فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 41 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/30
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مریم موحدی*، اکرم حسینیان، مهسا بخشایی، محدثه رحیمی، ایلیا ارشد نیا صفحات 11-16
    در این تحقیق، SnO2/Zn2SnO4 میکرو کروی جدید از طریق روش رفلاکس سنتز شد. تیمار حرارتی محصول در دمای 500 و 900 درجه سانتی گراد به مدت یکساعت انجام شد. نمونه سنتز شده، با استفاده از روش های دستگاهی تفرق اشعه ایکس (XRD)، اسپکتروفوتومتر ماوراء بنفش-مرئی(UV-Vis) و میکروسکوپ الکترونی روبشی میدان نشری(FE-SEM) شناسائی گردید. نمونه ی SnO2/Zn2SnO4 بعد از تیمار حرارتی، به مدت یکساعت در دمای 900 درجه سانتی گراد تشکیل شد. میانگین قطر میکرو کره ها حدود 7/2 میکرومتر بدست آمد. کارائی فوتوکاتالیستی نمونه سنتز شده، برای رنگزدائی مخلوط محلول های دو رنگ متیلن بلو و متیل اورانژ تحت تابش نور ماوراء بنفش-مرئی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نمونهSnO2/Zn2SnO4 قادر است مخلوط محلول های دو رنگ متیلن بلو و متیل اورانژ را رنگزدائی نماید.
    کلیدواژگان: میکرو کره، SnO2، Zn2SnO4، فوتوکاتالیست
  • فاطمه شیخ شعاعی*، مهدیه مهران، ایران شیخ شعاعی صفحات 17-22
    در این پژوهش، نانوهرم های اکسید قلع را با روش هیدروترمال در درجه حرارت پایین بر روی دو بستر سیلیکونی ساده و نانوساختار رشد شد. برای نانوساختار کردن بستر سیلیکونی، که اصطلاحا نانوخار سیلیکونی نامیده می شود، از روش زدایش فاز پلاسما استفاده گردید. مقایسه تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نانوهرم های سنتز شده بر روی بستر ساده و هم چنین نانوهرم های سنتز شده بر روی بسترنانوساختار سیلیکونی تفاوت های قابل ملاحظه ای، از جمله میزان یکنواختی در رشد آن ها را نشان می دهد. بنابراین استفاده از بستر های نانوخار سیلیکونی در سنتز نانوساختارهای اکسید قلع فرایند رشد آن هارا بهبود بخشیده و به کاربردهای گوناگون این ماده در زمینه های مختلف علمی کمک خواهد کرد. همچنین در این پژوهش اثر لایه دانه بندی در میزان رشد نانوهرم های اکسید قلع بر روی بستر نانو خار سیلیکونی مطالعه گردید.
    کلیدواژگان: نانوهرم اکسید قلع، بستر سیلیکونی، نانوخار سیلیکونی، نانوساختار، سنتز هیدروترمال
  • مرضیه صباغیان، مهدی بهزاد*، شاهین خادمی نیا صفحات 23-30
    نانوذرات بیسموت اکسید دوپه شده با یون های یوروپیوم و نئودیمیوم با روش هیدروترمال و در دمای °C180و 48 ساعت سنتز شدند. بیسموت نیترات پنج آبه و پتاس به عنوان مواد اولیه استفاده شدند. مواد سنتز شده با آنالیزPXRD شناسایی شدند، نتایج نشان داد که بیسموت اکسیدهای دوپه شده، در ساختار کریستالی مونوکلینیک و با گروه فضایی P21/c کریستالیزه شده و پارامترهای شبکه آن a=5.8499, b=8.1698 c=7.5123 Å می باشد. مورفولوژی نانومواد سنتز شده باFESEM بررسی شده است. با دوپه کردن لانتانیدها در Bi2O3، تغییرات مورفولوژی بسیار کمی مشاهده شد. تصاویر FESEM نشان داد که این مواد ترکیبی از نانو- میکرو میله ها، نانوذرات و ساختارهای گل مانند است. آنالیز عنصری نانومواد دوپه شده با اسپکتروسکوپی EDS بررسی گردید. همچنین پارامترهای سلولی و فاصله بین صفحه ای این نانوذرات محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: نانومواد، بیسموت اکسید، نئودیمیوم، یوروپیوم، روش هیدروترمال
  • محمد باخرد*، علی کیوانلو، امیرحسین امین، راحله دوستی، زهرا آقایان صفحات 31-38
    یک روش موثر وسازگار با محیط زیست برای سنتز مشتقات 4،''4-(آریل متیلن )-بیس-(1H-پیرازول-5-ال) از واکنش تراکمی دو اکی والان از 5-متیل-2-فنیل-2،4-دی هیدرو-1H –پیرازول-3-ان با آلدهیدهای آروماتیک با استفاده از کاتالیزگر نانو ذرات بوهمیت، به کار گرفته شد. این کاتالیزگر قابل بازیافت بوده و چهار مرتبه مورد استفاده مجدد قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نانو ذرات بوهمیت، آلدهید، واکنش تک ظرفی، 4، '4، (آریل متیلن)، بیس، (1H، پیرازول، 5، ال)
  • سید صاحب سادات حسینی، مجید اسم حسینی، سمیه خضری، فاطمه قنبری تالوکی، امیر خسروی* صفحات 39-48
    هدف این مطالعه بررسی حذف یون نیکل از محلولهای آبی با استفاده از زئولیت طبیعی می باشد. در بررسی فرایند حذف یون نیکل به روش ناپیوسته، پارامترهای تاثیر گذار مانندpH اولیه محلول، مقدار جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه محلول و دما مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های آزمایشگاهی با مدل ایزوترم فرندلیچ و لانگمویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشاهده شد نتایج با ایزوترم لانگمویر نسبت به ایزوترم فرندلیش همخوانی بهتر خواهد داشت. براساس مدل لانگمویر ظرفیت جذب ماکزیمم جاذب برای یون نیکل 18.09 (میلی گرم بر گرم) می باشد. مدل شبه مرتبه دوم و شبه مرتبه اول برای بررسی های سنتیکی فرایند مورد استغاده قرار گرفت. نتایج مطالعات سنیتیکی نیز بیانگر تناسب بیشتر مدل شبه مرتبه دوم نسبت به مدل شبه مرتبه اول در فرایند جذب یون نیکل می باشد. در نتیجه بررسی های پارامترهای ترمودینامیکی (ΔG°، ΔH°، ΔS°) در بازه دمایی 20 تا 50 درجه سانتیگراد مشاهده گردید که جذب یون نیکل فرایندی خودبخودی و گرماگیر می باشد. نتایج حاصل از مطالعات نشان داد که زئولیت طبیعی با قابلیت های بالای خود می تواند به عنوان جاذبی موثر در حذف فلزات سنگین از محلولهای آبی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرایند جذب، روش ناپیوسته، نیکل، ایزوترم، سنیتیک، زئولیت طبیعی
  • آیسان خلیق، حسن زوار موسوی*، علیمراد رشیدی صفحات 49-58
    مطالعه حاضر بر روی حذف هم زمان یون های نیکل (II) و کبالت (II) از محلول های آبی با استفاده از جذب سطحی آنها به کمک امواج فراصوت بر روی گرافن نانومتخلخل کربوکسیله (G-COOH) متمرکز می باشد. گرافن نانومتخلخل به روش رسوب نشانی بخار شیمیایی سنتز شد، سپس با گروه های کربوکسیلی عامل دار شد و در نهایت با تکنیک های SEM، XRD، EDX، BET و FT-IR مشخصه یابی شد. تاثیر متغیرهایی نظیر pH، زمان فراصوت، مقدار جاذب و دما بر روی حذف هم زمان یون های نیکل (II) و کبالت (II) بررسی و بهینه سازی شد. بهترین تطابق داده های تجربی سنتیکی و ایزوترمی با مدل سنتیکی شبه درجه دوم و مدل ایزوترمی لانگمویر بدست آمد. بیشترین ظرفیت جذبی G-COOH برای یون های نیکل (II) و کبالت (II) به ترتیبmg g−1 34/94 وmg g−1 72/87 به دست آمد. بررسی های ترمودینامیکی نشان دادند که فرایند جذب سطحی خود به خودی و گرماگیر می باشد.
    کلیدواژگان: حذف به کمک امواج فراصوت، فلزات سنگین، گرافن نانومتخلخل کربوکسیله، ایزوترم، سنتیک، ترمودینامیک
  • شهلا الهامی*، نگین مهمدی صفحات 59-66
    یک روش موثر و ساده برای حذف کروم (VI) از نمونه های آبی با استفاده از نانورس اصلاح شده توسعه یافت. روشی تک مرحله ای و ساده برای تولید کامپوزیت مونت موریلونیت – دیتیزون بکار برده شد. کامپوزیت سنتز شده، با میکروسکوپی الکترونی روبشی، پراش اشعه ایکس و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز مطالعه شد. اثر کامپوزیت در حذف کروم (VI) از محلول های آبی در مقادیر جاذب مختلف، pH محلول، زمان تماس و سرعت به هم زدن آزمایش شد. کامپوزیت ظرفیت بالایی داشت به طوری که در دمای اتاق حدود 98 درصد از کروم (VI) (mg L -110) با g L-13 از جاذب در 90 دقیقه حذف گردید. اطلاعات همدمای جذب تعادلی با کاربرد هر دو مدل همدمای لانگمویر و فرندلیچ آزمایش شد. کامپوزیت بطور موثری کروم (VI) را از آب حذف می کند و بیشترین ظرفیت جذب سطحی بدست آمده از معادله لانگمویر mg g-19/76 بود. این روش برای حذف کروم (VI) از نمونه های آب شهری، آب رودخانه و پساب صنعتی که از مناطق مختلف خوزستان (ایران) تهیه گردیده بود، بکار برده شد.
    کلیدواژگان: کروم (VI)، مونت موریلونیت اصلاح شده، حذف
  • فریبرز اتابکی*، شهرزاد جهانگیری صفحات 67-74
    استفاده از پوشش های محافظ خوردگی موقت یکی از بهترین راه های مقابله با خوردگی فولاد است که این پوشش ها به راحتی می توانند از سطح فلز برداشته شوند. در این تحقیق ترکیب N،''N- (3، ''3، 4، ''4- بنزو فنون تترا کربوکسیلیک )- 3، ''3، 4، ''4- دی ایمیدو- بیس-( آمینو نفتالن -4- سولفونیک اسید ) (BTDIAS) به عنوان بازدارنده ی خوردگی جدید سنتز شد. تاثیر ترکیب سولفونه به عنوان بازدارنده خوردگی به وسیله ی روش کاهش وزن و تصویربرداری ازسطح ارزیابی شد. در ادامه این ترکیب سولفونه (BTDIAS) با غلظت های)100-2 ppm (همراه با روغن، فرموله و محلول های فرموله شده به عنوان محلول محافظ موقت روی سطح نمونه های فولاد ساده ی کربنی پوشش داده شد. سپس نمونه ها، در اتاقک رطوبت 100 درصد طبق استانداردASTM D-2247 تست شدند. استفاده از نمونه های فرموله شده با غلظت های) 5 – 30(ppm از ترکیب سولفونه بهترین مقاومت خوردگی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: پوشش محافظ موقت، ترکیبات سولفونه، بازدارنده ی خوردگی، روغن پایه، فولاد ساده ی کربنی
  • مبینا علیمحمدی، منصور جهانگیری* صفحات 75-82
    در این مطالعه، نانوسیم اکسید منگنز با روش کم هزینه به منظور جذب طلا از پساب رقیق طلاسازی ساخته شد. پارامترهای مختلف موثر بر جذب طلا مانند تعداد دفعات بهبود اسیدی، زمان ماند، pH و دور همزن مورد بررسی قرار گرفت.آزمایشات جذب با استفاده از روش تاگوچی طراحی شد و اثر پارامترها و شرایط بهینه فرآیند جذب تعیین گردید. جاذب اکسید منگنز ساخته شده در دمای پایین و بهبود اسیدی یافته، دارای ساختار نانو سیم میباشد. نتایج نشان داد که درصد جذب طلا در شرایط بهینه عملیاتی و مدت زمان 2 ساعت برابر 2/77% میباشد.
    کلیدواژگان: نانو سیم اکسید منگنز، پساب طلا سازی، بازیافت طلا، تا گوچی
  • ماشاالله رحمانی*، مجتبی ساسانی صفحات 83-90
    این مطالعه با هدف بررسی کارایی زئولیت 3 آبه عنوان جاذب برای حذف رنگ ردامین بی از نمونه های آبی انجام شد. به منظور افزایش کارایی حذف رنگ ردامین بی توسط زئولیت 3 آ، تاثیر pH، مقدار جاذب، غلظت های مختلف رنگ و زمان تماس بر کارایی فرآیند جذب سطحی در یک سیستم ناپیوسته بررسی و بهینه سازی شد. همچنین، میزان مطابقت داده ها با ایزوترم و سینتیک جذب سطحی تعیین گردید. حداکثر ظرفیت جذب 740247/0 میلی گرم بر گرم، در 6pH=، مقدار جاذب 5/0 گرم، غلظت رنگ 8 میلی گرم در لیتر و زمان تماس 20 دقیقه بدست آمد. براساس نتایج بدست آمده، ایزوترم لانگمویر تطابق بهتری با داده های تجربی داشت. مدل های سینتیک نیز بیانگر همبستگی فرآیند جذب با مدل سینتیکی شبه درجه دوم بود. مطابق با نتایج بدست آمده، مشخص شد که زئولیت 3 آاز توانایی بالایی در حذف رنگ ردامین بی از نمونه های آبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: زئولیت 3 آ، ردامین بی، جذب سطحی، حذف رنگ
  • زهره بهرامی*، آزاده حاج اسماعیلی صفحات 91-98
    نانوذره های تیتانیوم دی اکسید مزو متخلخل با استفاده از ستیل تری متیل آمونیوم برماید (CTAB) به عنوان قالب نرم و به روش سل-ژل سنتز شدند. نمونه های سنتز شده با استفاده از تکنیک های مختلفی مانند پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، جذب و واجذب گاز نیتروژن و طیف سنجی مرئی-فرابنفش شناسایی شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان دادند که تمامی نمونه ها دارای فاز بلوری آناتاز بوده و به لحاظ ساختاری، کروی شکل هستند. با افزایش مقدار پیش ماده تیتانیوم، اندازه بلوری نانوذره ها کاهش یافته و مساحت سطح ویژه آنها افزایش می یابد. میزان فعالیت فوتوکاتالیستی نانوذره های به دست آمده با حذف آلاینده دارویی فنازوپیریدین تحت تابش نور فرابنفش مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده حاکی از آن است که اندازه بلوری نانوذره ها و مساحت سطح آنها، به شدت بر میزان فعالیت فوتوکاتالیستی تاثیر گذارند و زمانی که اندازه بلوری به حدود 28 نانومتر می رسد شاهد بیشترین میزان فعالیت فوتوکاتالیستی هستیم.
    کلیدواژگان: تیتانیوم دی اکسید مزو متخلخل، نانوذره ها، حذف فوتوکاتالیستی، قالب نرم، فنازوپیریدین
  • محمد رضایی* صفحات 99-108
    استخراج با فاز جامد کوپل شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به عنوان یک روش جدید برای استخراج انروفلوکسازین در گوشت مرغ قبل از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا با دتکتور UV توسعه داده شده است. در استخراج با فاز جامد کوپل شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، ابتدا انروفلوکسازین با استفاده از مخلوط 10 میلی لیتر استونیتریل اسیدی شده با بافر فرمیک اسید (pH=4) و 10 میلی لیتر بافر EDTEA-McIlvaine با غلظت 1/0 مولار و 20 میلی لیتر n-هگزان به عنوان فاز استخراج کننده از گوشت مرغ با استفاده از التراسونیک استخراج می گردد. سپس محلول استخراجی بدست آمده از التراسونیک برای استخراج با فاز جامد استفاده می گردد. بعد از تمیز سازی، انروفلوکسازین با استفاده از روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی تغلیظ می گردد. سپس 1/5 میلی لیتر متانول استخراجی بدست آمده (حلال پخش کننده) و 200 میکرولیتر کلروفرم (حلال استخراج کننده) به داخل 5 میلی لیتر آب خالص اضافه شده و روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی انجام می شود. تحت شرایط بهینه، رنج خطی روش بین 10 تا 500 میکروگرم بر کیلوگرم با ضریب همبستگی 9972/0 بود. حد تشخیص روش 5 میکروگرم بر کیلوگرم بود. روش پیشنهادی به صورت موفقیت آمیزی برای آنالیز انروفلوکسازین در گوشت مرغ بکار برده شده و نتایج رضایت بخشی بدست آمد.
    کلیدواژگان: انروفلوکسازین، گوشت مرغ، میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، استخراج با فاز جامد، استخراج با کمک التراسونیک
  • رضا باقری، میترا وحیدیان، اسکندر کولواری*، ملیحه حسینی صفحات 109-118
    نانو پرلیت سولفوریک اسید (n-PeSA) به عنوان یک نانوکاتالیست جامد اسیدی قدرتمند ارزان به طور موفقیت آمیز برای سنتز کارآمد و سبز 8،1-دی اکسواکتاهیدروزانتن ها و تتراهیدروبنزوزانتن ها تحت شرایط بدون حلال با عملکرد بسیار عالی استفاده می شود. این روش جدید مزایای بسیاری از جمله سهولت آماده سازی و حمل و نقل، هزینه کم و سمیت کم کاتالیزور، سازگاری شرایط واکنش با محیط زیست، زمان واکنش کوتاه و عدم وجود هر گونه جداسازی و خالص سازی خسته کننده را ارائه می دهد. کاتالیزور می تواند بازیافت شده و حداقل پنج بار بدون افت قابل ملاحظه در فعالیت کاتالیزوری مورد استفاده مجدد قرار گیرد که این امر تاییدکننده ثبات پیوند کووالانسی از مراکز اسیدی است.
    کلیدواژگان: نانو پرلیت سولفوریک اسید، 8، 1-دی اکسو-اکتاهیدروزانتن ها و بنزوهیدرو زانتن ها، شیمی سبز، قابلیت بازیافت
  • نیاز منادی*، الهام قاسمی گرجی، مجتبی محسنی صفحات 119-128
    کمپلکس های دی اکسو مولیبدنیوم (VI) و مس(II) با استفاده از لیگاندهای باز شیف سه دندانه H2L1 و H2L2 تهیه شدند که این لیگاندها از 2-هیدروکسی-4-متوکسی سالیسیل آلدهید و 2-هیدروکسی-4-متوکسی استوفنون با 2-آمینوپروپانول به ترتیب مشتق شده اند. هر دو کمپلکس بوسیله روش های فیزیک-شیمیایی و طیف سنجی شناسایی شدند. طبیعت دیمری کمپلکسMo(VI) بوسیله طیف سنجیIR معلوم شد. علاوه بر این، نانوذرات MoO2L2(VI) بوسیله امواج التراسونیک سنتز شدند. به منظور شناسایی نانوذرات از آنالیز عنصری، میکروسکوپ الکترونی روبشی و طیف سنجیIR استفاده شد. لیگاندهای بازشیف و کمپلکس ها یشان برای فعالیت ضد باکتریایی بر علیه باکتری های گرم مثبت و گرم منفی مطالعه شدند. نتایج نشان دادکه کمپلکس ها یMo(VI) وCu(II) برعلیه همه باکتری های مطالعه شده موثر می باشند و اثراش برای اشریشیاکلی بیشتراست.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، کمپلکس های باز شیف مولیبدنیوم، نانوذرات، امواج التراسونیک
  • سیده سمیه تقوی، علیرضا اصغری *، احمد توسلی صفحات 129-138
    کاتالیست کبالت بر پایه نانو ورقه های گرافنی در سنتز فیشر تروپش استفاده شده است. ساخت کاتالیست به روش تلقیح مرطوب با میزان بارگذاری 15% از فلز کبالت انجام شده است.خواص شیمیایی و فیزیکی کاتالیست با تست های ویژگی سنجی مختلف از جمله TPR, TPD, XRD, TEM, BET و غیره مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد کاتالیست در میکرو راکتور بستر ثابت در دمای 220 درجه سانتی گراد و فشار 18 بار و نسبت H2/CO برابر با 2 بررسی شد. نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از کاتالیست کبالت بر پایه آلومینا مقایسه گردید. استفاده از گرافن به عنوان پایه کاتالیست موجب کاهش میانگین اندازه ذرات فلز کبالت از 16 به 9 نانومتر و افزایش پراکندگی کبالت از 6% به 21% و بهبود قابلیت احیای کاتالیست شده است. به این ترتیب فعالیت کاتالیست کبالت بر پایه گرلفن در مقایسه با کاتالیست کبالت بر پایه آلومینا در سنتز فیشر تروپش افزایش یافته و گزینش پذیری به سمت محصولات هیدروکربنی سبک تر انتقال یافته است. همچنین استفاده از گرافن به عنوان پایه کاتالیست موجب افزایش طول عمر کاتالیست شده است.
    کلیدواژگان: سنتز فیشر تروپش، نانو ورقه های گرافنی، آلومینا، عملکرد، پایداری
  • میرقاسم حسینی*، اسماعیل آرین خواه صفحات 147-164
    الکترودهای Ni/RuO2 به روش ترسیب الکتروشیمیایی از یک حمام اسیدی RuCl3 در دمای اتاق و سپس آنیلینگ در دمای 120درجه ی سانتی گراد به مدت 150 دقیقه ساخته شدند. بررسی مورفولوژی سطح، ساختاری به صورت ترک خورده برای الکترود Ni/RuO2 نشان داد. همچنین مطالعات الکتروشیمیایی حاکی از برتری فعالیت الکتروکاتالیستی الکترود Ni/RuO2 در مقایسه با نیکل بدون پوشش بود. سپس پوشش هایRuO2-TiO2 با درصد مولی (80-20)، RuO2-TiO2-IrO2 با درصد مولی (20-60-20) وRuO2-TiO2-Ta2O5 با درصد مولی (20-60-20) بر روی بستر Ni/RuO2به روش سل ژل و تجزیه ی حرارتی در 450 درجه ی سانتی گراد ساخته شدند. تصاویر SEM بیشترین زبری سطح را برای الکترود RuO2-TiO2-IrO2 نشان دادند. آنالیز XRD نشانگر تشکیل محلول جامد در بین RuO2 با IrO2 و Ta2O5 بود. مطالعات الکتروشیمیایی شامل بررسی فعالیت و نیز بررسی میزان پایداری، بهترین عملکرد را برای الکترود RuO2-TiO2-IrO2 نشان داند.
    کلیدواژگان: واکنش آزادسازی گاز هیدروژن، پوشش های مخلوط اکسید فلزی، زبری، تست پایداری تسریع شده، امپدانس الکتروشیمیایی
  • رحیمه اسحقی ملکشاه، مهدی صالحی*، علی خالقیان صفحات 165-170
|
  • M. Movahedi*, A. Hosseinian, M. Bakhshaei, M. Rahimi, I. Arshadnia Pages 11-16
    In the present work, a new micro- spherical SnO2/Zn2SnO4 via a refluxing method has been synthesized. The heat treatment of the product was carried out at 500 and 900 ºC for 1 h. The sample was characterized by X-ray diffraction (XRD), UV-Vis spectrophotometer and field emission scanning electron microscopy (FE-SEM). The SnO2/Zn2SnO4 sample was formed after heat treatment at 900 ºC for 1h. The average diameter of micro- spheres of about ~2.7 µm were obtained. The photocatalytic activity of the sample by decolorization of two dye mixture- methylene blue (M.B.) and methyl orange (M.O.) was evaluated under UV-Vis. irradiation. The result showed that the SnO2/Zn2SnO4 sample is capable to decolorize (M.B.) and (M.O.) in dye mixture solution.
    Keywords: Micro, spherical, SnO2, Zn2SnO4, Photocatalyst
  • Fatemeh Sheikhshoaei*, Mahdiyeh Mehran*, Iran Sheikhshoaie Pages 17-22
    In this study, we grew nanopyramidal SnO2 hydrothermally at low temperature on both bare and nanotextured silicon substrates. Plasma etching of silicon is accomplished for the evolution of nanotextures on silicon substrate which are called silicon nanograsses. Comparing Scanning Electron Microscope (SEM) images of the synthesized SnO2 nanopyramids on two bare and nanotextured silicon substrates, reveals that there are considerable differences between growth on these substrates such as better uniformity. Therefore, application of silicon nanograss substrates in the synthesis of SnO2 nanostructures can improve growth process and this promotes various applications of this material in the different science fields. We also survey the effect of seed layer on growth of SnO2 nanopyramid.
    Keywords: SnO2 nanopyramid, Silicone substrate, Silicon nanograss, Nanostructure, Hydrothermal synthesis
  • Marzieh Sabaghian, Mahdi Behzad*, Shahin Khademinia Pages 23-30
    Bi2O3 nanomaterials doped with Eu3 and Nd3 ions have been synthesized by a simple hydrothermal process at 180 °C for 48 h. Bi(NO3)3.5H2O and KOH were used as raw materials. The as-prepared materials were characterized by X-ray diffraction (XRD). The data showed that the doped Bi2O3 materials were crystalized in a monoclinic crystal structure with space group of P21/c and cell parameters of a=5.8499 Å, b=8.1698 Å and c=7.5123 Å. The morphology of the obtained nanomaterials was investigated by field emission scanning electron microscope (FESEM). The morphology was remained unchanged after doping the rare elements into Bi2O3. However, different morphology of the compounds was achieved. The FESEM images showed that the materials were composed of micro-nano rods, nanoparticles and flower structures. Elemental analyses of the doped nanomaterials were performed by energy-dispersive X-ray spectrometry (EDS). Also cell parameter refinements and interplanar spacing (d) of the obtained materials were investigated.
    Keywords: Nanomaterials, Bismuth oxide, Neodymium, Europium, Hydrothermal method
  • Mohammad Bakherad*, Ali Keivanloo, Amir H. Amin, Rahele Doosti, Zahra Aghayan Pages 31-38
    An efficient and eco-friendly method is introduced for the synthesis of 4,4'-(arylmethylene)-bis-(1H-pyrazol-5-ols) by the condensation reaction of two equivalents of 5-methyl-2-phenyl-2,4-dihydro-3H-pyrazol-3-one with various aromatic aldehydes, catalyzed by the boehmite nanoparticles (BNPs). This heterogeneous catalyst was recycled and used in four runs for the reaction between benzaldehyde and 3-methyl-l-phenyl-5-pyrazolone without any loss of its catalytic activity.
    Keywords: Heterogeneous catalyst, Aldehyde, One, pot reaction, 3, Methyl, l, phenyl, 5, pyrazolone
  • Seyed Saheb Sadat Hosseini, Majid Esmhosseini, Somayeh Khezri, Fatemeh Ghanbari Taloki, Amir Khosravi* Pages 39-48
    The aim of the present study is to investigate the removal of nickel ions from aqueous solutions using natural zeolite. Batch experimental studies were conducted to evaluate by changing relevant parameters such as initial pH of solution, dosage of adsorbent, contact time, initial nickel ion concentration and temperature. The experimental isotherm data are analyzed using Langmuir and Freundlich equations. The Langmuir model fits the equilibrium data better than the Freundlich model. According to the Langmuir equation, the maximum uptake for nickel ions is 18.09 (mg/g). Pseudo-first-order and pseudo-second-order models are used to represent the kinetics of the process. The results indicate that the pseudo-second-order model is the one that best describes the kinetics of the adsorption of metal ions. The calculated thermodynamic parameters (ΔG°, ΔH°, and ΔS°) show that the adsorption process is feasible, spontaneous and endothermic at 20-50°C. Based on the experimental results, it can be concluded that natural zeolite has the potential of application as an efficient adsorbent for the removal of heavy metals from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Batch method, Nickel ion, Isotherm, Kinetic, Natural zeolite
  • Aisan Khaligh, Hassan Zavvar Mousavi*, Alimorad Rashidi Pages 49-58
    The present study was focused on the simultaneous removal of Ni(II) and Co(II) ions from aqueous solutions by ultrasound-assisted adsorption onto carboxylated nanoporous graphene (G-COOH). Nanoporous graphene was synthesized by chemical vapor deposition method then functionalized by carboxyl groups and finally characterized using SEM, XRD, EDX, BET and FT-IR techniques. The effects of variables such as pH, sonication time, adsorbent dosage, and temperature on simultaneous removal of Ni(II) and Co(II) ions were studied and optimized. The kinetic and isotherm experiment data could be well described with the pseudo-second order kinetic model and the Langmuir isotherm model. The maximum adsorption capacity of G-COOH for Ni(II) and Co(II) ions was 94.34 mg g−1 and 87.72 mg g−1, respectively. Thermodynamic studies indicated that the adsorption process was spontaneous and endothermic in nature.
    Keywords: Ultrasonic assisted removal, Heavy metal, Carboxylated nanoporous graphene, Isotherm, Kinetic, Thermodynamic
  • Shahla Elhami*, Negin Mohmedi Pages 59-66
    In this study, a simple and efficient method for removal of Cr (VI) from water samples was developed using modified nanoclay. A facile one-step method was employed to produce Dithizone-Montmorillonite (Dz-MMT) composite. The synthesized composite was characterized by scanning electron microscopy (SEM), X-ray powder diffraction (XRD), and Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). The effectiveness of the composite in Cr (VI) removal from aqueous solutions at different adsorbent dose, solution pH, contact time, and agitation rate were examined. The composite had a high uptake capacity in room temperature and removed Cr (VI) (10 mg/L) of about 98% from aqueous solutions by 3 g/L of adsorbent in 90 min. The equilibrium adsorption isotherm data are tested by applying both Langmuir and Freundlich isotherm models. The composite effectively removed Cr (VI) from water, and the maximum adsorption capacity obtained from the Langmuir equation was 76.9 mg/g. Adsorption kinetics of Cr (VI) on the composite followed the pseudo-second-order kinetic model. The method was applied to the removal of Cr (VI) in tap water, river water, and industrial wastewater samples from different parts of Khouzestan, Iran.
    Keywords: Hexavalent Chromium, Modified Montmorillonite, Removal
  • Fariborz Atabaki*, Shahrzad Jahangiri Pages 67-74
    The use of temporary corrosion protective is one of the best ways against the corrosion of steels that can be easily removed from the metal surface after treatment. In this research, N,N'-(3,3',4,4'-Benzophenonetetracarboxylic)-3,3',4,4'-diimido-bis-(aminonaphthalene-4-sulfonicacid) (BTDIAS) was synthesized as a new organic corrosion inhibitor. This sulfonated compound added to the base oil with a concentration of )2-100(ppm. The efficiency of sulfonated compound as organic corrosion inhibitor is evaluated by weight loss method and surface photography. The solutions of sulfonated compound(BTDIAS) )2-100(ppm in base oil were used on the low carbon steel surfaces, as a temporary corrosion protector. The samples were tested in a humidity chamber based on standard method (ASTM D-2247). The samples containing )5-30( ppm sulfonated compound showed the best corrosion resistance.
    Keywords: Temporary corrosion protective, Sulfonated compound, corrosion inhibitor, Base oil, Low carbon steel
  • Mobina Alimohammady, Mansour Jahangiri* Pages 75-82
    In this study, MnO2 nanowire adsorbent was synthesized by low cost preparation method that was capable of extracting gold form diluted jewellery waste water solutions. Different adsorption parameters like number of treatment, hold time, pH and agitation speed of mixing on the gold adsorption were studied. Adsorption experiments was designed by Taguchi method and effectiveness of parameters as well as optimum operating conditions were determined. The manganese oxide adsorbent, prepared by low-temperature synthesis followed by acid treatments, exhibits a nanowire like morphology. The results showed that under the optimum operating condition, gold adsorption efficiency was more than 77.2% during 2h.
    Keywords: MnO2 nanowire, electroplating wastewater, gold recovery, Taguchi
  • Mashaallah Rahmani *, Mojtaba Sasani Pages 83-90
    This study aimed to investigate the efficiency of 3A zeolite as an adsorbent for removal of rhodamine B (RhB) dye from water samples. For increasing in removal efficiency of RhB by 3A zeolite, the effect of pH, amount of adsorbent, different dye concentrations and contact time on efficiency of adsorption process were investigated and optimized in the batch system. In addition, correspondence rate of data to isotherms and kinetics of the adsorption processes were determined. Maximum adsorption capacity was obtained 0.740247 mg g-1 at pH=6, amount of adsorbent 0.5 g, dye concentrations 8 mg L-1 and contact time 20 minutes. According to obtained results, Langmuir isotherm exhibited best fit with the experimental data. Kinetic models indicated a correlation between the adsorption processes with the pseudo second kinetic model. According to obtained results, it was found that 3A zeolite has a good capacity to remove RhB dye from water samples.
    Keywords: Keywords: 3A zeolite_Rhodamine B (RhB)_Adsorption_Dye Removal
  • Azadeh Hajesmaili, Zohreh Bahrami * Pages 91-98
    The mesoporous titanium dioxide nanoparticles were successfully prepared via a sol–gel method using cetyltrimethyl ammonium bromide (CTAB) as a soft template. The obtained samples were characterized by powder X-ray diffraction (PXRD), scanning electron microscopy (SEM), N2 adsorption/desorption analysis, FTIR and UV–visible spectroscopies. The obtained results reveal that the all samples have anatase phase, spherical morphology and the mean size value less than 50 nm. With increasing the molar ratio of CTAB/titanates up to 1:5, the particle size decreases and the specific surface area increases. The performance of the synthesized nano-photocatalysts was measured by photocatalytic removal of phenazopyridine using UV irradiation light by 15 W (UV–C) mercury lamp emitted around 254 nm. The findings confirm that the photocatalytic activity of TiO2 nanoparticles strongly is depends on the physical properties such as size and specific surface area. When the particle size is about 28 nm, the highest photocatalytic activity is observed.
    Keywords: Mesoporous titanium dioxide, Nanoparticles, Photocatalytic removal, Soft template, Phenazopyridine
  • Mohammad Rezaee* Pages 99-108
    Solid-phase extraction combined with dispersive liquid–liquid microextraction has been developed as a new approach for the extraction of enrofloxacin in chicken meat prior to high performance liquid chromatography with UV detection. In the SPE-DLLME, enrofloxacin was first extracted from chicken meat into the mixture of 10 mL acetonitrile acidified with formic acid buffer (pH=4) and 10 mL EDTEA-McIlvaine buffer (0.1 M) and 20 mL n-hexane as an extracting phase by using ultrasound-assisted extraction. Then, the extract by ultrasound-assisted extraction was used for solid-phase extraction. After clean-up, enrofloxacin was preconcentrated by using DLLME technique. Thus, 1.5 mL methanol extract (disperser solvent) and 200 µL chloroform (extraction solvent) were added to 5.0 mL ultrapure water and a DLLME technique was applied. Under the optimum conditions, the linearity of the method was in the range from 10 to 500 µg kg-1 with the correlation coefficient (r2) of 0.9972. The method detection limit was 5.0 µg kg-1. The proposed method has been successfully applied to the analysis of the enrofloxacin in chicken meat, and a satisfactory result was obtained.
    Keywords: Enrofloxacin, Chicken meat, Dispersive liquid-liquid microextraction, Solid-phase extraction, Ultrasound-assisted extraction
  • Maliheh M. Hosseini, Eskandar Kolvari *, Mitra Vahidian, Reza Bagheri Pages 109-118
    Nano perlite sulfuric acid (n-PeSA) as an inexpensive powerful solid acid nanocatalyst has been successfully applied for the efficient and green synthesis of 1,8-dioxo-octahydroxanthenes and tetrahydrobenzoxanthenes under solvent free condition in excellent yield. These new procedures offer many advantages including ease of preparation and handling, low cost and low toxicity of catalyst, environmental friendliness reaction conditions, short reaction time and absence of any tedious workup or purification .Furthermore, the catalyst could be recycled and reused at least five times without appreciable deterioration in catalytic activity, confirming the stability of the covalent bonding of acidic centers.
    Keywords: Nano perlite sulfuric acid, 1, 8-dioxo-octahydroxanthenes, tetrahydrobenzoxanthenes, Green chemistry, recyclability
  • Niaz Monadi *, Elham Ghasemi Gorji, Mojtaba Mohseni Pages 119-128
    Dioxomolybdenum(VI) and copper(II) complexes were synthesized using H2L1 and H2L2 tridentate Schiff base ligands. The ligands were derived from the condensation 2-hydroxy-4-methoxysalicylaldehyde or 2-hydroxy-4-methoxyacetophenone with 2-aminopropanol, respectively. Both complexes were characterized by physico-chemical and spectroscopic methods. Dimeric nature of the Mo(VI) complexes was revealed by IR spectroscopy. Furthermore, MoO2L2(VI) nanoparticles were synthesized by Ultrasonic irradiation.. Elemental analysis, scanning electron microscopy, and FT-IR spectroscopy were used to characterize the nanoparticles. The Schiff base ligands and their complexes have been studied for antibacterial activity against Gram positive and Gram negative bacteria. The results indicated that the Mo(VI) and Cu(II) complexes were effective against all of studied bacteria and its effectiveness was higher for, Escherichia coli.
    Keywords: Antibacterial activities, Molybdenum Schiff base complexes, Nanoparticles, Ultrasonic irradiation
  • Seyedeh Somayeh Taghavi, Alireza Asghari *, Ahmad Tavasoli Pages 129-138
    Graphene nano sheets (GNS) supported cobalt catalyst, is introduced for Fischer-Tropsch synthesis (FTS). The catalyst was prepared using wet impregnation method with cobalt loading of 15.0 wt%. The physico-chemical properties of the catalyst is investigated by TPR, TPD, BET, XRD, TEM and H2 chemisorption methods. The performance of the catalyst was assessed in a fixed bed micro-reactor at 220oC, 18 bars and H2/CO ratio of 2. The results were compared with those of Co/ γ-alumina. Using GNS as cobalt catalyst support decreased the average cobalt particles size from 16 to 9 nm, increased cobalt dispersion from 6 to 21% and improved the catalyst reducibility by a factor of 2.25. The activity of Co/GNS catalyst in FTS enhanced in comparison with that obtained for Co/γ-Al2O3. The products selectivity showed a slight shift to lower molecular weight hydrocarbons. Using GNS as catalyst support increased the catalyst lifetime.
    Keywords: Fischer-Tropsch synthesis, Graphene nano sheets, Al2O3, performance, stability
  • Mirghasem Hosseini *, Esmaeel Ariankhah Pages 147-164
    Ni/RuO2 electrode was fabricated by electrochemical deposition from an acidic RuCl3 solution at room temperature, then annealing at 120oC for 150 min. Morphology characterization revealed a mud-crack structure and electrochemical investigations of Ni/RuO2 and Ni bare substrate indicated more activity of Ni/RuO2 toward hydrogen evolution reaction. Afterward, RuO2-TiO2 (20-80), RuO2-TiO2-IrO2 (20-60-20) and RuO2-TiO2-Ta2O5 (20-60-20) mol. % were constructed by sol gel and thermal decomposition at 450oC on previously prepared Ni/RuO2 substrates. SEM micrographs showed the most roughness for RuO2-TiO2-IrO2 coating. XRD analysis revealed the formation of solid solution structures between RuO2 by IrO2 and Ta2O5. Electrochemical studies, including activity and stability studies also revealed the excellent performance for RuO2-TiO2-IrO2 due to its more surface roughness and also stabilizing effect of IrO2 and RuO2 on each other.
    Keywords: Hydrogen evolution reaction, Mixed metal oxide coatings, Roughness, Accelerated life test, Electrochemical impedance
  • Rahimeh Eshaghi Malekshah, Mehdi Salehi *, Ali Khaleghian Pages 165-170
    Two mononuclear complexes [ZnII(MAA)(phen)(Cl)] (A) and [CuII(TTA)2] (B) (TTA = 4,4,4-Trifluoro-1-(2-furyl)-1,3-butanedione), (MAA = methyl acetoacetate and phen = 1,10-phenanthroline) were synthesized and fully characterized by UV–Vis and FTIR spectroscopy. In this study, the MKN-45 cell line used for MTT assay. Two complexes exhibited lethal effects against MKN-45 cell lines compared to the untreated control. The IC50 is observed about 1 µg/mL for both complexes. Besides, the migration studies revealed that complex (B) is more active than complex (A) against the MKN-45 cancer cell lines. In morphology assay, it was also found that many of the cells showed cytoplasmic shrinkage and loss of normal nuclear architecture.
    Keywords: ?-diketone, l, l0-phenanthroline, Cytotoxicity effect, Migration assay