فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 107، زمستان 1391)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 107، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد عابدی سروستانی*، منصور شاه ولی صفحات 1-32
    هنجارهای فرهنگی با تاثیر بر نظام ارزش های فردی و گروهی، تعامل انسان با طبیعت را مشخص می کنند. از مهمترین این هنجارها می توان به هنجارهای اخلاقی اشاره کرد که در آن، طبیعت و اجزای آن از نظر جایگاه اخلاقی ارزش گذاری میشوند. از این نظر، دیدگاه های متفاوتی وجود دارند که به طور رایج در سه دسته کلی انسان محور، زیست محور و زیست بوم محور بررسی شده اند. با وجود این، محدود کردن هنجارهای اخلاقی تعامل انسان با طبیعت به این سه دسته جای تردید دارد، زیرا جهان بینی های دیگری پیرامون رابطه انسان با طبیعت وجود دارند. برای مثال، می توان به جهان بینی های دینی مبتنی بر سنت ادیان اشاره کرد که مبانی ارزشی دیگری را ارائه می کنند. به همین دلیل، این نیاز وجود دارد تا با توجه به فرهنگ و باورهای مردم، این قبیل هنجارها بررسی شوند. پژوهش حاضر با هدف کشف و تبیین هنجارهای اخلاقی تعامل انسان با طبیعت و در سه مرحله با استفاده از روش تحقیق توصیفی و فن پیمایش انجام شده است. مراحل اول و دوم پژوهش در دانشگاه شیراز و مرحله سوم در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به انجام رسید. جمعیت مورد مطالعه در این پژوهش؛ دانشجویان مقطع تحصیلی کارشناسی بودند و از فن مقیاس بندی چندبعدی و نظریه رویه ها به ترتیب در مراحل اکتشافی و تائیدی استفاده گردید. پژوهش حاضر با تایید نظریه ارائه شده نشان داد که سه دیدگاه هنجاری شامل انسان محوری، زیست بوم محوری و خدا محوری پیرامون تعامل اخلاقی انسان با طبیعت در بین جمعیت مورد مطالعه وجود دارد که می توان آن را در قالب یک مقیاس بررسی کرد که با توجه به یافته های پژوهش حاضر معرفی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش های هنجاری، اخلاق، تعامل انسان با طبیعت، محیط زیست، مقیاس سنجش
  • سهیلا شیر محمدی صفحات 33-58

    روش های آماری یکی از ابزار های مفید برای تحلیل و بررسی رفتار عناصر اقلیمی به شمار می رود،علاوه بر این، این روش ها امکان مدل سازی و آینده نگری رفتار عنصر مورد نظر را با دقت بالایی فراهم می سازند. در این مقاله رفتار سری زمانی دمای سالانه زنجان طی دوره آماری 2005-1956 بررسی شده است. در این راستا براساس خودهمبستگی نگار، ضریب همبستگی و روش های اسپیرمن و مان – کندال وجود روند در داده ها مشخص شد. میزان روند سالانه براساس کمترین مربعات خطا 04/0- درجه سانتی گراد برآورد شده و براساس معادله خط رگرسیون جهت مدل سازی روند به دست آمده است. براساس تحلیل طیفی همسازهای معنادار دما از طریق دوره نگار و مرز معناداری 95 درصد استخراج و چرخه های 55 ساله که بیانگر روند بوده و نیز چرخه های 7/2 ساله و 3/2 ساله در دمای زنجان مشاهده شد. بهره گرفته شده است. دو مدل اولیه به دست آمد.یکی ARIMA برای آینده نگری دمای سالانه زنجان از مدل سازی باتوجه به آزمون مانده ها و نیز براساس معیار آکائیک مدل. ARIMA(1،1،2) و دیگری ARIMA(0،1،1)مدل مناسب تشخیص داده شد.بر اساس این مدل پیش بینی دما برای 20 سال آینده انجام گردید.علاوه بر ARIMA(1،1،2) علاوه بر این بررسی ها،مدل زنجیره مارکوف بر روی دمای ماهانه زنجان طی دوره آماری 2005- 1956 اعمال شد.داده های دمای ماهانه از مدل زنجیره مارکوف دو حالته پیروی می کنند و بر اساس این مدل احتمال وقوع ماه گرم در زنجان 1607/0 و احتمال وقوع ماه سرد 8393/0 و دوره بازگشت ماه گرم حدود 6 ماه و دوره بازگشت ماه سرد حدود یک ماه می باشد.

    کلیدواژگان: دمای زنجان ARIMA سری زمانی، همساز، زنجیره مارکوف، مدل
  • محمدحسین رضایی مقدم، شهرام روستایی، هیمن شهابی صفحات 59-86
    در جهان کنونی مسائل زیست محیطی و در راس آن پسماندهای شهری که عمده آنها از مناطق سکونتگاهی عظیم انسانی سرچشمه می گیرد، باعث ایجاد مزاحمت، منظره ناخوشایند، مخاطرات محیطی و نارضایتی مردم شده است. شهر سقز با جمعیتی معادل 140 هزار نفر، یکی از بزرگترین شهرهای استان کردستان می باشد که در نتیجه افزایش جمعیت، مصرف گرایی و تغییر عادات غذایی مردم، افزایش مصرف مواد بسته بندی شده در چند دهه ی اخیر به همراه تقلید الگوی مصرفی مردم باعث افزایش حجم زباله ی تولید شده در این شهر شده است. با وجود این مشکل، هنوز شیوه مناسبی جهت دفع مواد زاید شهر سقز وجود ندارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، کاربرد دانش ژئومورفولوژی در مکانیابی مناسب برای دفن مواد زاید شهری است. به همین منظور، در مرحله اول، عوامل موثر در مکانیابی محل دفن مواد زاید شهر سقز در نظر گرفته شد و در نهایت با رقومی کردن و وزندهی 13 لایه بر اساس استانداردهای موجود که عبارتند از: شیب، فرسایش، گسل، آبهای سطحی، آبهای زیرزمینی، چاه ها، منطقه حفاظت شده، فرودگاه، پوشش گیاهی، خطوط ارتباطی، خطوط نیرو، فاصله از شهر سقز و مراکز جمعیتی و وارد کردن لایه های مذکور به محیط نرم افزارهای IDRISI وArc GIS و تشکیل پایگاه های اطلاعاتی ویژه دفن زباله های شهری و شهری و اجرا مدلهای مختلف تصمیم گیری چند معیاره تحلیلی نظیر منطق بولین و وزندهی افزودنی ساده بر لایه های موجود است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که روش بولین با انتخاب یک مکان در مرحله اولیه و نهایی در جنوب شهر سقز از دقت پایینی برخوردار است ولی مدل وزندهی افزودنی ساده در مرحله اولیه با انتخاب چهار مکان و در نهایت با انتخاب مکان نهایی جهت دفن مواد زاید در جنوب شهر سقز، قدرت تصمیم گیری بیشتری را در امر مکانیابی محل دفن با تفاوتهایی لحاظ می کند. در نهایت با همپوشانی و از مجموع اشتراک این مدلها در محیط Arc GIS، مکان نهایی دفن زباله شهر سقز با مساحت 74 هکتار مساحت و پذیرش 130 تن زباله در هر روز به مدت 20 سال به عنوان مکان پیشنهادی و نهایی دفن زباله شهر سقز انتخاب شد.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، مکانیابی دفن پسماند، روش وزندهی افزودنی ساده، مخاطرات زیست محیطی، شهر سقز
  • فریدون الله یاری، اصغر فروغی ابری، عزت الله عبدالهی نوروزی صفحات 87-116
    «مال امیر» شهری است که در طول تاریخ فراز و نشیب هایی داشته است، این شهر از مناطق جنوب غربی ایران است که عیلامی ها بر آن حکمرانی می نمودندو آثار وکتیبه های به جای مانده از دوران عیلامی مانند: اشکفت سلمان وکول فره در این منطقه خود گویای این حقیقت است. مال امیر پس از عیلامی ها دردوره حاکمیت مادها، هخامنشیان، اشکانیان وساسانیان همچنان یکی از شهرهای مهم و تاثیرگذار در روند تحولات سیاسی، اقتصادی این سلسله ها بوده است. اعراب مسلمان در سال هفدهم هجری مال امیر رافتح کردند واز آن پس این شهر مورد توجه آنان قرار گرفت. دردوران اسلامی وبا تشکیل حکومت های ایرانی تحت نفوذ وسیطره ی حکومت های دیلمیان آل زیار و آل بویه قرار گرفت. پس از آن درنیمه ی دوم قرن ششم تا سال (827ه.ق.) به عنوان مرکز زمامداری حکومت محلی اتابکان لر بزرگ انتخاب شد. این مقاله با هدف تبیین و تحلیل جغرافیای تاریخی مال امیر، بازشناسی و معرفی پیشینه ی تاریخی آن و وضعیت این شهر در دوره ی حکومت اتابکان لر بزرگ سازمان یافته است.این پژوهش با روش تاریخی و اسنادی بر پایه ی منابع کتابخانه ای است و پس از ارزیابی داده های تاریخی وتجزیه و تحلیل آنان به سازماندهی و استنتاج از آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: اتابکان، ایذج، لر، لربزرگ، مال امیر
  • بهرام نجف پور صفحات 117-136
    در سال های اخیر وقوع توفان های گرد و غبار در استان های نیمه غربی کشورمان سبب بروز مشکلات گوناگون برای مردم این مناطق از جمله استان فارس شده است. هدف این پژوهش شناسایی الگوهای گردشی ایجاد کننده گرد و غبار در استان فارس می باشد. برای این منظور ابتدا کد شماره 6 ساعتGMT 12 داده های وضعیت هوای حاضر 8 ایستگاه همدید استان در دوره آماری 2003-1992 استخراج شده است. این کد نشان دهنده وجود گرد و غبار با منشاء خارج از ایستگاه می باشد. سپس با انتخاب روش گردشی به محیطی رابطه بین الگوهای گردشی تراز 500 هکتوپاسکال منطقه خاورمیانه با روزهای توام با گرد غبار ایستگاه های منتخب بررسی شده است. برای داده های الگوی گردشی تراز Hpa500 از زیج الگوهای گردشی مسعودیان استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد رابطه معنی داری بین الگوهای گردشی تراز 500 هکتوپاسکال منطقه خاورمیانه با روزهای گرد و غباری در استان فارس وجود دارد. بطوریکه الگوهای گردشی شماره 5، 6، 6-3 و 8 بیشترین رابطه را با روزهای گرد و غباری استان فارس داشتند. در مجموع الگوی گردشی شماره 5 الگوی گردشی غالب و الگوی شماره 6 الگوی نایب غالب در استان فارس در دوره مورد مطالعه بودند. این دو الگو در فصل گرم سال فعالند. کمترین رابطه نیز مربوط به الگوی گردشی 5-3 می باشد. از نظر ایستگاهی نیز ایستگاه لار فراگیرین ترین ایستگاه در زمان حاکمیت الگوهای گردشی بوده است.
    کلیدواژگان: الگوهای گردشی، ارتفاع ژئوپتانسیل، تراز 500 هکتوپاسکال، گرد و غبار، استان فارس
  • کمال امیدوار*، مهران اژدرپور صفحات 137-158

    یکی از روش هایی که در زمینه های مختلف علمی استفاده شده و می تواند فرایند پیچیده بارش – رواناب را شبیه سازی کند، استفاده از مدلهای شبکه عصبی مصنوعی است. هدف این تحقیق بررسی کارآمدی شبکه های عصبی مصنوعی در شبیه سازی فرایند بارش- رواناب و مقایسه نتایج آنها با مدل HEC – HMS در حوضه آبریز رودخانه اعظم هرات در استان یزد است. داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل بارندگی روزانه به همراه دبی روزانه و لحظه ای رودخانه مزبور طی یک دوره آماری 24 ساله (1361-1385) است. ابتدا بارش نگارهای چندین پیشامد بارندگی و آبنمودهای رواناب آنها مبنای کار قرار گرفت. سپس شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم پس انتشار خطا و استفاده از تابع تبدیل سیگموئید آموزش داده شد. معیار گزینش پارامترهای شبکه در مرحله آموزش، تولید کمترین مقدار (RMSE) در خروجی های آن بود. مدل HMS به روش پیشنهادی SCS و شماره منحنی (CN) اجرا شد. برای ارزیابی کارایی شبکه عصبی مصنوعی، داده های شبیه سازی شده و مشاهده ای مربوط به کل دبی و حجم رواناب، دبی ها و زمانهای اوج مقایسه شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که ضرایب همبستگی کل دبی های مشاهده ای و برآورد شده شبکه عصبی 978/0 و مدل HMS 823/0 است و خروجی شبکه نسبت به خروجی مدل از دقت بیشتری برخوردار است. ضرایب همبستگی مربوط به حجم رواناب برآورد شده و دبی اوج به ترتیب برای شبکه 986/0 و 981/0 و برای مدل 979/0 و 972/0 به دست می آید. مقایسه زمان اوج آبنمودهای واقعی با موارد پیش بینی شده ANN و HMS نشان می دهد که دقت شبکه در این مورد نیز به مراتب از دقت مدل استفاده شده بیشتر است و ضرایب همبستگی شبکه 833/0 و مدل 491/0 برآورد می شود. مقایسه عملکرد شبکه و مدل به کار رفته نشان می دهد که در تمام پارامترهای مورد نظر دقت شبکه بیشتر از مدل HMS است. با انجام آزمون t با سطوح احتمال 95 و 99 درصد، اختلاف معنی داری میان اندازه های مشاهده ای و شبیه سازی شده مربوط به همه پارامترهای مورد بررسی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی (ANN) مدل HEC، HMS، بارش - رواناب، دبی، رودخانه اعظم هرات (یزد)
  • حسین عساکره صفحات 159-178
    تغییر پذیری عناصر اقلیمی علاوه بر بررسی میانگین و تغییرات آن، به وسیله آماره هایی نظیر انحراف معیار، ضریب تغییرات و... قابل برآورد است. در ادبیات اقلیم شناسی ایران، توجه به تغییرپذیری میانگین عناصر اقلیمی، در کانون توجه تحقیقات دهه های اخیر بوده است. درحالی که اندیشمندان اقلیم پژوه جهان، تمایل بیش تری بر مطالعه مشخصات تغییرپذیری و نیز توزیع فراوانی میانگین این عناصر دارند. دراین تحقیق ضمن ارائه یک الگوی بهینه برای مطالعه مشخصات و روند تغییرپذیری، مشخصات نسبی و مطلق تغییرپذیری و نیز مشخصات توزیع فراوانی بارش روزانه شهر زنجان برای دوره آماری 1961-2006 مورد تحلیل قرار گرفت. هرچند بین بارش و مشخصات مزبور رابطه معنی داری وجود دارد اما علی رغم تغییر محدود در میزان بارش، مشخصات توزیع فراوانی بارش کاسته نشده است. این امر بدین معنی است که بارش از سهم تمامی روزها کاسته شده است. ازاین رو در بررسی کلی بارش درطی دوره آماری مورد بررسی، توزیع فراوانی بارش تغییر قابل توجه و معنی داری متحمل نشده است.
    کلیدواژگان: تغییر، تغییرپذیری، بارش روزانه، نمایه مطلق تغییرپذیری، نمایه نسبی تغییر پذیری، روند
  • ابوالقاسم امیر احمدی*، فاطمه جمعه دیزاوندی صفحات 179-198
    شاه جهان در جنوب زون ساختاری کپه داغ و در یال شرقی رشته کوه آلاداغ در عرض جغرافیایی ̊37 تا 25 ̊37 شمالی و طول جغرافیایی 30 ̊57 تا 30 ̊58 شرقی در شمال شرقی ایران واقع شده است.. به لحاظ زمین شناسی و تکتونیک این منطقه نسبتا جوان بوده و عوامل ژئومورفولوژی و هیدرولوژی از توان بالایی جهت دستکاری ارتفاعات برخوردارند. رودخانه های تقریبا موازی و نسبتا متراکم با فواصل یکسان توانسته اند ناهمواری های منطقه را بر هم زده و برای رسیدن به زهکش اصلی خود (رودخانه اترک) انواع سازندها و ساختمانهای تکتونیکی و ساختارهای گوناگون را قطع نموده اند. هدف این تحقیق شناسایی همه جانبه عوامل و فرایندهایی است که موجب ایجاد شبکه های هیدروگرافی انطباق یافته و انطیاق نیافته با ساختمان زمین شناسی و لیتولوژیکی منطقه مورد مطالعه گردیده اند. برای انجام این تحقیق از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، عکسهای هوایی، تصاویر ماهواره ای و همچنین مشاهدات میدانی استفاده گردید. نتایج بدست آمده پس از بررسی عوامل موثر بر شکل گیری انطباق و عدم انطباق نشان مدهد که حدود 11/1554 کیلومتر (56/78 درصد) شبکه آبها دارای انطباق ساختمانی، 4/345 کیلومتر (46/17) دارای عدم انطباق ساختمانی، 49/30 کیلومتر (54 /1 درصد) انطباق لیتولوژیکی و15/48 کیلومتر(43/2 درصد) عدم انطباق لیتولوژیکی، 65/223 کیلومتر(46/98درصد) انطباق یافته گسلی (تکتونیک) و 40/30 کیلومتر (54/1 درصد) عدم انطباق با ساختمان تکتونیکی میباشند. همچنین طول آبراهه ها، پهنای دره ها و ضریب انحنای ماندری و وسعت اراضی زیر کشت در پایین دست شبکه های انطباق یافته بیشتر از شبکه های انطباق نیافته بوده در حالی که از نظر عمق، شبکه های انطباق نیافته نسبت به شبکه های انطباق یافته از عمق بیشتری (32/1 برابر) برخوردارند.
    کلیدواژگان: شبکه های هیدروگرافی، دامنه شمالی شاه جهان، انطباق، عدم انطباق، GIS
  • حمید نوری *، حسنعلی غیور، سید ابوالفضل مسعودیان، مجید آزادی صفحات 199-224
    ابرناکی و بارش از مهم ترین ویژگی های اقلیمی سواحل جنوبی خزر محسوب می شود. گستردگی دریای خزر در راستای عرض جغرافیایی در شمال ایران، وجود رشته کوه بلند البرز در جنوب، در زمان عبور سامانه های چرخندی مهاجر و استقرار الگوهای همدید واچرخندی شمالی، شرایط مناسبی را برای رخداد رویداد های بارشی سنگین تر سواحل جنوبی خزر فراهم می کنند. هدف از این تحقیق بررسی ساز و کار جوی- دریایی خزر در ایجاد گروه های بارشی سنگین و فوق سنگین همرفت و غیر همرفت سواحل جنوبی آن با استفاده از اثر مستقل و متقابل دمای سطح دریا و دمای هوای 2متری است. بر اساس بارش روزانه هفت ایستگاه همدید شمال ایران در سال های1360 تا 1383، پایگاه داده رویدادهای بارشی سواحل جنوبی خزر تشکیل و با در نظر گرفتن 25 و50 درصد احتمال وقوع رخداد آن ها، رویدادهای بارشی فوق سنگین و سنگین منطقه، آماده شد. در هردو گروه بارشی، با استفاده از شناسه همدید ابرهای پایین، بارش های همرفت و غیرهمرفت تفکیک شدند و متغیر های بیشینه، میانگین و سطح فراگیری منطقه ای رویدادهای بارشی سنگین تر سواحل جنوبی خزر، پس از ترسیم نقشه های روزانه هم بارش منطقه در هر کدام از چهار گروه بارشی سنگین و فوق سنگین همرفت و غیر همرفت، محاسبه شد. ازسوی دیگر، داده های روزانه دمای سطح دریا و داده های6 ساعته دمای هوای 2 متری دریای خزر در همین دوره زمانی برای 719 نقطه روی دریای خزر با فواصل 0.25 درجه از سایت های www.ncdc.noaa.gov و www.dss.ucar.edu استخراج شد. میانگین تفاوت بین دمای هوای 2 متری و دمای سطح دریا در روز های مورد بررسی روی دریای خزر، به عنوان شاخص دریافت فعالانه رطوبت به دست آمد و روابط بین این شاخص، دمای سطح دریا و بارش های سنگین تر منطقه بررسی شد. نتایج نشان می دهد که درساز و کار جوی - دریایی، وجود سه شرط اصلی برای ایجاد بارش های سنگین و فوق سنگین منطقه الزامی است. این شرایط عبارتند از افزایش تدریجی دمای سطح دریا همراه با آرایش مناسب از شمال تا جنوب، افزایش میانگین دمای سطح دریا و افزایش اختلاف میانگین دمای هوای 2متری و دمای سطح دریای خزر(شاخص دریافت رطوبت). این شاخص که مهم ترین عامل محسوب می شود، در گروه بارشی فوق سنگین کم تر از سنگین و در بارش های غیر همرفت کم تر از هم رفت است.
    کلیدواژگان: رویداد های بارشی سنگین و فوق سنگین، ساز و کار جوی، دریایی، دمای سطح دریا، دمای هوای 2متری، سواحل جنوبی خزر
  • خدارحم بزی*، اکبر کیانی، عباس جواهری صفحات 225-246
    محله های شهری به مثابه کوچک ترین واحد سازمان فضایی شهر، در پایداری شهری نقشی اساسی ایفا می کنند. توسعه محله، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی توسعه پایدار شهری و اقدامی کلیدی در جهت نیل به توسعه پایدار قلمداد می شود. دیدگاه توسعه محله پایدار، رویکرد نوینی را تقویت می کند که در آن حل مشکلات شهری را در بازگشت به مفهوم محله متصور می شود. در این مقاله شاخص های پایداری در سطح محلات شهر مامونیه و دستیابی به میزان نابرابری های محله ای مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است تا با تاکید بر معرف های توسعه پایدار، به ارزیابی سطوح پایداری در محله های شهر مامونیه پرداخته شود. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری داده ها از طریق پر کردن پرسشنامه و یا مصاحبه با ساکنان می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه افراد ساکن در شهر مامونیه می باشد که طبق فرمول کوکران حجم نمونه 250 مورد بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان پایداری محلات شهر مامونیه پایین تر از حد متوسط(5>83/2>1 با میانه نظری 3) ارزیابی شد. از بین محلات مورد مطالعه تنها دو محله مامونیه و آسیابک از وضعیت پایداری مطلوبی برخوردار بودند. به منظور مقایسه تطبیقی محلات از نظر شاخص های پایداری از شاخص توسعه انسانی استفاده شد که نتایج حاصله نشان می دهد، بین محلات شهر مامونیه از نظر برخورداری از شاخص های پایداری تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص های پایداری، محله مسکونی، شهر مامونیه
|
  • Dr Ahmad Abedi Sarvestani *, Dr Mansoor Shahvali Pages 1-32
    Cultural norms state human-nature interaction by affecting individual and group values system. Ethical norms are the most important ones in which nature and its components become evaluated based on ethical views. There are different ethical normative views toward human-nature interaction. They have been currently categorized into three types of anthropocentric، bio centric and eco centric. Nevertheless، it seems as if these limited supposed categories need to be extended، because there are some other worldviews with regard to human-nature interaction. For example، we can refer to religious worldviews based on the traditions of religions with different evaluated views. Furthermore، there is a need to explore such normative views with respect to community culture and beliefs. Based on descriptive methodology and survey research، present research aimed to explore and indicate ethical normative of human-nature interaction. The research was done in three phases. The first and second were carried out at Shiraz University and the third was done at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Research population included B. A. university students. Multidimensional Scaling and Facet Theory were also used in exploratory and confirmatory stages respectively. Findings indicate that there are three normative views including anthropocentric، eco centric and theocentric toward human-nature ethical interaction. Furthermore، with confirming the proposed theory، a model or a scale obtained that can be used.
    Keywords: Normative Values, Ethic, Human, Nature Interaction, Environment Measurement Scale
  • Soheila Shirmohammadi Pages 33-58

    Statistical methods are one of the useful tools for climatic elements and their behaviors analysis، as well as، modeling and predicting them subtly. In this paper the behavior of time series of annual temperature of zanjan during 1956-2005 have been studied. So، based on autocorrelation، correlation coefficient، and Spearman and Mann - Kendall ways، the data trend was determined. The amount of the annual trend based on the least error squares have been estimated about -0. 04◦C، and based on line equation of regression the direction of the modeling of the trend has been shown. Based on spectrum analysis the significant harmonics of temperature through 95 percent of Interval Confidence have been examined. The cycles of 55 year that reflect trend and the cycles of 2. 3 - 2. 7 years has been shown in temperature of Zanjan. To predicate annual temperature of Zanjan، ARIMA modeling has been used. Two initial models، ARIMA (0، 1، 1) and ARIMA (1، 1، 2) have been chosen. With regard to residue testing، as well as AIC criteria Model، the ARIMA (1، 1، 2)، was found suitable. According to this model the temperature has been predicted for next 20 years. More over Markov chain model were applied on monthly temperature of Zanjan during 1956-2005. Monthly temperature data have followed the two- state Markov chain، so the probability occurrence of a warm month at Zanjan is 0. 1607 and probability occurrence of cold months is 0. 8393. The return period of warm months is about 6 months and return period of cold months is about one month.

    Keywords: Time Series, Harmonic, Markov Chain, ARIMA Model, Zanjan Temperature
  • Dr Mohammad Houssein Rezaei Moghaddam, Dr Shahram Roostaei, Himan Shahabi Pages 59-86
    In current world environmental and mainly urban wastes are originated mostly from massive human habitat areas، and have caused disturbance، uncomfortable landscape، environmental risks and dissatisfaction. Saqqez city with a population of 140000 is one of the largest cities in Kurdistan Province. Due to population increase، consumptions and changes in nutritional habits of people، the use of packaging materials besides imitating consuming pattern have all in recent decades increased the waste volume produced in the city. Despite this problem، there is not still an appropriate way to solid waste disposal in this city. The main goal of this study is applying the role of geomorphic agents in suitable site selecting of urban wastes landfilling. At first stage، operative factors were considered in site selection disposal place and finally by digitizing and weighting، thirteen layers categorized based on existing standards. These layers include: slope، erosion، fault، surface water، ground water، wells، protected area، airport، plant covers، communication lines، power lines، and distance from city and population centers. The above layers were entered to EDRISI and Arc GIS software and specific database formations were prepared for urban waste landfilling and Multi criteria decision making models such as Boolean logic and simple additive weighting method in layers were performed. Then Results indicated that Boolean method was not accurate enough in site selection in early and final stages in south of Saqqez، but simple additive weighting model was more useful at the early stages by introducing four places and a final location for disposal. Finally، overlap and ensemble of these models and subscription in Arc GIS environment، a final landfill site was introduced which has an area of 74 acres for accepting about 130 tons of waste per day for 20 years.
    Keywords: Geomorphology, site selecting of waste landfilling, simple additive weighting method, Environmental risks, Saqqez city
  • Dr Fereidoun Allahyari, Dr Asqar Fouroqi, Ezatollah Abdullahi Nouroozi Pages 87-116
    The (Mal –Amir) is the city with vicissitudes (up and down) through the history، this city has located in the south western of Iran which was ruled by Eilamis. The inscriptions remained from Eilami period such as: Eshkaft – salman، and kool- ferah proven this fact in that area. After Eilami''s ruling، Mal Amir has been governed by Madha، Hekhamanesian، Ashkanian and Sassanian as one of their great cities with great economical، political evolution in that area. Muslims Arab captured Mal Amir in seventeenth year of Hejri and they paid attention to the city after that. In the Islamic time and with Iranian government ships، it was under Daylamian، Alziar and Al Boyeh dominations. Then in the half-second of sixth century till 827 Hejri- Ghamari years، Mal Amir was chosen as center of the local governing of Atabakan lor- Bozarg. This article has been organized for introducing and analyzes the Mal Amir historical geography، recognizing and introducing its historical background، and its state during the Atabakan Lor- Bozorg government. This research is based on library sources، and analytical descriptive Methods. The results are taken after historical data evaluation and analyzing them.
    Keywords: Atabakan, Eizej, Lor, Lor, Bozorg, Mal Amir
  • Dr Bahram Najapour Pages 117-136
    In recent years، dust storm in western part of Iran، especially Fars province، caused various problems for people. The aim of this research is the identification of circulation patterns producing dust storms over Fars province. For this purpose، firstly the Code number 6 of current weather at 12 GMT belongs to 8 synoptic stations during the statistical period of 1992-2003 has been extracted. This code shows dust with sources out of meteorology station. Then the relationship between 500 Hpa circulation patterns in Middle East and dust days at chosen stations were studied by circulation-to-environmental method. For the 500 Hpa circulation patterns data، Masoodian circulation patterns calendar was used. The results of the research showed a significant correlation between 500 Hpa circulation patterns in Middle East and dust days over Fars province. So that، Circulation patterns numbers 5، 6، 3-6 and 8 have the most relationship with dust days over Fars province. Totally، the circulation pattern number 5 was the dominant circulation pattern and circulation number 6 was subdominant circulation pattern over Fars province in that period. These two circulation patterns are active in warm seasons. The circulation pattern number 3-5 has the least correlation with dust days over Fars province. The station of Lar has reported the highest amount during the dominant circulation patterns.
    Keywords: Circulation Patterns, Geo potential Height, 500 Hpa level, Dust, Fars Province
  • Dr Kamal Omidvar *, Mehran Azhdarpoor Pages 137-158

    One of the techniques that has been used in different areas of sciences، and probably would be able to simulate complicated process of rainfall-run off is artificial neural network (ANN). The purpose of this research is to evaluate the applicability of ANN in rainfall- run off simulation and the comparison of the results to those produced by HEC-HMS model in Azam river basin of Herat in Yazd province. The data used in this study are daily rainfall and daily discharge as well as instantaneous peak discharge measured in a time period of 24 years (1982-2006). At first، preparation of rainfall data and the related run off hydrographs of some events was the basic of work، then artificial neural network with error back propagation algorithm and the sigmoid transfer function was trained using the prepared data. The criterion to select and set the network parameters was the production of the least amount (RMSE) value between outputs. HMS model using SCS suggestive procedure (using CN) was also calibrated and used. To evaluate the efficiency of the models، observations and models outputs related to whole flow data، run off volume، the time to peak، and the peak discharge were compared. Findings of this research show that the correlation coefficient (r) between measured and estimated flow data is 0. 978 and 0. 823 respectively for ANN and HEC-RAS models، showing higher accuracy of ANN outputs. About the run off volume and peak discharge، r obtained respectively 0. 986 and 0. 981 for ANN where for the HEC-HMS model these are respectively 0. 979 and 0. 972. Comparing the estimated time to peak to the observed values shows more efficiency of ANN model over the HEC-HMS model as the r for outputs of these to models are respectively 0. 833 and 0. 491. In overall، comparing the application of ANN and HEC-HMS models indicates that for all evaluated parameters the efficiency of ANN is higher than HEC-HMS. However، using t-test it was observed that statistically there is no meaningful difference between the observed and estimated values at the levels of 99 and 95 percents for all parameters.

    Keywords: artificial neural network (ANN), HEC, HMS model, Rainfall, run off, Discharge, Azam river of Herat (Yazd)
  • Dr Hossein Asakereh Pages 159-178
    Variation of climatic elements could be estimated by standard deviation، coefficients of variation and so on. In Iranian climatological literature، variations of climatic elements have main attention during last decades. Meanwhile worldwide climatologist desired to study the characteristics of variations as well as the distribution of frequency average of these elements. In this paper، a useful pattern is presented for studying the variation characters and its trend، absolute and relative variation characters and frequency distribution of daily precipitation of Zanjan city have been analyzed for statistical period of 1961-2006. However there is significant relation between the precipitation and its characters، in spite of a limited variation in the amount of raining، but the character of frequency distribution of precipitation is not decreased. This means that every day have significant decreasing trend. Therefore، in total studying of the precipitation there is no significant variation.
    Keywords: Change, Variation, Daily Precipitation, Absolute variation Index, Relative Variation Index, Trend
  • Dr Abolghasem Amirahmadi *, Fatemeh Jomeedizavandi Pages 179-198
    Shah jahan، based on structural zone is located in south of kapedagh and in eastern side of Aladagh mountains in 37◦ till 37◦25'' northern latitude and 57◦30'' till 58◦30'' eastern longitude of northeastern part of Iran. Geomorphologic and tectonic elements show that this area is partly young and mountains can be affected highly by geomorphologic and hydrologic elements. Rivers branches are parallel and relatively condense placement of them in equal spaces، disordered zone roughness and for getting to their main drain (Atrac River)، they have cut different types of stratum، tectonic construction and various structures. The goal of this research is identification of reasons and phenomena that have caused hydrographic systems of adaptation or no adaptation with the land and lithological structure of the area. To do that the geological plans، typography، satellite pictures and field observations were used. After studying the elements of affecting the adaptation or no adaptation the results show that approximately، 1554/11 km (78/56 percent) waterway have structural adaptation، and 34/54 km (17/46 percent) have no structural adaption، 30/49 Km (1/54 percent) have lithological adaptation and 48/15 (2/43 percent) have no lithological adaptation،223/65 km (98/46 percent) have fault adaptation (tectonic) and 30/40km (1/54) have no adaption to the tectonic structure. Also، waterway''s length، valley''s width and the landscape''s width below the adaption systems are more than no adaption whereas; no adaption systems have more depth than adaption systems 91/32 times).
    Keywords: hydrographic systems, shah jahan northern range, adaptation, no adaptation, GIS
  • Dr Hamid Nouri *, Dr Hassanali Ghayoor, Dr Aboulfazl Masoodian, Dr Majid Azadi Pages 199-224
    Cloudiness and precipitation are the most important variable in the climate of the southern coasts of Caspian Sea. Spreading of Caspian Sea in length of latitude in the North، the existence of Elborze Mountain in the South، are caused that when low pressure pass from area or high pressures are located in the around of Caspian Sea، suitable conditions get ready for generating heavier precipitation in the southern Caspian Sea. The aim of this research is investigation on Air-Sea interaction to produce heavy and super heavy with convective and non-convective sources in the southern coasts of Caspian Sea using SST and 2m air temperature. Based on daily precipitation in seven synoptic stations، super heavy and heavy precipitation events database was formed with regards of 25% and 50% probability (1982 to 2003). These Precipitations were divided into two groups including convective and non-convective on the basis of synoptic codes of clouds. Maximum، mean and coverage area of each precipitation event was calculated based on daily rain maps for each 4 groups. In the other hands، SST and 2m air temperature database has been gotten from www. ncdc. noaa. gov and www. dss. ucar. edu for 719 points on Caspian Sea in 0. 25 grid points. Mean of «2m air temperature-SST» called humidity absorption Index. The relationships between this index and SST and precipitation were studied. The results show that there are 3 conditions for generating of heavier precipitation events including Increasing of SST along with good organized SST and gradients from north to south of Caspian Sea، increasing mean SST all over the Sea and increasing of mean of «2mair temperature-SST» (moisture absorption index). This index that is the most important variable has less amount in non-convective than convective events and in super heavy than heavy precipitation events.
    Keywords: heavy, super heavy precipitation events, Air, Sea interaction, SST, 2m air temperature, the southern coasts of Caspian Sea
  • Dr Khodarahm Bazi *, Dr Akbar Kiani, Abbas Javaheri Pages 225-246
    Urban neighborhoods are as the smallest unit of spatial organization in the city to urban stability. Neighborhoods development will be considered one of the main goals of planning the urban stability development and، it is key action to achieve stable development. Stable community development perspective، will strengthen the new approach، that the solving of the urban problems is perceived back to the concept of neighborhood. In this paper، the stability indicators in Mamuniyeh city neighborhoods'' level and accessing to the neighborhoods'' levels of inequality has been reviewed and analyzed till by emphasizing on stable development representatives، the levels of stability are analyzed in Mamuniyeh city neighborhoods. Research method is descriptive- analytic and method of collecting data is through questionnaires or interviews with residents. Statistical community of the research is all the people who are resident in Mamuniyeh city. Sample size based on Cochran formula is 250 and data analysis has been done by Spss software. Based on the results، the rate stability of Mamuniyeh city neighborhoods was bellower than average (5>2. 81>1 with middle comments 3). Between neighborhoods which were studied، only two Mamuniyeh and Asiyabak neighborhoods had good stable condition. For adaptive comparing of stability of neighborhoods، human development indicator was used so، the results show that there is a significant difference between Mamuniyeh city neighborhoods based on stability indicators.
    Keywords: Assessment, Stability Indicator, Neighborhoods, Mamuniyeh City