فهرست مطالب

شیمی کاربردی روز - پیاپی 40 (پاییز 1395)

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 40 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحید عربعلی صفحات 9-22
    الکترواکسیداسیون کاپتوپریل با استفاده از الکترود خمیر کربن اصلاح شده با استیل فروسن و نانوذرات نیکل اکساید بررسی شد. ولتامتری چرخه ای، کرونوآمپرومتری و ولتامتری موج مربعی برای بررسی توانمندی استیل فروسن به عنوان حدواسط برای اکسیداسیون کاپتوپریل در محیط های آبی مورد استفاده قرار گرفت. ثابت سرعت الکتروکاتالیزوری (cm2/s 3+10×539/2) با استفاده از روش کرونوآمپرومتری تعیین مقدار شد. جریان ولتامتری موج مربعی الکترود به صورت خطی با غلظت کاپتوپریل در محدوده ی غلظتی 450-3/0 میکرومولار با حدتشخیص 09/0 میکرومولار گزارش شد. سنسور پیشنهادی برای اندازه گیری کاپتوپریل در نمونه های حقیقی مانند قرص و ادرار استفاده شد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری کاپتوپریل، نانوذرات نیکل اکساید، سنسور، خمیر کربن اصلاح شده
  • لیلی رحیمی اهر، زهره رحیمی اهر صفحات 23-32
    در این تحقیق، گاف انرژی HOMO-LUMO، قطبش پذیری، پارامترهای ساختاری، جرم مولکولی، سختی، پتانسیل شیمیایی و شاخص الکتروندوستی ترانس- سینامالدهید یکی از مواد موثره دارچین در فاز گازی و در حلال های اتانول، استون و دی کلرومتان محاسبه شده است. محاسبات با استفاده از نظریه تابعی دانسیته با روش B3LYP و با مجموعه پایه های 6-311G+(d،p) و DGDZVP بر روی ترکیب انجام شده است. مطابق محاسبات انجام شده گاف انرژی HOMO–LUMO و سختی در فاز گازی بیشترین مقدار و در حلال اتانول کمترین مقدار، قطبش پذیری، نرمی، ممان دو قطبی، الکتروندوستی در حلال اتانول بیشترین مقدار و در فاز گازی کمترین مقدار و پتانسیل شیمیایی ترکیب در حلال دی کلرومتان بیشترین مقدار و در فاز گازی کمترین مقدار است.
    کلیدواژگان: اثرات حلال، گاف انرژی HOMO- LUMO، ترانس، سینامالدهید، DFT
  • مهدی شبانی نوش آبادی، فاطمه کریمیان طاهری، یاسر جعفری صفحات 33-54
    به دلیل کاربردهای فراوان مس و آلیاژهای آن، توجه بسیار زیادی به انواع روش های حفاظت از خوردگی این مواد در محیط های مختلف خورنده شده است. استفاده از پوشش های آلی، راه مناسبی برای حفاظت فلز از خوردگی می باشد بخصوص اگر خواص مکانیکی مناسبی نیز داشته باشد. نشست الکتریکی پلیمر های رسانا بر روی سطح یک الکترود، یک زمینه تحقیقاتی بسیار فعال در الکتروشیمی در طول دو دهه اخیر می باشد. در این پژوهش، پوشش های یکنواخت و چسبنده پلی آنیلین با استفاده از روش کرونوپتانسیومتری تحت شرایط گالوانواستا بر روی فلز مس تهیه شدند. در طول تشکیل پوشش های پلی آنیلین سه مرحله ( جذب مونومر و الکترولیت به سطح و شروع تشکیل فیلم غیر فعال، رشد و پس از آن تخریب فیلم غیر فعال و تشکیل پوشش های پلیمری) مشاهده شد. پوشش های تهیه شده با تکنیک های طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه(FT-IR) ، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی فرابنفش مرئی ( (UV-Vis تعیین ساختار شدند. اثر حفاظت از خوردگی برای پوشش پلی آنیلین بعد از 24 ساعت غوطه وری در محلول خورنده سدیم کلرید 5/3 درصد با استفاده از یک سری آزمایش های الکتروشیمیایی پتانسیواستا مانند منحنی های تافل و اندازه گیری های امپدانس مانند منحنی های نایکوییست بر روی فلز مس اثبات شد. اثر دانسیته جریان اعمال شده بر روی خواص حفاظتی پوشش های پلی آنیلین مورد بررسی قرار گرفت و نشان داده شد که بازدهی حفاظت به دانسیته جریان اعمال شده وابسته است. مقادیر جریان خوردگی از μA cm˗256/43 برای فلز مس بدون پوشش به μA cm˗284 /0 برای فلز مس پوشش داده شده با پلی آنیلین تحت شرایط یکسان کاهش یافت. برطبق نتایج به دست آمده، پوشش پلی آنیلین اثر حفاظت خوردگی را نسبت به الکترود بدون پوشش در مقابل محیط خورنده بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: پلی آنیلین، الکتروسنتز، خوردگی، مس
  • مریم شیرزاد، سید مجید هاشمیان زاده، فاطمه شفیعی صفحات 55-62
    پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان به عنوان یک هدف و دغدغه در علم پزشکی بوده است. در تلاش برای بهبود درمان سرطان، سیستم های دارورسانی نوینی ارائه شده اند. در این سیستم ها مقدار مشخصی از دارو با استفاده از حامل مناسبی به داخل سلول فرستاده می شود. مطابق با فضای خالی درون نانولوله جهت کپسوله کردن دارو، می توان از نانولوله ها به عنوان حاملی برای دارورسانی استفاده کرد. با توجه به اهمیت موضوع حمل دارو در درمان سرطان، در این مقاله دو نوع نانولوله کربنی تک جداره صندلی (10و10) و زیگزاگ (0و18) و روند آنها در کپسوله کردن داروی ضد سرطان جمسیتابین بررسی شد. بر اساس انرژی جذب دارو در نانولوله ها، دارو در هر دو نانولوله پایدار است و طبق نمودارهای فاصله از مرکز جرم (COM) و ریشه میانگین مربع جابجایی (RMSD) بدست آمده، می توان نانولوله کربنی (0و18) را به عنوان حامل بهتری برای کپسوله کردن داروی ضد سرطانی جمسیتابین انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: نانولوله کربنی، جمسیتابین، کپسوله شدن، شبیه سازی دینامیک مولکولی
  • فروزان حسن پور، مسعود فولادگر، معصومه طایی، المیرا مظفری صفحات 63-74
    در این کار پژوهشی از روش طیف سنجی جذبی ناحیه ماورای بنفش-مرئی متداول برای اندازه گیری مقادیر کم یون Dy(III) استفاده شده است. برای افزایش انتخابگری روش و نیز کاهش حد تشخیص از جداسازی و پیش تغلیظ به روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی](DLLME) با کمک امواج مافوق صوت استفاده شده است. روش پیشنهادی براساس تشکیل کمپلکس Dy(III) با α-بنزوئین اکسیم و استخراج آن با کلروفرم می باشد. بررسی ها نشان داد که عامل موثر در تشکیل کمپلکس محیط قلیایی الکلی می باشد. متغیر های موثر در جداسازی و پروسه اندازه گیری نظیر pH، غلظت لیگاند، مقدار و نوع حلال پخش کننده و حلال استخراج کننده مورد مطالعه قرار گرفتند. در شرایط بهینه، منحنی درجه بندی در محدوده غلظتی 4-10×8/6 –7-10×1/6 مولار یون Dy(III) خطی بود و حد تشخیص روش برابر با 7-10×0/3 مولارDy(III) بدست آمد. ضریب غنی سازی برای یک محلول 20 میلی لیتر 70 محاسبه شد. از روش پیشنهادی برای اندازه گیری Dy(III) در نمونه های آب آشامیدنی، رودخانه و ادرار استفاده شد.
    کلیدواژگان: دیسپروسیوم (III)، α، بنزوئین اکسیم، طیف سنجی، میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، امواج مافوق صوت
  • هدیه ناصری مقدم، هدایت الله قورچیان صفحات 75-84
    در سال ها ی اخیر تلاش فراوانی جهت فراهم نمودن بسترهای بیولوژیکی برای تثبیت آنزیم ها و استفاده از آنها در بیو تکنولوژی و توسعه زیست حسگرها صورت گرفته است. یکی از این روش ها استفاده از اسیدآمینه سیستئین می باشد. تثبیت مقدار بیشتر سیستئین بر سطح الکترود، موجب قرارگیری مقدار بیشتری از پروتئین بر سطح الکترود می شود که باعث بهبود زیست حسگر می شود. در پژوهش حاضر سیستئین به روش الکتروشیمیایی بر سطح الکترود کربن شیشه ای برهنه، الکترود کربن شیشه ای اصلاح شده با گرافن و الکترود کربن شیشه ای اصلاح شده با گرافن اکساید تثبیت شد. بررسی نتایج حاصل از ولتامتری چرخه ای نشان داد که سیستئین بر سطح الکترود اصلاح شده با گرافن بهتر تثبیت می شود. به علاوه استفاده از نانوکامپوزیت سیستئین-گرافن در سطح الکترود کربن شیشه ای نه تنها موجب قرارگیری مقدار بیشتری از آنزیم گلوکز اکسیداز بر سطح الکترود اصلاح شده گردید، بلکه گرافن بستری را فراهم نمود که انتقال الکترون از سطح الکترود به مرکز ردوکس آنزیم تسهیل شود.
    کلیدواژگان: سیستئین، گرافن، گرافن اکساید، الکترود کربن شیشه ای، الکتروشیمی
  • مصطفی اقازاده، محمد قنادی مراغه صفحات 85-98
    در این تحقیق، نانوصفحات هیدروکسید کبالت به روش ترسیب الکتروشیمیایی از حمام نیتراتی تهیه شدند. آزمایش های ترسیب الکتروشیمیایی در دمای اتاق و در دانسیته جریان ثابت 5/0 میلی آمپر بر سانتی متر مربع انجام شدند. ساختار و مورفولوژی پودر هیدروکسیدی تهیه شده با آنالیزهای پراش پرتو X، طیف سنجی زیر قرمز (IR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی و عبوری مورد ب.ررسی قرار گرفت. نتایج مطالعات ساختاری نشان داد که محصول تهیه شده فاز کاملا خالص β هیدروکسید کبالت می باشد. همچنین، مشاهدات SEM و TEM نشان داد که نمونه تهیه شده دارای مورفولوژی صفحه ای شش ضلعی در ابعاد نانومتری می باشد. اندازه اضلاع نانوصفحات 100-200 نانومتر می باشد. رفتار ابرخازنی نانوصفحات تهیه شده به تکنیک های ولتامتری چرخه ای و شارژ-دشارژ ارزیابی شد. برای این منظور، ولتامتری چرخه ای و تست های شارژ- دشارژ الکترودهای ساخته شده از نانوصفحات تهیه شده در الکترولیت 1 مولار KOH و پنجره ی پتانسیلی 2/0- تا 55/0 ولت نسبت به الکترود رفرنس Ag/AgCl گرفته شد. مقدار ظرفیت محاسبه شده برای سیکل اول در تست های شارژ-دشارژ برابر با 5/915 فارد بر گرم بود که به مقادیر محاسبه شده از منحنی های CV بسیار نزدیک بود. همچنین برای سیکل 500 ام ظرفیتی برابر با 7/894 فارد بر گرم محاسبه شد که تنها 2 درصد کاهش نسبت به ظرفیت محاسبه شده از سیکل اول را نشان داد. این نتایج تایید کرد که نانوصفحات β-Co(OH)2 ظرفیت ابرخازنی بسیار خوب و عمر سیکلی کاملا بالایی دارند بطوریکه می توانند کاندیدای خوبی برای استفاده در ابرخازن ها باشند.
    کلیدواژگان: نانوصفحات، هیدروکسیدکبالت، ترسیب الکتروشیمیایی، رفتار ابرخازنی
  • مریم شوقی، سید سجاد سجادی خواه صفحات 99-106
    یک روش ساده و کارآمد برای سنتز مشتقات فوران-2-اون های 5،4،3-استخلافی ارائه شده است. واکنش تک ظرف و سه جزئی آمین های آروماتیک، آلدهیدهای آروماتیک و دی آلکیل استیلن دی کربوکسیلات ها در حضور کاتالیزور اگزالیک اسید دو آبه در حلال سبز اتانول منجر به تهیه مشتقات فوران-2-اون ها شد. برخی از مزایای این روش شامل شرایط ملایم، بهره وری اتمی بالا، کاتالیزور ارزان قیمت و بازده بالامی باشد. افزون بر آن فرآورده ها از طریق صاف کردن ساده و بدون نیاز به ستون کروماتوگرافی بدست آمدند.
    کلیدواژگان: فوران، 2، اون، هتروسیکل، اگزالیک اسید دو آبه، دی آلکیل استیلن دی کربوکسیلات، واکنش چند جزئی
  • بهروز ملکی، مهدی بقایری، جواد باعدی، سمانه صدیق اشرفی صفحات 107-120
    در این مقاله نانو نیکل اکسید به عنوان یک کاتالیزور هتروژن و قابل بازیافت جهت سنتز مشتقات 1H- هیدرو پیرازولو [2،1-b] فتالازین 5، 10 دی اون از طریق واکنش سه جزیی فتال هیدرازید، مالونونیتریل و آلدهید در شرایط بدون حلال به کار گرفته شد. زمان واکنش کوتاه، جداسازی آسان، قابلیت بازیافت و بازده بالای محصولات از مزایای روش ارائه شده می باشد.
    کلیدواژگان: 1H، پیرازولو [2، 1، b] فتالازین 5، 10، دی اون، نانو نیکل اکسید، واکنش سه جزیی، بدون حلال و سل ژل
  • محمد محسن مومنی، یوسف غایب صفحات 121-132
    هدف از این تحقیق، تهیه نانولوله های دی اکسید تیتانیوم اصلاح شده با نانوذرات نیکل به عنوان یک فوتوکاتالیست حساس به نور مریی می باشد. برای این منظور، ابتدا با استفاده از روش آندایزینگ الکتروشیمیایی، نانولوله های دی اکسید تیتانیوم بر روی سطح تیتانیوم سنتز شد، سپس با غوطه وری نانولوهای حاصل در محلول آبی نیترات نیکل، فیلمی از نانوذرات نیکل بر روی سطح نانولوله ها ایجاد شد. مورفولوژی و ساختار کریستالی فیلمهای حاصل با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترون روبشی و آنالیز پراش اشعه ایکس بررسی شد. برای تعیین ترکیب و تائید حضور نانوذرات نیکل از طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDX) استفاده شد. در ادامه بررسی کارایی فوتوکاتالیستی نانوکاتالیست های حاصل جهت حذف رنگ متیلن بلو انجام گرفت. نتایج آزمایشات فوتوکاتالیستی نشان داد که نانوکاتالیست های حاصل از فعالیت برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: نانولوله، آندایزینگ، دی اکسید تیتانیوم، فوتوکاتالیست، نانوذرات نیکل، متیلن بلو
  • شهاب یوسف زاده، ابراهیم اصغری کلجاهی، نصیر عامل، تیرزاد گلبابازاده، حسین صابری صفحات 133-144
    در این مقاله به ارزیابی یک روش ساده و کارآمد برای استخراج و پیش تغلیظ همزمان مقادیر بسیار کم سموم ارگانوکلره (OCPS) در نمونه آب رودخانه، بر پایه حالت ویژه ای از روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی در یک لوله باریک و بلند حاوی نمونه پرداخته شده است. اثر عامل های موثر بر میکرواستخراج مانند نوع و حجم حلال های پخشی و استخراجی و حجم نمونه آب مورد بررسی قرار گرفته و بهینه شده است. در شرایط بهینه شده مخلوطی از 5/2 میلی لیتر استون و 5/0 میلی لیتر هگزان نرمال و تولوئن (1:1) در مدت زمان 30 ثانیه به 19 میلی لیتر محلول آب داخل لوله تزریق و با تشکیل محلول ابری سموم به فاز آلی انتقال یافته و به بالای ستون رسیدند. در نهایت پس از استخراج و پاک سازی 1 میکرولیتر از نمونه حاصل به دستگاه کروماتوگرافی گازی با آشکارساز یونیزاسیون شعله تزریق شده و با استفاده از منحنی کالیبراسیون محلول های استاندارد، تعیین مقدار شدند. تحت شرایط بهینه، گستره خطی منحنی درجه بندی 6/0 تا 4/1 میکروگرم بر میلی لیتر و بازیابی نسبی در گستره 1/93 تا 6/98، مقدار انحراف استاندارد نسبی کمتر از 9/5 درصد و با ضریب همبستگی 95/0 محاسبه گردید. حد تشخیص و حد تعیین مقدار روش به ترتیب در گستره 8/0 تا 3/1 و 1/3 تا 7/3 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. مزیت این روش سادگی عملکرد، سرعت، هزینه کم و درصد بازیابی بالا است.
    کلیدواژگان: میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، سموم ارگانوکلره (OCPS)، کروماتوگرافی گازی یونیزاسیون شعله
  • فاطمه جیریایی شراهی، افسانه شهبازی، زهره بهرامی صفحات 145-160
    در مطالعه حاضر نانوکامپوزیت مغناطیسی بر پایه آهن و آمین (Fe3O4-NH2) به روش سالووترمال و گرفتینگ سنتز و به عنوان جاذب برای حذف یونPb(II) از پساب ساختگی مورد استفاده قرار گرفت. برای شناسایی مشخصات ساختاری مواد سنتز شده، ازآنالیزهای XRD و FTIR استفاده شد. روش پاسخ سطحی (RSM)، به منظور ایجاد شرایط بهینه و بررسی اثرات متقابل مهمترین پارامترهای جذب برای حذف Pb(II) با استفاده از نانوکامپوزیت مغناطیسی Fe3O4-NH2 بکار برده شد. بیشینه ظرفیت جذب و راندمان حذف یون Pb(II)در شرایط بهینه از قبیل (غلظت اولیه Pb(II) ( 187 mg/g)، دما ( 40 درجه سانتی گراد) ، مقدار جاذب ( 5/1 g/l) و 9/4pH=) به ترتیب 43/133 mg/g و 96% به دست آمد. با توجه به پارامترهای ترمودینامیکی ΔH و ΔG فرایند جذب به صورت خودبخودی و گرماگیر است. داده های جذب تعادلی با استفاده از مدل های ایزوترمی لانگمیر و فرندلیچ بررسی و بیشینه ظرفیت جذب تعادلی لانگمیر معادل 5/169 mg/g برآورد گردید. بر اساس نتایج آزمایش سینتیک، بالاترین میزان جذب در زمان 90 دقیقه اتفاق افتاد و فرایند جذب از مدل سینتیک شبه مرتبه دوم با بیشترین R2، و مقدار K2 برابر با 9/4 (g/mg min) مطابقت بیشتری داشت. بنابراین نانوکامپوزیت مغناطیسی می تواند به عنوان جاذبی موثر جهت حذف یون Pb(II)از آب های آلوده به کار رود.
    کلیدواژگان: حذف یون Pb(II)، نانوکامپوزیت مغناطیسی، اپتیموم سازی، مدلسازی جذب
|
  • V. Arabali Pages 9-22
    The electrocatalytic oxidation of captopril (CAP) has been studied by acetylferrocene (AF) modified NiO/NPs carbon paste electrode (AF/NiO/NPs/CPE). Cyclic voltammetry (CV), square wave voltammetry (SWV) and chronoamperometry were used to investigate the suitability of AF as a mediator for the electrocatalytic oxidation of CAP in aqueous solution. The catalytic reaction rate constant, kh was calculated (2.539 × 103 M−1 s−1) using chronoamperometry. The square wave voltammetric (SWV) peak currents of the electrode increased linearly with the corresponding CAP concentration in the range of 0.3–450 µM with a detection limit of 0.09 µM. The proposed sensor was used for determination of captopril in tablet and urine samples.
    Keywords: Captopril determination, NiO nanoparticles, Sensor, Modified carbon paste electrode
  • L. Rahimiahar, Z. Rahimiahar Pages 23-32
    In the present investigation, HOMO-LUMO energy gap, polarizability, structural parameters, molecular mass, hardness, chemical potential and electrophilicity index of the trans-cinnamaldehyde as one of the active ingredients of cinnamon in the gas phase and in ethanol, acetone and dichloromethane solvents were calculated. Density Functional Theory calculations were performed by the B3LYP method with 6-311G(d,p) and DGDZVP basis sets on the compounds. According to the calculations, HOMO–LUMO energy gap and hardness in the gas phase was the largest and in ethanol was the smallest, polarizability, softness, dipole moment, electrophilicity had the largest amount in ethanol and the smallest in the gas phase, chemical potential of compound in dichloromethane was the greatest and in the gas was the lowest.
    Keywords: Solvents effects, HOMO, LUMO energy gap, Trans, Cinnamaldehyde, DFT
  • M. Shabaninooshabadi, F. Karimiyantaheri, Y. Jafari Pages 33-54
    Due to the many uses of copper metal and its alloys, great deal attention has done to different methods of corrosion protection in corrosive environments. Using of organic coating is a great way to protect metal from corrosion, especially if the coating also has good mechanical properties. Electrodeposit of conductive polymer on the surface of an electrode is a very wide research in electrochemistry during the last decades. In this research, homogeneous and the adherent polyaniline coating was electrosynthesized on copper metal by using the chronopotentiometery under galvanostatic conditions method. During the formation of polyaniline coatings, three stages (electro-adsorption of monomer and electrolyte and initiation of formation of passive film, growth and impingement of the passive film and decomposition of the latter and formation of polymer coatings) are observed. The synthesized coatings were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), UV-Vis spectroscopy and SEM.
    The improved corrosion protection effect of polyaniline after 24 hours immersion time in 3.5% NaCl solution was demonstrated by performing a series of electrochemical experiments potentiodynamic and impedance measurements on copper electrode. The effect of applied current density on the protective properties of polyaniline coatings has been investigated, and it was shown that protection efficiency depends on the applied current density. The corrosion current decreases significantly from 43.56 µA cm-2 for blank electrode copper to 0.84 µA cm-2 for the copper that was coated with polyaniline under the same conditions. According to the results, the polyaniline coating enhanced the corrosion protection effect compared to uncoated electrode.
    Keywords: Polyaniline, Electrosynthesis, Corrosion, Copper
  • M. Shirzad, M. Hashemiyanzade, F. Shafiey Pages 55-62
    Prevention, recognize and treatment of cancer is one target and concern in medical science. Novel drug delivery systems have been provided In order to improve the treatment of cancer. In these systems, specified amount of the drug with an appropriate carrier is forwarded inside the cell. Nanotubes can be used as a carrier for drug delivery due to the large empty space inside nanotubes for encapsulation the drug. With regard to the importance of drug delivery in cancer therapy, In this paper two types of Armchair(10 ,10) and Zigzag (18 ,0) single-walled carbon nanotubes and the method of encapsulation the Gemcitabine anti-cancer drug were checked out. The drug is stable energetically in both nanotubes due to the energy absorption of the drug in nanotubes. According to achieved Center of mass (COM) and Root-mean-square displacement (RMSD) diagrams, Zigzag carbon nanotube can be a suitable carrier to encapsulate the Gemcitabine anti-cancer drug.
    Keywords: Carbon Nanotubes, Gemcitabine, Encapsulation, Molecular Dynamics Simulation
  • F. Hoseinpur, M. Fuladgar, M. Taei, E. Mozafari Pages 63-74
    In this work conventional Uv-Vis spectroscopy was used for trace analysis of Dysprosium (III). In order to improve selectivity and detection limit of method, ultrasound-assisted dispersive liquid-liquid micro-extraction (DLLME) was applied for extraction of Dy(III) from aqueous sample. The method was based on the formation of Dy(III)–alpha-benzoin oxime complex and its extraction in to chloroform using a DLLME technique. It was found that the crucial factor for the complex formation is an alkaline alcoholic medium. The effective parameters on the separation and determination process such as pH, ligand concentration, amount and type of dispersive, and extracting solvent were investigated and optimized. Under the optimized conditions, the calibration graph was linear in the ranges of 6.1×10-7–6.8×10-4mol L-1 with the detection limit of 3×10-7mol L-1. The pre-concentration of 20mL of sample gave enhancement factor of 70. The proposed method was applied for determination of Dy(III) ion in spiked urine and water samples.
    Keywords: Dysprosium (III), benzoin oxime, Spectrophotometry, Ultrasound, assisted dispersive liquid, liquid micro, extraction
  • H. Naserimoghadam, H. Ghorchiyan Pages 75-84
    In recent years, many efforts have been done to provide biological platforms for enzyme immobilization, biotechnology applications and biosensor developments. One of these platforms is cysteine amino acid. Much cysteine immobilization on the electrode surface, causing larger amount of protein loaded on the electrode surface which improves the biosensor’s operation. In the present study cysteine was fixed on bare glassy carbon electrode and glassy carbon electrode modified graphene or graphene oxide by electrochemical method. Cyclic voltammetry showed the best cysteine immobilization was on the glassy carbon electrode modified graphene. In addition, the use of cysteine-graphene nanocomposit on the glassy carbon electrode surface not only loading a larger amount of glucose oxidase enzyme on the surface of the modified electrode, but also providing the graphene as a good platform for facilitating electron transfer from the electrode to the redox enzyme
    Keywords: Cysteine, Graphene, Graphene Oxide, Glassy carbon electrode, Electrochemical
  • M. Aghazade, M. Ghanadimaraghe Pages 85-98
    In this study, cobalt hydroxide nanoplates were prepared from nitrate bath by electrochemical deposition method. Electrodeposition experiments were performed at a current density of 0.5 mA cm-2 in RT condition. The structure and morphology of the prepared sample were investigated via XRD, FT-IR, SEM and TEM analyses. The structural analyses by XRD and IR showed that the prepared deposit has pure β phase of Co(OH)2. Also, SEM and TEM observations revealed that the prepared sample has hexagonal plate-like morphology at nano-scale. The edge lengths of the plates range from 100 to 200 nm. The supercapacitive behavior of the prepared nanoplates was evaluated by cyclic voltammetry (CV) and charge-discharge tests. For this purpose, CV and charge-discharge tests of the electrode prepared from hydroxide nanoplates were conducted in the potential window of -0.2-0.55 V vs. Ag/AgCl at 1M KOH electrolyte. For first cycle of charge-discharge, the capacity as high as 915.5 F g-1 was measured which is in agreement with the values calculated form CV curves. Also, the capacity of 894.7 F g-1 was calculated for the 500th cycle, which only 2% capacity decay. These results confirmed that the β-Co(OH)2 nanoplates have excellent supercapacitive behavior and high cycle life, which can be a promising candidate for the electrochemical supercapacitors.
    Keywords: Nanoplates, Cobalt hydroxide, Electrochemical deposition, Supercapacitive behavior
  • M. Shoghi, S. Sajadikhah Pages 99-106
    A simple and efficient method has been presented for the synthesis of 3,4,5-substituted furan-2-one derivatives. One-pot three-component reaction of aromatic amines, aromatic aldehydes and dialkyl acetylenedicarboxylates in the presence of oxalic acid dihydrate in ethanol as a green solvent leads to furan-2-one dreviatives. Some of the advantages of this procedure are mild conditions, high atom economy inexpensive catalyst and high yields. Moreover, the products were obtained through simple filtering and no need to column chromatography.
    Keywords: Furan, 2, one, Heterocycle, Oxalic acid dihydrate, Dialkyl acetylenedicarboxylate, Multi, component reaction
  • B. Maleki, M. Baghayeri, J. Baedi, S. Sedighashraf Pages 107-120
    In this article, nano-NiO as a heterogenuos and recyclable catalyst has been used for the synthesis of 1H-Pyrazolo[1,2-b]Phthalazine-5,10-Diones by the reaction of malononitrile, aldehydes and phthalhydrazide under solvent-free conditions. Short reaction time, reusability easy work up and high yields of products are the advantages of this procedure.
    Keywords: 1H, Pyrazolo[1, 2, b]phthalazine, 5, 10, diones, Nano, NiO, Three component reactions, Solvent, free, Sol, gel
  • M. Mohsenmomeni, Y. Ghayeb Pages 121-132
    The purpose of this research is preparation of titanium dioxide nanotubes modified with nickel nanoparticles as a photocatalyst sensitive to visible light. For this purpose, at first, titanium dioxide nanotubes was synthesized on the surface of titanium using electrochemical anodizing; then by immersion of prepared nanotubes in an aqueous solution of nickel nitrate, film of nickel nanoparticles on the surface of the nanotubes were produced. Morphology and crystal structure of the resulting films were studied using scanning electron microscopy and X-ray diffraction. To determine the composition and confirmation the presence of nickel nanoparticles, we used from energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX). Then, photocatalysts efficiency of obtained nano-catalysts for the removal of methylene blue dye was performed. Photocatalytic test results showed that produced nanocatalysts have good activity.
    Keywords: Nanotubes, Anodizing, Titanium dioxide, Photocatalysis, Nickel nanoparticles, Methylene blue
  • Sh Yusefzade, E. Asgharikaljahi, N. Amel, T. Golbabazade, H. Saberi Pages 133-144
    This article examines a simple and efficient method for extraction and preconcentration at the same time very low values ​​of organochlorine (OCPS) in the river water samples, based on the specific situation of dispersive liquid-liquid microextraction in a long thin tube. The effect of influencing factors in microextraction such as the type and volume of solvents dispersive and extracted and volume of sample aqueous solution was studied and optimized. In the optimized qualification, mixture of 2.5 ml acetone and 0.5 ml n-hexane and toluene (1:1) for 30 seconds to 19 ml water solution is injected into the pipe and formed cloudy solution and toxins transferred to the organic phase and reached the top of the column. Finally, after extraction and cleanup 1 ul of samples injected into gas chromatography flame ionization and compared to standard solutions curve, were determined. Under optimal conditions, the linear range of calibration curves in the range of 0.6 to 1.4 ug/ml and relative recovery of 93.1 to 98.6, relative standard deviation much lower than 5.9% and correlation coefficient of 0.95 was calculated. The limit of detection and quantification limits, respectively, in the range of 0.8 to 1.3 and 3.1 to 3.7 ug/l respectively. The advantage of this method is the simplicity, speed, low cost and high recovery percentage.
    Keywords: Dispersive liquid, liquid microextraction, Organochlorine, Gas chromatography flame ionization
  • F. Sharahi, A. Shahbazi, Z. Bahrami Pages 145-160
    In this study, a magnetic nanocomposite based on amino-functionalized magnetic nanoparticles (Fe3O4-NH2) is synthesized by Grafting and Solvothermal methods. This nanocomposite is used as an adsorbent for the removal of Pb(II) ion from wastewater. Then, X-ray powder diffraction (XRD) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) techniques are implemented for investigations of structural changes of synthesized magnetic nanocomposite. Moreover, response surface methodology (RSM) is applied to obtain an optimal response of the interactions between the most important parameters in removal of Pb(II) by using Fe3O4-NH2. Experimental results demonstrated that the maximum adsorption capacity and removal efficiency in optimal conditions, such as the (initial concentration Pb(II) (187 mg/g), temperature (40 °C), adsorbent dosage (1.5 g/l) and pH=4.9) obtained (133.43 mg/g) and (96%) respectively. According to the thermodynamic parameters ΔH and ΔG, adsorption process was spontaneous and endothermic. In addition, the experimental data are analyzed by using the Langmuir and Freundlich isotherm models and the maximal equilibrium uptake capacity is obtained 169.5 mg/g. Finally, kinetic studies showed that the equilibrium time occurred at 90 minutes and the adsorption process by a good agreement with the second-order kinetic model with the highest values of R2 and K2=4.9 (g/mg min). This study showed that a magnetic nanocomposite based on Fe3O4-NH2 can be employed as an efficient adsorbent for the removal of Pb(II) from contaminated water sources.
    Keywords: Remove of ion Pb(II), Magnetic nanocomposites, Optimizing, Modeling of absorption