فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 39 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/02
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حیدرعلی شفیعی گل، اعظم مرادی صفحات 9-24
    در این مطالعه، خواص ساختاری و الکترونی خوشه های GanNn (10-1=n) با استفاده از فرمول بندی تابعی چگالی(DFT) و به روش PAW در بسته ی نرم افزاری VASP مورد بررسی قرار می گیرند. نتایج حاصل ازمحاسبات نشان می دهد که در ساختارهای پایدارتر خوشه های کوچک، اتم های N تمایل بیشتری به تشکیل پیوند هایی بصورت واحدهای سازنده ی 2N و یون آزید دارند، در حالی که در خوشه بزرگتر، ساختارهای سه بعدی قفس مانند با پیوندهای Ga-N بیشتر ظاهر می شوند. یک افزایش سریع در انرژی بستگی بر اتم از 1n= به 2n= به دلیل گذار ساختار از حالت یک بعدی به دو بعدی و افزایش همپوشی های میان اوربیتال های N و Ga، جهت رسیدن به پایداری بیشتر است. این تغییرات برای ایزومرهای اول خوشه های 3 n> روندی تقریبا خطی را دنبال می کنند. پربند چگالی بار نشان می دهد که اگر چه پیوند Ga-N دارای خصلت یونی است ولی بطور خیلی جزئی نیز رفتار کووالانسی از خود نشان می دهد. همچنین پایین ترین ترازهای انرژی مربوط به اوربیتال های N-s، ترازهای میانی یک حالت هیبریدی از Ga-s و N-p و ترازهای نزدیک به تراز فرمی مربوط به Ga-p و N-p هستند.
    کلیدواژگان: تابعی چگالی، خوشه، ایزومر اول، انرژی بستگی، ترازهای انرژی
  • مریم دهقانی سلطانی، محمدعلی طاهر صفحات 25-38
    نانولوله های کربنی مغناطیسی اصلاح شده با لیگاند، دای سایکلوهگزیل-18-کرون-6 (Dicyclohexyl-18-crown-6) برای پیش تغلیظ گزینش پذیر مقادیر بسیار کم یون تالیم تهیه گردید. pH بهینه برای بیشترین جذب بین 7-6 بدست آمد. بیشترین ظرفیت جذب برای تالیم 5/39 میلی گرم تالیم، به ازای هر گرم جاذب و همچنین حد نهایی رقت 400 بدست آمد. حد تشخیص روش 67/4 نانوگرم بر لیتر و انحراف استاندارد نسبی روش 9/2±% به دست آمد. همچنین گستره خطی غلظت بین 668/0-024/0میکرو گرم بر لیتر با ضریب همبستگی 998/0 تعیین شد. در این مطالعه تکنیک آنالیزی FT-IR و تصویر SEM بر روی نانوذرات به منظور بررسی دقیق انجام شد. این روش ساده، گزینش پذیر و حساس است و برای تعیین تالیم در نمونه های مختلف کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: نانولوله های کربنی، نانوذرات مغناطیسی، استخراج فاز جامد مغناطیسی، تالیم
  • حسین طاهر پور نهزمی، محمدرضا پور هروی، فاطمه عاشوری میرصادقی صفحات 39-46
    سطوح انرژی پتانسیل برای واکنش استادینگر فسفین و آزید آلی با استفاده از نظریه تابع چگال مورد بررسی قرار گرفته است. چهارده ساختار در سه مسیر مختلف حاصل شده است. مسیرهای مختلف به ترتیب شامل حمله اولیه سیس، حمله اولیه ترانس و حمله تک مرحله ای است. با توجه به نتایج بدست آمده، ترتیب سد انرژی مرحله اول بصورتEa cis-attack < Ea con-attack < Ea trans-attck می باشد. بنابراین مسیر واکنش با حمله اولیه سیس مسیر غالب واکنش استادینگر است. حمله ترانس به اتم نیتروژن انتهایی و مسیر تک مرحله ای شامل حمله اتم فسفر به نیتروزن دارای استخلاف از نظر انرژی نامطلوب هستند. همچنین حمله سیس شامل سه مرحله است که در میان آنها دومین مرحله که فرآیندی جهت تشکیل حلقه چهار عضوی است دارای بزرگترین سد انرژی است.
    کلیدواژگان: واکنش استادینگر، سطوح انرژی پتانسیل، نظریه تابع چگال، آزید، تری متیل فسفین
  • محمدرضا فتحی، فاطمه مقدمیان پور صفحات 47-64
    یون تیوسیانات در پساب های صنعتی باعث افزایش آلودگی و سمیت آن هامی شود . در این پژوهش حذف یون تیوسیانات توسط جاذب نانو ذرات مغناطیسی آهن اصلاح شده با کمپلکس کیتوسان - آهن (III) بررسی شد .درصدحذف با نانوذرا ت مغناطیسی اصلاح شده به نحو قابل ملاحظه ای بیشتر از درصد حذف با نانو ذرات مغناطیسی می باشد . اثر عوامل مختلف برحذف تیوسیانات از جمله pH، مقدار جاذب، زمان هم زدن، و اثر دما موردمطالعه قرار گرفت. شرایط بهینه برای حذف تیوسیانات مقدار03/0گرم جاذب و 4 pH= و زمان هم زدن 10 دقیقه بدست آمد که دراین شرایط درصد حذف به 7/96رسید. پس از حذف تیوسیانات، جاذب توسط 10 میلی لیتر محلول (1:1) استون:متانول بازیابی شد و برای 7 بار قابل استفاده مجدد بود. ما کزیمم ظرفیت جاذب برای حذف تیوسیانات mgg -188 بود. ایزوترم حذف به خوبی با مدل لانگمویر مطابقت داشت و سینتیک حذف یون از سینتیک شبه مرتبه دوم پیروی کرد . روش پیشنهادی ساده و کم هزینه بوده و بطور کارآ قادر به حذف تیوسیانات از محلولهای آبی می باشد.
    کلیدواژگان: حذف تیوسیانات، نانوذرات مغناطیسی، کیتوسان
  • بهمن محمدخانی، محمد حقیقی، عرفان آقایی صفحات 65-84
    در کار حاضر، کاتالیست های نانوساختار SAPO-34 و ZSM-5 از کاتالیست های شناخته شده برای فرآیند تبدیل متانول به الفین های سبک (MTO) هستند. کاتالیست SAPO-34 انتخاب پذیری بالایی برای الفین های سبک دارد و کاتالیست ZSM-5 دارای پایداری بالایی است. ترکیبی از این کاتالیست ها می تواند منجر به تولید یک کاتالیست کامپوزیتی با انتخاب پذیری و پایداری بهینه شود. در این مطالعه کاتالیست کامپوزیتی SAPO-34/ZSM-5 با نسبت وزنی 10% از ZSM-5 و با اضافه کردن آن به ژل سنتزی SAPO-34 به روش هیدروترمال سنتز شد. همچنین کاتالیست SAPO-34 جهت مقایسه سنتز گردید. خصوصیات کاتالیست های سنتز شده با استفاده از آنالیزهای مختلف مانند XRD، FESEM، EDX، BET و FTIR برررسی شد. با توجه به آنالیز XRD مشاهده شد که اضافه کردن پودر ZSM-5 به ژل SAPO-34، منجر به کاهش بلورینگی شده است که سبب افزایش میزان تبدیل گردیده است. هم چنین پیک های مربوط به ساختار ZSM-5 با شدت پایین ظاهر شد که دلیلی برای وجود ZSM-5 در کاتالیست کامپوزیتی است. در کاتالیست کامپوزیتی ذرات کروی شکل از تجمع ذرات مکعبی تشکیل شده اند. عملکرد کاتالیست های سنتز شده در فرآیند تبدیل متانول به اتیلن و پروپیلن در مقیاس آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. انتخاب پذیری الفین ها برای هر دو کاتالیست با گذشت زمان تقریبا یکسان بود، اما کاتالیست کامپوزیتی پایداری بالاتری داشت. پس از 1000 دقیقه از زمان عبور جریان، انتخاب پذیری الفین ها در هر دو کاتالیست به تدریج کاهش یافت. عملکرد مناسب کاتالیست کامپوزیتی می تواند به علت بهبود خواص آن در حضور ZSM-5 باشد.
    کلیدواژگان: SAPO، 34، SAPO، 34، HZSM، 5، متانول، اتیلن، پروپیلن
  • مجتبی عباسیان، موسی پاک زاد صفحات 85-98
    کوپلیمری متشکل از وینیل بنزن (استایرن) و 2- پروپن نیتریل(آکریلو نیتریل) با استفاده از روش پلیمر شدن رادیکال آزاد و پلیمر شدن رادیکالی انتقال اتم (ATRP) بر روی سطح سلولز پیوند زده شد. به این منظور، ابتدا استایرن در حضور آغازگر پتاسیم پرسولفات (PPS) به روش پلیمر شدن رادیکال آزاد و تکنیک پلیمر شدن سوسپانسیونی بر روی سطح سلولز متصل شد. پلی استایرن پیوند شده بر روی سطح سلولز با استفاده از معرف N- برومو سوکسینیمید (NBS) برم دار شده تا درشت آغازگر لازم برای پلیمر شدن آکریلو نیتریل از طریق ATRP بدست آید. این درشت آغازگر قادر است در حصور سیستم کاتالیزوری مس (I) کلرید(CuCl) و لیگاند 2 و ̍2- بی پیریدین(Bpy) آکریلو نیتریل را از طریق ATRP پلیمریزه نماید. ساختار مواد سنتز شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی پویشی(SEM)، پراش اشعه ایکس((XRD، طیف سنجی مادون قرمزFT-IR)) و پایداری گرمایی آنها با آنالیز وزن سنجی حرارتی (TGA) و گرماسنج روبشی تفاضلی (DSC) بررسی شدند.
    کلیدواژگان: سلولز، پلیمر شدن رادیکالی انتقال اتم، آکریلو نیتریل، وینیل بنزن، کوپلیمر پیوندی
  • علیرضا اصغری، پری علیزاده، مریم همتی، مسعود صلواتی، نیاسری صفحات 99-114
    در این تحقیق، روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی بر پایه ی مایع یونی ا- هگزیل-3- متیل ایمیدازولیوم هگزا فلور و فسفات به عنوان روشی کارامد، نسبتا ساده، سریع و ارزان برای جداسازی و پیش تغلیظ مقادیر بسیار کم یون های روی، کبالت و مس از نمونه های گیاهی و آب مورد استفاده قرار گرفت. اندازه گیری این یون های فلزی بوسیله ی تکنیک اسپکتروفوتومتر نشر نوری-پلاسمای جفت شده القایی انجام گردید. برای استخراج بهتر یون های فلزی و تبدیل آنها به گونه های هیدروفوب، از لیگاند N ،Nˊ - بیس( سالسیلیدن)-2،2- دی متیل-1،3- پروپان دی آمین استفاده شد. پارامترهای موثر بر استخراج از قبیل pH، غلظت لیگاند، زمان استخراج، اثر نمک، سرعت سانتریفیوژ، حجم حلال استخراج کننده، نوع و حجم حلال پخش کننده بررسی و بهینه شدند. تحت شرایط بهینه، برای همه ی کاتیون های فلزی فاکتور تغلیظ 83 برای حجم اولیه ی 10 میلی لیتری از نمونه بدست آمد. حد تشخیص برای کاتیون های مس، روی و کبالت به ترتیب 88/0، 91/0 و 3/1 میکروگرم بر لیتر محاسبه شد. انحراف استاندارد نسبی روش با انجام 8 آزمایش در شرایط بهینه در محدوده ی %2.51- 1.95 بود. ارقام شایستگی ذکر شده گواه و شاهدی مبنی بر کارامدی روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بر پایه ی مایع یونی در نمونه های حقیقی گیاهی و آب می باشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، روش میکرواستخراجی مایع، مایع پخشی بر پایه مایع یونی، لیگاند N، Nˊ، بیس(سالسیلیدن)، 2، 2، دی متیل، 1، 3، پروپان دی آمین، اسپکتروفوتومتر نشر نوری پلاسمای جفت شده القایی
  • نجمه نوروزی، صبا کشت گر صفحات 115-132
    در این پژوهش، روشی آسان برای سنتز مایعات یونی جدید با پایه آمینی ارائه شده است. این مایعات یونی در کنار پالادیوم (II) قادر به تشکیل کاتالیزور پالادیوم (0) می باشند، که این ویژگی توسط طیف سنجی ماوراء بنفش به اثبات رسید. این سیستم کاتالیزوری جدید در واکنش هک آریل یدید ها، برمیدها و حتی آریل کلریدها با استیرن و n-بوتیل آکریلات مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین، استفاده از این مایعات یونی به عنوان عامل کاهنده و محیط واکنش در واکنش سونوگاشیرای آریل هالیدها کاتالیز شده با پالادیوم شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: پالادیوم، مایع یونی، واکنش هک، واکنش سونوگاشیرا
  • عبدالمحمد مهران پور، فاطمه کشاورز صفحات 133-148
    امروزه سنتز مشتقات آمینو آلیلیدین بسیار مورد توجه محققین شیمی آلی می باشد چراکه این نوع ترکیبات با توجه به ساختار منحصر بفردی که دارند و به دلیل همچنین توانایی در تشکیل کمپلکس های فلزی حاوی مس (II﴾، نیکل ﴿II﴾ و کبالت ﴿II﴾، دارای کاربردهای بسیاری در مطالعات الکتروشیمیایی، بیولوژیکی و دارویی می باشد. این ترکیبات به عنوان کاتالیست و پیش ساز پلی مرهای هادی الکتریسیته نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند. در این پروژه تحقیقاتی از واکنش بین نمکهای وینامیدینیوم با 2،3- دی آمینو مالئونیتریل در حلال متانول مشتقات زنجیرباز N- 2-3 آمینو وینیل آمینو آلیلیدن اتن-1،2-دی آمین سنتز شده اند.
    کلیدواژگان: آمینوآلیلیدن، آمینو وینیل ونمک های وینامیدینیوم
  • وحید محمدی، ابوذر طاهری، ابوالقاسم محمدی، محمد زکریا نژاد میری صفحات 149-164
    در این کار، کارآیی دی اتیلن گلایکول (DEG) به عنوان بازدارنده خوردگی بر روی فولاد کربنی A105 در دو محیط HCl 5 M و آب دریای خلیج فارس به کمک آزمون های الکتروشیمیایی و اندازه گیری های کاهش وزن بررسی شده است. نتایج نشان داد که DEG در محیط HCl 5 M و آب دریا، به ترتیب با غلظت های 50 و ppm 150 بیشترین اثر بازدارندگی را دارد. نتایج اندازه گیری های کاهش وزن در توافق با آزمون های پلاریزاسیون الکتروشیمیایی بود. همچنین مشخص شد که DEG در محیط اسیدی به عنوان بازدارنده مختلط و در محیط آب دریا به عنوان بازدارنده آندی رفتار می کند. بررسی اثر دما بر عملکرد DEG نشان داد که با افزایش دما سرعت خوردگی فولاد در هر دو محیط افزایش می یابد اما در دمای °C 25، DEG بیشترین اثر بازدارندگی را در آب دریا نشان می دهد. علاوه براین مشخص شد که فرآیند جذب DEG بر روی سطح فولاد در هر دو محیط از ایزوترم جذب لانگمویر پیروی می کند و فرآیند جذب بطور خودبخودی انجام می شود.
    کلیدواژگان: خوردگی، فولاد کربنی A105، بازدارنده، دی اتیلن گلایکول، پلاریزاسیون الکتروشیمیایی، اندازه گیری کاهش وزن
  • سعید معصوم، نرجس قاسمی صفحات 165-186
    آویشن و زنیان از جمله گیاهان دارویی معروف در دنیا هستند که به عنوان ضداکسیدان، ضد میکروب، ضدعفونی کننده و ضدسرطان استفاده می شوند. هدف از این پژوهش تعیین پتانسیل ضداکسیدانی ترکیبات در اسانس های آویشن و زنیان می باشد. برای این منظور کروماتوگرام های به دست آمده و فعالیت ضداکسیدانی اسانس ها مورد استفاده قرار گرفت. فعالیت ضداکسیدانی اسانس ها با استفاده از روش به دام اندازی رادیکال های 2، 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. از تلفیق کروماتوگرام های حاصل از کروماتوگرافی گازی و داده های به دست آمده از خواص ضداکسیدانی با روش های کمومتریک می توان پیک های ایجادکننده خاصیت ضداکسیدانی را شناسایی کرد. برای این منظور روش های رگرسیون جزء اصلی و رگرسیون جزء مستقل با پیش پردازش های متفاوت روی کروماتوگرام های آویشن و زنیان اجرا شد. نتایج حاصل از این روش ها به صورت نمودارهای رگرسیون نمایش داده شدند که در آن ها پیک های ایجادکننده خاصیت ضداکسیدانی دارای ضریب رگرسیون منفی هستند. در نهایت برای مشخص کردن ساختار شیمیایی ترکیبات شناخته شده در فعالیت ضداکسیدانی، از روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی استفاده شد.
    کلیدواژگان: آویشن، زنیان، خاصیت ضداکسیدانی، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، روش های کالیبراسیون چندمتغیره
  • نادیا کوکبی، معصومه مالمیر، علی عموزاده، سمیه اتوکش صفحات 187-196
    در این مقاله نانو ذره مغناطیسی عامل دار شده با گروه سولفونیک اسید به عنوان یک کاتالیزور ناهمگن و قابل بازیافت جهت سنتز سریع مشتقات 5،1-بنزودیازپین از طریق تراکم 2-فنیلن دی آمین با چالکون های مختلف در شرایط بدون حلال تحت تابش امواج مایکروویو به کار گرفته شد. این کاتالیزور دارای بیشترین کارآیی و بالاترین واکنش پذیری است، همچنین براحتی و با استفاده از یک آهنربای مغناطیسی از محیط واکنش جداسازی میشود. استفاده از امواج مایکروویو در شرایط بدون حلال در مقایسه با روش های حرارتی معمولی، روشی سریع، ساده ، بی خطر بوده و بازده بالا و خلوص محصولات از مزایای این روش بشمار می رود.
    کلیدواژگان: 5، 1، بنزودیازپین، نانو ذره عامل دار شده با سولفونیک اسید، شرایط بدون حلال، امواج مایکروویو
  • بهناز عبدوس، سیده مریم سجادی، لیلا مامنی صفحات 197-210
    رهایش کنترل شده ی دارو فرایندی است که در آن یک حامل به طور حساب شده ای با دارو ترکیب می شود تا عامل فعال دارو در بدن به شکلی از پیش تعیین شده و دلخواه از این ماده رها شود، لذا بهینه سازی رهایش دارو از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در مطالعه حاضر، رهایش داروی کورکومین بر اساس دو روش آماری که عبارتند از منحنی سطح پاسخ و روش مدل سازی چند متغیره سخت بررسی می شود و سپس نتایج بهینه رهایش دارو حاصل از هر دو روش با هم مقایسه می گردد و نشان داده می شود که گرچه مدل به دست آمده از سطح پاسخ به صورت تجربی می باشد اما به دلیل در نظر گرفتن اثر فاکتورها به طور همزمان قادر است مقدار رهایش دارو را در مقادیری از فاکتورهای موثر که اندازه گیری آنها انجام نشده است نیز پیش بینی کند. علاوه بر این امکان محاسبه اثر هر فاکتور و بررسی توانهای بالاتر در فرایند رهایش را دارد.
    کلیدواژگان: طراحی آزمایش، مدل سطح پاسخ، نانو دارو رسان، بهینه سازی رهایش دارو
|
  • Ha Shafieygol, A. Moradi Pages 9-24
    In this study, structural and electronic properties of GanNn clusters (n=1-10) are investigated using formalism of density functional theory (DFT) and projector augmented plane waves (PAW) within VASP software package. Results of calculations show that more tendency of N atoms in more stable structures of small clusters is the formation of building blocks N2 and AWT IMAGE azid, whereas the 3D structures are revealed as cage-like shape with Ga-N bonds. A sharp increase in binding energy per atom from n=1 to n=2 is due to structure transition from 1D to 2D and increase of overlapping between N and Ga orbitals in order to obtain more stability. These changes for clusters with n>3 follow approximately a linear trend. Charge density contour shows an ionic bond with partial covalent character for Ga-N. Also, the lowest energy levels devote to N-s orbitals, middle levels to a hybridized case of Ga-s and N-p orbitals and levels close to Fermi level to a hybridized case of Ga-p and N-p orbitals.
    Keywords: Density functional, cluster, first isomer, binding energy, energy levels
  • M. Dehghani, Ma Taher Pages 25-38
    In this study, magnetic multi walled carbon nanotubes were prepared by Dicyclohexyl-18-crown-6 ligand for preconcentration of trace amount of Thallium ions. The optimum pH for maximum absorption of Thallium was between 6-7. Maximum absorption capacity was 39.5 mg of Thallium per gram of adsorbent and the breakthrough volume is 400 mL. Detection limits was 4.67 ng L-1 and the relative standard deviation was found to be 2.9%. Linearity was within the range of 0.024–0.668 µg L-1 with good correlation coefficient (0.998). In this study FT-IR analysis technique and SEM image was performed on nanoparticles. This method is simple, selective and sensitive, and can be applied to the determination of Thallium in various samples.
    Keywords: multi, walled carbon nanotubes, magnetic nanoparticles, magnetic solid phase extraction, thallium
  • H. Taherpur, Mr Purheravi, F. Ashori Pages 39-46
    The potential energy surface of the staudinger reaction of substituted phosphine and an organic azide has been investigated by using Density Functional Theory. Fourteen stationary points related to three different pathways have been located. The different pathways are cis initial attack, trans initial attack and concerted attack, respectively. According to our results the order of the first step energy barrier is Ea cis-attack
    Keywords: Staudinger Reaction, PES, DFT, Azide, Tertiary Phosphines
  • Mr Fathi, F. Moghadamiyanpur Pages 47-64
    Industrial wastewater containing thiocyanate causes increased pollution in rivers and seas. In this research, magnetic nano particles modified by chitosan-Fe (III) used as an efficient adsorbent for removal of thiocyanate from aqueous solutions. Removal percentage of thiocyanate by modified magnetic nanoparticels is more than magnetic non- modified nano particles. The effects of different parameters such as pH , amount of adsorbent, time of stirring and temperature on the removal of thiocyanate has been investigated . Maximum removal percentage (96.7%) were obtained at pH= 4 , 0.03g of adsorbent in 10 min. The results showed that maximum adsorption capacity of the adsorbent is 88 mgg-1. Kinetics isotherms and thermodynamic parameters were studied. The experimental data were correlated reasonably well by Langmuir adsorption isotherm. Kinetic data were well fitted by a pseudo-second order model.Ethanol :aceton solution was applied to regenerate the adsorbent.The results showed that adsorbent could retain its high efficiency after several times of desorption and regeneration. This method is simple, cheap and it could efficiently remove thiocyanate from aqueous solutions .
    Keywords: Magnetic nanoparticles, Chitosan, Removal of thiocyanate
  • B. Mohamadkhni, M. Haghighi, E. Aghaie Pages 65-84
    Nanostructured SAPO-34 and ZSM-5 catalysts are well-known catalysts for the conversion of methanol to light olefins. SAPO-34 catalyst demonstrated higher light olefins selectivity while ZSM-5 catalyst has shown long lifetime. Therefore, combination of these catalysts can lead to the formation of a composite catalyst with optimum light olefins selectivity and longer lifetime. In this study, SAPO-34/ZSM-5 composite catalyst was synthesized with 10 wt.% ZSM-5 loading in initial gel of SAPO-34 via hydrothermal method. Also, pure SAPO-34 sample was synthesized in order to compare with composite catalyst. The synthesized catalysts were characterized by various methods such as XRD, FESEM, EDX, BET and FTIR techniques. According to XRD analysis, it is observed that by ZSM-5 loading to initial gel of SAPO-34, crystallinity reduced. Also, the presence of ZSM-5 in composite catalyst confirmed by small peaks related to ZSM-5. For the composite catalyst, spherical particles were produced with aggregation of small cubic particles. Prepared catalysts were applied in methanol to olefins process to investigate catalytic performance of the samples. Olefins selectivity for both catalysts was rarely similar with time on stream. However, composite catalyst showed longer lifetime and after 1000 min, olefins selectivity reduced with slow rate. Well catalytic performance of composite catalyst could be attributed to the modifying of its properties in the presence of ZSM-5.
    Keywords: SAPO, 34, SAPO, 34(90%), HZSM, 5(10%), Methanol, Ethylene, Propylene
  • M. Abbasiyan, M. Pakzad Pages 85-98
    A copolymer composed of styrene and acrylonitrile was grafted onto cellulose backbone by free radical polymerization and atom transfer radical polymerization (ATRP) method. First, styrene was grafted onto cellulose Fibers by using suspension polymerization and free-radical polymerization technique. Potassium persulfate (PPS) was used as a chemical initiator and water was used as a medium. We used cellulose-graft-polystyrene as a starting polymer and N-bromosuccinimide (NBS) as a brominating agent to obtain polymers with bromine group. This brominated cellulose fibers were used as an ATRP macroinitiator. This macroinitiator can polymerize acrylonitrile in the presence of CuCl / 2, 2'-Bipyridine (Bpy) catalyst system, in THF solvent at 90°C. The formation of the graft copolymer was confirmed with FTIR, XRD, SEM, TGA and DSC methods.
    Keywords: Cellulose, ATRP, Acrylonitrile, Styrene, Graft copolymer
  • Ar Asghri, P. Alizade, M. Hemati, M. Salavati Pages 99-114
    A simple, rapid, and efficient dispersive liquid-liquid microextraction technique based on ionic liquid (IL-DLLME), followed by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES) was developed for the simultaneous preconcentration and determination of cobalt, copper, and zinc in herbal and water samples. In the proposed approach, N,N΄-bis(Salicyliden)-2,2-dimethyle-1,3-propanediamine and acetone were used as the chelating agent and disperser solvent, respectively.1-hexyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate ([HMIM][PF6]) was selected as extraction solvent, instead of usage of toxic water-immiscible chlorinated solvents. Some factors influencing the extraction efficiency of metal ions, including type of extraction and disperser solvents, volume of extraction and disperser solvents, sample pH, the amount of chelating agent, extraction time, centrifugation rate, and salt amount were studied and optimized. Under optimized conditions, preconcentration factor of 83, limits of detection (LODs) of 0.88-1.3μg L-1,and the relative standard deviations (RSDs) of 1.95-2.51% (n=8) were obtained. Real samples including mineral water, well water, cabbage, and pomegranate juice were analyzed by proposed method and yielded recoveries ranged from 90.2% to 100.2%. High metal ions recoveries imply on effectiveness of IL-DLLME for efficient preconcentration of metal ions in mentioned real samples.
    Keywords: Metal ions, Ionic liquid–based dispersive liquid–liquid microextraction, Inductively coupled plasma, optical emission spectrometry, Herbal, water samples
  • N. Noorozi, S. Keshtgar Pages 115-132
    In this study, a simple and practical method for preparation of new ionic liquids is described. These ionic liquids react with palladium (II) to produce palladium (0) catalyst which is proved by ultra-violet spectroscopy. The use of this new system in Pd-catalyzed Heck reaction provides a useful protocol for the efficient carbon-carbon bond formation in the absence of base. Also, the use of these ionic liquids as reducing agent, ligand and reaction media in base- and copper-free palladium catalyzed sonogashira reaction of aryl halides is explained.
    Keywords: Palladium, Ionic liquid, Heck reaction, Sonogashira reaction, Base, free, Ligand, free
  • Ah Mehranpur, F. Keshavarz Pages 133-148
    Recently synthesis of amino derivatives of allylidene is highly attended by researchers of organic chemistry because of their unique structure and their ability to form metal complexes containing Cu (II), Ni( II) and Co (II).These compounds can be used as catalyst precursor of conductive polymers.So, the synthesis of open-chain derivatives of the compounds can play an effective role in the above mentioned studies.
    In this research project, open-chain derivatives of N-2-3­-aminovinyl amino allylidene ethene-1,2-diamine perchloratehave been synthesized (Scheme 1) by the reaction of vinamidinium salts containing substituents at γ position with diaminomaleonitrile in the presence ofN-ethyldiisopropylamine and methanol.Infrared, the obtained products were characterized by IR, 1H-NMR and 13C-NMR.
    Keywords: Aminovinyl, Amino Allylidene, VinamidiniumSalts
  • V. Mohamadi, A. Taheri, A. Mohamadi, M. Zakariyanejadmir Pages 149-164
    In this research, the performance of diethylene glycol (DEG) as corrosion inhibitor on the corrosion of carbon steel A105 sample in 5 M hydrochloric acid and Persian Gulf seawater has been studied using potentiodynamic polarization electrochemical tests and weight loss measurements. The results showed that 50 and 150 ppm of DEG has maximum inhibition efficiency in 5 M hydrochloric acid and seawater, respectively. Also, it was demonstrated that DEG act as a mixed inhibitor in acidic media and as an anodic inhibitor in seawater. Investigation of temperature effect on the DEG performance revealed that the corrosion rate increases as the temperature increased but in 25 °C DEG has the highest inhibition efficiency in seawater. Furthermore, it was elucidated that adsorption process of DEG on the steel surface in both media was best fitted with Langmuir isotherm and adsorption process was perform spontaneously.
    Keywords: Corrosion, Carbon steel A105, Inhibitor, Diethylene Glycol (DEG), Electrochemical Polarization, weight loss measurement
  • S. Maasum, N. Ghasemi Pages 165-186
    Thyme and Trachyspermum ammi are medicinal plants that are famous in the world. These plants are used as antioxidants, antimicrobial, antispasmodic, antiseptic and anticancer. The purpose of this study is identification of potential antioxidant compounds in the essential oils of Thyme and Trachyspermum ammi. For this purpose the obtained chromatogram and antioxidant activity of essential oils were used. The antioxidant activity of essential oils was measured by DPPH radical scavenging test. By coupling of chromatographic data and antioxidant activity assisted by chemometric methods can identify the peaks potentially responsible for antioxidant activity. For this purpose, several linear multivariate calibration techniques such as principal component regression (PCR) and independent component regression (ICR) with different preprocessing methods were applied to chromatogram of essential oils of Thyme and Trachyspermum ammi. The results of these techniques were displayed as regression graphs, which peaks with negative regression coefficients cause antioxidant properties. Finally, GC–MS was used to indicate the structure of chemical components, which were responsible for antioxidant activity.
    Keywords: Thyme, Trachyspermum ammi, Antioxidant property, Gas chromatography, mass spectrometry, Multivariate calibration methods
  • N. Kokabi, M. Malmir, A. Amozade, S. Otokesh Pages 187-196
    In this paper, magnetic nanoparticles functionalized with sulfonic acid group as a heterogeneous and recyclable catalyst for the rapid synthesis of 1,5-benzodiazepine derivatives from condensation reaction of 2-phenylenediamine with various Chalcones under microwave irradiation and solvent-free conditions was used. The nano magnetic supported sulfonic acid provides high reactivity and, also it is separated easily from the reaction mixture by using an external magnet. The use of microwaves in solvent free condition compared to conventional heating methods, rapid, simple, safety, high yields and purity of the products of the remarkable advantages of this method is considered.
    Keywords: 1, 5, Benzodiazepine, Nanomagnetic, supported sulfonic acid, Solvent, free condition, Microwave irradiation
  • B. Abdost, M. Sajadi, L. Mamni Pages 197-210
    controlled drug is a process where a carrier has an account with medication can be combined to form the active drug in the body operating the preset desired from this article be abandoned and, therefore, the optimization of the release drug is of special importance. In the present study, Curcumin drug release based on statistical methods that include response surface curve and the method of multivariate modeling can be hard to check, and then optimize the results of drug release both methods can be compared and demonstrated that although the model obtained from the level of responses to experimental, but because the taking effect of the invoices is capable of simultaneously the amount of drug in release Effective factor values that measure has not yet been done as well as anticipated. In addition it's possible to calculate the effect of each factor and higher power in the process of release reviewed.
    Keywords: Experimental Design, Response Surface Models, nano drug delivery, drug delivery optimization