فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا (میترا) پورسینا صفحات 161-181
    مسئله بسیار مهم تاثیرات معرفتی گناه که امروزه در حوزه معرفت شناسی معاصر مجال طرح یافته است می تواند از جنبه های گوناگون بررسی شود. یکی از این جنبه ها مربوط به تاثیرات واقعی گناه در عامل کسب معرفت، و دیگری مربوط به ارتباطی است که انسان با خداوند به منزله افاضه کننده معرفت دارد. در این مقاله جنبه نخست را به روش تحلیلی، آن هم از دید غزالی، دنبال می کنیم. این تاثیر هم تاثیری بنیادین در غایت و کارکرد عقل است و هم تاثیر در فرآیند و فرآورده کسب معرفت. ما در این جا تنها به تاثیر گناه در غایت و کارکرد عقل، در سه حیث تاثیر در غایت وجودی عقل، تاثیر در چگونگی روی کردن عقل به حقایق، و تاثیر در احساس و اراده ناظر به درک و دریافت حقیقت می پردازیم. تاثیر گناه در فرآیند معرفت و فرآورده آن محل بحث این مقاله نخواهد بود.
    کلیدواژگان: عقل، غایت، غزالی، کارکرد، گناه
  • سید محمد علی حجتی، محمد مهدی خسروانی صفحات 183-202
    سنجشگرانه اندیشی (تفکر نقادانه)، عنوان شیوه ای از اندیشیدن، و نیز دانشی است که محصول دغدغه های دیوئی در زمینه فلسفه آموزش و پرورش است؛ دانشی که، به ادعای برخی در مسیر تبدیل شدن به یک «رشته» است. با این حال، دیدگاه های صاحبنظران درباره چیستی سنجشگرانه اندیشی متفاوت است. در این مقاله، با تحلیل و نقد دیدگاه های برخی از صاحبنظران شناخته شده تر سنجشگرانه اندیشی نشان داده ایم که آن ها عموما این انگاشته را می پذیرند که سنجشگرانه اندیشی به عنوان یک دانش «عام» امکان پذیر است. در پایان، با قول به این که رویکرد کسانی که در تعریف سنجشگرانه اندیشی بر فرآیند تمرکز می کنند پذیرفتنی تر است و نیز اینکه تفاوت دیدگاه ها غالبا از جنس «تضاد» نیست، نتیجه گرفته ایم که دیدگاه ریچارد پل جامع ترین دیدگاه است. نتیجه ضمنی (اما شاید مهم تر) مقاله این است که سنجشگرانه اندیشی صرفا مقوله ای آموزش شناختی نیست و بررسی چیستی آن نیازمند تحقیق فلسفی است.
    کلیدواژگان: آموزش شناسی، تفکر خلاقانه، تفکر نقادانه، جان دیوئی، سنجشگرانه اندیشی، فلسفه آموزش و پرورش، منطق
  • حسین حیدری صفحات 203-224
    دیرپای ترین آموزه مورد اختلاف ادیان بزرگ، ماجرای تشبیه و تنزیه، یا انسان پنداری و تعالی خداوند، در موضوعاتی از این قبیل است: که آیا قدرت، علم و اراده او نیز همانند آدمیان دگرگونی می پذیرد یا خیر. این مقاله نشان می دهد که مولانا بر خلاف جبرگرایان اشعری، و تا حدودی همسو با شیعه امامیه و مرجئه، براساس اعتقاد به کرم بی منتهای حق تعالی، معتقد است که دست کرم و جود خداوند در هیچ آنی بسته نیست، بلکه با اندک بهانه ای، رحمت جدید او شامل کائنات می گردد. این ویژگی خداوند او را قادرتر نشان می دهد. در نگاه مولوی، با نپذیرفتن تغییر اراده و مشیت خداوند (باور به بدا) دعا کردن کوششی بیهوده است. وی حتی روز قیامت را نیز عرصه تغییر اراده حق و تغییر سرنوشت آدمیان می شمارد و آن جهان را نیز شهری پربازار و کسب می خواند. نتیجه عملی چنین باوری، امید پیوسته و دعای مدام است.
    کلیدواژگان: توحید، جلال الدین محمد مولوی، بدا، کلام شیعه، کرم خداوند
  • عین الله خادمی صفحات 225-251
    مسئله اصلی این پژوهش این است که از منظر غزالی ملاک های اصلی سعادت عظمی چیست؟ روش تحقیق آن توصیفی تحلیلی است. غزالی در مکتوبات مختلف خویش ملاک های متعددی برای وصول به سعادت عظمی و تحقق آن بیان می کند که عبارت اند از: معرفت الهی، تقرب به خدا، لقای الهی، نظر به وجه الهی در آخرت، داشتن بیشترین حب به خدا در آخرت، تفکیک سعادت عظمی از حیث نظری و عملی. او برای تحقق عامل پنجم (داشتن بیشترین حب به خدا در آخرت) دو روش پیشنهاد می کند. روش اول، قطع علاقه به دنیا و اخراج حب غیر خدا در قلب؛ و روش دوم، افزایش معرفت به خدا می باشد. همچنین او بر این باور است که سعادت عظمی از حیث نظری، کشف جلال و عظمت الهی، و از حیث عملی، اتصاف قلب به عقاید و اخلاق محمود است. نگارنده بر این باور است که ملاک های ارائه شده از سوی غزالی مانعهالجمع نیستند، بلکه امکان جمع آن ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: سعادت عظمی، تقرب به خدا، لقای الهی، نظری، عملی، غزالی
  • زهرا خزاعی صفحات 253-271
    معرفت شناسی فضیلت به مجموعه ای از رویکردهای اخیر به معرفت شناسی اطلاق می شود که برخلاف معرفت شناسی تحلیلی، به جای تمرکز بر ارزیابی باور بر ارزیابی معرفتی ویژگی های صاحب باور تمرکز دارد. این مقاله در صدد است تا ماهیت معرفت شناسی فضیلت را تبیین کرده و مهم ترین رویکردهای آن را توضیح دهد. تبیین فضیلت معرفتی به عنوان قوای شناختی قابل اعتماد و ویژگی های منشی، دو رویکرد اعتمادگرایی و مسئولیت گرایی را در معرفت شناسی فضیلت شکل داده است. به دلیل این که ارائه تبیین صحیح از ماهیت این نوع معرفت شناسی در گرو فهم ماهیت فضیلت معرفتی است، این مهم بیش از بقیه عناصر معرفتی مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله در ابتدا به خاستگاه معرفت شناسی فضیلت می پردازد و در پایان ضمن اشاره به نقدهای وارد بر این نوع معرفت شناسی از جمله دوگانگی تبیین فضیلت معرفتی، فهم ماهیت معرفت شناسی فضیلت و کارآمد بودن آن را در گرو ارائه تعریفی جامع تر، منعطف تر و منطقی تر از فضیلت معرفتی می داند.
    کلیدواژگان: اعتمادگرایی، فضیلت معرفتی، معرفت شناسی تحلیلی، معرفت شناسی فضیلت، مسئولیت گرایی
  • حسین رشیدزاده، احد فرامرزقراملکی صفحات 273-290
    مسئله سازگاری یا ناسازگاری دیدگاه منطق دانان مسلمان در خصوص مهجوریت دلالت التزام و قاعده اصولی حجیت منطوق و مفهوم در صورت دخول دلالت التزام در منطوق یا مفهوم، ره آورد دو دانش منطق و اصول را به چالش می کشاند. در این مقاله، با مقایسه ره آورد این دو علم، و بر پایه جداسازی دو مسئله حجیت صغروی و حجیت کبروی می توان اثبات کرد که (1) حجیت صغروی منطوق و مفهوم موافق التزامی و حجیت صغروی مفهوم مخالف، بر اساس قول به حجیت آن، با مهجوریت دلالت التزام ناسازگار نیست، زیرا دیدگاه منطقیان در اصل دلالت لفظ بر معنای التزامی و دیدگاه اصولیان در حجیت منطوق و مفهوم موافق سازگارند؛ (2) حجیت کبروی منطوق و مفهوم موافق التزامی، به معنای احتجاج بر مدلول التزامی قضیه، با مهجوریت دلالت التزامی ناسازگار است؛ (3) حجیت کبروی مفهوم مخالف، به سبب عقلی بودن دلالت، و حجیت کبروی مفهوم موافق به سبب وجود قرینه بر تعیین لوازم، از قاعده مهجوریت دلالت التزام بیرون است.
    کلیدواژگان: حجیت، دلالت التزام، مفهوم، منطوق، مهجوریت
  • سید محمد روضاتی صفحات 291-307
    نظام هستی شناسی حکمت متعالیه و همه نوآوری های صدرالمتالهین بر نظریه اصالت وجود و اعتباریت ماهیت مبتنی است، و صحت و اعتبار نظریه مزبور در گرو درستی و اتقان برهان های ملاصدرا برای اثبات اصالت وجود و اعتباریت ماهیت، و نیز صحت پاسخ های وی به اشکال ها و شبهه های مربوط است. نوشتار حاضر با رویکرد تحلیلی پاسخ های صدرالمتالهین به اشکال ها و شبهه های شیخ اشراق در باب اصالت وجود را مورد بررسی قرار داده، و بدین نتیجه می رسد که پاسخ های ملاصدرا تکرار مدعای اصالت وجود است.
    کلیدواژگان: اصالت، اعتباریت، شیخ اشراق، صدرالمتالهین، ماهیت، موجود، وجود
  • علی قربانی سینی، فتحعلی اکبری صفحات 309-323
    ابن رشد و ابن رشدیان متهم به «حقیقت دوگانه» شده اند؛ یعنی معتقدند که یک مسئله می تواند در دین حقیقت باشد در حالی که نقیض آن در فلسفه صادق است. در بخش اول مقاله تاریخ و معنای این نظریه از دیدگاه کلیسا بررسی شده، در بخش دوم به رای ابن رشد در باب چگونگی بقای نفس در دو دسته از آثار فلسفی و کلامی اش پرداخته ایم، و در بخش سوم با ارزیابی نظر ابن رشد در این دو دسته آثارش این نتیجه به دست آمده که رای ابن رشد در باب عقل هیولانی و بقای مشترک و کلی آن پس از مرگ (وحدت عقل) با رای او در باب بقای نفوس فردی در آثار کلامی متناقض نیست، زیرا وی در مورد نفس قائل به اشتراک لفظی است. لذا نمی توان او را معتقد به حقیقت دوگانه دانست بلکه او به وحدت حقیقت باور دارد. بنابراین ابن رشد را دوحقیقتی خواندن نشان از عدم درک آرای وی دارد.
    کلیدواژگان: حقیقت، حقیقت دوگانه، عقل هیولانی، نفس، وحدت عقل
|
  • Zahra (Mitra) Poursina Pages 161-181
    This paper intends to find an answer to the problematic description of the difference between Mulla Sadra and Allameh Tabatabaei’s views on the ontological explanation of “predication” and also، tries to find the origin of this difference. Since subject and predicate are different degrees of one existence in Mulla Sadra’s philosophical structure، the reality of predication is the union of two things with one existence; moreover، the sufficient condition for a valid predication is a kind of causal relation between subject and predicate. But in Allameh’s philosophical structure، the in-itself existence of the subject differs with the predicate’s one; so، they are not unitary existence. But the “existence for something-else” of predicate is united in “existence foritself” of subject and makes a relationship between them through copulative existence.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, copulative existence, existence by itself, Mulla Sadra, predication
  • Seyyed Mohammad Ali Hodjati, Mohammad Mehdi Khosravani Pages 183-202
    Some logicians as Avicenna، Khaja Nasir al-Din Tusi، and Dabiran Katebi believe that denotation (dilala) is dependent on volition (irada)، and as long as there is no volition، there is no denotation. Some others like Qutb al-Din Razi completely reject this idea and maintain that denotation merely depends on “knowledge of designation” (al-ilm bi al-wad’). Some of Methodologicians of jurisprudence have presented a new interpretation of Avicenna and Khaja Nasir al-Din Tusi’s views. This article tires to check these views and shows that Qutb al-Din Razi’s view is right.
    Keywords: Avicenna, denotation, Khaja Nasir al Din Tusi, volition
  • Hossein Heidari Pages 203-224
    Tashbih and Tanzih (Immanence & transcendence of God) are the most enduring discrepancy in great religions، in this respect the following issues are raised: His power، knowledge، and free-will may alter like that of man. With a glance on some holy religious texts man-like God is found to be subject to change. This paper indicates that contrary to Ashʿarite determinism، Molawī believes in the limitless generosity of the Lord which may perpetually be applied for creatures. According to Molawī، this characteristic of God don’t is an indicative of His power rather than His disability. Molawī argues that rejecting the alteration in the divine will (means Bada'') makes praying a useless activity. he regards resurrection as an arena of alteration in the divine will and human destiny and entitles the other world as a trade city. This sort of belief results in continuous and limitless hope and prayer.
    Keywords: Monotheism, Jalāl al Dīn Muhammad Rumi (Molawī), Beda (alteration the will of God), Theology of Shiism, Grace of God
  • Ainolah Khademi Pages 225-251
    In this research، my problem is what the major criteria of Supreme Bliss in al-Ghazali''s Thought are. The methodology in this investigation is analytic-descriptive. In his works، al-Ghazali offers different criteria، such as knowing God، Proximity to Him، meeting Him، to love Him and so on. To actualize the last one، al-Ghazali suggests two
    Methods
    one: interruption of concern with mundane world and abandoning any love but love to Him، and the other is to increase the knowledge of God. He، also، believes that the supreme bliss، theoretically speaking، is to discover Divine Glory and، practically، to have good beliefs and morals. I think that، al-Ghazali’s criteria are not exclusive، but they are compatible.
    Keywords: Ethics, Morality, Supreme bliss, al, Ghazali
  • Zahra Khazaei Pages 253-271
    Virtue epistemology is a class of recent approaches to epistemology that، in contrast with analytic epistemology، focuses on epistemic evaluation of persons’ properties، rather than properties of beliefs. This paper seeks to explain the nature of virtue epistemology as well as its main approaches. Explaining the nature of epistemic virtue as a reliable belief-forming faculty and the character traits led to two approaches in virtue epistemology: reliabilism and responsibilism. Since the nature of virtue epistemology is better understood according to the nature of epistemic virtue، this element will be focused more than the others. This paper first addresses the origin of virtue epistemology and، finally، after referring to some critiques، including divergent accounts of epistemic virtue، insists that understanding the nature، importance and complication of virtue epistemology requires a more comprehensive، flexible and reasonable definition of epistemic virtue.
    Keywords: Virtue epistemology, Analytic epistemology, Epistemic virtue, Reliabilism, Responsibilism
  • Hossein Rashidzadeh, Ahad Faramarz Qaramaleki Pages 273-290
    Comparing the Islamic logic and jurisprudential principles، and based on the separation between minor and major authorities (hujjiyyat sughrawi wa kubrawi)، it can be proved that (1) minor authority of suitable verbal text per nexum (al-mantuq al-muwafiq al-iltizami)، minor authority of suitable concept per nexum (al-mafhum al-muwafiq al-iltizami)، and minor authority of contrary concept (al-mafhum al-mukhalif)، if authoritative are not incompatible with obsolescence of the indication per nexum (mahjuriyyat dilalat al-iltizam). (2) Major authority of suitable concept per nexum (al-mafhum al-muwafiq al-iltizami) and major authority of contrary concept (al-mafhum al-mukhalif)، in the sense of argumentation for per nexum significant of the premise، is incompatible with obsolescence of the indication per nexum. (3) Major authority of contrary concept، because of rationality of significance، and major authority of suitable concept، due to existence of circumstantial evidence over prerequisites'' instantiation، are out of obsolescence of the indication per nexum.
    Keywords: authoritativeness, indication per nexum, concept, verbal text
  • Seyyed Mohammad Rozati Pages 291-307
    The Mulla Sadra’s ontological system and all his innovations in this field is based on the theory of the “primacy of existence” and “non-primacy of quiddity”. The accuracy and validity of this theory depends on the soundness of his arguments for primacy of existence and his responses to the criticism and related doubts. Through an analytic approach، this article addresses Sadra’s responses to the Shaikh al-Ishraq’s criticism on this issue. The article shows that Mulla Sadra’s responses to Shaikh al-Ishraq’s criticism are not successful.
    Keywords: Existence, Quiddity, Primacy, Non, primacy, Shaikh al Ishraq, Mulla sadra
  • Ali Ghorbani Sini, Fath Ali Akbari Pages 309-323
    Averroists are accused of believing the «Double Truth» theory، based on which a proposition might be true in religion، and، at the same time، its contradict is philosophically true. In this article، at first، the history and significance of this theory is investigated، second، the Averroes'' view about the post-mortem existence of the soul is studied، and، third، through investigating his views، in his philosophical and theological works، we show that his points of view on material intellect and its being common and single for all human beings in the afterlife (unity of Intellect) in his Philosophical works do not contradict his views on post- mortem existence of individual souls in his Theological works.
    Keywords: Truth, Double truth, Material intellect, Soul, Unity of intellect