خطای کمتر از 5 درصد همبستگی معکوس و معنادار وجود دارد. هم چنین نتایج نشاد داد آموزش مهارت های مقابله با استرس بر مولفه های حمایت، بازخورد، وضوح نقش و عملکرد شغلی کلی در بهورزان در سطح خطای کمتر از 1 درصد و بر مولفه انگیزه در بهورزان در سطح خطای کمتر از 5 درصد موثر بوده است. اما آموزش مهارت های مقابله با استرس بر مولفه های توانایی و اعتبار در عملکرد شغلی بهورزان در سطح خطای کمتر از 5 درصد موثر نبوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اثبات تاثیر آموزش مهارت های مقابله با استرس بر عملکرد شغلی بهورزان، پیشنهاد می شود کارگاه های آموزش مهارت های مقابله با استرس برای کارکنان مراکز بهداشتی-درمانی و بهورزان به طور مستمر انجام شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، عملکرد شغلی، مهارت مقابله با استرس، بهورز
|
  • Javad Cheraghi * Pages 1-9
    Introduction
    Hyperlipidemia is one of the most important risk factors of cardiovascular diseases, and the use of synthetic drugs to reduce blood lipid levels is associated with many side effects. This study aimed to investigate the effects of alcoholic extract of borage on the levels of serum lipids compared to lovastatin in mice.
    Materials and Methods
    In this study, 70 male mice with the weight range of 25-30 g were randomly divided into 7 groups: control group under normal diet, group with high cholesterol diet (containing 1% cholesterol or CH); the groups with high-cholesterol diet plus various concentrations of borage extracts; and the group with high cholesterol diet plus lovastatin. At the end, blood samples were taken from all animals, and the serum concentrations of blood lipids were determined by the spectrophotometric method.
    Findings: The results showed that the serum concentrations of total cholesterol, LDL-C, and TG of the groups treated with lovastatin and extract were significantly reduced compared to high cholesterol group (PDiscussion &
    Conclusions
    The findings of this study showed that the borage extract has been effective in the concentration of the blood lipid in hyperlipidemic mice. Probably borage extract with lipid lowering effect is benefitial in treatment or prevention of hyperlipidemia.
    Keywords: Borago officinalis, Blood lipids, Lovastatin, Mouse
  • Sara Nasiri Semnani *, Fereshteh Shahidi Pages 10-17
    Introduction
    Associated with obesity, weight loss has increased significantly during the past two decades, which is still one of the most common disorders. The aim of this study was to investigate the effect of 4 weeks of resistance training combined with alfalfa extract on cathepsin S and cystatin C in weight loosed Girls.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 28 adolescent girls with weight loss. They were randomly divided into four groups (each group,n = 7): exercise, exercise-supplement, control, control –supplement.Resistance exercise training protocol consisted of 4 weeks and 3 days a week with 60% of one repetition maximum (1RM) at the beginning and 80% of 1RM at the end. Supplement groups consumed alfalfa extract1 cc (per kg body weight) and blood samples were taken before and after 4 weeks of the study.
    Findings: After 4 weeks concentrations of cathepsin S and cyctatinC in exercise group exercise–supplement and Control-Supplement was significantly reduced (pDiscussion &
    Conclusions
    This study showed that 4 weeks of resistance training combined with alfalfa extract increased weight, decreased levels of cathepsin S and cyctatin C, which resulted in body composition improvement.
    Keywords: Cathepsin S, Cystatin C, Resistance training, Young girls
  • Dariush Shokri, Mohammad Rabbani Khorasgani* Pages 18-30
    Introduction
    The resistance of Klebsiella pneumoniae strains to antibiotics is an important challenge for human health. The aims of this study were evaluation of the carbapenemase resistance and Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) enzyme in Klebsiella pneumoniae isolates and determination of their acquired resistance profiles.
    Materials and Methods
    In a cross-sectional study, Klebsiella pneumoniae strains were isolated from different clinical specimens during one year. Their acquired resistance profiles were determined by 31 antibiotics from 17 classes and the numbers of Multi-drug resistance (MDR), extended drug resistance (XDR) and pan drug resistant (PDR) strains were determined. In carbapenem resistant strains, the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of imipenem and meropenem were calculated by Epsilometer test (Etest) method. Prevalence of the KPC enzyme in these strains was determined by phenotype method using Modified Hodge Test.
    Findings: Among the 98 isolated Klebsiella pneumoniae strains, the most effective antibiotics were colistin, tigecycline and chloramphenicol respectively. The 99% of strains were MDR and 6% were XDR and no PDR strain was detected. Resistance to carbapenems in these strains were 64.3% for Doripenem, 69.4% for Ertapenem, 58.2% for imipenem (55.1% in E-test method) and 64.3 for meropenem (65.3% in E-test method). Expression of KPC enzymes in 71% of strains was identified.
    Discussion &
    Conclusions
    This study demonstrates the high prevalence of MDR strains and carbapenem drugs resistance and also high frequency of Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) enzyme in the Klebsiella pneumoniae isolates that it shows the urgent revision of the patterns of antibiotics consumption is necessary.
    Keywords: Carbapenem, Klebsiella pneum, oniae, Klebsiella pneumoniae carbapene, mase (KPC)
  • Zohre Kord, Kumarss Amini* Pages 31-39
    Introduction
    Staphylococcus aureus is a toxin variety ofdifferentfunctions. Collagen-binding protein(cna)is adhesion Staphylococcus aureus responsible for binding tocollagenandthe majorvirulencefactorinarthritisandosteomyelitisis aninfection. Staphylococcus aureusisa major cause offood poisoning in theworld. Thesetoxinscaassusetoxic shocksyndrome, food poisoningthatgenesTSST-1, Sehareresponsible forthese effects. The purpose ofthis study was toinvestigate thepresenceofvirulencegenesinstrains ofStaphylococcus aureusisolatedfrom clinical samplesby Multiplex PCR and anribiotic resistance.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, a total of 67 samples were isolated of Staphylococcus aureus, Antimicrobial susceptibility testing was carried out by disk diffusion method according to CLSI guidelines with different antibiotics. Multiplex PCR test was performed in accordance with protocol.
    Findings: The results showed that thesusceptibility tovancomycinandlinezolidantibiotic 97.1% and maximumresistancetothe antibioticclindamycin 23.9%. Frequency Cnagene andTSST-1 gene was reportedin clinical samples 41.79%, 8.95%, respectively. As well as, Seh gene was not detected in any of the samples.
    Discussion &
    Conclusions
    Because of the importance of Staphylococcus aureus in the production of various toxins poisoning, due to the increasing use of food ready to cook serious danger threatening public health. The results showed that the prevalence is common of pathogenic genescna and TSST-1 in clinical samples.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Toxic shock syndrome, Enterotoxin, Antibiogram, Multiplex, PCR
  • Mohammad Mohammadzade*, Samad Nazemi, Hasan Abbasiyan, Benyamin AliMohammadi, Hasan Ajdarizarmehri Pages 40-48
    Introduction
    Prenatal exposure to physical stress could affect the behavioral function of offspring after birth and also in puberty.The aim of this study was to determine the effect of prenatal exposures to chronic heterogeneous stress on anxiety-like behaviors in adult male offspring in rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 10 pregnant rats were used in control and stress groups (n = 5). The Stress group was exposed to heterogeneous stress from the day of 9 to 19 of pregnancy (10 days). After the end of pregnancy and childbirth, 10 adult male offsprings from each group were selected, using the elevated plus-maze(EPM), the anxiety-like behaviors were studied.
    Findings: Exposure to stress during pregnancy significantly increased the time spent (PDiscussion &
    Conclusions
    Exposure to stress during pregnancy reduced anxiety-like behaviors in rats. Probably, the impact of stress during pregnancy on the incidence of these behaviors can change depending on sex and age. More research in this area could help clarify the issue.
    Keywords: Anxiety, EPM, Male Rat, Prenatal stress, Puberty
  • Maryam Esmailikia, Eskandar Gholami Parizad, Mohhamad Sadegh Abedzadeh Zavareh, Kourosh Sayehmiri, Zeinab Ghazanfari * Pages 49-58
    Introduction
    Children are the most vulnerable individuals in society and oral disease is one of the most common human diseases, especially among this group. The role of oral health behavior is very important in the prevention of diseases; it is, therefore, a top priority for the Ministry of Health and World Health Organization. This study aimed to predict the factors affecting oral health status based on Health Belief Model.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study included 100 children of 3-6 years age from urban health centers. The data were collected by a researcher made HBM questionnaire. Some of oral health behaviors were surveyed through interviews with mothers and then children's oral examinations were carried out. Data were analyzed using SPSS 16 software at the significant level of 0.05.
    Findings: Most of children's mothers participating in the study (96 %) were housewives. Almost half of fathers (48 %) had high school educations. Self-efficacy, cues to action, perceived threat and perceived benefits were significant predictors for oral health behaviors and totally accounted for 33 % of the variance in behavior. In terms of importance in the regression model, self-efficacy was the strongest variable and perceived benefits were the weakest one.
    Discussion &
    Conclusions
    The findings showed that self-efficacy is the most important variable to strengthening oral health so; it is suggested to promote self-efficacy for promoting oral health status.
    Keywords: Children, Oral health, Health belief model
  • Ali Louei Monfared *, Aaref Nooraii Pages 59-69
    Introduction
    The lipid compositions of spermatozoa play an important role in its physiological functions. In addition, the available evidence suggests that dietary supplementation with appropriate lipids affects spermatogenesis, sperm quality and sperm motility. The present work was performed since there are only little data on the correlation of serum lipids with endocrine and exocrine integrities of the testis.
    Materials and Methods
    The present study was carried out on 60 normal healthy male rats. Then animal euthanasia blood samples were collected by cardiac ponction. The serum concentrations of total cholesterol and triglyceride were measured by method Enzymatic, lipoproteins were determined by method Precipitation and testosterone was measured by Radio Immuno Assay method. Anatomical indices include weight, scrotal circumference; length and width of the testis were recorded. For histomorphometric study (exocrine parameters of the testis); the 5 µ sections were made and stained with Hematoxyline-Eosin. Data were statistically analyzed by the Pearson correlation tests.
    Findings: Results showed that the serum HDL-c values were significantly correlated with the diameter of the leydig cells (r=0.38; pDiscussion &
    Conclusions
    Upon to these results, it is concluded that anatomical and histomorphometrical indices of the testis are correlated with serum levels of HDL-c and also the triglycerides and VLDL-c values are inversely correlated with endocrine and exocrine integrities of the testis in the rat.
    Keywords: Histology, Lipid, Testis, Testosterone, Rat
  • Mahdane Roshani, Mohsen Heidary *, Hossein Goudarzi, Ali Hashemi, Gita Eslami, Neda Yousefi Pages 70-78
    Introduction
    Pseudomonas aeruginosa is a major cause of nosocomial infections. Different mechanisms of drug resistance and acquired-resistance genes from other bacteria, caused the treatment of infections of this opportunistic pathogen with serious problems. So even with the newer antibiotics, the treatment has failed. The use of medicinal plants is one way to develop antimicrobial agents. Given the widespread use of Urtica Dioica and Zataria multifloraherbs in traditional medicine and the potential effects against many infectious agents are going to eveluate the antibacterial effect of methanoland acetone extracts of Urtica Dioica and Zataria multiflora against metallo beta-lactamase producing Pseudomonas aeruginosa carring bla VIM and bla IMP genes.
    Materials and Methods
    This study was performed from October to February year 2014 on 448 burn patients hospitalized in Shahid Motahari Hospital, Tehran. For all MBL-producing strains, antibiotic resistance by disk diffusion method were done according to CLSI guidelines.CDDT method for detection of MBL and PCR and Sequencing methods for Identification of metallo beta-lactamase gene, bla IMP and bla VIM,were used. The minimum inhibitory concentrations of antibiotics meropenem, cefepime, ceftazidime, cefotaxime, ampicillin, piperacillin/ tazobactam and ceftriaxoneand the minimum inhibitory concentration of methanol and acetone extracts of Urtica Dioica and Zataria multiflora herbs were donebased on agar dilution method.
    Findings: Among 83 imipenem resistant P.aeruginosa strains, 48 (57.9%) isolates produced MBL. PCR and sequencing methods confirmed that these strains were blaIMP-1positive genes, whereas none were positive for bla (VIM) genes. Hospitalized burn patients with MBL-producing P.aeruginosainfection had 4/48 (8.3%) mortality rate. It was demonstrated that Urtica Dioica and Zataria multiflora extracts had a significant antibacterial effect on regular and IMP-producing P. aeruginosa strains.
    Discussion &
    Conclusions
    Prevalence of MBL-producing Pseudomonas aeruginosa strains among patients is high. Also due to high resistance of chemical drugs, the use of medicinal plants such as Urtica Dioica and Zataria multiflora can be a better alternative for treatment, which requires further studies. In this study the extracts of U.dioica and Z. multiflora had a high antibacterial effect against β-lactamase producing P. aeruginosa isolates.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic resistance, Urtica dioica, Zataria multiora, Metallo beta, lactamase
  • Neda Youshari, Mehrangiz Ebrahimi Mameghani*, Mohammad Asghari Jafarabadi, Navideh Youshari, Mohammad Lotfi Poor Pages 79-91
    Introduction
    Regarding the increased risk of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) and due to the special attention to fructose as a risk factor for developing NAFLD and obesity in recent years and also due to the lack of papers that have worked on fructose from its natural sources -no artificial sweeteners-, this study was designed to determine the association between dietary sources of fructose and anthropometric indices in NAFLD.
    Materials and Methods
    This case-control study was carried out on 57 patients with NAFLD (confirmed by ultrasonography and elevated liver enzyme levels) and 57 healthy subjects matched for age, sex and body mass index in Sheykh-ol-rais clinic in Tabriz. Anthropometric indices were measured by standard method and BMI, Waist to hip ratio (WHR) and waist to height ratio (WHtR) were calculated. Using a food frequency questionnaire, weekly consumption of fruit and vegetables were estimated and using 3-day food records the amount of fructose intake and its proportion of energy and macronutrients was estimated.
    Findings: The median frequency of weekly fruit consumption and total fructose from energy intake in all participants and the median frequency of weekly fruit consumption in women with abdominal obesity were significantly higher than healthy ones. Although the total fructose intake and BMI in healthy subjects showed a significant positive correlation (p=0.040, r=0.273), but there was no significant difference between weekly median frequency of fruits and vegetables consumption as natural sources of fructose and different BMI levels. After adjusting for confounders, only WHtR was a predictor and other factors have no role in the pathogenesis of NAFLD.
    Discussion &
    Conclusions
    The findings suggest no association between dietary sources of fructose and anthropometric indices in patients with NAFLD.
    Keywords: Fructose, Anthropometric Indices, Non, alcoholic fatty liver disease
  • Seyedmojtaba Hosseini*, Amirashkan Nasiripor, Azadeh Pournajaf Pages 92-102
    Introduction
    The enhancement of proficiency in any organization especially in health and treatment centers being more exposed to job stress needs to care more about human labor force. Therefore, according to the importance of the efforts of health care providers (Behvarzan) in improving the health system of the country, this article is provided to study the effects of training the skills of coping with stress on the health care providers’ performance.
    Materials and Methods
    Regarding the purpose and functional conclusion, the current study is from intervening semi- experimental surveys haring two groups of testing and controlling. The study cases for this research include all the health care providers in health centers in Ilam township during 2014 being 60 people and for some limitations the number was carried out through census and randomly divided into two 30-member groups of testing and controlling. Then, the testing group was given coping with stress instructions. To get desired results in this study, Pierson testing and variance analyzing methods were used.
    Findings: The results of this research showed that there is a contrary and meaningful relation between job stress and task performance. (p ≤ 0/05). It is also shown that training ways to cope with stress did not affect ability elements, authority and the role in health workers’ performance. (p ≤ 0/05) but it affected elements such as support, motivation, reaction and environment in health care providers. (p ≤ 0/01)
    Discussion &
    Conclusions
    According to the fact considering the effects of training the skills of coping with stress over the job performance among health care providers, it is suggested that training workshops targeting coping with stress should frequently be held for all the staff of health centers as well as health care providers.
    Keywords: Job stress, Task performance, Coping with stress skill, Training, Health care provider