فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research - Volume:21 Issue: 2, 2012

Auditory and Vestibular Research
Volume:21 Issue: 2, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/08/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله مروری
  • گیتا موللی، مهدی عبدالله زاده رافی صفحات 1-18
    زمینه و هدف
    مدت ها مربیان به دنبال روشی بودند که بتواند گفتار را برای افراد کم شنوا قابل رویت کند. در دهه های اخیر روش های چندی ابداع شد که مهم ترین آن گفتار نشانه ای است که حدود 50 سال پیش توسط کورنت در سال 1967 ابداع شد. هدف مقاله حاضر، بررسی نتایج پژوهش های انجام شده پیرامون گفتار نشانه ای و اثربخشی آن بر مهارت های زبانی کودکان کم شنوا بود.
    روش بررسی
    در این مقاله، پژوهش هایی که به بررسی گفتار نشانه ای و تاثیر آن بر جنبه های مختلف گفتار و خواندن و نوشتن کودکان کم شنوا پرداخته بودند، مرور شدند. این مطالعات با کلید واژه cued speech از بانک های اطلاعاتی Proquest، Medlineو Scopus و نیز پایان نامه ها و کتاب های معتبر از سال 1972 تا 2011 استخراج شده اند.
    نتیجه گیری
    گفتار نشانه ای از جمله روش های شفاهی است که همه صداها را قابل دیدن و قابل دسترس می کند. این روش ادراک گفتار را بسیار ساده می سازد؛ همچنین مهارت های لب خوانی و توانایی استفاده از باقی مانده شنوایی را در کودکان کم شنوا بهبود می بخشد. گفتار نشانه ای توانایی برقراری ارتباط و درک و تمایز گفتار را از سنین کودکی افزایش می دهد و گفتار و توانایی بهره گیری از کاشت حلزون را بهبود می بخشد. هدف اصلی از ابداع گفتار نشانه ای ارتقاء سطح خواندن و نوشتن کودکان کم شنوا بوده است که در این حیطه به نظر کاملا موفق می رسد.
    کلیدواژگان: گفتار نشانه ای، لب خوانی، گفتارخوانی، کم شنوا، زبان گفتاری
  • مقالات پژوهشی
  • علی اصغر کاکوجویباری، مهران فرج اللهی، اعظم شریفی*، فاطمه جارچیان صفحات 19-25
    زمینه و هدف

    آسیب شنوایی، رشد بهنجار بسیاری از توانمندی های تحصیلی را تحت الشعاع قرار می دهد و پیشرفت آن را با کندی رشد مواجه می سازد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آسیب شنوایی بر مهارت ریاضیات دانش آموزان کم شنوا در مقایسه با دانش آموزان شنوا در پایه چهارم ابتدایی بود.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع مقطعی و ابزار آزمون سوالات ریاضی استاندارد شده بین المللی سال 2007، در نظر گرفته شد که روی 35 دانش آموز کم شنوای پایه چهارم ابتدایی با محدوده کاهش شنوایی متوسط رو به شدید تا عمیق از مدارس استثنایی شهرستان های ورامین، پاکدشت و شهرری و همچنین 35 دانش آموز شنوای همتا که به روش تصادفی ساده از مدارس هم جوار با مدارس استثنایی انتخاب شده بودند اجرا شد.

    یافته ها

    در تحلیل یافته ها، دانش آموزان کم شنوا در بعدشناختی در سه حیطه دانستن، به کارگیری و استدلال در مقایسه با دانش آموزان شنوا عملکرد ضعیف تری نشان دادند و تفاوت معنی داری مشاهده شد(p<0/05)، و بین مهارت ریاضی دانش آموزان درشهرستان های تحت آزمون در هر دو گروه شنوا و کم شنوا اختلاف معنی داری نشد.

    نتیجه گیری

    آسیب شنوایی، پیشرفت حوزه تحصیل از جمله یادگیری ریاضیات را تحت تاثیر قرار می دهد. ارائه روش های متنوع تدریس در جهت پیشرفت تفکر استنتاجی و ساختارهای شناختی ریاضیات و همچنین توسعه درک مفاهیم در حوزه ریاضیات در خدمات توانبخشی دانش آموزان کم شنوا شایان اهمیت است.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، مهارت ریاضیات، دانش آموزان دبستانی، کم شنوا
  • نیوشا بهفروز، زهره آرانی کاشانی، علی قربان، فاطمه حسینی صفحات 26-34
    زمینه و هدف
    بررسی و ارزیابی اختلال صوت شامل ارزیابی درکی، آکوستیکی، آئرودینامیکی و فیزیولوژیکی است. در سال های اخیر علاوه بر روش‎های ذکر شده، ارزیابی مبتنی بر نظر بیمار نیز به عنوان یکی از اجزاء ضروری ارزیابی صوت در نظر گرفته می شود. هدف اصلی این پژوهش ساخت ابزاری بود که بتواند مشکلات جسمی، عملکردی و عاطفی بیماران صوت بزرگسال را مورد سنجش قرار دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع ساخت آزمون است. پرسش نامه سنجش نشانه های اختلال صوت پس از طی مراحل مختلف از جمله بررسی پرسش نامه های مشابه خارجی ساخته شد. روایی محتوایی این پرسش نامه براساس قضاوت هفت نفر از متخصصان گفتاردرمانگر به دست آمد. این پرسش نامه روی 60 بیمار مبتلا به اختلال صوت باسواد (40 مرد و 20 زن) در محدوده سنی 18 تا 60 سال اجرا شد و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ و دونیمه کردن تعیین شد.
    یافته ها
    شاخص روایی محتوایی برای کل پرسش نامه مطلوب و برابر 94/0 بود. ضریب آلفا برای بخش ها و کل پرسش نامه بالاتر از 7/0 و ضریب دونیمه کردن 96/0 به دست آمد. ضریب همبستگی بخش ها با کل پرسش نامه معنی دار بود(p<0/01).
    نتیجه گیری
    پرسش نامه سنجش نشانه های اختلال صوت در بزرگسالان از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار بوده و منعکس کننده مشکلات جسمی، عملکردی و عاطفی بیماران صوت است. اجرای پرسش نامه و امتیازدهی آن ساده بوده و به نظر می رسد که استفاده از این پرسش نامه در کنار سایر روش های ارزیابی در انتخاب بهترین و مناسب ترین شیوه درمان کمک کننده و راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: پرسش نامه، اختلال صوت، نشانه ها، بزرگسالان
  • سیده زهره غفاری، محمدرحیم شاهبداغی، شهره جلایی صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    از دیدگاه رشدی، ارتباط بین زبان و لکنت به دلیل این که به طور کلی شروع لکنت هم زمان و منطبق است با دوره سریع رشد زبانی کودکان، موضوع قابل توجهی است. آگاهی واج شناختی نمونه ای از عملکرد زبانی است که هم زمان با زبان رشد می کند و زیربنای مهارت های گفتاری و شنیداری است. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین لکنت و آگاهی واج شناختی و توجه به این مهارت در روند ارزیابی و درمان لکنت بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی مقایسه ای روی 53 کودک 8-4 ساله شهر تهران انجام شد. برای نمونه های مورد بررسی ابتدا تشکیل پرونده توسط آزمونگر از درمانگر و والدین و مربیان به عمل آمد. سپس صدای کودکان لکنتی ضبط شده و آنگاه اجرای پژوهش با استفاده از آزمون آگاهی واج شناختی انجام شد. پس از آن اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در امتیاز آزمون آگاهی واج شناختی بین گروه های لکنتی و غیرلکنتی به طور کلی و نیز در زیرگروه های سنی تفاوت معنی دار وجود داشت(p<0/05). کودکان لکنتی با شدت های مختلف در کسب امتیاز تفاوت معنی داری را نشان ندادند. کودکان کمتر از چهار سال کمترین امتیاز و کودکان بزرگ تر از هفت سال بیشترین امتیاز را کسب کردند و این اختلاف معنی دار بود(p<0/05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در ارزیابی و درمان کودکان لکنتی باید توانمندی آگاهی واج شناختی و عوامل سن، نوع و شدت لکنت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کودکان لکنتی، آگاهی واج شناختی، کودکان غیرلکنتی
  • مریم رمضانی، عبدالرضا شیبانی زاده، اکرم پوربخت، هما زرین کوب، محمد کمالی، سیده نازنین حجاری صفحات 42-49
    زمینه و هدف
    آزمون پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی ابزار جدیدی برای بررسی عملکرد دهلیزی است. این پاسخ با زمان نهفتگی کوتاه را می توان با تحریک صوتی با شدت بالا، از عضلات چشمی منقبض شده ثبت کرد، و به عنوان ابزار تشخیصی برای ارزیابی رفلکس دهلیزی چشمی طرف مقابل استفاده کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی و مقایسه دامنه، زمان نهفتگی، نسبت اختلاف دامنه دو طرف و میزان وقوع پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی (n10) و گردنی (p13) در افراد هنجار بود.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی حاضر روی 20 فرد با میانگین سنی 18/22 و انحراف معیار 19/2 سال و حساسیت شنوایی هنجار و عدم سابقه اختلالات دهلیزی انجام شد. امواج p13 و n10 با استفاده از محرک تن برست 500 هرتز راه هوایی در سطح شدت 95 دسی بل nHL و با استفاده از گوشی داخلی ثبت و مقایسه شدند.
    یافته ها
    موج p13 در همه افراد مورد مطالعه ثبت شد، ولی در دو مورد موج n10 ثبت نشد. دامنه مطلق و زمان نهفتگی به ترتیب 77/140 میکروولت و 56/15 میلی ثانیه برای پتانسیل گردنی و 18/3 میکروولت و 32/9 میلی ثانیه برای پتانسیل چشمی به دست آمد. تفاوت معنی داری در دامنه دو پتانسیل مشاهده شد.(p=0/000)
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر شاخصه های این دو آزمون نشان داد که دامنه و درصد وقوع پاسخ در پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی کمتر از پتانسیل دهلیزی گردنی بود. از آنجایی این دو پاسخ احتمالا از دو بخش متفاوت عصب دهلیزی منشا می گیرند، می توان به عنوان دو آزمون مکمل در نظر گرفت و به عنوان ابزاری برای ارزیابی اختلالات دهلیزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دهلیز، پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی، پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی گردنی
  • نرگس کرد، محمدرحیم شاهبداغی*، سیده مریم خدامی، ماندانا نوربخش، شهره جلایی، مسعود متصدی زرندی صفحات 50-56
    زمینه و هدف

    به دلیل نقص در بازخورد شنوایی، گفتار کودکان مبتلا به افت شنوایی آهنگ نامناسبی دارد. نتایج مطالعات نشان می دهد که کودکان کاشت حلزون شده نیز در بیان آهنگ گفتار دچار مشکل هستند. آهنگ، حالت جمله خبری یا پرسشی را نشان می دهد. هدف از این مطالعه مقایسه بیان آهنگ گفتار در کودکان استفاده کننده از کاشت حلزون با کودکان دارای شنوایی هنجار بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر روی 25 کودک کاشت حلزون شده و 50 کودک هنجار انجام گرفت. جهت بیان جملات خبری و پرسشی تصاویری به کودک نشان داده می شد. پس از آن تمامی جملات توسط هشت نفر گفتاردرمانگر شنیده شدند و مورد قضاوت ادراکی قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار praat میانگین فرکانس پایه و تغییرات زیروبمی محاسبه شد.

    یافته ها

    در گروه کاشت حلزون شده میانگین فرکانس پایه گفتار بالاتر و میانگین تغییرات زیروبمی کمتر از گروه هنجار بود. همچنین میانگین امتیازات صاحب نظران در گروه کاشت حلزون شده پایین تر از گروه هنجار بود. تفاوت ها در هر سه متغیر معنی دار بود(p<0.05). همبستگی میان مدت زمان استفاده از دستگاه کاشت حلزون و امتیاز قضاوت ادراکی معنی دار بود(p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، دستگاه کاشت حلزون در تسهیل بیان آهنگ گفتار محدودیت دارد. با این وجود با افزایش مدت زمان استفاده از کاشت حلزون، عملکرد کودکان در بیان آهنگ گفتار بهبود می یابد. بنابراین لازم است گفتاردرمانگرها در برنامه درمانی کودکان کاشت شده، مداخله در بیان آهنگ گفتار را در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: کاشت حلزون، بیان، آهنگ گفتار، کودکان دبستانی
  • آتوسا ربیعی، علی قربانی صفحات 57-65
    زمینه و هدف
    کودکان کم شنوای شدید و عمیق در برقراری ارتباط با دیگران و تحصیل در مدرسه با مشکل روبه رو می شوند. در سال های اخیر توجه زیادی به بحث تلفیق این کودکان در مدارس عادی شده است. بنابراین دیدگاه، درک مترادف ها و متضادها به عنوان یکی از مقوله های معناشناسی زبان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 75 دانش آموز پایه پنجم ابتدایی شهر تهران در سه گروه 25 نفری عادی، کم شنوای تلفیقی و باغچه بان مورد مطالعه قرار گرفتند. در جمع آوری داده ها از آزمون نوشتاری محقق ساخته استفاده شد تا احتمال خطا در دریافت واژه ها حذف شود. آزمودنی ها می بایست مترادف یا متضاد واژه مورد نظر را می نوشتند.
    یافته ها
    در هر دو آزمون به کار رفته در این پژوهش، امتیازهای گروه عادی از گروه کم شنوا، و گروه کم شنوای تلفیقی از دانش آموزان مدارس باغچه بان بالاتر بود(p<0/05). توانایی هر سه گروه دانش آموز در درک واژه های متضاد به طور معنی داری بالاتر از درک واژه های مترادف بود(p=0/001). سرعت پردازش در گروه عادی از دو گروه کم شنوا به طور معنی داری بالاتر بود(p=0.001).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد فراگیری این دو مقوله معناشناختی همچون سایر مهارت های زبانی تحت تاثیر سلامت شنوایی است. اختلاف بین دو گروه دانش آموز کم شنوا بیانگر این موضوع است که غنی بودن محیط آموزشی از محرک های کلامی و تعامل با کودکان عادی بر رشد جنبه معناشناسی زبان در دانش آموزان کم شنوا تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: کم شنوایی، دانش آموزان، معناشناسی
  • شهروز نعمتی، غلامعلی افروز، علی عسگری، باقر غباری بناب صفحات 66-70
    زمینه و هدف
    وجود کودک سالم و بدون معلولیت نقش به سزایی در سلامت روانی خانواده ایفا می کند و هزینه های خانواده و جامعه را کاهش می دهد. از آنجا که ازدواج های خویشاوندی بستر مناسبی برای بروز ژن های نهفته و مغلوب بوده و منجر به انواع معلولیت ها از جمله ناشنوایی می شود، هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع ازدواج های خویشاوندی در والدین کودکان ناشنوا و عادی و رابطه آن با ناشنوایی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش 467 نفر دارای کودک عادی به صورت نمونه گیری خوشه ایاز مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و 423 کودک استثنایی به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. از این تعداد 130 نفر ناشنوا بودند که در شهرستان اردبیل مورد بررسی قرار گرفتند. از آمار توصیفی برای اندازه گیری شیوع ازدواج فامیلی و تست کای دو برای مقایسه شیوع ازدواج فامیلی بین والدین کودکان شنوا و ناشنوا استفاده شد.
    یافته ها
    داده های توصیفی نشان داد که 80 نفر از 130 (54/61 درصد) از والدین افراد ناشنوا ازدواج خویشاوندی داشتند. تحلیل داده ها نشان داد که میزان شیوع ناشنوایی در کودکانی که والدین آنها ازدواج خویشاوندی داشته اند نسبت به گروه والدین کودکان عادی، بیشتر بوده و این تفاوت در سطح p<0/001 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده احتمالا ازدواج های خویشاوندی نقش مهمی در بروز ژن های نهفته و مغلوب دارند و منجر به بروز انواع معلولیت از جمله ناشنوایی می شوند. آگاهی زوج ها از پیامدهای ازدواج خویشاوندی و انجام مشاوره های ژنتیکی ضروری است.
    کلیدواژگان: شیوع، ازدواج خویشاوندی، ناشنوایی
  • فاطمه نیک خو، سعید حسن زاده، غلامعلی افروز صفحات 71-77
    زمینه و هدف
    در رویکردهای مختلف زبانی، خواندن یک مهارت محسوب می شود. مهارت های زبانی شامل گوش کردن، سخن گفتن، خواندن و نوشتن، با هم ارتباط زیادی دارند. بنابراین چنانچه کودکان مهارت های گوش دادن و سخن گفتن را فعالانه انجام دهند، مهارت های خواندن و نوشتن را به آسانی خواهند آموخت. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه ای سواد خواندن دانش آموزان کم شنوا و همسالان با شنوایی هنجار در مقاطع مختلف تحصیلی بود.
    روش بررسی
    تحقیق به صورت پس رویدادی و با استفاده از آزمون استاندارد شده پرلز 2006 بود که روی 80 دانش آموز کم شنوای شدید و عمیق پایه های تحصیلی پنجم دبستان، اول و چهارم دبیرستان شاغل به تحصیل در مدارس استثنایی شهر تهران که به شیوه نمونه گیری تصادفی و 80 دانش آموز با شنوایی هنجار از مدارس عادی که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، اجرا شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین میانگین درک خواندن دانش آموزان شنوا و کم شنوای شدید و عمیق مشاهده شد(p<0/001). همچنین در هر سه آزمون، میانگین درک خواندن دانش آموزان کم شنوای دختر از پسر بالاتر بود و این تفاوت در سطح p<0/001 معنی دار بود. تفاوت میانگین درک خواندن دانش آموزان کم شنوا در سه مقطع معنی دار نبود که نشان دهنده عدم رشد مهارت خواندن، متناسب با افزایش پایه تحصیلی بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان می دهد که یکی از حیطه هایی که در کم شنوایان به طور قابل ملاحظه ای دچار آسیب می شود، درک خواندن است. با توجه به اینکه سواد خواندن یکی از مهم ترین توانایی های اکتسابی دانش آموزان در مدرسه است، لزوم ارزیابی آن و شناخت نقاط قوت و ضعف دانش آموزان به ویژه کم شنوایان ضروری است.
    کلیدواژگان: درک خواندن، سواد، کم شنوایی
  • زهرا جدی، زهرا جعفری*، مسعود متصدی زرندی صفحات 78-86
    زمینه و هدف

    تشخیص به موقع کم شنوایی، مداخله زودهنگام و بهبود مهارت های رشدی در کودکان را باعث می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میانگین سنین تشخیص کم شنوایی و انجام کاشت حلزون در کودکان کم شنوا و مقایسه سن انجام کاشت حلزون در کودکان شناسایی شده با و بدون غربالگری شنوایی صورت گرفت.

    روش بررسی

    بررسی مقطعی حاضر روی 96 کودک کم شنوای حسی عصبی شدید تا عمیق که از خرداد 1387 تا اسفند 1389 در مرکز کاشت حلزون امیراعلم تحت جراحی قرار گرفتند، صورت گرفت. جمع آوری داده ها با بررسی پرونده موجود در مرکز، مصاحبه با والدین و تکمیل برگه تاریخچه گیری شامل 4 بخش مشخصات فردی، سابقه تولد، پزشکی و کم شنوایی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن تردید به کم شنوایی 73/6 ماه با انحراف معیار 79/5، تشخیص 35/9 ماه با انحراف معیار 79/5، تجویز سمعک 41/13 ماه با انحراف معیار 10/6، شروع برنامه توانبخشی 16 ماه با انحراف معیار 36/6، انجام کاشت حلزون 25/41 ماه با انحراف معیار 12/11، شروع استفاده از کاشت 15/42 ماه با انحراف معیار 12/11 بود، بین این سنین تفاوت معنی داری وجود داشت(p<0/05). 8/43 درصد از کودکان با غربالگری شنوایی شناسایی شده بودند و بین سن انجام کاشت حلزون در آنها با کودکان بدون غربالگری، تفاوت معنی داری وجود داشت0/0001)≥.(p

    نتیجه گیری

    علی رغم کاهش بارز سنین تشخیص کم شنوایی و مداخله نسبت به گذشته، تاخیر در سنین مذکور نسبت به معیارهای جهانی وجود دارد. غربالگری شنوایی نوزادان در کاهش این سنین، تاثیر چشمگیری دارد.

    کلیدواژگان: تشخیص کم شنوایی، تجویز سمعک، توانبخشی شنوایی، کاشت حلزون، غربالگری شنوایی
  • زهرا سلیمان، آذر مهر، فرشته فرزیان پور، احمد ‎رضا خاتون آبادی، محمد رحیم شاهبداغی، سیده مریم خدامی، هوشنگ دادگر، مریم تقی زاده قه، مهدیه کریمی صفحات 87-95
    زمینه و هدف
    ارزشیابی درونی فرایندی مهم در هر سازمانی است. یکی از سیاست های آموزش عالی ارزشیابی هریک از گروه های آموزشی است. هدف از ارزشیابی درونی گروه گفتاردرمانی سنجش میزان کیفیت در حوزه های آموزش، پژوهش و درمان به منظور ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها و شناسایی راه های برطرف کردن ضعف ها و تهدیدها است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی توصیفی در 10 گام به منظور بررسی 10 عامل انجام شد. نمونه ها شامل دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، دانش آموختگان و مسئولان آنان، اعضاء هیات علمی و مدیر گروه، کارشناسان و بیماران بودند. در این پژوهش از نرم افزار ارزیابی درونی گروه های آموزشی و پژوهشی مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی استفاده شد. تجزیه و تحلیل براساس میانگین میانگین ها انجام شد.
    یافته ها
    طیف مطلوبیت عوامل به ترتیب از بیشترین به کمترین عبارت بودند از: کیفیت تشخیص و درمان و نحوه برخورد با بیماران 15/4 از 5 و هیات علمی 5/3 در طیف مطلوب، ساختار سازمانی و مدیریت 34/3، دانش آموختگان 21/3، فرایند تدریس و یادگیری 1/3، رسالت ها و اهداف 09/3، دوره های آموزشی و برنامه های درسی 99/2، امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی 9/2، دانشجویان 76/2 و پژوهش 67/2 در طیف نسبتا مطلوب. گروه گفتاردرمانی در کل میانگین 17/3 (4/63%) از 5، طیف نسبتا مطلوب را به دست آورد.
    نتیجه گیری
    گروه گفتاردرمانی قبل از ادغام در وضعیت نسبتا مطلوب قرار داشت. با توجه به شرایط و امکانات موجود این وضعیت برای گروه مناسب بود.
    کلیدواژگان: گروه گفتاردرمانی، ارزشیابی درونی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • گزارش مورد
  • ناهید جلیله وند، مونا ابراهیمی پور، جمشید پورقریب صفحات 96-108
    زمینه
    کودکان معمولا اولین واژه های خود را در سنین 10 تا 15 ماهگی بیان می کنند و طی مراحلی به گفتار ساده تا پیچیده دست می یابند. سنجش میانگین طول گفته، یکی از معیارهای بررسی رشد و تکامل زبان کودکان است. محاسبه میانگین طول گفته و بررسی ترتیب کاربرد برخی از تکواژهای دستوری در گفتار کودکان فارسی زبان از اهداف این مطالعه بود.
    مورد: نمونه گفتار آزاد دو کودک در مهد کودک، از 12 تا60 ماهگی، هر ماه به مدت 120 دقیقه به طریق ضبط ویدئویی جمع آوری و نمونه های گفتار واج نویسی شد. مطالعه به روش طولی و توصیفی انجام گرفت. دختر و پسر مورد مطالعه اولین واژه های خود را به ترتیب در سن 12 ماهگی و 16 ماهگی بیان کردند. دختر در 18 ماهگی و پسر 20 ماهگی بیان گفته های دوکلمه ای را آغاز کردند. تعدادی از تکواژهای دستوری که در ساختمان فعل کاربرد دارند قبل از 24 ماهگی با میانگین طول گفته کمتر از دو تکواژ در گفتار هر دو کودک ظاهر شدند. ترتیب کاربرد تکواژهای پی بندهای فعل، از مفرد به جمع بود. شش شناسه فاعلی قبل از 36 ماهگی در گفتار هر دو کودک ظاهر شد.
    نتیجه گیری
    مراحل تکامل گفتار کودکان فارسی زبان نیز همانند سایر کودکان از مرحله گفتار تک واژه آغاز شد و با افزایش واژگان و کاربرد تکواژهای دستوری به تدریج بر پیچیدگی گفتار آنها افزوده شد. نکته مهم این که کودکان فارسی زبان با میانگین طول گفته کمتر از 2 تکواژ کاربرد تکواژهای دستوری را آغاز کردند.
    کلیدواژگان: میانگین طول گفته، تکواژ دستوری، واژه، فارسی
|
  • Guita Movallali, Mahdi Abdollahzadeh Rafi Pages 1-18
    Background And Aim
    A system that could make speech visible to deaf people has been dreamt of for long time. Several systems have been developed during recent decades; with the most popular being cued speech invented 50 years ago by Cornett (1967). The aim of this article is to review researches about cued speech and its efficacy on different language skills of hearing impaired children.
    Methods
    In this article we reviewed researches on cued peech and its impacts on speech and literacy of hearing impaired children. We searched Medline، Proquest and Scopus search engines with the «cued speech» keyword and read all textbooks and thesis published between 1972 and 2011. Cued speech is an oral system which makes the sounds visible and accessible. It makes speech perception much simpler and improves lip-reading skills and ability of using residual hearing in hearing impaired children.
    Conclusion
    Cued speech enhances children''s communication and speech perception and discrimination from early ages. It improves speech and ability to benefit from cochlear implantation. The original impetus behind cued speech was to improve literacy levels of hearing impaired children and it has been found to be uniquely successful.
    Keywords: Cued speech, lip, reading, speech, reading, hearing impaired, spoken language
  • Ali Asghar Kakojoibari, Mehran Farajollahi, Azam Sharifi, Fatemeh Jarchian Pages 19-25
    Background And Aim

    Hearing impairment can effect many educational abilities and will lead in a dealy in his growth. The objective of this research was to study the effect of hearing impairment on mathematical skill of hearing-impaired students of 4th grade of elementary in contrast with normal-hearing students.

    Methods

    The project was cross-sectional and the tool used was the international standard booklet of mathematical questions. There has been 35 hearing-impaired students with range of moderately sever-profound hearing loss selected from the 4th grade of elementary from exceptional schools in Ray، Pakdasht and Varamina، Iran، and 35 normal-hearing students were randomly selected from ordinary schools next to exceptional schools.

    Results

    By analyzing the outcomes، the normal-hearing students showed a better result in knowing، application، argument in aspects of cognitive in contrast with hearing-impaired students and there has been a meaningful difference (p<0. 05). There was not a meaningful difference in mathematical skill between Ray، Pakdasht and Varamina، Iran in hearing-impaired and normal-hearing groups.

    Conclusion

    The hearing impairment effects learing of mathematical skill. It is important for hearing-impaired students to presentation various methods in instruction in progress deductive thought and cognitive structure and also development in concepts understand in mathematical domain in rehabilitation services.

    Keywords: Hearing impairment, mathematical skill, elementary, school students, hearing, impaired
  • Niusha Behforooz, Zohreh Arani Kashani, Ali Ghorbani, Fatemeh Hoseyni Pages 26-34
    Background And Aim
    Evaluation of voice problem involves perceptual، acoustic، aerodynamic and physiological measure. In recent years assessment of patients point of view use as a essential part of evaluation. The aim of this study was construct a questionnaire for assessment of physical، functional and emotional voice problems in adults.
    Methods
    This study is a kind of constructing battery. Based on a comprehensive study of many foreign questionnaires، «The voice symptoms assessment» questionnaire in adult was produced. Its content validity was determined according to the judgment of 7 speech and language pathologists. This questionnaire administered to 60 voice patients (20 female and 40 male) between 18 to 60 years old that could read and write in Persian. The reliability of this questionnaire is determined by the method of Cronbach Alpha and split half.
    Results
    Content validity index of this questionnaire was 0. 94. Cronbach Alpha was high (more than 0. 7) and Spearman-Brown coefficient of split half was 0. 96. Correlatoin Coefficient was statistically significant between 3 parts and total questionnaire (p<0. 01).
    Conclusion
    «The voice symptoms assessment» questionnaire in adult has good content validity and reliability and reflects the wide range of physical، functional and emotional problems in voice patients. This questionnaire is simple for patients to complete and easy to score. It seems that use of this questionnaire، as part of a complete voice evaluation will be helpful in future.
    Keywords: Questionnaire, voice disorder, symptoms, adults
  • Seyedeh Zohreh Ghaffari, Mohammad Rahim Shahbodaqi, Shohreh Jalaie Pages 35-41
    Background And Aim
    The relationship between language and stuttering is an important issue in development of children because initiation of stuttering is generally contemporaneous with the period of rapid language development in children. Phonological awareness is part of language function which simultaneously develops with language and is the basis for oral and aural skills. The purpose of this research is to evaluate the relationship between stuttering and phonological awareness and the importance of phonological awareness in the process of evaluation and treatment of stuttering.
    Methods
    It was a cross-sectional comparative study. Conducted on 53 children aged 4 to 8 years in Tehran. Participants'' profile was made by examiner through interview with participants'' therapist، parents and instructor. Voice of stutterer children was recorded and the phonological awareness test was performed. Obtained data was analyzed.
    Results
    Regarding the scores of phonological awareness test there were significant differences between stutterer and non-stutterer groups and also between different ages (p<0. 05). Scores of phonological awareness test in children with different stuttering severities were not significantly different. Children younger than 4 years had the least scores while children older than 7 years had the most and the differences were statistically significant (p<0. 05). This shows that the score improves by aging.
    Conclusion
    Phonological awareness، age، type and severity of stuttering should be considered in assessment and treatment of Persian stutterer children aged 4 to 8 years old.
    Keywords: Stutterer children, phonological awareness, non, stutterer children
  • Maryam Ramezani, Abdoreza Sheibanizade, Akram Pourbakht, Homa Zarinkoub, Mohammad Kamali, Seyede Nazanin Hajari Pages 42-49
    Background And Aim
    Ocular vestibular-evoked myogenic potential (oVEMP) is a novel vestibular function test. This short-latency response can be recorded through contracting extraocular muscles by high-intensity acoustic stimulation and can be used to evaluate contralateral ocular-vestibular reflex. The aim of this study was to record and compare the amplitude، latency، asymmetry ratio and occurrence percentage of oVEMP (n10) and cervical VEMP (p13) responses in a group of normal adult subjects.
    Methods
    We carried out a cross-sectional study on 20 adult subjects'' mean age 22. 18 years، SD=2. 19 with normal hearing sensitivity and no history of vestibular diseases. oVEMP and cVEMP responses in both ears were recorded using air conducted stimuli 500 Hz short tone burst، 95 dB nHL via insert earphone and compared.
    Results
    cVEMP was recorded in all subjects but oVEMP was absent in two subjects. Mean amplitude and latency were 140. 77 μv and 15. 56 ms in p13; and 3. 18 μv and 9. 32 ms in n10. There were statistically significant differences between p13 and n10 amplitudes (p<0. 001).
    Conclusion
    This study showed that occurrence percentage and amplitude of oVEMP were less than those of cVEMP. Since these two tests originate from different sections of vestibular nerve، we can consider them as parallel vestibular function tests and utilize them for evaluation of vestibular disorders.
    Keywords: Vestibule, ocular vestibular, evoked myogenic potentials, cervical vestibular, evoked myogenic potentials
  • Narges Kord, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Seyyedeh Maryam Khodami, Mandana Nourbakhsh, Shohreh Jalaie, Masoud Motasaddi Zarandy Pages 50-56
    Background And Aim

    Due to defects of auditory feedback، children with hearing loss have inappropriate speech intonation. Consistently، results of previous studies have shown that cochlear-implanted children have some difficulties in their intonation. Intonation shows the type of the sentence which can be statement or question sentences. The purpose of this study was comparison of speech intonation in cochlear-implanted children and normal hearing children.

    Methods

    The present study was performed on 25 cochlear-implanted children and 50 normal hearing children. Different pictures were shown to the subjects and they said statement and question sentences. All sentences were heard by eight speech therapists and perceptually judged. Using praat software mean base frequency and pitch alterations were measured.

    Results

    In cochlear-implanted group، mean speech base frequency was higher and mean pitch alteration was lower than the control group. Mean experts'' scores in cochlear-implanted group were lower than the control group. Differences in all three variables were statistically significant (p<0. 05). There was a significant direct correlation between duration of time that the children had cochlear implant and perceptual judgment scores (p<0. 05).

    Conclusion

    According to the results، cochlear implant prosthesis has limited efficacy in improving speech intonation; although their ability to produce speech intonation improves by increasing duration of the time that children have cochlear implant. Thus speech therapists should consider intervening on speech intonation in treatment program of cochlear-implanted children.

    Keywords: Cochlear implant, speech expression, intonation, primary, school children
  • Atusa Rabiee, Ali Ghorbani Pages 57-65
    Background And Aim
    Children with severe and profound hearing loss have difficulties in communicating with others and educating at school. Effects of learning environment on children''s language skills have been recently focused and educating those students in ordinary schools has been proposed. According to this view، we compared perception of antonyms and synonyms as a semantic aspect of language in students of ordinary، integrated and special schools.
    Methods
    It was an analytic cross-sectional study. Three groups of students were enrolled: normal-hearing students of ordinary schools and hearing-loss students of integrated and specials schools. Each group consisted of 25 students in fifth grade of elementary schools in Tehran city. Two written tests were used. Subjects wrote synonyms and antonyms for each word in the tests.
    Results
    Results denoted significant differences between scores of normal-hearing and hearing-loss students and also between hearing-loss students of integrated schools and hearing-loss students of special schools (p<0. 05). In all three groups of the students، perception of antonyms was better than antonyms (p<0. 001). Speech processing rate in normal-hearing students were higher than both groups of hearing-loss students (p<0. 001).
    Conclusion
    The differences between normal-hearing and hearing-loss students shows that similar to other language skills، perception of synonyms and antonyms as a semantic aspect of speech is related to the hearing conditions and type of education. Moreover، the differences between two groups of hearing-loss students represent that speech stimulants and interaction with normal-hearing children could improve semantic aspect of speech in hearing-loss students.
    Keywords: Hearing loss, students, semantics
  • Shahrooz Nemati, Gholam Ali Afrooz, Ali Asgari, Bagher Ghobari Bonab Pages 66-70
    Background And Aim
    Having healthy non-handicapped children plays a major role in mental health of the family and decreases family and society''s costs. While consanguineous marriage could lead to expression of recessive genes and a variety of handicaps including deafness، the aim of present study was to scrutinize the prevalence of consanguineous marriage among parents of deaf and normal children as well as its relationship with deafness.
    Methods
    In this study، 467 couples parenting normal children were selected by cluster sampling from elementary، guidance and high schools of Ardabil city and 423 couples parenting disabled children were selected non-randomly among which 130 had deaf children. Descriptive statistics was used to determine the prevalence of consanguineous marriage and chi-square test to compare prevalence of consanguineous marriage among parents of normal and deaf children.
    Results
    Descriptive analyses showed that 80 out of 130 (61. 54%) parents who had deaf children have had consanguineous marriage. Furthermore data analysis demonstrated that prevalence of consanguineous marriage was significantly higher among parents of deaf children (p<0. 001).
    Conclusion
    Consanguineous marriage plays a major role in expression of recessive genes and could lead to development of various handicaps including deafness. Increasing couples'' awareness about consequences of consanguineous marriage and conducting genetic counseling are indispensable.
    Keywords: Prevalence, consanguineous marriage, deafness
  • Fatemeh Nikkhou, Saeid Hasanzadeh, Gholamali Afrooz Pages 71-77
    Background And Aim
    In different language approaches، reading is considered as a major skill. Language skills comprising listening، speaking، reading and writing are completely interlinked with each other. Thus، providing active application of listening and speaking skills، children will learn reading and writing skills easily. The aim of this research was to compare reading skills of hearing-loss students studying at exceptional schools with normal students of different degrees.
    Methods
    The research was conducted post-traumatically using standardized 2006 PIRLS test. 80 students in fifth grade of exceptional primary schools، and first and fourth grade of exceptional high schools in Tehran City who had severe and or profound hearing loss were randomly selected along with 80 normal students in ordinary schools who were selected using available sampling method.
    Results
    There were significant differences between reading comprehension of hearing-loss and normal students of all three grades (p<0. 001). Reading comprehension in female students was significantly higher than the male ones (p<0. 001). There were not any significant differences in mean reading comprehension scores of hearing-loss students in different grades which demonstrate that their reading skills had not developed in tandem with their age and school educations.
    Conclusion
    This study shows that one of the significant concerns regarding hearing-loss students is their reading comprehension ability. Considering reading ability as one of the most important acquisitive abilities which students learn at school، evaluation of reading skills of hearing loss students as well as recognition of their strengths and weaknesses in this field is indispensable.
    Keywords: Reading comprehension, literacy, hearing loss
  • Zahra Jeddi, Zahra Jafari, Masoud Motasaddi Zarandy Pages 78-86
    Background And Aim

    Early diagnosis of hearing loss lead to early intervention and improvement of developmental skills of children with hearing loss. The present study aimed to determine the mean age of hearing loss diagnosis and cochlear implantation (CI) in hearing impaired children and to compare the age of performing cochlear implantation in children who were identified by newborn hearing screening with those who were not.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 96 children with severe to profound sensorineural hearing loss who received cochlear implantation in Amir-e-Alam cochlear implantation center between the years 2008 and 2010. For data gathering، we assessed subjects'' medical archives، interviewed with their parents and took medical history including demographic information، birth history and hearing loss history.

    Results

    Mean age of hearing loss suspicion، diagnosis، hearing aids administration، Initiation of rehabilitation program، performing cochlear implantation and mean age when cochlear implantation was utilized were 6. 73 (SD=5. 79)، 9. 35 (SD=5. 79)، 13. 41 (SD=6. 10)، 16 (SD=6. 36)، 41. 25 (SD=11. 12)، and 42. 15 (SD=11. 00) months، respectively. There was statistically significant difference between them (p<0. 05). 43. 8% of hearing impaired children had been identified by newborn hearing screening. There was statistically significant difference between cochlear implantation operation age of children who were identified by newborn hearing screening with those who were not (p<0. 0001).

    Conclusion

    In spite of notable reduction in the age of hearing loss diagnosis and intervention during recent years، compared to international indices it is still tardy. Conducting newborn hearing screening can significantly reduce these ages.

    Keywords: Hearing loss diagnosis, hearing aids, auditory rehabilitation, cochlear implantation, auditory screening
  • Zahra Soleymani, Azar Mehri, Fereshte Farziyanpour, Ahmad Reza Khatoonabadi, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Seyyedeh Maryam Khoddami, Hooshang Dadgar, Maryam Taghizade Ghe, Mahdiye Karimi Pages 87-95
    Background And Aim
    Internal evaluation is an important part of organization monitoring. One of the Ministry of Health''s policies is to encourage educational departments to conduct internal evaluations. The aim of internal evaluation of department of speech therapy was appraising its education، research and treatment qualities and determining its strengths، weaknesses، opportunities and threats (SWOTs) to identify the ways of overcoming weakness and threats.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 10 phases to evaluate 10 factors. Participants were undergraduate، graduate، and postgraduate students، academic staff، director of the department along with the patients. The internal evaluation software for educational and research centers released by Center of Medical Education Studies and Development was modified and utilized. Data was analyzed by calculating mean of means.
    Results
    Mean of means from highest to lowest scores were respectively as follows: the quality of diagnosis، treatment and dealing with patients 4. 15 out of 5; as well as the quality of academic staff 3. 5 were in the range of desirable category; qualities of management and organizational structure 3. 34، graduate students 3. 21، teaching and learning processes 3. 1، missions and goals 3. 09، instructional methods and curriculum models 2. 99، educational and research equipments 2. 9، students 2. 76 and research 2. 67 were within the range of rather desirable category. Total score was 3. 17 (63. 4%) which was within the range of rather desirable category.
    Conclusion
    The department of speech therapy was in rather desirable state before merger. That result was appropriate according to the department''s conditions and supplies.
    Keywords: Department of speech therapy, internal evaluation, Tehran University of Medical Sciences
  • Nahid Jalilevand, Mona Ebrahimipur, Jamshid Purqarib Pages 96-108
    Background
    Children usually produce their first words when they are 10-15 months old and go through simple to complex speech by passing some stages. One of the criteria for examining development of children''s language is mean length of utterance (MLU). The main purpose of this study was calculating mean length of utterance and grammatical morphemes used by Farsi-speaking children during their 12-60th months of life. Case: It was a longitudinal descriptive study. Every month during children''s 12 to 60th months of life، 120-minute spontaneous speech samples of two children in kindergarten were videotaped and transcribed. The girl said her first word at the age of 12، and the boy said his first word at the age of 16 months. Combining words and constructing two-word utterances started at 18 and 20th months of the girl''s and the boy''s lives respectively. First grammatical morpheme appeared before the 24th month of children''s lives and when mean length of utterance was lower than 2 morphemes. Singular verb suffixes were acquired sooner than the plural ones. Both children started using six subject identifiers of Farsi language before 36th month of their lives.
    Conclusion
    The speech development in Farsi-speaking children follows the same pattern as other children، starting from one-word utterances and complicates gradually by increasing the number of words، word combinations and using grammatical morphemes. The important point is that Farsi-speaking children started to use grammatical morphemes when their mean length of utterance was lower than two morphemes.
    Keywords: Mean length of utterance, grammatical morpheme, word, Farsi