فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین عساکره صفحات 1-18
    اقلیم به عنوان سامانه ای متشکل از چندین متغیر است. تغییر در هریک از این متغیرها نتایج متنوع و متفاوتی درپی دارد. اخیرا دانشمندان به منظور تحلیل تغییرات اقلیمی توجه خود را به دنباله توزیع فراوانی (فرین های) هریک از عناصر اقلیمی معطوف داشته و نمایه های مختلف و متنوعی برای ردیابی این مشخصه ها ارائه نموده اند. یکی از عناصری که قادر است تغییرات اقلیمی را منعکس نماید، بارش و رفتار زمانی آن است. بررسی تغییرات توام تمامی مشخصات فرین بارش، قادر است فضای چند بعدی این عنصر اقلیمی را بهتر نمایش دهد. یکی از روش های تحلیل توام تغییرات این عنصر و هر عنصر اقلیمی دیگر، به کارگیری تکنیک های آماری چند متغیره است. به منظور بررسی توام فرین های بارش، 26 نمایه فرین بارش از بارش های روزانه شهر زنجان طی دوره آماری 2006-1961 استخراج گردید. سپس با استفاده از تکنیک تحلیل مولفه های مبنا، 6 مولفه از 26 نمایه حدود 4/86 درصد از تغییرات را توضیح می داد. این شش مولفه به لحاظ وجود روند، جهش و چرخه هاآزمون شدند. از سال 1982 به بعد مولفه اول با تغییر سطح معنی دار بر کاهش بارش های حاصل از صدک اول دارند. مولفه دوم به عنوان نماینده فراوانی و تداوم بارش های بزرگ حاوی روند کاهشی معنی داری بوده است. بقیه مولفه ها فاقد روند و جهش بوده اند. تحلیل طیفی مولفه های مبنای فرین های بارش نیز نشان داد که مولفه دوم علاوه بر روند بلند مدت، حاوی چرخه های حدودا سه ساله است. مولفه چهارم به عنوان نماینده بارش های ابر سنگین با چرخه های تقریبی چهار ساله و مولفه پنجم که نماینده میزان، فراوانی و تداوم بارش های کم مقدار است، حاوی چرخه های 3-2 ساله هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل طیفی، چرخه های بارندگی، روند، زنجان، مولفه های مبنا، نمایه فرین بارش
  • جمال محمدی، محمود اکبری صفحات 19-36
    یکی از مسائل مهم در فرایند توسعه شهری در جهان، کاربری زمین و برنامه ریزی برای پایداری های شهری بوده است. با عنایت به این مهم، پژوهش حاضر، برنامه ریزی کاربری اراضی دوگنبدان را هدف خود قرار داده است. پژوهش از نوع کاربردی- تحلیلی است و با استفاده از شاخص گسترش اراضی و مدل پتانسیلی هنسن سعی شده به مطالعه و برنامه ریزی کاربری اراضی در این شهر پرداخته شود. شاخص گسترش اراضی شهری 53.12 درصد محاسبه شده که نشان دهنده توسعه فیزیکی چشمگیر شهر دوگنبدان است. نتایج مدل هنسن نشان می-دهدکه بیشترین پتانسیل نسبی توسعه به نواحی7 و5 شهری تعلق دارد. در پایان سال1390 که جمعیت شهر دوگنبدان به 107640 (38550 نفر اضافه جمعیتی) می رسد، برای ساخت انواع کاربری به92/1315 هکتار (42/805 در وضع موجود و50/510 هکتار در پایان سال برنامه-ریزی) فضای کالبدی نیاز است.
    کلیدواژگان: مدل پتانسیلی و جاذبه ای هنسن، شاخص گسترش اراضی شهری، برنامه ریزی کاربری زمین، شهر دوگنبدان
  • سید ابوالفضل مسعودیان، محمد دارند صفحات 37-56
    در این پژوهش برای تحلیل زمانی- مکانی روند روزهای فرین سرد ایران، از داده های میانگین دمای روزانه 663 پیمونگاه اقلیمی و همدید ایران در بازه زمانی 1/1/1340 تا 29/12/1382 استفاده شده است. به کمک روش کریگینگ داده ها برای یاخته های 15 15-کیلومتر برای پهنه ایران میان یابی شدند و یک آرایه 7187 15705 به دست آمد. برای شناسایی روزهای همراه با دمای فرین از نمایه تفاضل دمای بهنجار شده (NTD) استفاده شد. روزهایی که میزان نمایه دست کم 2- بود(2-) به عنوان روزهای همراه با رخداد سرمای فرین برگزیده شدند و روند آن برای پهنه ایران در برج های مختلف سال محاسبه شد. نتایج نشان داد که گستره روند منفی رخداد تعداد روزهای فرین سرد طی دوره مورد مطالعه بیشتر از گستره روند مثبت است. روند مثبت تعداد روزهای فرین سرد بر روی ناهمواری های مرتفع شهرکرد، سنندج، زنجان تا اردبیل و به صورت نوار باریکی بر روی رشته کوه های البرز قرار گرفته اند، در حالی که روند منفی رخداد تعداد روزهای فرین سرد، نیمه مرکزی و جنوبی کشور را در بر دارد. بیشترین وکمترین رخداد سرماهای فرین ایران به ترتیب مربوط به برج های دی و تیر است..
    کلیدواژگان: روند دماهای فرین، تحلیل زمانی، مکانی، ایران
  • محمدحسین سرایی، اسماعیل پور محمد صفحات 57-76
    بین شهر و منطقه پیرامون آن پیوندهایی ناگسستنی برقرار و شکل این روابط مختلف و گوناگون است. مجموعه این روابط، حوزه نفوذی را تشکیل داده که به صورت های گوناگون روابط بین شهر و نقاط پیرامون را تعیین می کند. این روابط یکسان نبوده، از شدت و تراکم واحدی برخوردار نیستند؛ بلکه به شرایط جمعیتی، جغرافیایی و نقش شهر در ساختار فضایی منطقه بستگی دارند. در شبکه شهری استان آذربایجان شرقی نیز فرض بر آن است که سکونتگاه های شهری تحت تاثیر همین شرایط از حوزه نفوذ متفاوتی برخوردارند. مقاله با روش توصیفی-تحلیلی تحقیق شده و جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای، مراجعه به آمارنامه ها و نقشه ها بوده است. در همین راستا، سعی شده است تا با تکیه بر روش های کمی، آماری(قانون جاذبه) و جغرافیایی(تحلیل جریان ها)، حوزه نفوذ شهرهای استان آذربایجان شرقی بررسی گردد. نتایج حاصل از این بررسی در سطح فرامنطقه ای؛ بین مراکز استان های همجوار با تبریز، نشان دهنده آن است که حوزه نفوذ شهر تبریز به غیر از شهر ارومیه تا نزدیکی مراکز شهری دیگر(اردبیل، زنجان و سنندج) پیش رفته، به آن شهرها اجازه گسترش و ارائه خدمات به حوزه نفوذ خود را نمی دهد. در سطح درون منطقه ای؛ از پنج شهر بالای پنجاه هزار نفری استان مرند و بناب تا حدی حوزه نفوذ خود را وسعت بخشیده اند و حوزه نفوذ شهرهای مراغه، میانه و اهر به نفع تبریز بوده و در پنجاه و یک شهر دیگر استان، با جمعیت کمتر از پنجاه هزار نفر، حوزه نفوذ به نفع تبریز و به زیان آنهاست. همچنین، توجه به خطوط هم پتانسیل در شهرهای استان، نشان می دهد که شهرهای تبریز، مراغه، بناب، مرند، میانه، اهر و سراب دارای پتانسیل بالا و ضریب جاذبه بیشتری نسبت به شهرهای دیگر استان هستند. در روش تحلیل جریان ها نیز همان نتیجه به دست آمد؛ چنان که حوزه نفوذ تبریز کل منطقه را تحت تاثیر خود دارد و شهرهای ناحیه ای استان(مراغه، مرند، میانه، اهر و بناب) نیز برای خود حوزه نفوذی گسترانده اند. در کل، می توان گفت که حوزه نفوذ نظری و تجربی نتیجه ای یکسان به دست می دهند.
    کلیدواژگان: حوزه نفوذ، شبکه شهری، آذربایجان شرقی
  • مجید منتظری، ناصر بای صفحات 77-90
    ضعف روش های سنتی طبقه بندی اقلیمی در نمایش واقعیت های اقلیمی ناحیه خزری و نشان دادن برتری روش های نوین مبتنی بر سازو کارهای آماری چند متغیره و سامانه اطلاعات جغرافیایی در ارائه پهنه های اقلیمی ناحیه خزری، مهمترین ایده انجام این پژوهش است. برای دستیابی به این هدف، داده های نوزده عنصر اقلیمی ایستگاه های همدید منتخب شمال و شمال شرق کشور با دوره آماری20 ساله از پایگاه داده های سازمان هواشناسی کشور استخراج گردید و پس از اطمینان از استقلال و همگنی داده ها به کمک قابلیت های زمین آماری نرم افزار سرفر، ابتدا داده های هر کدام از عناصر اقلیمی منطقه مورد مطالعه بر اساس یاخته هایی با ابعاد 15× 15کیلومتر با استفاده از روش حداقل انحنا، میانیابی یابی گردید. سپس اطلاعات نقشه های رقومی بصورت آرایه ای به حالت R با ابعاد 19×266 آرایش داده شد و پس از هنجارسازی، یک تحلیل عاملی با چرخش مهپراش بر روی آرایه بهنجار شده، اعمال گردید و مشخص شد در مجموع 98 درصد مقادیر پراش داده ها توسط دو عامل بارشی- دمایی و رطوبتی- دمایی توجیه می شود. که عامل اول50 درصد و عامل دوم 48 درصد مقادیر پراش داده ها را بیان می کند. نمرات عاملی به وسیله تحلیل خوشه ایپایگانی و روش ادغام «وارد» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن تقسیم ناحیه خزری به چهار خرده ناحیه اقلیمی معتدل مرطوب، معتدل نیمه مرطوب، سرد کم بارش و نیمه سرد کم بارش است. این خرده نواحی بشدت متاثر از عوامل اقلیمی چون دوری و فاصله گرفتن از دریا و افزایش ارتفاع است. تنوع اقلیمی در بخش های شرقی بویژه در محدوده استان گلستان، آشکارتر است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، میانیابی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، ناحیه خزری
  • فرهاد خداداد کاشی، علی اکبر سلیمان نژاد صفحات 91-114
    در این مقاله ابتدا خط فقر خانوار در مناطق روستایی استان اصفهان طی سال های 1382-1378(یک سال پیش از شروع برنامه سوم توسعه و یک سال پیش از پایان برنامه سوم توسعه) برآورد گردید. در ادامه، با استفاده از روش سلطه تصادفی به مقایسه فقر پرداخته شد. مهمترین ویژگی تکنیک سلطه تصادفی این است که مقایسه تطبیقی فقردر دو سال یا مقطع مختلف را مستقل از خط فقر میسر می سازد. نتایج نشان می دهد که اولاخطوط فقر مبتنی بر معکوس ضریب انگل بزرگتر از سایر خط فقرها و خطوط فقر بر پایه معکوس ضریب انگل فقرا از تمامی خطوط فقر نسبی کوچکتراست؛ ثانیا خط فقر بر اساس تمامی روش های اندازه گیری فقر افزایش یافته است؛ ثالثا شکاف و شدت فقر طی سال های مورد بررسی در مناطق روستایی کاهش یافته است. همچنین، با استفاده از آزمون سلطه تصادفی تغییرات فقر آزمون شد که نتایج حاصل، کاهش فقردر مناطق روستایی استان اصفهان را طی دوره مورد بررسی نشان می دهد. این امر بیانگر آن است که سیاست های فقرزدایی در برنامه سوم توسعه در کاهش فقر مناطق روستایی استان اصفهان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: فقر، شاخص FGT، سلطه تصادفی، اصفهان
  • امیر گندمکار صفحات 115-128
    وقوع بارش های رگباری و شدید، از جمله ویژگی های آب و هوایی نواحی خشک و نیمه خشک است که موجب بروز سیل می شود. وقوع چنین بارش هایی حاصل ترکیب شرایط سینوپتیکی و محیطی است. عبور سیکلون های مدیترانه ای، مهمترین عامل بروز بارش های سیل آسا در ایران است، اما در برخی مناطق ایران از جمله نواحی جنوبی و جنوب غربی، اثری از سیکلون های مدیترانه ای نیست. در این پژوهش با استفاده از آمار روزانه بارندگی در ایستگاه سینوپتیک اصفهان طی سال 1951 تا 2005 میلادی روزهای با بارش شدید مشخص شده و با استفاده از تحلیل الگوهای سینوپتیکی جو، رابطه وقوع بارش های شدید در شهر اصفهان با سامانه های جوی حاکم بر کشور ایران و نواحی اطراف آن بررسی شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عامل اصلی بروز بارش های شدید و سیل زا در شهر اصفهان، ورود سامانه کم فشار سودانی از جنوب غرب کشور به این منطقه است که البته اگر شرایط صعود محلی مانند گرمای زمین هم فراهم باشد، شدیدترین بارش ها در شهر اصفهان رخ می دهد و در واقع بروز بارش های شدید در شهر اصفهان منشا سودانی دارد و اگر با ورود سیستم های مدیترانه ای همراه باشند، بارش های شدیدتری رخ می دهد.
    کلیدواژگان: سیل، سامانه ها جوی، تحلیل سینوپتیکی، ارتفاع ژئوپتانسیل، کم فشار سودانی
  • بامشاد شناور، سیدمحسن حسینی، ندا اورک صفحات 129-148
    بروز مشکلات محیط زیستی، در ابعاد مختلف، ناشی از عدم رعایت ملاحظات و معیارهای محیط زیستی در مکان یابی شهرهای جدید است. هدف اصلی این مقاله مقایسه معیار های مختلف بر اساس مطالعات کتابخانه ای و نظرات کارشناسان و تعیین معیار های مناسب به منظور ارزیابی توان محیط زیستی جهت استقرار شهر های جدید برای دستیابی به توسعه پایدار شهری است که کمترین اثرات سوءرا در حال حاضر و در بلند مدت به دنبال داشته باشد. در این تحقیق کاربرد رویکرد ارزیابی چند معیاره و به طور مشخص استفاده از روش الگوی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) درارزیابی توان سرزمین حوزه آبخیز زرد خوزستان جهت توسعه شهری، در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، مورد بررسی قرار گرفته است. مدل AHP یکی از معروفترین فنون تصمیم گیری چند منظوره برای وضعیت های پیچیده ای که سنجنده های متضاد وچندگانه دارند، به شمار می رود و قابلیت آن در برنامه ریزی های محیط زیستی از جمله ارزیابی توان سرزمین به اثبات رسیده است. لذا در این مطالعه از 13 معیار استفاده شد که از طریق روش(AHP) به صورت زوجی مقایسه شده و وزن عوامل محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که معیارهای نقاط زلزله خیز، کاربری اراضی، خاکشناسی دارای وزن بیشتری نسبت به دیگر معیارها بوده و براساس نقشه نهایی قسمت شمالی، مرکزی و شرقی حوزه آبخیز زرد و از لحاظ تقسیمات سیاسی دهستان قلعه تل از بخش مرکزی شهرستان باغملک از لحاظ توسه شهری دارای بالاترین اولویت است. نتایج بدست آمده از این تحقیق می تواند به عنوان الگویی جهت انتخاب مکان های مناسب توسعه شهری با توجه به رعایت ملاحظات زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • کمال امیدوار، مهدی دهقان طزرجانی صفحات 149-168
    در پژوهش حاضر، پتانسیل انرژی باد در ایستگاه های همدیدی استان یزد که دارای اطلاعات باد با دوره های آماری 10 ساله و بیشتر بودند، شامل ایستگاه همدیدی یزد (2006-1976)، طبس (2006-1987)، رباط پشت بادام (2006-1992)، بافق (2006-1993) و مروست (2006-1997) مطالعه شده. داده های باد مورد استفاده در این مطالعه، با فواصل زمانی سه ساعته و در ارتفاع 10 متری از سطح زمین برداشت شده اند که از دفاتر همدیدی اداره کل هواشناسی استان یزد استخراج گردیده اند. داده های منفصل باد با استفاده ازتابع توزیع پیوسته ویبول جایگزین گردیدند. این کار پس از محاسبه فراسنج های C و K تابع ویبول از طریق برازش حداقل مربعات صورت پذیرفته است. سپس با استفاده از قانون یک هفتم نیرو، اطلاعات باد در ارتفاع 10 متری به ارتفاع 50 متری (که ارتفاع محور اکثر توربین های بادی است) تبدیل و خصوصیات سرعت و توان باد در هر دو ارتفاع مذکور محاسبه شده اند. نتایج نشان می دهند که ایستگاه همدیدی مروست با چگالی توان بادی معادل 224/223 و 938/444 وات بر متر مربع، به ترتیب در ارتفاع 10 و 50 متری، میانگین سرعت بادی معادل 78/7 متر بر ثانیه در ارتفاع 50 متری، موجودیت بادی معادل 1/4457 ساعت در سال، احتمال وزش باد با سرعت های بین 3 تا 25 متر بر ثانیه ای معادل 94/0 در ساعات موجودیت باد، محتمل ترین سرعت بادی معادل 25/7 متر بر ثانیه و انحراف معیار سرعت هایی معادل 95/1 متر بر ثانیه، از پتانسیل خوبی در زمینه انرژی بادی برخوردار است و می تواند به عنوان مکانی مناسب برای سرمایه گذاری و مطالعه بیشتر در خصوص استقرار توربین های بادی و بهره برداری از انرژی لایزال باد تعیین گردد. استفاده از انرژی باد در ایستگاه همدیدی یزد به شرط استفاده از توربین هایی با سرعت شروع به کار 32/2 متر بر ثانیه و کمتر، و با ارتفاع محور50 متر به بالا، برای تولید انرژی مقرون به صرفه ارزیابی گردید. همچنین، استفاده از انرژی باد در ایستگاه همدیدی طبس برای مصارف کشاورزی مناسب تشخیص داده شد. افزون بر این، در این مطالعه رابطه ای به دست آمد که محاسبه میزان ساعات موجودیت باد در یک مکان را به گونه ای ساده تر و کوتاهتر از روش های پیشین امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: پتانسیل انرژی باد، توربین بادی، تابع توزیع ویبول، چگالی توان باد، قانون یک هفتم نیرو، ایستگاه همدیدی، استان یزد
  • صفر قائدرحمتی، روح الله قانعی بافقی صفحات 169-190
    شهر تهران به عنوان بزرگترین کلانشهر ایران در منطقه ای با خطر لرزه ای بسیار زیاد قرار دارد. آنچه آسیب پذیری تهران را در برابر زلزله افزایش می دهد، گسترش فیزیکی شهر در ابعاد مختلف است. از آنجا که تحلیل این گسترش، راهگشای بسیاری از مسائل و مشکلات شهری است، تاثیر توسعه فضایی شهر تهران در افزایش آسیب پذیری زلزله در 200 سال اخیر بررسی شده است. اهداف پژوهش شامل نشان دادن وضعیت گسترش فیزیکی شهر تهران در 200 سال اخیر، تبیین رابطه افزایش جمعیت شهری و رشد کلان شهر تهران و بررسی وضعیت گسترش فیزیکی شهر تهران در ارتباط با آسیب پذیری ناشی از زلزله است. در پژوهش حاضر، وضعیت گسترش فیزیکی تهران از زمانی که روستایی بوده تا زمانی که به کلان شهر ملی تبدیل شده است، مورد بررسی و توصیف قرار گرفته است. همچنین، به منظور تبیین رابطه افزایش جمعیت شهری و رشد کلان شهر تهران داده های جمعیت و مساحت از سال 1165 تا 1387 جمع آوری و با استفاده از مدل هلدرن بررسی شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد با توجه به سوابق زلزله های تاریخی، پیشینه لرزه خیزی و گسل های متعدد، شهر تهران از شهرهای با خطر لرزه خیزی بالاست. گسترش فیزیکی شهر تهران در دوره مورد مطالعه، 91 درصد ناشی از رشد جمعیت بوده و 9 درصد رشد شهر مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر بوده است. رشد ناهماهنگ و غیر اصولی شهر تهران، بویژه در چند دهه اخیر، ساخت و ساز در حریم گسل ها و مناطق مستعد ناپایداری زمین شناختی نشان می دهند که در صورت وقوع زلزله ای شدید در تهران، تلفات و صدمات جبران ناپذیری به این شهر و به کل کشور وارد خواهد شد. نهایتا مهمترین عامل افزایش آسیب پذیری لرزه ای شهر تهران، گسترش افقی شهر، بدون در نظر گرفتن حریم امن گسل هاست.
    کلیدواژگان: زلزله، گسترش شهری، آسیب پذیری لرزه ای، اسپرال (رشد افقی و پراکنده شهری
|
  • H. Asakereh Pages 1-18
    Climate is a multivariate system. Every change in every climate variable could result in different changes in climate. Recently، experts have paid extensive attention to frequency distribution sequence of climate elements. Accordingly، many different indices have been defined. Precipitation extremes can exhibit the phase space of climate system. A technique that can be used to analyze climate phase space is multivariate statistics. In order to analyze precipitation extremes simultaneity، 26 indices of daily precipitation of Zanjan city during 1961-2006 had been chosen. Principle Components Analysis has been used to find the most important components in extreme precipitation. Accordingly، 6 components could justify about 86. 4% of variation in precipitation extremes indices. Spectral analyses on principle components have shown a 3- year cycle in second components as well as a 4-year cycle in forth component and 2-3 years cycles in the fifth. The second component that shows frequency and spells 95 percentile of precipitation has a significant decreasing trend. Also، there is a dropped jump in first component as the first percentile.
    Keywords: Extreme Precipitation Index, Principle Components, Trend, Precipitation Cycles, Zanjan, Spectrum Analysis
  • J. Mohamadi, M. Akbari Pages 19-36
    One of the important problems in the urban development process in the world has been land use and planning for urban sustainability. Considering this important issue، this study investigates spatial analysis and urban land use planning in Dogonbadan. This research is applied- analytical and by applying land extension index and Hensen model intends to study and plan urban land use in this city. Urban land extension index was calculated to be 53. 12 percentages that shows the extensive physical development of Dogonbadan city. The result of using Hensen model show that maximum development potential belongs to the zone 7 and 5. In the end of 2011 that population of Dogonbadan reaches to 07640 (38550 increase in population)، we require1315. 92 hectare (805. 42 in current state and 510. 50 hectare in the end of planning year) physical spaces for building various types of uses.
    Keywords: Hensen gravity, potential model, urban land extension index, land use planning, Dogonbadan city
  • S.A. Masoodian, M. Darand Pages 37-56
    In order to have spatial and temporal analysis of Iran extreme cold days'' trend، the average of daily temperature data from 663 synoptic and climatologic stations of Iran during the period of 1961/21/03 to 2004/19/03 were used. Then، temperature data on 15*15 kilometer pixels were interpolated using Kriging method for Iran. The extreme cold days were identified by Normalized Temperature Difference (NTD) index. According to the index، the days with NTD -2 were selected as extreme cold days. Then، a trend analysis was applied to the extreme cold days for each month of year. The results showed the negative trend extend of the extreme cold days is further than the positive trend extend. Positive trend located on the high mountains in Shahre Kord، Sannadaj، Zanjan to Ardabil and a thin band on Alborz mountains range. While a negative trend located on central-south of Iran. In January and July extreme cold occurrence is more frequent and least respectively.
    Keywords: Spatial, temporal analysis, Extreme cold events, Iran
  • M. Saraei, S. Pour Mohammad Pages 57-76
    There are continuous connections between a city and its periphery and the form of these relations varies. Collection of these relations makes an influential area forming the various relations between the city and periphery. These relations are not the same and do not have unique concentration and density; rather، they hey depend on population، geographic conditions and the role of the city in the special structure of the region. It is assumed that in Eastern Azerbaijan urban network، the civic dwellings are influenced by these different penetrative conditions. This study is descriptive- analytical and the data were collected through library studies، referring to statistic and maps. Therefore، this study attempts to consider the penetration area of Eastern Azerbaijan cities relying on quantitative، statistic (gravity rule) and geographic (analyzing procedures) methods. The results of this study in supra- regional level among the province''s central towns contiguous to Tabriz indicates that the penetration areas of Tabriz except Euromieh have advanced toward other central towns (Ardabil، zanjan، sanandaj) and inhibits their development and giving service to their own penetration areas. Marand and Bonab، in intraregional level among the five cities with more than 50 thousand population، have developed their penetration area and the penetration area of Marageh، Mianeh and Ahar has been of benefit to Tabriz and penetration area of 51 cities with less than 50 thousand population is of benefit to Tabriz and to their disadvantage. Also، considering towns with the some potential line، Tabriz، Marageh، Bonab، Marand، Mianeh، Ahar and sarab have the highest penetration and attraction coefficient. The same results are achieved with process analysis method that the penetration area of Tabriz influences the whole region and the district towns of the province (maragch، Marand، Mianeh، Ahar and Bonab) have developed their own penetration area. In general، we can conclude that the results of the theoretical and experimental penetration area are the same.
    Keywords: Penetration area, Civic Network, Eastern Azerbaijan
  • M. Montazeri, N. Bay Pages 77-90
    The weaknesses of the traditional climatic classification methods in presenting the climatic realities of Caspian region and showing the new methods'' merits based on multivariate statistical methods، and geographical information system in presenting the climatic regions of Caspian، are among the most important ideas of conducting this study. To do so، we used the data of synoptic stations of north and north east of the country in a period of 20 years. To analyze 19 climatic elements in “Factor analysis” method; at first the map of each studied climate of the region was traced by “Surfer software” on the bases of Pixel in a 15*15 km measure. And also by “minimum curvature” method، data of each map become interpolated. After that، data of each map were changed to digital data، which a matrix in a 266*19 measure was formed of those digital data. By analyzing the matrix in “Factor analysis” method، it was certificated that 98% data variance of it is of the precipitation and temperature that Data consist: 50% of the primary factor and 48% of the secondary factor. Quantities of precipitation and temperature were analyzed by “agglomerative hierarchical cluster analyzes” in “ward” method that the Caspian region was divided to four regions in the aftermath; moderate and humid، moderate and semi humid، cold and low precipitation، and semi cold and low precipitation. These minor climatic regions are greatly influenced by some climatic factors، as the remoteness and farness from the sea and the elevation increase. Climatic varieties in the eastern parts، especially in the limits of Golestan province، are more evident.
    Keywords: Climatic Regionalization, Interpolation, Factor analysis, Cluster analysis, Caspian region
  • F. Khodadad Kashi, A. Solaimannejad Pages 91-114
    In this study، first we estimated the poverty line of household and poverty indices in rural areas between1999 to 2004. Stochastic dominance test is applied to compare the extent of poverty in the beginning year and the end year of third- socio economic development plan of Iran. The most important feature of this technique is providing comparative comparison of poverty in two years or different period. The results show that during these years the rural poverty line based on reciprocal of engel’s coefficient method has been greater than other relative poverty lines. Poverty lines were increasing in rural areas based on all of measuring poverty methods. Poverty gap and poverty intensity has been alleviated in rural areas. Besides، by using the stochastic dominance test، variation of poverty was tested and the results show the decreasing of poverty in rural areas of Isfahan province during the studied period. This may indicate that the poverty alleviation policies in the third plan have been promising.
    Keywords: poverty, FGT index, stochastic dominance, Isfahan
  • A. Aagandomkar Pages 115-128
    Heavy rains are one of the features of arid and semi arid climates which result in flood. This kind of rainfall originates from environmental and synoptic conditions. Mediterranean cyclones are the major factor in heavy rainfall in Iran، but these cyclones do not happen in some parts of Iran such as Southern and Southeastern areas. In this study، it has been tried to pinpoint the synoptic reasons of heavy rainfall in Isfahan through the analysis of the relationship between this rainfall in Isfahan and atmospheric system over Iran and the areas around it. The findings of this study show that the major factor is the arrival of Sudanese low pressure system in this region from the southwest، of course if the ascent local conditions such as heat occur، the heaviest rains happen in Isfahan. In fact، this kind of rainfall in Isfahan has a Sudanese origin and if it is accompanied by Mediterranean system، heavier rain falls.
    Keywords: Flood, Atmospheric Systems, Synoptic Study, Geopotential Height, Sudanese Low Pressure
  • B. Shenavar, S.M. Hosaini, N. Ovrak Pages 129-148
    The environmental problems، in different dimensions، are resulted from the lack of environmental considerations and criteria in locating new cities. The main purpose of this article is to compare different criteria based on library studies and expert opinions and determining suitable criteria in order to evaluate the environmental potential to establish new cities to achieve urban permanent development having the least maleffects at present and in the long term. In this study، multi-criteria assessment approach and Analytical Hierarchical process (AHP) were used in ecological potential assessment of Khuzestan Zard basin for urban development in geological information system (GIS). AHP model and its way of use which are introduced in this article، is one of the most known techniques of multi-purpose decision making for situations which have multiple and opposite scales and the applicability of this method has been proved in environmental planning like Land Capability Assessment. In the AHP method،13 criteria were used where the proposed criteria were compared in pair، with their weigh being then determined. Final results show that northern part of Zard basin and in the terms of political partitions Ghale Tol village of central part of Baghmalek town is of the most rank in urban development. Results obtained from this study can be used as a pattern to be utilized for urban planner and designers in order to well suite urban location with respect to observing the environmental considerations.
    Keywords: GIS, AHP, Land Capability Assessment, Urban Development
  • K. Omidvar, M. Dehghan Tezerjani Pages 149-168
    In the current research، wind energy potential at Yazd synoptic stations، which contain wind data with 10 years statistic period and beyond، including Yazd synoptic station (1976-2006)، Tabass (1987-2006)، Robate Poshte Badam (1992-2006)، Bafgh (1993-2006) and Marvast (1997-2006)، has been studied. Wind data were obtained from the recorded data at Yazd meteorology organization. The data were recorded at an interval of 3 hrs at 10 m height above the ground level. Using weibull distribution function، discontinuous wind data were substituted. This substitution has been applied through least square feet after computing weibull parameters C & K. Wind date were changed at 10 m height to 50 m by applying one seventh power law (5o m is the most height of turbines axis) and characteristics of both wind speed and wind power in each height has been computed. Due to wind power density equals 222. 224 and 444. 938 w/m2 at 10 and 50 m height respectively، average wind speed equals 7. 78 m/s at 50 m height، wind existence equals 44571. 1 h/y، probability of wind blowing in the wind existence hours with speeds between 3 to 25 m/s equals 0. 94، most probability of wind speed equals 7. 25 m/s and standard deviation of speeds equals 1. 95 m/s، the result show that Marvast synoptic station is an ideal place having high wind energy potential. Application of wind energy at Yazd synoptic station with turbines working at the speed of 2. 32 m/s at 50 m height axis and above has been economically efficient. Wind energy at Tabass synoptic station is useful in agriculture. In addition to the result obtained a new equation emerged that might be useful in the calculation of the duration of wind existence in an area.
    Keywords: Wind Energy Potential, Wind Turbine, Weibull Distribution Function, Wind Power Density, One Seventh Power Law, Yazd Province
  • S. Ghaedrahmati, R. Ghaneei Bafghi Pages 169-190
    Tehran as the biggest metropolitan of Iran is located in the areas that are at high-risk of earthquake. What increases Tehran''s vulnerability toward earthquake is the urban physical expansion in vaious dimensions. Since the analysis of the mentioned expansion is a solution to many urban problems، the effects of Tehran expansion in increasing vulnerability to earthquake has been surveyed in last 200 years. The purposes of this study include: 1) to represent Tehran physical expansion in the last 200 years. 2) To explain the relationship between population increase and Tehran expansion. 3) To analyzed Tehran spatial expansion with regard to earthquake vulnerability. In this study we review the physical expansion of Tehran from the time that it has been a small village to the time that it changed to a metropolitan. The population and surface area data of Tehran are collected in the duration of 1786 – 2009 using Holdren model، in order to explain the relationship between urban population growth and its expansion. With regard to the historical earthquake records، earthquake seismicity background and various faults، findings show that Tehran is at high risk of earthquake vulnerability. In the period of study، 91 percent of Tehran expansion was due to population growth and 9 percent of Tehran expansion has been related to sprawl and horizontal growth. Uncoordinated and unprincipled expansion of Tehran، especially in recent decades، construction near active faults show that if a severe earthquake in Tehran happen، it makes loss and damage to this city.
    Keywords: Earthquake, Urban Expansion, Seismic Vulnerability