فهرست مطالب

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال چهل و ششم شماره 1 (پیاپی 180، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزاد قائمی صفحه 1
    شاهنامه فردوسی روحی یکتاپرستانه دارد و سطوح دینی، آیینی و اساطیری موثر در ژرف ساخت روایی آن در طول تاریخ دچار «اسطوره زدایی» شده است، اما با شیوه های تحلیلی می توان بازمانده های بسیاری از باورهای کهن را هم در سطوح نمادین روایات و هم در زبان و تعابیر و تصاویر فردوسی باز جست. یکی از مهم ترین بخش های شاهنامه که نشانه های یک بنیاد شناسی الهی را در آن می توان یافت، «خردنامه» دیباچه کتاب و معروف ترین عبارت آن، یعنی مصراع نخست آن («به نام خداوند جان و خرد») است. در این جستار، با استفاده از رهیافت های زبانی و معنایی و به یاری استدلال های ریشه شناختی و تفسیر فلسفی، این موضوع بررسی شده است که این مصراع- علاوه بر نمایش باورهای کهن حکمت مشایی که «عقل» و «نفس» کلی را دو مولود آغازین «احد» می داند- می تواند تفسیری دیگر از هویت فلسفی خدای یگانه در حکمت خسروانی را که «جان بخشی» و «خردبخشی» دو شاخصه اصلی معرفت شناسی الهی آن را تشکیل داده است، نمادینه کرده باشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، جان، نفس، خرد، عقل، اهورامزدا، حکمت خسروانی
  • محمود رضا قربان صباغ صفحه 27
    در سال 1949، جوزف کمبل (1987-1904) اسطوره شناس امریکایی، در کتاب قهرمان هزار چهره دیدگاه خود را درباره اسطوره یگانه طرح می کند: قهرمان به زندگی روزمره و روزمرگی زندگی پشت می کند؛ سفری مخاطره آمیز را به جان پذیرا می شود؛ به مقابله با موجودات متخاصم و نیروهای بازدارنده می پردازد؛ بر آن ها فایق می آید و سرانجام در بازگشت، فضل و برکتی را که ره آورد این سفر خطیر است، به یارانش ارزانی می دارد. در این الگو، کمبل به شیوه رایج ساختارگرایان، در پی ارائه نمایه ای بنیادین برای کهن الگوی سفر قهرمان است. به همین منظور، شواهد متعدد ی را از داستان های اقوام و ملل مختلف فراهم می آورد و طرحی جامع را در این زمینه پیشنهاد می کند. در مطالعه حاضر، رابطه بین دو حوزه معین در نقد کهن الگویی – تصاویر ازلی و کهن الگوی سفر قهرمان - در روایت داستان هفت خان رستم از شاهنامه فردوسی بررسی شده و در پایان مزایا و کاستی های این الگو نقد شده است.
    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، اسطوره یگانه، کهن الگو، شاهنامه فردوسی، هفت خان رستم
  • مهشید گوهری کاخکی، جواد عباسی، محمد جواد مهدوی صفحه 57
    منظومه حماسی – تاریخی شهنشاه نامه، یکی از تاریخ های عمومی مغولان است. احمد تبریزی منظومه خود را در اواخر عصر حکومتی ایلخانان دوران مغول بر ایران سروده و به همین علت معمولا از نقد آشکار چنگیزخانیان و مغولان سر باز زده و حتی در ظاهر، تصویری مثبت از آن ها ارائه داده است؛ اما او در لایه های درونی تاریخ سروده هایش، دلبستگی خود به ایران و ایرانیان را بروز داده است و کوشیده تا به شکلی پنهان و با به کارگیری هدفمند ابزارهای زبانی و بلاغی، تصویری نقادانه از چنگیزخانیان و مغولان به دست دهد و در مقابل، ایرانیان و برخی شخصیت های نمادین آن ها از جمله سلطان جلال الدین خوارزمشاه را با چهره ای مثبت و ستوده نشان دهد. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی و بررسی فنون مختلف زبانی و بلاغی از جمله چگونگی انتخاب واژگان، تشبی هات و استعاره ها، استناد به گفتمان های مسلط و مقبول مانند تشبیه به شخصیت های شاهنامه فردوسی، ارتباط دادن با مذهب، مدح و نکوهش از زبان دیگران و توصیف مبالغه آمیز و معنادار نبردها در دو جبهه مغولان و ایرانیان، مفاهیم و منظورهای نهفته در لایه های پنهان ابیات شهنشاه نامه و تعلق خاطر تبریزی به سرزمین و هویت ایرانی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، شهنشاه نامه، احمد تبریزی، شاهنامه فردوسی، مغولان، ایرانیان
  • ابراهیم رنجبر صفحه 85
    رمان نفرین زمین بیش از این که یک اثر هنری باشد، سندی اجتماعی است. آل احمد در این اثر ارزشمند کوشیده تا تحلیلی اجتماعی از عصر خود ارائه کند و نسبت به وقوع تجدد که از دیدگاه او آفت هایی بنیان کن در پی دارد، اخطار دهد. بدین جهت این اثر پخته ترین اثر داستانی و گلچین افکار اجتماعی او و متضمن یک تئوری اجتماعی است. در این نوشته تئوری منعکس شده در رمان نفرین زمین را با مدل های معروف تبیین1 در علوم اجتماعی تطبیق می دهیم تا هم ارزش اجتماعی و تاریخی نفرین زمین و هم جایگاه بینش اجتماعی این روشنفکر مطرح و صاحب قلم که آثارش هنوز هم خواننده و طرف دار دارند، در عرصه نظریه پردازی اجتماعی بیش از پیش روشن شود. دریافت پایانی ما در این پژوهش آن است که تئوری آل احمد فقط با یک مدل قابل تبیین نیست، بلکه برای تبیین آن باید از چند مدل استفاده کرد. علاوه بر این تمام نظریات او صائب و قابل دفاع نیستند و برخی با ضعف های اساسی مواجهند.
    کلیدواژگان: نفرین زمین، جلال آل احمد، روشنفکر، تئوری، تبیین
  • اکرم آیتی صفحه 105
    مطالعه نشانه در گذر از رویکرد ساختارگرایی سوسوری و سپس نظام گفتمان روایی گریماسی وارد حوزه جدیدی شد که نشانه- معنا شناسی گفتمانی نامیده می شود. در حالی که جریان اول مبتنی بر رابطه تقابلی صرف میان قطب های معنایی از پیش تعیین شده و جریان دوم برنامه گرا و بر مبنای تغییر از وضعیت اولیه به ثانویه بود، این رویکرد نو با تاثیرپذیری از داده های مربوط به علم پدیدارشناسی و به کارگیری دیدگاه هستی مدار، دریچه ای بدیع در مطالعات زبان شناسی و نشانه شناسی می گشاید. در این رویکرد، فرآیند تولید معنا با شرایط حسی- ادراکی پیوند خورده و نشانه ها همراه با معنا، به گونه هایی سیال، پویا، متکثر و چند بعدی تبدیل می شوند. پژوهش حاضر در نظر دارد ضمن مطالعه فرآیند گفتمانی شعر «پی دارو چوپان» نیما در ابعاد حسی- ادراکی، عاطفی و زیبایی شناختی، چگونگی تولید جریان سیال معنا و عناصر اصلی و دخیل در آن را بررسی کند. این مقاله همچنین در پی نشان دادن این موضوع است که تکثر روایی و تکثر ارزشی در شعر نیما چگونه باعث ایجاد فضای تنشی و سیالیت گفتمان می شود و نیز این فضای تنشی به چه شکلی جریان حسی- ادراکی، عاطفی و زیبایی شناختی را ایجاد و هدایت می کند.
    کلیدواژگان: نشانه، معناشناسی، گفتمان، پی دارو چوپان، نیما یوشیج، بعد حسی، ادراکی، بعد عاطفی، بعد زیبایی شناختی
  • سعید زهره وند، مرضیه مسعودی صفحه 125
    نشانه ها در ادبیات بیشتر به صورت نمادین و بر اساس جنبه های قراردادی خود شکل می گیرند. شعرها و نقاشی های سهراب سپهری، شاعر و نقاش توانای معاصر نیز آکنده از نشانه هایی است که با رمزگشایی آن ها ملموس تر و قابل فهم تر می شود. خاستگاه نشانه های سهراب اغلب طبیعت و همچنین عرفان بودایی و هندی بوده است. وی با نوعی کشف و شهود عرفانی و استتیک افلاطونی به «همه خدایی» و «همه جا خدایی» رسیده است. بخش قابل توجهی از نشانه های کی هانی در آثار سهراب، نشان دهنده نور ازلی و تجلی ذاتی هستند به گونه ای که شاعر را به سمت حقیقت هستی رهنمون می شوند. از آنجا که پژوهش نشانه شناختی می تواند به کشف لایه های معنایی شعرها و نقاشی های سهراب منجر شود و خواننده را به سپهر نشانه ای او نزدیک کند، در این مقاله کوشیده ایم پاره ای از مهم ترین نشانه های کی هانی را در شعر و نقاشی سهراب سپهری با دیدگاهی نشانه شناسانه و مبتنی بر هر دو مکتب سوسوری و پیرسی تحلیل کنیم و تا حد امکان از مفاهیم و دلالت های ضمنی آن ها پرده برگیریم.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نشانه های کیهانی، سهراب سپهری، شعر و نقاشی
|
  • Farzad Ghaemi Page 1
    Ferdowsi’s Shāhnāma has a monotheistic context and its narrative deep structure has been demythologized throughout history at religious، ritual and mythic levels. However، an analytical approach can spot traces of the ancient beliefs reflected in the symbolic implications of the narratives as well as the language and imagery of the Shāhnāma. The first line in the Preface of the Shāhnāma، “In the name of God of wisdom and spirit”، best advances a divine ontology. Drawing on historical studies in language (especially etymological analyses) and a mythic-philosophic approach، this paper aims to delineate that the first line of the Preface symbolizes an ancient philosophical belief about the creation of “logos” and “total soul” by God. This line can be a symbolic interpretation of the name of the unique God in Zoroastrianism (Ahurā Mazdā). This interpretation corresponds to the philosophic thought of Zoroaster and “Khosravāni” wisdom and is reflected in the etymology of the word of Ahurā Mazdā. The compound word symbolizes the creation of wisdom and spirit by God in its two parts (i. e. Ahurā=the creator of spirit and Mazdā= the creator of wisdom).
    Keywords: Ferdowsi's Shāhnāma, Ahurā Mazdā, spirit, wisdom, Minovi, Fravahar
  • Mahmoud Reza Ghorban Sabbagh Page 27
    In 1949، Joseph Campbell (1904-1987)، American mythologist، in his book entitled The Hero with a Thousand Faces discusses his view on «monomyth» in detail: the hero turns his back on the mundane daily life; accepts the perils of a harrowing and hazardous journey; grapples with evil and restraining forces; overcomes all impediments and، upon his return، generously offers his people the hard-earned boon and blessing: the «souvenirs» of his journey. Campbell، in his suggested model، presents a structural pattern for the archetype of the hero''s journey. To that end، he examines the myths of many different nations and peoples from all over the world. The present study singles out the story of «The Seven Trials of Rostam» from The Shāhnāma of Abolqasem Ferdowsi (c. 940-1020 A. D.)، the renowned Iranian epic poet، and examines two relatively distinct areas in Archetypal Criticism، i. e. Archetypal Images and Hero''s Journey in it. The study concludes with an objective evaluation of the Campbell''s model.
    Keywords: Mythological criticism, monomyth, archetype, the Shāhnāma
  • Mahshid Gohari Khakhki, Javad Abbasi, Moohammad Javad Mahdavi Page 57
    Shahanshāhnāma is one of the historical epic poems composed by Ahmad Tabrizi at the end of the Ilkhanids’ reign. At the time، the poet was not able to openly criticize the Mongols. At times، one may even think that he is praising them. On the contrary، in the hidden layers of his composition، the poet tries to show his criticism by using rhetorical and linguistic tools and praising Iran and Iranians، especially Sultan Jalal al-Din Kharazmshahi. The present paper tries to uncover these hidden layers of Shahanshāhnāma and reveal Tabrizi''s interest in Iran and Iranians. To this end، the critical discourse analysis approach is adopted. To further uncover the poet’s tilt، the study examines different rhetorical and linguistic techniques such as choice of diction، similes and metaphors، meaningful and exaggerated description of battles in the Iranian and Mongol fronts as well as references to dominant discourses like drawing analogies between the characters and those of the Shāhnāma.
    Keywords: Discourse analysis, historical epopee, Shahanshāhnāma, Ahmad Tabrizi, Ferdowsi's Shāhnāma, Jalal al Din Khwarazmshahi, Genghis Khan
  • Ebrahim Ranjbar Page 85
    Besides being a literary work، the novel Curse of the Land (Nefrin-e Zamin) is a social document. In this great work، Al-e Ahmad intends to give a social analysis of this own era، and warn his readers against the devastating consequences of modernity. Viewed from this perspective، it is regarded as his most sophisticated work representing his social thoughts and theories. In this paper an effort is made to introduce these theories and compare them with famous explanation models in social sciences in order to indicate the social and historical value of the novel and to clarify the position of its author، whose works are still popular، as a social intellectual in the realm of social theorization. The result of the comparison of his social theories with other models of explanations shows that they cannot be explained with a single model and، to explain them adequately، several models must be employed. It is also concluded that all his theories are not correct and defendable and some of them are seriously flawed.
    Keywords: Curse of the Land_Jalal Al e Ahmad_intellectual_theory_explanation
  • Akram Ayati Page 105
    The study of the sign، in transition from the structural semiotic and narrative system، has entered a new area called the discursive sign-semantics. The first phase is based on the contrasting relations between semantic poles and the second is based on the program and transformation from the first condition to the second. However، this new approach، influenced by phenomenology، has opened a new way in the linguistic and semiotic studies. This view links the production of meaning with sensory-perceptual dimension، and the signs، along with meanings، are turned into fluid، dynamic، plural، multi-dimensional entities. Drawing on the emotional، esthetic and sensory-perceptual aspects، this article tries to analyze the discursive sign-semantics system of the poem “The Shepherd Searching for Remedy” by Nima Yushij and show the formation of the flow of meaning. It aims to explain how the plurality of narratives and the multiplicity of valences in the poem create a space of tensions and cause the fluidity of the discourse.
    Keywords: discursive sign, semantics, “The Shepherd Searching for Remedy”, NimaYushij, sensory, perceptual dimension, emotional dimension, esthetic dimension
  • Saeed Zohrevand, Marzieh Masoudi Page 125
    Formed contractually، signs in literature are often symbolic in nature. The poems and paintings of Sohrab Sepehri، the contemporary Iranian poet and painter، are imbued with such signs which، if decoded، are rendered more tangible and more intelligible. Sepehri’s signs have their origins in nature and Hindu and Buddhist mysticism. With his mystical intuition and Platonic aesthetics، Sepehri has come to believe in a pantheistic understanding of the universe. A significant part of his cosmic signs represents eternal light leading the poet to the truth of existence. Semiotic research can lead to the discovery of meaningful layers in his poems and paintings and can bring the readers close to the semiotic space his poems. The article tries to analyze some of the most important universal symbols according to the schools of Saussure and Pierce and shed light on the concepts and their implications as they appear in Sepehri’s works.
    Keywords: semiotics, cosmic signs, Sohrab Sepehri, poetry, painting