فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research - Volume:19 Issue: 2, 2010

Auditory and Vestibular Research
Volume:19 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پژوهشی
  • میمنه جعفری، نریمان رهبر، محمدرضا کیهانی، سید جلال ثامنی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    بیشتر کاربران سمعک از پدیده ای به نام اثر انسداد شکایت دارند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان اثر انسداد در افراد با شنوایی هنجار و کم شنوایی حسی عصبی خفیف و ملایم با استفاده از روش ارزیابی گوش واقعی است.
    روش بررسی
    شصت فرد بزرگسال شامل 30 مرد و 30 زن، در محدوده سنی 55-18 سال در این مطالعه شرکت کردند. از آنها خواسته شد تا دو واکه /e/ و /i/ را به مدت 5 ثانیه صداسازی کنند. با استفاده از پروب میکروفن فشار صوتی درون مجرای گوش آنها اندازه گیری شد. قله فرکانسی و مقدار اثر انسداد در تمامی این افراد ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قله فرکانسی اثر انسداد با استفاده از واکه /e/ در زنان و مردان، در فرکانس های 9/751 و 98/542 هرتز و با حداکثر میزان 25/10 و 77/9 دسی بل به دست آمد. نتایج به دست آمده با استفاده از واکه /i/ نیز قله فرکانسی اثر انسداد در زنان و مردان را در فرکانس های 88/518 و 28/440 هرتز با حداکثر میزان 03/19 و 10/19 دسی بل نشان داد. علاوه بر این هیچ گونه تفاوت معنی داری بین پارامترهای وضعیت شنوایی و بین دو جنس مشاهده نشد(05/0p>).
    نتیجه گیری
    مقدار اثر انسداد در بین افراد کاملا متغیر است. بهترین راه حل برای رفع اثر انسداد، تنظیم دقیق سمعک در محدوده فرکانسی مشخصی است که تعیین آن تنها با ارزیابی پروب میکروفن امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اثر انسداد، ارزیابی گوش واقعی، شنوایی هنجار، کم شنوایی حسی عصبی، واکه فارسی
  • ریحانه توفان، بهرام جلایی*، شهریار نفیسی، عبدالرضا شیبانی زاده، محمدرضا کیهانی صفحات 9-17
    زمینه و هدف

    آزمون پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی ابزاری جدید برای بررسی عملکرد دهلیزی است. کاربرد بالینی این پتانسیل ها در بسیاری از بیماری ها بررسی شده است، اما نقش آنها در بیماری های ساقه مغز و فرایند میلین زدای دستگاه عصبی مرکزی همچنان نامشخص است. هدف پژوهش حاضر مقایسه این پتانسیل ها در بیماران اسکلروز متعدد و افراد هنجار بود.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی حاضر روی 21 بیمار مبتلا به اسکلروز متعدد، 15 زن و 6 مرد، و 20 فرد هنجار شامل 14 زن و 6 مرد، در محدوده سنی 50-17 سال انجام شد. پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی با استفاده از محرک تن برست 500 هرتز ثبت شد. شاخص های مورد بررسی شامل زمان نهفتگی قله های p13 وn23 و دامنه قله به قله p13-n23 بود.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر میانگین زمان نهفتگی p13 و دامنه قله به قله p13-n23 در هر دو گوش تفاوت معنی داری مشاهده گردید(05/0p<). در دو بیمار اسکلروز متعدد پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی تنها در یکی از گوش ها قابل ثبت بود. زمان نهفتگی قله p13 در 9 بیمار (14 گوش) افزایش نشان داد. به طور کلی نتایج آزمون پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی در 6/47 درصد بیماران ناهنجار بود.

    نتیجه گیری

    آزمون پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی احتمالا می تواند ابزاری جدید برای ارزیابی اختلالات عملکردی ساقه مغز در بیماری اسکلروز متعدد باشد. نتایج ناهنجار این آزمون در این بیماران ممکن است با نقص هدایت پیام های عصبی در مسیر رفلکس وستیبولوکولیک در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی، اسکلروز متعدد، رفلکس وستیبولوکولیک
  • مسعود متصدی زرندی، محمدتقی خرسندی، نیما رضازاده، نسرین یزدانی، فرهاد مختاری نژاد، آرش بیات، معصومه روزبهانی صفحات 18-24
    زمینه و هدف
    پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در پاسخ به محرک کلیک یا تن برست به عنوان یک آزمون بالینی برای ارزیابی ساکول و عصب دهلیزی تحتانی مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات مختلف نشان می دهد کاشت حلزون می تواند تاثیر منفی بر ساختارهای دهلیزی داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی این پتانسیل در افرادی است که دارای حلزون کاشت شده یک طرفه هستند.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 33 بیمار دارای کاشت حلزون یک طرفه با میانگین سنی 96/19 سال به عنوان گروه مورد با 30 فرد هنجار با میانگین سنی 27/24 سال به عنوان گروه شاهد شرکت داشتند. میانگین زمان نهفتگی و دامنه پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در همه افرادها ثبت و مقایسه شد.
    یافته ها
    در هر دو گوش تمامی افراد گروه شاهد امواج هنجار ثبت شد. در 16 مورد (48/48 %) هیچ پاسخی در دو گوش دریافت نشد. در سه مورد (09/9 %) پاسخ ها در هر دو گوش ثبت شدند، ولی در اکثر موارد دامنه امواج در سمت دارای کاشت حلزون کاهش یافته بود. در 14 مورد (42/42 %) پاسخ ها تنها در گوش غیرکاشت شده ثبت شدند
    نتیجه گیری
    پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی ابزاری ارزشمند برای بررسی عملکرد ساکول در افراد دارای کاشت حلزون است. آسیب به تیغه مارپیچی استخوانی و غشاء پایه به دنبال کاشت حلزون می تواند باعث آسیب به اندام های دهلیزی، به خصوص ساکول، شود. به نظر می رسد ممکن است ساکول به دنبال کاشت حلزون صدمه ببیند و منجر به حذف پتانسیل عضلانی یا کاهش دامنه آن شود.
    کلیدواژگان: پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی، ساکول، کاشت حلزون
  • اعظم شریفی، علی اصغر کاکوجویباری، محمدرضا سرمدی صفحات 25-32
    زمینه و هدف
    مهارت در خواندن یکی از مهم ترین نیازهای یادگیری دانش آموزان در زندگی امروز است این مهارت معطوف به توانایی درک مطلب، تفسیر و استنتاج از متون و دریافت معنا و مفهوم پیامی است که به نگارش درآمده است. موفقیت و پیشرفت تحصیلی هر دانش آموز با میزان توانمندی وی در درک مطلب ارتباط مستقیم دارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر افت شنوایی بر توانایی سطوح مختلف درک خواندن دانش آموزان کم شنوا در مقایسه با دانش آموزان شنوا بود.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع مقطعی بود و ابزار آزمون دفترچه استاندارد شده بین المللی (PIRLS) 2001 بود که روی 17 دانش آموز مبتلا به کم شنوایی در پایه چهارم ابتدایی از مدارس استثنایی شهرستان های شهریار، رباط کریم و کرج و 17 دانش آموز شنوای هنجار که به روش تصادفی ساده از مدارس عادی همجوار با مدارس استثنایی انتخاب شده بودند اجرا شد.
    یافته ها
    در تحلیل یافته ها بین دانش آموزان کم شنوا و دانش آموزان شنوا در سطوح مختلف درک خواندن تفاوت معنی داری دیده شد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    افت شنوایی بر سطوح مختلف درک خواندن تاثیر منفی دارد و به همین سبب بازنگری برنامه ریزی های آموزشی در مراکز استثنایی، به منظور هدایت آموزش از حفظی خوانی به سمت درک معنا و لایه های عمیق تر یادگیری، ضروری است.
    کلیدواژگان: درک خواندن، کم شنوا، شنوای هنجار
  • قاسم محمدخانی، محمدحسین نیلفروش خشک، علی زاده محمدی، سقراط فقیه زاده، مهسا سپهرنژاد صفحات 33-38
    زمینه و هدف
    پردازش زمانی، که شامل وضوح، ترتیب، تجمع و پوشش زمانی می باشد مؤلفه اصلی توانایی های پردازش شنیداری است. نتیجه تحقیقات در مورد پردازش زمانی در افراد موسیقی دان و غیرموسیقی دان برتری موسیقی دانان را نسبت به دیگر افراد در مبحث تمایز زمانی نشان می دهد. در این مطالعه پردازش زمانی در افراد موسیقی دان و غیر موسیقی دان با شنوایی هنجار با آزمون فاصله در نویز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه هم گروهی هم زمان غیرمداخله ای روی 24 فرد موسیقی دان با میانگین سنی 3/25 سال و 24 فرد غیرموسیقی دان با میانگین سنی 5/24 سال دارای شنوایی هنجار با شرایط سنی و جنسی مشابه در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. پس از انجام آزمون فاصله در نویز، آستانه تقریبی و درصد پاسخ های صحیح افراد استخراج شد و با آزمون ناپارامتری من ویتنی یو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین درصد پاسخ های صحیح و آستانه تقریبی دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد(001/0p<)، در حالی که بین درصد پاسخ های صحیح و آستانه تقریبی دو جنس در هر دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری به دست نیامد(05/0p>).
    نتیجه گیری
    کمتر بودن مقدار آستانه تقریبی و بیشتر بودن میزان درصد پاسخ های صحیح افراد موسیقی دان نسبت به افراد غیرموسیقی دان نشان دهنده پردازش زمانی شنوایی سریع تر در این افراد بود که می تواند ناشی از تربیت موسیقایی سیستم شنوایی مرکزی آنها باشد.
    کلیدواژگان: پردازش زمانی، وضوح زمانی، آزمون فاصله در نویز، موسیقی دان
  • گیتا موللی، غلامعلی افروز، سعید حسن زاده، بهرام ملکوتی صفحه 39
    زمینه و هدف

    گفتار نشانه ای نوعی روش ارتباطی برای افراد کم شنوا است که دسترسی به گفتار طبیعی را برای این افراد با استفاده حداکثری از لب خوانی امکان پذیر می کند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر استفاده از گفتار نشانه ای فارسی بر امتیاز تمایز گفتار کودکان کم شنوا است.

    روش بررسی

    در این بررسی شانزده کودک 9 تا 12 ساله مبتلا به کم شنوایی عمیق در دو گروه 8 نفره مورد و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مورد در یک دوره 5 ماهه و هر روز به مدت 60-45 دقیقه تحت آموزش فشرده گفتار نشانه ای قرار گرفتند. آزمون امتیاز تمایز گفتار در پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری برای گروه های شاهد و مورد استفاده شد. بین پس آزمون و پیگیری فاصله زمانی 2 تا 3 هفته ای وجود داشت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از طرح اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین پیش آزمون (بدون گفتار نشانه ای)، پس آزمون و پیگیری (با گفتار نشانه ای) گروه مورد مشاهده شد(001/0p=). گروه مورد تقریبا امتیاز کامل کسب کردند اما تفاوت معنی داری بین امتیازهای تمایز گفتار در گروه شاهد دیده نشد(05/0p>).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان می دهد گفتار نشانه ای فارسی ابزاری اثربخش در بهبود امتیاز تمایز گفتار در میان کودکان کم شنوا است.

    کلیدواژگان: گفتار نشانه ای، کودکان کم شنوا، امتیاز تمایز گفتار
  • سیده زهره ضیاءتبار احمدی، زهره آرانی کاشانی، بهروز محمودی بختیاری، محمدرضا کیهانی صفحه 47
    زمینه و هدف

    آگاهی از قافیه معیار مهمی برای مهارت های پردازش گفتار، خواندن و نوشتن است. با توجه به این که در ایران آزمون مناسبی برای ارزیابی مهارت شنیداری در کودکان 5 تا 6 سال وجود ندارد، هدف اصلی این پژوهش ساخت و ارزشیابی تکالیف آگاهی از قافیه در کودکان 5 تا 6 ساله بود.

    روش بررسی

    یکصد کودک بهنجار 5 تا 6 ساله مهدکودک های شهر تهران مشتمل بر 50 دختر و 50 پسر به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار بررسی شامل تکالیف آگاهی از قافیه، یعنی شناسایی قافیه و بیان کلمه هم قافیه بود. بررسی روایی و پایایی با روش شاخص روایی محتوایی، تکرارپذیری نسبی و مطلق انجام شد. ضریب همبستگی تکالیف با روش همبستگی پیرسون و مقایسه میانگین نمرات کودکان در هر دو بخش با روش سطوح سادگی مشخص شد. مقایسه میانگین نمره دختران و پسران با روش t مستقل انجام گرفت.

    یافته ها

    تکالیف طراحی شده برای گروه سنی 5 تا 6 سال مناسب بود و دو بخش، روایی و پایایی مطلوبی داشتند. توانایی کودکان در بخش بیان کلمه هم قافیه بیشتر از بخش شناسایی قافیه بود. ضریب همبستگی یا ارتباط هریک از بخش ها با کل مهارت آگاهی از قافیه معنی دار بود(05/0p<). مهارت کودکان دختر و پسر در کل تکالیف تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت(05/0p>).

    نتیجه گیری

    تکالیف طراحی شده برای ارزیابی مهارت آگاهی از قافیه مناسب می باشند و دارای روایی محتوایی و پایایی مطلوبی هستند و رابطه معنی داری با کل مهارت آگاهی از قافیه دارند و بر یکدیگر تاثیر می گذارند. مهارت های دو گروه دختر و پسر در این تکالیف مشابه می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی از قافیه، شناسایی قافیه، بیان کلمه هم قافیه، کودکان فارسی زبان
  • علی قربانی، آرزو صفاریان، فرهاد ترابی نژاد، یونس امیری شوکی، محمدرضا کیهانی صفحه 57
    زمینه و هدف

    صوت انسان در طول زندگی دستخوش تغییراتی می شود که در مردان و زنان متفاوت است. برخی از پژوهش ها علاوه بر بررسی تغییرات ناشی از سن و جنس، به بررسی تغییرات صوت در زبان ها و نژادهای مختلف نیز پرداخته اند. این پژوهش با هدف آگاهی از تغییرات بسامد پایه صوت در افراد 9 تا 50 ساله فارسی زبان اجرا شده است تا تفاوت احتمالی آن با سایر پژوهش ها مشخص شود.

    روش بررسی

    در این پژوهش مقطعی صدای 320 نفر در محیط ساکت عادی جمع آوری شد. میانگین بسامد پایه در واکه ها و شمارش اعداد با استفاده از برنامه تجزیه و تحلیل هم زمان نرم افزار دکتر اسپیچ محاسبه شد. داده ها با آنالیز واریانس دوطرفه تحلیل شدند و نیمرخ تغییرات رسم شد.

    یافته ها

    نیمرخ تغییرات بسامد پایه در زنان و مردان متفاوت بود. میانگین بسامد تا 13 سالگی در هر دو جنس تقریبا برابر بود و صدای نمونه ها زیر بود (میانگین بیش از 200 هرتز). پس از 13 سالگی افت مشخص بسامد پایه در مردان، به ویژه در واکه ها، دیده شد که از لحاظ آماری معنی دار بود(001/0p<). نیمرخ تغییرات بسامد پایه در واکه ها و شمارش اعداد یکسان بود. در هر دو جنس بین 20 تا 40 سالگی بسامد پایه ثبات نسبی داشت.

    نتیجه گیری

    تفاوت تغییرات بسامد پایه در زنان و مردان ناشی از تفاوت در ابعاد حنجره و سایر تفاوت های جسمی شناخته شده است. تغییر چشمگیر بسامد پایه بین دو جنس پس از 13 سالگی متاثر از بلوغ در مردان است. ثبات نسبی بسامد پایه در 20 تا 40 سالگی احتمالا نشانه شرایط نسبتا با ثبات بدن در این دوره است.

    کلیدواژگان: نیمرخ تغییرات صوت، بسامد پایه، صوت، فارسی زبان
  • سعید طالبیان، آزاده شادمهر، محمد اکبری، سیده مریم خدامی، سحر موسوی قمی، مرضیه نجفی صفحه 65
    زمینه و هدف

    عضلات شرکت کننده در تولید صدا از مهم ترین اعضای دست اندرکار در تکلم هستند. ثبت الکترومیوگرافی فعالیت های عضلات با استفاده از الکترودهای سوزنی مشکل است و نیاز به آرامش بیمار و مهارت فرد معاینه کننده دارد. هدف از این تحقیق رسیدن به راهی جدید برای ارزیابی فعالیت عضلات با استفاده از الکترودهای سطحی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش 34 زن و 34 مرد هنجار شرکت کردند. افراد به صورت نشسته روی صندلی قرار می گرفتند. الکترودهای ثبات بر روی عضلات ناحیه قدام گلو، شامل تیروییدی هرمی و انگشتری تیروییدی، در دو سمت چپ و راست قرار داده می شدند. تولید همخوان های سایشی واکدار /z/ و /ž/ و بی واک /s/ و /š/ به مدت 10 ثانیه و استراحت بینابینی 10 ثانیه ای به تعداد 5 تکرار انجام می گرفت. اطلاعات به دست آمده در حوزه زمان و فرکانس مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در ثبت الکترومیوگرافی عضلات مسئول تولید همخوان های سایشی واکدار، میزان فعالیت و میانه طیف فرکانس به-طور معنی داری در مردان بیشتر از زنان بود(05/0p<)، ولی این مقادیر در هر دو گروه، در همخوان های سایشی واکدار بیشتر از حالت استراحت بود(001/0p<).

    نتیجه گیری

    ثبت سطحی از عضلات تیروییدی هرمی و انگشتری تیروییدی در زنان بسیار سخت تر از مردان است. این امر می تواند به دلیل تفاوت های آناتومیکی نظیر اندازه طول و عرض گردن در زنان باشد.

    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی سطحی، عضله تیروییدی هرمی، عضله انگشتری تیروییدی
  • عباس دهستانی اردکانی، فرهاد ترابی نژاد، زهرا آقارسولی، فرزاد ایزدی، محمدرضا کیهانی صفحه 73
    زمینه و هدف

    لارنژیت ناشی از برگشت اسید معده در بیماران صوت، بسیار شایع است. امروزه برای درمان این اختلال از دارودرمانی استفاده می کنند که کارایی لازم را ندارد. هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های صوتی حنجره ای بیماران مبتلا به لارنژیت نابام قبل و بعد از درمان به روش صوت درمانی یا دارودرمانی و بررسی کارایی هریک از این روش ها است.

    روش بررسی

    شانزده بیمار مبتلا به لارنژیت ناشی از برگشت اسید معده در این پژوهش گذشته نگر و غیرمداخله ای بررسی شدند. برای پنج مورد صوت درمانی کامل، برای دو نفر صوت درمانی ناقص و برای نه نفر دارودرمانی انجام شد. وضعیت ادراکی صوت بیماران توسط آسیب شناس گفتار و زبان و شدت اختلال براساس ویژگی های صوتی و حنجره ای در قبل و بعد از دزمان محاسبه شد.

    یافته ها

    شدت اختلال 80 درصد از بیماران و وضعیت ادراکی صوت 100 درصد از آنها در صوت درمانی کامل در وضعیت طبیعی قرار گرفت. شدت اختلال 44 درصد از بیماران و وضعیت ادراکی صوت 66 درصد از آنها در دارودرمانی در وضعیت طبیعی قرار گرفت. کاهش شدت اختلال بعد از درمان در صوت درمانی کامل(039/0p=) و دارودرمانی(017/0p=) از لحاظ آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    اغلب ویژگی های صوتی و حنجره ای بعد از درمان در بیماران در وضعیت هنجار قرار گرفت. براساس داده-های آماری، صوت درمانی کامل نیز مانند دارودرمانی در بهبود ویژگی های صوتی و حنجره ای بیماران کارایی دارد.

    کلیدواژگان: لارنژیت ناشی از برگشت اسید معده، صوت درمانی، دارودرمانی، ویژگی های صوتی و حنجره ای
  • سیده مریم خدامی، اعظم گنجه فرد، یونس جهانی صفحه 82
    زمینه و هدف

    ناآشنائی با سازوکار آواسازی صدمات جبران ناپذیری به حنجره وارد می کند. بد و نادرست استفاده کردن از صدا شایع ترین علت اختلالات صوت است، از این رو گاهی درمان جهت حذف یا اصلاح این رفتارها ارائه می شود. هدف این مطالعه بررسی شاخص های ادراکی صوت قبل و بعد از برنامه بهداشت صوتی در مبتلایان به اختلال صوت است.

    روش بررسی

    این مطالعه طولی مداخله ای طی 6 هفته روی 8 بزرگسال مبتلا به اختلال صوت انجام شد. ابتدا ارزیابی ادراکی با نیمرخ جامع ارزیابی شنیداری ادراکی صوت انجام شد. سپس برنامه بهداشت صوتی ارائه و جلسات پی گیری در هفته های دوم و چهارم برگزار شد. در جلسه آخر، ارزیابی ادراکی انجام و از شرکت کنندگان نظرخواهی شد. نتایج ارزیابی ادراکی قبل و بعد از درمان مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین امتیاز شاخص های ادراکی بعد از برنامه بهداشت صوتی کاهش یافت که به معنای بهبود صوت است. اختلاف میانگین امتیاز شاخص های ادراکی صوت، به استثنای تلاش و تقلا قبل و بعد از درمان، معنی دار بود(0001/0p≤). مقایسه امتیازها نشان داد که بلندی بیشترین و هماهنگی گفتار و تنفس کمترین تغییرات را داشته است. کلیه شرکت کنندگان کارایی درمان را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    برنامه بهداشت صوتی کلیه شاخص های ادراکی صوت را بهبود می بخشد، اما تاثیر آن بر شاخص های مختلف یکسان نیست. ارزیابی های بیمارمحور این یافته را تایید می کند. بدین ترتیب برنامه بهداشت صوتی لازمه یک برنامه درمانی کامل است، اما به تنهایی همه مشکلات صوتی را برطرف نمی کند.

    کلیدواژگان: اختلال صوت، برنامه بهداشت صوتی، ارزیابی ادراکی
  • ناهید جلیله وند مونا ابراهیمی پور صفحه 93
    زمینه و هدف
    یکی از راه های کسب اطلاعات پرسش است. برخی از پرسش ها با استفاده از واژه های پرسشی چه/چی، کی، کجا، چرا، چقدر، چطور و غیره انجام می شود. کودکان انگلیسی زبان واژه های پرسشی را به ترتیب فرا می گیرند، به-طوری که معمولا کودکان با واژه چه/چی استفاده از پرسش واژه ها را آغاز می کنند. آیا کودکان فارسی زبان در فراگیری و به کارگیری پرسش واژه ها ترتیبی را طی می کنند؟
    مورد: این مطالعه روی دو کودک بهنجار فارسی زبان، یک دختر و یک پسر، که تقریبا به طور منظم به مهدکودک دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران سپرده می شدند، انجام شد. نمونه گفتار آزاد این کودکان هر ماه به مدت 120 دقیقه از 12 تا 36 ماهگی به طریق ضبط ویدئویی جمع آوری شد و واژه های پرسشی از نمونه های گفتار واجنویسی شده هر دو کودک استخراج گردید. هر دو کودک قبل از بیان اولین واژه پرسشی، با بیان/m/ یا hum// همراه با آهنگ خیزان سؤال کردن را آغاز نمودند. واژه های /چی/ و /کو/ اولین پرسش واژه های مورد استفاده هر دو کودک بود. تنوع پرسش واژه ها در گفتار دختر بیشتر بود. تا 36 ماهگی پرسش درباره زمان با استفاده از پرسش واژه /کی/ (/key/) در نمونه گفتار هر دو کودک مورد پژوهش ظاهر نشد.
    نتیجه گیری
    این کودکان فارسی زبان نیز طی توالی مشابه کودکان انگلیسی زبان از پرسش واژه ها در گفتار خود استفاده می-کردند.
    کلیدواژگان: پرسش واژه ها، گفتار، فارسی، زبان
|
  • Meymaneh Jafari, Nariman Rahbar, Mohammad Reza Keihani, Seyyed Jalal Sameni Pages 1-8
    Background And Aim
    Hearing aid users complain about a phenomenon called "occlusion effect". The aim of this study was to compare the occlusion effect in normal hearing individuals and those with slight and mild sensory neural hearing loss via Real Ear Measurement.
    Methods
    Sixty volunteers (30 male, 30 female) aged 18-55 years were enrolled in this study. Subjects were instructed to vocalize /e/ and /i/ for 5 seconds. Sound pressure level was measured by a probe- microphone and recorded in the ear canal. Occlusion effect and the frequency in which maximum occlusion effect occurs were obtained for each individuals for further analysis.
    Results
    The peak of occlusion effect for /e/ was 10.25 dB and 9.77 dB respectively in 751.9 Hz and 542.98 Hz frequencies in female and male individuals. The maximum occlusion effect occurred with 19.03 dB and 19.10 dB for /i/ and in 518.88 Hz and 440.28 Hz in female and male individuals, in respect. In addition, no significant difference was seen among hearing levels and between genders.
    Conclusion
    The peak of occlusion effect varies significantly among hearing aid users so that the hearing aid must be tuned. Probe-microphone measures will assist in determination where frequency- specific adjustments are needed.
  • Reyhane Toufan, Bahram Jalaei, Shahryar Nafisi, Abdoreza Sheibanizade, Mohammad Reza Keyhani Pages 9-17
    Background And Aim

    Vestibular-Evoked Myogenic Potentials (VEMP) is a new vestibular function test that assesses the vestibulospinal pathway.Although many studies have investigated different inner ear pathologies by using VEMP, the role of this test in brainstem pathologies and demyelinating processes of central nervous system is still remained to be defined and discussed.The aim of this study was to compare VEMP in multiple sclerosis patients and normal individuals.

    Methods

    We carried out a cross-sectional study in 21 patients (15 female, 6 male) fulfilling diagnostic criteria of clinically definite multiple sclerosis, and 20 normal individuals (15 female, 6 male). ages ranging from 17 to 50 years old.The VEMPs was recorded using 500 Hz short tone burst (STB). The p13 and n23 latencies and p13-n23 peak-to-peak amplitude were the studied parameters.

    Results

    VEMP results were abnormal in 47.6% of patients. P13 latency and p13-n23 peak to peak amplitude in both ears showed significant difference between the two groups (p<0.05). P13 latency was delayed in 14 ears (of nine patients). VEMPs were unilaterally absent in two patients.

    Conclusion

    VEMPs thus represent a new method of the brainstem in multiple sclerosis disease. VEMP abnormalities in these patients might be due to impairment in vestibulocollic pathway.

  • Masoud Motasaddi Zarandy, Mohammad Taghi Khorsandi, Nima Rezazadeh, Nasrin Yazdani, Farhad Mokhtarinejad, Arash Bayat, Masoomeh Ruzbehani Pages 18-24
    Background And Aim
    Vestibular evoked myogenic potential in response to click or short tone burst stimuli have been used as a clinical test for distinguish saccule and inferior vestibular nerve diseases. Different studies show that cochlear implant could have inverse effects on vestibular structures. We aimed to investigate vestibular evoked myogenic potential in unilateral cochlear implanted individuals in compare to normal individuals.
    Methods
    Thirty-three unilateral cochlear implanted patients (mean age 19.96 years) and 30 normal hearing individuals (mean age 24-27 years) as control group were enrolled in this cross- sectional study. Absolute latencies and amplitudes of myogenic potential responses were measured and compared in both groups.
    Results
    Myogenic potential recorded in both ears of all controls were normal. No response could be recorded in 16 patients (48.48%) from both ears. In three patients, responses were recorded in both ears though the amplitude of waves was reduced in implanted ear. Unilateral response could be recorded in 14 patients only in their non-implanted ear.
    Conclusion
    Vestibular evoked myogenic potential test is a useful tool for assessing saccular function in cochlear implant patients. Damages of osseous spiral lamina and basilar membrane after cochlear implantation could result in dysfunctions of vestibular organs specially saccule. It seems that saccule could be easily damaged after cochlear implantation. This would cause absence or reduced amplitudes in myogenic potential.
  • Azam Sharifi, Ali Asghar Kakojoibari, Mohammad Reza Sarmadi Pages 25-32
    Background And Aim
    Reading skill is one of the most important necessities of student's learning in everyday life. This skill is referred to the ability of comprehension, comment and conclusion from texts and receiving the meaning of the massage which is composed. Educational development in any student has a direct relation with the ability of the comprehension. This study is designed to investigate the effects of hearing loss on reading comprehension in hearing-impaired students compared to normal-hearing ones.
    Methods
    Seventeen hearing-impaired students in 4th year of primary exceptional schools in Karaj, Robatkarim and Shahriyar, Iran, were enrolled in this cross-sectional study. Seventeen normal-hearing students were randomly selected from ordinary schools next to exceptional ones as control group. They were compared for different levels of reading comprehension using the international standard booklet (PIRLS 2001).
    Results
    There was a significant difference in performance between hearing-impaired and normal- hearing students in different levels of reading comprehension (p<0.05).
    Conclusion
    Hearing loss has negative effects on different levels of reading comprehension, so in exceptional centers, reconsideration in educational planning in order to direct education from memorizing to comprehension and deeper layers of learning seems necessary.
  • Ghassem Mohamadkhani, Mohammad Hossein Nilforoushkhoshk, Ali Zadeh Mohammadi, Soghrat Faghihzadeh, Mahsa Sepehrnejhad Pages 33-38
    Background And Aim
    Main feature of auditory processing abilities is temporal processing including temporal resolution, temporal ordering, temporal integration and temporal masking. Many studies have shown the superiority of musicians in temporal discrimination over non-musicians. In this study we compared temporal processing in musicians and non-musician controls via Gap in Noise (GIN) test.
    Methods
    This cohort study was conducted on 24 musicians with mean age of 25.3 years and 24 normal hearing non-musician controls with mean age of 24.5 years, in Faculty of Rehabilitation of Tehran University of Medical Sciences. GIN test results (approximate threshold and percent of corrected answers) obtained and analyzed by Mann-Whitney non-parametric statistical test.
    Results
    There was significant difference between approximate threshold and percent of corrected answers between musicians and non-musician group (p<0.001), while no sex difference was observed between both groups (p>0.05).
    Conclusion
    the lower approximate threshold and the more corrected answers in GIN test by musician group indicate rapid auditory temporal processing ability of this group rather than non-musicians group. This might be related to effects of musical training on central auditory processing.
  • Guita Movallali, Gholam –Ali Afrooz, Saeed Hassan, Zadeh, Bahram Malakooti Page 39
    Background And Aim

    Cued speech as a kind of communication method, is a system which utilizes several hand configurations and locations to supplement the normal visible manifestations of speech. This study was aimed to investigate the effects of Persian cued speech on the speech discrimination scores of hearing impaired children.

    Methods

    Sixteen 9-12 years old profoundly hearing impaired children were divided into two matched-groups of cases and controls. Cases were taught cued speech in a five-month period of 45-60 minutes daily therapy. Speech discrimination score test was tested pretest, post-test and three-week follow-up test in both groups. Mixed repeated measurement was used to analyze the repeated measures data.

    Results

    There was a significant difference between pretest (without cued speech) and the other two tests of post-test and follow-up (both with cued speech) in cases. The speech perception scores of the cases were almost completed (p=0.001) after cued speech practicing but no significant difference was seen in speech perception scores of control group.(p>0.05)

    Conclusion

    The results indicate that Persian cued speech is an efficient tool to increase speech discrimination scores of hearing impaired children.

  • Seyyede Zohreh Ziatabar Ahmadi, Zohreh Arani Kashani, Behrouz Mahmoudi Bakhtiyari, Mohammad Reza Keyhani Page 47
    Background And Aim

    Rhyme awareness is an important criterion for speech, language and writing processing. In Iran, there is no auditory tasks of rhyme awareness available for assessment of 5-6 year-old Persian-speaking children. The aim of this study was to develop and to evaluate Persian rhyme awareness tasks in 5-6 year-old Persian-speaking children.

    Methods

    A hundred normal 5-6 year-old Persian-speaking children (50 girls and 50 boys) were randomly selected. The two rhyme awareness tasks of this study were rhyme detection and rhyme production. The validity and reliability of these tasks were studied by content validity index, intraclass correlation coefficient, and standard error of measurement. The correlation between tasks was studied by Pearson correlation and the mean scores of two sections were compared by easiness level method. The comparison of mean scores of girls and boys were evaluated by independent t-test.

    Results

    The results showed that the proposed tasks had appropriate validity and reliability. The ability of children in production section was significantly more than in detection section. The correlation of each of two sections with total tasks was significant (p<0.05). In addition, the mean scores of girls and boys were not statistically different (p>0.05).

    Conclusions

    The proposed tasks are appropriate for assessment of rhyme awareness skills with appropriate validity and reliability in both genders. Two Sections of the tasks had significant correlations and influence on together. The abilities of girls and boys were the same.

  • Ali Ghorbani, Arezoo Saffarian, Farhad Torabinezhad, Yoonos Amiri Shavaki, Mohammad Reza Keyhani Page 57
    Background And Aim

    The voice of human being changes during lifetime with different patterns in males and females. In addition to assessment of changes due to aging, some studies examined the voice changes among various languages and ethnical groups. This study is performed to evaluate the fundamental frequency changes in normal 9-50 year-old Persian (Farsi) speaking individuals.

    Methods

    In this cross-sectional study, 320 voice samples in normal voiceless environment were recorded. The mean of fundamental frequency of vowels and counting is measured by Dr Speech software (real analysis program). Data analysis was performed by MANOVA test and the profiles of their changes were plotted.

    Results

    The profile of mean of fundamental frequency changes was different in males and females. The mean of fundamental frequency was equal in both genders until 13 years old and the samples of voice had low pitch (Mean: higher than 200 Hz). MFF after 13 years old significantly decreased in males specially in vowels (p<0.001). The changes in vowels and counting were similar. The mean of fundamental frequency in both genders, between 20-40 years old had relative constancy.

    Conclusion

    The mean of fundamental frequency changes of vowels and counting in females and males result from diverse dimensions of larynx and other anatomical differences. Significant changes of mean of fundamental frequency in both genders after 13 years old result from puberty in males. The proportional consistence of mean of fundamental frequency between 20-40 years old is probably due to the uniformity of body in this age range.

  • Saeed Talebian, Azadeh Shadmehr, Mohammad Akbari, Seyyedeh Maryam Khoddami, Sahar Moosavi Ghomi, Marzieh Najafi Page 65
    Background And Aim

    Laryngeal muscles contribute in sound production play a key role in specific language. Needle electromyography is the specific complementary method for muscle activity evaluation which is awfully painful and needs serenity of patient. The purpose of this study was to use Surface electromyography as a probable new approach for evaluation of laryngeal muscles activity.

    Methods

    34 healthy women and 34 healthy men aged 20-30 years old were enrolled in this study. Each individual was seated in an armchair. Recording electrodes were placed bilaterally (right and left) in the low anterior neck at approximately one centimeter from midline on thyroarytenoid and cricothyroid muscles. Silent activity and fricative voice (/z/, /ž/) and voiceless (/s/, /š/) activities were recorded for ten seconds followed by 10 seconds of rest, for 5 repetition. All data were processed and frequency and non linear measurements were assessed. And were compared in time and frequency domain.

    Results

    Muscle activity in fricative voice in both groups was greater than rest condition (p<0.05). Moreover, muscle activity median frequency was significantly more in men than women (p<0.001).

    Conclusion

    Activity evaluation of thyroarytenoid and cricothyroid muscles using surface electromyography is difficult in women. That may be due to anatomical features such as length and width of neck in women.

  • Abbas Dehestani Ardakani, Farhad Torabinezhad, Zahra Agharasouli, Farzad Izadi, Mohammad Reza Keyhani Page 73
    Background And Aim

    Reflux laryngitis is extremely common among patients with voice disorder. Medical therapy approaches are not efficient enough. The main goal of this study is to assess the acoustic and laryngeal characteristics of patients with dysphonia before and after medical or voice therapy, and to evaluate the effectiveness of each.

    Methods

    In this retrospective study, 16 reflux laryngitis patients were assessed. Five received complete voice therapy, tow ceased voice therapy and nine received medication. Perceptual voice evaluation was performed by a speech-language pathologist, the severity of voice problem was calculated, based on the affected acoustic and laryngeal characteristics pre- and post-treatment.

    Results

    Post-treatment evaluation in patients who received complete voice therapy indicates 80 percent improvement in the severity of disorder and 100 percent improvement in the perceptual voice evaluation. After medical therapy, we observed that voice disorder and perceptual voice evaluation are improved 44 and 66 percent respectively. The improvement was statistically significant in both treatment approaches: complete voice therapy (P=0.039) and medical therapy (p=0.017).

    Conclusion

    In patients with reflux laryngitis, most acoustic and laryngeal characteristics were normal and satisfying after the treatment. It can be concluded that the proficiency of voice therapy in improving the acoustic and laryngeal characteristics is comparable to medical therapy.

  • Seyyedeh Maryam Khoddami, Azam Ganjefard, Yunes Jahani Page 82
    Background And Aim

    Vocal abuse and misuse are the most frequent causes of voice disorders. Consequently some therapy is needed to stop or modify such behaviors. This research was performed to study the effectiveness of vocal hygiene program on perceptual signs of voice in people with dysphonia.

    Methods

    A Vocal hygiene program was performed to 8 adults with dysphonia for 6 weeks. At first, Consensus Auditory- Perceptual Evaluation of Voice was used to assess perceptual signs. Then the program was delivered, Individuals were followed in second and forth weeks visits. In the last session, perceptual assessment was performed and individuals’ opinions were collected. Perceptual findings were compared before and after the therapy.

    Results

    After the program, mean score of perceptual assessment decreased. Mean score of every perceptual sign revealed significant difference before and after the therapy (p≤0. 0001). «Loudness» had maximum score and coordination between speech and respiration indicated minimum score. All participants confirmed efficiency of the therapy.

    Conclusion

    The vocal hygiene program improves all perceptual signs of voice although not equally. This deduction is confirmed by both clinician-based and patient-based assessments. As a result, vocal hygiene program is necessary for a comprehensive voice therapy but is not solely effective to resolve all voice problems.

  • Nahid Jalilevand, Mona Ebrahimipour Page 93
    Background And Aim
    Asking questions is one of the basic skills for getting information. “What”, “Who”, “Where”, “Why”, “How much”, “How, etc. are question words frequently used for asking questions. Studies on the sequence of acquisition of question words in English speaking children follow a unique sequence. “What” is the first question word used by these children. We aimed to study whether Persian speaking children follow a unique pattern in the acquisition and use of question words as well.Case: Two normal Persian speaking children (a boy and a girl) who were sent to the kindergarten of Faculty of Rehabilitation Sciences, Iran University of Medical Sciences by their parents were investigated. Children’s spontaneous speech from 12 to 36 months was videotaped, and question words were extracted from phonetic transcription of both children’s speech. In order to ask a question, both children initially used rising tone with /m/ or /hum/ before saying the first question word. Two first question words were “what” and “where” in both children’s speech samples. Asking about the time with the question word /when/ was not appeared in their speech samples until 36 months. These two Persian speaking children also used Wh-question sequentially.
    Conclusion
    The result of this study was consistent with the results of other studies on English speaking children.