فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیاوش اسدی*، رضا اکبریان صفحه 1
    این مقاله در تلاش است تا به این مساله پاسخ گوید که شیء فی نفسه، پدیدار، و ارتباط میان این دو در فلسفه کانت و علامه طباطبایی چگونه تبیین می شوند و دیدگاه علامه طباطبایی چگونه می تواند چالش های موجود در فلسفه کانت را پاسخ دهد؟ در این تحقیق مشخص می شود که کانت با اقرار به نوعی ارتباط ضروری میان ذات معقول و پدیدار، پذیرش وجود ذوات معقول را امری اجتناب ناپذیر می داند اما بیان می کند که ذات معقول یا نومن به دلیل این که هرگز به تجربه در نمی آید همواره ناشناخته خواهد ماند. از سوی دیگر علامه بر این مطلب تاکید می کند که آن چه در ذهن ظهور می یابد (ماهیت)، انکشاف و نمودی از واقعیت (وجود) است. به این ترتیب، برخلاف دیدگاه کانت، میان پدیدار و شیء فی نفسه پیوند معناداری برقرار می شود و چالش های موجود در فلسفه کانت به صورتی پذیرفتنی پاسخ داده می شود.
    کلیدواژگان: شیء فی نفسه، پدیدار، وجود، ماهیت، کانت، علامه طباطبایی
  • رضا اکبری صفحه 21
    توجه ملاصدرا به حکم فلسفی ابن سینا درباره نحوه ادراک وحدت و کثرت و به کارگیری اصولی همچون اصالت وجود، وحدت وجود، اشتداد وجود، مساوقت صفات کمالی و وجود سبب شده است که ملاصدرا در عرصه زیبایی به اصولی همچون اصالت زیبایی، وحدت زیبایی، و اشتداد زیبایی، اگرچه بدون نام بردن صریح از آن ها، پای بند گردد. سنخ شناسی ملاصدرا از انسان ها و توجه به رابطه سنخیت میان علت و معلول این اجازه را به ما می دهد که از چهار سنخ هنرآفرینی سخن بگوییم و دیدگاه نانوشته ملاصدرا را بازسازی کنیم. هنر واقعی صرفا هنر الهی است و در کنار آن هنرنماهای شهوی، غضبی، و شیطانی قرار دارد. در گرفتار آمدن انسان در هنرنماهای شهوی، غضبی، و شیطانی نقش اصلی بر عهده وساوس شیطانی به منزله عامل بیرونی، و قوه واهمه به منزله عامل درونی است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، زیبایی، هنر الهی، هنرنمای شیطانی، هنرنمای غضبی، هنرنمای شهوی
  • وحید خادم زاده*، محمد سعیدی مهر صفحه 41
    حکما با توسل به شرایط سه گانه «فعلیت اجزاء»، «اجتماع در وجود» و «ترتب حقیقی»، کوشیده اند تا وجود نامتناهی در مجموع هایی همانند سلسله اعداد، حوادث زمانی و نفوس مفارق را توجیه کنند و آن ها را از گزند برهان های ابطال تسلسل مصون دارند.
    در این مقاله نشان داده می شود که توسل به شرایط مذکور برای خروج سلسله اعداد، حوادث زمانی، و نفوس مفارق از دایره نامتناهی بالفعل با موفقیت همراه نبوده است. تلازم عدد با کثرت در شرط اول، فقدان معنای مناسب برای اصطلاح «معیت» در شرط دوم، و لحاظ محدودیت های ذهن انسانی در توجیه شرط سوم سبب می گردد که کارآیی این شروط با چالشی جدی روبه رو گردد.
    کلیدواژگان: نامتناهی، تسلسل، فعلیت، معیت، ترتب
  • عین الله خادمی * صفحه 61
    مساله اصلی این پژوهش تحلیل چیستی سعادت از دیدگاه مسکویه، و روش تحقیق آن توصیفی تحلیلی است. مسکویه سعادت را به عنوان خیر و کمال در قیاس با صاحب اش تعریف می کند. بر این اساس یک وابستگی و پیوستگی میان خیر و کمال و سعادت برقرار می کند. او برای خیر دو تعریف ارائه می دهد و آن را به اقسام مختلفی مثل خیرات شریف، ممدوح، مطلق و غیرمطلق، عام و... تقسیم می کند. از تامل در برخی از این اقسام این پیوستگی بهتر ظاهر می شود. او همچنین برای سعادت چهار ویژگی معرفی می کند: 1. غیرموقت بودن، 2. اکتسابی بودن، 3. مختص عقلا بودن، 4. عدم درک کنه سعادت اخروی در دنیا؛ و سعادت را به اقسام مختلفی چون سعادت در بدن و خارج از بدن، و اقسام پنج گانه تقسیم می کند.
    کلیدواژگان: سعادت، خیر، کمال، مسکویه
  • مهدی عظیمی * صفحه 83
    در کتاب های منطق اسلامی دوره معاصر، «نقض موضوع» را قاعده ای برشمرده اند که بر پایه آن می توان از یک گزاره کلی صادق، گزاره صادق دیگری را به دست آورد که موضوع اش نقیض موضوع گزاره نخستین باشد و کم و کیف اش نیز دگرگون شده باشد. بنابراین، با کاربست این قاعده بر موجبی کلی مانند «هر الف ب است» سالبی جزئی همچون «برخی از نه الف ب نیست» به دست می آید. در این جستار، اما، نمایان خواهد شد که همواره چنین نیست، بل که گاه نتیجه نیز مانند مقدمه، موجبی کلی مثل «هر نه الف ب است» از آب درمی آید؛ و آن هنگامی است که موضوع گزاره اصلی اخص مطلق از محمول، و محمول برابر با عام ترین مفهوم کلی باشد. بدین سان آشکار خواهد شد که قاعده نقض موضوع کلیت ندارد و تخصیص بردار است.
    کلیدواژگان: نقض موضوع، نقض الموضوع، تخصیص، عام ترین مفهوم کلی
  • قاسم کاکایی*، حسن رهبر صفحه 101
    یکی از مباحث مهم در معرفت شناسی معاصر سخن از منابع معرفت است. معرفت شناسان پنج منبع معرفت را بر می شمرند: ادراک حسی، عقل، درون نگری، گواهی، و حافظه. نویسندگان در این مقاله سه منبع معرفت، یعنی درون نگری، گواهی، و حافظه را با محوریت آرای صدرا و دکارت به صورت مقایسه و تحلیل مورد بحث و بررسی قرار داده اند. دکارت و صدرا درون نگری، گواهی، و حافظه را از جمله منابع معرفت می دانند و معتقدند انسان از این راه ها می تواند معرفت کسب کند. آن ها معلومات حاصل از درون نگری را یقینی تلقی می کنند. همچنین هر دو از گواهی به منزله انتقال دهنده، و از حافظه به مثابه نگه دارنده معرفت یاد می کنند.
    کلیدواژگان: منابع معرفت، درون نگری، گواهی، حافظه، صدرا، دکارت
  • طوبی کرمانی*، فاطمه سلگی صفحه 123
    ادغام حیات منزلی انسان در هویت فردی و اجتماعی او از ویژگی های دوران جدید است که از نتایج آن سنجش حقوق خانواده با سنجه های حقوق مدنی است؛ در حالی که حکمای مسلمان جایگاهی ممتاز برای خانواده در نظر گرفته و برای اداره آن، اصول منحصر به خانواده و غیر از اصول حاکم بر زندگی فردی و اجتماعی انسان، لحاظ کرده اند. به کار بستن مدبرانه این اصول شرط حکمت و اقتضای تکامل فردی و تعادل و توازن اجتماعی است. به نظر می رسد که درک صحیح جایگاه خانواده خصوصا در هیات تالیفی آن و شناسایی و پرداختن به حقوق و تکالیف مربوط به این مهم، بسیار اساسی تر از پرداختن به افراد و اعضای خانواده، مستقل از این هیات تالیفی است. این مقاله به تحلیل جایگاه این بعد مهم حیات انسان با تاکید بیشتری بر آرای ابن سینا نظر می کند.
    کلیدواژگان: حکمت عملی، حیات سه وجهی، حیات منزلی، ابن سینا، تدبیر منزل
  • عباس یزدانی* صفحه 143
    وجود انواع شرور در جهان هستی همواره دستمایه ملحدین برای نقد عقلانیت خداباوری بوده است. در میان پاسخ های مختلفی که از سوی خداباوران به مساله شر داده شده است، نظریه عدل الاهی غایت شناسانه سوئین برن، فیلسوف دین معاصر انگلیسی، از اهمیت خاصی برخوردار است. وی در این نظریه عدل الاهی ادعا دارد که نظریه اش نه تنها می تواند به اشکال شر اخلاقی پاسخ دهد، بلکه اشکال شر طبیعی را نیز می تواند از میان بردارد. در این نوشتار، در ابتدا با استناد به آثار مختلف سوئین برن، نظریه وی تحت عنوان «نظریه عدل الاهی غایت شناسانه در مورد مساله شر و استدلالات مربوطه» تقریر و تحلیل خواهد شد، سپس در بوته نقد قرار خواهد گرفت و نشان داده خواهد شد که نظریه عدل الاهی غایت شناسانه وی با اشکالات متعددی روبه رو است.
    کلیدواژگان: خداوند، شر، سوئین برن، نظریه عدل الاهی غایت شناسانه
|
  • Siavash Asadi*, Reza Akbarian Page 1
    This paper intends to find an answer to the problematic description of the “thing in itself”, “phenomena” and the relation between the two in Kant and Allameh Tabatabaei’s philosophy and to consider how Allameh can solve the existing challenges in Kant’s philosophy. This research shows that since Kant accepts some necessary relation between “intelligible essences” and phenomena, he considers the existence of intelligible essences as a certain fact. In spite of accepting the intelligible essences, he believes noumena remain always unknown, because they cannot be known by experience. On the other hand, Allameh argues that the appearances in mind (quiddity) are representations of the reality of the things (existence). Therefore he makes a meaningful relation between ‘the thing in itself’ and the phenomena; similarly, the related challenges in Kant’s philosophy can be answered through Allameh’s philosophy.
    Keywords: thing in itself, phenomena, quiddity, existence, Kant, Allameh Tabatabaei
  • Reza Akbari Page 21
    Because of using principles such as principality، unity، gradation of existence and concomitance between existence and unity، along with an exhaustive understanding of Ibn Sina''s philosophical principle about our knowledge of unity and multiplicity، Mulla Sadra believed new philosophical-aesthetical principles such as principality، unity and gradation of beauty، though he didn''t use these terms explicitly. We can reconstruct implicit Mulla Sadra''s theory on art by considering his view on typology of human beings، cognation of cause and effect، and the fact that creating art is a kind of causality. Therefore، we have four kinds of art: theocentric، passionate، indignational and satanic. The real art is the theocentric one and the other three are pseudo. Satanic whispering، as an exterior cause، and estimation faculty، as an interior one، play the main role in keeping human beings occupied with passionate، indignational and satanic pseudo arts.
    Keywords: Mull Sadra, beauty, theocentric art, satanic pseudo art, indignational pseudo art, passionate pseudo art, intellect, imagination
  • Vahid Khademzade*, Mohammad Saeidi Mehr Page 41
    Some philosophers have tried to justify the existence of infinity in collections such as chains of numbers، temporal contingent and abstract souls by three conditions: actuality، coming together and succession and protected mentioned collections against arguments of absurdity of the infinite regress. In this paper، we show that appealing to mentioned conditions to exit chains of numbers، temporal contingent and abstract souls from circle of actual infinity is not successful. Inseparability of numbers and multiplicity in the first condition، lack of appropriate meaning of the term «coming together» in the second one and consideration of limitations of human minds in justification of the third condition cause these conditions to encounter serious challenges.
    Keywords: infinity, regress, actuality, coming together, succession
  • Ainollah Khademi * Page 61
    Our problem in this article is Ibn Miskawayh’s analysis of the nature of happiness، and its methodology is descriptive- analytic. Ibn Miskawayh considers happiness as “good” and “perfection” with respect to their holders; so، he establishes some inseparability between happiness، and good and perfection. Ibn Miskawayh has two definitions for the concept of good. He divides this conception into some kinds، namely honorable، praised، absolute، non-absolute، general and so on. Meanwhile، he believes that happiness has four charachteristics: non-temporal، acquisitive، dedicated to the wise، the incomprehensibility of its eternal kind before death. Ibn Miskawayh divides happiness into different kinds such as happiness in body، happiness out of body and so on.
    Keywords: happiness, good, perfection, Ibn Miskawayh
  • Mahdi Azimi * Page 83
    In contemporary texts of Islamic logic، the “subject-obversion” has been introduced as a rule on basis of which one can replace the subject term of a categorical proposition with its complement and change both quality and quantity of the proposition. Thus from an A-proposition such as “all A is B”، one can infer “Some not-A is not B”. Well، let’s take that A is included by B but not vice versa، and B is most extensive universal such as “existent” or “thing”. In this case “all A is B” produces the contradictory of our favorite conclusion، i. e. “all not-A is B”. Therefore، the so-called subject-obversion rule، at least in A-proposition، is not logically valid.
    Keywords: subject, obversion, most extensive universal, Islamic Logic
  • Ghasem Kakaie*, Hassan Rahbar Page 101
    “Sources of knowledge” is one of the significant topics in contemporary epistemology. Epistemologists accept five sources of knowledge: perception، reason، introspection، testimony، and memory. This paper compares introspection، testimony and memory in Mulla Sadra and Descartes’ philosophical systems. The two philosophers accept introspection، testimony and memory as the sources of knowledge. Both consider the knowledge derived from introspection as certain. They consider testimony as Transferor and memory as maintainer.
    Keywords: sources of knowledge, introspection, testimony, Memory, Mulla Sadra, Descartes
  • Touba Kermani*, Fateme Solgi Page 123
    A characteristic of modern-time is incorporation of man family life in his individual and social identity، one of the consequences of which is evaluation of family rights with criteria provided in the Civil Code. While Islamic philosophers believe that family has an eminent position، and، to manage it، these philosophers suggest principles which are exclusively applied to family and are different from those governing man individual and social life، applying these principles in a tactful manner is a wise condition required by individual perfection and social equilibrium. It seems that a true understanding of the position of family in its combined-form and recognizing its rights and responsibilities are more important than addressing the members of family independent of this combined-form. This article addresses the role of this important aspect of man life with greater emphasis on Avicenna''s ideas.
    Keywords: practical wisdom, three, dimensional life, family life, Avicenna, home management
  • Abbas Yazdani* Page 143
    The existence of different kinds of evil in the world has always been taken to criticize the rationality of theism by atheists. The Swinburne’s teleological theodicy is a significant response to the problem of evil among theists’ different answers. In his theodicy، Swinburne contends that his theodicy may answer the problem of moral evil besides answering the problem of natural evil. The purpose of this paper is، first، to explain the Swinburne’s teleological theodicy and analyze it according to his works and، second، assess his teleological theodicy. It will be shown that his theodicy is confronted with the various criticisms.
    Keywords: God, evil, Richard Swinburne, teleological theodicy