فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research
Volume:22 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله مروری
  • آزاده شادمهر صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی ارتعاش عمومی بدن بر کنترل پوسچر بود. مرور مقالات در ده سال گذشته به دو منظور انجام شد 1 آیا در مقالات اخیر شواهدی مبنی بر وجود یک ارتباط مشخص بین ارتعاش عمومی بدن و اختلالات تعادل وجود دارد؟ و 2 آیا در مقالات اخیر شواهدی دال بر پاسخ های وابسته به دوز بین ارتعاش عمومی بدن و اختلالات تعادلی وجود دارد؟
    روش بررسی
    جستجوی مقالات در موتورهای جستجوی Pubmed، CINAHL، ISI web of scienceو Magiran بین سال های 2002 تا 2012 صورت گرفت.
    نتیجه گیری
    مطالعات متعدد بالینی تصادفی همراه با گروه شاهد با کیفیت بالا تا متوسط نشانگر بهبودی مشابه در کنترل پوسچر پس از یک دوره اعمال ارتعاش عمومی بدن بودند. علی رغم فقدان شواهد مشخص، ما دلایل کافی مبنی بر کاربرد ارتعاش عمومی بدن در اختلالات تعادلی به دست آوردیم. تحقیقات دیگری در این حیطه باید صورت پذیرد تا دوز موثر ارتعاش عمومی بدن نیز مشخص شود.
    کلیدواژگان: ارتعاش عمومی بدن، اختلالات تعادلی، کنترل پوسچر
  • پژوهشی
  • اعظم شریفی، علی اصغر کاکوجویباری صفحات 10-17
    زمینه و هدف
    در رویکرد آموزشی بین اکتساب دانش و مهارت های زبانی وابستگی وجود دارد. آسیب شنوایی و تاخیر در اکتساب مهارت های زبانی، پیشرفت تحصیلی فرد کم شنوا را با کندی رشد مواجه می سازد. به منظور بررسی تاثیر ارتقاء پایه تحصیلی بر پیشرفت مهارت ریاضیات، عملکرد ریاضیات دانش آموزان کم شنوای سوم راهنمایی با دانش آموزان کم شنوا و شنوای چهارم ابتدایی مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی سوالات ریاضی استاندارد شده بین المللی سال 2007 به عنوان ابزار آزمون انتخاب شد. 31 دانش آموز کم شنوای چهارم ابتدایی و سوم راهنمایی با کاهش شنوایی شدید از مدارس ویژه و 17 دانش آموز شنوای چهارم ابتدایی از مدارس عادی به طور تصادفی ساده از مدارس هم جوار با مدارس ویژه در شهرستان رباط کریم، کرج و شهریار گزینش شدند. اطلاعات با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس و توکی ارزیابی آماری شد.
    یافته ها
    در تحلیل یافته ها دانش آموزان کم شنوای چهارم ابتدایی و سوم راهنمایی با دانش آموزان شنوا در هر سه حیطه دانستن، به کارگیری و استدلال از بعد شناختی ریاضیات تفاوت معنی داری نشان دادند(p<0/05). همچنین دانش آموزان کم شنوای دو پایه در حیطه دانستن تفاوت معنی داری داشتند(p<0/05) ولی در به کارگیری و استدلال اختلاف معنی داری دیده نشد(p>0/05).
    نتیجه گیری
    با ارتقاء پایه تحصیلی پیشرفت قابل ملاحظه ای در مهارت ریاضیات دانش آموزان کم شنوا دیده نشد. تالیف کتب ریاضی مقدماتی در دوره آمادگی، بازنگری در شیوه های تدریس و افزایش ساعات تدریس در درس ریاضیات حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: مهارت ریاضیات، کم شنوا، ارتقاء پایه تحصیلی
  • کریم قراشی، پرویز سرندی، ابوالفضل فرید صفحات 18-24
    زمینه و هدف
    استرس منبع بسیاری از مشکلات موجود در سر راه زندگی ما انسان ها است و هر لحظه زندگی افراد را مورد تهدید قرار می دهد. حضور کودک کم شنوا در خانواده علاوه بر ایجاد استرس، زندگی زناشویی پدران و مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش مقایسه استرس و رضایتمندی زناشویی در والدین کودکان کم شنوا و کودکان عادی است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش علی مقایسه ای انجام شد. 80 نفر از پدران و مادران کودکان کم شنوا و 80 نفر از پدران و مادران کودکان عادی مراکز توانبخشی و مهدکودک های سطح شهر تبریز به روش نمونه گیری در دسترس و تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسش نامه های منبع استرس Friedrich و رضایت زناشویی Enrich پاسخ دادند.
    یافته ها
    والدین کودکان کم شنوا استرس بیشتری نسبت به والدین کودکان عادی تحمل می کنند(p<0/001). همچنین رضایتمندی زناشویی والدین کودکان کم شنوا نسبت به والدین کودکان عادی پایین تر است(p<0/001).
    نتیجه گیری
    حضور کودک کم شنوا برای پدران و مادران استرس زا و تهدید کننده رضایت زناشویی بوده و لزوم توجه و برنامه ریزی برای کاهش استرس والدین کودکان معلول را می طلبد.
    کلیدواژگان: استرس، رضایتمندی زناشویی، والدین، کم شنوا، کودکان
  • زهرا قیومی انارکی، لیلا قسیسین، بهروز محمودی بختیاری، علی فلاح، فاطمه صالحی، الهام پریشن صفحات 25-31
    زمینه و هدف
    توانایی اصلاح مکالمه زیرمجموعه ای از دانش کاربردشناختی زبان است. هنگامی که شنونده متوجه منظور گوینده نشود، اگر گوینده نتواند از روش های اصلاح مکالمه برای روشن شدن پیام استفاده کند، ارتباط دچار شکست می شود. از این رو، این پژوهش بر آن است تا مهارت اصلاح مکالمه را در دو گروه سنی سه و پنج ساله، به منظور تعیین انواع روش های اصلاح مکالمه و مقایسه این مهارت ها در این دو گروه بررسی کند.
    روش بررسی
    در این پژوهش120 نفر از کودکان سه و پنج ساله هنجار شهر اهواز انتخاب شدند. ابزار پژوهش دو سری تصاویر متوالی بود که در حین بازگویی آنها آزمونگر شرایط برانگیخته شدن یکی از روش های اصلاح مکالمه را ایجاد می کرد. درصد به کارگیری انواع روش های اصلاح مکالمه در هر یک از گروه ها محاسبه و سپس مقایسه آنها با هم با استفاده از آزمون آماری t مستقل انجام شد.
    یافته ها
    در گروه سنی پنج ساله نسبت به سه ساله، میزان کاربرد روش های تکرار و پاسخ نامناسب کاهش و روش های اصلاح سرنخی و بازگویی افزایش یافته و روش افزایش تقریبا ثابت باقی مانده است. در میانگین درصد به کارگیری روش تکرار(p=0/04) و اصلاح سرنخی بین دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنی دار مشاهده شد(p=0/001). از بین درصد به کارگیری روش های اصلاح مکالمه، به طور عمده ای کاربرد روش تکرار در کودکان سه ساله و کاربرد روش اصلاح سرنخی در کودکان پنج ساله بیشتر است.
    نتیجه گیری
    با افزایش سن و تکامل مهارت زبانی، احتمال استفاده از روش های پیچیده تر اصلاح مکالمه نظیر روش اصلاح سرنخی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: کاربردشناختی، اصلاح مکالمه، تکرار، اصلاح سرنخی، کودک فارسی زبان
  • شیوا ابراهیمیان، آمنه رنجبر، مهری صفری، فیروز صدیقی، محبوبه سعادت صفحات 32-40
    زمینه و هدف
    مشکل شنوایی نقایصی را در درک زبان و به دنبال آن در بیان زبان ایجاد می کند پژوهش حاضر با هدف بررسی، میزان تمایز و درک ویژگی های آوایی واکه های زبان فارسی توسط کودکان کم شنوا را انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش با آزمونی محقق ساز که بر مبنای آزمون ادراک شنوایی برای آسیب شنوایی تهیه و تدوین شده بودبه بررسی توانایی تمایز واکه ها در کودکان پنج تا هشت سال فارسی زبان پرداخت. آزمون دارای دو بخش دیداری شنیداری و شنیداری صرف، شامل پنج زیرآزمون برای بررسی تمایز واکه های پیشین و پسین است. با استفاده از این آزمون 22 کودک مبتلا به افت شنوایی در حد 90-70 دسی بل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین پاسخ های درست در دو قسمت واکه های پیشین و پسین تفاوت معنی داری وجود دارد(p<0/05). در تمایز واکه های پسین در آزمون دیداری شنیداری تمایز واکه /â/ بهتر از دیگر واکه های پسین صورت می گیرد. در آزمون شنیداری نیز بالاترین میانگین مربوط به واکه /â/ بود. در تمایز واکه های پیشین در آزمون دیداری شنیداری درک و تمایز واکه /i/ نسبت به دو واکه دیگر (/e/ /æ/) بهتر صورت گرفت. اما در آزمون شنیداری صرف میزان دشواری این واکه ها یکسان بود و طبقه بندی واکه های پیشین از لحاظ میزان دشواری تمایز شنیداری ممکن نبود.
    نتیجه گیری
    در هر دو بخش آزمون تمایز واکه های پسین در کودکان کم شنوا نسبت به واکه های پیشین بهتر و راحت تر صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: واج شناسی، تمایز واکه، کم شنوایی
  • بهمن اکبری، زهره تیموری*، شهنام ابوالقاسمی، حمیدرضا خورشیدیان صفحات 41-49
    زمینه و هدف

    اکثر افراد مشکلات و عوامل استرس‎زایی چون بیکاری، بیماری و غیره را در زندگی تجربه می‎کنند اما اینکه افراد مختلف چگونه با این شرایط استرس‎زا مقابله می‎کنند از فردی به فرد دیگر متفاوت است. طبق پژوهش های صورت گرفته استفاده از راهبردهای مقابله‎ای موثر در کاهش استرس و تنش افراد تاثیر به‎سزایی دارد. اثربخشی روش مقابله با استرس در دانش‎آموزان کم‎شنوا هدف پژوهش حاضر بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‎آزمون پس‎آزمون با گروه شاهد است. 40 دانش‎آموز کم شنوای در حد40 تا 120 دسی بل در مدارس ویژه شهر ساری مقاطع راهنمایی و دبیرستان، در سال تحصیلی 90-89 به روش نمونه‎گیری داوطلبانه در دسترس با گمارش تصادفی در گروه ها انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره، مورد و شاهد، قرار گرفتند. ابزار اندازه‎گیری آزمون سلامت عمومی 28 سوالی Goldberg بود. گروه مورد به مدت هشت جلسه دو ساعته تحت آموزش روش های مقابله با استرس مبتنی بر فنون شناختی رفتاری قرار گرفتند. برای آنالیز داده ها از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و تحلیل آنالیز واریانس دوطرفه استفاده شد.

    یافته ها

    بین امتیازهای پیش آزمون پس آزمون در خرده مقیاس علائم جسمانی، اضطراب و بی خوابی، کارکرد اجتماعی و افسردگی تفاوت معنی داری دیده شد(p<0/05). به طوری که سلامت عمومی گروه مورد پس از خاتمه جلسات درمانی، بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری: راهبردهای مقابله استرس مبتنی بر نظریه شناختی رفتاری باعث افزایش سلامت عمومی افراد آسیب دیده شنوایی می‎شد بنابراین لازم است آموزش کنترل استرس به‎ عنوان یک مداخله مناسب گسترش یابد.

    کلیدواژگان: استرس، راهبرد مقابله با استرس، سلامت عمومی، آسیب شنوایی، دانش آموز کم شنوا
  • مریم سادات مومن واقفی، لعیا غلامی تهرانی، طاهره سیما شیرازی، محمد رضایی، مهدی رهگذر صفحات 50-57
    زمینه و هدف
    مهارت های پردازش واجی شامل توانایی ذخیره سازی، بازیابی و استفاده از رمزهای واج شناختی در حافظه است. این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه این مهارت ها در کودکان شش ساله نابینا و بینا صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی بوده است. آزمودنی ها شامل 24 کودک نابینا و 24 بینای شش تا هفت ساله بود. ابزار پژوهش عبارت بود از آزمون ارزیابی اختلالات خواندن و نوشتن در دانش آموزان دبستانی، مهارت های زبانی و شناختی و خرده آزمون نامیدن آزمون ارزیابی آفازی.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که در میانگین درصد پاسخ های درست خرده آزمون بازشناسی صدا در ناکلمه و خرده آزمون نامیدن گل ها، گروه بینا عملکرد بالاتری داشتند و تفاوت معنی دار بود(p<0/001). در میانگین درصد پاسخ های درست خرده آزمون حافظه کلمات و جملات، گروه نابینا عملکرد بالاتری داشت و تفاوت معنی دار بود(p<0/001) و در بقیه خرده آزمون ها تفاوت مشاهده شده معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    کودکان نابینا در آیتم های مربوط به حافظه، عملکرد بهتری را داشتند که این مسئله ناشی از حافظه شنیداری قوی تر بود.
    کلیدواژگان: نابینایی، پردازش واجی، حافظه شنیداری، آگاهی واجی، نامیدن، تمایز شنیداری
  • رضوان اکبری منیع، ناهید جلیله وند *، علی قربانی، محمد کمالی، محمدرضا رضوی صفحات 58-66
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند اکثر کودکان قبل از چهار سالگی توانایی درک و بیان سوالات پرسش واژه ای مانند /what/، /where/ و /who/ را کسب می کنند. یک پژوهش موردی در زبان فارسی، این نتایج را تایید می کند. هدف این مطالعه بررسی توانایی درک و بیان سوالات پرسش واژه ای در کودکان 6-4 ساله بود.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر 72 کودک 6-4 ساله فارسی زبان به طور تصادفی انتخاب شدند. پرسش واژه ها شامل /či/، /koja/، /ki/، /čera/ و /key/ بود. دو تصویر برای درک و چهار تصویر برای بیان استفاده شد. در قسمت درک، آزمودنی ها باید به سوالاتی در مورد تصاویر پاسخ می دادند و در قسمت بیان پس از ارائه جملات انگیزشی توسط عروسک سخنگو باید سوال می پرسیدند. برای بررسی نتایج این پژوهش از آمار توصیفی و t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    در قسمت درک، آزمودنی ها در همه پرسش واژه ها میانگین دو با انحراف معیار صفر به دست آوردند، به جز کودکان 5-4 ساله که برای پرسش واژه /key/ میانگین 89/1 با انحراف معیار 32/0 را کسب کردند. در قسمت بیان بالاترین میانگین 52/3 با انحراف معیار 84/0 برای پرسش واژه /ki/ بود؛ بین آزمودنی های 6-5 ساله و 5-4 ساله در پرسش واژه های /key/ با p<0/001، /ki/ با p=0/012، /koja/ با p=0/003 و /či/ با p=0/005 اختلاف معنی داری مشاهده شد. بیشترین خطاها نیز در کاربرد پرسش واژه /key/ بود.

    نتیجه گیری

    آزمودنی های این مطالعه توانایی درک و بیان پرسش واژه ها را داشتند. درک پرسش واژه های /koja/či/key/čera/ki/ برای کودکان 6-4 ساله ساده است و می توانند از این واژه ها در جملات پرسشی استفاده کنند، اما خطاهای کاربردی نیز در بیان آنها وجود داشت.

    کلیدواژگان: کودکان، پرسش واژه ها، درک، بیان، زبان فارسی
  • محمد رضایی، وحید راشدی، لعیا غلامی تهرانی، اکبر دارویی صفحات 67-74
    زمینه و هدف
    خواندن از مهم ترین نیازهای بشر برای یادگیری بوده و در افراد عادی حافظه کاری پیش بینی کننده مهارت درک خواندن است. در این مطالعه علاوه بر بررسی ارتباط بین مهارت حافظه کاری و درک خواندن افراد کم شنوا، این مهارت ها با گروه عادی مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی با استفاده از آزمون خواندن مهارت حافظه کاری و درک خواندن، 18 کودک شامل 8 پسر و 10 دختر کم شنوای شدید پایه پنجم مدارس استثنایی با 18 کودک شنوا به عنوان گروه هنجار که براساس پایه تحصیلی و جنسیت با گروه نمونه همتاسازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که کودکان کم شنوا در تکالیف حافظه شنیداری کلامی صداها (معکوس)، حافظه بینایی کلامی حروف و حافظه بینایی کلامی تصاویر عملکرد مشابهی با گروه هنجار داشتند ولی در تکلیف درک خواندن متن عملکرد ضعیف تری نشان دادند(p<0/001). همچنین بین مهارت های حافظه کاری با مهارت درک خواندن متن هیچ گونه رابطه معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کودکان کم شنوا در مهارت درک خواندن نقص چشمگیری دارند. نقص در دانش زبانی و گنجینه لغات ممکن است عامل اصلی مهارت ضعیف درک خواندن در این کودکان باشد و توانایی حافظه کاری پیش بینی کننده ای قوی برای سطح توانایی درک خواندن کودکان کم شنوا نیست.
    کلیدواژگان: درک خواندن، حافظه کاری، کم شنوایی
  • اعظم نوایی لواسانی، قاسم محمدخانی، محمود معتمدی، لیلا جلیلوند کریمی، شهره جلایی صفحات 75-84
    زمینه و هدف
    صرع لوب گیجگاهی از شایع ترین سندرم های صرعی در بزرگسالان است. برخی از این بیماران با وجود عملکرد شنوایی محیطی طبیعی، دچار اختلال شنوایی مرکزی از جمله اختلال پردازش زمانی هستند. آزمون فاصله در نویز از آزمون های جدید برای ارزیابی وضوح زمانی است. هدف از این مطالعه ارزیابی وضوح زمانی در افراد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی یک طرفه بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی مقایسه ای، 25 فرد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی (11 نفر مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره راست و 14 نفر مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ) و 18 فرد هنجار در محدوده سنی 50-15 سال با آزمون فاصله در نویز مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامترهای آزمون فاصله در نویز با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل و بین سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در گوش راست، گوش چپ و میانگین دو گوش آستانه تقریبی و درصد پاسخ درست آزمون فاصله در نویز بین گروه های مبتلا به صرع لوب گیجگاهی و گروه هنجار مشاهده شد(p<0/05). اما اختلاف بین گروه مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره راست و صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ معنی دار نبود(p>0/05).
    نتیجه گیری
    کمتر بودن میزان درصد پاسخ درست و بیشتر بودن مقدار آستانه تقریبی در افراد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی در مقایسه با افراد هنجار نشانگر اختلال در عملکردهای پردازش زمانی و به ویژه وضوح زمانی است که احتمالا به دلیل درگیری ساختارهای مرتبط با پردازش زمانی است.
    کلیدواژگان: پردازش زمانی، وضوح زمانی، آزمون فاصله در نویز، آستانه تقریبی، درصد پاسخ درست، صرع لوب گیجگاهی
  • ساناز سلطان پرست، زهرا جعفری، سید جلال ثامنی، مسعود صالحی صفحات 85-94
    زمینه و هدف
    توجه پیوسته به توانایی حفظ توجه نسبت به محرک های هدف در طول یک دوره زمانی پیوسته گفته می شود. در پژوهش حاضر نسبت به تهیه نسخه فارسی آزمون ظرفیت توجه پیوسته شنوایی و بررسی نتایج آن در کودکان هنجار اقدام شد.
    روش بررسی
    در تهیه نسخه فارسی آزمون حاضر همانند آزمون مرجع از محرک گفتاری استفاده شد. محرک های گفتاری شامل 100 واژه تک هجایی متشکل از 20 مرتبه ارائه تصادفی واژه هدف و تکرار یک فهرست 21 کلمه ای از مجموعه واژه های تک هجایی بود که به طور تصادفی در کنار یکدیگر قرار گرفتند. آزمون در سطح راحت شنوایی به صورت دو گوشی و دایوتیک روی 46 کودک هنجار 7 تا 11 سال از دو جنس انجام شد.
    یافته ها
    بین سن با متوسط امتیاز خطای بی قراری(p=0/004) و امتیاز کل آزمون ظرفیت توجه پیوسته شنوایی(p=0/050) اختلاف معنی داری وجود داشت. بین سن با متوسط امتیاز خطای کم توجهی و همچنین شاخص کاهش ظرفیت توجه، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. جنسیت بر شاخص های مختلف آزمون، تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از آزمون حاضر روی گروهی از کودکان برخوردار از شنوایی هنجار، احتمالا موید توانایی آزمون ارائه شده در تعیین ظرفیت توجه پیوسته شنوایی را با استفاده از محرک های گفتاری است.
    کلیدواژگان: توجه پیوسته شنوایی، خطای بی قراری، خطای کم توجهی، محرک گفتاری، کودکان
  • مطالعه موردی
  • فرنوش جاراللهی، یحیی مدرسی، زهرا آقارسولی، سلیمه جعفری صفحات 95-102
    زمینه و هدف
    کاربرد شناسی زبان مطالعه کنش های گفتاری و جنبه های اجتماعی تعاملات ارتباطی در بافت زبان است. به دلیل نقش مهم شنوایی در رشد مهارت‎های زبانی، کودکان کم‎شنوا در تمام سطوح زبان از جمله کاربردشناسی با مشکلاتی مواجهند. تکلیفی که به خوبی این تفاوت را آشکار می‎سازد بازگویی داستان است. با توجه به اهمیت این مهارت‎ها در زندگی روزمره این کودکان و فقدان پژوهشی منسجم در زبان فارسی، مطالعه حاضر با هدف توصیف مقدماتی این توانایی های کودکان کم‎شنوا در قالب بازگویی داستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه موردی توصیفی روی پنج کودک کم شنوای شش ساله و دو کودک شنوای هم سن انجام شد. مهارت‎های کاربردشناسی آنها با استفاده از آزمون بازگویی داستان در اتاقی ساکت اجرا، سپس داستان‎گویی کودک ضبط، تحلیل و امتیازدهی شد.
    یافته ها
    بین امتیاز آزمودنی با کم‎شنوایی شدید و گروه هنجار تفاوتی وجود نداشت، از طرفی بین امتیاز آزمودنی با کم‎شنوایی عمیق و کاشت حلزون در حفظ موضوع و توالی وقایع با گروه شنوا اختلاف دیده شد. امتیاز آزمودنی با کم‎شنوایی عمیق و کاربر سمعک در همه موارد به جز اطلاعات اصلی با گروه شنوا اختلاف زیادی داشت. از طرفی، همه آزمودنی ها از حروف ربط به طور مناسب استفاده می‎کردند.
    نتیجه گیری: کودکان کم‎شنوا در به کارگیری مهارت‎های کاربردشناسی ضعیف تر از کودکان شنوا عمل می‎کنند. از طرفی، بین افراد کم شنوا نیز تفاوت وجود دارد که حاکی از تنوع این توانایی ها در کودکان کم‎شنوا است و این تفاوت در توانایی های زبانی براساس میزان کم‎شنوایی، نوع پروتز، استفاده مفید از باقی مانده شنوایی، زمان و کیفیت آموزش‎های توانبخشی شنوایی و سایر عوامل، را خاطر نشان می‎سازد.
    کلیدواژگان: مهارت کاربردشناسی، کم شنوایی، بازگویی داستان
|
  • Azadeh Shadmehr Pages 1-9
  • Azam Sharifi, Ali Ashgar Kako Joybari Pages 10-17
    Background And Aim
    There is a relation between language skills and science learning in educational approach. Hearing-impairment and delay in learning of language skills influence the progress of learning. The aim of this research was to study the effect of educational level elevation on growth of mathematical skill. Therefore، third grade hearing-impaired students of secondary school، and forth grade hearing-impaired and normal-hearing students of elementary school were compared in terms of mathematical skill.
    Methods
    The research was cross-sectional and the internationally standardized mathematics questions (2007) were selected as the tools of the test. The sample included 31 students of 4th grade elementary and third grade of secondary school with sever hearing loss from exceptional schools، and 17 normal-hearing students were randomly selected from ordinary schools next to the exceptional schools in Robatkarim، Karaj، and Shahriyar cities، Iran.
    Results
    According to data analysis there was a meaningful difference between hearing-impaired students of forth and third grades and normal-hearing students in the three fields of knowledge، application and argument (p<0. 05). There was a significant difference between the two hearing-impaired groups in knowledge (p<0. 05)، but they had no meaningful differences in the fields of application and argument (p>0. 05).
    Conclusion
    No significant improvement was seen in the mathematical skill of hearing-impaired students by educational level elevation. Writing mathematical books for the pre-elementary courses، revision of teaching methods، and increasing teaching hours are necessary in mathematics.
    Keywords: Mathematical skill, hearing, impaired, educational level elevation
  • Karim Gharashi, Parviz Sarandi, Abolfazl Farid Pages 18-24
    Background And Aim
    Stress is the source of many problems in human-kind lives and threatens people''s life constantly. Having hearing-impaired child، not only causes stress in parents، but also affects their marital satisfaction. The purpose of this study was comparing the stress and marital satisfaction status between the normal and hearing-impaired children''s parents.
    Methods
    This was a causal-comparative study. Eighty parents of normal children and 80 parents of hearing-impaired children were chosen from rehabilitation centers and kindergartens in city of Tabriz، Iran by available and clustering sampling method. All parents were asked to complete the Friedrich''s source of stress and Enrich marital satisfaction questionnaires.
    Results
    Parents of hearing-impaired children endure more stress than the normal hearing ones (p<0. 001). The marital satisfaction of hearing-impaired children''s parents was lower than the parents of normal hearing children، too (p<0. 001).
    Conclusion
    Having a hearing-impaired child causes stress and threatens the levels of marital satisfaction. This requires much more attention and a distinct planning for parents of handicap children to reduce their stress.
  • Zahra Ghayoumi Anaraki, Leila Ghasisin, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari, Ali Fallah, Fatemeh Salehi, Elham Parishan Pages 25-31
    Background And Aim
    The ability of conversational repair is a subset of pragmatic language. When the listener does not understand the speaker''s intention، and the speaker cannot find a way of repairing the conversation to make his/her massage clear، communication will fail. This study aims to examine and compare the conversational repair skill in two groups of three and five year old children، to determine different conversational repair strategies and compare these skills among these groups.
    Methods
    One hundred and twenty Persian speaking children of three and five years of Ahwaz، Iran، were selected. The study tools were two series of pictures. During the retelling of the pictures the examiner created a situation to elicit a conversational repair strategy. Percentages of the usage of different kinds of conversational repair in each group were calculated and compared using student''s t-test.
    Results
    The usage of repetition and inappropriate response is decreased in the group of five year olds compared to the three year olds، but cue-repair and repetition method is increased. The addition method has remained relatively constant. There was a significant difference between average percentage of using repetition (p=0. 04) and cue-repair (p=0. 001) of the two groups. The percentage of application of repetition method in three year olds and cue-term method in five year olds were significantly higher than other conversational repair strategies.
    Conclusion
    With the increase in age and development of language skills the probability of using more complex and difficult strategies، like the cue-repair method، increases.
  • Shiva Ebrahimian, Amene Ranjbar, Mehri Safari, Firooz Sadighi, Mahboobe Saadat Pages 32-40
    Background And Aim
    Hearing-impairment leads to problems in language perception which in turn results in difficulties in language production. The present study investigated hearing-impaired children''s ability to discriminate Persian vowels. It aimed to describe the extent to which children have difficulty comprehending and discriminating phonetic features of vowels.
    Methods
    To fulfill this aim، a researcher-made test، which was based on the Auditory Perception Test 2001، investigated the phonetic discrimination of vowels in Persian-speaking and hearing-impaired children aged five to eight years. The test has two sections، auditory-visual and just auditory discrimination of vowels، which included five subtests assessing discrimination of front and back vowels. Through this test، the phonetic discrimination ability of 22 hearing-impaired children was evaluated. The gathered data were analyzed using matched t-test and repeated measures ANOVA.
    Results
    The findings showed that there is a significant difference between correct responses to the sections on front and back vowels (p<0. 05). The audio-visual test showed that the /â/ vowel is easier to discriminate than other back vowels. Moreover، in the auditory test the /â/ vowel had the highest mean. The audio-visual test showed that the /i/ vowel is easier to discriminate than the other front vowels (/e/ /æ/). However، the discrimination of front vowels in the auditory test was the same.
    Conclusion
    The results revealed that back vowels were more easily discriminated than front vowels by hearing-impaired children.
  • Bahman Akbari, Zohreh Teymori, Shahnam Abolghasemi, Hamidreza Khorshidiyan Pages 41-49
    Background And Aim

    The majority of people experience problems and stressors، such as job layoffs and illnesses during their lives. However، the way people cope with stress varies. According to previous research، use of effective coping strategies can significantly reduce stress and tension. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of stress coping strategies on hearing-impaired students.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test، post-test، and control group. The sample consisted of 40 hearing-impaired male students of guidance and high schools of the city of Sari، Iran، in the years 2010 and 2011. They were randomly selected and assigned to two experimental and control groups (n=20). The data collection tool was the General Health Questionnaire-28. The experimental group was administered eight sessions of stress coping strategies based on cognitive-behavioral techniques two hours weekly. Data were analyzed using statistical indices including mean، standard deviation، and two-way analysis of variance.

    Results

    There was a significant difference between the pre-test and post-test scores in the subscales of somatic symptoms، anxiety and insomnia، depression، and social function (p<0. 05). Moreover، after the eight sessions the rate of general health of the experimental group was higher than the control group.

    Conclusion

    Stress coping strategies based on cognitive-behavioral techniques increased the general health of hearing-impaired people. Therefore، stress management training should be developed and expanded as an appropriate intervention.

  • Maryam Sadat Momen Vaghefi, Laya Gholomi Tehrani, Tahereh Sima Shirazi, Mohammad Rezaei, Mahdi Rahgozar Pages 50-57
    Background And Aim
    Phonological processing skills include the abilities to restore، retrieve and use memorized phonological codes. The purpose of this research is to compare and evaluate phonological processing skills in 6-7 year old blind and sighted Persian speakers in Tehran، Iran.
    Methods
    This research is an analysis-comparison study. The subjects were 24 blind and 24 sighted children. The evaluation test of reading and writing disorders in primary school students، linguistic and cognitive abilities test، and the naming subtest of the aphasia evaluation test were used as research tools.
    Results
    Sighted children were found to perform better on phoneme recognition of nonwords and flower naming subtests; and the difference was significant (p<0. 001). Blind children performed better in words and sentence memory; the difference was significant (p<0. 001). There were no significant differences in other subtests.
    Conclusion
    Blind children''s better performance in memory tasks is due to the fact that they have powerful auditory memory.
  • Rezvan Akbari Mani, Nahid Jalilevand, Ali Ghorbani, Mohammad Kamali, Mohammad Reza Razavi Pages 58-66
    Background And Aim

    Studies have shown that most children before age 4 are able to comprehend and express wh-question. In the Persian language، a case study has confirmed these results. The aim of this study is to evaluate the ability of 4-6 year olds to comprehend and express wh-question.

    Methods

    Seventy two 4-6 year-old Persian-speaking children were selected randomly. Wh-words consist of: what، where، who، why، and when. In the part of comprehension subjects answered questions about two pictures، and in the part of expression they asked questions elicited by a speaking puppet about four pictures. Descriptive analysis and student''s t-test were used for data analysis.

    Results

    In comprehension 4-6 year-old children gained the complete score (2) with SD=0 in all wh-words. However، 4-5 year old children gained the score of 1. 89 with SD of 0. 32 for the word when. In expression، independent t-test showed the maximum score of 3. 52 with SD of 0. 84 related to questions with who. 5-6 and 4-5 year old subjects had significant differences in questions with what (p=0. 005)، where (p=0. 003)، who (p=0. 012)، and when (p<0. 001). Most errors were expressed in question with when.

    Conclusion

    Subjects of this study had the ability to comprehend and express wh-words. Comprehension of wh-words is easy for 4-6 year-old children; they are able to use them in questions، but have some application errors.

    Keywords: Children, question words, comprehension, expression, Persian language
  • Mohammad Rezaei, Vahid Rashedi, Laya Gholami Tehrani, Akbar Daroei Pages 67-74
    Background And Aim
    Reading is the most important human need for learning. In normal-hearing people working memory is a predictor of reading comprehension. In this study the relationship between working memory and reading comprehension skills was studied in hearing-impaired children، and then compared with the normal-hearing group.
    Methods
    This was a descriptive-analytic study. The working memory and reading comprehension skills of 18 (8 male، 10 female) sever hearing-impaired children in year five of exceptional schools were compared by means of a reading test with 18 hearing children as control group. The subjects in the control group were of the same gender and educational level of the sample group.
    Results
    The children with hearing loss performed similarly to the normal-hearing children in tasks related to auditory-verbal memory of sounds (reverse)، visual-verbal memory of letters، and visual-verbal memory of pictures. However، they showed lower levels of performance in reading comprehension (p<0. 001). Moreover، no significant relationship was observed between working memory and reading comprehension skills.
    Conclusion
    Findings indicated that children with hearing loss have a significant impairment in the reading comprehension skill. Impairment in language knowledge and vocabulary may be the main cause of poor reading comprehension in these children. In hearing-impaired children working memory is not a strong predictor of reading comprehension.
  • Azam Navaei Lavasani, Ghasem Mohammadkhani, Mahmoud Motamedi, Leyla Jalilvand Karimi, Shohreh Jalaie Pages 75-84
    Background And Aim
    Temporal lobe epilepsy (TLE) is one of the most frequent epileptic syndromes in adults. Some patients with epilepsy، especially TLE، have central auditory disorders، such as temporal processing، even though they have normal peripheral auditory function. The Gaps-in-Noise (GIN) test is one of the new tests for assessing auditory temporal resolution. The aim of this study was to evaluate temporal resolution ability in patients with unilateral temporal lobe epilepsy.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive-analytic study، 25 subjects with temporal lobe epilepsy (11 patients with right temporal lobe epilepsy and 14 patients with left temporal lobe epilepsy) and 18 normal control subjects of 15 to 50 years of age were assessed by the GIN test. Parameters of GIN test were analyzed by one-way ANOVA and compared between the three groups.
    Results
    There was a significant difference in the mean of approximate threshold and percentage of correct answer in GIN test in the right ear، left ear، and mean of both ears between patients with temporal lobe epilepsy and normal subjects (p<0. 05). However، difference between right and left temporal lobe epilepsy groups were not significant (p>0. 05).
    Conclusion
    The lower percentage of correct answer and higher approximate threshold in patients with temporal lobe epilepsy in comparison with the normal control group revealed temporal processing deficiencies especially in temporal resolution abilities. This may be due to involvement of structures related to temporal processing.
  • Sanaz Soltanparast, Zahra Jafari, Seyed Jalal Sameni, Masoud Salehi Pages 85-94
    Background And Aim
    Sustained attention refers to the ability to maintain attention in target stimuli over a sustained period of time. This study was conducted to develop a Persian version of the sustained auditory attention capacity test and to study its results in normal children.
    Methods
    To develop the Persian version of the sustained auditory attention capacity test، like the original version، speech stimuli were used. The speech stimuli consisted of one hundred monosyllabic words consisting of a 20 times random of and repetition of the words of a 21-word list of monosyllabic words، which were randomly grouped together. The test was carried out at comfortable hearing level using binaural، and diotic presentation modes on 46 normal children of 7 to 11 years of age of both gender.
    Results
    There was a significant difference between age، and an average of impulsiveness error score (p=0. 004) and total score of sustained auditory attention capacity test (p=0. 005). No significant difference was revealed between age، and an average of inattention error score and attention reduction span index. Gender did not have a significant impact on various indicators of the test.
    Conclusion
    The results of this test on a group of normal hearing children confirmed its ability to measure sustained auditory attention capacity through speech stimuli.
  • Farnoush Jarollahi, Yahya Modarresi, Zahra Agharasouli, Salimeh Jafari Pages 95-102
    Background And Aim
    Pragmatics refers to speech interactions and the social aspect of communication in language contexts. Due to the crucial role of hearing in language skill development، hearing-impaired children have problems with all aspects of language، including pragmatics. These skills are crucial in children''s daily life. There is a lack of Persian studies on hearing-impaired children. Therefore، the purpose of the present study is to describe some pragmatic skills of hearing and hearing-impaired children.
    Methods
    This descriptive case study was conducted on five hearing-impaired and two normal-hearing 6 year old children. Their pragmatic language skills were studied by the Persian story retelling test. in a quiet room. The children''s re-told story was recorded، analyzed، and scored.
    Results
    There was no difference between the scores of hearing and severe hearing-impaired children. However، children with severe hearing loss and cochlear implant، and hearing children were different in maintaining the subject and sequence of events. Children with profound hearing loss and hearing aid، and hearing children had a significant difference in all aspects except main information. All subjects used conjunctions correctly.
    Conclusion
    The pragmatic skills of hearing-impaired children are weaker than hearing children. There are also differences between hearing-impaired children''s abilities. This difference in pragmatic skills shows the difference in amount of hearing loss، kind of assistive device، effective use of remaining hearing، onset and quality of aural rehabilitation program، and other factors. Therefore، a research with a greater sample size is necessary to explain these differences.