فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research
Volume:22 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام توانای، فهیمه حاجی ابوالحسن صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    سرگیجه گردنی سرگیجه ای است که به دنبال وضعیت خاص گردن ایجاد می شود و جاذبه زمین در برانگیختن آن بی تاثیر است. شیوع دقیق سرگیجه گردنی مشخص نیست ولی 58-20 درصد بیماران در پی ضربه ناگهانی به سر، علائم آن را تجربه می کنند. در این مقاله علل، تشخیص و درمان سرگیجه گردنی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    روش بررسی
    در ابتدا مقالات مربوط به سرگیجه گردنی از بانک های اطلاعاتی Google scholar، PubMed، Scopus، Ovid و CINAHL از سال 1987 تا سال 2012 مورد جستجو قرار گرفتند. سپس مقالاتی که در آنها اختلالات گردن با سرگیجه و عدم تعادل همراه بود جستجو شدند.
    نتیجه گیری
    مقالات با عنوان خاص سرگیجه گردنی محدود بود. مطالعات بالینی در مورد سرگیجه گردنی تا به الان بر چند نکته دلالت دارند. همه آنها دال بر این هستند که هنوز قادر به تشخیص قطعی آن نیستیم و آزمون منفرد ویژه ای برای تشخیص آن هنوز مطرح نشده است. تشخیص آن مبتنی بر رد گزینه های دیگر است. اخیرا آزمون تعقیب آرام با چرخش گردن برای تشخیص سرگیجه گردنی ارائه شده که هنوز کاملا معتبر نشده است. پروتکلی برای تشخیص سرگیجه گردنی وجود ندارد و اکثر تشخیص ها براساس تجارب بالینی محدود پزشکان است. فیزیوتراپی، دارودرمانی و درمان های دستی گزینه هایی برای درمان هستند ولی درمان مشخص موثری هنوز برای آن وجود ندارد و تنها در یک مطالعه ترکیبی از درمان ها برای سرگیجه گردنی به عنوان پروتکل مطرح شده است.
    کلیدواژگان: سرگیجه گردنی، گیجی با منشا گردن، سردرد گردنی، درد گردن، درمان دستی، توانبخشی دهلیزی
  • مریم دلفی، فرنوش جاراللهی، سیدعلی اکبر طاهایی یحیی مدرسی، محمد کمالی صفحات 14-22
    زمینه و هدف
    آزمون امتیاز بازشناسی واژه ها یکی از مهم ترین آزمون ها در مجموعه آزمایش ها شنوایی است. تاکنون مطالعه ای برای احراز روایی و پایایی فهرست های کلمات تک هجایی مصلح انجام نگرفته است. از این رو در این مطالعه برآنیم که فهرست های تک هجایی مصلح را در بزرگسالان مبتلا به کم شنوایی ناشی از نویز مورد ارزشیابی قرار دهیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی از نوع ارزشیابی و جمعیت مورد مطالعه شامل 30 فرد در محدوده سنی 40-18 سال بودند. کلیه افراد دچار کم شنوایی حلزونی شیب دار فرکانس های بالا ناشی از نویز بودند. روایی ساختاری از طریق مقایسه فهرست های مصلح با فهرست NU-6 و پایایی به روش آزمون بازآزمون به فاصله دو هفته برای افراد به دست آمد.
    یافته ها
    در افراد با کم شنوایی حلزونی میانگین امتیازهای فهرست های دو، چهار، پنج و نه برحسب درصد واژه ای به ترتیب، 01/94 درصد با انحراف معیار 95/3، 40/90 درصد با انحراف معیار 90/4، 08/89 درصد با انحراف معیار 43/4 و 10/94 درصد با انحراف معیار 11/4 بود. پایایی براساس مقدار آلفای کرونباخ در هر چهار فهرست بالاتر از 94 درصد به دست آمد. ضریب همبستگی یا ارتباط در افراد با کم شنوایی حلزونی نشان داد امتیازهای بازشناسی گفتار متناسب با میانگین تن خالص کاهش یافته است(05/0>p).
    نتیجه گیری
    فهرست ها از نظر ساختاری دارای روایی قابل قبول هستند. براساس امتیازدهی واجی و واژه ای هر چهار فهرست از پایایی مناسبی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: فهرست واژه های تک هجایی مصلح، آزمون امتیاز بازشناسی واژه، روایی، پایایی، کم شنوایی ناشی از نویز
  • روناک زین العابدینی، مهدی اکبری*، بیژن فروغ، محمد کمالی صفحات 23-30
    زمینه و هدف

    دیابت شیرین یک بیماری متابولیک پیش رونده است. وجود تناقض بین نتایج بررسی ارتباط بین آسیب شنوایی و بیماری دیابت حاکی از واکنش پیچیده بیماری بر مسیر شنوایی است. در این مطالعه ویژگی شنوایی مبتلایان به دیابت شیرین نوع II با استفاده ازآزمون های رفتاری و الکتروفیزیولوژیک مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 30 فرد مبتلا به دیابت شیرین نوع II در محدوده سنی 45-40 سال با میانگین سنی 7/43 و انحراف معیار 3/1 و 30 فرد سالم همتا با میانگین سنی 5/41 و انحراف معیار 5/1 سال با آزمون های پاسخ شنوایی ساقه مغز و ادیومتری تن خالص ارزیابی و نتایج در دو گروه مقایسه شد.

    یافته ها

    آستانه شنوایی افراد دیابتی در محدوده هنجار به دست آمد. اما بین گروه دیابتی و هنجار، تفاوت آماری معنی داری در زمان نهفتگی مطلق امواج I، III وV و نیز زمان نهفتگی بین قله ای امواج III-I، -VIII و -VI مشاهده شد(05/0p<).

    نتیجه گیری

    افزایش زمان نهفتگی امواج پاسخ های شنوایی ساقه مغز نشان دهنده کاهش سرعت انتقال عصب شنوایی در بیماران دیابتی است و از آنجا که این ناهنجاری می تواند قبل از بروز کم شنوایی رخ دهد، استفاده از پاسخ های شنوایی ساقه مغز می تواند به‎عنوان یکی از ابزارهای بررسی تاثیر دیابت بر سیستم عصبی شنوایی قبل از بروز کم شنوایی، سودمند باشد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین نوع II، پاسخ های شنوایی ساقه مغز، ادیومتری تن خالص
  • زهرا جعفری‎، ریحانه توفان، مریم آقاملایی، سعید ملایری، شادی رحیم زاده، مهدیه اسماعیلی صفحات 31-41
    زمینه و هدف
    گوش دادن دایکوتیک به معنای ارائه دو محرک شنوایی متفاوت، به طور هم زمان به هر یک از گوش‎هاست. در مطالعه حاضر، ضمن ساخت نسخه فارسی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن، نتایج مقدماتی آن در زمینه توجه شنیداری و برتری طرفی زبان در بزرگسالان با شنوایی هنجار گزارش شد.
    روش بررسی
    نسخه فارسی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن با استفاده از شش هجای با بافت هم خوان واکه برای بررسی سه وضعیت عدم اعمال توجه، توجه به راست و توجه به چپ به طور جداگانه، تهیه شد. سپس، این آزمون روی 54 جوان راست دست با شنوایی هنجار از دو جنس با میانگین سنی 24/23 و انحراف معیار 78/2 سال اجرا شد.
    یافته ها: در دو وضعیت عدم اعمال توجه و توجه به راست، فراوانی پاسخ درست در گوش راست به ترتیب 3/83 و 1/98 درصد، و در وضعیت توجه به چپ، فراوانی پاسخ درست در گوش چپ معادل 6/79- درصد، به میزان معنی داری بالاتر بود(0001/0>p). شاخص برتری طرفی در وضعیت عدم اعمال توجه 33/31، توجه به راست 30/73 و توجه به چپ 50/37- درصد بود و بین آنها اختلاف معنی داری وجود داشت (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    در وضعیت بدون اعمال توجه، برتری گوش راست مشاهده شد که مقدار آن به نحو چشمگیری از توجه انتخابی به راست و چپ، در اثر دخالت پردازش بالا به پایین قشر مغز بر پردازش پایین به بالای محرک، متاثر شد. این نتایج مقدماتی، نشان دهنده کارایی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن در بررسی توجه شنیداری و برتری طرفی زبان است.
    کلیدواژگان: شنوایی دایکوتیک، توجه تقسیم شده، توجه انتخابی، برتری گوش راست، پردازش بالا به پایین
  • نسرین کرامتی، زهرا سلیمانی*، فرزانه روحانی، شهره جلایی، محمدرضا علایی صفحات 42-51
    زمینه و هدف

    بیماری فنیل کتونوری یکی از بیماری های متابولیک ارثی است. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد هوشی و زبانی این کودکان با توجه به سن شروع درمان و میزان رعایت رژیم است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی به بررسی عملکرد زبانی و هوشی (آزمون های رشد زبان 3 و هوش ویپسی) 31 بیمار مبتلا به فنیل کتونوری در سنین 4 تا 5/6 سال و مقایسه آنها با 42 کودک گروه همتا پرداخته است. بیماران براساس سن شروع درمان به سه گروه بیماران فنیل کتونوری با درمان زودهنگام (نوزادی)، درمان دیرهنگام قبل از یک سالگی و دیرهنگام پس از یک سالگی تقسیم شده اند. میزان رعایت رژیم به صورت مناسب (mg/dl6Phe≤) و نامناسب (mg/dl6Phe>) طبقه بندی شده است.

    یافته ها

    تمامی گروه های فنیل کتونوری در بهره های هوشی و زبانی در مقایسه با گروه همتا، تفاوت معنی داری داشتند(001/0p=). درمان زودهنگام باعث ایجاد افزایش معنی داری در بهره های هوشی و زبانی در مقایسه با درمان دیرهنگام می شد(019/0p=). درمان دیرهنگام حداکثر تا قبل از یک سالگی باعث ایجاد افزایش معنی داری در تمامی مهارت ها به جز هوش بهر عملی، در مقایسه با درمان پس از یک سالگی می شد(050/0p=). نتایج میزان رعایت رژیم نشان داد که رعایت رژیم به صورت مناسب در بیماران با درمان زودهنگام باعث افزایش معنی داری(021/0p=) در هوش بهر کلامی و کلی در مقایسه با رعایت رژیم به صورت نامناسب می شود.

    نتیجه گیری

    احتمالا رشد مهارت زبانی در کودکان فنیل کتونوری تحت تاثیر زمان شروع درمان است اما مهارت های شناختی مثل هوش بهر کلی و کلامی در این بیماران علاوه بر زمان شروع درمان، از میزان رعایت رژیم نیز تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: فنیل کتونوری، زبان، هوش بهر کلی، هوش بهر کلامی، هوش بهر عملی
  • ابوالفضل صالحی، فرزاد ایزدی، لعیا غلامی تهرانی، مهدی رهگذر صفحات 52-62
    زمینه و هدف
    عدم توازن بین زیرساخت های دخیل در آواسازی می تواند منجر به برهم خوردن توازن عضلانی سازوکار آواسازی و در نهایت اختلال صوتی شود. روش درمان دستی صدا معیار با الگو گرفتن از درمان های دستی متعارف و استفاده از صداسازی در راهبری فرایند درمان، به لحاظ نظری یکی از کوتاه ترین روش ها در کاهش یا از بین بردن تنش عضلانی اختلالات صوتی است. این پژوهش ضمن معرفی روش، به تعیین میزان تاثیر آن در مواجهه با اختلالات پرکاری صوتی پرداخته است.
    روش بررسی
    بیست بزرگسال دچار پرکاری صوتی به شیوه مداخله ای قبل و بعد، تحت 15 جلسه درمان دستی صدا معیار قرار گرفتند. صدای بیماران از جنبه های آکوستیک، ادراکی شنیداری و استروبوسکوپی قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی و ویلکاکسون نشان دار صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش تغییرات معنی داری را در بهبود پارامترهای آکوستیک پس از درمان نشان داد. تغییرات واکه /a/ شامل کاهش آشفتگی فرکانس(003/0p=) و آشفتگی شدت(001/0p=) و افزایش نسبت هارمونی به نویز(001/0p=) و تغییرات واکه /i/ شامل افزایش نسبت هارمونی به نویز(009/0p=) و کاهش آشفتگی فرکانس(020/0p=) بود. کاهش آشفتگی شدت واکه /i/ معنی دار نبود. تغییرات در پارامترهای ارزیابی های ادراکی(001/0p=) و استروبوسکوپی(001/0p=)، اختلاف معنی داری را در جهت بهبود آنها نشان داد.
    نتیجه گیری
    درمان دستی صدا معیار به عنوان روشی جدید می تواند در درمان اختلالات پرکاری صوتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان دستی صدا، معیار، اختلالات پرکاری صوتی، ارزیابی ادراکی شنیداری، آکوستیک، استروبوسکوپی
  • سیدمحسن اصغری نکاح، سمیه بهمن آبادی، صدیقه کاظمی صفحات 63-73
    زمینه و هدف
    آموزش و توانبخشی مناسب برای کودکان کم شنوا، مستلزم سنجش نیازها است، هدف پژوهش حاضر بررسی نیازهای آموزشی توانبخشی کودکان آسیب دیده شنوایی از منظر والدین به عنوان یکی از منابع اطلاعاتی بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش توصیفی پیمایشی بود. داده ها توسط پرسش نامه محقق ساخته و با مشارکت 64 نفر از والدین کودکان کم شنوای مراکز آموزشی خراسان رضوی گردآوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نظر والدین اجرای برنامه متناسب با ویژگی های فرزندان، تمایل به مشارکت بیشتر در برنامه و استفاده از آموزش شنیداری/کلامی به عنوان یکی از روش های مناسب مهم ترین نیازهای آموزشی، توانبخشی و مراجع آگاهی دهنده به خانواده ها، مراکز استثنایی و تبلیغات بوده و عدم برخورداری از امکانات مناسب، لجبازی فرزندان و عدم همکاری آنها مهم ترین مانع اجرای برنامه ها در مرکز و منزل و نیز برقراری ارتباط کلامی و گفتار خوب، اولویت اول انتظارات والدین از برنامه آموزشی توانبخشی بود. توسط آزمون کای دو از بین تمامی نظرات والدین درباره نیازهای آموزشی و توانبخشی پاسخی که به طور معنی داری با بقیه تفاوت داشت، مشخص شد(05/0p<). بین پیشنهادات والدین درباره رفع مشکلات آموزشی کودکان کم شنوا تفاوت معنی داری مشاهده نشد همچنین جنس کودک و سطح تحصیلات والدین تاثیر معنی داری بر نظرات آنها نداشت(05/0p>).
    نتیجه گیری
    لازم است نیازهای والدین در قالب کارگاه های آموزشی و مشاوره ای بیشتر مدنظر قرار گیرد. تصریح می شود اغلب این کودکان با روش شنیداری کلامی آموزش دیده اند و نتایج این مطالعه به این معنی نیست که روش های آموزشی و توانبخشی دیگر، فاقد ویژگی های مورد بررسی هستند.
    کلیدواژگان: کودکان کم شنوا، والدین، نیازسنجی، رویکرد شنیداری، کلامی
  • رحیمه روح پرور، محمود بی جن خان، سعید حسن زاده، شهره جلایی صفحات 74-82
    زمینه و هدف
    فرکانس پایه آغازه واکداری به عنوان سرنخ آکوستیکی با واکداری بیواکی همخوان های انفجاری مرتبط است. هدف پژوهش حاضر مطالعه آکوستیکی فرکانس پایه آغازه هجای همخوان های انفجاری دهانی آغاز کلمه در کودکان کاشت حلزون شده و مقایسه آن با کودکان شنوا است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، مقدار فرکانس پایه آغازه هجا در تولید همخوان های انفجاری دهانی آغاز هجا توسط 47 کودک ناشنوای پیش زبانی که 61 ماه (دامنه 76-47 ماه با انحراف معیار 6/8) از کاشت حلزون شنوایی شان می گذشت اندازه گیری و با نتایج تولید 60 کودک شنوا که 60 ماه سن داشتند (دامنه 73-49 ماه با انحراف معیار 5/6 ماه) مقایسه شد. از آزمون آماری اندازه گیری های مکرر و آزمون مقایسه های چندگانه بنفرونی برای انجام تحلیل های آماری استفاده شد.
    یافته ها
    در تمام محل های تولید، مقدار فرکانس پایه آغازه هجای انفجاری های بیواک بیشتر از انفجاری های واکدار بود؛ که دلیل آن می تواند پایین تر بودن جایگاه حنجره و استخوان لامی در انفجاری های واکدار باشد. از سوی دیگر، در بیشتر موارد فرکانس پایه آغازه هجای کودکان کاشت حلزون شده کمتر از کودکان شنوا بود و اینکه در انفجاری های واکدار بین فرکانس پایه آغازه هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنی دار مشاهده شد(005/0=p).
    نتیجه گیری
    در تمام محل های تولید، مقدار فرکانس پایه آغازه هجای همخوان های انفجاری بیواک بیشتر از انفجاری های واکدار بود. براساس جنسیت بین فرکانس پایه آغازه هجای دختران و پسران تفاوت معنی دار وجود نداشت. اما، در انفجاری های واکدار بین فرکانس پایه آغازه هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنی دار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فرکانس پایه آغازه هجا، کاشت حلزون شنوایی، تولید همخوان انفجاری، واکداری
  • شیوا جوادی پور، علی قربانی، نگین مرادی، حمید نورالهی مقدم، اکبر بیگریان صفحات 83-88
    زمینه و هدف
    بیماری پارکینسون نوعی از اختلال پیش رونده عصب شناختی است که به سبب کاهش قابل توجه ترشح دوپامین در مغز ایجاد می شود. اصلی ترین و شایع ترین علامت اختلال گفتاری در پارکینسون که از نوع دیزآرتری است، کاهش وضوح گفتار است. نظر به این که کاهش وضوح گفتار به نوعی بازگوکننده آسیب به جنبه های اکوستیک است، پژوهشگران اخیرا به مطالعه رابطه بین این دو پرداخته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اکوستیکی واکه های گفتار افراد مبتلا به پارکینسون و عادی انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی و به صورت مقطعی انجام شده است. در این بررسی نمونه صدای 18 مرد مبتلا به پارکینسون و 18 مرد عادی در محیط بدون صدا جمع آوری و با استفاده از نرم افزار praat تجزیه و تحلیل شد. برای بررسی تفاوت میان داده ها آزمون های t مستقل و من ویتنی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    متغیرهای مورد بررسی در دو گروه مورد مطالعه تفاوت های معنی دار نشان دادند. در واکه های افتاده F1-F0 بیماران نسبت به افراد عادی کاهش معنی دار نشان داد(001/0p<) همچنین در واکه های افراشته F2-F1 بیماران نسبت به افراد عادی کاهش معنی دار نشان داد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اثر پارکینسون بر ویژگی های اکوستیک گفتار این افراد است و با استفاده از رویکرد اکوستیکی به طور دقیق می توان این تفاوت ها را سنجید و کاهش وضوح گفتار را اندازه گیری کرد.
    کلیدواژگان: پارکینسون، وضوح گفتار، تحلیل اکوستیکی، واکه
  • سارا سرداری، سید جلال ثامنی، زهرا جعفری، حمید حقانی، سعید سالک صفحات 89-101
    زمینه و هدف
    بهترین روش ارزیابی شنوایی، ادیومتری رفتاری است. در افرادی که قادر به همکاری در ارزیابی رفتاری نیستند، آستانه های شنوایی براساس پاسخ های برانگیخته شنوایی تخمین زده می شود. از آنجا که تصمیم گیری ها و اقدامات توانبخشی براساس آستانه های رفتاری انجام می شود باید میزان تفاوت آستانه پاسخ های برانگیخته با آستانه های رفتاری مشخص شود. هدف این بررسی تعیین میزان تفاوت بهره کارکردی و بهره پاسخ پایدار شنوایی، تفاوت آستانه پاسخ پایدار شنوایی با سمعک و بدون سمعک در بزرگسالان کم شنوا بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی مقایسه ای در 26 فرد 14 تا 55 ساله با کم شنوایی متوسط تا شدید انجام شد. ابتدا آزمون های رفتاری و پاسخ پایدار شنوایی بدون سمعک و سپس با سمعک انجام شد. در پایان بهره کارکردی و بهره پاسخ پایدار شنوایی و همچنین آستانه های رفتاری و پاسخ پایدار شنوایی با آزمون t زوجی و همبستگی مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین تفاوت رفتاری پاسخ پایدار شنوایی در آستانه گیری بدون سمعک 19/6، با سمعک 33/4 و تفاوت بهره کارکردی و بهره پاسخ پایدار شنوایی 43/2 دسی بل بود. بین بهره کارکردی و بهره پاسخ پایدار در هیچ یک از فرکانس ها تفاوت معنی دار وجود نداشت(05/0p>).
    نتیجه گیری
    تفاوت بهره کارکردی و بهره پاسخ پایدار شنوایی کمتر از تفاوت آستانه رفتاری و آستانه پاسخ پایدار شنوایی است و در فرکانس های مختلف، تغییرپذیری کمتری دارد. بنابراین شاید بهتر باشد به جای استفاده از آستانه های پاسخ پایدار برای تنظیم سمعک افراد سخت آزمون، از بهره پاسخ پایدار استفاده شود.
    کلیدواژگان: کم شنوایی، پاسخ پایدار شنوایی، سمعک، بهره کارکردی
  • زکیه فلاح زاده، سیدعلی اکبر طاهایی*، فهیمه حاجی ابوالحسن، شهره جلایی، محمدرحیم شاهبداغی، نعمت الله روح بخش صفحات 102-111
    زمینه و هدف

    آزمون واژه های اسپوندی تناوبی، توانایی بررسی دستگاه عصبی مرکزی شنوایی را دارد. تحقیقات نشان می دهد که افراد لکنتی، فعالیت بیشتری در سیستم حرکتی با غلبه نیمکره راست مغز و مخچه دارند. فعالیت در سمت برتر (معمولا سمت چپ) کاهش می یابد. به نظر می رسد نقایص شنوایی از جمله نقص پردازش شنوایی، در افراد لکنتی وجود داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسه نتایج آزمون واژه های اسپوندی تناوبی فارسی در افراد لکنتی رشدی پایدار و هنجار انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی حاضر روی افراد 11 تا 40 سال با لکنت رشدی پایدار، که شامل 8 زن و 22 مرد بودند، انجام گرفت. گروه هنجار از نظر جنس و تعداد با گروه لکنت منطبق شد. آزمون های پایه شنوایی و واژه های اسپوندی تناوبی برای افراد لکنتی و هنجار انجام شد و نتایج امتیاز آزمون واژه های اسپوندی تناوبی تصحیح شده و شاخص های کیفی دو گروه با یکدیگر مقایسه شد.

    یافته ها

    افراد لکنتی در امتیاز آزمون واژه های اسپوندی تناوبی تصحیح شده در طبقه هنجار قرار گرفتند. بین میانگین درصد خطای رقابتی راست، رقابتی چپ، گوش راست، گوش چپ و مجموع، بین گروه لکنتی و هنجار در امتیاز آزمون واژه های اسپوندی تناوبی تصحیح شده تفاوت معنی داری وجود داشت(05/0p<). همچنین بین وجود لکنت و وجود اثر ترتیب رابطه معنی دار وجود داشت(05/0p<).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش افراد لکنتی ممکن است در فعالیت های قشری و زیرقشری مغز متفاوت با افراد هنجار باشند و احتمالا توانایی پردازش شنوایی ضعیف تری نسبت به افراد هنجار داشته باشند.

    کلیدواژگان: لکنت رشدی، اختلال راه شنوایی مرکزی، آزمون شنوایی دوگوشی
  • سوسن صالحی، طاهره سیما شیرازی*، اکبر دارویی، بهروز دولتشاهی صفحات 112-123
    زمینه و هدف

    برنامه های درمانی محدودی در حوزه کاربردشناسی وجود دارند. این برنامه های درمانی مدون و مکتوب برای مراجع، تیم توانبخشی و درمانگران مفید هستند. پژوهش حاضر با هدف طراحی یک برنامه درمانی برای مهارت های کاربردشناسی در چهار حوزه نوبت گیری، حفظ موضوع، درخواست رفع ابهام، و همچنین و پاسخ به درخواست رفع ابهام و بررسی روایی محتوایی و اثربخشی بالینی این برنامه انجام شد.

    روش بررسی

    برنامه درمانی مهارت های کاربردشناسی با انجام تحقیقات کتابخانه ای طراحی شده و روایی محتوایی آن با نظرسنجی از کارشناسان به دست آمد. برای تعیین اثربخشی بالینی برنامه، طرح تک موردی با خط پایه چندگانه و پیگیری استفاده شد. پنج کودک آسیب دیده شنوایی با روش نمونه گیری قضاوتی و به روش پلکانی وارد مطالعه شده و برنامه درمانی در 16 جلسه برای آنها انجام شد. داده ها با استفاده از اندازه اثر و تحلیل چشمی نمودارها تحلیل شدند.

    یافته ها

    برنامه درمانی از نظر کارشناسان دارای روایی محتوایی بود. تحلیل چشمی نمودارها نشان داد همه آزمودنی ها در نوبت گیری، حفظ موضوع و پاسخ درخواست رفع ابهام، پیشرفت داشتند (اندازه اثر≤8/0)، به جز آزمودنی های 1 و 4 که اندازه اثر متوسط (8/0≤اندازه اثر≤2/0) دیده شد. در درخواست رفع ابهام، آزمودنی های 2 و 4 پیشرفتی نداشتند و اندازه اثر برای آنها تعریف نشده بود ولی آزمودنی های دیگر پیشرفت نشان دادند (اندازه اثر≤8/0).

    نتیجه گیری

    برنامه درمانی مهارت های کاربردشناسی روایی محتوایی داشته و روی مهارت های کاربردشناسی آزمودنی ها، اثربخش بود.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، نوبت گیری، حفظ موضوع، درخواست رفع ابهام، پاسخ درخواست رفع ابهام
|
  • Elham Tavanai, Fahimeh Hajiabolhassan Pages 1-13
    Background And Aim
    Cervicogenic dizziness is induced by a specific neck position and the earth’s gravity has no effect on provoking of it. The precise incidence of cervicogenic dizziness is not certain but، 20-58% of patients following sudden head injuries experience its symptoms. In this article، the etiology، diagnosis and treatment of cervicogenic vertigo is discussed.
    Methods
    At first، articles of cervicogenic dizziness from electronic databases of Google scholar، PubMed، Scopus، Ovid and CINAHL were searched from 1987 up to 2012. Then، the articles in them vertigo، disequilibrium or nystagmus were consistent with neck disorders were searched.
    Conclusion
    Articles with title of cervicogenic vertigo (cervical vertigo) were limited. Clinical researches about cervicogenic vertigo up to now implicate on several points; all signify that we cannot diagnose it certainly and there is not any specific single test for that. Recently، smooth pursuit neck torsion test (SPNTT) has introduced for diagnosis of cervicogenic vertigo that is not valid yet. There is no protocol for diagnosis of cervicogenic vertigo and diagnosis is often based on limited clinical experiences of clinicians. Physiotherapy، medication and manual therapies are options for treatment but there is no distinct and effective treatment for it and in just one article، a combination of treatments for cervicogenic vertigo as a protocol has recommended.
    Keywords: Cervical vertigo, cervicogenic vertigo, cervical headache, neck pain, manual therapy, vestibular rehabilitation
  • Maryam Delphi, Farnoush Jarollahi, Seyed Aliakbar Tahaie, Yahya Modarresi, Mohammad Kamali Pages 14-22
    Background And Aim
    As word recognition score test is one of the most important tests in audiologic test battery and there is no study on reliability and validity of existing monosyllabic word lists، we decided to investigate this in people with noise induced hearing loss.
    Methods
    In this non-randomized descriptive-analytic study، 30 adults with noise induced high frequency hearing loss with the age of 18 to 46 years were evaluated. Construct validity was evaluated by comparing Mosleh lists with list NU-6 and reliability was achieved by test-retest (-two-week interval).
    Results
    The mean (SD) score of word recognition was 94. 01 (3. 95) percent for list 2، 90. 40 (4. 90) percent for list 4، 89. 08 (4. 43) percent for list 5، and 94. 10 (4. 11) percent for list 9. A reliability of 94% was achieved in all four lists. Regression analysis revealed that word recognition score (WRS) had decreased in proportion to pure tone average.
    Conclusion
    Four lists have good construct validity. All word lists are phonetically reliable too.
    Keywords: Mosleh monosyllabic word lists, word recognition score (WRS), validity, reliability, noise induced hearing loss
  • Ronak Zeinolabedini, Mehdi Akbari, Bijan Forugh, Mohammad Kamali Pages 23-30
    Background And Aim

    Diabetes mellitus is a progressive metabolic disease. Studies about the relationship between diabetes mellitus and auditory impairment have shown variable results in supporting the fact that diabetes may have a complex repercussion on the auditory pathways. We aimed to evaluate hearing in patients with type II diabetes mellitus with behavioral and electrophysiological auditory tests.

    Methods

    In a cross-sectional study, we assessed 30 patients with type II diabetes mellitus with the mean age of 43.7 (SD: 1.3) years, ranging 40-45 years, and 30 matched healthy subjects with the mean age of 41.5 (SD: 1.5) years. Subjects were evaluated using auditory brainstem response (ABR) and pure tone audiometry. The results were compared between two groups.

    Results

    Pure tone audiometry was normal. There was a significant increased latency for waves I, III, and V, and also, interpeak latencies of I-III, III-V, and I-V waves (p<0.05).

    Conclusion

    ABR latency prolongation indicates abnormal nerve conduction velocity in patients with type II diabetes mellitus. ABR can be an important clinical tool for evaluating diabetes influence on cochlear nerve conduction velocity before hearing loss occurs in these patients.

    Keywords: Type II diabetes mellitus, auditory brainstem response (ABR), pure tone audiometry
  • Zahra Jafari, Reyhaneh Toufan, Maryam Aghamollaei, Saeed Malayeri, Shadi Rahimzadeh, Mahdiyeh Esmaili Pages 31-41
    Background And Aim
    Dichotic listening means presentation of two different auditory stimuli to each ear simultaneously. This study deals with the development of Persian version of Bergen dichotic listening test and its preliminary results on auditory attention and language laterality in adults with normal hearing.
    Methods
    Persian version of the Bergen dichotic listening test was instructed by six consonant-vowel syllables to evaluate three conditions of non-forced attention, attention to right and attention to left ears separately. Then, it was performed on 54 right-handed young adults with normal hearing and the mean age of 23.24 (SD=2.78) years from both genders.
    Results
    Frequency of correct response in the right ear was higher significantly in two conditions of non-forced attention (83.3%) and attention to the right ear (98.1%), and also was higher significantly in the left ear (-79.6%) in attention to the left (p<0.0001). Laterality index was 31.33% in non-forced attention, 73.30% in attention to the right and -37.50% in attention to the left which was significantly different (p<0.0001).
    Conclusion
    Right ear advantage was revealed in non-forced attention that was altered with selective attention to the right and left remarkably result from the effect of top-down processing of brain cortex on bottom-top processing of speech stimulus. These preliminary results showed the performance of Bergen dichotic listening test to test auditory attention and language laterality.
    Keywords: Dichotic listening, divided attention, selective attention, right ear advantage, top, down processing
  • Nasrin Keramati, Zarha Soleymani, Farzaneh Rouhani, Shohreh Jalaie, Mohammad Reza Alaee Pages 42-51
    Background And Aim

    Phenylketonuria (PKU) is an inherited metabolic disease. The aim of this study was investigation the intelligence and language function in children with PKU based on the age of treatment onset and quality of dietary control.

    Methods

    In this cross-sectional study، the language and intelligence of 31 children with PKU at the age of 4 to 6. 5 years were investigated by test of language development-third edition (TOLD-3) and Wechsler preschool and primary scale of intelligence (WIPPSI)، respectively; the data compared with of 42 normal children. Patients were classified into 2 groups with different level of dietary control as good and poor [serum phenylalanine (Phe) level less and more than 6 mg/dl، respectively].

    Results

    There were significantly differences (p=0. 001) between children with PKU and controls in intelligence and language scores. Early treatment improved significantly the intelligence and language scores in comparison with late treatment (p=0. 019). Comparing late treatment before and after the age of 1 year showed that late treatment until 1 years of age improved significantly (p=0. 050) all of functions except performance intelligence quotient (IQ). In early treated PKU، good dietary control improved significantly (p=0. 021) and also، verbal and total IQ in comparison with poor dietary control.

    Conclusion

    Although، the language development in children with PKU is affected by age of treatment onset، cognitive development features such as verbal and total IQ is affected not only by the time of treatment onset but also by the quality of dietary control.

    Keywords: Phenylketonuria, language, total intelligence, verbal intelligence, performance intelligence
  • Abolfazl Salehi, Farzad Izadi, Laya Gholami Tehrani, Mehdi Rahgozar Pages 52-62
    Background And Aim
    An imbalance between phonatory subsystems may lead to disturbing phonatory muscular balance and consequently voice disorders. Based on theoretical issues, criterion-based laryngeal manual therapy, as a novel treatment method which is supported by classical laryngeal manual therapy, can improve voice quality using manual maneuvers combined with phonatory tasks. The present study aimed to report the treating effects of this method on hyperfunctional voice disorders.
    Methods
    Twenty adult participants with hyperfunctional voice disorders by the least three months history of voice disorder were selected. The participant’s voices were assessed multidimensionally using acoustic, audio-pecreptual and stroboscopic assessments before and after treatment.
    Results
    There were a decrease in jitter (p=0.003) and shimmer (p<0.001) and also, increase in harmonic-to-noise ratio (HNR) (p<0.001) of vowel /a/ after treatment. Besides, there was an increase in harmony to noise ratio (p=0.009) and decrease in jitter (p=0.020) of vowel /i/, too. There were not significant changes in shimmer amount of vowel /i/ (p=0.170) after treatment. There were highly significant changes in all aspects of audio-perceptual (p<0.001) and videostroboscopic (p<0.001) parameters.
    Conclusion
    Using voice-based laryngeal manual therapy can be a treatment method in handling hyperfunctional voice disorders.
    Keywords: Criterion, based laryngeal manual therapy, hyperfunctional voice disorders, audio, perceptual assessment, acoustic, stroboscopy
  • Seyed Mohsen Asghari Nekah, Somaye Bahmanabadi, Sedighe Kazemi Pages 63-73
    Background And Aim
    Developing appropriate curriculum for the education of deaf children depends on identifying the needs of this group. We aimed to examine educational rehabilitating needs of hearing-impaired children from the point of view of their parents.
    Methods
    In this descriptive survey study, data gathering tool was a researcher-made questionnaire completed by 64 parents of deaf children.
    Results
    Parents expressed that fitness of training with the students in school, willingness to participate in the program, and the use of auditory-verbal therapy as a good way were the main notification preferences to families of hearing-impaired children, exceptional centers, and advertisements. They emphesied that lack of appropriate facilities, children's pertinacity, and their lack of cooperation prevented the implementation of training programs and curriculum in educational centers and home. Good verbal communication and speech was as the parent's first priority expectation of their child at the end of course. There was a significant difference between parent's opinions about the educational needs and rehabilitation (p<0.05). No significant difference was seen between the parent's suggestions about educational problems of hearing-impaired children (p>0.05). Also, there was no significantly association between the gender of child or the educational level of parents with the parent's view.
    Conclusion
    It seems that parents should be supported by training workshops and consulting. Also, most of the children in this study were trained auditory-verbally and the results do not mean that other educational and rehabilitation methods have not the discussed characteristics.
    Keywords: Hearing, impaired children, parents, need assessment, auditory, verbal therapy approach
  • Rahimeh Roohparvar, Mahmood Bijankhan, Saeed Hasanzadeh, Shohreh Jalaie Pages 74-82
    Background And Aim
    Fundamental frequency (F0) of onset is a reliable acoustic cue of voicing differences in plosive consonants. The purpose of present study was to acoustically analyze of the F0 amount of oral plosive consonants in the initial position of words in cochlear-implanted children and normal hearings.
    Methods
    In this study, the F0 of onset was measured in the speech production of 47 prelingual deaf children who were cochlear implanted about 61 months before the test (range: 47-76 months, SD: 8.6) and the results were compared with 60 normal hearing children who were 60 months old (range: 49-73, SD: 6.5).
    Results
    Using repeated measurement tests, it was shown that in all places of articulation, the amount of F0 of onset in voiceless plosives was higher than that of voiced ones, because of the low position of larynx and hyoid bone in voiced plosives. On the other hand, in most cases, the F0 of cochlear-implanted children was lower than that of normal hearings; and in voiced plosives, there were significant differences (p=0.005) between cochlear implanted and normal hearing children. There was not any significant difference between the F0 of onset in girls and boys.
    Conclusion
    In all places of articulation, the mean amount of F0 of onset for voiceless plosives was higher than that of voiced plosives. There was significant difference between F0 of onset in cochlear implanted and normal hearing children.
    Keywords: Fundamental frequency of onset, cochlear implant, articulation of plosive consonant, voicing
  • Shiva Javadipour, Ali Ghorbani, Negin Moradi, Hamid Nourallahi Moghadam, Akbar Biglarian Pages 83-88
    Background And Aim
    Parkinson’s disease (PD) is a progressive neurological disorder resulting from significant decrease of dopamine in the brain. The main and most common symptom of speech disorder associated with Parkinson’s disease, which is kind of dysarthria, is reduction in speech intelligibility. Since this disorder represents damages to acoustic aspects, researchers are attracted to study the relationship between these two disorders. In this study, we assessed the comparison of speech vowels between normal people and patients with Parkinson’s disease.
    Methods
    In this cross-sectional study, 18 voice samples of patients with Parkinson’s disease and the same number of samples from normal people in a voiceless environment were recorded and analyzed by Praat software. Data analysis was performed by independent samples and Mann-Whitney tests.
    Results
    All variables investigated in two groups showed significant differences. In adults with Parkinson’s disease, F1-F0 in low vowels showed a considerable reduction in respect to normal people (p<0.001). In addition, F2-F1 in high vowels represented a significant decrease in these patients (p<0.05).
    Conclusion
    The results indicate that Parkinson’s disease affects formant frequency in patients compared with normal people. Reduction in speech intelligibility can be accurately measured using acoustic procedure.
    Keywords: Parkinson's disease, speech intelligibility, acoustic analysis, vowel
  • Sara Sardari, Seyed Jalal Sameni, Zahra Jafari, Hamid Haghani, Saeid Salek Pages 89-101
    Background And Aim
    Behavioral audiometry is the best method of hearing evaluation. Hearing thresholds are estimated with auditory evoked responses in patients who are not able to cooperate in behavioral audiometry. Because rehabilitative decisions are based on behavioral thresholds, it is essential to determine the amount of difference between behavioral and evoked response thresholds. The purpose of this study was to evaluate the difference between functional and auditory steady-state response (ASSR) gains.
    Methods
    Twenty six moderate to severe hearing impaired adolescents and adults (age range: 14 to 55 years) participated in this interventional-comparative study. Audiometery and ASSR testing was performed (without hearing aid and then with hearing aid). Finally, functional gain with ASSR gain, and behavioral thresholds with ASSR thresholds were compared using paired t-test and correlation statistical methods. All tests were performed in the sound field.
    Results
    The mean difference was 6.19 dB between unaided behavioral and ASSR thresholds, 4.33 dB between aided thresholds, and 2.43 dB between functional and ASSR gains. There was no significant difference between functional and ASSR gains (p>0.05).
    Conclusion
    The difference between functional and ASSR gains is less than the difference between behavioral and ASSR thresholds and it has less variability between different frequencies. So, it may be better to use ASSR gain instead of ASSR thresholds in hearing aid fitting in difficult-to-test population.
    Keywords: Hearing loss, auditory steady, state response, hearing aid, functional gain
  • Zakieh Fallahzadeh, Seyyed Ali Akbar Tahaei, Fahimeh Hajiabolhassan, Shohreh Jalaie, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Nematollah Rouhbakhsh Pages 102-111
    Background And Aim

    Staggered spondaic words (SSW) test examines central auditory nervous system. Some researches show stuttering causes hyperactivity in motor system of the right hemisphere and cerebellum and decreases activity in the left hemisphere. During stuttering also, central auditory processing is decreased. The aim of this study was to compare the Persian staggered spondaic word test results between persistent developmental stutterers and normal subjects.

    Methods

    Thirty people with persistent developmental stuttering were participants of this cross-sectional descriptive-analytic study, which were aged 11 to 40 years. The control group matched for gender and number with stutters. They were 8 females and 22 males, with the age of 11 to 40 years, without any stuttering history, neurological diseases and auditory disorders.

    Results

    Stutterers were in normal category in corrected staggered spondaic words test. The mean scores of errors of right compete, right ear, left compete, left ear and total in corrected staggered spondaic words between control and stuttering group showed significant differences. There was a significant relationship between stuttering and effect, too (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results of this study, stutterers may have different cortical and sub-cortical brain activity than people who have not stutter. Central auditory processing abilities of stutterers are weaker than normal people.

    Keywords: Developmental stuttering, central auditory pathway disorders, dichotic listening tests
  • Sousan Salehi, Tahereh Sima Shirazi, Akbar Darui, Behrouz Dolatshahi Pages 112-123
    Background And Aim

    Pragmatic impairment is the main cause of communication difficulties in hearing-impaired children and teaching pragmatic skills in these children is too challenging for clinicians. Thus, creating written and formalized therapy plans can be useful for rehabilitation team, clients and therapists.

    Methods

    A therapy-plan was designed and content validity of it was determined. A single case subject design (a multiple baselines research design) was used to determine the efficacy of the therapy plan to improve four domains of pragmatic in five hearing-impaired children (5 to 8 years). The experiment was divided into three phases including baseline, treatment and follow-up. Treatment phase consisted of 16 sessions and subjects were enrolled in the phase in stair way. The data were analyzed with effect size and visual analysis.

    Results

    According to expert's opinions, the therapy plan of pragmatic skills was valid. Visual analysis of diagrams showed that all subjects progressed in turn-taking, topic maintenance and response to request for clarification domains and the effect sizes (ES) were high (ES>0.8). Also, there were medium effect sizes (0.8≥ES≥0.2) in certain subjects. In request for clarification domain, some of subjects did not show desired improvement by visual analysis and effect sizes were medium. But, others showed improvement and had high effect sizes.

    Conclusion

    The therapy plan of pragmatic skills can improve pragmatic skills of moderate-to-severe hearing-impaired children.

    Keywords: Hearing, impairment, turn, taking, topic maintenance, request for clarification, response to request for clarification