فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 109، تابستان 1392)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 109، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمیدرضا فولادمند*، سحر هادی پور صفحات 1-12
    تابش خورشیدی رسیده به سطح زمین (Rs) در بسیاری از علوم مانند کشاورزی و آبیاری دارای کاربرد فراوانی می باشد، اما اندازه گیری آن در تعداد کمی از ایستگاه های هواشناسی ایران انجام می شود. از این رو می توان از روش های تخمینی Rs استفاده نمود. در این تحقیق از داده های اندازه گیری شده Rs در ایستگاه رشت طی سال های 2004 تا 2006 برای واسنجی معادله ها و طی سال های 2007 و 2008 برای ارزیابی معادله ها استفاده شد و روزهای ابری و غیر ابری نیز از یکدیگر تفکیک شدند. نتایج نشان داد که برای روزهای غیر ابری معادله ساده آنگستروم مناسب تر از سایر معادله ها می باشد. همچنین نتایج نشان داد که برای روزهای ابری هیچ کدام از معادله های ارائه شده برای تخمین Rs مناسب نیستند، اما در صورت نیاز می توان با دقت کمی از معادله ساده پیشنهاد شده به وسیله آلن و همکاران (1998) استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تابش خورشیدی، رشت، روزهای ابری، روزهای غیر ابری، ساعات آفتابی
  • محسن کلانتری *، محمد قصری، محمدکاظم جباری، سمیه قزلباش صفحات 13-32
    تهران به عنوان بزرگترین کلانشهر کشور به سبب شرایط خاص کالبدی، جمعیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از بالاترین نرخ بزهکاری در بین شهرهای کشور برخوردار است. در بخش مرکزی این شهر که به طور تقریبی بر منطقه 12 و بخشی از منطقه 11 شهرداری تهران منطبق است، نسبت وقوع جرایم بسیار بیشتر از سایر مناطق است. هدف مقاله حاضر شناسایی نحوه توزیع فضایی نوع و میزان جرایم مرتبط با مواد مخدر در محدوده بخش مرکزی تهران و بررسی عوامل مکانی و کالبدی تسهیل کننده ارتکاب جرایم در این محدوده از شهر است. روش پژوهش ترکیبی از روش های توصیفی، تحلیلی است و برای شناسایی الگوهای فضایی بزهکاری از آزمون های آماری مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار، آزمون خوشه-بندی، روش درون یابی و تخمین تراکم کرنل در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش به صورت تمام شماری (بدون استفاده از روش های نمونه گیری) از پرونده های کیفری نیروی انتظامی و واحدهای اجرایی مرتبط فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از تاریخ 1/1/87 لغایت 30/11/87 استخراج گردیده است. بدین ترتیب جامعه آماری مطالعه حاضر مجموعه جرایم ارتکابی قاچاق و سوءمصرف مواد مخدر است که در دوره زمانی پژوهش (فروردین تا اسفند 87) در محدوده بخش مرکزی شهر تهران به وقوع پیوسته است. نتیجه پژوهش نشان می دهد پراکندگی جرایم مورد بررسی در بخش مرکزی تهران از الگوی فضایی خوشه ایپیروی می کند، به این معنی که محل های خرید و فروش و سوءمصرف مواد مخدر تحت تاثیر ویژگی های ساختاری و کالبدی این بخش و قرار گیری ایستگاه های مترو و راه آهن در این بخش تاثیر پذیرفته است. همچنین تفاوت در ساختار اجتماعی و اقتصادی ساکنین این محدوده، الگوی مصرف انواع مواد مخدر را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین ساماندهی و توانمند سازی کالبدی این بخش از شهر تهران جهت مقابله با ناهنجاری های اجتماعی مورد بررسی در کنار اتخاذ سیاست های پیشگیرانه اجتماعی و فرهنگی یک ضرورت محسوب می شود.
    کلیدواژگان: کانون جرم خیز، بزهکاری، بخش مرکزی، نقشه جرم، تهران
  • سعید موحدی، حسین عساکره، علی اکبر سبزی پرور، سید ابوالفضل مسعودیان، زهره مریانجی صفحات 33-48
    بارش تغییر پذیرترین پارامتر جوی است که زمان و فصل آن هم دچار تغییر می گردد. شناخت دقیق سازوکار ونحوه تغییرات فصل بارندگی اهمیت بسیاردارد. در این راستا مطالعه فصل بارندگی در استان همدان که از نظر کشاورزی جایگاه ویژه ای در سطح کشور دارد، اجتناب ناپذیر است این مطالعه سعی در شناخت تغییرات فصل بارندگی در استان همدان را دارد بدین منظورتاریخ وقوع، آغاز وخاتمه بارندگی از داده های روزانه بارش در استان همدان استخراج، روند خطی و تغییرات احتمالی آن ها، طی دوره سی ساله 1358 تا 1387 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور مشاهدات به سه دهه مجزا تقسیم و مقایسه گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در دهه اول دوره بارندگی اوایل پائیز آغاز و در بهار پایان می یافت. یعنی دوره بارندگی طولانی بوده است. در دهه دوم فصل بارندگی تغییر خاصی نکرده و فقط در برخی مناطق استان طول دوره بارندگی کوتاه تر ودربرخی نواحی بلندتر شده است. اما در دهه سوم دوره بارندگی جابه جایی محسوسی داشته است. یعنی آغاز بارندگی از زمستان و خاتمه آن به طرف تابستان بوده است. این بدان معنا است که در سال های اخیر فصل بارندگی با سرعتی نسبتا«کند به طرف تابستان در حرکت است. تغییرات روند طول دوره بارندگی نیز نشان دهنده روند افزایشی است. به عبارتی در دوره مورد مطالعه فصل بارندگی طولانی تر شده است، به منظور طبقه بندی تغییرات فصل بارندگی بر روی داده های میانیابی شده و بر اساس»متوسط فاصله اقلیدسی«و به روش ادغام»وارد [1] «تحلیل خوشه ایانجام شد. بر این اساس، استان همدان از نظر تغییرا ت فصل بارندگی به سه منطقه طبقه بندی گردید. منطقه یک با بیشترین وسعت، کوتاه شدن فصل بارندگی را نشان می دهد منطقه دو جابجایی آغاز فصل بارندگی به طرف زمستان را نشان می دهد و در منطقه سوم فصل بارندگی تغییری محسوسی نداشته است.
    کلیدواژگان: فصل بارندگی، روند، آغاز بارندگی، خاتمه بارندگی، تحلیل خوشه ای
  • ابوالفضل عیسی آبادی*، صفی الله شاه قلعه صفحات 49-68
    ایران با توجه به موقعیت خاص ژئوپلیتیکی، شرایط طبیعی و ارزشهای فرهنگی، در طول تاریخ پر فراز و نشیب خود رویدادهای بسیاری را پشت سر گذاشته است. ایران در پهناورترین و کهن ترین قاره جهان یعنی آسیا واقع شده و دو قاره آسیا و اروپا را به هم وصل می کند. از نشانه های اهمیت این پل ارتباطی، اشغال این کشور طی دوجنگ جهانی اول و دوم به وسیله نیروهای متخاصم با وجود اعلام صریح بیطرفی از سوی ایران می باشد. بنابراین «موقعیت گذرگاهی ایران به سبب نقش پر اهمیت که در مبادلات منطقه ای ایفا می کند و هم چنین اثرات عمیقی که بر تحولات سیاسی اقتصادی حوزه های وسیعی همچون آسیای مرکزی و قفقاز، شبه قاره و اقیانوس هند، خلیج فارس و آناتولی وارد می کند، تبدیل به یک موقعیت حساس ژئوپلیتیکی گردیده است. کشور ایران دارای استعدادهای محیطی، جغرافیایی و اقتصادی با قابلیت مبادلات اقتصادی خاص منبعی برای درآمد دولت، چشم اندازی برای دفع یا جذب منابع اقتصادی و پایانه ای برای فعالیت های مخرب اقتصادی به شمار رفته و اینها از جمله مسائل مهم اقتصادی کشور به شمار می روند. ایران با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی و جغرافیایی خاص خود، که کوهستانی بودن مرزهای غربی و بیابانی بودن مرزهای شرقی آن، سبب گسترش قاچاق کالا و دشواری مبارزه با آن شده است وجود مرزهای طولانی با همسایگان، کنترل و نظارت بر ورود و خروج کالاها را از این مرزها را دشوار می سازد. قاچاق کالا با تحت تاثیر قرار دادن وضعیت اقتصادی و اجتماعی افراد جامعه به ویژه اقشار آسیب پذیر، علاوه بر سلامتی، معیشت و اشتغال آنان را تهدید می کند. قاچاق کالا و ارز اگر بزرگترین معضل اقتصاد ایران نباشد، بی تردید برجسته ترین عارضه و علامت بیماری است که اقتصاد کشورمان به آن مبتلا شده است. این مقاله در صدد است تا ضمن بررسی اهمیت ژئوپلیتیک ایران از جهات گوناگون، به بررسی تاثیر ژئوپلیتیک بر قاچاق کالا و تدوام و تاثیر و چینش همسایگان بر تسهیل قاچاق به ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ایران، قاچاق کالا، توسعه یافتگی و مرز
  • صدیقه لطفی*، ایوب منوچهری میاندوآب، حسن آهار صفحات 69-92
    یکی از مهم ترین و پیچیده ترین تحولات اجتماعی جهان در نیم قرن اخیر توسعه شهرنشینی است. رشد شتابان شهرنشینی و ظهور شهرها عواقب و پیامدهای متفاوتی را به دنبال داشته و با آسیب های شهری متعددی همراه شده است از جمله نارسائی های کالبدی، تاسیساتی، اقتصادی وخدماتی، آسیب های زیست محیطی، و بالاخره ناعدالتی های اجتماعی در حوزه های شهری، از جمله پیامدهای شهرنشینی شتابان بشمار می رود. هدف این پژوهش بررسی و شناسایی نحوه توزیع کاربری ها و امکانات و خدمات شهری (سرانه های تجاری، مسکونی، اداری، فرهنگی، آموزشی، و...) در 26 محله شهر مراغه، تبیین کیفیت زندگی (بر مبنای شاخص های اقتصادی، اجتماعی، مسکونی، بهداشت محیط و دسترسی به تسهیلات و خدمات شهری) در 26 محله شهر مراغه و رابطه آن با نحوه توزیع امکانات و خدمات شهری بوده است. روش به کار گرفته در این مقاله توصیفی- تحلیلی می باشد، ابتدا مطالعات اکتشافی به صورت کتابخانه ای و بازدید مقدماتی صورت گرفته و مطالعه میدانی با استفاده از روش پرسشنامه ای انجام شده است. برای تعیین حجم نمونه مورد مطالعه پرسشنامه ها به صورت مساوی در سطح محلات پخش شده است و در نهایت برای تحلیل و رتبه بندی محلات، روش آنتروپی و TOPSIS به کار گرفته شده است. بر اساس نتایج بررسی ها توزیع سرانه کاربری های شهری در محلات نسبت به سرانه های استاندارد پیشنهادی وزارت مسکن و شهرسازی جزء محلات 3-7، 4- 7، 2-7 و1-1 که حتی نسبت به سرانه های استاندارد وضعیت بهتری داشته اند و به سطح ایده آل نزدیک بودند،22 محله دیگر نسبت به سرانه استاندارد و ایده آل مثبت فاصله زیادی دارند. بر اساس شاخص های کیفیت زندگی دسترسی به فضای سبز بیشترین اهمیت را از از نظر شهروندان داشته و از شرایط بهتری برخوردار نمی باشد و در کل نیز عامل دسترسی به خدمات و تسهیلات شهری در رتبه اول قرار دارد. در نهایت نتایج سطح بندی محلات براساس سرانه های شهری و شاخص های کیفیت زندگی نشان میدهد که ارتباط ضعیفی بین سرانه های شهری و شاخص های کیفیت زندگی بوده است بطوریکه فقط 1 محله از26 محله در یک سطح برابر قراردارند. بطور کلی نتایج حاکی از اختلاف زیاد محلات چه در توزیع سرانه های شهری و چه در سطح کیفی می باشد که در برنامه ریزی های آتی باید به توسعه همه جانبه محلات هم از لحاظ کیفی و از لحاظ کمی توجه بیشتر شود، و توزیع تسهیلات شهری بر اساس نیاز محلات باشد
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، نابرابری محله ای، شاخص های کیفیت زندگی، سرانه های شهری، تکنیک های چند معیاره
  • غلامعلی مظفری صفحات 93-112
    فرایند گرم شدن کره زمین در طی قرن گذشته علاوه بر اثراتی که بر میزان هریک از عناصر جوی داشته بر زمان رخداد هر یک از عناصر جوی در طول سال زراعی نیز می تواند تاثیر گذار باشد. به منظور بررسی تغییرات احتمالی در سری های زمانی تاریخ گذر آغاز و خاتمه آستانه های دمای صفر و 5 درجه سانتی گراد در سطح کشور و تشخیص نوع و جهت روند آنها، از داده های دمای روزانه 29 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کشور با حداکثر دوره مشترک 45 ساله(2006-1962)استفاده به عمل آمد. تاریخ آغاز و خاتمه آستانه های دمای 1 صفر و 5 درجه سانتیگراد، بر اساس سال زراعی به صورت کدبندی ژولیوسی استخراج گردید. همگنی سری ها به وسیله آزمون ران-تست تعیین و به روش خود همبستگی بازسازی داده های مفقود انجام پذیرفت. از آزمون رتبه ای من-کندال تصادفی بودن داده ها آزمایش و سری هایی که درسطح اطمینان 95 درصد دارای تغییر یا روند بودند شناسایی گردید، از آزمون گرافیکی من-کندال و میانگین متحرک 5 ساله، نوع و زمان آغاز روند مشخص و میزان تغییرات بر حسب روز محاسبه گردید. یافته های تحقیق نشان داد که تاریخ آغاز دمای 5 درجه سانتی گراد در 11 ایستگاه دارای روند مثبت، برای تاریخ خاتمه دمای 5 درجه سانتی گراد در 10 ایستگاه روند منفی در سطح آلفای 05/0 مورد تائید قرار گرفت. برای تاریخ آغاز دمای صفر درجه سانتی گراد روند مثبت برای 10 ایستگاه و برای تاریخ خاتمه دمای صفر درجه سانتی گراد روند منفی برای 6 ایستگاه در سطح آلفای 05/0 مورد تائید قرار گرفت. آزمون گرافیکی من کندال نیز نشان داد که روندها در کشور به صورت آرام، ناگهانی و هر یک از آنها نیز به صورت صعودی و یا نزولی است.
    کلیدواژگان: سری زمانی، روند، آستانه های بارش، آزمون من، کندال، ایران
  • محمدرحیم رهنما*، مجتبی روستا صفحات 113-126
    مطالعه پیرامون فضای سبز (باغات) به ویژه باغات شهری گر چه در جهان دارای سابقه ی نسبتا طولانی است، ولی در ایران توجه چندانی به این موضوع نشده است. در این راستا، پژوهش حاضر به تحلیل تغییر کاربری و چگونگی حفظ و نگهداری فضای سبز (باغات) شهر جهرم در راستای توسعه ی پایدار طی سال های 85– 1375 می پردازد. این پژوهش حاصل بررسی-های محلی و میدانی در سطح شهر جهرم و تکمیل پرسشنامه و جمع آوری آمار و اطلاعات و استفاده از نرم افزار GIS برای تجزیه و تحلیل فضای سبز (باغات) در محدوده ی مورد مطالعه است. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که طی دهه ی 85– 1375، حدود 36/580 هکتار به علت افزایش محدوده ی شهر به مساحت باغات شهر اضافه شده و 8/190 هکتار از باغات نیز به سایر کاربری های شهری تغییر کاربری داده اند. بیشترین وسعت باغات به اراضی بایر (2/46 درصد) و کاربری مسکونی (44/35 درصد) تبدیل شده است. همچنین از نظر 6/70 درصد مالکان باغی، مهم ترین دلیل و انگیزه ی تغییر کاربری باغات، عوامل اقتصادی (عمدتا ارزش افزوده ی زمین و مسکن)، می باشد. کم آبی و ورود به محدوده ی شهر از دیگر دلایل تغییر کاربری باغات بوده است. برای آزمون تفاوت قیمت های زمین باغی قبل و بعد از تغییر کاربری از طریق نرم افزار SPSS آزمون T-test گرفته شد که قیمت زمین باغی بعد از تغییر کاربری حدود 1/2 برابر افزایش قیمت را نشان می دهد و قیمت اولیه حدود 47/. قیمت بعد از تغییر کاربری می باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد آب مورد نیاز باغات تامین شود و از اراضی بایر داخل شهر برای رفع نیازهای مسکونی و غیرمسکونی استفاده شود تا حفظ و نگهداری باغات در راستای توسعه ی پایدار امکان پذیر گردد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، حفظ و نگهداری، فضای سبز (باغات)، شهر جهرم، توسعه ی پایدار
  • رستم صابری فر صفحات 127-140
    شکاف بین خدمات ارائه شده و انتظارات مردم، یکی از چالش های اساسی ارتباط بین شهرداری و ساکنین شهر می باشد. هدف اصلی تحقیق حاضر آن است تا میزان انطباق خدمات ارائه شده توسط شهرداری مشهد و انتظارات شهروندان مشهدی را مورد بررسی قراردهد. در این تحقیق، از روش توصیفی و تحلیلی بهره برداری شده است. نمونه انتخابی724 نفر از شهروندان مشهدی بوده اند که نظر آنها در پنج سطح کیفیت یعنی فیزیکی، ضمانت، قابلیت اطمینان، پاسخگویی و همدلی پرسیده شده است. داده-های گردآوری شده نیز با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که بین خدمات ارائه شده و انتظارات شهروندان شکاف مشاهده می شود. بیشترین شکاف مربوط به همدلی(65/1-) و کمترین آن مربوط به بعد ضمانت (44/1-) بوده است. در واقع، در تمامی ابعاد بین واقعیت ها و انتظارات تفاوت معنی داری مشاهده می گردد(000/0=P). علاوه بر آن شهروندانی که از سطح سواد و درآمد بیشتری برخوردار بودند، شکاف خدمات را بیش از سایرین ارزیابی کردند(01/0 P <). به همین دلیل، پیشنهاد می شود برای بهبود کیفیت خدمات، ضمن توجه به سیاست های کلان و بلند مدت، برای ارائه خدمات مناسب، در ارتقای آموزش و مهارت کارمندان، عوامل ارائه کننده خدمات و تخصیص بیشتر اعتبار به خدمات اولویت دار، اقدام گردد.
    کلیدواژگان: مدیران شهری، انتظارات، خدمات، شهروندان، مشهد
  • فریبا کرمی*، معصومه رجبی، مریم عسگری صفحات 141-158
    هدف این پژوهش تحلیل فعالیت های نئوتکتونیکی حوضه های زهکشی دامنه شمالی رشته کوه بزقوش (شمال غرب ایران) با استفاده از روش های ژئومورفولوژیکی (شواهد مورفوتکتونیکی و شاخص های ژئومورفیک) می باشد. برای دستیابی به این هدف، علاوه بر بازدیدهای میدانی و مطالعه عکس های هوایی، پنج شاخص ژئومورفیک در 20 حوضه دامنه شمالی رشته کوه بزقوش محاسبه شدند. محاسبه شاخص ها با استفاده از نقشه های توپوگرافی (50000: 1)، نقشه های زمین شناسی (100000: 1) و عکس های هوایی (20000: 1) منطقه انجام گرفت. نقشه ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS ترسیم شدند. نتیجه تحلیل شاخص ها نشان می دهد که 40 درصد حوضه های زهکشی دامنه شمالی رشته کوه بزقوش بویژه در بخش های میانی آن، دارای فعالیت تکتونیکی زیاد می باشند. 35 درصد منطقه مورد مطالعه که حوضه های زهکشی بخش های شرقی و برخی حوضه های میانی را دربرمی گیرند دارای فعالیت تکتونیکی متوسط هستند و در 25 درصد بقیه حوضه ها که به نواحی غربی رشته کوه بزقوش مربوط می شوند فعالیت تکتونیکی کم می باشد. پدیده هایی مانند پرتگاه های گسلی، مخروط افکنه های چند نسلی، دره های خطی، آبشارها، چشمه های آب گرم و آب سرد از جمله شواهد مورفوتکتونیکی هستند که به وفور در حوضه های با فعالیت زیاد و متوسط تکتونیکی در دامنه شمالی رشته کوه بزقوش دیده می شوند.
    کلیدواژگان: نئوتکتونیک، مورفوتکتونیک، شاخص های ژئومورفیک، رشته کوه بزقوش
  • تقی طاوسی*، اکبر زهرایی صفحات 159-170
    «گرد و غبار» یکی از پدیده های جوی است که پیامدهای ناگوار زیست محیطی به دنبال دارد. اهواز در استان خوزستان از جمله شهرهایی است که از گرد و غبار در رنج است. در این پژوهش پس از تعیین نرمال نبودن روزهای همراه با گرد و غبار، با استفاده از روش های ناپارامتریک به مدلسازی تغییرات و برآورد سری های زمانی روزهای گرد و غباری شهر اهواز در دوره آماری (2005-1951) پرداخته شد. چگونگی روند روزهای گرد و غباری به کمک روش های مقایسه میانگین دو نیمه دوره آماری، روش من کندال و Sen’s تحلیل شد. پس از تعیین روند در مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه، معادله شیب روند گرد و غبار تعیین شد و سرانجام وقوع آن برای سال 2015 برآرود گردید. نتایج نشان داد که بیشینه روزهای گرد و غباری در دوره گرم سال رخ می دهد. همچنین فراوانی گرد و غبار به لحاظ سری های زمانی، در نیمه دوم دوره آماری نسبت به دوره اول افزایش چشمگیری (دو برابر) داشته است. بطورکلی، به غیر از ژانویه، روند افزایشی گرد و غبار در همه ماه ها، فصول و در مقیاس سالانه در سطح 95 تا 99 درصد معنادار بود.
    کلیدواژگان: پدیده گرد وغبار، مدلسازی، مدل SEN' S، اهواز، من کندال
  • محمود علایی طالقانی*، منصور سعیدی کیا صفحات 171-186
    در این تحقیق به دو روش استنباطی- تحلیلی و وزنی، رابطه بین مولفه های ژئومرفولوژی با منبع آب زیرزمینی دشت ذهاب واقع در مغرب استان کرمانشاه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در روش اول، با استفاده از داده های چاه های اکتشافی و پیزومتری، تغییرات سطح آب زیرزمینی دشت ذهاب با عناصر ژئومورفولوژی این دشت مورد ارزیابی مقایسه ای قرار گرفته است و در روش دوم نیز با استفاده از تلفیق 7 متغیر: شیب، زمین شناسی، ژئومورفولوژی، کاربری اراضی، هیپسومتری، بارش و تراکم زهکش در محیط GIS، مبادرت به پهنه بندی حوضه به واحد های هیدروژئومورفولوژی گردید. نتایج حاصل از هر دو روش بیانگر رابطه معنی دار بین عناصر ژئومورفولوژی و منبع آب زیر زمینی در دشت ذهاب می باشد. در واقع این بررسی نشان داده است که هرچند دشت ناودیسی انباشته از مواد رسوبی جوان زمینه تشکیل سفره آب زیرزمینی در دشت ذهاب را فراهم آورده است، اما نقش اصلی در تغذیه این منبع را مخروط افکنه های حاشیه شرقی دشت ذهاب و بستر سیلابی رود جگیران بعهده دارند. این عوارض علاوه بر نفوذ مستقیم 112/5 میلیون متر مکعب آب برگشتی کشاورزی و 147/4 میلیون متر مکعب آب باران (البته با مشارکت رسوبات سطح دشت)، موجب نفوذ 570/7 میلیون متر مکعب آب از جریان سطحی نیز می شوند. تقسیم بندی حوضه دشت ذهاب نیز نشان داده است که از نظر هیدرو-ژئومورفولوژی، دشت تراکمی با رسوبات آبرفتی و مخروط افکنه ای بیشترین نقش در نفوذ آب به داخل زمین را دارند. دشت های فرسایشی(گلاسی) پوشیده از مواد دامنه ای از این لحاظ در درجه دوم و دامنه های نامنظم با مواد واریزه ای در درجه سوم اهمیت قراردارند. نقش اراضی بد لندی در تغذیه دشت نیز غیر مستقیم است. اراضی بد لندی آب حاصل از بارش را به جریان سطحی تبدیل می کنند و این آبها نیز توسط رودخانه جگیران به روی مخروط افکنه حاشیه شرق دشت ذهاب زهکشی شده و در آنجا نفوذ داده می شوند.
    کلیدواژگان: سفره آب زیر زمینی، دشت ذهاب، ژئومورفولوژی، هیدروژئومورفولوژی
  • مجتبی ذوالجودی، سیده مژگان قاضی میرسعید*، زهرا سیفری صفحات 187-194
    در انجام این پژوهش، سعی شده است میزان دقت و صحت برونداد و در نتیجه کارایی مدل در پیش بینی 24 و48 ساعته پدیده بارش با انتخاب طرحواره های مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد. از اینرو به منظور راست آزمایی محصول مدل، دو وضعیت بارش و عدم بارش در نظر گرفته شده است و با تعیین چهار آستانه برای بارش جدول توافقی تشکیل و امتیازهای مهارتی محاسبه گردیده است. نتایج واکاوی گویای آنست که در بین پیکربندی های مختلف، خروجی مدل برای دو پیکربندی KFMYJ و GDMYJ که در هر دو از طرحواره لایه مرزی Mellor-Yamada-Janjic استفاده شده به واقعیت نزدیک تر و از دقت قابل قبول تری برخوردار است. نسبت صحیح (PC) چهار آستانه، بدون بارش (≤ 1/0)، بیشتر از 1/0 و کمتر یا مساوی 1 میلی متر (1 ≥ و >1/0)، کمتر یا مساوی 10 میلی متر و بیشتر از یک (10 ≥ و >1) و بیشتر از 10 میلی متر (<10) جهت پیش بینی های 48 ساعته مقادیر قابل قبولی دارد به گونه ای که در مجموع در حدود 80 درصد موارد، پیش بینی رخداد یا عدم رخداد بارش به درستی انجام شده است. مقدار H که نشان دهنده آهنگ برخورد است برای آستانه کمتر از 1/0و بیش از 10 میلیمتر نزدیک به یک می باشد بدین معنی که مدل برای این دو آستانه از دقت بالاتری برخوردار است؛ این کمیت برای محدوده بین یک دهم تا یک میلیمتر، مقدار 3/0 را به خود اختصاص داده است که نشان دهنده ی ضعف نسبی مدل در این محدوده می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی بارش، راست آزمایی، جدول توافقی، طرحواره فیزیکی، مدل WRF
  • هادی رفیعی*، ناصر شاهنوشی، محمد رحیم رهنما صفحات 195-214
    از جمله راهکارهایی که در بازیافت مواد مدنظر می باشد، اجرای طرحهای تفکیک زباله از مبدا توسط خانوارها می باشد که اساس این گونه طرحها، بر مشارکت خانوارها استوار می باشد. هدف اصلی این مطالعه بررسی و ارزیابی مناطق مختلف شهری از نظر مشارکت خانوارها در تفکیک از مبدا زباله در شهر مشهد و رتبه بندی آنها می باشد. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از حدود 603 خانوار شهر مشهد در سال 1388 بدست آمد. نتایج رتبه بندی مناطق که با استفاده از برنامه ریزی چندمعیاره و تکنیک برنامه ریزی توافقی صورت گرفت نشان می دهد که از نظر میزان مشارکت، مناطق با درجه توسعه یافتگی متوسط در رتبه اول، محروم در رتبه دوم و برخوردار در رتبه سوم قرار دارند. در انتها، با توجه به نتایج بدست آمده، طرحها و راهکارهایی اجرایی در خصوص افزایش مشارکت خانوارها ارائه شد.
    کلیدواژگان: تفکیک از مبدا، زباله، رتبه بندی مناطق، برنامه ریزی چندمعیاره، برنامه ریزی توافقی، مشهد
  • حمید نوری*، حسنعلی غیور، سید ابوالفضل مسعودیان، مجید آزادی صفحات 215-238
    مدل های پیش بینی عددی وضع هوا در سال های اخیر، کاربرد های گسترده ای در زمینه های مختلف به ویژه پیش آگاهی از وقایع فرین و شناخت ساختار دینامیک پدیده های جوی داشته اند. این پژوهش با استفاده از مدل پیش بینی عددی WRF ساختارهای دینامیک و ترمودینامیک رویدادهای بارشی سنگین موجود در الگوهای مختلف همدیدی سواحل جنوبی خزر را بررسی می کند. پایگاه داده رویدادهای بارشی سواحل جنوبی خزر تشکیل و با در نظر گرفتن 25 و50 درصد احتمال وقوع رخداد آن ها، رویدادهای بارشی فوق سنگین و سنگین منطقه، فراهم شد. سپس با استفاده از تحلیل خوشه ایبه روش ادغام وارد، الگوهای اصلی فشار تراز دریا برای هر کدام از گروه های بارشی سنگین و فوق سنگین ترسیم شد. مجموعه داده های مورد نیاز برای اجرای مدل WRF (داده های جو بالا و سطح زمین) از سایت www.dss.ucar.edu استخراج و برای الگوهای مختلف همدید فشارتراز دریا(16 الگو) در سه مرحله (WPS، WRFV3 و ARWpost) اجرا و سرانجام برای مدل های مناسب تر از نظر پیش بینی مقدار بارش و الگوی مکانی بارش، نقشه ی متغیرهای مختلف جوی، ترسیم، مقایسه و تحلیل شد. برخی از نتایج نشان داد که به طور میانگین سرعت باد روی دریا در گروه بارشی فوق سنگین و در الگوهای همدید پرفشار کم تر از 12 متر در ثانیه و در الگوهای همدید کم فشار، بیش از 15 متر بر ثانیه است. سرعت باد در گروه بارشی سنگین، در الگوهای پرفشار کم تر از 10 متر برثانیه و در الگوهای کم فشار بیش تر از 10 متر بر ثانیه است. در زمان استقرار سامانه های پرفشار، با توجه به دمای مناسب سطح دریا و کم تر بودن دمای 2 متری هوا نسبت به آن، مقدار گرمای محسوس روی دریاچه خزر افزایش یافته به طوریکه در بارش های سنگین به طور میانگین به 200 وات بر متر مربع و در بارش های فوق سنگین به 350 تا 400 و در فرین ترین بارش های سنگین منطقه به بیش از 950 وات بر متر مربع می رسد. مدل WRF در پیش بینی مقدار و الگوی مکانی بارش های ناشی از الگوهای همدید پر فشار ضعیف تر از الگوهای همدید کم فشار عمل می کند.
    کلیدواژگان: بررسی دینامیک، رویدادهای بارشی سنگین و فوق سنگین، سواحل جنوبی خزر، مدل WRF
|
  • Dr Hamidreza Fooladmand *, Sahar Hadipoor Pages 1-12
    Solar radiation (Rs) has many applications in most sciences such as agriculture and irrigation; however، its measurement has been done in few weather stations of Iran. Therefore، estimation methods were used. In this study، weather data of Rasht station، from 2004 to 2006 were employed for calibration of some equations، and weather data of years 2007 and 2008 were used for evaluating the obtained equations for estimating Rs. For this purpose the cloudy and clear- sky days were separated. The results for non-cloudy days showed that the Angstrom equation was more appropriate than the other equations. Also، the results for cloudy days demonstrated that none of the equations were appropriate; however، the equation proposed by Allen et al.، (1998) can be used with low accuracy.
    Keywords: Solar radiation, Rasht, Cloudy days, Clear, sky days, Sunshine hours
  • Dr Mohsen Kalantari *, Mohammad Ghasri, Mohammad Kazem Jabbari, Somaeih Ghezelbash Pages 13-32
    Tehran، the largest metropolis of Iran، due to specific physical، demographical، social، economical and cultural situations generates larger crime rate than other cities of Iran. In central business district of Tehran، which sits in the area No. 12، and No. 11 of Tehran municipality، crime occurs more than other part of the city. This paper aimed at identifying the spatial distribution of drug related crimes in the central business district of Tehran city and investigating of spatial and physical crime facilitators in this part of the city. This article based on descriptive and analytic methods and the spatial patterns of crime in this part of the city have been identified through some statistical methods including: Mean Center، Standard Deviation Ellipse، Test for Clustering، Interpolation method and Quartic Kernel Density Estimation using geographical Information systems. The study population as all the numbers (without the use of sampling techniques) from the police and criminal cases related to administrative units of the Greater Tehran police commander on 1/1/87 till 30/11/87 has been extracted. Thus the present study collection of crime statistics community committed drug trafficking and abuse that in studied period (April to March 87) within the central business district of Tehran have occurred. The results of this study show that spatial distributions of drug-related crimes in CBD of Tehran city are significantly clustered which indicate the relationships between drug dealing and abusing places and the structural and physical characters of this part of the city. Moreover، the spatial pattern of crime in CBD of Tehran affected by the location of subway and rail stations in this part of the city. In addition، different social and economical characters of the residents of the CBD of Tehran city have influenced the patterns of drug abuse in this part of the city. So organizing and physical enabling along with taking preventive approaches through social and cultural programming is essential to reduce crime in this part of the city.
    Keywords: Crime Hotspot, Central Business District (CBD), Crime Map, Tehran
  • Dr Saeed Movahedi, Dr Hossein Asakereh, Zohreh Maryanji Pages 33-48
    One of the most variability of atmospheric parameter is precipitation، which changes seasonally. It is important to understand exact characteristic of rainfall seasonal variable. Therefore، it is unavoidable to study rainfall season in Hamedan province، because Hameden is one of the important centers of agriculture in Iran. In this research، the seasonal variability of rainfall is considered in Hamedan province. For this object، precipitation، onset and cessation data were extracted and the trend and seasonal variability of rainfall were analyzed during 30 years (1979-2009)، so observations were divided to three separated decades. The result of this study show the duration of rainfall is from early falls until end of spring in the first decade. This result indicated that the duration of rainfall is long. In the second decade، there is no significant change in rainfall season، but only in some part of the province، the rainfall duration is shorter and in the other part it is longer. Nevertheless، in the third decade there is considerable movement. The onset of rainfall duration has been in winter and cessation of rainfall duration has been in summer. It means that rainfall season has moved to summer slowly in recent years. The trend of rainfall duration has increasing trend. On the other hand، the duration length of rainfall is longer than before. In order to classify، rainfall seasonal variability is interpolated and the cluster analysis is done base on the “Oghlidos distance” and “Ward” integrated method. According to this method، Hamedan province is classified to 3 groups. The first group indicates the shortfall in the most parts، the second group indicates rainfall season onset is moved to winter، and in the third part the rainfall season has not had any changes.
    Keywords: Rainfall season, Trend, Onset rainfall, Cessation rainfall, Cluster analysis
  • Dr Abolfazl Esaabadi *, Safeiollah Shahghale Pages 49-68
    Iran passed wide range of events over her controversies history. It has great special geopolitics position، natural resources and cultural values. Iran is in Asia and connects Asia to Europe. Iran as relational bridge has an important role so that it could be an important center during first and Second World War for enemies'' forces in spite of explicit neuter declaration from Iran. Pass way position of Iran and the significant role which it is playing on regional trade and also deep effectiveness and out put on eco-politic in central Asia and Caucasia and Indian Ocean، Persian Gulf، and Anatoly turn it in to sensitive geo politic position. Iran has geographical and economical aptitude with trade economical tendency for government income and it would be out look for removing or absorbing of economical resources where devastating economy activity may be happened. These are important economy issues. Iran has mountainous west border and also desert east boundary that may cause goods contraband and because of long border with neighbors، Iran face to many problems in control of goods contraband imported or exported. Goods smuggling، influences individuals'' economic and social position in general and vulnerable people in particular. It also، hurt their health، employment، and living. If Goods and foreign exchange smuggling are not one of the most important problem in our country، but it is the most important sign of illness which our economy is afflicted to it. In this article، the importance of Iran''s geopolitics in every aspect، and how this position has influenced goods smuggling and its continuity is analyzed. Moreover، how neighbors and their position have influenced this smuggling is analyzed in this study.
    Keywords: geopolitics, Iran, goods smuggling, development, boundary
  • Dr Sedeigheh Lotfi *, Ayub Manochehri, Hassan Ahaar Pages 69-92
    One of the most important and complicated social transitions has been growth of worldwide urbanization. The rapid growth of urbanization and cities has had different consequences which is associated with much urban vulnerability. Physical، installation، environmental، economical and social inequalities have been the results of such urban growth. This paper aims to study and identify the quality of land use distribution and urban services in the twenty six neighborhoods of Maragheh to determine the Urban Quality of Life (UQL). The methodology of the research is based on the descriptive and analytical methods. At first discovering studies have been done in libraries and by simple survey and a field work has been done. To determine the sample bulk questionnaires are distributed equally and finally، Entropy and TOPSIS techniques are applied for analyzing and ranking the level of UQL in the neighborhoods of city. The results form land use distribution per capita revealed that the neighborhoods of 7-3، 7-4، 7-2 and 1-1 showed a better UQL compared to the standard level provided by the Ministry of Housing and Urban Planning. The rest of 22 neighborhoods had a lower level of UQL which indicated the social inequality among the different areas of the city. The study showed that accessibility to green space has been the most important concerns of the city''s residents. Also ranking of neighborhoods on the base of urban per capita and the indexes quality of life revealed that there has been a weak relation between urban per capita and the indexes of quality of life، as only one neighborhood from 22 had an equal level of both. In general، the results indicated that there are considerable gap among the neighborhoods with respect to per capita distribution and the quality of urban infrastructures. It could be concluded that the future planning policies should concentrate on the reduction of neighborhood inequality in both qualitative and quantitative aspects to distribute urban facilities on the base of resident needs.
    Keywords: social justice, neighborhood inequality, quality of life indexes, urban per capita, TOPSIS, Maragheh
  • Dr Gholamali Mozafari Pages 93-112
    The global warming process during last century has not only affected on meteorological elements but also affected on onset and end of each meteorological elements. For studying probability changes in time series of onset and end date of temperature thresholds 0 and 5 centigrade in country level and deciding the kind and its direction، daily temperature data during the past 45 years (1962-2006) for 29 synoptic meteorology stations have been used. For doing this research، first، extract onset and end date of temperature in Gliosis code has been implied. The homogeny of time series was tested by run-test and construct missing value by auto-correlation. For distinguishing random data and trends which had in 95% of trusty level some changes، Mann Kendal method was used. The type and onset time trend was calculated and the changes were also calculated in terms of days with graphic of Mann Kendal and moving average 5 year. The findings of this research shows that there are positive trend at Alpha level 0/05 for onset date of 5 centigrade temperature at 11 stations، negative trend for end date of 5 centigrade temperature at 10 stations. There are also positive trend at Alpha level 0/05 for onset date of 0 centigrade temperature at 10 stations، negative trend for end date of 0 centigrade temperatures at 6 stations. The graphical Mann Kendal test also showed that trends could be as calm; jumping that each of them could be as descending and ascending.
    Keywords: Time series, Trend, Temperature Threshold, Mann, Kendal test, Iran
  • Dr Mohammad Rahim Rahnama *, Mojtaba Roosta Pages 113-126
    Green spaces، especially urban gardens have been a subject of study in many countries for a long time، but the subject has been mostly overlooked in Iran. Therefore، this study tries to analyze the changes in land use and how we can protect green spaces (gardens) in Jahrom in line with sustainable development in 1996-2006. The data in this study were collected through local investigations and field studies in Jahrom County، questionnaires، collecting data and statistics، and we have also used Arc GIS software for data analysis. The study results show that in 1996-2006، due to extension in the urban area، 580. 36 hectares were added to total green spaces and 190. 8 hectares of garden lands have suffered changes in land use. Changing to barren land (46. 2%) and housing land (35. 44%) were the main changes in land use. Furthermore، 70. 6 percent of garden owners consider economic motivations (value added of housing and housing land) as the main reason of change in land use. Lack of irrigation water and entering the urban area were also among the reasons of changing land use. To test the differences between price of garden land before and after change in land use، we carried out a T-test by SPSS، which revealed that the price of garden lands has increased 2. 1 times after change in land use. The original price of garden land was 47% of land price after change in land use. Therefore، we propose supplying irrigation water needed for gardens، and making use of barren lands within the urban area for housing and other related needs so that we can protect and maintain urban gardens in line with sustainable development.
    Keywords: Change in land use, Preserving, Green Space (Gardens), Jahrom City, Sustainable Development
  • Dr Rostam Saberifar Pages 127-140
    The gap between supplied services and people’s expectations is a fundamental problem upon the connection between municipality and citizens. The main objective of this research is to survey the synchronization measure of supplied services by Mashhad’s municipality toward Mashhad citizens’ expectations. Descriptive and Analytical Methods are implemented in this research. Chosen Sample contains 724 of Mashhad citizens; their views are asked in five levels: Tangibles، Assurances، Reliability، Responsibility، and empathy. Collected data were analyzed using the SPSS software. The results show that there is a gap between supplied services and people’s expectations. The most gap refers to empathy (-1. 65) and the least gap refers to physical (-1. 44). Really، in all aspects a meaningful difference can be seen between facts and expectations (P-0. 000). Whereas the citizens who enjoy a higher literacy and income، they have evaluated the services gap more that the others (P<0. 01). For this reason، it is suggested moreover to regard major and long-termed policies، improve in staff’s training and skills، services supplier factors، and devote more credit to prioritized services in order to improve services quality
    Keywords: Civil Managers, expectations, services, citizens, Mashhad City
  • Dr Fariba Karami *, Dr Massumeh Rajabi, Maryam Asgari Pages 141-158
    The aim of this study is analysis of drainage basins neotectonic in the north slope of Bozqoosh Mountains by geomorphological methods. To attain this aim، It used of field observation، areal photographs and five geomorphic indexes in 20 basins of the north slope of Bozqoosh Mountains. Indexes were calculated by topography maps (1:50000)، geological maps (1:100000) and areal photographs (1:20000). All of maps drew by Arc/GIS. The results show that 40 % of drainage basins in study region have high activity tectonic. This basins located in middle portion of Bozqoosh Mountains. 35% of basins have moderate values of tectonic activity. They located in eastern portion of study region. 25% of basins of Bozqoosh have shown the lowest values of tectonic activity. There are numerous of morphotectonic evidences such as fault scarps، alluvial fans، fault valley، water fall and etc. which are in the north slope of Bozgoosh Mountains with high activity tectonic.
    Keywords: Neotectonic, morphotectonic, geomorphic indexes, Bozqoosh Mountains
  • Dr Taghi Tavuosi *, Akbar Zahraei Pages 159-170
    The Dust is one of the weather phenomena that have negative environmental effects and consequences. The central city of Ahvaz in Khuzestan province is one of cities that in every year witnessed the dust in its environment. In this study، after determining that the dust phenomena data are abnormal، using the SEN''S nonparametric model been proceed to modeling of changes and survey the time series of dust phenomena in Ahvaz during the statistical period (1951-2005). In this study، using three method of two half average، Mann-Kendall and SEN''S the analysis of dust phenomena in Ahvaz has been performed. After determining the trend monthly، seasonal and annual scales proceed to determine the slop equation for dust phenomena that by using it you can predict occurrence of them in 2015. The results of this study first showed that most of dust phenomena occur in the warm period of year in Ahvaz. The frequency of phenomena in the second half of statistical period has had salient increase (double)، than the first period. Totally، increasing trend of dust phenomena، except in January، has been 95 and 99 percent significant in annual months and seasonal scale level.
    Keywords: Dust phenomena, Modeling, SEN'S model, Ahvaz, Mann, Kendall
  • Dr Mahmud Alaei Taleghani *, Mansoor Saeedikia Pages 171-186
    In this research، the relationship between geomorphologic factors with underground water resources in Zahab plain (in west of Kermanshah) has been analyzed using by analyzing-deducing and weighting methods. First، by using of pizometeric and exploratory well data، variation of water table in Zahab plain has been comparative analysis with geomorphic unites and then، the Zahab watershed was zoned in hydro-geomorphic units by overlapping of seven environmental variables such as: slope، geology، geomorphology، land use، hypsometry، rain fall and drainage density in GIS environment. Results of both of methods have shown significantly relation between geomorphic features and underground water resources in Zahab plain. In fact this study showed that although the syncline plain with young sediments prepared a suitable bed to form aquifer in Zahab plain، but alluvial fans in easterner part of Zahab plain and floodplain of Jegiran River have the main role to feed it. These features not only penetrate 5/112 m-m³ agriculture return water and 4/147 m-m³ water from rain (of course together with plain sediments)، also cause penetrate 7/570 m-m³ water from run off was penetrated in to the Zahab plain aquifer. Dividing of Zahab watershed in to hydro-geomorphologic units indicates that deposited plain with alluvial sediments and alluvial fan has the most important role to penetrate the water in to the underground. Erosive plains covered with slope material، are second importance in this regard. Irregular and uneven slopes also have influence on water penetration when they are covered with scree and badlands have indirect role in water penetration. The runoff of these areas penetrates in to the Zahab aquifer through alluvial fans when they are drained in to the eastern part of Zahab plain through Jegiran River.
    Keywords: Underground water table, Zahab Plain, Geomorphology, Hydro geomorphology
  • Dr Mojtaba Zoljoodi, Mozhgan Ghazi Mirsaeed *, Zahra Seifari Pages 187-194
    In this study، it has been tried to test the accuracy of output and hence the model efficiency in the predictions of 24 and 48 hour precipitation forecasting by choosing different schemes be assessed. Therefore، in order to test the accuracy of model product، two conditions of rainfall precipitation and lack of rainfall precipitation were considered. Four thresholds were taken. Adaptive table and threat scores were calculated. The final results of the analysis are summarized. The results indicate that among different configurations، the model output for the two configurations of GDMYJ and KFMYJ which in both of them boundary layer scheme Mellor-Yamada-Janjic were used، are closer to the truth and their accuracy are more acceptable. Then proportion correct (PC) for the four thresholds، without precipitation (≤ 1. 0)، less than or equal to 1 mm (1 ≥ and> 1. 0)، less than or equal to 10 mm (10 ≥ and> 1) and more than one، and more than 10 mm (<10) for 48 hours predictions have acceptable values such that totally about 80 percent، predicting the occurrence or non-occurrence of precipitation is done properly. Amount of H represents for two thresholds means less than 1. 0 and more than 10 mm is close to one، it means that the model for the two mentioned thresholds has higher accuracy. This quantity for the range of one tenth to a millimeter is 0. 3 which indicates the relative weakness of model in this range
    Keywords: Precipitation Forecast, Verification, Adaptive Table, Physical Schema, WRF Model
  • Hadi Rafei *, Shahnooshi Pages 195-214
    One of the strategies which are considered in recycling materials is origin separation of waste by households، that basis of these projects is households'' cooperation. The objective of this study is evaluation of different urban regions about origin separation of the waste by households and ranking them in Mashhad. The statistics and information required obtained by completing questionnaire from 603 families in Mashhad city in 2009. The results from ranking of regions by using several criterion programming and the compromise programming technique indicate that in terms of participation rate، the regions with average development are placed at the first rank، deprived regions are placed at the second rank، developed regions at third-ranking. At the end، with respect to the results achieved، the executive solutions about increasing the participation of households were presented.
    Keywords: separation of the origin, waste, ranking regions, several criterion programming, compromise programming, Mashhad
  • Dr Hamid Nouri *, Dr Hassanali Ghayoor, Dr Abolfazl Masoodian, Dr Majid Azadi Pages 215-238
    Numerical weather forecasting models are used for forecasting and dynamic conditions analysis of atmosphere phenomena in recent years. This research investigates dynamic and thermodynamic conditions in heavier precipitation events in different synoptic patterns in the southern coasts of Caspian Sea using WRF model. Database precipitation events were formed. Super heavy and heavy precipitation groups were classified with regards of 25% and 50% probability. Sea surface pressures patterns were drawn for each super heavy and heavy precipitation group using cluster analysis and ward linkage. Total data for WRF model (pgb. f00 and grb2d) were derived from www. dss. ucar. edu. WRF model were run for 16 synoptic patterns in three processes) WPS، WRFV3 and ARWpost). Atmospheric variables maps were drawn and compared and analyzed when the WRF model were forecasted precipitation amounts and precipitation patterns precisely. The results show that the wind velocity mean are less than 12 m/s and more than 15 m/s in synoptic patterns for high pressure systems and low pressure systems respectively over the Caspian Sea in super heavy precipitation group. The wind velocity mean are less than 10 m/s and more than 10 m/s in synoptic patterns for high pressure systems and low pressure systems respectively over the Caspian Sea in heavy precipitation group. When difference of 2m air temperature and SST is less than zero especially if the high pressures are located over the Sea، sensible heat is increased as its mean may be 200 w/m² and 350 to 400 w/m² in heavy and super heavy precipitation events respectively. It reaches 950 w/m² in extreme values of precipitation. The WRF model acted less precisely in forecast of amounts and precipitation synoptic patterns that have been generated by high pressure systems than low pressure system.
    Keywords: Dynamic analysis, heavy, super heavy precipitation events, the southern coasts of Caspian Sea, WRF model