فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 111، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد نوحه گر، محمد کاظمی* صفحات 1-14
    فرسایش خاک یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی، کشاورزی و تولید غذا در جهان محسوب می شود و تاثیرات مخربی به تمام اکوسیستم های طبیعی و تحت مدیریت انسان دارد، لذا یافتن راه حل های سریع و به موقع الزامی به نظر می رسد، از جمله ی این راه حل ها کاربرد مدل ICONA می باشد که توسط انجمن علمی حفاظت ازطبیعت اسپانیا ارائه شده است. درمیان بسیاری از روش ها برای پیش بینی فرسایش با استفاده از GIS وRS، نتایج شبیه سازی این مدل به صورت همگانی پذیرفته شده است. این تحقیق سیمای فرسایش آبی حوضه آبخیز تنگ بستانک شیراز را به شکل موردی بررسی کرده و وضعیت فرسایش خاک و پهنه بندی آن را نشان می دهد. این مدل دارای هفت مرحله می باشد که در گام اول نقشه شیب، درگام بعد، نقشه زمین شناسی و درمرحله سوم ازهمپوشانی لایه شیب و زمین شناسی لایه فرسایش پذیری خاک تهیه شدند. در گام چهارم، نقشه کاربری با استفاده از تکنیک های سنجش ازدور تهیه شد و در مرحله پنج، نقشه پوشش گیاهی با استفاده از شاخصNDVI ساخته شد. در مرحله ششم، لایه اطلاعاتی کاربری اراضی و لایه پوشش گیاهی همپوشانی شده و نقشه حفاظت خاک را می سازند. در گام آخر، لایه فرسایش پذیری خاک و لایه حفاظت خاک همپوشانی شده و نقشه خطرفرسایش پذیری رامی سازند. نتایج نشان دادکه ازکل سطح حوضه، 6/28% کلاس خطرفرسایش خیلی کم، 7/36% کلاس خطر فرسایش کم،7/26% کلاس خطر فرسایش متوسط، 2/3%کلاس خطر فرسایش زیاد و8/4% کلاس خطر فرسایش بسیار زیاد را بخود اختصاص داده اند. این مدل سعی بر پهنه بندی خطر فرسابش آبی با استفاده بهینه از دورسنجی و سامانه اطلاعات جغرافیائی دارد.
    کلیدواژگان: فرسایش، پهنه بندی، سامانه اطلاعات جغرافیائی، سنجش از دور، ICONA
  • حسین عساکره*، زهره سیفی پور صفحات 15-30
    تعامل عمیق، پیچیده و مداوم بارش با سایر عناصر و عوامل اقلیمی سبب تغییر و تنوع این عنصر در بعد زمان و مکان و نیز جلب توجه و هدایت مطالعات اقلیم شناسان و حتی علوم مرتبط با اقلیم شناسی شده است. یکی از رویکردهای مطالعاتی، توصیف تنوع مکانی بارش براساس آماره های مکانی است. بدین دلیل نیاز شناخت مبادی و مبانی این قبیل مطالعات از ضرورت های اولین در اقلیم شناسی است. در مطالعه حاضر هدف بر این است که ضمن معرفی مبانی آمار مکانی، با استفاده از روش های آماری، رفتار عمومی بارش ایران زمین در امتداد مکان ارائه گردد. دراین راستا از داده های بارش روزانه 1437 ایستگاه همدید، اقلیم شناسی و باران سنجی از 1/1/1340 تا 11/10/1383 استفاده شده است. در ابتدا براساس روش کریجینگ پراکندگی مکانی بارش مورد بحث قرار گرفت. سپس سه مشخصه اندازه های توزیع مکانی، همبستگی مکانی و مدل سازی رگرسیونی در معرض توجه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مرکز ثقل(گرانیگاه) بارش های سالانه در مختصات شمالی و شرقی رخ می دهد. تغییرات مکانی این مرکز ثقل در مسیر سامانه های عمده بارش ایران زمین است. ناپایستگی مکانی مرکز ثقل در راستای محور شمال غرب جنوب شرق و گویای جابه جایی بیش تر این مرکز در امتداد مذکور است. همبستگی مکانی گویای رابطه مکانی در شعاع حدود 12 کیلومتری است. مدل برازنده بر داده های مکانی گویای بزرگی اثر شیب و جهت گیری آن بر میزان بارش است.
    کلیدواژگان: تغییرنما، ساختار مکانی، مرکز ثقل بارش، مدل سازی مکانی، همبستگی مکانی
  • کریم نادری مهدیی*، مهری اذانی، احمد یعقوبی فرانی، مریم روستایی صفحات 31-44
    گردشگری صنعتی است که توسعه آن نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسائل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه است. روستای ابیانه با توجه به ویژگی های محیطی، جاذبه های فرهنگی، طبیعی و مذهبی و انسانی که دارد، می تواند با مدیریت و برنامه ریزی علمی به قطب گردشگری مهمی در سطح منطقه تبدیل گردد و یکی از محورهای مهم گردشگری استان باشد. این تحقیق به دنبال پاسخگویی به این سوال است که گردشگری در روستای ابیانه چه آثار مثبت و منفی داشته است؟ بنابراین هدف این تحقیق بررسی نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای توسعه گردشگری روستایی در ابیانه است. این پژوهش، از نوع تحقیقات کاربردی- توصیفی است که برای گردآوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه ای حاوی 41 متغیر بود که برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات استادان و متخصصان مرتبط استفاده شد و برای پایایی ابزار تحقیق از پیش آزمون استفاده گردید و با استفاده از آزمون کرونباخ آلفا محاسبه شده) 72/0 α =) به اصلاح و حذف متغیرها پرداخته شد. حجم نمونه 170 گردشگر بود که با استفاده فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش ها و تکنیک های آماری مورد استفاده در این تحقیق مشتمل بر انواع روش های توصیفی و تحلیل مولفه های اصلی بود که در قالب نرم افزار آماری SPSS و مدل SWOT انجام شد. نتایج حاصل از مدلSWOT نشان می دهد که این روستا علی رغم برخورداری از ظرفیت تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری، کمبود تسهیلات بهداشتی برای گردشگران با امتیاز وزنی475/0، کمبود تبلیغات مناسب جهت معرفی و شناساندن ابیانه با امتیاز وزنی 42/0، کمبود نیروی متخصص و آموزش دیده در بخش گردشگری و طبیعت گردی با امتیاز وزنی 408/0و ناآشنایی اهالی در نحوه برخورد با گردشگران با امتیاز وزنی 335/0 را به عنوان موانع اساسی در راه رسیدن به این هدف در مقابل خود دارد. با این حال، معماری و بافت منحصر به فرد آن با امتیاز وزنی 3/0، وجودامکانات رفاهی مناسب نظیرهتل با امتیازوزنی18/0، اماکن تاریخی و باستانی و مذهبی جذاب در ابیانه با امتیاز وزنی 156/0 و وجود بازار صنایع دستی و محلی ابیانه ازجمله: لباس های سنتی، بافتنی، زیورآلات زنانه و غیره با امتیاز وزنی147/0 مهم ترین قوت های این منطقه تشخیص داده شده است. یافته های این تحقیق می تواند مستقیما مورد استفاده برنامه ریزان و پژوهشگران و سازمان های اجرایی مرتبط با گردشگری روستایی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه گردشگری، گردشگری روستایی، اثرات گردشگری - تکنیک SWOT
  • سعید جهانبخش اصل، رقیه روشنی* صفحات 45-54
    در این تحقیق به بررسی وارونگی دمای شهر تبریز با استفاده از اطلاعات رادیوسوند طی دوره زمانی 2008- 2004 در مقیاس روزانه، ماهانه و فصلی پرداخته شد. سپس به استخراج روزهایی که دارای وارونگی دما از سطح زمین تا ارتفاع 700 هکتوپاسکالی بودند، اقدام گردید. پارامترهای مورد استفاده در این مقاله شامل ارتفاع پایه و راس لایه وارونگی، مقدار دما در پایه و راس لایه وارونگی، اختلاف دما بین پایه و راس لایه وارونگی، عمق لایه وارونگی، مقدار فشار در پایه و راس لایه وارونگی می باشند. پس از بررسی داده ها روزهایی که دارای وارونگی تابشی و فرونشینی بودند از هم تفکیک شد. با توجه به اهمیت آلودگی هوا در روزهای سرد سال، به بررسی روزهایی با شرایط وارونگی دمای ضعیف، متوسط، شدید و بسیار شدید در فصل پاییز و زمستان پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین تعداد روزهای توام با پدیده وارونگی دما در تبریز 191 روز می باشد که 87 درصد آن مربوط به وارونگی دمای تابشی و 13 درصد دیگر، مربوط به وارونگی دمای فرونشینی می باشد. در کل 24 مورد وارونگی دمای شدید در این دوره مشاهده شد که 17 مورد آن در فصل زمستان به خصوص در ماه ژانویه با تعداد 12 مورد و 7 مورد دیگر آن در فصل پاییز اتفاق افتاده اند. اکثر وارونگی های بسیار شدیدی که در فصل زمستان اتفاق افتاده اند، از نوع تابشی می باشند. افزون بر آن، 70 درصد وارونگی های دمای 2 مرحله ای که نقش ویژه ای در تداوم وارونگی دارند، در فصل زمستان به ویژه در ماه ژانویه رخ می دهد.
    کلیدواژگان: وارونگی دمای مجاور سطح زمین، وارونگی دو مرحله ای، شدت وارونگی، تبریز
  • پیمان محمودی*، محمود خسروی، سید ابوالفضل مسعودیان، بهلول علیجانی صفحات 55-66
    برای تهیه اطلس اقلیم شناسی ویژگی های یخبندان های ایران و دستیابی به الگوهای زمانی و مکانی آن، داده های مربوط به دمای حداقل روزانه 62 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک برای یک دوره 15 ساله (2007-1991) برای ماه های اکتبر تا می از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. با انتخاب روز اول اکتبر (9 مهر) به عنوان روز مبنا، پنج ویژگی آماری: متوسط روز آغاز یخبندان، متوسط روز خاتمه یخبندان، متوسط فراوانی تعداد روزهای یخبندان، متوسط طول فصل یخبندان و متوسط طول فصل رشد استخراج و نقشه های توزیع مکانی آنها ترسیم گردید. آرایش فضایی این شاخص ها به گونه ایی است که از جنوب تا مرکز ایران که ارتفاعات مرتفع در آن کمتر است دارای آریش منظم غربی – شرقی است اما از مرکز ایران به سمت شمال که ارتفاعات مرتفع نقش بارزتری پیدا می کنند این آرایش بهم خورده و بیشتر تابع ارتفاعات می گردند. در ادامه با اجرای تحلیل خوشه ایبر روی پنج ویژگی آماری یخبندان در ایران، مشاهده شد، که می توان ایران را به 6 خوشه متمایز تفکیک نمود. خوشه های بدست آمده با حروف انگلیسی A تا F نامگذاری شده اند. آرایش مکانی این 6 پهنه نیز همچون پنج ویژگی آماری یخبندان تابعی از عرض جغرافیایی و ارتفاع است. پهنه A جنوبی ترین پهنه ایران است که فاقد هرگونه یحبندان بوده و پهنه F که در شمال غربی ایران واقع شده است دارای زودرس ترین، دیررس ترین، طولانی ترین طول دوره یخبندان و کوتاه ترین طول فصل رشد در ایران می باشد. بنابراین آرایش ویژگی آماری یخبندان در ایران هم تابع عوامل زمین –اقلیم است و هم تابع سیستم های سینوپتیکی وارد شده به کشور.
    کلیدواژگان: ایران، یخبندان، پهنه بندی، تحلیل خوشه ای، اطلس اقلیمی
  • مهران شبانکاری، امیر حسین حلبیان* صفحات 67-82
    در این پژوهش، رفتار زمانی- مکانی پرفشار سیبری(SH) در سطح1000 هکتوپاسکال با استفاده از داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل ساعتGMT 12پایگاه داده (NCEP/NCAR) و با تفکیک مکانی 5/2×5/2 درجه قوسی در یک دوره زمانی 55 ساله شامل 20089 روز از اول ژانویه سال 1951(یازدهم دی ماه 1329) تا 31 دسامبر سال 2005 (دهم دی ماه 1384) بررسی شد. اعمال تحلیل خوشه ایپایگانی انباشتی به روش ادغام «وارد» بر روی مقادیر میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل شش آرایش گردشی اصلی را در قالب دوره های سرد و گرم در این تراز جوی آشکار ساخت. بر اساس این تحلیل آماری مشخص شد که تنها در آرایش گردشی سرد(2-1) و پیش دوره سرد(2-1-1)، زبانه های غربی سامانه سیبری از روی بخش های شمالی و شمال شرقی ایران عبور می کند.آرایش گردشی1-1 که منطبق بر دوره سرد سال است؛ در مجموع، اوج کنش پرفشار سیبری را آشکار می سازد. تحلیل نگاره مربوط به آرایش گردشی دوره سرد نیز نشان داد که آرایش مکانی پرفشار سیبری از یک سو به آرایش کم فشارهای جنب قطبی و از دیگر سو به فلات تبت و پامیر بستگی دارد. بر این اساس، نقش پرفشار سیبری در اقلیم ایران در دوره سرد سال نه به شدت این سامانه بلکه به شدت کم فشار جنب قطبی و به تبع آن رانده شدن پرفشار سیبری و زبانه های آن به درون ایران بستگی دارد. به منظور تحلیل رفتار زمانی پرفشار سیبری نیز با انتخاب چارچوب پوش مناسب، میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل تراز جوی 1000 هکتوپاسکال برای هر یک از روزهای تقویم خورشیدی1383-1330 محاسبه و استانداردسازی شد. بدین ترتیب، آرایه ای به ابعاد 1×19724 تحت عنوان شاخص استانداردشده شدت پرفشار سیبری(SSHI) بدست آمد که شامل ناهنجاری های فاز مثبت(نمود پرفشار سیبری) و منفی(نبود پرفشار سیبری) در هر روز بود. تحلیل سری های زمانی شاخص مزبور آشکار ساخت که شاخص مزبور سرشتی دو وضعیتی دارد. مقایسه فراوانی روزهای رخداد فاز مثبت با فراوانی روزهای رویداد فاز منفی در تراز مورد بررسی نیز نشان داد که در طی نیم سده گذشته روزهای حضور قوی پرفشار سیبری به مراتب بیش از روزهای نبود این سامانه بوده است.
    کلیدواژگان: پرفشار سیبری، ارتفاع ژئوپتانسیل، تحلیل خوشه ای، آرایش گردشی، شاخص استانداردشده پرفشار سیبری
  • عادل سپهر* صفحات 83-94
    روش های مونت کارلو یک طبقه از الگوریتم های محاسبه گر می باشند که برای محاسبه نتایج خود بر نمونه گیری های تکرار شونده تصادفی اتکاء می کنند. روش های مونت کارلو برای شبیه سازی پدیده هایی که عدم قطعیت زیادی در ورودی های آنها وجود دارد مفید هستند. هدف از این مطالعه، بررسی عدم اطمینان حاصل از قضاوت ها و عناصر ماتریس تصمیم در ارزیابی شاخص های موثر در بیابان زایی می باشد. به منظور کاهش عدم اطمینان در ماتریس مقایسات زوجی غیر دقیق از شبیه سازی و تکرارهای مونت کارلو بهره گرفته شد. در این مقاله عدم اطمینان ناشی از اطلاعات تصمیم گیرندگان و داده ها و عناصری که محیط تصمیم در اختیار تصمیم گیرنده می گذارد بررسی شده است. در این پژوهش با تکیه بر محاسبات و تکرارهای تصادفی مونت کارلو، برتری گزینه Xi موثر در بیابانی شدن را بر Xk آزمون شده است. با استفاده از یک انتگرال چند بعدی برنامه مقایسات زوجی شاخص ها به گونه ای که به گزینه Xi رتبه پایین تری از Xk تعلق گیرد در محیط جاوا (JAVA) نوشته و تکرارهای مونت کارلو برای ارزش ها انجام یافت. نتایج شبیه سازی مونت کارلو بازگوکننده آن بود که با افزایش تعداد تکرارهای شبیه سازی، وزن نسبی گزینه های تصمیم به حالت ثبات و پایایی می رسد. نتایج شبیه سازی نشان داد که شاخص های فرسایش بادی، فرسایش آبی، تغییرات کاربری اراضی، کاهش تاج پوشش، کاهش بیومس و تولید، تراکم بالای چرا (چرای بیش از حد)، کاهش کیفیت مراتع (از بین رفتن مراتع خوب) و توسعه اراضی زیر کشت مهم ترین عوامل در بیابانی شدن اراضی ایران می باشند.
    کلیدواژگان: مونت کارلو، عدم قطعیت، شاخص های بیابان زایی، شاخص مقایسه زوجی
  • حبیب الله رزاقی* صفحات 95-112
    فضای شهری همواره بستری برای تجلی الگوی رفتاری و میانکنش های ناشی از فعالیت های انسانی واجتماعی است. رابطه انسان و فضا در محیط و مقیاس های متفاوتی تبلور یافته و در ارتباط با سیر تحول جامعه و شهر گسترش می یابند. ما بعنوان یک فرد درباره فضای کالبدی و اجتماعی پیرامون خود چه می دانیم؟ باز خورد ادراکی مردم از محیط و فضای اطرافشان چگونه است؟ و آیا امروزه مناظرو فضاهای شهری در تمام ابعاد بعنوان محیط پاسخ ده عمل می نمایند؟ پاسخ به این سوالات ولزوم نگرش عمیق و تحلیل گرایانه به شهر وفضای شهری اهمیت موضوع را روشن نموده و در این مقاله با نگاهی به شاخص های کیفی محیط ومنظر والگوهای طراحی شهری ضمن انتخاب فضای شهری (کناره رودخانه کرج) الگوی رفتاری استفاده کنندگان از این فضا مورد تحلیل واقع و با استفاده از نتایج حاصل از آن پیشنهادها و راهبردهایی جهت توسعه این فضای شهری ارائه می گردد. بنابراین ساختارپژوهش مبتنی بر شناخت مبانی نظری وشاخص های تحلیل کیفی محیط ومنظر، شناسایی محیط مورد مطالعه، تحلیل ونتیجه گیری ازمباحث خواهدبود.
    کلیدواژگان: فضای شهری، منظر شهری، الگوی رفتاری، شاخصهای کیفی محیط، رودخانه کرج
  • علی امیدی* صفحات 113-136
    پهناوری کشورها صرفنظر از متغیرهای انسانی و فرهنگی، ضرورت توزیع فضایی قدرت سیاسی و همچنین توزیع وظایف و خدمات را ایجاب می کند. همانگونه که در متن مقاله استدلال می شود مسیر حرکت دولتها در اکثر ممالک به سوی واگذاری اختیارات به مناطق، محله محوری و همچنین تمرکززدایی است. به نظر می رسد در کشور ایران، هر چند ظرفیت های قانونی در این راستا وجود دارد، ولی در عمل با نقطه مطلوب فاصله است. از جهت کشورداری، مناطق مختلف یک کشور در دو سطح مدیریت کلان و خرد قابل پیکربندی بندی هستند. در سطح کلان، پنج ساختار شامل: 1. نظامهای متمرکز، 2. نظامهای فدرال، 3. دمکراسی انجمنی یا مشارکت سهامی، 4. نظام های غیرمتمرکز و 5. نظام های با خودمختاری سرزمینی اقلیت ها؛ قابل احصاء هستند. ولی در سطح خرد، اکثر دولتها به نوعی دارای حکومتهای محلی با سطوح مختلف کارآمدی هستند. در ادبیات سیاسی و جغرافیایی، اداره امور شهری و روستایی توسط برگزیدگان مردمان مناطق مختلف یک کشور تحت عنوان «حکومتهای محلی» نام گرفته است. یکی از نظریاتی که طی دو دهه اخیر برای اداره مناطق یک کشور از سوی سازمان ملل مطرح شده «تئوری حکمرانی خوب» است. در پژوهش حاضر بر اساس نگاه بین رشته ای، معایب و محاسن کاربرد هر یک از مدل های فوق درباره ایران بر اساس چارچوب تئوری حکمرانی خوب و بایسته های امنیتی-سیاسی ارزیابی می شود. در پایان نیز روند تکاملی حکومتهای محلی در ایران مثبت ارزیابی شده است، اما راهکارهایی برای کارکرد بهتر آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، فدرالیسم، تمرکززدایی، امنیت، توسعه، شهرداری، حکومت محلی، شوراها
  • زهرا سلطانی*، صدیقه کیانی، احمد تقدیسی صفحات 137-152
    اکوتوریسم سازگار ترین نوع توریسم است. امروزه صنعت گردشگری یکی از اشتغال زاترین و درآمدزاترین صنایع بشمار می رود. شهرستان خوانسار با داشتن ویژگی های خاص اکوتوریسم (عمدتا در زیرگونه های پارک طبیعی، جنگل و دشت، رودخانه و دریاچه، آبشار، چشمه و غار توزیع شده، از این جاذبه ها دشت لاله های واژگون را می توان نام برد که عملکردی در سطح ملی دارد) می تواند نقش خود را در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با توجه به موقعیت جغرافیایی آن ایفا نموده و از این صنعت به منظور فراهم کردن فرصت های شغلی (اشتغال زایی)، افزایش درآمد ساکنین در منطقه بهره برد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات گردشگری اکوتوریستی و تحلیل قابلیت های مزبور در توسعه منطقه و توسعه فرصتهای اشتغال و افزایش درآمد است. در این راستا، پژوهش حاضر بر اساس اطلاعات آماری و مشاهدات میدانی از نقاط جاذب اکوتوریستی در زمان پیک گردشگری منطقه و تجزیه و تحلیل آن در نرم افزار آماری Spss، صورت گرفته است. حجم نمونه با توجه به رعایت حداقل نمونه در تحقیق توصیفی زمینه یاب و پیمایشی تعداد 100پرسشنامه از گردشگران پر شده و تعداد 20 پرسشنامه از مسولین مرتبط با زمینه پژوهش پر شده است. یافته های پژوهش: نتایج آزمون آماری (Binomial Tes) در مورد تاثیر نقش گردشگری منطقه در فرصتهای اشتغالی و همچنین افزایش درآمد حاکی از این امر است که گردشگری در شهرستان خوانسار نه تنها در منطقه باعث ایجاد فرصتهای اشتغالی (2/10) و افزایش درآمد گردیده بلکه دارای یک همبستگی بین گردشگری منطقه با فرصتهای شغلی (59/. ضریب همبستگی) و همبستگی گردشگری با افزایش درآمد (56/. ضریب همبستگی) دارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، اکوتوریسم، شهرستان خوانسار، گردشگری
  • گلاله غفاری*، حسن احمدی، امید بهمنی، علی اکبر نظری سامانی صفحات 153-166
    فرسایش خاک فرآیندی است که سالانه باعث هدر رفت میلیون ها تن خاک از عرصه های طبیعی و زراعی می گردد. برآوردهای صحیح از خطر فرسایش در بهبود توصیه های مدیریت اراضی نقش مهمی دارد. در این تحقیق، پهنه بندی خطر فرسایش در حوزه آبخیز کن با مساحت 20571 هکتار با استفاده از مدل تجربی MPSIAC و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از نقشه های پایه و بهره گیری از GIS لایه های اطلاعاتی مورد نیاز تهیه گردید. پس از گردآوری، آماده سازی و ورود لایه های اطلاعاتی به محیط GIS و تلفیق این لایه ها حداکثر و حداقل میزان رسوب ویژه تولیدی سطح حوضه به ترتیب 41/10 و 99/0 تن در هکتار در سال، میزان رسوبدهی ویژه کل حوضه 72/78 تن در هکتار در سال و رسوبدهی کل حوضه 50549 تن در سال بدست آمد که رقم قابل توجهی است و از دلایل آن می توان به حساس بودن جنس سازنده ای منطقه به فرسایش، نوع خاک منطقه، شیب زیاد حوضه، عدم کاربری مناسب اراضی و... اشاره کرد به گونه ای که مناطق با شدت فرسایش زیاد منطبق بر سازنده ای حساس و شیب های تند و زیاد است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر فرسایش، رسوبدهی ویژه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سازندهای حساس به فرسایش، حوضه آبخیز کن
  • هوشمند عطایی*، راضیه فنایی صفحات 167-182
    در پژوهش حاضر روند تغییرات زمانی – مکانی دمای شبانه طی نیم قرن اخیر در استان اصفهان، با هدف آشکارسازی تغییرات دمایی، شناسایی نابهنجاری دمایی و مقایسه دو روش یاخته ای و ایستگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس داده های میانگین دمای حداقل ماهانه و سالانه 21 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی در داخل و خارج استان طی دوره آماری 2010- 1961 مورد استفاده قرار گرفت. برای اطمینان از نابهنجار بودن داده ها از نرم افزارهای NCSS و مینی تب و همچنین جهت شناسایی همگنی داده ها از آزمون های توالی، کالموگورف اسمیرنوف و کای اسکور استفاده شد. در روش ایستگاهی داده های مفقود به روش واسطه یابی و توسط نرم افزار سرفر بازسازی شد و با برنامه نویسی در نرم افزار سرفر داده های ایستگاهی به داده های یاخته ای با ابعاد 5 × 5 کیلومتر تبدیل شد. سپس در ماتریسی با ابعاد 600×4260 قرار گرفته و روند هر یک از یاخته ها توسط نرم افزار مت لب با استفاده از آزمون آماری – گرافیکی من- کندال در سطح معنی داری 95 درصد در مقیاس ماهانه و سالانه محاسبه و تغییرات روند داده ها شناسایی و نوع و زمان آنها شناسایی گردید. نتایج حاصل شده بیانگر آن است که در تمام ماه های سال روند افزایشی دمای حداقل نسبت به روند کاهشی حاکمیت داشته به طوری که در روش یاخته ای در هرماه بیش از 41 درصد و در روش ایستگاهی در هر ماه بیش از 5/12 درصد از مساحت استان را فرا گرفته است. از نظر گستردگی مکانی هم در مناطق کم ارتفاع واقع در شرق استان روند افزایشی نمود بیشتری داشته است. با توجه به نمودار ترسیم شده و معادله خط برازش، دمای شبانه این استان دارای سیر صعودی و در هرسال 052/0 و در طول نیم قرن اخیر 6/2 درجه سانتی گراد افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: استان اصفهان، تغییرات زمانی - مکانی، روند، دمای شبانه، من - کندال
  • جعفر یعقوبی* صفحات 183-194
    هدف از این تحقیق بررسی موانع توسعه گردشگری روستایی در بخش سلطانیه استان زنجان بود. این تحقیق از نظر ماهیت، از نوع پژوهش های تلفیقی کمی-کیفی، از نظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیر آزمایشی و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق را سه گروه مردم محلی، کارکنان ادارات دولتی و گردشگران تشکیل دادند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که توسط محقق طراحی شد. روایی ظاهری و محتوایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرات کارشناسان صاحب نظر توسعه روستایی در استان و پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پایلوت تست انجام گردید و جهت تعیین پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS نسخه 16 پردازش و تحلیل گردید. نتایج نشان داد منطقه دارای قابلیت بالایی در زمینه توسعه گردشگری روستایی در ابعاد تاریخی، طبیعی و فرهنگی در راستای توسعه پایدار می باشد. نتایج تحلیل عاملی موانع توسعه گردشگری روستایی در منطقه نشان داد این موانع به ترتیب اهمیت شامل ضعف مدیریت و برنامه ریزی، کمبود تسهیلات رفاهی و بهداشتی، موانع فرهنگی و آموزشی و سرمایه گذاری ناکافی می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، توسعه روستایی، سلطانیه
  • اکبر کیانی*، خدارحم بزی، فرضعلی سالاری سردری صفحات 195-210
    فضاهای عمومی، نقش محوری در برنامه ریزی و توسعه شهرها دارند و از اجزای اصلی یک محیط شهری سالم و با نشاط به حساب می آیند. توسعه کیفی و کمی فضاهای عمومی شهرها، هنگامی روند مطلوب اجرایی و قابل تحققی پیدا خواهد نمود، که اولویت سنجی مسائل موجود در شهرها، مبتنی بر نظریات نوین مشارکت مردمی (دیدگاه استفاده کنندگان) و استفاده از روش های علمی مناسب و کارآمد باشد. از آنجا که نظرات و آراء مختلفی در سطح شهر پیرامون مسائل و اولویت های شهری وجود دارد و اتخاذ تصمیمات می بایست همگرا و در راستای پوشش همه جانبه اولویت ها باشد، بنابراین هدف مقاله حاضر، اولویت سنجی و تعیین راهبردهای توسعه فضاهای عمومی شهر عسلویه با استفاده از مدل «فرآیند تحلیل شبکه» (ANP) می باشد. در این پژوهش روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی- کتابخانه ای، بررسی های میدانی، مراجعه مستقیم به سازمان های مربوطه و استفاده از ابزار پرسش نامه بوده که محدوده مورد مطالعه شامل فضای عمومی؛ پارک، خیابان و بازار و هفت فضای شهری مورد بررسی است. ابتداء مهمترین مسائل مرتبط با فضاهای عمومی شهر با استفاده از منابع، مصاحبه و پرسشنامه استخراج گردید، سپس با توجه به ویژگی های ANP و ویژگی مسائل شهر عسلویه، داده ها و اطلاعات اولیه طبقه بندی و به تبع آن مدل مفهومی ANP تهیه گردید. مدل ANP مبتنی بر فضاهای عمومی شهر عسلویه شامل 4 خوشه (معیار/گروه) و 14 گزینه (نود/زیر گروه) با استفاده از نرم افزار Super Decisions تولید شد و نتایج بررسی های میدانی در نرم افزار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. خروجی های مدل به شیوه های مختلف متنی و نمودارهای متنوع و قابل تامل برای تمام معیارها و گزینه ها قابل ارائه است، از این رو، به سبب حجم گسترده عملیات، تنها برخی از خروجی ها برای نمونه در مقاله آورده شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد، بیشترین و بالاترین اولویت ها مربوط به تعاملات اجتماعی (0.644 نرمال شده خوشه فضای مطلوب شهری)، دسترسی اجتماعی (0.625 نرمال شده خوشه قابلیت دسترسی به فضاهای عمومی) و سازگاری (0.415 نرمال شده خوشه کاربرد بهینه فضاهای عمومی)، با تاکید بر توسعه فضای عمومی بازار شهر (بخش مرکزی) و بخش ساحلی شهر- پارک نگین جهت تعیین راهبردهای توسعه فضاهای عمومی شهر عسلویه تعیین گردید.
    کلیدواژگان: فضای عمومی شهر، فرآیند تحلیل شبکه (ANP)، اولویت سنجی، عسلویه
|
  • Ahmad Nohegar, Mohammad Kazemi * Pages 1-14
    In this research، the applicability of geographic information system (GIS) and remote sensing (RS) techniques was tested to assess soil erosion risk with the ICONA erosion model. This study was carried out in the Tange Bostanak area because of its variety of diverse landforms، land uses and land covers. The erosion risk assessment phase of this model consists of seven steps that mainly use slope، geology; land use and land cover information. A potential erosion risk map (step 3) was obtained from the slope (step 1) and kissing layers (step 2) generated using a digital elevation model (DEM) and digital geological maps. As a result of this process، the distribution of the erosion risk classes was 28/6% (very low)، 36/7% (low)، 26/7% (medium)، 4/8% (high)، and3/2% (extreme). Land use (step 4) and land cover (step 5) layers derived from Landsat TM image data classification were combined to produce the soil protection map (step 6). During the final predictive phase، soil erodible and soil protection layers were combined to generate the ICONA soil erosion status map (step 7). The final map showed that 8% of the area had high and very high erosive status. These areas especially included hilly and mountainous areas، and excluded the forested parts. The rest of the study area had lower (very low، low and appreciable) erosion status. The present study shows that GIS and RS techniques have an important role to play in soil erosion risk studies.
    Keywords: Erosion, Fielding, RS, GIS, ICONA
  • Dr Hossein Asakereh *, Zohreh Seifipour Pages 15-30
    Due to deep، complex and everlasting interaction between precipitation and climatic elements-factors، there are changes and varieties in both time and space dimensions. So that climate experts and related scientists take their attentions to this phenomenon. An approach to do this kind of investigations is to describe spatial variations based on spatial statistics. In this paper the main object is to introduce principles of spatial statistics as well as describing general behaviors of Iran precipitation along the space. Accordingly daily precipitation of 1437 synoptic، climatology and rain gage stations during 1961/3/21 to 2004/12/31has been used. First of all the Kriging technique has been used to investigate precipitation distribution. In the next step three characters including spatial distribution، spatial correlation and regression models have been done. The results show that central mean has occurred at 34º 41` N and 50º 58`E. the spatial variation in central mean is occurred in path of the main systems that bring the precipitation to Iran. Spatial correlation shows 12 KM distance for significant correlation. The best fitted model shows slop and its direction the most affective spatial factors on precipitation.
    Keywords: Shape Changing, Spatial Structure, Precipitation Central Mean, Spatial Modeling, Spatial Correlation
  • Dr Karim Naderi Mahdei *, Dr Mehri Azani, Dr Ahmad Yaghoobi Farani, Maryam Roostaei Pages 31-44
    Tourism was an industry that its development in any region requires sufficient realizing of the issues and affecting factors such as economic، social and cultural factors. Abyaneh have the unique characteristics in environmental، cultural attractions، natural، and the human and religious. If scientific planning and management be use، it will become poles of tourism and center of rural tourism development in the Isfahan province. The major question of this study is «what was the positive and negative impact of rural tourism in Abyaneh?» So the main purpose of research was to analyze strengths، weakness، opportunities and threats of rural tourism development in Abyaneh. The research type was the applied-descriptive that data were gathered by survey method. The research instrument was questionnaires that consist of 41 variables. The questionnaire''s validity was confirmed by a panel of specialist and faculty members. Reliability was measured after pre-test by Cronbachs'' alpha and it was 0. 72 that was acceptable. Random sampling was used and sample size was included 170 visitors that calculated by Cochran formula. Descriptive and principal component analysis method by SPSS software and SWOT model was used for data analysis. Results SWOT of model showed that the village of Abyaneh despite having the capability to become as regional model for rural tourism had fundamental barriers for meeting this aim. Barriers were such as; lack of health facilities for tourists (0. 475 weighting score)، lack of suitable introducing and advertising (0. 42 weighting score)، shortage of trained and specialist persons (0. 408 weighting score) and unfamiliarity in people behavior deal with tourist (0. 335 weighting score) in weakness component. Also the finding showed that the major strengths were such as; unique architecture and texture (0. 3 weighted scores)، suitable facilities (0. 18 weighting score)، attractive historical، ancient and religious sites (0. 156 weighting score)، and the having local handicrafts market (0. 147 weighting score). So، according to finding WT strategy selected as main strategy for future of rural tourism planning in Abyaneh. The findings of study could be used by national and provincial rural development planner، also could directly، contribute to rural tourism development related organizations and institutions as well as to individuals interested، researcher and practitioner.
    Keywords: Rural Development, Tourism Development, Rural Tourism, Effects of Tourism, SWOT Model
  • Dr Saeid Jahanbakhshasl, Roghaieh Roshani * Pages 45-54
    In this research we have studied Tabriz temperature inversion using radio-sound information، during the 2004-2008 periods in daily، monthly and seasonally scales. Produced data associated with temperature inversion daily of the surface (2 meters) to 700 H. Pa. Several different measures are used، including the height of the base and the height of the top of the inversion، the temperature at the base and at the top of the inversion، the temperature difference across the inversion، the depth of the inversion and pressure of base and top temperature inversion layer. After reviewing the information and data at first days with weak، medium، and intense and very intense temperature inversion conditions were specified. The results indicate that mean annual temperature inversion phenomenon in Tabriz is equal to 191 days، 87% of which is related to the radiation temperature inversion and the remaining 13% is related to the subsidence temperature inversion. In total، 24 days intensity temperature inversion have seen which occurred 17 in winter particularly 12 days during the month of January and 7 days in autumn season. Very intense inversions occasions have mostly occurred during the cold season are radiation temperature inversion. In addition to 70% two stage temperature inversions occurred in winter season particularly in the month of January. Findings of this research have shown that restless to thickness inversion layer، peaked intense temperature inversion when hence difference temperature layer.
    Keywords: Lower Level Temperature Inversion, Two Stage Inversion, Temperature Inversion Intensity, Tabriz
  • Peyman Mahmoudi *, Dr Mahmood Khosravi, Dr Abolfazl Masoudian, Dr Bohlul Alijani Pages 55-66
    In order to provide climatology atlas of frosts statistical properties of Iran and to attain spatial and temporal pattern of it، daily data of minimum temperature of 62 synoptic weather stations for a 15 year-period (1991-2007) from October to May، were adopted from Iran Meteorological Organization. By choosing may 1st as basis day، five statistical properties and their spatial and temporal distribution were extracted and plotted: mean beginning day of frost، mean ending day of frost، average frequency of frost days، average period of frost season and average period of growth season. Spatial configuration of these factors is such that from South to center of Iran which high altitudes are fewer، has regular Western-Eastern configurations، but from center of Iran toward North which high altitudes play more sensible role، this configuration is disturbed and more dependent to altitudes. Therefore، by performing cluster analysis on five statistical properties of frost of Iran، it was observed that we can divide Iran to 6 distinct clusters. These clusters are entitled from A to F. Spatial configuration of these، like five statistical properties، are functions of latitude and altitude. Region of A is southernmost region of Iran، have no frost; and region F، that is located in northwest of Iran، have earliest، latest، longest periods of frost and shortest period of growth season. Thus، configuration of statistical properties of frost at Iran is function of geo-Climate factors and of synoptic systems which were penetrated country.
    Keywords: Iran, Frost, Regionalizing, Cluster Analysis, Climatic Atlas
  • Dr Mehran Shabankari, Dr Amir Hossein Halabian * Pages 67-82
    In this research، temporal and spatial behavior of Siberian high (SH) was studied at the level of 1000 H. Pa. This study has been done using daily data of geo potential height at 12 GMT in NCEP/NCAR database with spatial resolution of 2. 5×2. 5 degree in a 55 years period including 20089 days from January، 1st، 1951 (Dey، 11th، 1329) to December، 31st،2005 (Dey، 10th،1384). At First، the mean geo potential height at 12 GMT is extracted for all days of solar calendar. Then، an agglomerative hierarchical cluster analysis on the basis of ward linkage method has been done in Matlab soft ware. According to this analysis six circulation configurations (for cool and warm periods) in the studied level are recognized. The study of spatial behavior of SH in this patterns showed that only in cold (1-2(and pre-cold (1-1-2) circulation configurations، Westerly tongue of SH passed over north and northeast areas of Iran. The 1-2 circulation configuration which is coincided with the cold period of year، shows maximum activity of SH. The map analysis of circulation configuration of cold period illustrated that spatial configuration of SH depend on configuration of sub polar lows in on hand and Tibet and Pamir plateau on the other hand. On this basis، the role of SH in Iran climate at cold period of year not depend on intensity of this system but depend on intensity of sub polar low and spreading SH and its tongue inward Iran. To identify temporal behavior of SH by selection of a suitable framework، mean of geo potential height at 1000 H. Pa. level is calculated and standardized for each day of solar calendar from 1330 to 1384. Thus، a matrix of size 19724×1 was obtained as Siberian high pressure standardized index (SSHI) that shows positive and negative anomalies (appearance and absence of this system) in each day. The analysis of time series of SSHI showed that index has twofold nature. Comparison between frequency of positive phase occurrence days and negative phase event days in the studied level showed that during recent 50 years the appearance and activity days of SH were definitely more than absence days of this system.
    Keywords: Siberian High (SH), Geo potential Height, Cluster Analysis, Circulation Configuration, Standardized Siberian High Index (SSHI)
  • Dr Adel Sepehr * Pages 83-94
    Monte Carlo methods designed base on stochastic reiterations and can be useful in uncertainty conditions. The purpose of this research was investigation of uncertainty to rank desertification indicators. In order to decrease uncertainty have been applied Monte Carlo reiterations for each value of indicator، if rank of Xi is higher than rank of Xk constantly. Using multi dimension integrals the Monte Carlo program was run on JAVA environment. The results of simulation indicated that with increasing Monte Carlo reiterations the standard deviation of alternatives was decreasing. Also results showed that wind erosion، water erosion، land use alterations، biomass loss، canopy decreasing، grazing density and loss of rangelands quality were main indicators affecting desertification process.
    Keywords: Monte Carlo, Uncertainty, Desertification Indicators, Pair wise index
  • Pages 95-112
    The urban space always is a bed for expression of behavior method and repercussions on the public and human activities. Relationship between human and space has appeared in the environment and different scale and extent with society and city. What we know about the world around us and social and physical space as a human? How is the People conception feedback of the environment and surrounding? And whether nowadays landscape and urban spaces in the all dimension acts as the responsible environment? Answer to this questions، and supply the meticulous theory and analysis to city and urban spaces will emphasis this Subject. In this article by using the environment quality indexes and urban design method with choice of «Karaj Edge Stream» and analyzing method of user behavior on this Space we will offer proposals and strategies to urban space development. Therefore the research structure will be based on recognition of literature and landscape، environment quality indexes and analysis and deduction
    Keywords: Urban Space, Urban Landscape, Behavior Methods, Environment Quality indexes, Karaj Stream
  • Dr Ali Omidi * Pages 113-136
    Given to the mosaic identity of states around the world، they have experienced different models for good spatial governance. Even now، some states، disrespect of existence and non-existence of potential ethnic tensions، are looking ways of good governance of space and multi-ethnic geography. Until now، five models including: 1. Centralisation، 2. Fedralism، 3. Consociationalism، 4. Decentralisation، and 5. Territorial autonomy have been tested in several countries. In this article، the similarities and differences of these models and their benefits and weak points in application on Iran are analyzed in a comparative perspective. The findings of this article indicate that it is not possible to consider any of them as panacea and their success depends on the historical developments and the process of democracy. About Iran، it is argued that just the decentralization model can be applied and other models are inapplicable on this country on security reasons. But it requires that the law on City Councils to be modified، the mayors to be elected directly by people، the law on Iranian Principle 44 of Constitution to be executed effectively and the structure of budgeting in Iran to be modified in favor the regions. In other words، the local governments in Iran would be empowered.
    Keywords: Good Govern Federalism, Decentralization, Security, Development, Municipality, Local Government, City Councils
  • Zahra Soltani *, Sedighe Kiyani, Dr Ahmad Taghdisi Pages 137-152
    Ecotourism is compatible kind of tourism. Today، tourism industry has a great role in creating job opportunities and increasing income level. Having unique ecotourism properties (subcategorized under natural parks، jungle and plain، river and lake، waterfall، spring and cave – as one of these attractions، upside-down tulip plains can be named which have a national function) and regarding geographical position، Khansar can play its role in economic، social and cultural fields and can benefit this industry to provide job opportunities and increase the income of it residents. The aim of present study is to investigate ecotourism effects and to analyze the role of aforementioned capabilities in development of the area and creating job opportunities and increasing income. Hence، this study is performed on the basis of statistical data and field observation of attractive ecotourism sites at the peak time of ecotourism and data analysis is carried out through SPSS software. The sample size - according to requirements of minimum sample in descriptive-survey researches- consists of 100 questionnaires filled by tourists and 20 questionnaires filled by officials related to the subject of research.
    Results
    The results of Binomial Test about the effect of Khansar’s ecotourism on job opportunities (10/2) and also on income increase suggest that ecotourism in this city not only has created job opportunities and increased the income in the area; it also shows a correlation between ecotourism and creating job opportunities (Correlation Coefficient. /59) and income increase (Correlation Coefficient. /56).
    Keywords: Employment, Ecotourism, Khansar City, Tourism
  • Golale Ghafari *, Dr Hassan Ahmadi, Dr Omid Bahmani, Dr Ali Akbar Nazari Samani Pages 153-166
    Correct estimates of the risk of erosion at improve land management advice plays an important role. In this study، erosion risk zoning in the Kan basin with area about 20571 Ha in the northwest of Tehran by using the experimental model MPSIAC and geographic information system (GIS) were investigated and by using the base maps and GIS، layers of information were prepared. After collecting، preparing and New layers of information to the GIS environment and integrated layers maximum and minimum special sedimentation were 10. 41 and 0. 99 ton per hectare per year، special rate sedimentation of total basin 78. 72 tons per hectare per year and total sedimentation 50549 tons per year respectively، which is a considerable number and many of the most important reasons is a sensitive constructive regional erosion، soil type area، large basin slope، lack of suitable land using and …. So that the region with high erosion are adjusted based on sensitive constructive and high slope.
    Keywords: Erosion Risk Zoning, Special Sedimentation, Geographic Information System, Sensitive Constructive to Erosion, Kan Basin
  • Dr Hooshmand Ataei *, Razieh Fanaei Pages 167-182
    In this research the temporal-spatial changing trend of nightly temperatures in Isfahan Province has been studied with the purpose of manifesting temperature changes، recognition of temperature abnormality and comparison for the two methods of pixel and station. On this basis، the data of the minimum temperature average of 21 synoptic and climatology stations were processed in the said province and out of it during the statistical period 1961-2010. After assuring from abnormality of the data by the Software NCSS and MINITAB، and also homogeneity of the data using the tests of succession، Kolmogorov-Simonov and Chi-Square، by programming in Software SURFER، the station data were changed to the pixel data with the dimension of 5 x 5 km. Then it was used in a matrix with the dimensions of 4260 x 600 and the trend of each pixel was calculated in MATLAB software، using the statistical- Graphic Test of Mann – Kendall in a significant level 95% in monthly and annual scale. In the station method، the missing data were restored by the interpolation method by SURFER software. Then the data trend was studied by the Test of Mann – Kendal، data changes were recognized and their type and time were determined. The obtained results express that during the all months of the year، the positive trend dominated on the negative trend in a manner that in the pixel method it covers more than 41%of the area of the province per month and in the station method more then 12. 5 % per month. Concerning the place expansion also the positive trend dominated in low height areas located at east of the province. Considering the drawn graph and equation for befitting line، nightly temperatures of this province is rising and it increased 0. 052 per year and 2. 6 centigrade degree during the recent half century.
    Keywords: Isfahan Province_Trend_Nightly Temperature_Mann – Kendal
  • Dr Jafar Yaghubi * Pages 183-194
    The purpose of the study was assessing rural tourism’s development barriers in Soltanieh، Zanjan province. A descriptive–correlation survey approach was used in this study. The study population consisted of local people، government experts and tourists. Data was collected by eight section closed questionnaire. Reliability and validity of questionnaire were determined by investigating the attitudes of rural development specialists in Zanjan University. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using Excel and SPSS Win16. Results showed that the region has a high capacity for rural tourism development in historical attractions، natural and cultural area of sustainable development. Based on factor analysis، four most highly ranked items on barriers to rural tourism development in the region were extracted as: weak management and planning، lack of welfare and health facilities، educational and cultural barriers and inadequate investment.
    Keywords: Tourism, Rural Tourism, Rural Development, Soltanieh
  • Dr Akbar Kiani *, Dr Khodarahm Bazi, Farzali Salari Sardari Pages 195-210
    Public spaces، a central role in planning and urban development is major components of an urban environment is healthy and lively. Qualitative and quantitative development of urban public spaces، when appropriate administrative process will be realized، the priority issues in the survey cities، based on modern theories of popular participation (user''s perspective) and using the scientific method is convenient and efficient. Because the various comments and opinions on city issues and urban priorities there، and decisions must converge in order to cover the broad priorities، the aim of this paper therefore، develop strategies and set priorities survey public spaces city Assalouyeh»Analytic Network Process» (ANP) model. Research in this study - descriptive and analytical studies based on documents - library، field surveys، go directly to the respective organizations and using that tool was a questionnaire study area، including public space parks، streets and markets and seven urban spaces is investigated. Beginning the most important issues related to public spaces using city resources، interviews and questionnaires were extracted، then according to the characteristics of ANP، and features the city Assalouyeh issues، data and basic information classification and therefore the conceptual model of ANP was prepared. ANP-based model of public spaces، including four clusters Assalouyeh City (Criterion / group) and 14 options (node / sub-category) using Super Decisions software was produced. Results in the field of software were analyzed. Model outputs to the various ways a variety of text and diagrams، and consideration for all criteria and options are available، hence، due to the sheer volume of operations، the only outlet for some of the examples were given in the article. The results show that the greatest and highest priorities related to social interactions (0. 644 normalized optimal space urban clusters)، social access (0. 625 spikes normalized to the accessibility of public spaces) and consistency (. 415 clusters normalized optimal use of public spaces)، with an emphasis on market development of public space the city (Central Division) and the coastal city parks department setting to determine public spaces city development strategies were determined Assalouyeh.
    Keywords: Public Space City, Network Analysis Process (ANP), Priority Survey, Assalouyeh