فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1391)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید ابوالفضل مسعودیان، بختیار محمدی صفحات 1-24
    در این پژوهش که با هدف تحلیل فراوانی تابع جبهه زایی در زمان بارش های ابرسنگین ایران انجام شد؛ از رویکرد محیطی به گردشی استفاده گردید. 125 روز از سنگین ترین و فراگیرترین بارش های ایران از پایگاه داده بارش روزانه کشور(شامل نقشه های همبارش ایران که به کمک 1437 ایستگاه همدید، اقلیمی و باران سنجی از تاریخ 1/1/1340 تا 11/10/1383 تهیه شده) براساس آستانه بالای 99 درصد، جهت مطالعه انتخاب شد. فراوانی تابع جبهه زایی در محدوده وسیعی از صفر تا 120 درجه طول شرقی و صفر تا 80 درجه عرض شمالی در 6 تراز 500، 600، 700، 850، 925 و 1000 هکتوپاسکال و در چهار دیده بانی در ساعت های 00:00، 06:00، 12:00 و 18:00 زولو، بررسی شد. نتایج نشان دادکه از نظر مهیایی شرایط مناسب جبهه زایی در زمان رخداد بارش های ابرسنگین و فراگیر ایران، ترازهای 500، 600 و 700 هکتوپاسکال در تمام موارد (به استثنای دیده بانی ساعت 18:00 تراز 500 هکتوپاسکال) به عنوان ترازی فعال دیده نشده اند زیرا فراوانی تابع جبهه زایی در این ترازها بر روی ایران در بیشتر موارد کمتر از 20 درصد بوده است. در مقابل در ترازهای 850، 925 و 1000 هکتوپاسکال ایران(بویژه بخش های شرق، شمال شرق و جنوب غرب ایران) به عنوان محل بیشینه فعالیت های جبهه زایی دیده شده است.
    کلیدواژگان: جبهه زایی، بارش ابرسنگین، رویکرد محیطی به گردشی، ایران
  • زهرا پیشگاهی فرد، حسن کامران، افشین کرمی * صفحات 25-50

    کشور ایران بنا به موقعیت جغرافیایی خاص خود، به ویژه از سمت شمال و شمال-شرقی که مدخل ورود اقوام کوچ نشین بوده است، سرزمینی است که در همان ابتدا نومادیسم را تجربه کرده و نخستین مظاهر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را به دنبال آن در خود پذیرفته است. عشایر در طول تاریخ نقش مهمی را در نگهبانی از مرزهای ایران ایفا کرده اند. اکثر حکومت هایی که در ایران قدرت را در اختیار داشته اند، از منشا ایلی برخوردار بوده اند و در این میان ارتباط آنها با حکومت مرکزی حائز اهمیت بسیار است. به واسطه دوری از مرکز، این قبایل همواره تهدیدی برای حکومت به شمار می رفته اند؛ به گونه ای که در اغلب اعصار نفوذ حکومت در میان آنها بسیار کم و آنها عملا خودمختار بوده اند و فقط در مواقع جنگ، با اعزام نیرو ارتش ایران را کمک می کرده اند. در اعصار گذشته حضور این اقوام کوچ نشین در مناطق مرزی ایران سبب بروز مشکلات بسیاری برای دولت های ایران شده بود. کوچ های فصلی آنها و تابعیت-هایی که به راحتی تغییر می دادند، سرحدهای کشور را بسیار غیرشفاف و بی ثبات می کرد. هدف این پژوهش، بررسی اثر نومادیسم بر تکوین مرزهای غربی ایران است. استدلال مقاله حاضر این است که شیوه زندگی کوچ نشینی در مناطق غربی ایران، باعث تاخیر در فرایند تکوین مرزهای سیاسی در این بخش از کشور شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: حکومت، مرز، کوچ نشینی، عشایر، ارتش
  • ابراهیم فتاحی، مجید دلاور، کیوان نوحی صفحات 51-78
    پیش بینی جریان رودخانه ها نقش بسزایی در برنامه ریزی، مدیریت و بهره برداری از منابع آب دارد. هدف اصلی این تحقیق بررسی امکان پیش آگاهی و پیش بینی دبی رودخانه های کارون شمالی (رودخانه ارمند و بازفت) با استفاده از روش های نوین شبیه سازی می باشد. در این مطالعه نوسانات جریان رودخانه های ارمند و بازفت در ارتباط با سیگنالهای بزرگ مقیاس اقلیمی بررسی شده است. بدین منظور از داده های ماهانه شاخص نوسان جنوبی (SOI)، نوسان اطلس شمالی (NAO) و پدیده ENSO در مناطق NINO4،NINO3، NINO3.4 و NINO1+2 استفاده گردید. تمامی داده های مربوط به سیگنال های اقلیمی از مرکز داده های آنالیز شده NCEP دریافت شد. داده های مربوط به دبی روزانه ایستگاه های هیدرومتری ارمند و مرغک نیز از مرکز داده های وزارت نیرو تهیه گردید. در این مطالعه به منظور طراحی بهینه معماری شبکه عصبی مصنوعی جهت پیش بینی دبی رودخانه ها براساس سیگنال های اقلیمی از الگوریتم ژنتیک بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که سیگنال های ENSO در ناحیه NINO1+2 و NINO3 به عنوان موثرترین سیگنال بر تغییرات جریان رودخانه های ارمند و بازفت هستند و برای پیش آگاهی از وضعیت دبی رودخانه های کارون شمالی می توان از سیگنال های فوق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، پیش بینی، سیگنال های اقلیمی، شبکه عصبی مصنوعی، کارون شمالی
  • مصطفی قدمی، ناصر علیقلی زاده فیروزجایی صفحات 79-104
    توسعه پایدارگردشگری، فرآیندی است که با کیفیت زندگی میزبانان، تامین تقاضای بازدیدکنندگان و بهمان نسبت با حفاظت منابع محیط طبیعی و انسانی در ارتباط است. در رویکرد توسعه پایدار گردشگری با تاکید بر نقش کلیدی نگرش ساکنان و گردشگران به منظور درک و ارزیابی مداوم عقاید، طرز فکر و تصورات آنان نسبت به توسعه گردشگری در مقصد، عمدتا از شاخص های ذهنی استفاده شده و تلاش ها در جهت بسط این نوع شاخص ها بوده است. هدف این مقاله ارزیابی توسعه گردشگری دهستان تمشکل از توابع شهرستان تنکابن در چارچوب توسعه پایدار گردشگری است. از این رو، روش تحقیق پیمایشی متکی بر استفاده از پرسشنامه از سه گروه کلیدی ساکنان محلی، گردشگران و مسئولان بخش عمومی است. نتایج تحقیق نشان می دهد فرایند توسعه گردشگری در دهستان تمشکل با تخریب منابع، نارضایتی جامعه گردشگران و نگرش منفی ساکنان محلی، از اصول و معیارهای توسعه پایدار گردشگری فاصله زیادی دارد و از الگویی ناپایدار پیروی می کند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدارگردشگری، ارزیابی، منابع، جامعه میهمان و میزبان، طبیعت گردی، تمشکل
  • مهران مقصودی، مریم جعفری اقدم، سجاد باقری سید شکری صفحات 105-132
    تاقدیس نسار در غرب کشور و در جنوب استان کرمانشاه واقع شده است. الگوی شبکه زهکشی در هر منطقه تحت تاثیر عوامل متعددی شکل می گیرد که این الگو در تاقدیس نسار علی رغم وسعت کم آن دارای آنومالی شدید است و این امر منعکس کننده لیتولوژی متفاوت، تاثیرات تکتونیک و تغییرات شیب در تاقدیس است. هدف از این پژوهش شناخت عوامل موثر و میزان تاثیر هر یک از این عوامل در آنومالی الگوی شبکه زهکشی تاقدیس نسار است. در این تحقیق، ابتدا با توجه به نوع الگوی زهکشی، تاقدیس به شش زیرحوضه تقسیم گردید. سپس لیتولوژی، تکتونیک و شیب توپوگرافی به عنوان متغیرهای اصلی ارزیابی و تحلیل شدند. نتایج بررسی حاکی از آن است که لیتولوژی عامل اصلی آنومالی الگوی زهکشی در تاقدیس نسار است. الگوی موازی در سازندهای سخت (آهکی) و نواحی پرشیب شکل گرفته و الگوی درختی (دندریتی) در سازندهای سست (گورپی- پابده) و نواحی کم شیب تر تکامل یافته است. ویژگی های مورفومتری شبکه زهکشی تا حدودی متاثر از جنس سازندها و میزان شیب هستند. وقوع زمین لغزه و دخالت تکتونیک، از دیگر عوامل تاثیر گذار در نوع الگوی زهکشی تاقدیس هستند. تکتونیک با حذف سازند آسماری و رخنمون سازندهای گورپی و پابده نقش اصلی را در شکل گیری الگوی درختی در زیر حوضه-های 4 و5 ایفا می کند، اما در زیر حوضه های دیگر تاثیر کمی به صورت جابه جایی و قطع شدگی آبراهه توسط گسل ها دارد.
    کلیدواژگان: تکتونیک، الگوی زهکشی، لیتولوژی، شیب، تاقدیس نسار
  • احمد تقدیسی، محمدعلی احمدی شاپورآبادی صفحات 133-164
    نوشتار حاضر که با روش اسنادی و بر پایه تحلیل ثانویه داده های حاصل از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران انجام گرفته، برآن است تا تحلیل مهاجرت های روستایی وتاثیرات این عامل بر سالخوردگی جمعیت روستایی و همچنین، سالخوردگی شاغلان بخش کشاورزی در ایران و پیامدهای آن را بررسی کند. یافته ها نشان داده است که مهاجرت از روستا به شهر، از مهمترین دلایل سالخوردگی جمعیت روستایی در ایران است. افزون بر این، طی مدت زمان سال های 1345 تا 1385، شاغلان بخش کشاورزی حدود 7/5 سال مسن تر شده اند، در حالی که کل شاغلان تنها 2/2 سال مسن تر شده اند.نتایج این بررسی، یکی از مهمترین چالش های توسعه روستایی از دیدگاه توسعه پایدار در ایران را مهاجرت نیروی انسانی از نواحی روستایی می داند که موجب تضعیف اقتصاد و فرهنگ روستایی و پیرتر شدن شاغلان کشاورزی شده و موجب شده است که فضاهای روستایی وضعیت ناپایداری را نشان دهند.
    کلیدواژگان: مهاجرت روستایی، سالخوردگی، جمعیت، شهرنشینی، بخش کشاورزی، توسعه پایدار
  • مهران شبانکاری، امیر حسین حلبیان صفحات 165-184
    در پژوهش حاضر ارتباط داده های بارش روزانه ایستگاه های جنوبی ایران زمین و داده های فشار تراز دریا پایگاه داده NCEP/NCAR با رویکردی محیطی به گردشی در دوره زمانی(1383-1339)به کمک روش همبستگی بررسی شد. پس از محاسبه ماتریس همبستگی میان مقادیر بارش و فشار، نقشه ضریب همبستگی بارش- فشار هر یک از ایستگاه ها ترسیم شد. مقایسه و تحلیل نقشه های حاصل آشکار نمود که صرف نظر از تفاوت‎های جزیی، این منطقه ماهیتی دو الگویی دارد؛ با این توضیح که در اکثر ایستگاه های منطقه، دو الگوی بارش- فشار کاملا مشخص با عناوین «سودانی»در محل استقرار رژیم موسمی سودانی و «موسمی آسیایی» منطبق بر خاستگاه گردش موسمی هند، بارش در کرانه های جنوبی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند. بررسی نتایج حاصل از این پژوهش و مقایسه آن با تحقیقات پیشین، ضمن تایید بسیاری از نظرهای محققان قبلی آشکار نمود که حدود10 تا20 درصد از نوسان بارش روزانه در کرانه های جنوبی ایران در سطح تراز دریا با کاهش و افزایش میزان فشار در عرصه کنش قلمرو استیلای رژیم موسمی مستقر بر روی جنوب و جنوب شرقی آسیا و نیز الگوی گردشی فشار سودانی مرتبط و همزمان است؛ لذا برای تبیین بیشتر رابطه بارش- فشار در منطقه باید با تکنیک های اقلیم شناختی گوناگون به دنبال آشکارسازی نقش دیگر الگوهای گردشی فشار موثر بر فرآوری بارش در جنوب ایران زمین بود.
    کلیدواژگان: بارش، کرانه های جنوبی، فشار تراز دریا، الگوی گردشی، الگوی بارش، فشار
  • زهرا مختاری، علیرضا سفیانیان، سید جمال الدین خواجه الدین، حمیدرضا ضیایی صفحات 185-204
    کمی کردن الگوی سیمای سرزمین شهری برای ارزیابی و پایش کارکردهای اقتصادی-اجتماعی و اکولوژیک شهری ضرورت دارد. گسترش جاده ها از مهم ترین عوامل تغییر سیمای سرزمین شهری محسوب می شوند. هدف از این تحقیق کمی کردن اثرات جاده بر الگوی سیمای سرزمین شهر اصفهان است. بدین منظور نقشه کاربری شهر اصفهان در 6 کلاس شهری، فضای سبز، کشاورزی، بایر و مرتع، جاده و رودخانه تهیه شد. در مرحله بعد یک ترانسکت به طول 15 و عرض 3 کیلومتر در محور شرقی- غربی با عبور از مرکز شهر اصفهان طراحی و سپس با استفاده از ترکیب آنالیز گرادیان و متریک های تراکم لکه، نمایه بزرگترین اندازه لکه و درصد پوشش در سطح کلاس و سیمای سرزمین کمی شدند. به منظور نشان دادن اثرات جاده طبقه جاده در طبقه اراضی شهری ادغام شد تا با مقایسه دو ترانسکت اثرات جاده ارزیابی گردد. نتایج حاصل نشان داد جاده ها موجب افزایش شدید تراکم لکه ها در سیمای سرزمین شده اند. مقادیر متریک بزرگترین اندازه لکه نیز پس از ادغام دو کاربری جاده و اراضی شهری، افزایش یافت. همچنین بین درصد پوشش جاده و مقادیر تراکم لکه همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد. بنابراین می توان مهمترین اثر شبکه های جاده ای بر روی سیمای سرزمین شهری را افزایش تکه تکه شدگی سیمای سرزمین دانست.
    کلیدواژگان: الگوی سیمای سرزمین - متریک های سیمای سرزمین، جاده، آنالیز گرادیان، پنجره متحرک
  • فاطمه عباسی، ایمان باباییان، شراره ملبوسی، مرتضی اثمری، لیلی گلی مختاری صفحات 205-230
    علیرغم افزایش قابل ملاحظه دقت مدل های عددی گردش عمومی جو و مدل های منطقه ای، تاکنون هیچ کدام از آنها قادر به پیش بینی در مقیاس کوچک نیستند. به این منظور، مدل های مختلف آماری و دینامیکی برای شبیه سازی و ریز مقیاس نمایی خروجی مدل های GCM و RCM ابداع شده اند. در مطالعه حاضر، با استفاده از مدل MAGICC-SCENGEN خروجی های دو مدل گردش عمومی جو HadCM2 و ECHAM4 با لحاظ هجده سناریوی انتشارIPCC، برای دهه های آینده ریز مقیاس گردیده، نتایج آن بر روی ایران تجزیه و تحلیل شد. هر دهه شامل یک پریود 30 ساله است که دهه2000 نماینده (2015 تا 1986)، 2025 (2040تا 2011)،2050 (2065تا 2036) و 2075(2090 تا 2061) و دهه 2100 (2115تا 2086) است. نتایج اجرای مدل با داده های HadCM2 بیانگر کاهش 5/2 درصدی بارش کشور تا دهه 2100 است. در حالی که برای دوره مشابه در مدل ECHAM4 بارش های کشورمان به میزان 8/19 درصدافزایش می یابد. تحلیل مکانی نتایج مدل HadCM2 نشان می دهد که در دهه های آینده استان های مازندران، گلستان، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی و سمنان، تهران و بخش هایی از گیلان و قزوین با افزایش بارش مواجه خواهند شد، در حالی که مدل ECHAM4 برای مناطق مذکور کاهش بارش را پیش بینی کرده است. همچنین، مدل HadCM2 برای نواحی جنوب شرق کشورمان، شامل استان های هرمزگان، کرمان، بوشهر،جنوب فارس و بخش هایی از سیستان و بلوچستان کاهش بارش را پیش بینی نموده است، اما در مدلECHAM4 مناطق مذکور در دوره مشابه افزایش بارش را تجربه خواهند کرد. در هر دو مدل تمامی استان های کشور با افزایش دما در آینده مواجهند.این دو مدل، افزایش دمایی بین 3 تا 6/3 را تا دهه 2100 پیش بینی می کنند که بیشترین افزایش دما به دهه 2100 و مدل ECHAM4 مربوط است که افزایش دمایی حدود 1 درجه سانتیگراد بیشتر از مدل HadCM2 پیش بینی می کند. در هر دو مدل توزیع مکانی افزایش دما با هم مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: مدل گردش عمومی جو، HadCM2، ECHAM4، ریز مقیاس نمایی، ایران، مدل MAGICC، SCENGEN
  • خدارحم بزی صفحات 231-254
    مقوله پایداری به ویژه در زمینه مسائل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی از جمله مهمترین مباحث قرن بیستم و قرن حاضر بوده است. بطوریکه همواره دغدغه اساسی اندیشمندان و برنامه ریزان منطقه ای، ملی و حتی بین المللی بشمار می رفته؛ زیرا چالش های فرارو، تهدید اساسی در راه نیل به توسعه پایدار جوامع بشری بوده است. در این تحقیق همه جوانب پایداری اعم از زیست محیطی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مورد توجه و بررسی قرار گرفته، تا از این طریق بتوان وضعیت پایداری محلات شهر زابل و بهترین محله پایدار و چالش های ناپایداری را تعیین و تبیین کرد. با توجه به یافته های پژوهش برخی از محلات شهر زابل فاصله زیادی تا پایداری حقیقی دارند، در این بین برخی محلات نیز توانسته اند با ایجاد زیرساختهای مناسب برای خود، به سوی پایداری واقعی گام نهند، که از آن جمله می توان به محله ناسیونال زابل اشاره نمود که هم اکنون از نظر بسیاری از شاخص های کمی و کیفی در مرتبه خوبی قرار گرفته است و بی شک در آینده ای نه چندان دور به عنوان محله مسکونی پایدار واقعی در شهر زابل می توان از آن نام برد.
    کلیدواژگان: محله مسکونی، شهر زابل، پایداری، شاخص مرکزیت مکانی
|
  • S.A. Masoodian, B. Mohammadi Pages 1-24
    In this study، frequency and location of frontogenesis related to heavy rainfall have been analyzed using environmental to circulation approach. Based on the threshold of upper 99 percent، we selected 125 days of the super and overall heavy rainfall from IRIMO data base (included 1437 synoptic، climatic and rain gage stations from 21/3/1961 up to 31/12/2004). Frontogenesis frequency and their locations have been detected from to E and to N in five levels (1000، 925، 850، 700، 600 and 500 hPa level) at 00:00، 06:00 and 12:00 UTC. The results of this study showed that frontogenesis at 500، 600 and 700 hPa levels and its subsequent instability do not affect Iran very much (with an exception of 18:00 UTC in 500 hPa Level). Frequency analysis of frontogenesis at 850 hPa level indicated that in comparison to surrounding areas، Iran is more active. Generally، frequency of frontogenesis is highest at 925 and 1000 hPa levels over Iran.
    Keywords: frontogenesis, super heavy rainfall, environmental to circulation approach, Iran
  • Z. Pishgahifard, H. Kamram, A. Karami Pages 25-50

    Flow river forecasting plays an important role in designing، management، and utilization of water resources. The main object of the research is to study the possibility of forecasting and monitoring the Northern Karon rivers (Armand and Bazfat) discharge by using modern simulation methods. In this research، Armand and Bazoft discharge variations was investigated. In this regard، Monthly data of SOI، NAO، and ENSO in the regions of NINO3، NINO3. 4، NiNO4، and NINO1+2 for the period of 1968 to 2007 were collected from the National Center Environmental Prediction (NCEP). Daily discharge data of Armand and Morgak hydrometric stations were prepared from Niro ministry data center. In order to have the optimal designing of artificial neural network architecture، for Discharge River forecasting on the basis of climatic signals، genetic algorithm method was used. The results show that ENSO signals in NINO1+2 and NINO3 regions are the most effective signals on Armand and Bazfat discharge variations. Thus، ENSO signals can be used for forecasting the Northern Karon rivers discharge.

    Keywords: artificial neural network, northern Karon, climate signals, genetic algorithm method, forecasting
  • E. Fatahi, M. Delavar, K. Noohi Pages 51-78
    Flow river forecasting plays an important role in designing، management، and utilization of water resources. The main object of the research is to study the possibility of forecasting and monitoring the Northern Karon rivers (Armand and Bazfat) discharge by using modern simulation methods. In this research، Armand and Bazoft discharge variations was investigated. In this regard، Monthly data of SOI، NAO، and ENSO in the regions of NINO3، NINO3. 4، NiNO4، and NINO1+2 for the period of 1968 to 2007 were collected from the National Center Environmental Prediction (NCEP). Daily discharge data of Armand and Morgak hydrometric stations were prepared from Niro ministry data center. In order to have the optimal designing of artificial neural network architecture، for Discharge River forecasting on the basis of climatic signals، genetic algorithm method was used. The results show that ENSO signals in NINO1+2 and NINO3 regions are the most effective signals on Armand and Bazfat discharge variations. Thus، ENSO signals can be used for forecasting the Northern Karon rivers discharge.
    Keywords: artificial neural network, northern Karon, climate signals, genetic algorithm method, forecasting
  • M. Ghadami, N. Aligholizadeh Pages 79-104
    Sustainable tourism development is a process that interacts with host life quality، visitor′ demands and preservation of natural and human environment. In the sustainable tourism approach، with an emphasis on the key function of hosts and guests'' perception to understand and constantly evaluate their beliefs and imaginations toward tourism development in destination، subjective indicators are used and there is an attempt to extend this kind of indictors. The objective of this research is to evaluate tourism development in Tamashkel County in Tonkabon within sustainable tourism development framework. The research method applied was giving questionnaires to three key groups of local inhabitants، visitors and officials. The findings of research indicate that the process of tourism development in Tamshkel County results in degrading resources، dissatisfaction of visitors and negative perception of host and that it has a great distance from rural sustainable tourism development indicators. Therefore، it follows an unsustainable pattern
    Keywords: sustainable tourism development, evaluation, host, guest community, Tameshkel County
  • M. Maghsoudi, M. Jafari Aghdam, S. Bagheri Pages 105-132
    Nesar anticline is located in west of country and in north of Kermanshah province. Pattern of drainage network at each district is under the effect of various factors which has intensive anomaly in Nesar anticline in spite of its low area and this in turn reflects different lithology، tectonic effects and slope changes in anticline. The goal of this research is the recognition of influential factors and degree effect of each factor in anomaly of drainage network pattern of Nesar anticline. In this research، at first in respect to the kind of drainage pattern، the anticline is divided into 6 parts، then lithology، tectonic and topography slope were evaluated and analyzed as main variable. Results show that lithology is the main factor of anomaly of drainage pattern in Nesar anticline. The parallel pattern in hard constructions (lime) and areas of full of slope has taken shape and dendrite pattern has evolved in weak constructions (Gourpi-Pabdeh) and areas with lower slope. Morphometric figures of drainage network are influenced by constructions material and slope level. Age of constructions has no effect in shaping pattern of drainage. Landslide and tectonic interferences are other influential factors in anticline drainage pattern. Tectonic by omitting Asmari and outcrop of Gourpi construction and Pabdeh play main role in shaping dendrite pattern in parts 4 and 5، but in other parts has little effect as displacement and interrupting drainage network by cracks.
    Keywords: tectonic, Pattern of drainage, lithology, slope, Nesar anticline
  • A. Taghdisi, M. Ahmadi Shahporabadi Pages 133-164
    The present paper that was based on the documentation method and secondary analysis of data from censuses Population and Housing Statistics Center of Iran، intended to thoroughly analyze the effects of these factors in rural migration on rural aging population; in addition، the increase in aging of Iranian employees in agriculture sector and its consequences were examined. Results have shown that migration from the village to city is one of the most important reasons for aging of rural population in Iran. Moreover، during the years 1345 to1385، the agricultural sector employees have become about 5. 7 years older، while the total employees have become only 2. 2 years older. The results of this review consider migration of human resources from rural areas as one of the most challenges of rural development from the viewpoint of sustainable development in Iran that weakens the rural economy and culture and makes agricultural employees older and have caused the instability of the situation in rural areas.
    Keywords: rural migration, aging, population, urbanization, agriculture, sustainable development
  • M. Shabankari, A. Halabian Pages 165-184
    In the current attempt، the relation between precipitation change in Southern coasts of Iran and sea level pressure data of NCEP / NCAR database were investigated through correlation method using environment to circulation approach in the period of 1960-2004. After calculating the correlation matrix between the percipitation amount and pressure، the precipitation-pressure correlation map for each station was plotted. Comparison and analysis of the resulting maps revealed that regardless of minor differences، this area has a two-modeled nature. Results showed that precipitation in southern coasts of Iran is more affected by two precipitation- pressure patterns of Asian monsoon and Sudanese، which is coincided with the location of installation India monsoon circulation and Sudanese monsoon regime. On the other hand، the results of this research showed that precipitation change and its occurrence at southern coasts of Iran in sea level is affected by predominance of the monsoon regime on Southern of Asia and Sudanese circulation pattern. Hence، precipitation change in Southern coasts of Iran is more related to the decrease and increase of pressure rate in action field of this pattern.
    Keywords: precipitation change, southern coasts of Iran, sea level pressure, circulation pattern, precipitation, pressure pattern
  • Z. Mokhtari, A. Safianian, S.J. Khajadin, H. Ziaei Pages 185-204
    Quantifying urban landscape is fundamental for monitoring and assessing ecological and socioeconomic consequences of urbanization. Expansion of roads is a significant factor driving urban landscape change. The aim of this research is quantifying impacts of roads on Isfahan city landscape. To achieve this aim، land use map of Isfahan was created in 6 classes: urban، green spaces، agricultural، bare land، road and water. Combining gradient analysis with landscape metrics were used for analyzing landscape pattern. Landscape metrics were computed along a 15×3 km2 east-west transect cutting across city center with a moving window technique. In this study، we used 3 metrics: percentage of landscape (PLAND)، Patch Density (PD)، Largest patch index (LPI). To assess road impacts، urban class was merged with road، and then comparing these two transects، road impacts were assessed. The results showed that the urban landscape pattern of Isfahan was greatly changed when road corridors were merged with urban patches. Merging road and urban patches resulted in a sharp reduction in patch density and a rise in largest Patch index. Landscape patch density is significantly correlated with road percent coverage and the most important effect of road corridors on urban landscape is increased habitat fragmentation.
    Keywords: Landscape pattern, FRAGSTATS, Landscape metrics, Gradient analysis, Moving window
  • F. Abbasi, E. Babaeian, Sh. Malboosi, M. Asmari, L.G. Mokhtari Pages 205-230
    In spite of considerable increase in the resolution of general circulation and regional models، none of these models are capable to predict and downscale the meteorological outputs in the scale of meteorological station. In this regard، different dynamical and statistical models have been developed for downscaling outputs of GCMs. In this paper، grided meteorological outputs of General Circulation Models (ECHAM4 and HadCM2) and 18 IPCC scenarios have been downscaled over Iran for future periods by MAGICC-SCENGEN model. Each period is a 30-years period centered on a year. The range of periods is from 2000 (i. e.، 1986-2015) to 2100 (i. e.، 2086-2115). Result of HadCM2 model shows a % 2. 5 decrease in precipitation until 2100 but ECHAM4 shows a %19. 8 increase for this period. Another difference between results of these 2 models is that HadCM2 predicts an increase in precipitation in next decades for Mazandaran، Golestan، Khorasan Shomali، Khorasan Razavi، Semnan، Tehran and some parts of Guilan and Ghazvin provinces، while ECHAM4 predicts a decrease for those regions. HadCM2 predicts precipitation decrease for southeast of country (Hormozgan، Kerman، Bushehr، south of Fars and some parts of Sistan and Baloochestan)، but in ECHAM4 those regions will have precipitation increase in similar period. About temperature، both HadCM2 and ECHAM4 agree in temperature increase in next decades for all provinces. These 2 models predict، on the average، 3 to 3. 6c increases in temperature until decade 2100. Maximum increase in decadal temperature in ECHAM4 and in 2100 decad is about 1c more than HadCM2 and both of them are in conformity with each other in spatial distribution of decadal temperature.
    Keywords: Magicc, Scengen, General Circulation Mode ECHAM4, HadCM2, Climate Change, Iran
  • Kh. Bazzi Pages 231-254
    In recent century، sustainability has been the most important feature especially in economic، social and environmental issues. So that it has always been the main concern of regional، national and even international planners; as the consequent challenges were the main threat to achieving sustainable development of human society. In this study، all aspects of sustainability including environmental، cultural، economic and social aspects were considered so that in this way we can better explain the sustainability condition of Zabol city and determine the best stable neighborhood and unstable challenges. Acoording to research findings، some districts of Zabol are far from the real sustainability، and some districts have been able to have a step toward sustainability by creating appropriate infrastructures. Among which one can point to Nasional district of Zabol that has many of the qualitative and quantitative indicators of sustainability and certainly in a near future، it can be named as a real sustaintable residential district in Zabol.
    Keywords: district, Zabol, sustainability, Indicator of location quarter (LQ)