فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 19 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/25
  • تعداد عناوین: 3
|
  • سید حسن زوار موسوی، بهرام محمدی، حمیدرضا مولایی صفحات 13-24
    وجود ناخالصی ها در نمک یکی از مواردی است که باعث ایجاد مشکلات جدی در تولید نمک طعام می گردد. لذا فرایند های شیمیایی زیادی را می بایست جهت تصفیه آن انجام داد و در نتیجه قیمت تمام شده نمک تولیدی افزایش می یابد. از جمله روش هایی که امروزه جهت خالص سازی نمک طعام مورد استفاده قرار می گیرد روش تبلور مجدد و روش سالکس می باشد. روش سالکس یک روش ارزان و موثر بوده و نمک با درجه خلوص بالایی نیز تولید می نماید. در این مقاله مزایا و معایب روش تبلور مجدد و نیز روش سالکس بیان گردیده و این دو روش با یکدیگر مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: تبلور مجدد، روش سالکس، نمک
  • سید حسن زوار موسوی، بهرام محمدی، حمیدرضا مولایی صفحات 25-30
    فرآیند استخراج نمک از آب نمک شامل حداقل یک مخزن تبخیر روباز است. بخشی از آب نمک در واحد گرم کننده که در خارج از مخزن تبخیر قرار دارد، گرم و دوباره به مخزن تبخیر بر می گردد. واحد گرم کننده گرمای پسماند یک واحد خنک کننده صنعتی را دریافت می کند. بر طبق این فرآیند مقادیر آب و هوا و درجه خنک کننده اندازه گیری می شود و در واحد کنترل محاسبه می شود. حداقل بخشی از آب نمک گرم شده و مقدار ی آب نمک گرم نشده بوسیله سیستم اسپری کننده از مخزن تبخیر اسپری می شود. مقدار آب نمک اسپری شده بر اساس اطلاعات بدست آمده در واحد کنترل تنظیم می گردد.
    کلیدواژگان: آب نمک، مخزن تبخیر روباز، واحد گرم کننده، پسماند گرم
  • فرامرز هرمزی، سمیه اتوکش، سید حسن زوار موسوی صفحات 31-38
    در این مقاله مقدار فلزات سنگین نظیر سرب، کادمیم، مس، آرسنیک و جیوه در چند نمونه سنگ نمک استان سمنان بررسی شده است. برای هر یک از موارد ذکر شده از دستگاه جذب اتمی و در شرایط یکسان استفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص شده که کمترین میزان عنصر کادمیم و بیشترین ناخالصی سرب می باشد. مقدار جیوه در تمام نمونه ها بسیار ناچیز می باشد.
    کلیدواژگان: سنگ معدن، فلزات سنگین، دستگاه جذب اتمی