فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیاوش اسدی، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر، لطف الله نبوی صفحات 1-17
    این مقاله در چارچوب نظریه دلالت غیرمستقیم به تفاوت های «وجود» و «موجود» می پردازد و در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا گزاره «وجود موجود است» گزاره ای تحلیلی است. در این بررسی مشخص می شود که در سطح واژگان، هیچ یک از دو واژه «وجود» و «موجود» شامل مفهومی زائد نسبت به دیگری نیست. همچنین زمانی که مدلول اسمی «وجود» مد نظر است، مدلولات دو واژه «وجود» و «موجود» با یکدیگر این همان هستند. اما معانی این دو واژه، یعنی طریقه اظهار مدلولات یا روش دست یابی به آن ها با یکدیگر متفاوت است و به این دلیل نمی توان گزاره «وجود موجود است» را گزاره ای تحلیلی دانست. اما اگر منظور از «وجود» وجود واجب باشد، معانی آن ها نیز عین یکدیگر خواهند بود و گزاره مورد نظر تحلیلی است. به علاوه، مشخص می شود که معنی «موجود» در ساختار فلسفی ملاصدرا متفاوت با معنی آن در ساختار فلسفی علامه طباطبایی است.
    کلیدواژگان: دلالت غیرمستقیم، علامه طباطبایی، ملاصدرا، موجود، وجود
  • سعید انواری، فائزه کلباسی صفحات 19-34
    در این مقاله با به کارگیری روش تحلیل زبانی در بررسی آرای فلسفی ملاصدرا، نشان داده شده است که الگوی زبانی واحدی را می توان بر تمامی نظریات فلسفی وی منطبق کرد. بدین منظور بر اساس دو نظریه زبانی در مورد ساختار معنایی لفظ مشتق، نشان داده شده است که هنگامی که وی نظام فلسفی خویش را بیان می کند، نظریات فلسفی وی با الگوی زبانی بساطت معنایی مشتق انطباق دارد و هنگامی که بر مبنای قوم به دفاع از نظریات خویش می پردازد، از الگوی زبانی ترکب معنایی مشتق استفاده می کند. الگوی زبانی ارائه شده در این مقاله، بر آرای فلسفی ملاصدرا در مباحث زیر تطبیق داده شده اند: پاسخ به اشکال اعتباری بودن وجود، موضوع حرکت، اتحاد عاقل و معقول. همچنین نشان داده شده است که اگر نخست نظریه زبانی بساطت مشتق را بپذیریم و سپس به سراغ مباحث فلسفی برویم، در پذیرش نظریات فلسفی ملاصدرا نیازمند دلیل نخواهیم بود. همچنین برای مخالفت با نظریات فلسفی ملاصدرا حتما باید به نظریه ترکب معنایی مشتق قائل باشیم.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، بساطت، ترکب، فلسفه تحلیل زبانی، مشتق، ملاصدرا
  • غلامرضا بنان، قاسم کاکایی صفحات 35-50
    از بعد از ملاصدرا تا کنون تفاسیر متعددی از اصالت وجود و اعتباریت ماهیت صورت گرفته که می توان این تفاسیر را به سه دسته تفکیک کرد: الف) تفسیر عرفی، ب) تفسیر فلسفی، ج) تفسیر عرفانی. نگارنده بر این باور است که تفاسیر فلسفی و عرفانی تفاسیری صحیح از اصالت وجودند ولی تفسیر عرفی تفسیری ناصحیح از اصالت وجود است که ناشی از نگاهی غیردقیق به مقوله هستی است. در این مقاله با مراجعه به آثار متعدد ملاصدرا تفسیر عرفی از سه جهت مورد بررسی و نقد قرار گرفته است: الف) تعاریف و اصطلاحات ب) معنا و مفاد ج) بیان لوازم باطل این تفسیر.
    کلیدواژگان: اصالت، اعتباریت، ماهیت، ملاصدرا، وجود
  • فردین جمشیدی مهر، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 51-68
    نحوه نگرش به آثار ملاصدرا می تواند در استنباط آرای دقیق وی مهم و تاثیرگذار باشد. در این راستا دو گونه رویکرد قابل تصور است؛ اول آن که نظرات صدرا را همان تصریحات وی، که اکنون در همه جا شایع و رایج است و به عنوان نظرات صدرالدین شیرازی شناخته می شود، دانست. رویکرد دوم می تواند چنین باشد که با توجه به تصریحات ملاصدرا و شواهد و قرائن گوناگون، استنباط نظرات نهایی وی، صرفا با مطالعه آثارش حاصل نمی شود بلکه نیاز مبرم به اجتهاد فلسفی وجود دارد. در این مقاله ضمن تایید نظر دوم، از سه طریق اثبات می شود که نظرات صدرا جز با توجه تام به مبانی اساسی وی به دست نمی آیند. سه طریق مذکور عبارت اند از تصریحات صدرالدین، شرایط حاکم بر زمانه وی و نیاز جدی به نظام فلسفی هماهنگ و سازگار.
    کلیدواژگان: استنباط، نظام فلسفی، نظرات رایج، نظرات نهایی
  • عبدالله صلواتی، شهناز شایان فر صفحات 69-82
    ادعای این جستار آن است که معنای زندگی در فلسفه ملاصدرا مولفه ای مشکک و متنوع است نه متواطی، و تنوع یادشده برآمده از نگاه انسان شناسانه ملاصدرا است؛ نگاهی که بیان می دارد: انسان، نه نوع واحد متواطی، که نوع مشکک یا جنس مشتمل بر انواع متباین است. از این رو، مسئله محوری در مقاله حاضر بررسی تاثیر طرح تفاوت تفاضلی و تباینی انسان ها در تنوع و تکثر معنای زندگی است. نگارندگان با روش تحلیل محتوا درصدد خوانش مبانی یادشده در فلسفه ملاصدرا برآمده اند. از دستاوردهای جستار حاضر می توان به این مطالب اشاره کرد: عرضه سه تبیین از تفاوت تفاضلی و تباینی انسان ها در قالب ظهور متفاوت اسمایی خدا؛ تجرد سه گانه (تجرد ناقص، تام و اتم) و بیان این مطلب که در فلسفه صدرایی، معانی متنوع زندگی در درون انواع انسانی، و بی معنایی و پوچ گرایی در مرز انواع انسانی رخ می دهد.
    کلیدواژگان: پوچ گرایی، معنای زندگی، ملاصدرا
  • مهدی عظیمی صفحات 83-98
    ملاصدرا در عبارتی از اسفار می گوید که قضا صورت هایی علمی است که (1) لازم ذات واجب الوجود، (2) نامجعول، (3) بیرون از عالم، (4) عاری از امکان واقعی، (5) قدیم بالذات، و (6) باقی به بقای خداوندند. علامه طباطبایی در نهای هالحکمه بر آن است که «لازم» در (1) نمی تواند به معنای «بیرون از ذات» باشد وگرنه (1) با (2) تا (6) در تناقض خواهد افتاد. افزون بر این، اگر آن صورت های علمی بیرون از ذات خدا باشند، آن گاه اگر معلوم حضوری او باشند نظریه مثل، و اگر معلوم حصولی او باشند نظریه صور مرتسمه صادق خواهد بود؛ درحالی که ملاصدرا هر دو را کاذب می داند. پس این صورت های علمی عین ذات واجب الوجودند و قضا نزد صدرا همان علم ذاتی خدا به تفاصیل خلقت است. به رای ما، اما، هم این مدعا ناروا است و هم آن دلایل نارسا. زیرا در فلسفه صدرا صورت های علمی یادشده با عقول مجرد این همانی دارند و عقول مجرد به هر شش صفت یادشده موصوف اند بی آن که تناقضی پدید آید. هم چنین ملاصدرا، برخلاف ادعای عجیب علامه، وجود مثل را به عنوان محل قضای الهی می پذیرد.
    کلیدواژگان: سرنوشت، صدرا، طباطبایی، عالم، قضا، مثل
  • محمد مهدی کمالی، رضا اکبریان صفحات 99-120
    با طرح نظریه ادراکات اعتباری از سوی علامه طباطبایی، بسیاری از علوم بشری از جمله علم اخلاق و گزاره های، آن تحت این نوع از ادراکات طبقه بندی شده و به تبع آن به لحاظ معرفت شناسی ماهیت و احکامی متفاوت با ادراکات حقیقی پیدا خواهند کرد. در این مقاله با کاوش در آثار علامه طباطبایی در خصوص ماهیت ادراکات اعتباری، مهم ترین ویژگی های این ادراکات استقرا شده و پیرو آن لوازم و خصوصیات گزاره های اخلاقی به ویژه از حیث معرفت شناسی بررسی شده است؛ ویژگی هایی همچون عدم واقع نمایی این گزاره ها، معیار در صحت و سقم آن ها، پیوند این گزاره ها با احساسات و پیامد آن، عدم رابطه تولیدی با علوم حقیقی، عدم اتصافشان به اموری همچون بداهت و ضرورت، گستره نفوذ و حوزه کاربرد آن ها و دیگر خصوصیاتی که عدم توجه به آن ها باعث مغالطه و خلط احکام این گزاره ها با احکام ادراکات حقیقی می شود.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، علامه طباطبایی، گزاره های اخلاقی، معرفت شناسی
  • محمدحسین وفاییان، زینب برخورداری صفحات 121-135
    بحث دلالت های ثلاث از مباحثی است که به تبع تحول در جایگاه مباحث الفاظ در منطق سینوی پدیدار شد. ابن سینا برای نخستین بار اعتنای بیشتری به مباحث الفاظ نموده و از جمله مباحثی که وی بدان می پردازد، دلالت های سه گانه الفاظ (تطابقی، تضمنی، و التزامی) است. در این میان دلالت التزامی بیش از دو دلالت دیگر مورد توجه منطق دانان بوده است. این دلالت از آن جهت که بر معنایی خارج از معنای موضوع له دلالت می کند، مشابه برخی از دلالت های مجازی بوده و همین مشابهت باعث خلط در تفکیک این دو حیطه از هم می گردد. در این پژوهش، تفاوت حیطه استعمال (دلالت تصوری و تصدیقی)، عدم احتیاج به تلازم بین بالمعنی الاخص بین معنای مجاز و حقیقی و عدم استلزام معنای مجاز نسبت به حقیقی، به عنوان سه وجه تمایز دلالت التزامی و تضمنی از مجاز، به شیوه ای تحلیلی توصیفی تبیین گردیده است که به وسیله آن ها، مصادیق دلالت های سه گانه و مجاز در لفظ، به صورت کاملا آشکار قابل تفکیک و شناسایی باشند.
    کلیدواژگان: استعمال لفظ، حقیقت و مجاز، دلالت های تطابقی و تضمنی و التزامی، دلالت لفظی، معنای موضوع له
|
  • Siavash Asadi, Reza Akbarian, Mohammad Saeidi Mehr, Lotfollah Nabavi Pages 1-17
    This paper addresses the differences between the two terms، “existence” and “existent”، in the framework of “indirect reference theory” and tries to answer whether or not the proposition “Existence is existent” is an analytical one. The research shows that on the vocabulary level، none of the two has any additional presentation to the other. Also، when by “existence” we mean “nominal existence”، their two referents are the same. But، on the sense level، i. e.، the mode of presentation or grasping the referent، “existence” and “existent” are different، and، so، the proposition “Existence is existent” cannot not be an analytical one. But، when “existence” refers to “the necessary existence”، the senses are the same، and the proposition is an analytic one. Moreover، we also show that the “existent” sense in Mulla Sadra’s philosophical system is different from the Tabatabaei’s one.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, Existence, Existent, Indirect reference theory, Mulla Sadra
  • Saeed Anvari, Faezeh Kalbasi Pages 19-34
    The present paper، through the linguistic analysis of Mulla Sadra''s philosophical views، has shown that a single linguistic model can be applied to the analysis of all his philosophical views. To this end، based on two linguistic theories regarding the semantic structure of derivation، it is illustrated that Mulla Sadra’s philosophical views conform to the linguistic model of semantic simplicity of derivation when he expresses his philosophical system، and it conforms to the linguistic model of semantic complexity of derivation when he defends his theories based on dominant majority views. We have applied the linguistic model proposed in this study to some Mulla Sadra’s philosophical views، namely، answering the problem of the contingency of existence، the subject of motion، and the unity of intelligent and intelligible (ittihad al-aqil wa al-ma''qoul). It is also argued that if we presume the linguistic model of semantic simplicity of derivation، we need no reason to approve the philosophical theories of Mulla Sadra. But، to object his philosophical theories، we should presume the linguistic model of semantic complexity of derivation.
    Keywords: Complexity, Derivation, Mulla Sadra, Simplicity, The linguistic analysis structure
  • Gholamreza Banan, Ghasem Kakaie Pages 35-50
    Since Molla Sadra’s era، various exegeses have been made of the principality of existence (isalat al-wujoud) and non-principality of quiddity which can be placed in three distinct groups: 1) common-sense exegeses، 2) philosophical exegeses، and 3) mystical exegeses. Common-sense exegesis is the one derived from a common sense viewpoint of the universe، which presupposes the quiddities external. Philosophical exegesis is due to a rational and exact viewpoint of the quiddity. In this view، quiddity is considered something that is derived from the limitation of the existence of the entities. Finally، mystical exegesis is one derived from the direct knowledge of the entities and in which quiddity is simply some mental appearance. The article shows that philosophical and mystical exegeses are correct exegeses of principality، whereas common-sense exegesis is an incorrect one that is the result of an inexact view of the quiddity.
    Keywords: Existence, Mulla Sadra, Principality of existence, Quiddity
  • Fardin Jamshidi Mehr, Sayed Mortaza Hosseini Shahroudi Pages 51-68
    The kind of attitude to Mulla Sadra’s works is important in deducing his views accurately. Here، there are two types of attitudes. First، the real Sadra’s views are what we understand literally from his assertions. The second is that the deduction of his final ideas needs some philosophical independent judgment (Ijtihad) in addition to what is understood literally from his assertions and other various evidences. In this paper، the second attitude is defended، and we show that the real Mulla Sadra’s views cannot be understood، but through understanding the conditions governing his lifetime in addition to confirming the consistency of his philosophical system.
    Keywords: Mulla Sadra, Mulla Sadra's final views, Mulla Sadra's philosophical system
  • Abdollah Salavati, Shahnaz Shayanfar Pages 69-82
    The paper claims that the meaning of life in the philosophy of Mulla Sadra is equivocal (moshakik) and diverse not univocal (motawati). This diversity has its root in Mulla Sadra’s anthropological view، which states that man is not a single univocal species، but is an equivocal one or a genus including disparate species. The central issue in this paper is to study the influence of gradual and oppositional difference of human being on the diversity of meaning of life in Mulla sadra’s philosophy. The results are: supplying three explanations for gradual and oppositional differences of human being in the framework of different nominal manifestation of God and the trilogical immateriality of the human’s soul. The other result is showing that the diversity of meanings of life occurs in the interior of the species of man، and nihilism occurs at the border of it.
    Keywords: Anthropology, Meaning of life, Mulla Sadra, Nihilism
  • Mahdi Azimi Pages 83-98
    According to Mulla Sadra in his famous work، al-Asfar، God’s pre-knowledge is a set of epistemic forms which are (1) inseparable from His essence، (2) uncreated، (3) beyond the universe، (4) devoid of real possibility، (5) eternal per se، and (6) extant by His extance. Tabatabayi in Nihayat al-Hilmah believes that the term، “inseparable”، in (1) does not mean “out of essence”; otherwise، (1) would contradict (2) - (6). Furthermore، if the epistemic forms were out of God’s essence، then if they were known by presence، the theory of Ideas would be true، and if they were known by acquisition، the theory of “depicted Forms” would be true، while both of them are rejected by Mulla Sadra. Tabatabayi، therefore، says that these epistemic forms are identical with God’s essence، and that pre-knowledge in Mulla Sadra’s view is the same as God’s essential knowledge of the details of creature. In my opinion، but، this claim and its arguments، both، are incorrect، because the mentioned epistemic forms، in Mulla Sadra’s philosophy، are identical with abstract intellects which have all six properties without any contradiction. Again، Mulla Sadra، in contrary to Tabatabayi’s strange claim، believes in the existence of Ideas as thesauruses of divine pre-knowledge.
    Keywords: Allameh Tabatabayi, Destiny, Ideas, Mulla Sadra, Pre, knowledge, Universe
  • Mohammad Mahdi Kamali, Reza Akbarian Pages 99-120
    Allamah Tabatabaei classifies the sciences based on his theory، “idrakat I’tibari” (Conventional Perceptions). According to this theory، the nature of the two perceptions، actual and conventional، are completely different. Based on this theory، Ethics is a conventional science; so، ethical propositions are described by the characteristics of conventional perception. In this essay، we have shown the most important characteristics of conventional perception and have addressed the epistemological issues regarding ethical propositions، such as lack of reality representation of these propositions، the criteria of their truth and falsity، their relation to sentiments and emotions and its consequence، etc.
    Keywords: Allamah Tabatabai, Conventional perception, Ethical propositions, Idrakat itibari
  • Mohammad Hossein Wafaiyan, Zeinab Barkhordari Pages 121-135
    The topic of “trilogical denotations” (al-dalalat al-thalath) appears in Avicenna logic system following the development of the discourse on “terms subject” (al-mabahith al-alfad) in his system. It was Avicenna، who، for the first time، paid more attention to this subject and was responsible for its extended discussion. Among the issues to which he addresses is the one on trilogical denotations (implicit، implied، and metaphorical). Implicit denotation، to which the logicians were more concerned، in that it denotes some meaning different from its original referent، was similar to some kinds of metaphorical denotations، and this similarity leads to some misconceptions in differentiating between the two denotations، metaphorical and implied. In this research we have shown that metaphorical denotation differs from implicit and implied ones in three respects: first، in implicit and implied denotation، the denotation is the result of coining words، but in metaphorical one، it is through some evidence. Second، in differentiating between real and metaphorical meaning we do not need “evident mutual implication in its restricted meaning” (bayyen bi al- ma’na al-akhas). Third، there are not any mutual implications between metaphorical meaning and real meaning، but both implicit and implied meanings imply the real meaning.
    Keywords: Implicit denotation, Implied denotation, Metaphorical denotation, Trilogical denotations (al, dalalat al thalath)