فهرست مطالب

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 177، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه خافی، محمدجعفر یاحقی، مه دخت پورخالقی چترودی، محمد تقوی صفحه 1
    نقد و بررسی و آسیب شناسی آثار پژوهشی مربوط به فردوسی و شاهنامه با توجه به تعداد و حجم زیاد چنین آثاری ضروری است. شاهنامه پژوهی در دهه هفتاد نسبت به سال های پیش از آن شتاب چشمگیری به خود گرفته و مقالات متعددی با مضامین متنوع در مجلات مختلف به چاپ رسیده است. در این مقاله به بررسی کیفیت مقالات دهه هفتاد و برشمردن پاره ای از آسیب های مقالات این دهه از جمله بی توجهی به پیشینه پژوهش، استفاده از چاپ های نامعتبر شاهنامه، به کارگیری زبان نامناسب، توصیفی و سطحی بودن، تکرار، تحمیل معنا به متن، ناآشنایی با داستان ها و شخصیت های شاهنامه و ناهماهنگی عنوان با محتوا پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، مقالات، آسیب شناسی
  • اقدس فاتحی، طاهره خوشحال دستجردی، محسن ابوالقاسمی صفحه 25
    رویین تنی اسفندیار پاکدین و رواج دهنده دین مزدایی که بنابر ادبیات ایران باستان و متن های پهلوی و شواهد ذکر شده در وجر کرد دینی و سپس تاکید بر آن در زند وندیداد، به همت و دعای اشو زرتشت و تقدیم ناری مقدس به او صورت پذیرفته، دارای ریشه ای بنیادین در فرهنگ ایران باستان بوده و زیربنای آن بر اساس منطق باورپذیری دینی و اندیشه های مزدیسنایی استوار است؛ در هیچ یک از متون اوستایی و پهلوی زردشتی کمترین نشانی ازآسیب پذیری چشم اسفندیار وجود ندارد. رویین تنی اسفندیار نیز در شاهنامه علی رغم آن که افسانه تیرگز و چشم اسفندیار از جلوه خاصی برخوردار است مورد تردید است. می توان احتمال داد «داستان آسیب پذیری چشم اسفندیار» از طریق راویان و ناقلان سنت های شفاهی کهن ماوراءالنهر و خراسان بزرگ و سیستان که محل پرورش داستان های اساطیری و حماسی بود، رواج پیدا کرد و سپس به تدریج با تغییر و تحولات گوناگونی به صورت یک روایت حماسی مدون که مجزا و مستقل از خدای نامه بود، انعکاس یافت و ماخذی مورد وثوق و قابل استفاده برای نویسندگان شاهنامه های منثور شد. این داستان منفرد به شاهنامه ابومنصوری و سپس از آن طریق و یا به صورت جداگانه در کنار سایر مآخذ فردوسی به شاهنامه راه یافت.
    کلیدواژگان: اسفندیار، رویین تنی، آسیب پذیری، متون پهلوی، شاهنامه
  • فاطمه جهان پور، لیلا حق پرست صفحه 61
    در این جستار از طریق مقایسه عناصر ساختاری اسطوره مزدایی آفرینش با داستان ضحاک از شاهنامه، به اثبات این فرضیه پرداخته شده است که داستان ضحاک در حقیقت الگوبرداری مجددی از اسطوره آفرینش است. در راستای این هدف، نخست خلاصه ای از اسطوره آفرینش در قالب تقسیم بندی سه گانه ای روایت و پس از آن با تقسیم داستان ضحاک به سه پاره مشخص، این نتیجه مطرح شده است که برش های سه گانه داستان ضحاک بر سه دوره سه هزارساله مورد بحث قابل تطبیق است و زروان، اهریمن، اورمزد و کنش های آنها به ترتیب در قالب شخصیت ها و کردارهای داستانی جمشید، ضحاک و فریدون بازآفرینی شده اند.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، اسطوره آفرینش، اهریمن، اورمزد، ضحاک، فریدون
  • روح انگیز کراچی صفحه 85
    همای چهرزاد به روایت حماسه ملی نخستین پادشا زن ایرانی است که سرگذشتش آمیزه ای از افسانه، حماسه و تاریخ است. او دختر،همسر و جانشین بهمن اردشیر، پسر اسفندیار و پادشاه ایران بود. حضور همای در نقش پادشاهی و رهبری سیاسی کشور، حضوری غیر متعارف و چالش برانگیز بود. تکثر و اختلاف روایات در مورد او چون ضبط 8 نام متفاوت، هویت یکسان پدر و همسر، رها کردن فرزند در رودخانه، یافتن فرزند، اختلاف در پادشاهی و مدت سلطنت و حتی ساختگی بودن شخصیت و پادشاهی او، موضوعی قابل بحث در حماسه، تاریخ و مطالعات زنان ایران است. از این رو در این جستار عامل این پراکندگی آرا و اطلاعات ریشه یابی و با خوانشی نو نقش جنسیتی همای و نگرش و واکنش سنتی جامعه به این تغییر نقش بیان شده است. در این تحلیل به این نتیجه رسیده ایم که موقعیت اجتماعی همای به عنوان زن پادشا سبب تکثر روایات و رویدادهای زندگی او شده است.
    کلیدواژگان: همای چهرزاد، شاهنامه، تاریخ ایران، زن ایرانی، نقش جنسیتی
  • یدالله جلالی پندری، رقیه حسینی* صفحه 103

    سمک عیار از داستان های شفاهی قدیم فارسی است که کاتبی به نام فرامرزبن خدادبن عبدالله الارجانی آن را از تقریرات صدقه بن ابوالقاسم در اواخر قرن ششم هجری به قید کتابت درآورده است. این کتاب به زندگی و کوشش های عیارانی اختصاص دارد که برخلاف تصوری که از عیاران می رود نه در مقابل حکومت، بلکه در کنار حکومت و برای تحقق اهداف حاکمان و پادشاهان کوشش می کرده اند و برای پیشبرد اهداف خود علاوه بر روش های معمول به حیله هایی متوسل می شده اندکه نه تنها در قدیم، بلکه امروز نیزدر روش های جاسوسی و ضد جاسوسی کاربرد دارد.در این مقاله، ضمن استقصای حیله های عیاری، به طبقه بندی آنها اقدام شده و پس از توضیح هر مورد شواهدی نیز از کتابهای دیگر که این حیله ها در آنها روایت شده، آمده است.براساس یافته های این پژوهش، بیشترین بسامد این حیله ها به حیله های جنگی اختصاص دارد که آثاری از آنها در شاهنامه فردوسی و کتاب آداب الحرب و الشجاعه نیز آمده است. در کنار حیله های جنگی باید از حیله های دیگر از قبیل استفاده از داروی بیهوشی، نقب بریدن و بوالعجبی کردن یاد کرد. استفاده از حیله های مکتوب از قبیل تقلید خط و یا به تقلب مهر بر کاغذ زدن نیز در سمک عیار دیده می شود.

    کلیدواژگان: سمک عیار، فرامرزبن خدادبن عبدالله الارجانی، حیله های عیاری
  • داوود عمارتی مقدم صفحه 133
    مساله «نظم» یکی از بنیادی ترین مسائل بلاغی در نظام بلاغی یونان و روم باستان و جهان اسلام بوده است. این مقاله به بررسی تطبیقی «نظم» در این دو نظام بلاغی اختصاص دارد و می کوشد شباهت ها و تفاوت های آرای بلاغیان مسلمان و بلاغیان غرب را در مورد این مفهوم روشن کند. برای این منظور، در بخش نخست مقاله به تبیین مساله «نظم» در غرب باستان پرداخته شده و از آن جا که سازوکارهای «نظم» به بهترین شکل در اثر دیونیزیوس هالیکارناسوسی(قرن اول پیش از میلاد) با عنوان درباب نظم ادبی نمود یافته، آرای او را به مثابه نماینده دیدگاه های بلاغیان غرب باستان در نظر گرفته ایم. بخش دوم مقاله به مساله «نظم» در جهان اسلام با تاکید بر آرای عبدالقاهر جرجانی(م.471 ه.ق.)- و بخصوص دلائل الاعجاز فی القرآن- او اختصاص دارد. بنا به ضرورت، به آرای دیگر ادبا و متکلمان مسلمان نیز پرداخته شده است. پس از روشن کردن شباهت ها و تفاوت های آرای جرجانی و دیونیزیوس هالیکارناسوسی، نتیجه گرفته ایم که آن چه جرجانی در باب نظریه نظم گفته است، پیش از او به شکلی منسجم تر و عینی تر در آثار بلاغی غرب باستان مطرح بوده و برخی نوآوری های او نیز بیش از آن که به پیشبرد بررسی های ادبی بلاغی یاری رساند، موجبات جمود و ایستایی بلاغت در جهان اسلام را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: بلاغت یونان و روم باستان، بلاغت اسلامی، نظریه نظم، عبدالقاهر جرجانی، دیونیزیوس هالیکارناسوسی
|
  • Marzieh Khafi, Mohammad Jafar Yahaghi, Mahdokht Pourkhaleghi Chatroodi, Mohammad Taghavi Page 1
    Review، study، and “pathological” analysis of researches related to Ferdowsi and the Shāhnāma are necessary because of the great number of such works. In 1370’s، researches about the Shāhnāma increased dramatically in comparison to the previous years and many articles with a variety of contents were printed in different journals. In this study، the quality of the articles in the abovementioned period has been studied and a number of their shortcomings have been enumerated. These include: neglecting the literature review، references to non-authoritative editions of the Shāhnāma، using inappropriate language، descriptive and superficial nature of the study، lack of coherence، repetition، imposition of meaning to the texts، unfamiliarity with the stories and characters and the content-title incompatibility.
    Keywords: Shāhnāma, Ferdowsi, articles, “pathology”
  • Aghdas Fatehi, Tahereh Khoshhal Dastjerdi, Mohsen Aboulghasemi Page 25
    According to Wejarkard ī dēnīg، the brave and blessed Esfandiyār becomes brazen-bodied by the praying of the prophet Ašū – Zarduxšt in the ceremony of Drōn Yašt. The prophet gives him some pomegranate seeds and Esfandiyār is rendered invulnerable. Pahlavi Zand ī Vandidād says that Esfandiyār cannot be hurt، harmed، threatened or wounded by sword، knife or any other weapon because of his invulnerability. However، in the Shāhnāma of Ferdowsi، Esfandiyār has vulnerable eyes. There are some similarities between the characteristics and functions of Esfandiyār of the Shāhnāma and Achilles in Greek mythology due to the combination of the old Iranian and ancient Greek cultures. The overwhelming influence of the Greek culture in Persia was because of a ruling Greek government in Bacteria from 250 to 130 B. C.
    Keywords: Esfandiyār_invulnerability_Wejarkard ī dēnīg_the Shāhnāma of Ferdowsi_vulnerable eyes
  • Fatemeh Jahanpour, Leila Haghparast Page 61
    This article aims to show that the recent story of Zahhak is in fact a re-modeling of the creation myth. This theory is proved through the comparison of the structural elements of the Zoroastrian myth of creation with the story of Zahhak from the Shāhnāma. For this purpose، initially، a summary of the creation myth is presented in three parts. Then، it is concluded that the triple division of Zahhak’s story corresponds to the three-thousand-year period of the creation myth. The comparison will subsequently reveal that Zurvan، Ahriman، Urmazd and their functions are recreated in the functions and characteristics of Jamshid، Zahhak، and Fereidoon respectively.
    Keywords: the Shāhnāma, creation myth, Ahriman, Urmazd, Zahhak, Fereidoon
  • Rohangiz Karachi Page 85
    According to the tradition and Ferdowsi’s Shāhnāma، the well-known Iranian national epic، Homay Chehrzad is the first Iranian sovereign queen of the Keyanid origin. Her life was an amalgamation of ancient Iranian myth، epic and history. She was the daughter، wife and successor to the throne of Bahman Ardeshir، son of Esfandiyār. The sovereignty of Homay was not expected by the society. Therefore، the unusual supremacy of a woman and her adopting the responsibility of the traditionally masculine office was a controversial and challenging experience. This might be the underlying reason behind the varying accounts and details associated with Homay: the eight names ascribed to her، the same identity of her father and husband، abandoning her child secretly in the river، her strange story of finding her son Darāb and different reports regarding her reign، many of which have been the subjects of hot debates in historical، feminist and epic fields. The aim of this article is to analyze various hypotheses regarding Homay’s private life and her reign within the framework of Feminist criticism. The study also intends to answer this question: Has Homey’s social status as a female sovereign caused diversity of narratives and alteration of her life events?
    Keywords: Homay, Shāhnāma, Iran's history, Iranian woman, gender role
  • Jalali Pandari, Roghayeh Hosseini Page 103

    Samak-e Ayyar has been told by Sadaghat ebn-e Abolghasem in the same way it was recounted in public places. Faramarz ebn-e Khodadad-e Arrajani، in turn، has adopted and retold the story، retaining the same stylistic features used by professional public reciters. Ayyari tricks and stratagems are of magical and military nature and are used by common people، wanderers، magicians and fairies in this work. Examples of the frequently used stratagems are: casting the lasso، using anesthetics، telling lies، passing oneself as someone else، …. The method of constructing prisons، buildings، basements and escape ways are all unique and bespeak the craftiness and ingenuity of those who employ them. These tricks are sometimes used to benevolent ends; they can also be resorted to for hostile purposes. In both cases، such tricks are of great strategic value to the users

    Keywords: Samak, e Ayyar, stratagems, magic
  • Davood Emarati Moghaddam Page 133
    “Word-order” is one of the most central concepts in ancient rhetoric and Islamic Ilm-al-Balagha. This article attempts to compare this concept in these two rhetorical systems. In the first section، “word-order” as part of a more pervasive concept of “composition” is discussed. Since Dionysius of Halicarnassus’ “On Literary Composition” represents the most comprehensive attitude to “word-order”، most of the first section is devoted to an exposition of this work. The second section is dedicated to the concept of “Nazm” in Islamic rhetoric and its most acknowledged representative، al-Jurjani. After addressing the similarities and differences of the Islamic and Western approaches to this concept، the article concludes that there is nothing original in Jurjani’s views، and all he has said about “Nazm” can be found in a more coherent way in the ancient Western rhetoric. In fact، contrary to what scholars hold about al- Jurjani، his approach not only did not result in the flourishment of the Islamic rhetoric، but also led to its stagnation and ossification.
    Keywords: Ancient Graeco, Roman rhetoric, Islamic rhetoric, “word, order”, Abd, al, Qahir al Jurjani, Dionysius of Halicarnassus