فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 128، بهار 1397)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 128، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا الهویردی زاده *، محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، مهدی پور طاهری صفحات 12-25
    سرشت متحول رابطه انسان و محیط جغرافیایی، بر اندیشه و مکتب فلسفی علوم جغرافیا تاثیر قابل ملاحظه ای گذاشته است. این رابطه در قالب «تحلیل اکولوژیکی»، یکی از حوزه های مهم تحقیقاتی در علوم جغرافیا است. موقعیت جغرافیایی کشورها یکی از عناصر مهم در محیط جغرافیایی است و در تمامی نظریات سنتی و مدرن علوم جغرافیا، یکی از متغیرهای مهم در شکل یابی قدرت و رفتارهای سیاسی کشورها است. تماس با آب های آزاد و موقعیت دریایی کشورها، یکی از عناصر موقعیت جغرافیایی است و متغیری مهم در نظریات جهانی جغرافیای سیاسی و مطالعات دریایی است. دسترسی به محیط های دریایی، بسترهایی از محدودیت و فرصت برای کشورها فراهم می نماید. هدف این تحقیق، تبیین رابطه دسترسی کشورها به دریا با شاخص توسعه انسانی و مقایسه شاخص توسعه انسانی کشورهای دریایی با کشورهای محصور در خشکی است. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف، بنیادی و ازنظر روش توصیفی - تحلیلی و همبستگی است. به منظور تبیین رابطه دسترسی دریایی کشورها با شاخص توسعه انسانی، دسترسی دریایی کشورهای دریایی، شاخص سازی و رتبه بندی گردید و در تحلیل رگرسیونی، رابطه این دو شاخص تبیین گردید. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که ضریب همبستگی شاخص دسترسی دریایی با شاخص توسعه انسانی برابر با 314/0 است (05/0 < 000/0 مقدار احتمال). نتایج نشان می دهد که رابطه معنی داری بین این دو شاخص وجود دارد، به طوری که به ازای یک واحد افزایش در میزان شاخص دسترسی دریایی، میزان شاخص توسعه انسانی به اندازه 577/0 درصد افزایش می یابد (مقدار ثابت 649/0 درصد). به منظور تبیین بیشتر اثر دسترسی دریایی بر شاخص توسعه انسانی، کشورهای محصور در خشکی در مقام گروه شاهد انتخاب شده اند. نتایج حاصل از آزمون تی دو گروه مستقل (کشورهای دریایی و کشورهای محصور در خشکی)، مبین آن است که کشورهای دریایی در مقایسه با کشورهای محصور در خشکی، میزان شاخص توسعه انسانی بالایی دارند (05/0 < 015/0 مقدار احتمال). با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت دسترسی کشورها به دریا از عوامل تاثیرگذار بر روند توسعه انسانی است.
    کلیدواژگان: دسترسی دریایی، کشورهای دریایی، کشورهای محصور در خشکی، شاخص توسعه انسانی
  • طیبه محمودی محمدآبادی *، محمدحسین رامشت صفحات 26-38
    آمایش سرزمین از جمله علوم میان رشته ای است که در عصر ما جایگاه و شانیت خود را در بسیاری از کشورها بازیافته است. ولی این نکته را هم نمی توان ازنظر دور داشت که درپاره ای موارد کامیابی مطلوبی هم به دنبال نداشته است. برای جغرافیدانان ایرانی همواره این سوال مطرح بوده است که علت ناکامی برنامه های آمایشی ایران با اجرای ده برنامه 5 ساله را باید در کجا جستجو کرد؟ این پرسش و ده ها پرسش دیگر پیرامون فرایند و ویژگی های پیشرفت و توسعه در ایران سبب شد که جمعی از محققان ایرانی در قالب موسسه ای غیردولتی تحت عنوان مرکز الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، گرد هم آمده و با پشتیبانی جمع نسبتا کثیری از دانشمندان ایرانی در سال 1390 با تشکیل اندیشکده های متعددی در این زمینه به کالبدشکافی و ارائه الگویی برای توسعه ایران مبادرت کنند. یکی از اندیشکده های این مجموعه اندیشکده آمایش بنیادین است که نتایج کارهای خود را به صورت تک نگاشت هایی منتشر کرده است. واکاوی اسناد منتشرشده در این اندیشکده و همچنین تحلیل نظرات 18 تن از اندیشمندان حوزه آمایش، با روش پدیدارشناسی و با استفاده از مدل شبکه معنایی واژگان ویتگنشتاین نشان می دهد که محققان ایرانی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در مورد آنچه به عنوان دانش آمایش سرزمین ارائه شده است نظرات متفاوتی دارند. در این خصوص می توان تفاوت های نظری عمده آن ها را در سه مورد بیان کرد: الف-آمایش دانشی تجربی با قواعد جهان شمول صرف نمی باشد و تابعی از دستگاه جغرافیایی و فرهنگی ملل است ب-سرزمین، ظرف مکانی شکل گیری یک نظریه ارزشی است و برحسب تفاوت های ارزشی جوامع، چارچوب های متفاوتی از فضا شکل می گیرد. بنابراین چارچوب های ارزشی اسلام نوع دیگری از فضا را شکل خواهد داد که در دستگاه فرهنگی آتن امکان پذیر نیست. ج- هویت مکانی شاخص مغفول در دانش آمایش سرزمین است که در آمایش بنیادین بر آن تاکید خاصی می شود. این عامل، تضمین کننده رشد خلاقیت و به رسمیت شناختن سازمندی های اجتماعی در جوامع ایران است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، پدیدارشناسی، مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، دستگاه جغرافیایی
  • حمزه صفوی *، علی محمد خاکسار صفحات 39-50
    یکی از مهم ترین پدیده های امنیتی عصر حاضر، ظهور و گسترش گروه تروریستی داعش در غرب آسیا و شمال آفریقاست. پدیده ای که تمامی تحولات سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی در این منطقه را تحت تاثیر قرار داده و موضوع بررسی و مطالعه کارشناسان حوزه های مختلف قرار گرفته است. این مقاله درصدد بررسی تاثیرات ظهور داعش در سوریه و عراق بر معادلات سیاسی امنیتی و تحولات قدرت در خاورمیانه است. با توجه به نظریه واقع گرایی نوکلاسیک، متغیر ثابت این پژوهش، داعش و متغیر وابسته آن تحولات قدرت در منطقه خاورمیانه در نظر گرفته شده است. روش تحقیق این مقاله «توصیفی-تحلیلی» است. مطالب جمع آوری شده با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی در قالب جداول به صورت کمی نشان داده می شوند و سپس بر مبنای چهارچوب نظری پژوهش مورد تحلیل قرار می گیرند. در این پژوهش ابعاد مختلف نقش داعش در تحولات خاورمیانه مورد بررسی قرارگرفته است. از دیدگاه نوشتار پیش رو، اولین و مهم ترین پیامد ظهور گروه تروریستی داعش در غرب آسیا، «تضعیف جبهه مقاومت» در مقابل رژیم غاصب اسرائیل است. این رویداد از دو جهت بررسی شده است. اول آنکه با افزایش تعداد گروه های تروریستی در خاورمیانه، توان گروه های حامی محور مقاومت صرف مقابله با آن ها می شود. دوم آنکه ظهور داعش موجب افزایش شکاف سنی و شیعه و اختلافات داخلی در جهان اسلام و در نهایت به نفع رژیم غاصب اسرائیل شده است. پیامد دیگر داعش «افزایش اسلام هراسی» در جهان است. از سویی دیگر بحران داعش موجب «تاثیرات منفی بر اقتصاد و توسعه» در منطقه شده است. بر این اساس شاهد تحلیل رفتن منابع مالی کشورهای غرب آسیا و عقب افتادن آن ها از روند توسعه اقتصادی و صنعتی هستیم.در مجموع داعش باعث بوجود آمدن آسیب های امنیتی – اقتصادی برای همه ی بازیگران در منطقه خاورمیانه شده و با به چالش کشیدن نظم نسبی موجود ، ریشه های بی اعتمادی در منطقه را افزایش و چشم انداز صلح بین بازیگران منطقه را با چالش های جدی مواجه کرده است.
    کلیدواژگان: داعش، خاورمیانه، سوریه، عراق
  • روح الله طالبی آرانی *، یحیی زرین نرگس صفحات 51-64
    غرب آسیا، از همان آغاز شکل گیری نظام دولت در این منطقه، همواره بحران آلودترین منطقه در ژئوپولیتیک جهانی بوده است. این وضعیت به ویژه در هزاره جدید میلادی در اثر دخالت های فرا منطقه ای، اشغالگری نامشروع، جنگ های داخلی و منطقه ای بیش ازپیش تشدید شده اند. در حال حاضر کشورهای این منطقه یا میدان خشونت بارترین منازعات نظامی هستند یا به طور مستقیم و غیر مستقیم در آن ها درگیرند. از طرفی کنشگران فرا منطقه ای نیز مجال مداخله در این قبیل بحران ها را به دست آورده اند. از سوی دیگر، به نظر می رسد شدت یابی بحران های غرب آسیا خصلت خودتداوم یابنده نیز یافته اند، به گونه ای که تاکنون هیچ راه حل عملی امیدبخشی برای حل وفصل آن ها ارائه نشده است. بارزترین جلوه تجربی این مدعا را می توان آشکارا در بحران سوریه مشاهده کرد. تحلیل گران، در علت یابی این وضعیت، همواره بر یک یا چند عامل محدود تمرکز می کنند و در بسیاری مواقع در دام تقلیل گرایی می افتند. در این نوشتار تلاش می شود با عنایت به این سوال اصلی که «چرا بحران های غرب آسیا، با تاکید بر بحران سوریه از 2010 به بعد ماندگارند؟» از طریق تلفیق سه سطح فرو ملی، ملی و بین المللی، مدل نظری جامعی درزمینه تبیین این وضعیت ارائه شود و با بهره گیری از آن، راهکار عملی برای برون رفت از بحران های مذکور مطرح گردد. در همین راستا، با بهره گیری از روش تبیینی تحلیلی و توسل به داده های تاریخی و شواهد تجربی روز، استدلال شده است که «پایداری تعامل عوامل قوام بخش و مجال بخش در غرب آسیا با تاکید بر موضوع بحران دولت بین المللی سوریه پس از 2010، زمینه را برای ماندگاری بحران ها در این منطقه و کشور فراهم نموده است». در نتیجه گیری، چنین استدلال شده است که بحران های ژئوپولیتیک در غرب آسیا نه تنها ماندگاری داشته اند بلکه به علت انباشتگی چالش های فرارویشان، تسری فرا منطقه ای آن ها نیز دور از انتظار نیست. راه حل عملی برای مقابله با چنین وضعیتی همانا عادی سازی نظام دولت بر پایه زدودن چالش های مجال بخش و قوام بخش خواهد بود که طبعا وجود دولت های کارآمد، مدیریت منازعات منطقه ای و فقدان مداخله قدرت های بزرگ را ضروری خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: سوریه، غرب آسیا، ناکامیابی دولت، دولت بین المللی، عوامل قوام بخش، عوامل مجال بخش
  • محمدتقی قزلسفلی * صفحات 65-76
    ما اینک در جهانی توامان انباشته از رسانه ها، نظام نشانه ها و بحران های کلان زندگی می کنیم. بسیاری از عرصه های زیست جهان ما مخلوق نظام نشانه ها بوده و به این اعتبار می تواند زمینه ساز بحران و تداوم بحران ها شود. به نظر می رسد اگر در رابطه میان جهان اسلام به ویژه منطقه پرآشوب خاورمیانه و غرب پس از یازده سپتامبر، این نسبت را برقرار کنیم اهمیت این موضوع دو چندان می شود. در سال های اخیر مطالعات مابعد استعماری، افق های جدیدی در زمینه قدرت و بازتولید انواع بحران ها در نسبت با شیوه عمل رسانه ها پیش روی محققان گشوده است. از زمان انتشار کتاب شرق شناسی ادوارد سعید و باب شدن مطالعات پسااستعماری، اهمیت رسانه ها برای پژوهشگران عرصه سیاست، تفکر سیاسی و جغرافیای سیاسی اهمیتی دیگر پیدا کرده است. در مقاله حاضر و با استفاده از نظریه پسااستعماری این پرسش مطرح می شود که در جهان انباشته از رسانه ها چه کسانی و در چه شرایطی به جای جهان اسلام به تولید گفتمان حقیقت مشغول اند؟ فرضیه مقاله آن است که بخش مهمی از آمریت غرب در ساحت فرهنگی، از طریق نظام رسانه ای شکل گرفته است. اهمیت این پژوهش نشان دادن تداوم ایده شرق شناسی از جهان اسلام اما این بار از طریق نظام رسانه هاست. این به آن معناست که رسانه ها ماهیت و معنای ژئوپولیتیک جهان را تغییر اساسی داده اند و رسانه ها ماهیت و معنای ژئوپولیتیک جهان را تغییر اساسی داده اند. یافته های مقاله نشان می دهد در سال های پس از یازده سپتامبر، کارکرد «مجازی سازی و حقیقت سازی رسانه ای» چگونه جای واقعیت تمدنی چون اسلام را گرفته و گفتمان های وارونه رسانه ای علیه اسلام را تبلیغ می کنند. از جمله نتایج مقاله حاضر توجه دادن خوانندگان به این مسئله است که چگونه و تحت چه شرایطی، در سال های اخیر حتی پژوهش ها و پژوهشگران جوامع اسلامی خود در دام اطلاعات رسانه ای یا اسلام رسانه ای افتاده اند. مقاله حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده کرده و با بهره گیری از چارچوب نظری پسااستعماری به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، غرب، مابعد استعمارگرایی، رسانه ها، ادوارد سعید
  • عمران راستی * صفحات 77-94
    کشورهای ساحلی خلیج فارس همانند سایر کشورهای ساحلی، عمدتا متاثر از قوانین بین المللی مربوط به حقوق دریاها به تدوین و تصویب قوانینی ملی که منعکس کننده قلمروسازی های ادعایی آن ها بر دریا می باشد، مبادرت ورزیده اند. این ادعاها که معمولا در قوانین مناطق دریایی کشورها بازتاب می یابند، همواره مورد توجه سایر کشورها به خصوص همسایگان و قدرت های دریایی بزرگ قرار می گیرند و در صورت مغایرت با حقوق و قواعد بین المللی و یا تزاحم با حقوق و منافعشان در دریا با واکنش هایی ازجمله اعتراض دیپلماتیک روبرو گشته اند. کشور کویت نیز در راستای قلمروسازی در دریا، قوانینی را در سال های 1949، 1967 و 2014 میلادی تصویب نموده است. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی، ضمن بررسی سند قانون مناطق دریایی کویت، به تحلیل کارتوگرافیکی نقشه «ضمیمه قانون» در نرم افزار Arc GIS پرداخته است. تحلیل ها نشان می دهد استفاده از خطوط مبدا مستقیم در دهانه خلیج کویت در مواردی از جمله: طول بیش از 24 مایلی خطوط محصورکننده دهانه خلیج، عدم انتشار رسمی و عمومی مختصات جغرافیایی نقاط خطوط مبدا، قرار دادن جزیره عوهه پشت خط مبدا، عدم تبعیت خط مبدا مستقیم کویت از مسیر کلی ساحل اصلی، انطباق کاملی با قواعد کنوانسیون حقوق دریاها ندارد. تحلیل کارتوگرافیکی نقشه ضمیمه قانون، نشان از تزاحم و هم پوشانی مناطق دریایی مورد ادعای کویت با قلمروهای دریایی ایران دارد. به طوری که مرز شرقی منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره ادعایی کویت، از خط میانه خلیج فارس و حتی نقطه 4 خط مرز دریایی کویت-عربستان (توافق شده در سال2000م) فراتر رفته است. این قلمروگستری آشکار و عبور از خط میانه، مغایر با اصول و قواعد حقوقی بین المللی و مواد کنوانسیون 1982م، قانون مناطق دریایی جمهوری اسلامی ایران و حتی مغایر با مواد 6 و 7 قانون مناطق دریایی کویت می باشد. پیش روی مناطق دریایی کویت به سمت دریا و ترسیم آن بر روی نقشه در حالی صورت گرفته است که دو کشور ایران و کویت در زمینه تعیین و تحدید مرز فلات قاره به توافقی نرسیده اند. با توجه به وجود منابع و میادین نفت و گاز در این منطقه، این گونه اعمال و ادعاها، بر فرایند تحدید حدود مرز فلات قاره دو کشور که هنوز تحدید نشده تاثیر منفی می گذارد و مغایر با اصول و قواعد حقوق بین الملل می باشد.
    کلیدواژگان: قلمروسازی، قانون مناطق دریایی کویت، خطوط مبدا مستقیم، کنوانسیون حقوق دریاها، خلیج فارس
  • مجتبی رفیعیان *، مریم فرح زاد، سعید کامیابی، عباس ارغان صفحات 95-108
    یکی از ابعاد دموکراسی، فضاهای عاری از قدرت، پاسخگو و پذیرای همه آحاد جامعه است. مقوله قدرت در فضا وجوه مختلفی را شامل می شود. ازاین روی روابط زنان و مردان در شهر را می توان با نظریه های قدرت و نابرابری اجتماعی تحلیل نمود. سازوکار روابط میان زن و مرد، فرایندهای قدرت و سلطه در تصمیم گیری و بهره مندی از فضا، طراحی و شیوه های اعمال محدودیت در فضا بر حضور، رفتار و ماهیت فضاهای عمومی شهری اثرگذار است. در این پژوهش تلاش می شود ابعاد حق به شهر در فضای شهری از منظر زنان مورد واکاوی قرار گیرد. با توجه به ماهیت موضوع، پرداختن به مسئله حضور و مشارکت از منظر حق به شهر و نه صرفا ابعاد کیفیت فضای شهری از وجوه نوآوری این تحقیق به حساب می آید. برای این منظور از طریق پرسشنامه و مصاحبه اقدام به جمع آوری داده های موردنیاز شد. نوع تحقیق کاربردی بوده و تحلیل ها از طریق کمی سازی داده های کیفی و با استفاده از نرم افزار SPSS صورت می گیرد. بر این اساس دودسته سنجه های معطوف به الزامات حضور و مشارکت زنان و تنوع حضور و مشارکت زنان در فضای شهری مورد پرسش قرار گرفت. بر اساس نتایج مشخص شد که اولا، امتیاز سنجه های منتسب به حق به شهر(که بیانگر الزامات حضور و مشارکت زنان در فضای شهری است) بیشتر از امتیاز سنجه های منتسب به حق تفاوت (که بیانگر ضرورت وجود طیف متنوعی از زنان در فضا است) می باشد. ثانیا، میان متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و مدت زمان اقامت در فضا با حق به شهر ارتباط معناداری وجود دارد. در بیشتر سوالات، زنان پاسخگو به این موضوع اذعان کرده اند که برای حضور در فضاهای عمومی محدودیت های جدی مواجه هستند. با استفاده از تحلیل مسیر برای عوامل مرتبط بااحساس حق به شهر و مشارکت زنان مشخص شد دو سنجه تنوع حضور افراد باهدف گذران اوقات فراغت، فضاهای ویژه زنان کمترین تاثیر رادارند. از سوئی دیگر، چهار سنجه تنوع فعالیت های جاری در فضا، امنیت، روشنایی مناسب فضا در شب و عدم وجود فضاهای پنهان، تنوع حضور افراد(باهدف خرید) بیشترین تاثیر را در حق به شهر و احساس مشارکت زنان دارا است.
    کلیدواژگان: حق به شهر، حق تفاوت، زنان، فضای شهری، منطقه 22 شهر تهران
  • مریم خلیفه *، مرضیه علی خواه اصل، محمد رضوانی صفحات 109-123
    هر توسعه ای در مناطق طبیعی باید با برنامه ها و طرح های مدیریتی و بر اساس توان اکولوژیکی سرزمین صورت گیرد، تا به بهره برداری مستمر از این مناطق نایل شویم. ارزیابی توان اکولوژیک، به دلیل ضرورت انتخاب و بهره برداری بهینه از پتانسیل اکولوژیک سرزمین، در قالب مطالعات برنامه ریزی و مدیریت زیست محیطی به منظور حصول به اصل توسعه پایدار است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین توان اکولوژیکی حوضه آبخیز گزدراز - لاور ساحلی برای کاربری های کشاورزی و مرتعداری و همچنین مقایسه توان اکولوژیکی منطقه برای کاربری های ذکرشده با نقشه کاربری های فعلی منطقه می باشد. در این پژوهش ابتدا با بررسی منابع مختلف، معیارها و زیرمعیارها مشخص گردیدند. معیارهای اصلی مورداستفاده، شامل: نقشه های توپوگرافی، خاک شناسی، سنگ شناسی، اقلیم، پوشش گیاهی و کاربری اراضی می باشد. سپس با تهیه پرسشنامه و با استفاده ازنظرات متخصصین، امتیازات و اهمیت مربوط به معیارها و زیرمعیارها تعیین شد و از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در محیط Expert Choice برای وزن دهی به معیارها و زیرمعیارها استفاده گردید. درنهایت تمام لایه های اطلاعاتی با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار ((WLC در نرم افزار Arc map روی هم گذاری گردیدند و نقشه نهایی توان اکولوژیکی منطقه برای کاربری های کشاورزی و مرتعداری به دست آمد. نتایج نشان می دهد در نقشه نهایی، کاربری های کشاورزی و مرتع داری، طبقات 1 و 2 کشاورزی بیشتر به دلیل محدویت های فرسایش و شوری و طبقات 1 و 2 مرتعداری به دلیل محدویت های شیب، اقلیم، تراکم پوشش گیاهی و عمق خاک وجود ندارد. همچنین از مجموع 19964 هکتار سطح کل حوضه، طبقه 3 کشاورزی با مساحت 3780 هکتار (93/18 درصد)، طبقه 3 مرتعداری با مساحت 6/9895 هکتار (56/49 درصد) و طبقه 4 مرتعداری با مساحت 5/6095 هکتار (56/30 درصد) موجود می باشد. یافته ها حاکی از آن است که تلفیق روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی جهت ارزیابی توان سرزمین و همچنین مشخص نمودن مناسب ترین معیارها در خصوص ارزیابی توان منطقه موردمطالعه می تواند در مدیریت صحیح منطقه، حفظ منابع موجود و رسیدن به توسعه پایدار مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی قابلیت اراضی، کاربری کشاورزی، مرتعداری، گزدراز، لاور ساحلی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدحسن یزدانی *، فرخ طهماسبی، حسین سعدلونیا، مریم جامی صفحات 124-139
    در دهه های گذشته و به تبعیت از جنبش روش شناختی ترکیبی در علوم اجتماعی، فراخوانی گسترده برای استفاده جغرافی دانان از روش های ترکیبی به وجود آمده است. این در حالی است که در مطالعات جغرافیایی در ایران بنا به دلایلی این روش مهجور مانده و استفاده نمی شود. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر ریشه یابی علل استفاده اندک از روش تحقیق ترکیبی در بین اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری در پنج دانشگاه ایران بود. برای نیل به این هدف از هر دو روش کمی و کیفی به طور متوالی اکتشافی و با اهمیت برابر استفاده شد. در این طرح ابتدا داده های کیفی گردآوری و تحلیل شد و سپس در مرحله دوم داده های کمی ( به عنوان طرح مکملی)، گردآوری و تحلیل شدند. درنهایت، هر دو تحلیل کیفی و کمی یک جا مورد تفسیر قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید گروه های جغرافیا و برنامه ریزی شهری 5 دانشگاه شهید بهشتی، تبریز، خوارزمی، محقق اردبیلی و زنجان بود(دلیل انتخاب این دانشگاه ها برای این پژوهش ارتباط نزدیک با اساتید و دانشجویان دوره های تکمیلی این دانشگاه ها بوده است). در این تحقیق از شیوه نمونه گیری روش ترکیبی استفاده شد. در بخش کمی از روش نمونه گیری تصادفی و تعیین حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران استفاده شد. در نمونه گیری بخش کیفی تعداد 10 نفر از اساتید گروه های جغرافیا و برنامه ریزی شهری از دانشگاه های موردمطالعه مصاحبه انجام گرفت و در بخش کمی تعداد 81 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی این رشته در این دانشگاه ها انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل ماهوی روش تحقیق ترکیبی که در این تحقیق عبارت اند از: مبهم بودن روش ترکیبی و ناآشنایی اساتید به این روش و همچنین عوامل ساختاری ازجمله سلایق فصلنامه ها، کمی بودن سیستم آموزشی و عدم مقبولیت روش تحقیق ترکیبی در بین اساتید از عوامل تاثیرگذار در استفاده محدود از روش ترکیبی در تحقیقات در بین اساتید و دانشجویان رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری است.
    کلیدواژگان: روش تحقیق کمی، روش تحقیق کیفی، روش تحقیق ترکیبی، جغرافیا و برنامه ریزی شهری
  • مجتبی مفرح بناب *، علی مجنونی توتاخانه، علیرضا سلیمانی، احمد آفتاب صفحات 140-157
    توسعه شهری بر اساس اصول توسعه پایدار یکی از مفاهیم اصلی شهرسازی در دهه های گذشته بوده است. اصطلاح توسعه پایدار شهری به معنای فراهم آوردن زمینه های لازم برای استفاده متعادل و کارآمد از منابع شهری است تا تمام شهروندان بتوانند از زیرساخت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شهری متناسب با نیازهای خود بهره مند شوند. تحقیق حاضر با هدف بررسی وضعیت پایداری در کلان شهر تبریز صورت گرفته است. پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه این پژوهش، ساکنین مناطق ده گانه تبریز می باشند. با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده، 500 نفر از افراد بالای 15 سال به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. روایی پرسشنامه توسط کارشناسان مورد تائید قرارگرفته است. پایایی بخش های مختلف پرسشنامه نیز با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 876/0 الی 881/0 به دست آمد. برای ارزش گذاری متغیرها از روش تاپسیس فازی و برای ارزیابی وضعیت پایداری از مدل بارومتر پایداری استفاده شد. همچنین برای استنباط و بررسی وضعیت آزمون پذیری داده ها از آزمون های آماری Anova، آزمون T و آزمون های تعاقبی توکی و شفه استفاده شد. ترسیم نقشه های مربوط به وضعیت پایداری مناطق شهری تبریز با استفاده از نرم افزار GIS صورت گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده، منطقه 8 پایدارترین و منطقه 3 ناپایدارترین منطقه در شهر تبریز است. همچنین کل مناطق ده گانه تبریز با ارزش پایداری 591/0 در وضعیت پایداری متوسط قرار دارند. وضعیت کل مناطق ازنظر رفاه انسانی و رفاه اکوسیستمی نیز به ترتیب برابر با 548/0 و 515/0 بوده است. نتایج آزمون های T و Anova نیز نشان داد که مطابق نتایج بارومتر پایداری به ترتیب ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی قرار دارند. آزمون های توکی و شفه نیز شکاف پایداری بین ابعاد مختلف پایداری را اثبات نمود. درنهایت با توجه به یافته های پژوهش و با در نظر گرفتن وضعیت مناطق ده گانه شهر تبریز، پیشنهادات کاربردی متناسب با ابعاد مختلف توسعه پایدار شهری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پایداری شهری، بارومتر پایداری، کلان شهر تبریز
  • قاسم عزیزی، محمد مرادی، حسین رضایی * صفحات 158-173
    کم ارتفاع های بریده[1] به عنوان یک کم ارتفاع بسته در تروپوسفر میانی و بالایی تعریف می شوند که به طور کامل از جریان اصلی بادهای غربی جداشده اند. کم ارتفاع بریده یکی از پدیده های اثرگذار بر اقلیم ایران می باشد. هدف از این مقاله بررسی میزان این اثرگذاری و ارتباط آن با برخی شاخص های پیوند از دور می باشد. ویژگی های کم ارتفاع های بریده در ایران، برای دوره 2015-1976 مطالعه گردید. برای شناسایی این سیستم ها از الگوریتم رائول نی یتو، باقابلیت شناسایی خودکار، استفاده گردید. این الگوریتم از داده های میانگین روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل ترازهای 500 و 600، باد مداری در تراز 500 هکتوپاسکال و دمای تراز 500 هکتوپاسکال، از پایگاه داده های مرکز ملی پژوهش های جوی[2] استفاده می کند. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی کم ارتفاع های بریده در ایران، در فصل بهار و با یک بیشینه در ماه مارس می باشند. در دوره آماری 40 ساله، فراوانی رخداد این سیستم ها، روندی مثبت دارد. بررسی طول عمر این سیستم ها نشان داد که بیشترین فراوانی را کم ارتفاع های بریده با ماندگاری 2 روز دارند. در بررسی فصلی طول عمر، مشخص گردید که در فصول زمستان و بهار برتری با طول عمر 2 روز و در فصول تابستان و پاییز بیشتر کم ارتفاع های بریده طول عمر یک روز داشته اند. در سال های لانینا، فراوانی کم ارتفاع های بریده در ایران عموما بالاتر از میانگین و در سال های ال نینو، فراوانی این سیستم ها کمتر از میانگین مشاهده گردید. در خصوص ارتباط با نوسان اطلس شمالی، فازهای منفی نوسان اطلس شمالی، همراه با فراوانی کمتر کم ارتفاع های بریده و فازهای مثبت نوسان اطلس شمالی، همراه با فراوانی بیشتر این سیستم ها می باشند. همچنین در ماه هایی با فاز مثبت (منفی) نوسان اطلس شمالی، بیشترین رخداد کم ارتفاع های بریده در فصل گرم (سرد) مشاهده گردید. نهایتا در این مقاله یک مطالعه موردی از رخداد کم ارتفاع بریده در شمال ایران، در فوریه 1991 که در بازوی شرقی بندال امگا شکل گرفته، بررسی گردید.
    کلیدواژگان: کم ارتفاع بریده، کم فشار بریده، سردچال، انسو، نوسان اطلس شمالی
  • محمود احمدی *، عباسعلی داداشی رودباری، حمزه احمدی صفحات 174-190
    برآورد دمای سطح زمین (LST) برای طیف گسترده ایی از برنامه ریزی های کاربردی مانند کشاورزی، جزیره حرارتی شهری (UHI)، مدیریت انرژی، فرین های آب هوایی و مطالعات دگرگونی آب و هوایی کاربرد دارد. فرآورده های LST مودیس به به صورت پیوسته و در ردیف های منظم ارائه می شوند و تغییرات فضایی-زمانی را به شکل محصولات روزانه، هشت روزه و ماهانه به صورت جهانی پردازش می کنند. هدف از این پژوهش واکاوی برونداد داده های سنجنده مودیس به منظور توزیع دمای شب هنگام سطح زمین در گستره ایران است. به این منظور داده های دمای سطح زمین مودیس که با استفاده از خوارزمیک روز-شب تولید شدند؛ برای دوره آماری 2001- 2015 میلادی مبتنی بر برونداد فرآورده موسوم به MOD11C3 (V5) استخراج گردید. سپس آرایه ای به ابعاد 62258×4855 تشکیل شد. در این آرایه 62258 تعداد یاخته ها با تفکیک مکانی 5 کیلومتر و 4855 نماینده روزها تعیین و در گام بعدی این آرایه به 62258×12 تقلیل یافت که 12 نماینده ماه های سال می باشد. برای پایش نهایی از روش زمین آمار کریجینگ برای پهنه بندی دمای سطح زمین استفاده شد. نتایج نشان داد کمینه دمای شب هنگام سطح زمین ازنظر زمانی در ماه های دسامبر تا فوریه رخ می دهد و میزان آن تا 20- درجه سلسیوس می رسد. ازنظر مکانی نیز این مناطق منطبق بر ارتفاعات و الگوی ناهمواری ها، به ویژه نیمه غربی، شمالی و شمال غرب و شمال خراسان می باشد. ماه سپتامبر واسطه دگرش دمای شب هنگام سطح زمین از دوره گرم سال به دوره سرد سال و ماه مارس واسطه دگرش دوره سرد سال به دوره گرم سال محسوب می شود. کانونی از دماهای گرم شب هنگام سطح زمین در ماه های مختلف سال قابل مشاهده است. ازنظر زمانی این دماهای گرم از آوریل تا سپتامبر بر مناطق گرمسیری حکم فرمایی می کنند. تنوع دمای شب هنگام سطح زمین در ایران زیاد است، ارتفاعات و ناهمواری ها عامل کارسازی در شکل گیری وضعیت و میزان دمای شب هنگام سطح زمین در ایران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، دمای سطح زمین شب هنگام، سنجنده مودیس، تصاویر ماهواره ای، ایران
  • سعدی محمدی *، مرضیه طلعتی، سیوان اسدی، سوران منوچهری صفحات 191-208
    چند دهه فعالیت با رویکردهای مختلفی هم چون: انقلاب سبز، صنعتی سازی روستاها و توسعه یکپارچه روستایی، نتوانست مسئله فقر روستایی را حل کرده و بسیاری از معضلات ناشی از فقر روستاییان حل نشده باقی ماندند، بنابراین نیاز بود که رویکردی جدید که در آن بر مردم فقیر و آسیب پذیر روستایی تمرکز کند، در عرصه نظریه های توسعه روستایی برای ایجاد حیاتی مجدد در روستاها ظهور کند. امروزه جهت رفع فقر به عنوان یکی از موانع اصلی تحقق پایداری نظام روستایی بر تامین معیشت پایدار روستاییان تاکید می گردد این در حالی است که در رویکرد معیشت پایدار نیز، تاکید اصلی، جهت پایدار بودن معیشت و رفع فقر بر متنوع اقتصاد روستایی با تاکید بر فعالیت های غیر کشاورزی می باشد. در این راستا امروزه، گسترش گردشگری با توجه به استقبال گسترده و پتانسیل های نواحی روستایی به عنوان راه کاری مطمئن و مکمل، جهت تامین معیشت پایدار روستاییان مطرح شده است. با توجه به این امر، پژوهش حاضر، دراین ارتباط و به منظور ارزیابی نقش گردشگری در تامین معیشت پایدار روستاییان روستاهای هدف گردشگری دهستان اورامان که قبل از توسعه گردشگری به دلیل انزوای جغرافیایی و فقدان زیرساخت های توسعه در سطح نازل معیشتی قرار داشتند؛ انجام گرفته است. نوع پژوهش، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر رویکرد کمی- کیفی می‏باشد. گردآوری اطلاعات آن از منابع اسنادی و میدانی مبتنی بر مصاحبه و توزیع تصادفی پرسشنامه در میان250 نفر از سرپرستان خانوار دهستان اورامان بوده که به روش کوکران از میان1110 سرپرست خانوار روستاهای هدف گردشگری، تعیین حجم گردیدند. نتایج تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده با شاخص مهم آمار توصیفی(میانگین) و آزمون های آمار استنباطی(t تک نمونه ای، t زوجی، ویلکاکسون، خی دو، رتبه ای فریدمن) نشان از اثرگذاری مثبت گردشگری در بهبود سطح معیشت و تامین پایداری معیشت روستاهای هدف گردشگری دهستان اورامان دارد. در این راستا نیز کاهش سطح آسیب پذیری و افزایش میزان دارایی های معیشتی موجب شده تا توسعه گردشگری به عنوان استراتژی مهم معیشتی در سطح روستاهای منطقه مطرح گردد.
    کلیدواژگان: معیشت پایدار، گردشگری روستایی، دهستان اورامان
  • حمید برقی *، امیرعلی ذوالفقاری صفحات 209-223
    امروزه کارآفرینی یکی از مهم ترین راهبردهای توسعه جوامع محلی است که در راستای توسعه آن، انجام مطالعات پایه ای در این زمینه از الزامات اساسی می باشد. با توجه به اهمیت کارآفرینی در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع امروزی، تبیین وضعیت شاخص های کارآفرینی در میان روستاییان و همچنین شناسایی عواملی که می توانند در تقویت شاخص های کارآفرینی موثر واقع شوند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از پژوهش کمی حاضر که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، بررسی و سنجش وضعیت شاخص های کارآفرینی و شناسایی عوامل موثر بر آن در سکونتگاه های روستایی شهرستان روانسر است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوار روستایی شهرستان (5668 نفر) تشکیل می دهد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش از آزمون های مقایسه میانگین، جدول توزیع فراوانی، ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش در خصوص برخورداری سرپرستان خانوار موردبررسی از شاخص های کارآفرینی نشان داد میزان برخورداری 2/39 درصد پاسخ گویان در سطوح بسیار ضعیف و ضعیف، 5/45 درصد در سطح متوسط و حدود 3/15 درصد در سطوح زیاد و بسیار زیاد بوده است. به طورکلی میانگین محاسبه شده برای برخورداری روستاییان از شاخص های کارآفرینی، 74/2 بود که در سطحی پایین تر از متوسط قرار دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد پنج متغیر شناسایی شده توانسته اند حدود 70 درصد واریانس شاخص های کارآفرینی در محدوده موردمطالعه را تبیین نمایند. متغیرهای شناسایی شده و درصد تبیین هر یک از آن ها به ترتیب اهمیت عبارت اند از: پایگاه اقتصادی اجتماعی (391/0)، دسترسی به امکانات و تسهیلات (315/0)، سرمایه اجتماعی (244/0)، عملکرد نهادهای مدیریتی (240/0) و مالکیت منابع سرمایه ای (191/0). نتایج بررسی رابطه شاخص های کارآفرینی با متغیرهای موردبررسی نشان داد در بین 11 متغیر موردبررسی، رابطه کارآفرینی با متغیرهای جنس؛ دسترسی به اینترنت، سن، بعد خانوار و فاصله تا مراکز ضروری، به لحاظ آماری معنادار نبوده است و متغیرهای ذکرشده رابطه ای با کارآفرینی ندارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شاخص های کارآفرینی، سکونتگاه های روستایی، روانسر
  • احسان لشگری تفرشی * صفحات 224-237
    فرهنگ سیاسی هر ملتی نماد رفتارهای یک ملت نسبت به مقولات مرتبط همچون حکومت، قدرت، روابط خارجی و یکی از عناصر مهم موردمطالعه در جامعه شناسی، تاریخ، علوم سیاسی و دیگر حوزه های مرتبط می باشد. در یک جامعه، سنت های سیاسی، کارکرد نهادهای عمومی، هیجانات سیاسی شهروندان و همچنین سبک عمل رهبران نتایج تصادفی حوادث تاریخی نیستند بلکه جزئی از یک کل معنادار و تناسب یافته می باشند که فرهنگ سیاسی جامعه را تشکیل می دهند. این در حالی است که هر پدیده ظهور یافته در یک کشور اعم از فرهنگ سیاسی، به طور مبنایی از ابعاد طبیعی و انسانی فضای جغرافیایی محل استقرار خود نیز تاثیر می پذیرد. فرهنگ سیاسی در ایران نیز مراحل و دگرگونی های زیادی را پشت سر گذاشته است و مطالعه این فرایند بدون توجه به بنیاد جغرافیایی ناکافی بوده و توجه به ابعاد جغرافیایی فلات ایران می تواند بخشی از علل ظهور فرهنگ سیاسی در ایران را نمایان سازد. با توجه به وسعت موضوعات موردمطالعه در فرهنگ سیاسی ایران در این پژوهش کوشش گردیده بنیادهای جغرافیایی میل به تمرکزگرایی در حکمرانی و علل قوام آن در قرن اخیر در اذهان و رفتارهای سیاسی دولت مردان و شهروندان با اتکا به روش شناسی توصیفی تحلیلی تحلیل گردد. یافته های پژوهش نمایانگر آن است یکی از عمده ترین سرچشمه های تکوین مقبولیت حکمرانی بسیط در فرهنگ سیاسی دولت - ملت در ایران درنتیجه عواملی هم چون موقعیت استراتژیک ایران و تنوع خرده فرهنگ های انسانی، همچنین وجود منابع طبیعی و فسیلی بی بدیل موجود در ایران و اثرات آن در افزایش قدرت دولت در بین نیازی به جامعه مدنی می باشد. ضمن اینکه موقعیت جغرافیایی حائل ایران مابین قدرت های بری و بحری و صدمات و خساراتی که از این بابت بر ملت ایران وارد گردید؛ سبب ایجاد حس تنفر نسبت به قدرت های بیگانه در اذهان حکومت و ملت ایران و اعتقاد به تمرکز تصمیم گیری برای مقابله با چنین اهدافی در فرهنگ سیاسی ایران گردیده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، تمرکزگرایی، جغرافیا، ایران
|
  • Reza Allahverdizadeh Dr *, Mohammad Reza Hafeznia Dr, Zahra Ahmadipour Dr, Mahdi Pourtaheri Dr Pages 12-25
    Changing nature of the relationship between human and geographical environment has had considerable influence on geographical science school of thought. In terms of "ecological analysis", this relationship is one of the important research fields in geographical sciences. Geographic location is one of the key elements in the environment, which is divided into a number of subgroups. In all traditional and modern theories of geography, geographical location is one of the most important variables in power formulation and political behavior of countries. Maritime location and access to free waters an element of geographical location, and it is a significant variable in global theories of geopolitics and maritime studies. Countries’ access to maritime environment has both constraints and opportunities for countries. The purpose of this study is to explain the relationship between maritime location of countries and their Human Development Index (HDI), as well as comparison of HDI between maritime countries and landlocked countries. This research is basic in terms of its objective, and descriptive-analytic and correlative in terms of its nature and methodology. To expound the relationship between the maritime location of countries and their HDI, countries were ranked based on their maritime locations, and then the relationship between the two variables has been explained. The results of regression analysis show that the correlation coefficient between maritime location index and HDI equals 0.314 (P value 0.000
    Keywords: Access to Sea, Maritime Countries, Landlocked Countries, Human Development Index
  • Taiebe Mahmodi Mohammad Abadi Dr *, Mohammad Hosain Ramesht Dr Pages 26-38
    The spatial planning rank as an interdisciplinary subject, has currently regained its status in many countries. Yet we cannot lose sight of the fact that, in certain cases, it has not achieved resounding success. The question that has faced Iranian geographers all along has been this: to what can be attributed the failure of Iran’s spatial planning programmers despite the implementation of ten such plans over a five_ year period? In response to this query, a nongovernmental institute entitled The center for an Islamic_ Iranian Model of Progress was established in 2011 by a relatively large number of Iranian scientists who set up a group of think tanks designed to analyze and present a model for the development of Iran. An example of this set is the Think Tank of Fundamental Spatial Planning, which has published the results of this research project in the form of monographs. An investigation of the documents published by the think tank in question, as well as the analysis of the views of eighteen thinkers within the field of spatial planning by phenomenology method and Using Wittgenstein's semantic network model, Wittgenstein's model suggests that Iranian researchers at the Center of Islamic-Iranian Pattern for progress have different views on what is being presented as the knowledge of the land. In this regard, the main theoretical differences can be described in three categories. Spatial planning is not simply an experimental science based on universal rules, but rather a product of cultural and geographical systems based on characteristics of various nations. Land constitutes a spatial container in which a value oriented theory takes shape, and given the value differences between human societies, different spatial frameworks emerge. Thus, the values of Islam will form another kind of space that is not possible in the cultural system of Etna. Spatial identity is a factor overlooked in the science of spatial planning, which is emphasized in the fundamental arrangement. This factor ensures the development of creativity and the recognition of social configuration in Iranian societies.
    Keywords: Land Use, Discourse Analysis, The Center for an Islamic, Iranian Model of Progress, Geographical Divide
  • Hamzeh Safavi Dr *, Ali Mohammad Khaksar Dr Pages 39-50
    This article seeks to examine the effects of the rise of ISIS (Islamic State in Iraq and Syria) in Syria and Iraq on the political-security equations and power developments in the West Asia region. Regarding the neoclassical realism theory of international relations, the constant variable of this research is ISIS and its dependent variable is power developments in the Middle East region. The research method of this paper is "descriptive-analytical". The collected materials are presented quantitatively in tables using the library and documentary methods, and then analyzed based on the theoretical framework of the research. This article studies the various dimensions of the role of ISIS in Middle East dynamics. From the perspective of the paper, the first and most important consequence of the emergence of the ISIS terrorist group in West Asia is the "weakening of the resistance front" against the Zionist regime, which took place in two directions. First, by increase in the number of terrorist groups in the Middle East, the power of groups of the resistance axis are used to confront them. Second, the emergence of ISIS has created a rift between Sunni and Shiite, and resulted in internal differences in Islamic World that eventually is in the favor of Zionist regime. One more consequence of ISIS is the "Increase of “Islamophobia” in the world. On the other hand, the ISIS crisis has made "negative impact on economy and development" in the region. Accordingly, we see the decline of Western Asian countries financial resources and their retardation from the process of economic and industrial development. In all, ISIS has caused security-economic damage to all actors in the Middle East and by challenging existing relative order, has increased the roots of distrust in the region, and has faced serious challenges to the peace prospects among the region's actors.
    Keywords: ISIS, Middle East, Syria, Iraq
  • Roholla Talebi Arani Dr *, Yahya Zarrinnarges Pages 51-64
    West Asia has been the most crisis-torn region in global geopolitics since it has gone through a nation-state system following the collapse of Ottoman Empire, in which we have consistently witnessed most violent and unprecedented conflicts, either civil or regionalized as well as internationalized. In the meanwhile, the regional crises have increasingly been intensified in the turn of 3rd Millennium as a result of the expansive trans-regional interventions, internationally illegitimate occupation, increasingly regionalized civil wars; either directly or indirectly, regional states in West Asia as well as trans-regional actors, either great powers or international, security organizations, have been involved in the most violent and fatal military conflicts, to the extent which these intensified geopolitical crises seem to take a self-sustaining and self-reinforcing character, exemplified by Syrian crisis since 2010. In this framework, as an innovative endeavor, the paper seeks to explain the persistence of regional geopolitical crises, not least Syrian crisis in the West Asia, by drawing on explanatory- analytical method, using the day empirical evidence as well as historical data in order to provide a comprehensive multi-variable explanation and avoid reductionism inherent in current international analyses. In doing so, having presented a three-level analysis, it can be argued that an interacting synergizing set of some constituting and permitting factors has brought about the persistence of geopolitical crises in West Asia, especially Syrian crisis. On this basis, having combined sub-national, national, and international factors into a comprehensive theoretical model which can be applied to study on Syrian crisis, the paper finds that Geopolitical Crises in West Asia turn out to persist, and due to their increasingly accumulated challenges, spill over trans-regionally as well. A practical solution to deal with such undesirable situation is to normalize the state system based on removing the permitting and constituting obstacles, which can be involved some measures as effective sustainable states, regional conflict management, and lack of the expansive trans-regional interventionism.
    Keywords: Syria, West Asia, Failed State, International States, Constituting Factors, Permitting Factors
  • Mohammad Taghi Ghezelsofla Dr * Pages 65-76
    Today we are living in the world filled with media, media codes and great crises simultaneously. It can be claimed that many arenas of our life-world are the creation of signs system and accordingly it can set the stage for crisis and the continuation of crises. It seems that if we make this connection especially with respect to the Islamic world in the chaotic region of the Middle East and the West after the September 11 attacks, the significance of the subject will be more obvious. In recent years post-colonial studies, have opened new horizons for researchers regarding media practice. In the present essay by using post-colonial theory the question has been proposed of who and under which conditions are engaging in the creation of discourse of truth instead of the Muslim world? The assumption of this article is that the main part of the Western domination [hegemony] in the cultural realm has been shaped by the media system. Based on evidences and issues of these recent years in the Islamic world (the Middle East), the present essay shows how the function of "media virtualization and truth making" speaks on behalf of the reality of the Islamic civilization. In this essay the descriptive and analytical method has been used and the viewpoints of post-colonial thinkers have been utilized.
    Keywords: political Islam, the West, post, colonialism, media, Edward Said
  • Omran Rasti Dr * Pages 77-94
    Coastal states, have been affected by international law of the sea to develop and approve national laws that reflect their claims to the sea. These claims, are always considered by other countries, especially the neighbors and great sea powers and if these laws and claims are inconsistent with international laws and regulations or in conflict with their rights and interests at sea, they will respond to diplomatic objections. Kuwait also approved the rules in the field of territoriality at sea in the years 1949, 1967 and 2014, the Kuwaiti maritime zones law adopted in 2014 is the most complete and recent. The present study, with a descriptive-analytical approach and with documentary review, examined the law of Kuwait's maritime zones. Also in the Arc GIS software, the annexed map of the law has undergone cartographic analysis. Studies and analyzes indicate that the use of straight baselines at the mouth of the Kuwait Bay does not comply with the Convention on the Law of the Sea in the following cases. 1) The use of closing lines with a total length of more than 24 nautical miles in the mouth of the Kuwait Bay, 2) No official publication of the geographical coordinates of the points of straight baseline, 3) Insert the Awhah island behind the straight baseline, In addition, the cartographic analysis of the Kuwaiti Maritime zones Legislation Map, illustrates the interference and overlap between the Kuwaiti claimed maritime zones and the maritime zones of Iran. So far, the eastern boundary of the Kuwait's exclusive economic zone and the continental shelf has exceeded the Middle line of Persian Gulf, and even the fourth point of the Kuwait-Saudi Arabian maritime boundary (agreed in 2000). This expanding territoriality and transit through the Middle Line, violate the principles and rules of international law of the sea. Meanwhile, Iran and Kuwait have not reached an agreement on the delimitation of the continental shelf. Due to the presence of oil and gas resources and fields in this area, such acts and claims affect the process of delimiting the boundaries of the continental shelf of the two countries.
    Keywords: Gully Erosion, Bivariate Statistical Models, Learning Vector Quantization (LVQ), Sanganeh Kalat Basin
  • Mojtaba Rafieian Dr *, Maryam Farahzad, Saeid Kamyab Dr, Abbas Arghan Dr Pages 95-108
    One of the dimensions of democracy is the homological, responsive and welcoming spaces. Power in space includes a variety of features and different aspects. Hence, the relationship between women and men in the city can be analyzed with theories of power and social inequality. It should be mention that the authority and domination in decision making and space utilization, designing, restrictions affect the behavior and nature of urban public spaces. In this research, we try to consider the dimensions of the right to the city in urban space from the perspective of women. Required data were collected through questionnaires and interviews. Methodologically speaking, the type of research is applied research and the analyzes are performed by quantifying the data and using SPSS software. Accordingly, two sets of measures were questioned. First, Requirements for the presence and participation of women in urban spaces. Second, The diversity of women's participation and participation in urban spaces. The first factors are called “the right to the city” factors and the second factors have been known as “The right to difference Results show that, the privilege of the points attributed to the right to the city is greater than those of the right to difference. Adding to this, the other Inference refers to the fact that There is a meaningful relationship between variables such as age, marital status, level of education and duration of stay in space with the right to the city. In most of the questions, women have acknowledged that they are faced with serious restrictions in public spaces. The Path analysis of the variable which affect the right to the city and the participation of women shows that Two measures of “diversity of people and The attendance with the aim of spending leisure time have the least effect. On the other hand, four measure The variety of current activities in space, Safety and lightening of space at night, Lack of hidden spaces, the diversity of the presence of people (with the aim of buying), have the most impact on the right to the city and the feelings of women's participation.
    Keywords: The Right to City, The Right to Difference, Women, Urban Space, District 22 of Tehran City
  • Maryam Khalifeh *, Marzieh Alikhah Asl Dr, Mohammad Rezvani Dr Pages 109-123
    Every development program and management planning for natural areas should be done based on ecological capabilities of the area in order to achieve continuous and efficient utilization of these areas. Ecological Potential Assessment is due to the necessity of choosing and optimizing the utilization of ecological potential, in terms of planning studies and environmental management in order to achieve the principle of sustainable development. The goal of this research is to determine ecological conditions of Gaz Deraz-Lavar-e Saheli watershed for agricultural and rangeland uses and also its comparison with current land use map of the area. In this research, first the criteria and sub criteria were determined evaluating different documents. The main criteria used in this research includes topographic maps, soil maps, lithology maps, climate maps, vegetation maps, and current land use maps. Then the scores and importance of these criteria and sub criteria were determined using the prepared questionnaires completed by experts. These criteria were weighted using hierarchical analysis Process in Expert Choice environment. Finally, all information layers were overlaid using weighted linear combination (WLC) method in Arc map and final ecological capability map for agriculture and rangeland uses was prepared for the area. The results show that in the final map of agriculture and rangeland uses, there are no classes of 1 and 2 of agriculture due to erosion and salinity limitation and also, no classes of 1 and 2 of rangeland due to slope area, climate, vegetation cover and soil depth. Also, in total area of the watershed (19964 ha), class 3 of agriculture is 3780 ha (18.93%), class 3 of rangeland is 9895.6 ha (49.56%) and class 4 of rangeland is 6095.5 ha (30.56%). The results show that integration of hierarchical analysis process and geographical information system for land capability assessment and identification of best criteria for capability assessment can be useful in proper management of the area, conservation of available resources and achieving sustainable development.
    Keywords: Assessment of land Capability, Agriculture, Range Management, Gaz Deraz, Lavar Saheli, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Mohammad Hasan Yazdani Dr *, Farokh Tahmasebi, Hossein Sadlounia, Maryam Jami Pages 124-139
    In the past decades, following the mixed methodological movement in the social sciences, extensive use has been made of the use of mixed methods by geographers. However, in geographic studies in Iran, for some reason, this method remains confused and not used. Therefore, this research tends to discover causes of limited application of mixed methods among the faculties and post graduate students of Geography and urban planning in 5 universities of Iran. To achieve this goal, both qualitative and quantitative methods were used based on sequential exploratory and equal importance. In this method, qualitative data were first collected and analyzed and then in the second stage quantitative data (as supplementary plan) were collected and analyzed. Finally, both qualitative and quantitative analyzes were interpreted together. The research’s statistical population was post graduate students and faculties of geography and urban planning departments of 5 Iran universities included: Shahid Beheshti University, University of Tabriz, Zanjan University, Mohagegh Ardabili University and Kharazmi University. In this research, the sampling method, was used mixed method. In the quantitative part, a random sampling method was used and the sample size was determined based on the Cochran formula. In qualitative sampling, 10 faculty members of geography and urban planning groups of the universities were interviewed. The research tool in the qualitative section was an unstructured interview. In a qualitative part of the study, 81 students were selected by random sampling from among graduate students of this field. In order to analysis findings, T- one sample test were used. The results indicated that intrinsic factors of mixed methods are followed: vagueness of mixed methods, faculty member’s unfamiliarity with this methods and structural factors includes journals agenda, quantity of the education system and rejection of this methods by faculties which lead to the limited application of mixed methods by the students and faculties in the Geography and Urban Planning researches.
    Keywords: Seeking, Pasture Growth Period, TM Landsat Satellite, Leaf Area Index (LAI)
  • Alireza Soleimani *, Ali Majnouni Toutakhane, Ali Reza Soleimani Dr, Ahmad Aftab Pages 140-157
    Urban development based on the principles of sustainable development has been one of the main concepts of urbanization in the last decade. The term sustainable urban development means providing the necessary grounds for the balanced and efficient utilization of urban resources so that all citizens can benefit from urban economic, social and environmental infrastructure in accordance with their needs. The aim of this research is to investigate the sustainability status in Tabriz metropolis. This is a descriptive-analytic research. The statistical population of this research is the inhabitants of all ten regions of Tabriz, and 500 individuals over 15 years old are selected as sample size using simple random sampling by the classified method. The validity of the questionnaire was verified by experts and the reliability of the different parts of the questionnaire obtained the score of 0.876 to 0.881 using Cronbach's alpha coefficient. Fuzzy TOPSIS Method is used to evaluate the variables in order to assess the sustainability, the model of barometer sustainability is used. Also to infer and testability of data the statistical tests such as Anova test, T test and Tukey and Scheffe tests are used. Drawing of maps related to the stability of Tabriz urban areas has been done using GIS software. According to the results, region 8 is the most sustainable region and region 3 is the most unstable region. Also, all 10 regions of Tabriz with sustainability value of 0.591 are in medium sustainability status. The status of the regions in terms of human welfare and ecosystem well-being was also equal to 0.548 and 0.515 respectively. The results of T and Anova tests also showed that according to the sustainability barometric results, physical, social, economic and environmental dimensions are of the most importance respectively. Tukey and Scheffe tests also demonstrated the stability gap between different dimensions of sustainability. Finally, according to the findings of the research and taking into account the situation of the tens of ten regions of Tabriz, practical suggestions are presented in accordance with different dimensions of sustainable urban development.
    Keywords: Sustainability, Urban Regions, Sustainability barometer, Metropolis of Tabriz
  • Ghasem Azizi Dr, Mohammad Moradi Dr, Hossein Rezaei * Pages 158-173
    Cut-off low pressure systems are defined as closed lows in the upper troposphere that have become completely detached from the main westerly current. Cut-off low is one of the phenomena affecting the climate of Iran. This article attempts to examine the extent of this effect and its relation to some of the Indects Teleconnection. The characteristics of Cut-off Lows in Iran are studied for the period 1976–2015. To identify these systems, the Raul Nieto algorithm was used with automatic detection capabilities. The systematic identification of Cut-off Lows is realized by applying an original automated scheme using mean daily geo-potential height, wind and air temperature at 500 hPa NCEP. Cut-off Lows are more frequent during spring in the IRAN, with a maximum of frequency in March. Over the period 1976–2015, the annual Cut-off Lows frequency exhibits a positive trend. In this study, the most cutoff lows lasted only 2 days. In the seasonal study of lifetime, it was revealed that in the winter and spring, the highest survival was 2 days, and in the summer and autumn, it was one day. Cut-off Lows Systems are largely influenced by the ENSO and North Atlantic Oscillation (NAO). During La Nina events Cut-off Lows are found to be more frequent and during El Nino events Cut-off Lows are found to be less frequent in Iran. In general, NAO negative phase exhibits a lower number of Cut-off Lows systems. During positive NAO months, a high occurrence of Cut-off Lows is detected for cold seasons on the other hand, during negative NAO months this high density of Cut-off Lows is detected for warm seasons. Finally This study provides an observational case study of a cut-off low that developed over North of Iran early February 1991. This Cut-off Low is formed in the eastern arm of the Omega Block.
    Keywords: Historical Geography, Rishahr, Old era, Assanid dynasty
  • Mahmoud Ahmadi Dr *, Hamzeh Ahmadi Dr Pages 174-190
    The estimation of land surface temperature (LST) is useful for a wide range of applications such as agriculture, urban heat island (UHI), Energy Management, climate related extreme and climate change studies. The MODIS LST products are created as a sequence of products beginning with a swath (scene) and progressing, through spatial and temporal transformations, to daily, eight-day and monthly global gridded products. The purpose of this study is to analyze the output data of MODIS in order to manage the night time temperature of both night and day in the geographical area of Iran. For this purpose, the MODIS data on land surface temperature which were generated using the day-night algorithm, were extracted for the 2001- 2015 period based on the output of the product called MOD11C3 (V5). Then a matrix with the dimensions of 62258 × 4855 was formed. 62,258 in the array of cells with a spatial resolution of 5 km and 4855 representative designated days, which in the next step were reduced to 62 258 × 12 arrays. 12 being the representative of the months of the year. The final analysis of surface temperatures was evaluated using kriging. The results show that the coldest overnight temperatures of land surface happen in December through February, reaching to -20 degrees Celsius. Also regarding geographical locations, the pattern matches the ripples, especially the western half, North and North-West and North-Khorasan. September is the transition period from warm to cold nocturnal land surface temperature, and March is the transition period from cold to warm temperature. A focus of warm temperature of land surface could be observed in different months of the year. These warm temperatures are dominant in warm areas from April through September. The variety of nocturnal land surface temperature in Iran is high. Heights and ripples are significant factors in determining the nocturnal land surface temperature in different areas of Iran.
    Keywords: Night Land Surface Temperature, LSTNT, Modis Terra, Satellite Images, Iran
  • Saadi Mohammadi Dr *, Marizeh Talaati, Sivan Asadi, Soran Manoochehri Pages 191-208
    Regarding the close relationship between poverty and vulnerability, villages that are impoverished have vulnerabilities and critical situations in terms of access to and maintenance of various types of capital. Several decades of activity based on different approaches, such as the Green Revolution, Industrialization of villages and integrated rural development, failed to solve the rural poverty issue and many of the problems caused by rural poverty remained unresolved. Therefore, a new approach that emphasized on the poor and vulnerable rural populations was needed in the field of rural development theory in order to re-establish vitality in the villages. Today, there is a huge emphasis on the elimination of poverty as one of the main obstacles to the realization of rural system sustainability. This is despite the fact that the sustainable livelihoods approach, the main emphasis to sustainable rural livelihoods and poverty alleviation is diversifying the rural economy with an emphasis on non-agricultural activities. In this regard, today, due to the widespread acceptance and potential of rural tourism development in rural areas has been proposed as a way to make and supplements to sustainable rural livelihoods. The present study was to evaluate the role of tourism in sustainable rural livelihoods of Uraman tourism target villages before the tourism development has been done due to geographical isolation and lack of infrastructure development and low level of quality of life. The research method is analytical, based on quantitative-qualitative approach. Documentary resources and field data collection, based on interviews and questionnaires distributed among 250 random households of Uraman villages which by Cochran formula of 1110 households were set volume. The results of the data analysis by descriptive statistics (mean) and inferential statistics (t single sample, t test, Wilcoxon, chi-square, Friedman) shows the positive impact of tourism as an important strategy in improving the livelihoods and security sustainable livelihoods of Uraman villages.
    Keywords: Sustainable Livelihoods, Rural Tourism, Uraman Villages
  • Hamid Barghi Dr *, Amir Ali Zolfaghari Pages 209-223
    Today, entrepreneurship is one of the most important strategies for the development of local communities that in order to develop it, basic studies in this field are essential. Given the importance of entrepreneurship in the economic and social development of today's societies, it is important to explain the status of entrepreneurial indicators among villagers, as well as identify factors that can be effective in strengthening entrepreneurial indices. The present quantitative study, conducted via descriptive-analytical method, is aimed at investigating and assessing the state of entrepreneurship indicators and identifying factors affecting those indicators in rural residences of Ravansar Township. The data gathering tool was a questionnaire. The statistical population of the study consists of all heads of rural households in Ravansar Township as 5668 individuals. To achieve the research objectives, comparison tests, frequency distribution table, Pearson correlation coefficient and Spearman and multivariate regression were used in SPSS software. The results regarding enjoyment of heads of households from the entrepreneurship indicators indicated that the degree of enjoyment of 39.2% of the participants were at low and very low levels, 45.5% of them were at the moderate level, and about 15.3% of them were at high and very high levels. All in all, the mean calculated for villagers’ enjoyment of entrepreneurship indicators was about 2.74% which is a level lower than the moderate one. The results of multivariate regression indicated that five identified variables could explain about 70% of the variance of entrepreneurship indicators in the studied area. The identified variables and the explained percentage of each of them are as follows: socioeconomic status (0.391), access to facilities and equipment (0.315), social capital (0.244), performance of management institutions (0.240), and ownership of capital resources (0.191) respective to their significance. Results the relationship between entrepreneurship indices and the variables studied showed in among the 11 variables studied, the relationship between entrepreneurship and gender variables; Internet access, age, household size, and distance to essential centers were not statistically significant and the mentioned variables have not related to entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Indicators, Rural Development, Ravansar
  • Ehsan Lashgari Tafreshi Dr * Pages 224-237
    Political culture is one important topic in sociology, history, political science. However, the political culture as a human phenomenon, not only influenced by geographical environment and its political geographic position. But also, natural and human Geographical features effects on culture and ideology characteristics in any nation. natural features phenomenon in geographical spatial such political topics basically react from physical and humanity of geographical aspects. In this regard, Iranian political culture studies show the centralized governance has more grass root organization in political culture of Iran. This paper seeks to answer the question: “what factors are of centralize and negative mentality about foreign powers in Iran?” In this paper with rely on descriptive –analytical approaches were studied that geographical basics source of two major traits, inclusive negative mentality to foreign powers and faithfulness to centralization structure. Finding research reveals that Incommensurate distribution of natural resource such as water, productive soil has been caused that only centralized state could be managed this inappropriate situation. From another side, Existence Fossil source in Iran has been caused that foreign powers rivaled for accessing to it. Therefore, Iran's political culture is ruling pro-independence and becoming the undisputed military power has always been pursued in earnest by the various governments. Also, in most oil-rich countries especially in the Middle East, including Iran, more than 50 percent of state revenues directly achieved from the sale of oil and sources of income in the hands of the state as a powerful tool, allows extension of state political power and limits the power of private institutions and social structures. In the cultural geography of Iran, the religion and governance system hs always been a great combination. So, In the Iranian political culture based on the integration of religion with power the distribute political power in space and greater role by private institutions is not possible.
    Keywords: Political culture, Centralization, Geography, Iran