فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و دوم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و دوم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اکبری صفحه 11
    ابن سینا به معاد روحانی و جسمانی اعتقاد دارد، ولی صرفا به بررسی فلسفی معاد روحانی می پردازد و معاد جسمانی را به دین واگذار می کند. تصویری که او از معاد روحانی به دست می دهد بر فیلسوفان پس از او بسیار اثرگذار بوده است. روش کار او چنین است که ابتدا به ذکر پنج اصل دربار? قوای نفس و رابط? آنها با لذت و الم هر یک می پردازد و آن گاه این پنج اصل را در مورد نفس ناطقه پیاده می کند. علت آن است که بر اساس نفس شناسی او ذات نفس عقل است و حواس ظاهر و باطن به علت تعلق نفس به بدن تحقق دارند و به همین علت بعد از مرگ که بدن وجود ندارد حواس ظاهر و باطن نیز معدوم اند و هر گونه معاد روحانی مربوط به قو? ناطقه خواهد بود. او افراد بشر را با توجه به جنب? نظری و ملکات عملی و همچنین مقصر یا معاند بودن تقسیم می کند و وضعیت هر یک را در زندگی بعدی مورد بررسی قرار می دهد. بخشی از مباحث او نیز به وضعیت عده ای که وی از آنها با تعابیری چون «نفوس بله» و «نفوس ساده» یاد کرده اختصاص دارد. از نظر او عذاب ناشی از جنب? نظری نفس دائمی است، ولی عذاب ناشی از ملکات رذیله دائمی نیست و به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: ملکه، عقل نظری، لذت، قوای نفس، ابن سینا، نفوس بله، _ معاد روحانی، الم
  • جنان ایزدی، احد فرامرز قراملکی، زهراء مصطفوی، احمد بهشتی صفحه 29
    ملاصدرا در تحلیل ایمان به گزارش و تفکیک مفهومی تعریف های گذشتگان می پردازد. از نظر او علم یا تصدیق یقینی مفهومی محوری در ایمان است. او جایگاه مفاهیم دیگری چون اقرار زبانی، احوال، و اعمال را در مفهوم ایمان بررسی می کند و آن ها را به مفهوم علم پیوند می زند. پس از این تلفیق، وی از مفاهیم فلسفی، عرفانی، و قرآنی همچون توحید، حکمت، نور، و عقل یاری می جوید تا فرادیدگاه خود در مسئل? ایمان را به تصویر کشد. طی این مراحل نشان دهند? استفاد? ملاصدرا از روش میان رشته ای با الگوی تلفیقی است.
  • وحید خادم زاده، محمد سعیدی مهر صفحه 45
    برخی از براهین ابطال تسلسل در فلسفه اسلامی، مانند برهان تطبیق یا برهان آحاد و الوف، مبتنی بر مبانی و مقدمات ریاضیاتی اند. تحلیل و استخراج این مقدمات پرده از ماهیت ریاضیاتی این برهان ها برمی دارد و نشان می دهد که در کنار روی کرد فلسفی به این براهین می باید از منظر ریاضیات نیز به آن ها نگریست. با اتخاذ این منظر، روشن می شود که شان این براهین هم سنگ برخی پارادوکس هایی است که در ریاضیات فراروی مفهوم بی نهایت بزرگ مطرح شده اند. با استفاده از نظریه مجموعه های کانتور، پارادوکس های مزبور حل شده و راه برای پذیرش نامتناهی ریاضیاتی هموار گشته است. با توجه به ماهیت ریاضیاتی براهین ابطال تسلسل، بهره گیری از نظری? مجموعه ها نشان می دهد که مبانی و مقدمات ریاضیاتی براهین مزبور قابل خدشه و، در نتیجه، از اثبات امتناع تسلسل ناتوان اند.
    کلیدواژگان: تسلسل، نامتناهی، نظریه مجموعه ها، وجود ریاضی، کانتور
  • سید محمد روضاتی، احمد بهشتی صفحه 69
    با مطالعه در تمام آثار ملاصدرا چهارده برهان برای اثبات اصالت وجود به دست می آید که این نوشتار آن ها را مورد بررسی قرار داده و بدین نتیجه رسیده است که صدرالمتالهین برای اثبات اصالت وجود به مثابه محور هستی شناسی حکمت متعالیه دو رهیافت کلی را به کار گرفته است: 1. اثبات اصالت وجود از راه سلب ویژگی های امر اصیل از ماهیت؛ 2. ابطال اصالت ماهیت از طریق لوازم محال. و در پایان، معلوم می شود که رهیافت نخست و برهان هایی که بر آن مبتنی است وافی به مقصود و قوی تر از رهیافت دیگر و استدلالهای ناشی از آن است.
    کلیدواژگان: برهان، وجود، ماهیت، اصالت، اعتباریت
  • امیر عباس علیزمانی، مرجان نوری صفحه 85
    فرضیه پلورالیسم دینی جان هیک تلاشی است که وی از درون سنت مسیحی برای تبیین رابطه مسیحیت با دیگر ادیان جهان صورت داده است. ادعای اصلی هیک آن است که همه ادیان از ارزش معرفتی یکسانی برخوردارند و همه آن ها در راهنمایی پیروانشان به سمت رستگاری نهایی موفق عمل می کنند. هیک برای تبیین و توجیه ادعای خود ابتدا باید در مقابل ناواقع گروان از واقع گروی گزاره های دینی حمایت، و سپس در مقابل شمول گروان و انحصارگروان از تفسیر پلورالیستی مسئله تنوع ادیان دفاع کند. اما به نظر می رسد که مدل پلورالیسم دینی هیک دچار تعارضات درونی بسیاری است که بیان آن ها هدف اصلی این مقاله است. به این منظور، به بیان سه دسته از انتقادات وارد بر این مدل اشاره خواهد شد: نخست انتقاداتی که به ناکثرت گروانه بودن این مدل اشاره دارند، دوم انتقاداتی که به عدم امکان پذیرش این مدل در سنت مسیحی می پردازند، و سوم انتقاداتی که از ناکارآمدی این مدل در دست یابی به اهداف از پیش مشخص شده پرده برمی دارند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، ناواقع گروی، سنت مسیحی، دعاوی صدق، پلورالیسم دینی، مدل نوکانتی
  • اسدالله فلاحی صفحه 107
    ابن سینا شرطی لزومی با مقدم ممکن و شرطی لزومی با مقدم ممتنع را لزومی به حسب نفس الامر و لزومی به حسب الزام نامیده، و قسم دوم را در واقع و نفس الامر کاذب دانسته است. این حکم شگفت بلکه خلاف شهود است و، از این رو، نزاع های بسیاری در رد و قبول آن درگرفته است. در این مقاله، با گزارش انتقادی نزاع های یادشده، لزومی حقیقی و لفظی را به زبان منطق جدید و به کمک منطق موجهات و منطق ربط تحلیل کرده ایم و نشان داده ایم که به کمک لزومی حقیقی می توان به فهم بهتری از آرای منطق دانان مسلمان رسید و به دفاع از آموزه های منطق سنتی پرداخت. در این ارتباط، سه موضوع مورد مناقشه در منطق سنتی (یعنی عکس مستوی گزار? شرطی، تلازم شرطیات، و مدعای قطب الدین رازی مبنی بر لزوم سازگاری میان مقدم و تالی لزومی صادق) را به کمک لزومی حقیقی شرح داده و از آنها دفاع کرده ایم.
    کلیدواژگان: لزومی حقیقی، لزومی لفظی، منطق ربط، منطق تطبیقی، منطق وجهی
  • قاسم کاکایی، اشکان بحرانی صفحه 129
    سکوت یکی از مهم ترین بن مایه های الاهیات عرفانی، به نحو اعم، و الاهیات سلبی،به نحو اخص، است. سکوت آخرین مرحله کوشش عارف و الهی دان عرفانی در تلاش برای سخن گفتن از خداست. در این مرحله، تمام ترفندها و روش های زبانی عارف رنگ می بازند. در نوشته پیش رو به کارکردهای الاهیاتی سکوت در آثار مولانا می پردازیم. در ابتدا به نقش محوری سکوت در آثار وی اشاره می کنیم. سپس به دلایل اخلاقی روانی و نیز دلایل زبانی معرفتی دعوت به سکوت در آثار این عارف می پردازیم. رابطه معکوس عقل و سخن گفتن، نجات بخشی خاموشی، پرهیز از پریشانی ضمیر و نیل به جمعیت خاطر به مدد خاموشی، مراعات حال مخاطب، رازپوشی، پرهیز از خاصیت تخدیری سخن وری، و پرهیز از کبر از مهم ترین دلایل اخلاقی روانی دعوت به سکوت است و ظرفیت محدود زبان در بیان حقایق، بیان ناپذیری خدا و تلاش برای حفظ وحدت و رهایی از عالم مادی، به طور اعم، و زبان بشری، به طور اخص، از دلایل زبانی معرفتی فراخواندن به خاموشی به شمار می آید. در بخش آخر این مقاله نیز چرایی سخن گفتن به رغم فراخواندن به سکوت را بررسی می کنیم. از مهم ترین دلایل و علل سخن گفتن عارف و الهی دان، به رغم دعوت به سکوت، به مواردی هم چون به سخن در آمدن عارف از جانب خدا، سخن گفتن به واسطه اضطراری درونی، سخن گفتن از سر عشق ورزی به خدا و خلق، جنبه تعلیمی سخن و ارائه قرینه ای بر بیان ناپذیری اشاره می توان کرد.
    کلیدواژگان: سکوت، سخن گفتن از خدا، الاهیات سلبی، مولانا
  • زهراء مصطفوی صفحه 151
    شهید سید مصطفی خمینی از فیلسوفان معاصر است که در مکتب حکمت متعالیه پرورش یافته و، بر اساس آن، آرای نوینی را عرضه کرده است. کتاب فلسفی باقی مانده از او با نام تعلیقات علی الحکمه المتعالیه حاوی نظرات خاص وی است. اما در میان 29 جلد کتاب فقه، اصول، و تفسیر او نیز به طور پراکنده می توان از نظرات اختصاصی اش در زمین? فلسف? اسلامی اطلاع یافت. دیگر کتاب فلسفی او، القواعد الحکمیه، در حمل? ساواک از میان رفته و، به همین دلیل، گاهی مدعاهای فلسفی وی بدون استدلال برجای مانده اند. نگارنده در مقاله ای دیگر به 32 نظری? جدید او در زمین? الاهیات بالمعنی الاعم اشاره کرده و در این نوشته به 17 نظر فلسفی شهید در مباحث الاهیات بالمعنی الاخص می پردازد و آن ها را با آرای گذشتگان مقایسه می کند مباحثی همچون توحید و صفات حق، عوالم هستی که فعل خداوند است، و مباحث مربوط به معاد. اطلاع از این آرا، علاوه بر رشد دادن به فلسف? اسلامی، در تدوین تاریخ جامع فلسف? اسلامی یاری رسان است.
    کلیدواژگان: مصطفی خمینی، حکمت متعالیه، الاهیات بالمعنی الاعم، تاریخ فلسفه
|
  • Page 11
    The aim of this article is to examine Avicenna’s theory of the immortality of human soul. Avicenna believes in immortality of the soul and resurrection of the body but he engages in a philosophical investigation about the former not the latter. According to his view, religion has talked of resurrection of the body in detail. The picture he presented of the immortality of the soul, viz spiritual immortality, was very impressive on Muslim philosophers. In illustrating the situation of the soul after death, first he mentions five principles about the pleasures and pains of the faculties of the soul and then makes use of these principles to explain the pain and pleasure of the intellect. Given that vegetative and animal faculties have embodied realizations and are evolved from the soul’s attachment to the body, they can’t survive the bodily death, so any kind of immortality belongs to intellect. He divides human beings according to the intellectual aspect of their souls and their habits and also according to their being adversary or culpable, and explains their position in the afterlife. He also explains the position of whom that couldn’t reach to intellect (bulh) in their earthy life. According to Avicenna, the punishment of intellectual aspect of the soul is everlasting but the punishment of the behavioral bad habits of the soul is temporary.
  • Page 29
    In his analysis of faith, M?ll?? adr? reports the ideas of his predecessors and categorizes and separates the conceptual elements within their definitions. This central concept is knowledge or certain conviction is the central concept of faith in his view. He investigates the position of other concepts like verbal acknowledgement, states and actions in his analysis of faith and integrates them to the concept of knowledge. After this integration he applies philosophical mystic and Quranic concepts like God's unity, wisdom, light and intellect to draw his meta-perspective of faith. Passing these stages can lead to the conclusion that M?ll?? adr? has used interdisciplinary approach and integrative model.
  • Page 45
    Some arguments against infinite regress in Islamic philosophy such as applied proof or argument of ones and thousands are based on the mathematical foundations and preliminaries. Extraction and analysis of these preliminaries exposes mathematical nature of these arguments and shows that besides philosophical approach to these arguments should also look at them from perspective of mathematics. Adopting this perspective becomes clear that the position of these arguments is similar to some paradoxes that have been raised about concept of “large infinity” in mathematics. Using the Cantor’s set theory, mentioned paradoxes were resolved and way of accepting mathematical infinity was paved. Considering mathematical nature of the arguments against infinite regress, using the set theory shows that mathematical foundations and preliminaries of mentioned arguments can be vulnerable and consequently, they are unable to prove the impossibility of infinite regress
  • Page 69
    This article considers all the M?ll?? adr?’s proofs of primacy of existence (a??lat al-wuj?d) found in all his works‚ and concludes that? adr? has two approaches in his arguments: (1) to prove the primacy of existence through negation of original attributes from quiddity (mahiyyah), (2) to refute the primacy of quiddity through indirect proof. At the end‚ we conclude that the first approach and the arguments based upon it are stronger than the other.
  • Page 85
    John Hick’s pluralism hypothesis is an endeavor from and within Christian tradition to explain the relation of Christianity with other world religions. His basically claim is that all religions epistemologically have the same value and do well in leading their followers to the ultimate salvation. For justifying his claim, Hick has to defend his hypothesis at two levels: first he has to defend the realism of religious statements (against non-realists), and second he has to defend the pluralistic interpretation of religious diversity (against exclusivists and inclusivists). However, it seems that pluralism model has intrinsic oppositions which are addressed in this article in three types of criticism. These criticisms will finally ascertain that Hick's pluralistic model is: (1) not pluralistic, (2) not acceptable in Christian tradition, and (3) not successful in achieving its predetermined goal.
  • Page 107
    Avicenna has divided the conditionals to the real cogent (i.e. with possible antecedent) and the verbal cogent (i.e. with the impossible antecedent). Denying the truth of the latter, he caused controversies among Moslem logicians. At the paper, we report the controversies, analyze the real and verbal cogent conditionals, formalize them in Modern Modal and Relevant Logics, and finally, defend ideas of Moslem logicians. In this regards, three controversial subject matters are explained and Islamic logicians’ positions on them is defended by real cogent conditional. The three are as follows: conversion of conditional, equivalences of conditionals, and Al-R?zi’s claim on the necessity of consistency between antecedent and consequent of true cogent conditional.
  • Page 129
    Silence is one of the most important elements in mystical theology, generally, and in negative theology, particularly. Silence is the last stage to which the mystic or the mystical theologian reaches in talking of God. In this stage, all the linguistic methods of the mystic disappear. In this paper, firstly, we will discuss the central role of the silence in the R?m?’s works. Then we will argue the moral-psychological and linguistic-cognitive reasons which R?m? had for calling to silence. Some of these reasons are saving role of the silence, the oppositional relation between rationality and talking, avoiding mental disturbance, keeping the secrets, observing the capacity of the audience, and the limitations of the language. Finally, we will discuss, from R?m?’s viewpoint, why the mystics talks too much of God despite their calling to silence. In this relation, some reasons, such as a psychological obligation, being made to talk by God, talking by the love of God, and talking as an instructional device, will be mentioned.
  • Page 151
    Martyr Sayyed Mo??af? Khomein? is one of the contemporary philosophers who has grown in transcendent philosophy and has new doctrines in Islamic Philosophy. His only remained book, Commentaries on the Transcendent philosophy, contains his theories. But you can also find his special philosophical theories in his 29 volume books about Fiqh, Assets of Fiqh, and Interpretation. His big philosophical book, Philosophical Rules, has missed so in several times his theories have remained without any reason. The writer has written another paper in 32 innovations in Metaphysics and in this article paid attention on 17 innovations in Theology and compared with past philosophers. The doctrines are about various aspects such as: God and his attributes, worlds of existence, and resurrection. The research helps us in compilation the history of Islamic Philosophy.