فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبعلی آبسالان صفحه 1
    در قرن نوزدهم با پیدایش مکتب های ادبی در فرانسه و توجه به آثار ادبی و عرفانی مشرق زمین، کار نویسندگان و مترجمان رسائل و نوشته های ابن سینا آغاز شد. آن ها ابن سینا را ابن سینای ارسطویی که ناقل میراث ارسطویی و نوافلاطونی به غرب بود می شناختند.
    فرانسویان این پرسش را مطرح کردند که چرا ابن سینای ارسطویی به نگرش های عرفانی پرداخته است. آن ها با طرح این مسئله که آیا می توان بین این دو جریان فکری وحدتی ایجاد کرد یا نه، در آثارشان به سه گونه نظریه مبادرت ورزیدند. گروهی تلاش کردند تا پیوندی بین آثار عرفانی او با نگرش ها و نوشته های فلسفی بیابند و گروهی از محققان درباره شخصیت و آثار عرفانی او تردیدی نکردند و با صراحت گفتند که ابن سینا در آثارش از مراحل سیر و سلوک عارفانه و مکاشفاتی ذکر می کند که قالبی رمزگونه و استعاری دارد که نشان از تجربه شخصی و عملی اش می باشد، و گروه سوم او را فیلسوفی ارسطویی معرفی کردند که صرفا ناقل سخنان صوفیان و عارفان بوده است. ما در این مقاله توصیف و تحلیل این سه دیدگاه خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عرفان، آثار فرانسویان
  • سعید انواری، عباس انواری صفحه 23
    «تخلخل» و «تکاثف» دو اصطلاح در علم طبیعیات هستند که در معانی متعددی به کار رفته اند. در این مقاله معانی مختلف این دو اصطلاح، اعم از حقیقی، غیرحقیقی، و مجازی، و تفاوت آن ها با نمو و ذبول، سمن و هزال، ورم و نیز زیادت و نقصان مصنوعی بیان شده و به شرح انواع مختلف آن ها از قبیل: طبیعی و قسری، ذاتی و عرضی، جسمانی و روحانی پرداخته شده است. سپس با بیان دلایل فلاسفه مشاء و ارائه آزمایش های تجربی در اثبات تخلخل و تکاثف حقیقی، به نقد و بررسی این دلایل از منظر دانش فیزیک پرداخته و نشان داده شده است که گرچه به برخی از این دلایل ایراداتی وارد است، در مجموع می توان از تخلخل و تکاثف حقیقی دفاع کرد و سخن مخالفان این نوع از تخلخل و تکاثف، همچون شیخ اشراق، صحیح به شمار نمی آید.
    کلیدواژگان: تخلخل، تکاثف، انبساط، انقباض، طبیعیات، فیزیک، فلسفه اسلامی
  • عبدالحسین خسروپناه، مهدی عاشوری صفحه 55
    تفکیک «تصور» و «تصدیق» از تمایزهای اصلی است که متقدمین در منطق و متاخرین در معرفت-شناسی از آن بهره برده اند، هر دو گروه مقسم این دو را «علم حصولی» می دانند، این تقسیم در «معرفت شناسی نوصدرایی» برای اقسام معرفت به کار رفته است، اما نمی توان «تصدیق» را در اصطلاح معرفت شناسی بنا بر تعریف فلسفه اسلامی «علم حصولی» دانست. این تحقیق با مرور ادبیات فیلسوفان مسلمان به ویژه نوصدراییان، مدعی است که تفکیک تصور و تصدیق هستی شناختی، و «علم حصولی» به عنوان مقسم «هستی علمی» است. اما استعمال «تصدیق» در منطق و معرفت شناسی مساوق با «قضیه» می-باشد، نه یک «هستی علمی» که در عین بساطت خارجی در تحلیل عقلی دو مفهوم «حکایت» و «حکم» از آن انتزاع می شود. «تصدیق» در منطق به معنای «اذعان به صدق قضیه» و در معرفت-شناسی به معنای «معرفت به تحقق یا عدم تحقق یک امر» است. پیشنهاد می شود برای امور متناظر با «تصور» و «تصدیق» در معرفت شناسی از «معرفت تصوری» و «معرفت تصدیقی» استفاده شود.
    کلیدواژگان: تصور، معرفت تصوری، تصدیق، معرفت تصدیقی، معرفت شناسی نوصدرایی
  • محمود زراعت پیشه، احد فرامرز قراملکی صفحه 79
    ارسطو، علی رغم این که «کلی جواهر» را جوهر دانسته است، علم را عرض می داند. این امر این پرسش را رقم زده است که «کلی جوهر» چگونه می تواند در عین جوهر بودن، عرض باشد؟ ابن سینا در پاسخ، موضوع گزاره مورد نزاع را از «صورت ذهنی جوهر» به «ماهیت جوهر» تغییر داده است، تا صدق آن را در قالب حمل شایع صناعی بالذات تضمین نماید. ملاصدرا با توجه به این تغییر و نقد ابن سینا، راه چاره را در طرح حمل اولی ذاتی دانسته است. با بررسی راهکار ابن سینا و ملاصدرا می توان به خوبی ضرورت طرح تمایز «حملین» به وسیله ملاصدرا را دریافت. همچنین می توان به خوبی پی برد که راه حل های ایشان علی رغم ادعای قوام صفری یکسان نیست. و نیز نمی توان آن گونه که فلاحی می گوید راهکار ملاصدرا مبنی بر تمایز حملین را ناکارآمد دانست، اگرچه این راهکار تنها پاسخگوی بخشی از معضل پدیدآمده است.
    کلیدواژگان: جوهر اول، جوهر ثانی، کلی جوهر، حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی
  • اسدالله فلاحی صفحه 93
    افضل الدین خونجی، برای نخستین بار در تاریخ منطق، در میان گزاره های حقیقیه و خارجیه، گزاره های همیشه صادق و گزاره های همیشه کاذب را یافته است. این گزاره ها پیش از این در منطق مرتبه اول صورت بندی شده و مورد بررسی قرار گرفته اند و نشان داده شده است که صدق همیشگی این گزاره ها نیازمند پیش فرض «وجود فرضی معدومات» است. در این مقاله، این گزاره ها را در منطق مرتبه دوم بررسی کرده و نشان داده ایم که در این منطق، نیازی به پیش فرض یادشده نیست و گزاره های همیشه صادق خونجی بدون هر گونه پیش فرضی در منطق مرتبه دوم به عنوان قضیه اثبات پذیرند. اما تحلیل این گزاره ها در منطق مرتبه دوم نیز کاستی های خود را دارد. برای نمونه، صورت بندی موجبه جزئیه در گزاره های خارجیه الطرفین بسیاری از گزاره های کاذب را صادق می سازد. این نشان می دهد که تحلیل این گزاره ها، چه در منطق مرتبه اول و چه در منطق مرتبه دوم، کاستی هایی دارد و نیازمند زدودن است.
    کلیدواژگان: قضیه حقیقیه، قضیه خارجیه، منطق قدیم، منطق جدید، منطق مرتبه اول، منطق مرتبه دوم
  • حامد قدیری، داود حسینی صفحه 113
    یکی از صورت بندی های مربوط به برهان وجودی آنسلم، متعلق به اوپنهایمر و زالتا است که در مقاله ای مشترک، بر اساس منطق آزاد و مفهوم تصورپذیری، تقریری از این برهان ارائه داده اند. این صورت بندی بر دو مقدمه مبتنی است. نوشته حاضر، پس از ارائه گزارشی از تقریر اوپنهایمر و زالتا، به تحلیل یکی از مقدمات پرداخته و با گسترش مدل معنایی زالتا، استدلالی برای پشتیبانی از آن ارائه می دهد که بر دو مقدمه دیگر استوار خواهد بود. ادعا این است که این صورت بندی با متن آنسلم هماهنگی بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: برهان وجودی آنسلم، زالتا، اوپنهایمر، منطق آزاد، تصورپذیری
  • نادیا مفتونی صفحه 133
    مساله خیال نزد دانشمندان مسلمان از ثمرات معرفتی در مسائل متنوعی چون هستی شناسی، وحی و نبوت، مفهوم سازی و کارکردهای هنر برخوردار است و در نظام فلسفی شیخ اشراق نیز در رابطه ای تلازمی با سایر مسائل ایفای نقش می کند. شاخص ترین مبانی سهروردی در پردازش نظریه خیال قاعده ابصار است که شیخ اشراق آن را در مواضع متعدد بسط داده و براساس آن خیال را به مثابه اشراق نفس تبیین کرده است. صرف نظر از دلیل شهودی، استدلال عمده شیخ بر خیال اشراقی، ابطال قوای متعدد ادراکی است که براساس آن مرتبه ای در عالم وجود را به مثل معلقه اختصاص می دهد. وی در مساله ادراک حسی و خیالی سنخیت را منتفی می داند.
    کلیدواژگان: ابصار، خیال، مثل معلقه، قوه، مرایا، سهروردی
|
  • Mohebbali Absalan Page 1
    In the nineteenth century, with the rise of the literary schools in France and giving heed to oriental literacy and mystical works, the commentators and translators of Ibn Sina began to work on his treatises. Since they knew Ibn Sina as an Aristotelian philosopher, the following question was raised: Why has Aristotelian Ibn Sina given heed to mystical attitudes? In response to the question whether or not there is any unity between the two mentioned tendencies, the French researchers have three views: Some have attempted to find a sort of relationship between Ibn Sina's philosophical writings and his mystical works. Others have not questioned his mystical character and his spiritual works and have clearly pointed out that his intuitions and mystical words has a sort of metaphorical and mysterious theme showing his mystical experiences. The rest have introduced him as an Aristotelian philosopher who has only quoted the words of Sufis and mystics. Our goal in this paper is to critically analyze these three perspectives.
    Keywords: Ibn Sina (Avicenna), Mysticism, French works
  • Saeed Anvari, Abbas Anvari Page 23
    Condensation (contraction) and rarefaction (expansion) are two terms in natural philosophy (physics) used in several different meanings. In this article the meanings of the two terms and their real and artificial kinds areintroduced and their differences with some terms such as growth, tumor, and, also, their opposite ones are expressed. We have also evaluated the philosophical and experimental arguments offered by Islamic Peripatetic philosophers for the real condensation and rarefaction from the perspective of modern science. Finally we have shown that although there are some criticisms against their arguments, the Islamic Peripatetic philosophers have been realistic in describing these terms, and the opponents’ words such as Suhrawardi’s are not correct.
    Keywords: Condensation, Rarefaction, Expansion, Contraction, Natural philosophy, Physics, Islamic philosophy
  • Abd Al Hosein Khosropanah, Mahdi Ashoori Page 55
    Differentiation of the two terms imagination and judgment is a main distinction in Islamic logic and Neo-Sadraean epistemology. Both disciplines believe that the divider of the two is "acquired knowledge". But, the concept of “judgment”, in epistemology, is not the same as the concept of "acquired knowledge" in Islamic philosophy. Differentiation of imagination and judgment is an ontological one, and Islamic philosophers consider acquired knowledge as an "epistemic being". In logic and epistemology "Judgment" is the same as "proposition", and is not an “epistemic being". “Judgment" is the origin of the two concepts: "representation" and "assertion". In logic, "Judgment" is "asserting the truth of a proposition", and in epistemology, it is the knowledge of realization or non- realization of something.
    Keywords: Imagination (tasawur), Imaginational knowledge (marifat tasawuri), Judgment (tasdigh), Judgemental knowledge (marefat, e tasdiqi), Neo, Sadraean epistemology
  • Mahmud Zeraatpishe, Ahad Faramarz Qharamaleki Page 79
    Although Aristotle has considered the “universal substance” as a substance, he introduced knowledge as an accident. The question then arises as to whether a “universal substance”, whereas it is a substance, can be an accident. Answering the question, Ibn Sina has changed the subject of the dispute from “mental substance” to “quiddity of substance”, so that he could guarantee its truth in the form of an “essential artificial common predication” (haml shaye sana’i be-al-dhdhat). Considering this change and criticizing Ibn Sina, Mulla Sadra has posed “essential primary predication” (haml awwali dhdhati) as a solution. By considering these two solutions, the necessity of posing essential primary predication by Sadra can be understood. It also can be well realized that their solutions, despite Qawam Safari’s claim, are not the same, and Sadra’s solution cannot be seen as inefficient, as Fallahi says, although it can only solves some part of the problem.
    Keywords: Primary subsistence, Secondary subsistence, Universal substance, Essential primary predication, Artificial common predication
  • Asadollah Fallahi Page 93
    For the first time in the history of logic, Afzal al-Din al- Khunaji has found tautologies and contradictories among the verity and actuality propositions. These have been formalized and investigated in First-Order Logic and it has been shown that their perpetual truth requires the assumption of ‘the presupposed existence of nonexistence.’ In this paper, I investigate the tautologies in Second-Order Logic and show that there is no need to the aforementioned assumption, and they can be proved as theorems without any assumption in Second-Order Logic. But, the analysis of these tautologies in Second-Order Logic has its shortcomings; for example, the formalization of actuality I-propositions in many cases is contradictory. This shows that the analysis of the tautologies, whether in First- or Second-Order Logic, has shortcomings, which need to be removed.
    Keywords: Verity proposition, Actuality proposition, Ancient Logic, Modern Logic, First, Order Logic, Second, Order Logic
  • Hamed Ghadiri, Davood Hosseini Page 113
    Oppenheimer and Zalta, in a co-Authored paper, argue that the Anselm’s ontological argument can be formalized based on free logic and the concept of conceivability. According to their version, there are only two premises in Anselm’s argument. We will argue that one can extend their formalization by introducing an argument for one of the two premises based on Anselm’s text. We will also show that our formulation is in more accordance with Anselm’s text.
    Keywords: Anselm's Ontological Argument, Zalta, Oppenheimer, Free Logic, Conceivability
  • Nadia Maftouni Page 133
    The problem of “imagination”, as raised by Muslim philosophers, has several epistemic consequences in subjects as diverse as ontology, prophecy, conceptualization and the functions of art. In Illuminationist Philosophy of Suhrawardi, moreover, bears the topic of imagination a correlation to other subjects. Of the foundations of Suhrawardi's processing of the theory of imagination, the most prominent is the principle of vision, which he has developed in some positions, and based on which he has considered imagination as the illumination of the soul. Apart from intuitive proofs, Suhrawardi's major argument for illumationist imagination is the refutation of manifold cognitive faculties. It is based on this refutation that he devotes an echelon of the universe to suspended archetypes (incorporeal forms). He rejects the affinity between sensual and imaginative perception.
    Keywords: Vision, Imagination, Archetypes, Suhravardi