فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 108، بهار 1392)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 108، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد باقر بهیار*، مهناز خزایی، هوشنگ قائمی صفحات 1-12
    در این پژوهش با استفاده از آمار ایستگاه های همدیدی واقع در حوضه کارون، رگبارهای شدید در تداوم های 1، 2، 6 و 9 ساعته استخراج گردیده است و شدت - تداوم بارش به روش های رتبه بندی و منحنی تجمعی بی بعد بدست آمده است. در روش رتبه بندی ابتدا رگبارهای هر پایه زمانی به دوره های کوچکتر تقسیم شده و بر این اساس دوره های مختلف رگبارها بر اساس مقدار بارش دریافتی رتبه بندی شده اند. در روش منحنی تجمعی کلیه رگبارهای هر پایه زمانی معین به صورت بی بعد ترسیم شده و خط همبستگی آن به عنوان معرف و میانگین همه رگبارها مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از دو روش فوق مشخص نموده است که نقطه اوج بارش رگبارها در 25 درصد زمان اول و یا 25 درصد زمان دوم بارش رخ داده است. یعنی الگوی غالب در پایه های زمانی انتخابی در حوضه مورد مطالعه، رگبارهای چارک اول و دوم تعیین شده اند.
    کلیدواژگان: شدت، تداوم زمانی بارش، روش رتبه بندی، منحنی تجمعی، حوضه کارون بزرگ
  • حمیدرضا وارثی*، کاووس علی نژاد طیبی، حسین پورقیومی صفحات 13-34
    امروزه مفهوم شهرها بدون وجود فضای سبز موثر در اشکال گوناگون آن دیگر قابل تصور نیست. پیامدهای توسعه شهری و پیچیدگی های معضلات زیست محیطی آنها موجودیت فضای سبز و گسترش آن را برای همیشه اجتناب ناپذیر کرده است. در پژوهش حاضر وضعیت کاربری فضای سبز شهر فیروزآباد مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و پس از بررسی کمی و کیفی کاربری فضای سبز در شهر فیروزآباد، مکانیابی فضایی آن در سطح شهر مورد ارزیابی قرار گرفته و با مقایسه وضعیت موجود این کاربری با استانداردها و سرانه ها به لحاظ کمی، پخشایش آن در شهر مورد ارزیابی و تحلیل واقع شده است. نهایتا با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در نرم افزار GIS و پس از طی مراحل مختلف، مکان های مناسب جهت ایجاد این نوع کاربری پیشنهاد گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، نسبت فضای سبز موجود در سطح نواحی و محلات شهر نامتناسب بوده و کمبود سطحی در حدود 255886 متر مربع وجود دارد. همچنین سرانه این نوع کاربری معادل 50/0 متر مربع برای هر نفر می باشد که با سرانه های استاندارد تفاوت و اختلاف اساسی دارد.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، فضای سبز شهری، مکانیابی، فیروزآباد
  • مصطفی قدمی*، خدیجه محمدی سوادکوهی، آزاده عظیمی، امین فرجی ملایی صفحات 35-54
    خدمات تفریحی و فراغتی از جمله عوامل موثر بر کیفیت تجربه گردشگران در مقاصد گردشگری محسوب می شود، امری که می تواند مستقیما در مدت زمان اقامت آنان نیز تاثیر گذار باشد. هدف این تحقیق، بررسی وضعیت کمی و کیفی کاربری های تفریحی-فراغتی در نوار ساحلی بابلسر است. از نظر روش شناسی مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است. منابع مورد استفاده در این پژوهش شامل: مشاهده و چک لیست، برداشت میدانی، پرسشنامه، منابع کتابخانه ای و استفاده از متون علمی است. جامعه آماری تحقیق مبتنی بر روش کوکران برای تعیین حجم نمونه، شامل گردشگران حوزه، مالکان کاربری های خدمات تفریحی و فراغتی است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفته اند. با استفاده SPSS، از روش های آماری توصیفی و استنباطی چون میانگین، فراوانی و همبستگی به منظور آنالیز داده ها نیز بهره گرفته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، کیفیت کالبدی و خدمات رسانی واحدهای تفریحی و فراغتی در شهر بابلسر در سطح نامطلوبی قرار دارد و در میان جامعه گردشگران بین طبقه اقتصادی-اجتماعی و میزان رضایتمندی آنان از کاربری های تفریحی-فراغتی نوار ساحلی بابلسر رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایتمندی، کاربری تفریحی، فراغتی، نوار ساحلی، بابلسر
  • کرامت الله زیاری*، مهدی عزیزی صفحات 55-74
    هدف این مقاله بررسی عملکرد شهر ابهر بعنوان یک شهر میانی در ساختار توسعه فضایی استان زنجان است. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی می باشد. برای بررسی نقش شهر و حوزه نفوذ آن از روش ها و مدلهای کمی استفاده شده است. مدلهای اقتصادی نشان می دهد، این شهر در بخش دوم و سوم اقتصاد دارای شرایط پایه ای بوده و نقش خدماتی داشته است. در بخش صنعت نیز از رشد مناسبی برخوردار می باشد. بررسی حوزه نفوذ شهر ابهر، بیانگر اختصاص بخش زیادی از خدمات، به حوزه نفوذ خود است. در بررسی ساختار فضایی نیز بدون در نظر گرفتن نقش این شهر، عدم تعادل فضایی در شبکه شهری استان محسوس می باشد. مدلهای جمعیتی نشان می دهد شهر ابهر از توان کشش پذیری جمعیتی بالایی در سطح استان برخوردار بوده، لذا این شهر با توجه به نقاط قوت و داشتن فرصتهای مناسب می تواند در سطح بندی منطقه ای به عنوان مرکزیت خدماتی و صنعتی سکونتگاه های بخش شرقی و جنوب شرقی استان نقش اساسی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شهر میانی، توسعه فضایی، شبکه شهری، حوزه نفوذ، شهر ابهر، استان زنجان
  • علی زنگی آبادی*، عیسی بهاری، رضا قادری صفحات 75-106
    عموما سطح توسعه یافتگی در بین بخش های مختلف اقتصادی یک کشور همانند مناطق آن یکسان نمی باشد، بلکه در بخشهای آموزشی، خدمات بهداشت و درمان، خدمات و رفاه اجتماعی، کشاورزی و صنعت یک کشور عدم تجانس و ناهمگنی به چشم می خورد. یکی از مسایل و معضلاتی که پیش روی برنامه ریزان منطقه ای وجود داشته، رشد و توسعه نابرابر مناطق است، به طوری که با نگاه به توزیع فضایی خدمات در مناطق مشخص می شود که این فعالیت ها به شکل متوازنی توزیع نشده اند. به همین خاطر از جمله معیارهای معمول در برنامه ریزی منطقه ای، سطح بندی نواحی بر اساس برخورداری از شاخص های مختلف توسعه است. خدمات بهداشت و درمان یکی از ارکان اصلی توسعه محسوب می شوند و ارائه خدمات بهداشت و درمان در مناطق مختلف باعث کاهش فقر می شود، لذا شرایط را جهت تربیت و رشد سرمایه انسانی و توسعه اقتصادی و اجتماعی در مناطق مختلف کشور را فراهم می نماید. پژوهش حاضر با بهره گیری از دو تکنیک تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایو استفاده از 22 شاخص بهداشتی به تحلیل و سطح بندی شاخص های بهداشتی- درمانی شهرستان های استان آذربایجان شرقی می پردازد. رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی، تحلیلی و علی و از نوع کاربردی- توسعه ای می باشد و جهت تهیه نقشه ها از نرم افزار Arc/GIS بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد شاخص های بهداشت و درمان در استان آذربایجان شرقی به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف فاحشی بین شهرستان های استان از نظر توسعه خدمات بهداشتی ملاحظه می شود. شهرستان های تبریز و جلفا به ترتیب در بالاترین و پایین ترین سطح قرار گرفته اند و نتیجه به کارگیری تکنیک تحلیل عاملی، شهرستان ها را در 4 سطح ورا توسعه، فرا توسعه، میان توسعه و فرو توسعه قرار داده که شهرستان تبریز در سطح ورا توسعه و شهرستان های آذرشهر، بناب، جلفا، چاراویماق، ورزقان، هریس و هشترود در سطح فرو توسعه واقع شده اند. با استفاده از تکنیک تحلیل خوشه ایو ترسیم نمودار دندروگرام، شهرستان های استان در 4 گروه همگن طبقه بندی شده اند. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت نواحی محروم ارائه گردیده است.
  • سید اسکندر صیدایی*، نصرت مرادی، حسنعلی غیور صفحات 107-142
    در طول شصت سال گذشته جهان شاهد تغییرات چشم گیری در زمینه شیوه مسافرت از یک مکان به مکان دیگر بوده است. در این مدت نه تنها شیوه های مسافرت بلکه مقاصد گردشگری، انگیزه و تعدد این مسافرت ها نیز تغییر نموده است. یکی از این تغییرات پیدایش شکل خاصی از گردشگری به نام اکوتوریسم است که در سال های اخیر رشد بسیار سریعی داشته و به یکی از پدیده های مهم صنعت گردشگری تبدیل شده است. این شکل گردشگری احترام عمیقی نسبت به مردم، مکان های گردشگری و اشیایی که مورد بازدید قرار می گیرند دارد و در آن تاکید خاصی روی حفاظت از منابع طبیعی و فرهنگی، درگیر کردن مردم محلی در فرآیندهای برنامه ریزی و ایجاد رفاه برای این مردم دیده می شود. شهرستان ارومیه واقع در شمال غرب ایران با تنوع منابع اکولوژیکی و فرهنگی، فرصت ها و نقاط قوت بسیار زیادی برای سرمایه گذاری در زمینه توسعه اکوتوریسم دارد. پژوهش حاضر با بررسی این فرصت ها و قوت ها و تعیین نقاط ضعف و تهدیدها، به ارائه استراتژی های مناسب برای توسعه اکوتوریسم این منطقه می پردازد. این پژوهش با توجه به هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع تحلیلی، توصیفی و پیمایشی است. در این تحقیق پس از تهیه کلیات و چهارچوب نظری، جهت کسب اطلاع از مناطق مورد مطالعه و بررسی جایگاه و چگونگی گردشگری در آن منطقه، اقدام به انجام عملیات میدانی گردید. به طور کلی سه پرسشنامه (گردشگران، مردم بومی، مسئولین) طراحی و پس از تکمیل این پرسشنامه ها، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و مدل SWO استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که شهرستان ارومیه با مجموع 40 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیتها و با امتیاز وزنی 13/3 و 82/2 به ترتیب برای نقاط قوت و فرصت، پتانسیل ها و توانمندی های فراوانی برای توسعه اکوتوریسم دارد ولی در عین حال 19 نقطه ضعف و تهدید فراروی اکوتوریسم منطقه به عنوان محدودیت ها و تنگناها و با امتیاز وزنی 78/3 و 22/3 به ترتیب برای ضعف ها و تهدیدها نشان می دهد که اکوتوریسم این منطقه با چالش ها و مشکلات جدی و اساسی مواجه می باشد. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که توسعه اکوتوریسم در توسعه اقتصادی منطقه تاثیر بسیار زیادی دارد و در صورت برنامه ریزی درست و استفاده بهینه و منطقی از جاذبه های اکوتوریسمی و رفع مشکلات و نقاط ضعف و استفاده از فرصت های موجود، می توان شاهد توسعه اقتصادی در زمینه های ایجاد درآمد، اشتغال، تنوع فعالیت های اقتصادی و به طور کلی افزایش سطح رفاه برای مردم شهرستان بود.
    کلیدواژگان: توریسم، اکوتوریسم، شهرستان ارومیه، مدل SWOT
  • هوشمند عطایی*، فخری سادات فاطمی نیا صفحات 143-162
    در این پژوهش، جهت تحلیل زمانی- مکانی چرخندهای ایران در سال 1376 خورشیدی، از محدوده مکانی 30- تا 80 درجه طول شرقی و 0 تا 80 درجه عرض شمالی و داده های ژئوپتانسیل با شبکه بندی 5/2 ٭ 5/2 درجه قوسی در ترازهای 1000، 925، 850، 700، 600 و 500 هکتوپاسکال استفاده گردید که به صورت شش ساعته (00، 06، 12، 18 زولو) از پایگاه داده (NCEP/NCAR) استخراج شده است. بدین صورت که، ابتدا پایگاه داده های ژئوپتانسیل در نرم افزار مت لب ایجاد گردید، در گرادس داده ها به نقشه تبدیل شده و در سرفر نقشه ها ترکیب و مورد بررسی و تحلیل نهایی قرار گرفته است. تحلیل زمانی چرخندهای ایران نشان داد که بیشترین فراوانی چرخندی مربوط به تراز 500 هکتوپاسکال با 2/27 درصد و کمترین فراوانی با 11 درصد از آن تراز 850 هکتوپاسکال می باشد. فصل زمستان با 5/31 درصد چرخندزایی، بیشترین و فصل تابستان با 8/18 درصد، کمترین میزان چرخندزایی را به خود اختصاص داده است. بررسی مکانی چرخندهای ایران حاکی از این است که کم فشار پاکستان در اغلب فصل ها در ترازهای پایین گسترش یافته است. بر روی ایران، چرخندزایی قوی یافت نمی شود و مراکز چرخندی که ایران را تحت تاثیر قرار می دهند عمدتا از مناطق مختلف جغرافیایی نشات می-گیرند و در داخل کشور فعال نیستند.
    کلیدواژگان: چرخندزایی، توزیع فصلی، ارتفاع ژئوپتانسیل، شیو ارتفاع ژئوپتانسیل، ایران
  • بختیار محمدی صفحات 163-176
    در این پژوهش روند آستانه بارش های سنگین ایران با استفاده از داده های 1437 ایستگاه همدید، اقلیمی و بارانسنجی در دوره 40 ساله (1343 تا 1382) بررسی شد. پس از مشخص نمودن آستانه بارش سنگین هر سال، از روش های آماری ناپارامتری من کندال برای تحلیل روند آستانه بارش های سنگین و از روش برآورد کننده شیب خط سن، برای تخمین میزان شیب خط روند، استفاده شد. نتایج نشان داد که روند افزایشی معنی داری در آستانه ی بارش های سنگین سالانه ایران بویژه از سال 1371 تا 1382 مشاهده شده است که این مقدار افزایشی به طور متوسط 5/0 میلیمتر در هر سال برآورد شده است. ضمن این که مقدار حداقل و حداکثر افزایش آستانه بارش برآورده شده نیز به ترتیب 22/0 میلیمتر و 78/0 میلیمتر برای هر سال بدست آمد.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، آستانه بارش، من کندال، بارش سنگین، ایران
  • محمدحسین سرایی*، کمال امیدوار، یحیی علیزاده شورکی صفحات 177-204
    کاهش نابرابری در بهره مندی از منابع و امکانات جامعه، یکی از معیار های اساسی توسعه پایدار به شمار میرود. دراین میان نابرابری های منطقه ای و محله ایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مقاله سعی شده است، علاوه بر مشخص کردن جایگاه شهر میبد در میان کشور به نابرابری های محله ای در سطح شهر میبد نیز مورد تاکید قرار گرفته است. این مهم با استفاده از روش «توصیفی- تحلیلی» انجام پذیرفته است. و از مدلهای آماری مانند آزمون ویلکاکسون جهت مقایسه پایداری بین شاخص های شهر میبد با کشور، و در مرحله دوم، با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، HDI، تکنیک امتیازد استاندارد شده و ضریب پراکندگی(C.V) با استفاده از23 شاخص اقتصادی- اجتماعی به تحلیل و ارزیابی محلات شهرتاریخی میبد پرداخته شده است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که جایگاه شهر میبد در بین شهر های کشور مطلوب است اما نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان می دهد که تنها یک، ششم از محلات از وضعیت مطلوبی برخودار است ودر شاخص HDI شکاف بین پایدار ترین و ناپایدارترین محله 4/1 است. حتی در تحلیل مجموعه عوامل پایداری نیز اختلاف پایدار، 87/0 است که نشان از پراکندگی و شکاف زیاد مناطق در برخورداری از شاخص های پایداری است. در مجموع، پراکندگی فضائی محلات از بعد پایداری به این شرح است که محلات با پایداری قوی و ایده آل در جنوب و جنوب غربی و محلات ناپایدار در مرکز و شرق این شهر واقع شده اند. محلات پایدار در دستیابی به خدمات و امکانات در شرایط بهتری واقع شده و محلات ناپایدار در مرکز به علت بافت فشرده و دشواری گسترش سطح و بخشی در حاشیه به دلیل الحاق شدن به شهر و گسترش افقی، دچار ناپایداری گشته است. بنابراین دستیابی به توسعه پایدار در محلات تنها با بکارگیری راهبرد های منطبق بر نقاط قوت و ارتقاء شاخص ضعیف امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: شاخص اقتصادی، شاخص اجتماعی، توسعه پایدار، محلات، شهرمیبد
  • علی اکبر رسولی*، رقیه روشنی، احمد رضا قاسمی صفحات 205-224
    عنصر بارش یکی از عناصر پیچیده و حیاتی جو زمین است و تغییرات زمانی و مکانی آن می تواند اقلیم ایران را کنترل کند. در این تحقیق به منظور مدلسازی تغییرات زمانی و مکانی بارش، از داده های مجموع بارش سالانه 50 ایستگاه هواشناسی همدید و اقلیمی در خلال سال های 1966 – 2005 که دارای پراکنش مناسبی است، استفاده شد. از آنجا که بارش به عنوان یک عنصر اقلیمی، رفتاری غیر خطی داشته و نیز از توزیع نرمال تبعیت نمی کند، روش های آماری ناپارامتری، ابزاری مفید برای بررسی این عنصر اقلیمی است. لذا در این تحقیق برای نشان دادن روند و معنی داری بارش های سالانه از آزمون ناپارامتری من کندال استفاده شد. توزیع مکانی روندها، میانگین های متحرک و نواحی رطوبتی و تغییرات مکانی بارش های اوج و حضیض در محیط نرم افزار GIS Arc پهنه بندی شد. نتایج نشان می دهد که عنصر بارش روندهای افزایشی و کاهشی در ایران داشته است به طوری که بیشترین میزان روند کاهشی در قسمت شمال غرب و بیشترین روند افزایشی در قسمت جنوب غربی می باشد که در طول 40 سال گذشته رخ داده است. ضمنا تغییرات مکانی بارش در محدوده جغرافیایی خشک و نیمه خشک از نوسانات بیشتری برخوردار بوده ولی از حدود سال 1980 تغییرات در نواحی نیمه مرطوب و خیلی خشک شدت بیشتری یافته است.
    کلیدواژگان: آزمون من، کندال، تغییرات زمانی و مکانی بارش، پهنه بندی، نواحی رطوبتی ایران
|
  • Dr Mohannad Bagher Behyar *, Mahnz Khazaei, Dr Hushang Ghaemi Pages 1-12
    In this study by data of synoptic stations in Karoon basin، the intensive showers with 1،2،6 and 9 hour duration have been extracted and the precipitation time regime has been evaluated by ranking method and non dimensional accumulation curve. In ranking method، first the showers of each time base have been divided to smaller periods and on this basis different periods of showers have been ranked according to the amount of received precipitation. In accumulating curve method، the showers of all specific time bases have been depicted in non dimensional form and the regression line as a representative and the mean of all the showers has been implemented. The results of two mentioned methods show that the peak of shower precipitation occurred in 25 percent of first time and 25 percent of second time of precipitation. This means the dominant structure in the chosen time bases in the studied basin are the first and second quarter of showers.
    Keywords: Precipitation Time Regime, Ranking Method, Accumulation Curve, Great Karoon Basin
  • Dr Hamidreza Varesi *, Kavoos Alinejad Tayebi, Hossein Poorghayoomi Pages 13-34
    Today، the concept of a city without green spaces in any shape is not imaginable. By The results of a city development and their ecological complexity، the existence of green spaces and their development have been inevitable forever. In recent research، the condition of the green space in Firoozabad city has been studied. The methodology in this research is descriptive-analytical and after studying the qualitative and quantitative functions of green areas in Firoozabad city، its spatial location in the city is evaluated and by comparing this condition with standard ones، the extension of it in the city have been analyzed. At last by using the Analytic Hierarchy Process in the GIS software and after passing different stages، suitable places to build this function have been suggested. Results of research show that the ratio of use of existing green areas in city areas is not good and there is a shortage of space about 255886 m2. Also، the precipitate of this function is about 0. 5 square meters per person that is far from standard ones.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process (AHP), City Green Areas, Locality, Firoozabad
  • Dr Mostafa Ghadami *, Khadijeh Mohammadi, Azadeh Azimi, Amin Faraj Pages 35-54
    Recreation and leisure services، is one of the including factors affecting the quality of tourist experience in tourism destinations، something that also can directly affect them about their staying. The purpose of this study is quantitative and qualitative survey of recreational - Leisure uses in the coastal strip of Babolsar. Methodology of this paper is descriptive- analytical. Sources used in this study are: Viewing and checklists، field survey، questionnaire، library resources and use of scientific literatures. Statistical Population sample size with Cochran methods، including tourists، owners of recreational and leisure services uses have been studied by using of random sampling. by SPSS، the descriptive and inferential statistical methods such as mean، frequency and correlations to analyze the data have been used. The results of this study show، the quality of physical and service function of recreation and leisure unites in the Babolsar city is undesirable and among tourists community there is no significant relationship between economic - social class and user satisfaction from recreational - leisure uses in Babolsar coastline.
    Keywords: Tourism, Satisfaction, Recreational, leisure Uses, coastline, Babolsar
  • Dr Keramatolla Zayyari *, Mehdi Azizi Pages 55-74
    This study is an attempt to investigate functions of Abhar city as a medium sized city in Zanjan province spatial development structure. The method of this study is descriptive-analytical. Some quantity models and methods are used in study of the role of this city and its hinterland. The economical models represent that، this city has basic conditions in the second and third economical activities. Not only it has a proper growth in industry، but also it has an important service role. The study of hinterland shows that vast parts of services are allocated in its hinterland. It can be inferred from this study that without Abhar there would be a non equilibrium of spatial in network of province cities. The population models show this city has high elasticity index in province. Because of these advantages، Abhar has a basic role as the industrial and service center of settlements of the Eastern and South Eastern of Zanjan province based on the regional classification.
    Keywords: Medium Sized City, Spatial development, City Network, Hinterland, Abhar city, Zanjan province
  • Ali Zangiabadi *, Isa Bahari, Dr Reza Ghaderi Pages 75-106
    Generally the level of development in different economic sections of a country is not the same as is in its regions، but heterogeneity and incongruity are seen in educational، health services، social services and welfare، agriculture and industry sections of a country. One of the issues and problems which regional planners are facing is the unequal growth and development of the areas، in a way that by taking a look at the spatial distribution of services in areas it is specified that، these services are not provided in a balance manner. Therefore among the general criteria for regional planning program is classifying the regions based on enjoying different development indices. Health services is deemed one of the main bases of development and providing health services in different areas reduces poverty، therefore develop the required conditions for the upbringing and growth of human capital and social and economic development in different regions of the country. The current study analyzes and classifies the health indicators of East Azerbaijan Province Townships by using factor analysis and cluster analysis as well as using 22 health indicators. The dominant approach of this project is of descriptive and analytic as well as applied sort and Arc / GIS software has been used to provide the maps. The research findings show that the health care indicators in East Azerbaijan province have not been distributed in a balance manner and a dramatic difference is seen among the cities of the province with regard to the development of health services. Tabriz and Jolfa are ranked at the highest and the lowest level respectively. The result of using factor analysis technique put the Townships in 4 levels of over-developed، ultra-developed، mid-developed and infra-developed and Tabriz is in over-developed and cities of Azarshahr، Bonab، Jolfa، Charavimaq، Varzqan، Haris، and Hashtrood are in infra-developed level. Using cluster analysis technique and drawing dendrogram graphs the Townships of the province were classified in four homogeneous groups. Finally، some suggestions are presented for improving deprived areas.
    Keywords: Level Classifying, Indicators of Health Development, Factor Analysis, Cluster Analysis, East Azerbaijan Province
  • Dr Seed Eskandar Seydaei *, Nosrat Moradi, Dr Hassanali Ghayoor Pages 107-142
    During past sixty years، the world has seen significant changes in the ways of travel from one place to another. In this time period، not only travel mode، but also tourism destinations، motivation and the number of these travels have been changed. One of those changes is the specific kind of tourism called ecotourism which has had so rapid growth in the recent years and has become one of the important phenomena in the tourism industry. This kind of tourism respects deeply to people، tourism places and things to be visited and it emphasizes specially on the protection of natural and cultural resources، the involvement of local people in planning processes and the creation of welfare for those people. With the diversity of ecological and cultural resources، located in the North West of Iran، Urmia Township has many opportunities and strengths for investing in the field of ecotourism development. Investigating these strengths and opportunities and determining weaknesses and threats، the present study presents appropriate strategies for ecotourism development in this region. According to its aim، the current study is applied and in terms of research method is descriptive analytical، and survey. After bringing about general points and research framework، field study was done in order to gather information on the studied region and investigate the position and the way of tourism in the region. Generally، three questionnaires (tourist، native people، and specialists) were prepared for this study. To analyze data، Spss and SWOT model were employed. Findings show that Urmia Township، with the sum of 40 strengths and opportunities as advantages and with weight points of 3. 13 and 2. 82 for strengths and opportunities، respectively، has many potentials and capabilities for ecotourism development. However، the Township، with the sum of 19 weaknesses and threats as disadvantages and with weight points of 3. 22 and 3. 78 for weaknesses and threats، respectively، has serious challenges and problems in the face of its ecotourism. Furthermore، findings show that ecotourism development has great effects on the region’s economical development، and by planning correctly، using ecotourism attractions optimally and rationally، solving problems and weaknesses and using available opportunities، one can see economical development in the grounds of income، employment، diversity of economic activities and generally، the increase in the welfare of people residing in this township.
    Keywords: Tourism, Ecotourism, Urmia Township, SWOT Model
  • Dr Hooshmand Ataei *, Fakhri Sadat Fateminia Pages 143-162
    In this study، for spatial-temporal analyzing of cyclones in 1376، the spatial range of 30 to 80 degrees of east longitude and 0 to 80 degrees of north latitude and geo potential data with 2/ 5* 2 / 5 degrees of networking in arc levels of 1000، 925، 850، 700، 600 and 500 Hpa have been used. These data are extracted for six hours (00، 06، 12، 18 Zulu) database (NCEP / NCAR). So that، the first geo potential databases were created in MATLAB software، then GRADS changed the data to maps and، SURFER combined maps and the final analysis has been done. Temporal analysis in Iran indicated that the most of cyclones frequency is related to the level of 500 Hpa with 27 / 2 percent and the lowest frequency with 11 percent is for the level of 850 Hpa. Winter with 31/5 percent has the most cyclone and، summer with 18/8percent has the lowest cyclones. Studies of spatial cyclones in Pakistan indicate the existence of low pressure in all seasons، which is developed at lower levels. In Iran strong spin cannot be found and cyclonic centers which affect Iran are mainly derived from different geographical areas and are not active inside the country.
    Keywords: Cyclone, Seasonal Distribution, Geo potential Height, Gradient Geo potential Height, Iran
  • Dr Bakhtyar Mohammadi Pages 163-176
    In this study، trends of threshold heavy precipitation were examined on the basis of measurements of 1437 stations (included synoptic، climatic and rain gage stations) in Iran for the period of 40 years (1964-2003). For this purpose، the statistical method of nonparametric Mann-Kendall test is used for analyzinging the thresholds of heavy precipitation and nonparametric Sen Method for estimating the slope of a linear trend. The results showed that there is a significant increasing trend in threshold of annual heavy precipitation over Iran، especially from 1992 to 2003 and this increasing is estimated as an average of 0. 5 mm per year. Meanwhile، maximum and minimum thresholds of heavy precipitation which is estimated are obtained respectively 0. 78 mm and 0. 22 mm for every year.
    Keywords: Trend Analysis, Thresholds Precipitation, Mann, Kendall, Heavy Precipitation, Iran
  • Dr Mohammad Hossein Saraei, Dr Kamal Omidvar, Yahya Alizadeh Shuraki Pages 177-204
    Reduced inequality in utilization of community resources and facilities is one of the essential standards of sustainable development. In this regard، regional and local inequalities are of special importance. This paper emphasizes district differences in Meybod city level in addition to specifying the position of Meybod city among our country. It was done using a descriptive-analytic method. Statistical models such as Wilkaksun test were also applied to compare sustainability between Meybod city indices with our country and in the second stage، it was analyzed and evaluated by functional analysis technique، HDI، standardized score technique and dispersion coefficient (C. V) using 23 economical-social indices. Studies carried out show that the position of Meybod city is desirable among other cities. However، results from functional analysis show that only on sixth of localities have desirable situation and the gap between the most sustainable and the least stable district is 1. 4 in HDI index. Even in analyzing a series of sustainability factors، the sustainable difference is 0. 87%، representing dispersal and high gap within regions in having sustainability indices. In total، spatial dispersion of localities in sustainability is such that، districts with strong and ideal sustainability are located in the south and western south and the unsustainable districts are in central and eastern parts. Sustainable districts in accessibility to services and facilities are in better condition and the unsustainable districts in center due to compact texture and the difficulty of surface expansion and some parts in the edge became unstable because of adjoining to the city and horizontal expansion. Therefore، accessibility to sustainable development in the localities is possible with applying strategies consistent with strengths and enhancement of weak index.
    Keywords: Economical Index, Social Index, Sustainable Development, Localities, Meybod City
  • Dr Ali Akbar Rasooli *, Roghyeih Roshani, Ahmad Raza Ghasemi Pages 205-224
    Precipitation could be regarded as a complex and a very vital element in the earth atmosphere and its spatial-temporal changes can control Iran''s climate. In the current research، in order to model the spatial-temporal changes of annual precipitation، the data taking from 50 synoptic stations، have been analyzed during the years 1966-2005، with a suitable distribution. The most data sequences are observed as climatic series having non-linear behavior which do not follow a normal distribution. Consequently، some non-parametric statistical methods were first applied to analyze of all data layers at hand. Then، for performance of the significance levels in annual precipitation trends، a non-parametric Mann-Kendal method was introduced. Subsequently، the area distribution of trend، moving mean average، humidity areas، and spatial precipitation changes of the lowest and highest areas mapped in an Arc GIS setting. Initial results show that the most synoptic stations trends are negatively increasing and some less reducing over Iran meaningfully. It was found that the maximum rate of reduction in trend values can be seen in the northern parts of the country، and inversely the maximum increasing trend rates are going to be established in the southern parts of the study area، during the last 40 years. Meanwhile، final findings well illustrate that the spatial changes in precipitation values، particularly in the arid and semi-arid areas، are significantly increasing. Regularly، since the year 1980، such changes have been accordingly intensified in the climatic sub-humid and very dry areas.
    Keywords: Mann, Kendall Test, Spatial, Temporal Precipitation Changes, mapped, humidity areas of Iran