فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 131، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیما پورهاشمی، ابوالقاسم امیراحمدی*، محمد علی زنگنه اسدی، مهدی صالحی صفحات 1-9
    اهداف و زمینه ها
    یکی از پدیده های مناطق خشک و نیمه خشک، پدیده توفان گرد و غبار است. گرد و غبار جزئی از مسائل و مشکلات زیست محیطی است که بر روی کیفیت و آلودگی هوا، سلامت بشر، حاصلخیزی خاک، قدرت دید، اقتصاد و بسیاری از جنبه های اجتماعی و زیست محیطی جامعه تاثیرگذار است. تحقیق حاضر به شناسایی و تعیین خصوصیات کانون های گرد و غبار در استان خراسان رضوی در بازه زمانی (2005-2016) پرداخته است.
    روش شناسی
    این تحقیق 65 کانون گرد و غبار در منطقه مورد مطالعه با استفاده از تصاویر MODIS شناسایی گردید. سپس به بررسی خصوصیات این کانون ها از لحاظ خاک، شیب، ارتفاع، شاخص پوشش گیاهی (NDVI)، لیتولوژی وکاربری اراضی پرداخته شد.
    یافته ها
    خصوصیات کانون های گرد و غبار نشان داد که در لایه کاربری اراضی، 63 درصد کانون ها به ترتیب در سطوح مربوط به مراتع ضعیف (23 کانون) و اراضی دیم (18 کانون ) قرار دارد. در لایه شیب 43.07 درصدکانون ها در طبقه 0-2 درصد قرار گرفته و در لایه خاک شناسی 49.2 درصد کانون ها در طبقه مربوط به خاک اریدی سول است که 39.2 درصد مساحت منطقه را شامل می شود. در لایه NDVI، 98.4 درصد کانون ها که حدود 99 درصد مساحت منطقه را شامل می شود، مربوط به قسمت بدون پوشش گیاهی است و در لایه مربوط به نقاط ارتفاعی، 90 درصدکانون ها (60 کانون ) در طبقه ارتفاعی 0-1500 واقع شده است. در رابطه با لیتولوژی منطقه نیز واحدهای رسوبی ناپیوسته با مساحت 56/49، حدود 15/66 درصدکانون ها را در برگرفته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که بیشتر کانون های گرد و غبار در کاربری های مراتع ضعیف و اراضی دیم با خاک و لیتولوژی حساس به فرسایش که دارای پوشش گیاهی ضعیف است قرار دارد.
    کلیدواژگان: کانون های گرد و غبار، مناطق خشک، پوشش گیاهی، خراسان رضوی
  • نسرین جعفری، حمید برقی*، یوسف قنبری صفحات 11-19
    اهداف و زمینه ها
    طی سال های اخیر توجه به حکمروایی بخصوص در مطالعات روستایی افزایش یافته است. حکمروایی خوب در رابطه با توانایی دولت جهت خدمت به شهروندان بوجود آمده، و به قوانین، فرایندها و رفتارهایی که منافع را بیان می کنند، منابع را مدیریت می کنند و قدرت را در جامعه اعمال می کنند، اشاره دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی عملکرد دهیاری ها در چارچوب حکمروایی خوب در مناطق روستایی شهرستان زنجان می باشد.
    روش شناسی
    نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی-تحلیلی و برای گردآوری داده ها از روش های اسنادی و میدانی بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق جمعیت روستایی شهرستان زنجان می باشد که مطابق فرمول کوکران تعداد نمونه 382 نفر در نظر گرفته شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری نظیر tتک نمونه ای، واریانس یک طرفه، آزمون شفه و مدل رتبه بندی پرومتی بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که دهیاران از میان هشت شاخص حکمروایی در شاخص مشروعیت و قانون پذیری (42/3) عملکرد بهتری داشته اند و در شاخص شفافیت با میانگین (75/2) عملکرد ضعیفی داشته اند. نتایج آزمون شفه نشان داد روستاهای بخش مرکزی به لحاظ داشتن حکمروایی بالاترین میانگین (98/2) را کسب کرده اند، که می تواند با نزدیکی روستاهای این بخش به مرکز شهرستان در ارتباط باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مدل رتبه بندی پرومتی هم بیانگر این است که روستای قره بوطه بالاترین رتبه را در میان 25 روستا از لحاظ داشتن حکمروایی کسب نموده است.
    کلیدواژگان: مدیریت محلی، حکمروایی، شهرستان زنجان، رتبه بندی پرومتی
  • هادی سروری* صفحات 21-27
    اهداف و زمینه ها
    رقابت اقتصادی میان شهرها باعث شده تا مدیریت شهری به دنبال جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی باشد. اما سرمایه گذاران به دنبال توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری هستند و ویژگی‍های فضاهای شهری برای آنها اهمیت دارد. در این میان طراحان شهری در فرآیند تامین کیفیت ها در فضای شهری توجی هات متفاوتی در تاثیرات اقتصادی آنها دارند. بررسی مطالعات صورت گرفته بیانگر فقدان دسته بندی مدون از کیفیت های فضای شهری بر اساس تاثیر آنها در تامین توقعات سرمایه گذاران است که این موضوع امکان حضور سرمایه گذاران را با چالش مواجه کرده است. هدف این مقاله اولویت بندی کیفیت های فضای شهری موثر در تامین توقعات سرمایه گذاران بر اساس نظرات طراحان شهری می باشد. با انجام این اولویت بندی طراحان شهری علاوه بر تامین کیفیت های تاثیرگذار می توانند توجیه اقتصادی سرمایه گذاری را نیز فراهم آورند. بافت مرکزی مشهد به سبب داشتن جذابیت های فراملی گردشگری-مذهبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است.
    روش شناسی
    به منظور انجام این پژوهش ضمن بررسی مطالعات صورت گرفته 12 کیفیت موثر در طراحی فضای شهری انتخاب شد. سپس با استفاده از روش دلفی، درجه اهمیت و درصد اهمیت مرتبط با کیفیت های فضای شهری محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل بیانگر امتیاز متفاوت کیفیت‍های مختلف است. در نهایت نتایج نشان می دهند کیفیت های دسته اول بیشترین میزان توقعات سرمایه گذار را در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت فراهم می نمایند.
    کلیدواژگان: طراحان شهری، کیفیتهای طراحی، توقعات سرمایه گذاران
  • عباس سعیدی، زهره جوانبخت قهفرخی*، فرهاد عزیزپور، جمیله توکلی نیا صفحات 29-39
    اهداف و زمینه ها
    پیوندهای روستایی شهری در اقتصاد محلی و نحوه معیشت تعداد کثیری از ساکنان سکونتگاه های روستایی، نقش مهمی را ایفا نموده و این خود ضروری می سازد که در جهت مطالعه و بررسی دقیق تر این پیوندها و عملکرد آن ها و برنامه ریزی مکانی فضایی مبتنی بر آن، رهیافت « شبکه محلی» در مقیاس ناحیه و منظومه روستایی مدنظر قرار گیرد. شبکه محلی همچون یک رهیافت کارآمد، پویایی عملکردی را در بررسی دقیق تر سطوح زیرین شبکه منطقه ای سبب گردیده و در بررسی و تحلیل جریان ها و پیوندهای روستایی شهری در منظومه های روستایی و مابین آن ها بسیار راهگشاست. در این مقاله ناحیه گمیشان به عنوان نمونه مطالعه با رهیافت شبکه محلی انتخاب گردیده تا از این طریق امکان پذیری شکل گیری شبکه محلی در ناحیه گمیشان مبتنی بر پیوندهای روستایی شهری موردمطالعه و بررسی قرار گیرد.
    روش شناسی
    این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش تحلیلی توصیفی بوده و حجم نمونه آن تمامی 29 سکونتگاه روستایی شهرستان گمیشان را در برمی گیرد. جهت بررسی شبکه محلی در محدوده مورد مطالعه، بر اساس نتایج حاصل از میانگین وزنی معیارهای به دست آمده در تحلیل پیوندهای روستایی شهری به روش شاخص مرکزیت و همچنین رتبه بندی آن ها بر اساس امتیازات وزنی به دست آمده با تشکیل ماتریس ارتباطی بر اساس جریانات اصلی بین روستاها و همچنین شهرهای مجاور، با نرم افزارهای Ucinet 6.658 و NetDraw 2.154 و نرم افزار تحلیل شبکه Gephi 8 اقدام گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که اندازه تراکم شبکه محلی سکونتگاه های ناحیه گمیشان در این تحقیق برابر با 58/0هست . با توجه نسبتا نزدیک به میانه ( 5/0 ) می توان متصور شد که این شبکه ، دارای تراکم کمتری و یا متوسطی است. ازاین رو دارای معیارها و شاخص های مشترکی هستند و آن ها که به لحاظ معیار و شاخص مشابه هستند ، ارتباط بیشتری باهم برقرار کرده اند. ضریب خوشه بندی حاصل برابر با 322/0 ، که نسبتا متوسط ( پایین تر از 5/0)که نشان دهنده تمایل متوسط سکونتگاه ها برای تشکیل 3 منظومه روستایی در شبکه محلی است.
    کلیدواژگان: شبکه محلی، منظومه روستایی، شاخص مرکزیت، تحلیل شبکه، روش پریستون، ناحیه گمیشان
  • زهراسادات جلالی چیمه، امیر گندمکار*، مرتضی خداقلی، حسین بتولی صفحات 41-50
    اهداف زمینه ها
    شرایط اقلیمی از مهم ترین عوامل تعیین کننده ویژگی های کیفی اسانس های حاصل از گل محمدی بوده و نقش تعیین کننده ای در کیفیت اسانس استخراج شده از آن دارد.
    روش شناسی
    هدف اساسی این تحقیق بررسی مقایسه میزان ترکیبات مختلف تشکیل دهنده اسانس گل محمدی در شرایط کنونی و در شرایط تغییراقلیم می باشد. در این راستا داده های مربوط به ویژگی های کمی و مقادیر ترکیبات اسانس گل محمدی، از 6 باغستان منطقه نمونه برداری و در آزمایشگاه استخراج گردید. با به کارگیری روش تحلیل همبستگی میزان همبستگی هرکدام از این ترکیبات با فاکتورهای آب وهوایی مرتبط شناسایی کردید.
    یافته ها و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد 8 ترکیب استخراج شده از باغستان های مورد بررسی به صورت میانگین بیش از 88/0 از اسانس گل های نمونه برداری شده را تشکیل می دهند و به طور کلی سه ترکیب سیترونلول، ژرانیول و نونادکان بیشترین درصد اسانس باغستان ها را تشکیل می دهند. نتایج حاصل از مدل های برآوردگر بیان گر آن بود که از میان 8 ترکیب مهم اسانس گل محمدی تغییرات چهار ترکیب نونادکان، بنزن اتانول و ژرانیول و متیل اوژنیول به صورت معنی داری تابع تغییرات فضایی فاکتورهای آب و هوایی در ماه های فروردین تا خرداد و به ویژه اردیبهشت بود. پیاده سازی مدل های توسعه داده شده برای 4 ترکیب مذکور نشان داد که غلظت دو ترکیب بنزن اتانول و متیل اوژنول در اسانس گل محمدی در همه باغستان های نمونه برداری شده، در اقلیم شبیه سازی شده 2050، نسبت به سال 2014 افزایش داشته است. در حالی که غلظت دو ترکیب شیمیایی نونادکان و ژرانیول در اسانس گل محمدی باغستان ها در سال 2050، نسبت به سال 2014 کاهش معنی داری داشته است. از لحاظ کمیت تولید اسانس در باغستان های نمونه برداری شده نیز مشخص گردید که در دو باغستان برزک و نظنز میزان تولید اسانس در سال 2050 نسبت به سال 2014، کاهش ناچیزی برابر 02/0 و 04/0 داشته است در حالی که در بقیه باغستان ها میزان تولید اسانس در سال 2050 روند افزایشی داشته است. باغستان های کاشان، نیاسر و قمصر بیشترین میزان افزایش تولید اسانس را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: گل محمدی، شرایط اقلیمی، تغییراقلیم، اسانس
  • احمد افسری*، سید مسلم سیدالحسینی، مریم دانشور، عمید الاسلام ثقه الاسلامی صفحات 51-61
    اهداف و زمینه ها
    از مهم ترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی و توسعه کالبدی شهرهای کشور در دهه های اخیر ازهم پاشیدگی نظام توزیع مراکز خدماتی شهر بوده که زمینه ساز نابرابری اجتماعی شهروندان در برخورداری از این خدمات شده است. خدمات عمومی شهری ساختار دهنده شکل و ماهیت کالبدی، اجتماعی و فضایی شهر است؛ بی عدالتی در نحوه توزیع آن، تاثیر جبران ناپذیری بر ساختار، ماهیت شهر و جدایی گزینی طبقاتی محلات شهر گذاشته و مدیریت شهری را با چالش های جدی روبرو می کند. بررسی و شناسایی وضعیت توزیع خدمات و امکانات در شهر، از جمله مداخلاتی است که می تواند به باز توزیع درآمد و کاهش فاصله ایجاد شده میان فقیر و غنی علل خصوص در کلان شهرها ملاک عمل مدیریت شهری قرار گیرد. این پژوهش بررسی توزیع فضایی خدمات شهری در شهر مشهد را باهدف سنجش عدالت فضایی موردبررسی قرار داده است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ازنظر نوع توصیفی- تحلیلی بوده، شیوه گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای و تکنیک مورداستفاده روش فازی هست. آمار و شاخص های پژوهش وضعیت توزیع فواصل کاربری های خدماتی در سطح مناطق 13 گانه کلان شهر مشهد بوده که از طرح تفصیلی اخذ گردیده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحلیل ها نشان می دهد حدود 10381 هکتار معادل 30 درصد از مساحت شهر دارای کیفیت نامناسب و نسبتا نامناسب در دسترسی به انواع خدمات می باشند، دراین بین وضعیت مناطق 1، 11 و ثامن مناسب تر از سایر مناطق هست. همچنین به ترتیب مناطق 7، 6 و 2 فاقد حداقل پهنه هایی با قابلیت دسترسی خیلی خوب به خدمات می باشند
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خدمات عمومی، دسترسی، مدل فازی، کلان شهر مشهد
  • مژده باستانی، فاطمه محمد نیای قرایی*، ساناز سعیدی مفرد صفحات 63-72
    اهداف و زمینه ها
    ارزیابی بافت شهری با رویکرد پدافند غیرعامل یکی از مسائل مهم در حوزه ی شهرسازی است، در این پژوهش سعی بر آن است تا میزان آسیب پذیری بافت شهری در برابر تهدیدات دشمن مورد ارزیابی قرار گیرد، زیرا که پدافند غیرعامل با به کارگیری اقدامات غیرمسلحانه باعث کاهش آسیب پذیری و افزایش بازدارندگی در زمان وقوع تهدیدات خواهد شد .محله نوغان واقع در قطاع 2بافت پیرامون حرم مطهر به علت مجاورت با بافت اطراف حرم مطهر امام رضا (ع) به رغم قدمت زیاد بافت فرسوده و ارگانیک داشته، و به همین دلیل از دسترسی مناسب و خدمات مطلوب برخوردار نمی باشد، لذا،توجه به اصول پدافند غیرعامل در محدوده ی مرکزی شهر از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی بافت شهری محله نوغان بر اساس اصول پدافند غیرعامل با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای عاملی است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی، ازنظر ماهیت روش، توصیفی و به لحاظ ابزار تجزیه وتحلیل از مدل F’ANP استفاده شده است که نتایج آن عاملی و عینی هستند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل اصلی سنجش بافت شهری مبتنی بر اصول پدافند غیرعامل شامل پایداری کالبدی، مکان گزینی کاربری ها، دسترسی مطلوب، فضاهای امن و نفوذپذیری است که عامل پایداری کالبدی بالاترین امتیاز را اخذ نموده، همچنین پهنه آسیب پذیری از طریق ابعاد 5 گانه آسیب پذیری بافت شهری در محله نوغان ترسیم گردید.
    نتیجه گیری
    آسیب پذیری در بخش های شمالی محله شامل خیابان شهید کاوه و بیهقی متوسط و در بخش های مرکزی ازجمله راسته نوغان و حاشیه حرم مطهر که بافت قدیمی شهر محسوب می شود بسیارآسیب پذیر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی بافت شهری، پدافند غیرعامل، F’ANP
  • الهام دربان رضایی*، راضیه رضازاده، مریم استادی، حسین اکبری صفحات 73-85
    اهداف و زمینه ها
    افراد با فرهنگ های مختلف، واکنش های احساسی متفاوتی در فضاهای گوناگون شهری دارند. مطالعات نشان می دهد که ویژگی های درونی و بیرونی محیط بر احساسات افراد از آن محیط تاثیر می گذارد. از این رو کشف ارتباط بین محیط ساخته شده و جنبه های احساسی و تاثیر آن بر رفتار انسان یکی از ابعاد مهم و قابل توجه در برنامه ریزی شهری می باشد اما با توجه به این موضوع که ریشه مفهوم واکنش های احساسی در محیط در حوزه روانشناسی محیط و علوم اجتماعی می باشد، روش و تکنیک و در واقع مدل مشخصی برای سنجش احساسات در حوزه مطالعات شهری وجود ندارد، لذا ارایه یک مدل عملیاتی جهت سنجش احساسات در فضاهای شهری به منظور بهبود کیفیت های طراحی شهری و سیاست های برنامه ریزی شهری، اساسا مهم و مورد نیاز می باشد. با توجه به کمبود مطالعات مرتبط در حوزه روش ها و تکنیک های سنجش احساس در مطالعات شهری، هدف این پژوهش، ارایه یک مدل عملیاتی برای سنجش احساسات در فضاهای شهری با استفاده از روش های تحلیل کیفی می باشد. این مدل می تواند یک رویکرد جدید انسان محور باشدکه از بین حوزه های مختلف دانش با یک لایه جدید از اطلاعات (مرتبط با احساسات) در فرآیند برنامه ریزی و طراحی به متخصصان امر در حل مساله سلامت روانی شهرها کمک کند.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، مورد پژوهی چندگانه به شیوه فراروش می باشد. ادبیات نظری وگردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای، اسنادی صورت گرفته است، سپس30 نمونه موردی از میان پژوهش های معتبر بین سال های 1998 تا 2017 انتخاب و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    براساس این پژوهش پنج مرحله اصلی برای سنجش احساسات در فضای شهری شناسایی و دسته بندی و در نهایت فرآیند سنجش احساسات در فضای شهری در قالب یک مدل عملیاتی ارایه شد.
    کلیدواژگان: واکنش های احساسی در فضای شهری، مدل سنجش احساسات، روش و ابزارهای سنجش، روش مورد پژوهی
  • امجد ملکی*، امان الله فتح نیا، محسن اکبری صفحات 87-95
    اهداف و زمینه ها
    از مهم ترین چالش های زیست محیطی به وجود آمده در غرب کشور در سال های اخیر پدیده گرد و غبار است که امروزه به یکی از مشکلات اساسی در مناطق خشک و نیمه خشک تبدیل شده است. این پدیده به عنوان یک پدیده اقلیمی در تمام شرایط آب وهوایی رخ می دهد که اثرات نامطلوب اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و تجاری را سبب می گردد. در این تحقیق برای بررسی تاثیر ویژگی های سطحی زمین بر ایجاد چشمه های گرد و غبار موثر بر غرب کشور، از کانون های شناسایی شده توسط جلالی و داوودی(2008) استفاده گردید. منطقه مورد مطالعه با مساحتی حدود 1200000 کیلومتر مربع بخش شرقی خاورمیانه شامل کشور عراق و قسمتی از کشورهای ایران، ترکیه، سوریه، اردن، عربستان سعودی و کویت را در بر می گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های ژئومورفیکی و رسوبات سطحی، پوشش اراضی و پتانسیل فرسایش بادی چشمه های گرد و غبار در منطقه مورد مطالعه است.
    روش شناسی
    بدین منظور، با توجه به طبقه بندی بولارد (2011)، ابتدا لایه های طبقات ژئومورفیکی، خاک و پوشش اراضی تهیه و براساس اهمیت نسبی طبقات در انتشار گرد و غبار، به سه گروه کم، متوسط و زیاد طبقه بندی گردید. در ادامه با استفاده از داده های 40 ایستگاه هواشناسی شاخص پتانسیل فرسایش بادی (EW) محاسبه و پهنه بندی با روش کریجینگ، انجام شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ویژگی های ژئومورفیکی بیشترین نقش را در بین عوامل کنترل کننده انتشار گرد و غبار را دارند. تپه های ماسه ای در بین طبقات ژئومورفیکی با نسبت انتشار 35/3 واحد بیشترین تاثیر را در ایجاد چشمه های گرد و غبار دارد. بین طبقات مختلف پوشش اراضی و نوع خاک و کانون های گرد و غبار انطباق زیادی وجود ندارد، اما بین پتانسیل فرسایش بادی و چشمه های گرد و غبار انطباق وجود دارد و بیشترین کانون های گرد و غبار در مناطق با پتانسیل فرسایش بادی زیاد ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، ژئومورفولوژی، پوشش اراضی، پتانسیل فرسایش بادی، غرب ایران
  • سپیده نوری، علیرضا محمدی* صفحات 97-108
    اهداف و زمینه ها
    پراکنش فضایی نامتعادل صنایع در اغلب مناطق کشورهای در حال توسعه، می تواند اثرات اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی نامطلوبی را به همراه داشته باشد. شناخت الگوهای توزیع فضایی صنایع برای برنامه ریزی و توزیع مطلوب آن ها در سطح مناطق، ضروری است. هدف اصلی این‎ ‎پژوهش، تحلیل پراکنش و الگوهای فضایی صنایع استان اردبیل است. هدف دیگر این مطالعه، شناخت کانون های اصلی ‏تمرکز صنایع و ارتباط توزیع فضایی صنایع با متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی است. شناخت الگوهای فضایی و رفتار ‏مکانی صنایع، برای برنامه ریزی مناسب فضایی مناطق، ضروری است. این شناخت به تصمیم گیران و برنامه ریزان کمک می کند تا اقدامات ‏مطلوبی را انجام دهند.
    روش شناسی
    این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 1700 کارگاه صنعتی فعال در استان اردبیل است. ‏داده های این فضاهای صنعتی از سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل اخذ شده و در سامانه اطلاعات جغرافیایی ثبت شده اند. در این ‏پژوهش، از روش های آمار فضایی مانند فاصله استاندارد، شاخص خود همبستگی فضایی موران، آماره عمومی جی یا خوشه بالا و پایین و مدل رگرسیون ‏وزن دار جغرافیایی استفاده شده است.‏
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهند که: الف) الگوی توزیع فضایی صنایع در استان اردبیل به صورت خوشه ایشدید و نامتعادل ‏است، ب) جهت جغرافیایی توزیع صنایع، شمالی جنوبی است، پ) مرکز ثقل تمرکز فضاهای صنعتی، به سمت ‏بخش های مرکزی استان است، ج) شهرستان اردبیل، کانون مسلط جذب فعالیت های صنعتی است، د) بین متغیرهای جمعیت، نرخ ‏مهاجرت، میزان شهرنشینی، میزان اشتغال در بخش صنعتی، توپوگرافی و هیدرولوژی، با الگوی توزیع صنایع رابطه معناداری ‏وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این که، توزیع صنایع در استان اردبیل از نوع خوشه ایو درعین حال نامتعادل است. در پایان پیشنهاد هایی بر ‏اساس یافته های پژوهش، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، الگو و پراکنش، صنایع، آمار فضایی، استان اردبیل
  • عقیل مددی*، محمد نوحی صفحات 109-120
    اهداف و زمینه ها
    مخروط افکنه ها از بارزترین پدیده های ژئومورفولوژی رودخانه ای هستند که بیشتر در جبهه کوهستان ها یافت می شوند. این اشکال متاثر از تغییرات اقلیمی و فعالیت های زمین ساختی هستند و آثار آنها را در خود ثبت می کنند. بنابراین برای درک تغییرات اقلیمی و فعالیت های تکتونیکی و نیز فرایند های فعال در گذشته و حال هر منطقه می توانیم از آنها استفاده کنیم. هدف از این پژوهش، تعیین میزان فعالیت های تکتونیکی در جبهه شمالی کوهستان سبلان از طریق مورفولوژی سیستم های مخروط افکنه ای بوده است. با انجام چنین پژوهش هایی، می توان به فرایند های فعال بر روی مخروط افکنه ها پی برد و از این طریق تا حدودی از خسارت های جانی و مالی مربوط به بلایای طبیعی، به ویژه زلزله و سیل جلوگیری کرد.
    روش شناسی
    برای این منظور از طریق شاخص ها و شواهد ژئومورفولوژی، نظیر پروفیل طولی واقعی، پروفیل طولی تئوریکی و پروفیل طولی برش رودخانه ، شاخص تقعر رودخانه و برش راس مخروط افکنه ها به تعیین میزان تکتونیک فعال اقدام شد. جهت اطمینان بیشتر، از شاخص های دیگری مانند عدم تقارن حوضه، منحنی هیپسومتری، انتگرال هیپسومتری، شکل حوضه و ضریب ناهمواری استفاده شد. علاوه بر آن از مشاهدات میدانی، مدل ارتفاعی رقومی، سامانه اطلاعات جغرافیایی و آرک هیدرو استفاده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفسیر تمام شاخص های به کاررفته در این پژوهش، مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی به این نتیجه رسیدیم که فرونشست بخش مرکزی توده سبلان در دوره کواترنر پسین با ایجاد یک گسل دایره ای شکل(کالدرا) و سایر گسل های فرعی منشعب از آن در نزدیکی راس مخروط افکنه ها، ضمن فرسایش راس مخروط افکنه ها و پایین آوردن سطح اساس، با ایجاد دره های طولی و کانالیزه کردن جریان های سطحی، موجب برش روانه های گلی(لاهار) در راس مخروط افکنه ها شده است. بنابراین مورفولوژی مخروط افکنه ها در منطقه مورد مطالعه ناشی از تکتونیک فعال ارزیابی شد. علاوه بر آن، حاکمیت دوره های یخچالی در زمان فوران آتش فشان سبلان با ایجاد جریان لاهار، در این مورد نقش قاطع داشته است.
    کلیدواژگان: شاخص های ژئومورفیک، جبهه شمالی سبلان، مورفولوژی مخروط افکنه ها، تکتونیک فعال
  • نوید سعیدی رضوانی*، محراب پورنصیر، فرهاد قاصری، سیده نگین موسوی صفحات 121-130
    اهداف و زمینه ها
    مدیریت شهری یکی از ارکان کلیدی حیات شهرها می باشد که چالش های گسترده ای پیرامون رویکردهای مرتبط با آن وجود دارد و این امر یکی از دغدغه های امروز کلان شهرها است. شهر کرج نیز از این قاعده مستثنا نیست یکی از رویکردهای موجود در این زمینه طرح الحاق مناطق پیرامونی شهر است تا بدین ترتیب مدیریت یکپارچه تقویت گردد. هدف کلان این پژوهش، وجود یا عدم وجود نیاز به الحاق شهرهای پیرامونی به کلان شهر کرج و نیز امکان یا عدم امکان تحقق الحاق با تکیه بر نظرات مجموعه مدیریت و نخبگان شهری و با توجه به نظریات معتبر پیرامون موضوع پروژه می باشد.
    روش شناسی
    در این پژوهش با توجه به هدف و موضوع پژوهش از روش توصیفی تحلیلی استفاده گردیده است.
    یافته ها
    در گام نخست طرح ها و برنامه های فرادستی در سطح منطقه، ناحیه و محلی بررسی گردید تا تمامی ابعاد و زوایا روشن گردد. سپس از منابع و مطالعات موجود داخلی و خارجی مرتبط با الحاق یا ایجاد شهرهای پیرامونی در سطح ملی و جهانی که منعکس کننده تجربیات، نقاط ضعف و قوت موجود پیرامون موضوع پژوهش می باشد، بهره گیری شد و با بررسی شاخص های کالبدی-فضایی، جمعیتی، اجتماعی - فرهنگی، اقتصادی، سیاسی - اداری، محیط زیستی، ترافیکی و خدماتی در کلان شهر کرج و شهرهای ماهدشت، محمد شهر، مشکین دشت، کمال شهر و گرمدره، به ارزیابی تمامی این شاخص ها در سه دهه گذشته پرداخته شد. درنهایت، بر تولید و ارایه سناریوها و انتخاب سناریوی برتر و نیز بر ارایه راهبردها و راهکارها و بیان محاسن و معایب سناریوی برتر متمرکز و سناریوی نهایی تاکید شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق به نظر می رسد الحاق سنجیده کانون های نزدیک به کانون اصلی ازلحاظ مدیریت، بهترین راهکار تقویت یکپارچگی مدیریت شهری و منطقه ای است همچنین توجه و تاکید بر روی سه عامل اجتماعی-فرهنگی، خدماتی و سیاسی-اداری به منظور ایجاد عزم الحاق و جلوگیری از تبعات منفی و گسترده در صورت عملیاتی شدن الحاق، الزامی و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: الحاق شهرها، مدیریت شهری، سناریونویسی، مدیریت واحد شهری، کلان شهر کرج
  • محمد دانا سالم، فرامرز حسن پور*، امید دژدار صفحات 131-141
    اهداف و زمینه ها
    امروزه فضای خانه های بومی روستایی از یک سو باسیاست های جهانی سازی/شدن و از سوی دیگر با پیروی از الگوهای مسکن شهری به دست فراموشی سپرده می شوند. شایسته است آن فضاها پس از شناخت، بررسی و طبقه بندی میزان کارایی، در بازسازی و طراحی خانه های جدید روستایی پیش چشم باشند. هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت و معرفی کاراترین فضاهای بازو نیمه باز، براساس شاخص های کیفی محیط، در خانه های روستایی منطقه غرب استان کردستان (شهرستان های مریوان، سروآباد و کامیاران) است.
    روش شناسی
    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است؛ در بخش نظری گردآوری داده ها اسنادی و در بخش میدانی و گونه بندی فضا، روش پیمایشی است؛ عکس برداری، تهیه کروکی، برداشت، ترسیم نقشه.
    یافته ها
    برای گونه بندی از میان 290 روستای غرب استان کردستان 100 روستا و از آن میان هم با توجه به همسانی اقلیم و توپوگرافی و فرهنگ، 20 روستای دارای بافت تاریخی و ارزشمند بررسی شده اند سپس میزان کارایی گونه ها براساس هم خوانی با شاخص های کیفی محیط با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و بهره گیری ازنظر اهالی و رای 16 کارشناس سنجیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که در میان گونه های فضای نیمه باز که به پنج دسته: 1- یک وجه باز در طول بنا 2- یک وجه باز با طول کم در طول بنا و عمق زیاد 3- دو وجه باز 4- دو وجه باز با کشیدگی در طول بنا (عمق کم) 5- سه وجه باز، تقسیم می شوند، گونه سوم به دلیل مناسبت اقلیمی و کاربردی، ایجاد فضایی بهتر برای تعاملات اجتماعی، دید گسترده و زیباتر شدن منظر روستا، مطلوب تر است. «بربان» نیز از میان گونه های فضای باز دیگر «بالکن»، «بانیجه» و «بانیج له» به دلیل امنیت بیشتر، دید گسترده، قابلیت توسعه، آسایش اقلیمی و ایجاد فضایی بهتر برای تعاملات اجتماعی، کارایی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، فضاهای باز و نیمه باز، مسکن بومی، کیفیت محیط
  • حسین سپیدنامه* صفحات 143-152
    مقدمه

    به رغم پیشینه طولانی شهر و شهرنشینی در ایران، به روند شهرنشینی در مناطق کوهستانی مانند کوه گیلویه، کمتر توجه شده است. بر اساس منابع تاریخی، منطقه کوه گیلویه در آغاز دوره اسلامی شاهد پیدایش شهر زیز در ناحیه ی جغرافیایی میان ارجان و سمیرم بوده است که پس از چند سده از شکل گیری آن، در سده ششم ه.ق، به کلی ویران شد.

    اهداف

    تعیین موقعیت و جایگاه شهر زیز، شناسایی دوره حیات و علل شکل گیری و ویرانی آن، از اهداف این پژوهش است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی-تاریخی با رویکرد باستان شناسی تاریخی است. بنابراین، در این پژوهش، موقعیت زیز و علل تکوین آن، با بررسی منابع تاریخی و جغرافیایی مکتوب و بهره گیری از مطالعات میدانی و یافته های باستان شناختی، مورد تحلیل قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس منابع تاریخی و جغرافیایی دوره اسلامی و مطالعات باستان شناختی، جایگاه شهر زیز در دامنه کوه "دمه" در محوطه تاریخی زیزنسه دهستان زیزی شهرستان بویراحمد است. شواهد موجود از جمله سفال، سکه، آثار معماری به جای مانده و نیز منابع تاریخی، گویای سکونت در این شهر و رونق آن طی سده های دوم تا ششم ه .ق است. مهمترین دلیل شکل گیری زیز را می توان در دارا بودن یک مرکز سیاسی- اداری برای یکی از رستاق های کوره ارجان موسوم به "رون"، قرارگیری بر مسیر ارتباطی ارجان به سمیرم و اصفهان، و سپس زیست بوم غنی برای کشاورزی و دامپروری منطقه دانست. چنین می نماید که حملات طولانی مدت اسماعیلیان نزاری در سده پنجم هجری به این شهر، موجب ویران شدن آن گردیده است.

    کلیدواژگان: بررسی باس��ان شناختی، جغرافیای اداری، کوه گیلویه، زیز، زیزنسه
|
  • Sima Poorhashemi, Abolghasem Ami Ahmadi*, Mohammad Ali Zangane, Mahdi Salehi Pages 1-9
    Background and Amis
    One of the phenomena in arid and semi-arid regions is dust storm. Dust is one of the environmental issues that affect the quality and pollution of the air, human health, soil fertility, visibility, economy, and many social and environmental aspects of the community. The present research has been carried out to identify and characterize the areas of dust source in Khorasan Razavi province during the period (2005-2016).
    Methodology
    In this research identified 65 dust source in case study with use MODIS image. Then, the characteristics of these points were studied in terms of soil, slope, elevation, vegetation index (NDVI), lithology and land use.
    Findings
    The results of the characteristics of dust sources showed that 63 percent of the points in the land use area were located at the levels related to the poor pastures (23 points) and dry land (18 points). In the slope layer, 43.07 percent of the points are located on the 0-2 percent floor and in the soil layer 49.2 percent of the points are on the floor of the Eridisol, which includes 39.2 percent of the area of the area. In the NDVI layer, 98.4 the percentage of points that cover about 99% of the area of the area is related to the non-vegetation section, and in the layer related to the elevation points, 90% of the points (60 points) are located in the altitudinal area of 0-1500. In relation to the lithology of the region, discontinuous sedimentary units with an area of 49.56 are about 66.15% of the points.
    Conclusion
    The results indicate that most of the dust source areas are located in weak pasture land use and rainy land with erosive soil and lithology that has poor vegetation cover.
    Keywords: Dust source, Land cover, NDVI, Khorasan Razavi Province
  • Nasrin Jafari, Hamid Barghi*, Yusef Ghanbari Pages 11-19
    Introduction and Background
    In recent years, attention has been paid to governance, especially in rural studies. The good governance is about the ability of the government to serve the Citizens, referring to laws, processes and behaviors that express interests, manage resources and exercise power in the Community.
    Aims
    The purpose of this study was assessing the performance of Dehyari representatives in the framework of good rural governance in rural areas of Zanjan city.
    Methodology
    The type of applied research, descriptive- analytical method, and documentary and field methods have been used for data collection. The Population of the research is rural population of Zanjan City, which according to the Cochran formula, 382 people are Considered. For data analysis, statistical methods such as t-test, one-way variance, Scheffes test and Promethean ranking model have been used.
    Conclusion
    The results of the research showed that the dignitaries had better performance among the eight governance indexes in the legitimacy and legality index (3/42) and had a poor performance in the transparency index (2/75). The results of the Scheffe test showed that the villages in the central part have the highest mean (2/98), which can be linked to the city center with the proximity of the villages. The results of the Promethee model also indicate that the village of Ghareboteh has the highest rank among the 25 villages in terms of possession
    Keywords: Local Management Governance Zanjan City Promethee Ranking
  • Hadi Sarvari* Pages 21-27
    Background and Amis
     The city-wide competition economy is causing the municipality to seek to attract private sector investment. But investors are looking for economic assurance for investment, and urban space qualities are important to them. Meanwhile, urban designers have different justifications for their economic impact in the process of providing qualities of urban space. The absence of categorized classifications of urban space qualities, based on its impact on economic metrics to direct urban space design methods, has created a challenge to attract investors’ attention. Therefore, urban designers should fulfill the economic justification and local identity with utilizing quality classification. The purpose of this paper is to prioritize the qualities of urban space that is effective in providing expectations of investors based on the views of urban designers. By prioritizing urban designers in addition to providing effective qualities, they can provide economic justification for investment. Since central district of Mashhad city has transnational tourism and economic attractiveness for private sectors, it has been selected as a case study for this paper.  Delphi technique has been used to prioritize urban space qualities and to build a consensus between urban designers. 
    Methodology
    In order to study this research, 12 effective qualities in urban space design were selected. Then, the degree of importance of urban space quality were calculated.
    Conclusion
    The findings represent a high score for functional dimensional quality. Finally, the results show that the first-class qualities provide the most investor expectations.
    Keywords: Urban texture Assessment, Passive defence, FANP
  • Abbas Saeedi, Zohreh Javanbakht Qahfarokhi*, Farhad Azizpour, Jamileh Tavakolinia Pages 29-39
    Background and Amis
     Urban-rural links play an important role in the local economy and the livelihoods of the inhabitants of rural settlements so it is imperative to study more closely these links, their performances, their spatial-regional planning, and the "local network" approach in the scale of the district and the rural system. Like an efficient approach, the local network can cause functional dynamics in the examination of the underlying regional network and is highly suitable for the analysis of urban-rural links in rural systems. Gomishan city is selected as a sample of this study.
    Methodology
    To study the local network in the study area, we use the results of the weighted average of the metrics obtained in the analysis of urban-rural links by the centrality index method, as well as their ranking based on the obtained scores and a communication matrix based on the main currents between villages as well as adjacent cities. For analyzing the results, Ucinet 6.658 and NetDraw 2.154 and Gephi softwares are used
    Conclusion
    Our results show that the density of the local network of residences in the area of Gomishan is 0.58. Given the fact this value is relatively close to 0.5, it can be assumed that this network has a low or moderate density. Thus, it can be assumed that these residences have common criteria and indicators, and those that are similar in terms of criteria and indicators are more closely connected. The resultant clustering coefficient is equal to 0.322, which is relatively modest (lower than 0.5), and indicates the average tendency to form three rural systems in the local network.
    Keywords: Local Network, Rural System, Centrality Index, Network Analysis, Preston Method, Gomishan City
  • Zahra Sadat Jalali Chime, Amir Gandomkar*, Morteza Khodagholi, Hosein Batooli Pages 41-50
    Introduction and Background
    Climatic condition is one of the most important determinants of the qualitative properties of essential oils produced by Rosa damascena Mill and play a decisive role in the quality of essential oil extracted from it.
    Aims
    The main objective of this study is to investigate the comparison of the different composition of the essential oils in the present conditions and under climate changing conditions.
    Methodology
    In this study, data related to quantitiy features and Rosa damascena Mill essence composition value were sampled from 6 orchards and extracted in labratoary .8 main compositions –called Benzene, ethanol, citronellol, geraniol, eugenol, methyl eugenol, Heptadecane, Nonadkan, and Hnykozan were identified from extracted essence of these orchards. Finally, correlation analysis were used to revealing the association among climatic factors and extracted Essense composition of each orchard.
    Conclusion
    The results showed that 8 extracted compositions formes more than average 0.88 of sampled flowers essence and generally Citronellol, geraniol and Nonadkan form the highest percent of essence. the results also showed that of 8 important compositions of Rosa damascena Mill. essence m changes in 4 compositions Nonadkan, benzene, ethanol and Geraniol and methyl eugenol meaningfully are dependant on space- changes in weather factors from March to June and specially April. concentration of two compositions Benzene, ethanol and methyl eugenol in all sampled orchards in simulated climate 2050 have increased from 2014. While concentration of two chemical compositions Nonadkan and Geraniol in 2050 had meaningfully decreased rather to 2014
    Keywords: Rosa damascena Mill, Climatic Condition, Climate change, Essence
  • Ahmad Afsari*, Seyed Moslem Seyed Al, Hosseini, Maryam Daneshvar, Amidoleslam Seghatoleslami Pages 51-61
    Background & Aim
    One of the vital consequences of the expedite growth of urbanization and the physical development of the cities of the country has been the disruption of the distribution system of the service centers in recent decades, causing the social inequality of citizens in accessing such services. Urban public services structure the city's physical, social and spatial nature; thus, irreparable effects are caused on the structure, the nature of the city and the class segregation of the urban neighborhoods due to injustice in its distribution, and faces urban management with serious challenges. The extension of the concepts of justice in the field of geography and urban literature, which began approximately 40 years ago, has recently led to new approaches in the field of epistemology. This study examines the spatial distribution of urban services in Mashhad metropolis with the aim of measuring spatial justice.
    Methodology
    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The data collection method is documentary and as a desk study and the technique used is a fuzzy method. Statistics and research indices were the distributions status of service use intervals at the level of 13 districts of Mashhad metropolis, obtained from a detailed plan. By measuring the research indices, the present research attempts to compare and classify the different districts of Mashhad in terms of the enjoyment rate of the access index, in order to provide a proper route for balancing the city development pillars.
    Findings
    The analysis results indicated that approximately 10,381 hectares, equivalent to 30% of the city area suffers inadequate and relatively inadequate quality in accessing a variety of services, meanwhile districts 1, 11, and Samen were more appropriate than other districts. Also, districts 7, 6, and 2 lack the minimum zones with very good access to the services
    Keywords: Spatial justice, Accessibility, public service, Fuzzy Model, Mashhad Metropolis
  • Mojdeh Baastani, Fatemeh Mohammadniay Gharaee*, Sanaz Saeidi Mofrad Pages 63-72
    Background and Aims
    Urban texture assessment with passive defense approach is one of the most important issues in the field of urban planning. In this research, we try to evaluate the vulnerability of urban tissue to the enemy's threats, because inactive defense by using unarmed measures reduces Vulnerability and increased deterrence at the time of the threat. Noghan Neighborhood located in the area of 2 tissues around the shrine due to being located in the central area of the city and adjacent to the tissue surrounding the shrine of Imam Reza (AS) despite its high dating texture is worn and organic, and because of the proper access and Therefore, attention to the principles of defective passive defense in central area, is of great importance.The purpose of this study was to Urban texture assessment based on the principles of passive defense using factor analytical network process.
    Methodology
    The purpose of this study, the nature of descriptive and in terms of analysis tools to analyze and problem-solving model is used F'ANP which are functional and objective.
    Fandining
     the findings of the research show that the main factors of urban texture based on the principles of non-operating defense are stability Lebedy, location of utilities land use, desirable access, safe spaces and permeabilit and the physical stability factor was obtained. The vulnerability zone is mapped through the five dimensions of urban tissue vulnerability in the Noghan neighborhood, and it is clear that vulnerabilities in the northern parts of the neighborhood include the street the martyr Kaveh and Bayhaqi are moderate and in the central parts of the city such as the Noghan river and the holy shrine that is considered the old city's texture is very vulnerable.
    Keywords: Urban texture Assessment, Passive defence, FANP
  • Elham Darban Rezaei*, Raziye Rezazadeh, Maryam Ostadi, Hoseein Akbari Pages 73-85
    Background & Aims
    Different urban areas provoke different reactions from people of various cultures. It is key in urban designing to realize the interrelationship of constructed environments and the emotional effects on human behavior. Related investigations are based on environmental psychology and social sciences. Therefore, there is a lack of appropriate evaluation methods in the field. Yet, the literature seriously lacks any systematic academic work or even review of the practical methodology. A valid objective evaluation process is required for public emotional reactions to urban spaces that seek to promote the development of urban areas and the relevant policy making. The purpose of this study is to provide an operational model for measuring emotions in urban spaces using qualitative analysis methods. This model can be a new human-centered approach that helps people from different areas of knowledge with a new layer of information (related to emotions) in the design and design process to solve the mental health problems of cities.
    Methodology
    For this purpose and research is applied in terms of its purpose and in terms of its nature and method, it is a multiple case study in a voluntary way. Theoretical literature and data collection are done in a library way, with documents. The first step in the present study was to conduct a review of research methods in environmental psychology, emotions. The next step was to do a qualitative content analysis of the newest 30 research projects with regard of their measurement instruments and methods.
    Conclusion
    Based on this research the results revealed, five main stages for measuring emotions in urban space were identified and categorized and, finally, the process of measuring emotions in urban space was presented in the form of an operational model.
    Keywords: Emotional Response in Urban Space, Model to Measuring Emotions, Measurement Methods, Instrumentation, Case Study Method
  • Amjad Maleki*, Aman Allah Fathnia, Mohsen Akbari Pages 87-95
    Background and Amis
     The most important environmental challenges facing the West of iran in recent years is the dust phenomenon, that today has become one of the most important problems in arid and semi-arid areas. This phenomenon occurs as a climatic phenomenon in all climatic conditions, that causes adverse social, economic, environmental and commercial impacts. In this research have used dust sources that have  been identified  by Jalali and Davoodi (2008) for study effects of surface features on the creation of dust sources on the west of the country. The study area is ​​about 1200,000 square kilometers that located in the east of middle east includes Iraq and parts of Iran, Turkey, Syria, Jordan, Saudi Arabia and Kuwait. The aim of  this research is to evaluate geomorphic characteristics and surface sediments, land cover, and wind erosion potential of dust sources in the study area.
    Methodology
    For this purpose, on based on the Bullard (2011) classification, first, layers of geomorphic , soil and land cover class were prepared and classified to three groups low, medium and high, according to the relative importance of the classes in the release of dusts. Subsequently, using 40 data stations, wind erosion potential (EW) was calculated and zoned by Kriging method.
    Conclusion
    The results showed that geomorphic characteristics have the greatest role in the distribution of emission control factors. Sand dunes in the geomorphic classes with a dust Emission Ratio of 35.3 unit have the greatest effect on the creation of dust sources. There is not much conformity between different classes of land cover and type of soil with dust sources, but there is compatibility between the wind erosion potential with dust sources and the most dust sources  created in areas with high wind erosion potential.
    Keywords: Dust, geomorphology, Land cover, Wind rosion potential, West of iran
  • Sepideh Noori, Alireza Mohammadi* Pages 97-108
    Background and Amis
     Unbalanced spatial distribution of industries in most regions of the developing countries, can be have undesirable economic, environmental and social effects. Understanding the spatial distribution patterns of industries is essential for their planning and distribution in the regions.The aim of present study is to analyze the distribution and spatial patterns of Ardabil ‎province industries. Another purpose of this study is to identify the main hubs of ‎industries and the relationship between the spatial distribution of industries with ‎economic, social and environmental variables. Recognition of spatial patterns and ‎spatial behavior of industries is essential for proper spatial planning of the regions. ‎This knowledge helps decision makers and planners to take proper measures.‎
    Methodology
    This research methods are descriptive and analytic. The statistical population of this research includes 1700 active industrial spaces in Ardebil province. The data of these industrial spaces were obtained from the organization of industry, mining and trade of Ardebil province and recorded in the geographic information system (GIS). In this research, spatial statistical methods such as standard distance, Moran’s spatial correlation index, General G* ord statistical model and geographic weighted regression (GWR) model are used.
    Findings
    The research findings show that: a) the spatial distribution pattern of industries in Ardebil province is highly unbalanced and cluster; b) the geographical distribution of the northern part of the industry; c) the center of gravity of the focus of the industrial spaces towards the central parts of the province , C) Ardebil city is the dominant center of attraction of industrial activities; d) There is a significant relationship between population variables, migration rate, urbanization rate, employment rate in industrial sector, topography and hydrology, with the distribution pattern of industries.
    Conclusion
    As a result, the distribution of industries in the province of Ardebil is clustered and unbalanced. At the end, recommendations are presented based on research findings.
    Keywords: Spatial analysis, Industry Distribution, Spatial planning, Spatial justice, Spatial statistics, GIS, ‎Ardebil Province. ‎
  • Aghil Madadi*, Mohammad Nouhi Pages 109-120
    Aims & Backgrounds
    Alluvial fans are one of the most prominent phenomena in fluvial geomorphology, which are found mostly on the mountain front. These landforms are affected by climate change and tectonic activity and record their effects. Therefore, we can use them to understand climate change and tectonic activities. The aim of this study was to determine the tectonic activity in the northern front of the Sabalan mountain through the morphology of the fan systems. by doing such research to a certain extent of damage to life and property due to natural disasters can be prevented.
    Methodology
    In this paper, the geomorphic indices of related to cachments such as RLP (Real Long Profile), TLP (Theoreitical Long Profile), ILP (Incision Long Profile), Stream Concavity Index (Sci), Asymmetric Factor (Af), Hypsometric Curve (Hc), Hypsometric integral (Hi), Drainage Basin Shape (Bs), Relief Ratio (Rr) and Alluvial fan indices, including, Bull method (2008), and field study have been used. GIS and Arc Hydrow software have been used to draw maps and analyze data.
    Conclusion
    In general, and taking into account the interpretation of all the indicators used in this study, also library and field studies, we concluded that the subsidence of the central part of the Sabalan mass during the quaternary period was accompanied by the formation of a circular fault (caldera) and other sub-faults in the apex of the fan systems. These faults, in addition the uplift of the fans apex and lowering the base level of them, by creating longitudinal valleys and channelizing the surface currents, cut the lahar flows at the head of the fan systems. Consequently, the morphology of the fan systems in the study area related to active tectonics. In addition, the rule of glacial periods during the eruption of the Sabalan volcano, with generation of Lahar flow, played a decisive role.
    Keywords: Geomorphic Indices, Sabalan Northern front, Morphology of Alluvial Fan, Active
  • Navid Saeidirezvani*, Mehrab Pournasir, Farhad Ghaseri, Seyedeh Negin Mousavi Karkavandi Pages 121-130
    Aims & Backgrounds
    Urban management is one of the pivotal elements of urban life, which has wide-ranging challenges surrounding its approaches; so that, it is one of the major concerns of metropolitan cities and the city of Karaj as well. One of the approaches is the annexation of the peripheral regions of the city in order to strengthen integrated management. The grand objective of this research is the existence or absence of the need for the annexation of peripheral cities to the Karaj metropolis, and also the possibility or impossibility of realization of the merger based on the views of the management and urban elite community and according to valid opinions about the subject of the project.
    Methodology
    examine the plans and programs at the regional, district and local levels in order to clarify all the aspects of problems.
    Findings
    In the next step, the available internal and external resources and studies in connection with the annexation or creation of satellite cities at the national and global levels reflecting the experiences, strengths and weaknesses surrounding the research subject  were used then, the indicators  including  physical - spatial, demographic, socio-cultural, economic, political - administrative, environmental, traffic and services in the metropolises in the Karaj metropolis and the cities of Mahdasht, Mohammad Shahr, Meshkin dasht, Kemal Shahr and Garmdareh, were evaluated using related statistical tests during the last three decades and the final part of the research focused on producing and presenting scenarios and choosing the best scenario.
    Conclusion
    According to the outcomes of the research, it seems that conscious annexation of the Centers that are close to the main core, From the point of view of management, Is the best way to strengthen the integrity of urban and regional management.
    Keywords: Urban integration, Urban management, Scenario planning, Urban unit management, Karaj city, Urban expansion
  • Mohammaddana Salem, Faramarz Hassan Pour*, Omid Dezhdar Pages 131-141
    Aims & Backgrounds
    The traditional spaces of the vernacular houses have been neglected in architectural and urban designs due to globalization policies and modernizing urban models, so it is necessary to review and classify their efficiency again in the reconstruction and the design of new villages to strengthen the vernacular identity of villages and to consider it in their physical development. The main objective of this research is to identify and introduce the most efficient open and semi-open spaces used in rural villages in the western region of Kurdistan province based on environmental quality indicators to inspire designers in designing vernacular rural housing in these areas.
    Methodology
    An archival method was applied for collecting data in the theoretical part of the research, and by using a descriptive-analytical method the data was analyzed.
    Findings
    To categorize the cases purposefully, among 290 western villages in Kurdistan province, 20% of 100 regionally homogeneous villages (20 villages) with historical and valuable texture were selected for the investigation. The data is analyzed with analytic hierarchy process (AHP), verbal judgment and consensus of 16 experts who were purposefully selected.
    Conclusion
    The results of the study show that open-air spaces were divided into five groups of open-loop openings along the length of the building, low length along the length of the building and a large depth, two open-ended faces, two open faces with an elongation along the structure (low depth) and three open points. Two open-ended faces were popular among most of the villagers due to favorable climatic conditions and appropriate environment suitable for social interactions, visual visibility and landscape beauty. The Barban semi-open space was also more efficient than other types of open-air balconies as it improves security, visual visibility, spatial development, climatic comfort, and provides space for social interactions.
    Keywords: Typology, Open, Semi-Open Spaces, Vernacular Housing, Environmental Quality
  • Hossein Sepidnameh* Pages 143-152
    Introduction and Background

    Despite the long history of urbanization in Iran, urbanization trend in mountainous areas such as Kohgiluyeh region has not received considerable attention yet. According to historical sources, Kohgiluyeh region during the Islamic period has witnessed the emergence of the city of Ziz in the geographical area between Arjan and Semirom.

    Aims

    The present research aims to determine the location of Ziz, the relative chronology of the city settlment, and the causes of its formation and destruction.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytic and historical-analytic.Based on linguistic information, study of historical sources, the ecosystem of the region, field research, and study of archaeological findings, the location of Ziz and the causes of its deterioration and collapse are investigated and identified in this research

    Conclusion

    According to the archaeological survey conducted, Ziz is located on the hillside of Mt. Damah on the historical site of Zizenseh in Zizi village in Boyer-Ahmad city. archaeological evidence such as pottery and coins, architectural studies, and historical and geographical sources indicate residence in this city and its prosperity from the first to the sixth century (Islamic calendar). The most important reason for the formation of Ziz can be the rich ecosystem and economic products such as meat and walnut and its location on Arjan communication route to Semirom and Isfahan. However, the most important reason for its collapse is the devastating attacks of the Nizari Ismailis in the fifth century.

    Keywords: : Archaeological Survey, Administrative Geography Ziz, Kohgiluyeh