فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب برخورداری صفحه 11
    اثر منطقی المهجه در برخی فهرست نگاری ها از آثار منطقی، به ابن سینا نسبت داده شده است. از آن جا که فهم تطور منطق سینوی در گرو شناسایی و بررسی تمامی آثار منطقی وی است مسال? پژوهش حاضر بررسی صحت و اعتبار این انتساب است. در بررسی استناد هر اثر به مولفی، از روش های بررسی دست نویس ها و مستندات تاریخی، بررسی ساختاری، و تحلیل محتوایی می توان بهره جست. در مستندات تاریخی و دست نویس های المهجه مطلب قابل استنادی که موید انتساب یا عدم انتساب اثر به ابن سینا باشد به دست نیامد. بر مبنای تحلیل ساختاری، ساختار اثر متعلق به هیچ یک از سبک های منطق نگاری نیست و حتی در سیر تحولات منطق سینوی با لحاظ این که شیخ الرئیس در منطق نه بخشی آثاری دارد و آغازگر منطق دوبخشی است، جای نمی گیرد. در تحلیل محتوایی علاوه بر وجود کلماتی که در سایر آثار منطقی ابن سینا به چشم نمی خورند و اغلاط منطقی، مواردی متفاوت با آن چه در آثاری که انتساب قطعی به ابن سینا دارند به دست آمد که فرضی? عدم انتساب رساله به شیخ الرئیس را تایید می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، البهجه، المهجه، منطق
  • لیلا پژوهنده صفحه 23
    مقال? حاضر با طرح جایگاه و نسبت سوال و جواب با گفت وگو (دیالوگ) و حدود معنی شناختی آن آغاز می گردد و سرچشمه های اندیشه مولوی را در این خصوص باز می نمایاند. ادامه مقاله، پیشینه و جایگاه سوال و جواب، دیالوگ و دیالکتیک را با نگاهی تطبیقی در حوزه های هستی شناختی و معرفت شناختی در نظر فیلسوفان یونان، اندیشمندان دنیای معاصر و دیدگاه خاص و جهان نگری مولوی به اختصار بیان می دارد و به نقد و بررسی سوال و جواب به شیوه تحلیلی و با سه رویکرد متفاوت: 1. خاستگاه، ماهیت و ضرورت سوال و جواب 2. انگیزه سوال و جواب 3. سنخیت در سوال و جواب به طرح موضوعات و یافته های ذیل از دیدگاه مولوی می پردازد:برشمردن اندیشه به عنوان سرچشمه پرسش و پاسخ؛ اشاره به معانی، سطوح و ترازهای متفاوت در این حوزه؛ بررسی دلایل اعتراض و انکار مولوی بر عقل فلسفی با وجود تاکید بر ضرورت و سودمندی استدلال و چون و چراهای منطقی؛ نشان دادن راه گذر از تنگنای فلسفه؛ نقد گفتگوی راستین با توجه به غایت، غرض و انگیزه پرسشگری و در نهایت، لزوم سنخیت و نسبت در پرسش و پاسخ در مجموعه روابط و حوزه های مختلف.
    کلیدواژگان: اندیشه (عقل)، دیالکتیک، سوال و جواب (پرسش و پاسخ)، گفت وگو (دیالوگ)، مولوی
  • سیده زهرا حسینی، احد فرامرزقراملکی صفحه 47
    در مثنوی معنوی، از خود باختگی انسان زمانی آغاز می گردد که خودآگاهی وی رو به افول نهد؛ زیرا در این اثر انسان به آگاهی تعریف می شود. تصور انسان از خویشتن (خود پنداره) منشا ادراک او از جهان پیرامون، ارزش ها، و رفتار اوست؛ در نتیجه آن گاه که خود پنداره واقعی و مطابق با خویشتن نباشد، ارزش ها، ادراکات، و دلبستگی های او نیز واقعی و اصیل نخواهد بود. رفتارهای بیمارگونه ای چون عجب و خودبینی، شهرت طلبی، و آرزو پردازی های دور و دراز نتیج? یک خود پندار? نادرست اند. به نظر مولانا در این سقوط و مسخ شدگی انسان، یک موقعیت تشویش می تواند لایه های درونی او را بر وی بگشاید و او را متوجه خود واقعی اش گرداند. موقعیتی که مرگ و زندگی در تقابل قرار گیرند و انسان به این تقابل آگاهی یابد. افزون بر این موقعیت ها، مرگ اندیشی یا مواجه? ذهنی با مرگ خویشتن نیز می تواند با ایجاد چنین تشویشی انسان را متوجه خود واقعی و ارزش های اصیل گرداند.
    کلیدواژگان: اصالت، اضطراب، الیناسیون، اندیشه، خودآگاهی، مثنوی، مرگ اندیشی، موقعیت های مرزی
  • اکرم خلیلی، امیرعباس علی زمانی صفحه 67
    مقال? حاضر، در دو بخش به توصیف و بررسی برخی مبانی نظری? عدل الهی پرورش روح هیک اختصاص دارد. در این نوشتار، ضمن بررسی پاسخ جان هیک به مسال? شرور موجود در عالم، خواهیم دید که وی نظری? عدل الهی خود را با اسطوره خواندن اید? گناه اولیه و هبوط آغاز می کند و شرور اخلاقی را نتیج? مختار بودن آدمی و از لوازم وجود فاصل? معرفتی می داند. به نظر وی کسب فضایل و کمالات روحی جز در مواجهه با شرور حاصل نمی گردد. مسال? معاد، برزخ، و حیات های متوالی از عناصر مهمی هستند که هیک برای پیش برد راه حل خویش به آن ها متوسل می شود. اما مبانی کلامی نظری? هیک مستلزم لوازم باطلی است، از جمله این که گزاره های کتاب مقدس هیچ نقشی در تولید ایمان ندارند و تسری دادن کثرت گرایی به مفاهیم دینی، سبب برزو ابهام در فهم بحث مذکور یعنی مسال? شر می باشد. هیک در بحث کثرت گرایی نجات نیز گزینشی عمل کرده و با انتخاب آیات موافق با رستگاری جهانی، از آیات دال بر جاودانگی عذاب چشم پوشیده است.
    کلیدواژگان: پرورش روح، جان هیک، شرور اخلاقی، شرور طبیعی، کثرت گرایی، نظریه عدل الهی، هدف از آفرینش
  • فرح رامین صفحه 85
    یکی از چالش های جدید در برابر برهان نظم، نظریه کوانتوم است. فیزیک کوانتوم که بر پایه عدم قطعیت، احتمال و آمار بنا شده، در تفکرات فلسفی انسان تاثیر به سزایی داشته است. نظم در طبیعت از جمله مفاهیمی است که در پرتو این نظریه با تغییر معنایی شگرفی روبه رو است.
    در فیزیک جدید، امکان رسم خط قاطعی بین عین معلوم و ذهن عالم وجود ندارد و برخی حتی معتقدند «شیئیت» یک ذره کوانتومی در گرو مشاهده ناظر است. با پذیرش اصل عدم قطعیت، تنها می توان برای آینده احتمالات را محاسبه کرد و به نظر می رسد که قوانین ثابتی در جهان اتمی و زیراتمی وجود ندارد.
    در این نوشتار، برداشت های متفاوت از نظریه کوانتوم و تاثیر اصل عدم قطعیت بر برهان نظم مورد ارزیابی قرار گرفته و بر فرض صحت این اصل فیزیکی، از نظریه خداوند به عنوان مهارکننده عدم تعین های کوانتومی دفاع شده است.
    کلیدواژگان: اصل عدم قطعیت، اصل مکملیت، موجبیت، نظریه کوانتوم، نظم کوانتومی
  • مجتبی زروانی، زینب سالاری، ندا خوشقانی صفحه 109
    یکی از مناقشه انگیزترین مباحث تاریخ کلیسا همواره بحث در باب مسیح، ماهیت، و فعل او بوده است. درحالیکه در کلیسای قدیم مباحث مسیحشناسانه عمدتا حول ماهیت الهی بشری مسیح میچرخید، دوران مدرن با انتقادات عقلانی، علمی، و بهویژه تاریخی از آموزه های مسیحی، از جمله شخص مسیح، همراه بود. واکنش بسیاری از متالهان در برابر این انتقادات فراتر دانستن الهیات از هرگونه نقادی علمی و تاریخی بود. اما پاننبرگ از جمله متالهانی است که پاسخگویی به این انتقادات را بر مبنای دفاع مبتنی بر تاریخ از الهیات قرار داد. پانن برگ توجیه کلامی مباحث الهیات تاریخی خود را در گرو فهم صحیح از عیسی مسیح و بهویژه رستاخیز او میداند. ازاینرو مسیحشناسی بخش مهمی از آرای وی را شامل می شود که موید انکشاف و ظهور تاریخی خداوند و مباحث آخرالزمانی است و تنها بهواسط? او درکپذیر است. با وجود دیدگاه جالب توجه پانن برگ در باب مسیح شناسی مبتنی بر فهم تاریخی، دیدگاه های وی انتقاداتی نیز از سوی متفکران به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: الهیات تاریخی، الهیات جدید، پانن برگ، مسیح شناسی
  • طاهره کمالی زاده صفحه 141
    عقل از مسائل بنیادی در فلسف? مشاء است. رویکرد فارابی به عنوان حکیم مسلمان ایرانی با اندیش? شرقی، و اسکندر افرودیسی به عنوان حکیم یونانی و غربی، به آن نیز از مسائل مهمی است که می تواند از وجوه تمایز و افتراق فلسف? مشائی ارسطویی و حکمت اسلامی محسوب شود. این پژوهش بر طبق سنت روش شناسی مطالعات تطبیقی به تحلیل و تطبیق رسال? عقل این دو حکیم می پردازد. بر اساس نظر اسکندر، عقل (در رسال? نفس ارسطو) سه نوع است: عقل هیولانی، عقل بالملکه، و عقل فعال، که مورد اخیر خالق و مدبر عقل هیولانی است. اما این عقل بر طبق نظر فارابی واجد سه مرتبه است: هیولانی، بالفعل، و مستفاد. عقل فعال که نورش را بر جمیع افاضه می کند، عقل فلکی و مفارق است. به نظر می رسد که این تقسیم نخستین بار توسط فارابی ارائه شده است. از سویی دیگر فارابی با توجه به معتقدات اسلامی و تمایلات عرفانی، عقل فعال را با جبرئیل و اتصال به عقل فعال را با نبوت منطبق ساخته و سعی در تحصیل این اتصال را سلوک خاص عقلی و عرفانی دانسته و دوام این اتصال را بعد از فنای بدن با سعادت اخروی مترادف شمرده است.
    کلیدواژگان: ارسطو، اسکندر، عقل، فارابی، فلسفه اسلامی، فلسفه یونانی
  • نرگس نظرنژاد صفحه 165
    مقال? حاضر نقد یکی از قرائت های معرفت شناسی فضیلت است از منظر قرائت دیگر: نقد قرائت پلنتینگا از منظر قرائت زاگزبسکی. زاگزبسکی بر اساس تعریفی که از معرفت ارائه می دهد و نقشی که برای اراده و آگاهی در عمل فضیلت مندانه قائل است و با توجه به یکسان دانستن فضیلت اخلاقی و فضیلت معرفتی، نظری? معرفت پلنتینگا را به چالش می کشد. به اعتقاد زاگزبسکی، نظری? «کارکرد درست» پلنتینگا از وثاقت گروی صریح بهتر است و می توان آن را به گونه ای تفسیر کرد که به نظری? معرفت خود وی شبیه گردد و اطلاق معرفت شناسی فضیلت بر آن پذیرفتنی تر به نظر آید، اما با توجه به پیش فرض های معرفت شناختی پلنتینگا و تصویر ماشین واری که از معرفت ارائه می دهد، نظری? «کارکرد درست» وی، در تحلیل نهایی، به دلیل غفلت از عنصر اراده و آگاهی، نمی تواند نوعی معرفت شناسی فضیلت محسوب گردد.
    کلیدواژگان: پلنتینگا، زاگزبسکی، معرفت شناسی فضیلت، نظریه کارکرد درست
|
  • Zeinab Barkhordari Page 11
    The logical treatise Al-muhja has been attributed to Avicenna in some bibliographies of logical treatises. Since a proper understanding of the development of Avicennian Logic rests on the identification and consideration of the entire corpus of his logical works, the task of the present study is to investigate the validity of ascription of this treatise to Avicenna. In carrying out an analysis of each treatise attributed to its author, viz., the investigation of manuscripts, supporting historical documents, structural analysis, and content-scrutiny, one may derive scholarly benefit. Supporting historical documents and manuscripts of Al-muhja that might indicate whether or not it belongs to Avicenna are unconvincing. In light of the analysis of its structure, this work does not belong to the styles of any established mode of logical studies and what’s more, even after considering the developments of Avicennian Logic – that the Grand Master composed treatises belonging to the category of ‘nine-fold division of logic’ and pioneered the category of ‘bipartite division of logic’ – this work seems to be out of place. In the case of contents-scrutiny, taking into consideration those ‘words’ that are non-existent in his other logical treatises, logical errors, and instances of variances that this work has with the other known works of Avicenna, all ascertain the hypothesis of the nonattribution of Al-muhja to Avicenna.
    Keywords: Avicenna, Logic, Al, muhja, Al, bahja
  • Leila Pazhoohandeh Page 23
    The present article begins with an articulation of the significance and relation of ‘query and response’ with both dialogue and its semantic perimeters and discloses the sourcesof Rumi’s thinking about this issue. After this taking a comparative stance, this article briefly explores the background and the significance of query and response, dialogue and dialectic as they relate to both ontological and epistemological domains in the view of Greek philosophers, contemporary intellectuals and in particular, the worldview of Rumi and then using the analytic method it deals with the criticism and analysis of the method of query and response with three different approaches: 1) origin, essence and necessity of query and response 2) motivation of query and response 3) compatibility and coherence in the course of query and response from the viewpoint of Rumi with the consideration of appended themes and
    Findings
    consideration of thought(or the process of thinking) as a source of queryand response; allusion to meanings with the consideration that its variation exists at different levels; examination of Rumi’s refutations of the ‘theoretical reason’(ratiō) in spite of his emphasis on the necessity and usefulness of reasoning and logical enquiries; demonstration of the difficulty of traversing the philosopher’s way; criticism of the true dialogue as far as its ultimacy is concerned; aims and motivations of the questioner/asker; and in the end, the need for coherence and proportionality in the process of query and response in various domains and for a variety of relations.
    Keywords: Query, Response, Dialogue, Dialectic, Reflection, Rumi
  • Zahra Hosseini, Ahad Faramarz Qharamaleki Page 47
    According to Mathnawi (the mystical Mathnawi), selfalienation (or loss of one’s nerve) sets in as soon as one’s self-consciousness begins to wane as Mathnawi defines a human being with respect to his/her consciousness. The basis of a man’s perception of the immediate world, values and behaviour lies in his self-conception (the way he imagines himself); consequently, if his self-conception is flawed and not in conformity with his real self his values, perceptions, affections will be flawed as well. The morbid behavioural disorders such as egotism, vanity, fameseeking and wishful desires emanate from incorrect selfconception. In Rumi’s account, this fall and metamorphosis of man may be termed as a boundary situation which might unravel the strata of his inner beings and draw his attention to real self. In addition to these situations, meditation upon death or confronting the theme of death in one’s mind too can produce such worrisome image of man so that he comes to realize his real self and the core values therein.
    Keywords: Mathnawi, Self, alienation, Self, consciousness, Death, Boundary situations, Anxiety
  • Akram Khalili, Amir Abbas Alizamani Page 67
    The present study seeks to explain and analyse some of the fundamentals of Hick’s discussion of the problem of evil or theodicy. In this study, while analysing John Hick’s solution to the problem of the existence of evil in the world, we will see that he begins his exposition of the discussion of theodicy by interpreting the notion of primordial fall (and sin) as a myth and opines that moral evils results from the existential requisites of epistemic distance and free will in man. In his opinion, the acquisition of virtues and perfection soul cannot be attained except through confronting evils. In order to workout his solution to theodicy Hick resorts to some of the important elements in his theology, viz. the themes of eschatology, purgatory, and successive lives after death. However, the theological foundation of Hick’s theory implies false consequences stemming from the fact that propositions of the Sacred Book play no role in the generation of faith in God and the manipulation of ‘pluralism’ in religious concepts cause ambiguity to our apprehension of the debate about the problem of evil. In his discussion of ‘pluralism of salvation,’ Hick has selected those verses that are in conformity with the universal vision of salvation of the world while he has ignored those verses that point to the eternal punishment hell.
    Keywords: John Hick, Theodicy, Moral evils, Natural evils, Soulmaking, Pluralism
  • Farah Ramin Page 85
    Quantum theory poses itself to be a challenging counterpart to the Intelligent Design argument. Quantum physics founded upon uncertainty, probability and statistics has exerted great influence since its inception on the philosophical thinking of man. The findings of this theory has helped bring about a dramatic transformation in the notion of ‘order in nature.’ In modern physics, it is hardly possible to draw a line of demarcation between the subject and the object and some believe that ‘thingness’ of a quantum particle is determined by an observer’s specific point of observation (the observer’s bias). And as the Uncertainty Principle states one can only compute probabilities for the future events and thus, it appears that there are no fixed or stable laws in the atomic and the subatomic world. In this research, different notions and interpretations of quantum theory and the effect of Uncertainty Principle on the Intelligent Design argument are evaluated and assuming the soundness of this principle of physics, the theory of God has been defended in which God is posited as the Ultimate Determinator of all the quantum indeterminacy.
    Keywords: Quantum theory, Uncertainty principle, Determinism, Quantum regularities, Complementarity principle
  • Mojtaba Zurvani, Zeinab Salari, Neda Khoshaghani Page 109
    One of the most controversial issues in the history of church has been the debate about the ‘true nature’ of Christ and His function in Christianity. While the position of orthodox Christianity regarding Christology revolves mainly around the divine-human nature (known as the two natures) of Christ, modern Christian theology with its scientific orientation approaches the traditional doctrines of Christ in a critical manner and often underscores the historicity of Christ’s personality. The response of the bulk of orthodox theologians in the face of all these criticisms have been to label ‘theology’ as being above and beyond all scientific and historical criticisms. However, Pannenberg is one of the contemporary theologians who has responded to these criticisms by a recourse to the method of historicism to solve theological matters. Pannenberg claims that his interpretation of traditional theology through a historical reading of it is justified since it leads to a proper understanding of Jesus Christ and His resurrection. Thus, Christology finds a central place in his corpus that endorses vision and historical manifestation of God as Christ and discusses various apocalyptic issues comprehensible only through the manifestation of Christ. In spite of Pannenberg’s interesting views as found in Christology which is based on a historical understanding of Christ, they were criticised by others.
    Keywords: Christology, Pannenberg, Modern Theology, Orthodox Theology
  • Tahereh Kamalizadeh Page 141
    Intellect is a fundamental topic of concern in the Peripatetic philosophy. A comparison of Al-Farabi’s approach to ‘intellect’ (an Iranian Muslim philosopher with an Oriental background) with that of Alexander of Aphrodisias’ (a Greek philosopher with an Occidental background) may reveal the contrasting features of Aristotelian Peripatetic philosophy and the Islamic philosophy. Basing itself on the methodology of comparative philosophy, this study carries out analysis and comparison of A Treatise on the Intellect of both Al-Farabi and Alexander Aphrodisias. According to Alexander Aphrodisias, intellect (in Aristotle’s On the Soul) is of three kinds: intellectus materialis, intellectus habitus, and intellectus agens and intellectus agens is the regulator of intellectus materialis. But according to Al-Farabi this intellect (intellectus agens) comprises three ranks: intellectus materialis, intellect in act and intellectus adeptus and it is the intellectus agens which radiates its light upon the cosmos containing world-souls and immaterial intellects. It seems that this classification of intellect was formulated for the first time by Al-Farabi. On the other hand, leaning on his Islamic beliefs and mystical inclinations Al-Farabi has identified intellectus agens (Active Intellect) with Gabriel and thus, made ‘union with Active Intellect’ acceptable in the view of Revelation and reckoned the effort and endeavour for this union with Active Intellect to be a spiritual-intellectual journey and considered the subsistence of this union after the extinction of body synonymous with eternal beatitude.
    Keywords: Intellect, Aristotle, Alexander of Aphrodisias, Al, Farabi, Greek philosophy, Islamic philosophy
  • Narges Nazarnejad Page 165
    The present essay is a critical study of Zagzebski’s reading and criticism of Plantinga’s virtue-epistemology. Zagzebski, on the account of her definition of knowledge and the role that she assigns to ‘volition’ and ‘awareness’ in virtuous acts, along with her acceptance of the uniformity of moral and epistemic virtue, challenges Plantinga’s theory of Knowledge. Zagzebski believes that although Plantinga’s theory of Proper Function is better than Straight Reliabilism and that it is possible to interpret it in a way that is analogous to her own theory of Knowledge and even the fact that its calling virtueepistemology seems appropriate, yet taking into account Plantinga’s epistemological presuppositions and his mechanistic picture of the theory of Knowledge, his theory of Proper Function owing to its disregard for the elements of volition and awareness, in the final analysis, cannot be considered as a type of virtue-epistemology.
    Keywords: Theory of proper function, Virtue, epistemology, Alvin Plantinga, Linda Zagzebski