فهرست مطالب

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال چهل و چهارم شماره 2 (پیاپی 173، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جعفر یاحقی، سید حسین فاطمی، مه دخت پورخالقی چترودی، رقیه شیبانی فر صفحه 1
    این مقاله به بررسی تطبیقی ساختار داستان رستم و اسفندیار به روایت ابن مقفع در نهایه الارب و فردوسی در شاهنامه بر اساس دیدگاه هانزن (بررسی و مقایسه در دو سطح کلی و جزیی) می پردازد. بدین منظور نخست روایت های مشابه با روایت ابن مقفع و فردوسی گردآوری شده و به تفاوت بنیادین این روایت ها، یعنی زردشتی بودن یا نبودن رستم، پرداخته شده است. پس از آن، ساختار داستان ها در دو سطح کلی و جزیی مورد بررسی قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که روایت ابن مقفع روایتی تاریخی با ساختاری پیوسته است که در شاهنامه به چند داستان تقسیم شده است، اما روایت فردوسی داستانی هنری و شاعرانه است.
  • فرزاد قائمی صفحه 33
    داستان های شاهنامه فردوسی در عین استقلال نسبی، در مجموعه ای منسجم، یک کل را تشکیل می دهند. این پیچیدگی روایی باعث شده است، شاهنامه پژو هان از دیرباز برای کشف پیوند هایی که داستان ها را به یکدیگر متصل می کند، کوشا باشند. در تحلیل ماهیت تاریخی یا اساطیری شا هان شاهنامه و خوانش محور طولی داستان ها، سه نوع دیدگاه وجود داشته است: تقسیم بندی سه گانه برتلس و پیروانش، چون صفا و استاریکف؛ تفسیر های تاریخ محور تاریخ گرایانی چون کریستن سن، بویس، هنینگ و خالقی مطلق از پیوند های تاریخی میان داستان های مستقل؛ تاویل اسطوره بنیاد اسطوره گرایانی چون دومزیل، ویکاندر، سرکاراتی و مختاری که انسجام محور طولی متن را بر ژرف ساخت اساطیری نظام مند آن مبتنی دانسته اند. در این جستار، ضمن بررسی و نقد این نظریات، کوشش شده، بر اساس رویکرد نقد توصیفی، دلایل انسجام روایی این اثر، تحلیل و محور طولی داستان های شاهنامه فردوسی به سه بخش اصلی که خاصیت الگویی دارند تقسیم شود: الگوی نخست: «تاریخ اساطیری» یا «تاریخ نمادین انسان و ایران» (از کیومرث تا کیخسرو)؛ الگوی دوم: «تاریخ دینی» یا «تاریخ دین آوری» (از لهراسپ تا بهمن کیانی) و الگوی سوم: «تاریخ روایی» (از بهمن هخامنشی تا انتها). این سه طرح، الگویی و تکرارشونده اند که با طبیعت چرخه و تسلسلی زمان در جهان اساطیر همخوانی دارند، در نتیجه می توان تجلیات ساختاری آنها را در پیکره روایی شاهنامه مشاهده کرد.
  • مریم صادقی، زهرا قربانی پور صفحه 57
    این مقاله به بررسی و تحلیل کمی و کیفی پژوهش های فردوسی شناسی پرداخته و هدف آن توصیف، تحلیل و طبقه بندی کلیه کتاب هایی است که پس از انقلاب اسلامی در زمینه فردوسی و شاهنامه او نگاشته شده است. دستاورد های این پژوهش نشان دهنده آن است که تمام آثار و تالیفات فردوسی شناسی را می توان در سه دسته اصلی: پژوهش های بنیادی، کاربردی و توسعه ای، و در 14 شاخه جزیی تر قرار داد. درگروه اول نویسندگان به تبیین و تحلیل مسائل مفهومی در شاهنامه پرداخته اند؛ درگروه دوم زمینه های پژوهش را درباره شاهنامه و فردوسی، به طریق علمی پژوهشی، فراهم آورده اند و در گروه سوم پژوهش های دیگران را درباره فردوسی و شاهنامه، در ابعاد مورد نظر، توسعه بخشیده اند. چشم انداز پژوهش نشان دهنده آن است که بیشترین پژوهش ها با روش تحلیلی انجام یافته است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام شده است.
  • حسن ذوالفقاری، بهادر باقری، صدیقه مهرانفر صفحه 81
    نوش آفرین نامه، داستان عامیانه منثوری در شرح عشق شاهزاده ابراهیم فرزند جهانگیرشاه، پادشاه چین و دلاوری های او برای رسیدن به معشوق خود، نوش آفرین گوهرتاج، دختر پادشاه دمشق است. ویژگی های سبکی بسیاری از داستان ها یا رمانس های عاشقانه سنتی و عامیانه را در این داستان می توان دید؛ ازجمله جنبه های شگفت آوری چون خرق عادت ها، انسان ها، جانوران، گیاهان، موجودات، مکان ها و اشیای شگفت انگیز، طرح مدور، گزاره های قالبی، استفاده از اشعار و ضرب المثل ها، کنایات و اغراق ها. زبان و بیان این داستان، نیمه ادبی است. نثر آن به شیوه نثر دوران قاجار است و کهنگی آثار دوره صفویه را ندارد. افعال وصفی و عبارات عامیانه فراوانی در آن دیده می شود. بن مایه های مهم داستان های عامیانه و عیاری در داستان دیده می شود. این داستان و داستان شیرویه نامدار، الگوی داستان گویی نقیب الممالک در نوشتن داستان امیر ارسلان بوده است. این مقاله ضمن معرفی و تحلیل ابعاد گوناگون ساختاری و محتوایی داستان نوش آفرین گوهرتاج، به بیان نمونه هایی از تاثیرپذیری داستان امیر ارسلان نامدار از آن می پردازد.
  • فردین حسین پناهی صفحه 99
    گفتمان یا گفتمان های جامعه عصر ابوالفضل بیهقی با امکانات گسترده زبانی (گفتار و نوشتار) و غیرزبانی (زمینه ها و عوامل اعتقادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و...) تاثیر همه جانبه ای بر افکار، اعمال و سخنان شخصیت های حاضر در تاریخ بیهقی داشته اند. ابوالفضل بیهقی با وجود آن که راوی رویدادهای آن دوره است، یکی از افراد حاضر در گفتمان تاریخ بیهقی است و افکار و سخنانش تحت تاثیر گفتمان های آن دوره بوده است. دقت در افکار و سخنان بیهقی در نگرش به حاکمیت غزنویان و شخص سلطان، نشان می دهد در کلام او دوگانگی وجود دارد. در این مقاله، برای تبیین نقش بیهقی در گفتمان تاریخ بیهقی، با محوریت وجود دوگانگی در سخنان بیهقی، تقابل حقیقت و واقعیت در کلام بیهقی و وجود این تقابل در نگرش او به حکومت و شاه بررسی می شود. در این بررسی، نحوه استفاده بیهقی از ایدئولوژی در مشروعیت بخشی به حاکمیت غزنوی و نقش ذهن خودآگاه و ناخودآگاه او در نگرش به شاه و منصب او تحلیل می شود. نتایج این بررسی نشان می دهد دوگانگی در کلام بیهقی ناشی از «فراخوانی» و تاثیرپذیری او از جانب دو گفتمان متضاد است.
  • سید حسین فاطمی، تقی پورنامداریان، عبدالله رادمرد، مهدی پرهام * صفحه 123

    بهاء ولد به منظور بیان تجربه های عرفانی خویش، تصاویر و رمزهای خاص خود را ابداع کرده است. تخیلات مصور شده او را میتوان حاصل حالات و رویدادهای خلوت و به عنوان دریافتی شهودی از عالمی مثال گونه قلمداد کرد که در روان شناسی تجارب عرفانی، از آن به دیدار با خویشتن تعبیر میشود. این جستار در تحلیل و ماهیت شناسی رمزهای بهاءولد در معارف و در مسیر شناخت سرچشمه های تخییل و خاستگاه های جوشش این تصاویر، نشان می دهد مبنای تصویرها و رمزهای بهاء ولد معیت الله با اوست. وی با درک این معیت، به حال اتحاد می رسد و با دیدگاهی کل نگر، ضمن تعمیم این حال به جهان بیرون، خوشی و لذت ناشی از آن را نیز به همه عناصر هستی نسبت میدهد. او در حقیقت، مزه گرفتن خود در این تجارب را نموداری از همراهی و یگانگی صانع خاص با مصنوع عام میداند. مستند بهاءولد در این باره نظریه ای است مبتنی بر کمال که نوعی تکلیف فراگیر از سوی حق برای اجزای هستی است.

  • غلامرضا مستعلی پارسا، زهره الله دادی دستجردی، مرتضی دولت آبادی صفحه 157
    این جستار، به بررسی، توصیف و تحلیل ماهیت و کیفیت افعال در رمان جای خالی سلوچ و خاستگاه های زبانی آنها پرداخته است. از آن جا که در سبک نوشتار داستانی محمود دولت آبادی، یکی از دغدغه هایش به کارگیری زبانی غنی و سالم است، در جستجوی چنین زبانی، او از سرچشمه های زبان فارسی (معیار، محاوره، ادبی و کهن) و گویش (سبزواری و غیر آن) بهره بسیار برده است. این رویکرد به عنوان نمونه در یکی از معروف ترین رمان های وی، جای خالی سلوچ، به ویژه در پیدایش افعالی متنوع و متفاوت، آشکار می شود. این تنوع و تفاوت از این نظر برجستگی می یابد که در جنبه های معنایی و واژگانی و ساختار (صرفی و نحوی) افعال توجه خواننده را به خود جلب می کنند؛ چنان که برای خواننده مساله منشا این افعال پیش می آید. در این که پاره ای از این افعال منشا گویشی (سبزواری) و فارسی (معیار و...) دارند، شکی نیست؛ اما بخش عظیمی را باید از مشترکات گونه های زبان و گویش دانست.
|
  • Mohammad Jafar Yahaghi, Sayed Hosein Fatemi, Mahdokht Pour Khaleghi Chatrudi, Roghayeh Sheibanifar Page 1
    This article aims at a comparative study of the structure of “Rostam and Esfandîâr" legend, based on Hansen's theory, as narrated by Ibn Moqaffa’, in Nihāyatu’l -irab and Ferdowsi, in Shāh-nāme. Accordingly first the narratives analogous to those of Ibn Moqaffa’, and Ferdowsi have been compiled while probing into the basic dissimilarities between them, like Rostam 's Zoroastrian faith or otherwise. Next, the structures of these stories have been analyzed at a general and specific level, according to Hansen. In conclusion, Ibn Moqaffa's narrative is found to be a historical one with a continual structure, whereas in the case of Shāh-nāme, being an esthetically poetic narrative, it has been subdivided into a few episodes.
  • Farzad Ghaemi Page 33
    The stories of Ferdowsi’s, Shāh-nāme, despite seeming independence, create, in a coherent form, an organic whole. This narrative complexity has caused scholars for a long time, to attempt to discover links that connect the stories. There have been three viewpoints regarding the analysis of mythical or historical features of Shāh-nāme kings, and the interpretation of the longitudinal axis of its narratives: the triple division of Bertels and his followers, as Safa and Starikov; the historicist interpretation of critics such as Arthur Christensen, Mary Boyce, W. B. Henning and Khāleghi-e Motlagh, concerning the historical connections between stories; and the mythological interpretation of mythologists, such as Dümézil, Wikander, Mayrhofer, Sarkārāti and Mokhtāri, known to have based the solidarity of the longitudinal axis of the text on its systematic mythological deep-structure. This paper, after the examination and Critique of these theories, has attempted to give a new reading of raison d’être of the narrative solidarity of Shāh-nāme, based on descriptive criticism, and finally, divide the longitudinal axis of the stories into three major paradigms: The First being "The Mythical History" or "The Symbolic History of The Race of Man, and of Iran" (from Kayumarth to Keikhosrow); the Second being:"The History of the rise of Religion" or "the Religious History" (from Lohrāsp to Kayānid Bahman); and the Third: "the Narrative History" (from Achaemenid Bahman to the end). The aforementioned triple paradigm is a recurrent model, compatible with the cyclic nature of mythological continuity of time. Accordingly, it is possible to perceive the structural manifestations of these patterned models in Shāh-nāme’s narrative structure.
  • Maryam Sadeghi Givi, Zahra Ghorbanipour Page 57
    The present article examines researches on Ferdowsi, through a descriptive- analytical method, concentrating on their quality as well as quantity, to describe, analyze, and classify those written after the Islamic Revolution of Iran. The outcomes of this study produce the result that all publications on Ferdowsi may be classified into three main, and fourteen sub groups. The three main categories of these researches are: applied, basic, and developmental. In the first group, authors analyze the conceptual issues in the Shāh-nāme, while the second group has paved the way for academic researches on Ferdowsi and Shahnāme, to provide a foundation for further researches on the issue. The third group consists of those that have improved and developed other researches on Ferdowsi and Shahnāme. The conclusion illustrates that most of the aforementioned studies have conducted an analytical approach.
  • Hasan Zolfaghari, Bahador Bagheri, Sadigheh Mehranfar Page 81
    Nushāfarin nāme is an Iranian prose folk tale recounting the passionate love and courageous acts of “Prince Ibrahim”, the son of “Jahangir Shah”, a king of China, to attain the hand of his beloved, Nushāfarin Gowhartāj, the daughter of Damascus king. There are stylistic features of folk tales and traditional romances to be perceived in this tale, as heroic deeds, and the presence of supernatural creatures, plants, places, objects of wonder, use of cyclic plots, cliché statements, ballads, folk songs, proverbs, ironies and hyperboles, to count just a few. A semi-literary language has been employed there, with a prose reminiscent of that of the Gājār period, lacking the old fashioned style of the Safavid era's writings. There are many instances of descriptive verbs and colloquial expressions, with conspicuous folk tale and chivalric legendary themes. This tale, along with the tale of “Shiroyeh Namdar” have functioned as models of story-telling for Naqib-ol-Mamalek in writing Amir Arsalān. The present paper, having introduced Nushāfarin- nāme, explores elements of its influences on Amir Arsalān Nāmdār, while discussing and analyzing various features of the former.
  • Fardin Hossienpanahi Page 99
    The discourse or discourses of the society of Abolfazl-e Bayhaqi's epoch with the extensive verbal (speech and writing) and nonverbal (religious, convictional, social, political, cultural, and economic contexts and factors) potentialities, have left a great impact on thoughts, actions and words of the characters in Tārikh-e Bayhaqi. Although Bayhaqi is the narrator of the events, he himself is a character present in the discourse of Tārikh-e Bayhaqi, and as such, under the influence of the dominant discourse(s) of the period Attending to the words and thoughts of Bayhaqi concerning his attitude towards Ghaznavid's sovereignty, and the Sultan himself, reveals that there is a dichotomy in his discourse. This paper attempts to examine the opposition between truth and reality in Bayhaqi's discourse and its impact on his attitude towards the government and the king, in order to unveil Bayhaqi's role in the discourse of Tārikh-e Bayhaqi, pivoted around the aforementioned dichotomy in his discourse. In this study, the manner of Bayhaqi's deployment of "ideology" to legitimize the rulership of Ghaznavids, and the role of his conscious and unconscious mind in his attitude towards the king and his status will be analyzed. The results of this study show that the dichotomy in Bayhaqi's words emanate from the Interpellation and impressionability of the two opposed discourses.
  • Sayed Hosein Fatemi, Taghi Pornamdarian, Abdollah Radmard, Mehdi Parham Page 123

    In order to express his visionary experiences, Baha-e-valad has innovated his own symbols and imagery. Such illustrations of imagination may be interpreted as the product of his intuitive experiences of visits to the realm of Ideas referred to as a vision of one's Self in psychological, mystic terms. The present study, in an attempt to study and analyze the nature of the symbols in Baha-e-Valad's Maaref, and to shed light on the origins of his images, reveals that the clue to these images and symbols is the Companionship of God with him. It is through realizing such a Divine Companionship that he achieves the Divine Unification, while in a holistic view, extending such an experience to the whole universe, he attributes its resulting exaltations to all the elements in the universe. In fact, he interprets his taste of the Divine as a manifestation of the Companionship and Unification of the Unique Creator with the lay creature, evidenced on the basis of a theory of Perfection according to which all elements of the universe are assigned a divine duty.

  • Gholamreza Masteali Parsa, Zohre Allahdadi Dastjerdi, Morteza Dolatabadi Page 157
    The present research attempts to describe, examine and analyze the nature and quality, as well as the linguistic origins, of the verbs in the novel Missing Soluch. Since a, main concern in Dowlatabadi 's writing style has been the use of a rich, well-wrought language, he has taken great advantage of various Persian language treasures, such as: the standard language, Tehrani`s colloquial language, literary and archaic language, as well as some Persian dialects like Sabzevari. An instance of such an approach, may be best observed in one of his famous novels Missing Soluch, specifically in his innovating many various verbs, which are of great significance as their semantic, lexical, morphological and syntactic qualities attract the reader's attention so they may start wondering about their origins. No doubt some verbs in his work derive from dialectical Sabzevari, or standard Persian, yet a majority of them may be considered as those with linguistic universals in language varieties and dialects.