فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 51 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شیرین امامی آل آقا*، رضا پورحسین، محمدعلی بشارت، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 307
    تشکیل خانواده ناتنی در پی طلاق یا مرگ یکی از والدین، تغییری اساسی در زندگی کودک محسوب می شود که می تواند زمینه ساز دگرگونی های بسیار در دنیای روانی او باشد. نقاشی به عنوان تکنیکی فرافکن زمینه را برای بیان تعارضات کودک فراهم می آورد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه نحوه فرافکنی کودکان خانواده های ناتنی و کودکان خانواده های تنی براساس آزمون ترسیم خانواده بود. روش تحقیق، کیفی، از نوع علی مقایسه ای و پس رویدادی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه دانش آموزان ابتدایی نواحی سه گانه آموزش و پرورش شهر کرمانشاه بودند. نمونه گروه کودکان ناتنی این پژوهش 40 دانش آموز پایه های اول تا ششم شامل 20 دختر و 20 پسر به روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شده وگروه گواه نیز شامل 40 دانش آموز پایه اول تا ششم، مشتمل بر20 دختر و 20 پسر به روش نمونه گیری تصادفی تعیین شدند. به منظور بررسی نحوه فرافکنی و ناارزنده سازی ها در ترسیم، از آزمون ترسیم خانواده با نظام ارزشیابی کرمن، استفاده و تحلیل استنباطی براساس مجذور خی صورت گرفت. نتایج سوال و فرضیه های آزمون نشان داد که کودکان ناتنی به طور معناداری )05/0 >P (، بیشتر از کودکان تنی در نقاشی های خود دست به ناارزنده سازی که در این جا، حذف ، کوچک نمایی و ترسیم ناقص خود و اعضای خانواده می باشد می زنند.
    کلیدواژگان: کودکان ناتنی، فرافکنی، ناارزنده سازی، ترسیم خانواده
  • محمدعلی بشارت*، مرضیه مسعودی، سپیده دهقانی، سجاد مطهری، فاطمه پورخاقان صفحه 321
    راهبردهای نظم جویی هیجان به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر فرایندهای بهنجار و آسیب شناختی روانی شناخته شده اند. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای دشواری نظم جویی هیجان در رابطه بین نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی و خشم بود. تعداد 171 نفر (71 مرد، 100 زن) از جمعیت عمومی شهر تهران به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس هراس اجتماعی (SPIN)، مقیاس دشواری نظم جویی هیجان (DERS) و مقیاس خشم چندبعدی (MAI) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که نشانه های اضطراب اجتماعی با دشواری نظم جویی هیجان و خشم رابطه مثبت معنادار دارند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که دشواری نظم جویی هیجان در رابطه بین نشانه های اضطراب اجتماعی با خشم انگیختگی، نگرش خصمانه و خشم درونی نقش میانجیگری دارد. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رابطه بین نشانه های اضطراب اجتماعی و خشم صرفا یک رابطه مستقیم نیست، بلکه متغیرهای دیگر مثل راهبردهای نظم جویی هیجان در این رابطه نقش واسطه ای دارند. این یافته ها، همچنین، ضرورت توجه به راهبردهای نظم جویی هیجان و هیجان خشم را در فرآیند روان درمانی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: اضطراب، نظم جویی هیجان، خشم
  • نسترن مرتضایی*، عباس رحیمی نژاد صفحه 340
    مساله پژوهش حاضر بررسی رابطه گشودگی نسبت به تجربه و زیرمقیاس های آن به عنوان یک عامل شخصیتی با دو نوع هوش سیال و متبلور در دانشجویان بود. این پژوهش با هدف تعیین میزان رابطه بین شخصیت و دو مولفه هوش سیال و متبلور صورت گرفته است. در این راستا از طریق مطالعه همبستگی 115 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و زیرمقیاس گشودگی نسبت به تجربه از پرسشنامه شخصیت کاستا و مک کری (NEOPI-R) و آزمون استعداد چندبعدی جکسون (MAB) بر روی آنها اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام به گام نشان داد، هر یک از هوش سیال و متبلور با نمره کلی گشودگی نسبت به تجربه و تخیلات دارای رابطه مثبت معنادار است (01/0>P). همچنین ارتباط مثبت معناداری بین هوش سیال، و علایق و عقاید مشاهده شد (05/0>P). علاوه بر این هوش متبلور، دارای رابطه مثبت معنادار با احساسات و عقاید بود (05/0>P). بعلاوه نتایج نشان داد گشودگی نسبت به تجربه به طور کلی تغییرات هوش سیال؛ و تنها تخیلات و عقاید از بین مقوله های گشودگی به تجربه، هوش متبلور را پیش بینی می کنند. یافته های مطالعه حاضر بیانگر این نکته است که ویژگی شخصیتی گشودگی نسبت به تجربه نقش مهمی را در تحول هریک از هوش سیال و متبلور ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: گشودگی نسبت به تجربه، هوش سیال، هوش متبلور
  • سید سعید پورنقاش تهرانی، سمیه نقوی* صفحه 354
    بر اساس آمارهای موجود، بیماری های قلبی عروقی در ایران اولین علت مرگ و میر به شمار می آید. اگرچه بخش عمده فعالیت ها برای کاهش این بیماری به پیشگیری مربوط می شود ولی در صورت ابتلا می بایست به درمان متوسل شد. طبق یافته های مطالعات پیشین، سن و جنس عواملی هستند که بر بهبود و عود این بیماری تاثیر به سزایی دارند. با توجه به اینکه در ایران هنوز مطالعات در این زمینه اندک اند، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سن و جنس با وضعیت روانشناختی، کیفیت زندگی در بیماران قلبی پس از جراحی قلب انجام شد. بدین منظور تعداد 139 بیمار قلبی که تحت جراحی قرار گرفته بودند، به صورت در دسترس انتخاب شده و مورد پژوهش قرار گرفتند. از آزمودنی ها خواسته شد، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و فرم کوتاه مقیاس سلامت (SF-36) را تکمیل کنند. نتایج نشان داد که بیماران از لحاظ سن و جنس تفاوت معناداری با یکدیگر در میزان افسردگی، اضطراب، استرس و کیفیت زندگی نداشتند. با توجه به این نتایج، می توان نتیجه گرفت که بیماری قلبی بر تمام بیماران در سنین مختلف تاثیر یکسان می گذارد و همچنین، این بیماری در زنان و مردان نیز تاثیر تقریبا یکسانی دارد.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، سن، جنس، وضعیت روانشناختی، کیفیت زندگی
  • محمد حاتمی، جعفر حسنی، میترا قاسمی* صفحه 364
    امروزه درد مزمن از جمله بیماری های جسمی شایع است و درمان شناختی- رفتاری یکی از روش های درمانی مفید آن محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری در ذهن آگاهی، تاب آوری وکیفیت زندگی بیماران مبتلا به درد مزمن شهر تهران بود.2 بیمار مبتلا به درد مزمن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 5 بار به وسیله پرسشنامه های ذهن آگاهی بائر و همکاران (FFMQ)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، و پرسشنامه کیفیت زندگی (QOL) ارزیابی شدند. پژوهش از نوع تک آزمودنی چند خط پایه ای بود، بنابراین داده های جمع آوری شده به روش تحلیل اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. از فرمول درصد بهبودی برای قضاوت درباره میزان بهبودی استفاده شد. بیماران مبتلا به درد مزمن توانستند با کسب درصدهای بهبودی بالا هم در مرحله پس از درمان و هم در مرحله پیگیری 30 روزه اثربخشی خود را در تمام متغیرهای پژوهش ثابت کنند. درمان شناختی- رفتاری توانست به افزایش معناداری در هر سه متغیر در بیماران مبتلا به درد مزمن بیانجامد. بنابراین لازم است بیش از پیش مورد توجه متخصصین سلامت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، ذهن آگاهی، تاب آوری، کیفیت زندگی و درد مزمن
  • جعفر حسنی*، حسن رضایی جمالویی صفحه 376
    نتایج پژوهش های دهه های اخیر گستره روان شناسی سلامت نشان می دهند که حالت های روان شناختی بر مکانیسم های زیست شناختی تاثیر می گذارند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر القای تجارب هیجانی مثبت و منفی در واکنش های قلبی عروقی نوجوانان با توجه به نقش تعدیل گری اضطراب رگه/ حالت بود. از یک جمعیت وسیع نوجوانان بر اساس نمرات کرانه ای توزیع اضطراب رگه/ حالت و ملاک های ورود چهار گروه (اضطراب رگه بالا، اضطراب رگه پایین، اضطراب حالت بالا و اضطراب رگه پایین) انتخاب شدند و شاخص های قلبی عروقی ضربان قلب (HR)، فشار خون سیستولیک (CBP) و فشار خون دیاستولیک (DBP) آنها در حالت پایه (آرامش)، متعاقب القای تجارب هیجانی مثبت و منفی مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل واریانس مختلط استفاده شد. نتایج نشان داد که در حالت پایه، فشار خون سیستولیک افراد دارای خصوصیات بالای اضطراب رگه بیشتر از افراد دارای خصوصیات پایین اضطراب رگه می باشد و فشار خون دیاستولیک افراد دارای خصوصیات بالای اضطراب رگه بیشتر از افراد دارای خصوصیات پایین اضطراب حالت است. القای تجارب هیجانی مثبت منجر به کاهش معنادار فشار خون سیستولیک (CBP) افراد دارای خصوصیات اضطراب رگه پایین و اضطراب حالت پایین در مقایسه با افراد دارای خصوصیات اضطراب رگه بالا شد. القای تجارب هیجانی منفی منجر به افزایش فشار خون سیستولیک (CBP) افراد دارای خصوصیات بالای اضطراب رگه در مقایسه با افراد دارای خصوصیات اضطراب رگه پایین و اضطراب حالت پایین و افزایش فشار خون دیاستولیک (DBP) افراد دارای خصوصیات اضطراب حالت بالا در مقایسه با افراد دارای خصوصیات اضطراب حالت پایین گردید. یافته های پژوهش از الگوی اختلال های روان تنی و نقش ابعاد اضطراب، حالت های خلقی و تجارب هیجانی در واکنش های قلبی عروقی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: القای تجارب هیجانی، اضطراب رگه، حالت، واکنش های قلبی عروقی، نوجوانان
  • سودابه ارشادی منش، سیاوش کیانی*، سیف الله نظری، مهدی فرجی صفحه 400
    ارتباط بین ریخت های شخصیتی و ابعاد دوستی از جمله تحقیقات مورد توجه محققان (برای مثال آرنولد، 1995)، بوده است. ولی مساله این است که آیا بین عوامل پنجگانه شخصیت و نیز هشت اختلال بالینی با ابعاد دوستی ارتباط معنادار وجود دارد؟ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان ابعاد دوستی و تیپ های شخصیتی در بین دانشجویان دانشگاه تهران بود. پژوهش از نوع همبستگی و برای انجام آن 450 دانشجو (200 پسر، 250 دختر) در دانشگاه تهران، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه‏ای انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه ابعاد دوستی هنریک و دو آزمون شخصیت NEO و MMPI را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از شاخص‏های آماری نظیر میانگین، انحراف معیار، همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین دوستی و شخصیت همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین بین برخی از ابعاد دوستی مثلا دوستی ایثارگرانه با برخی اختلالات شخصیت مثلا شخصیت وابسته وسواسی ارتباط معنادار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ابعاد دوستی، ریخت شخصیتی
  • حسین ذوالفقاری*، حسین زارع، مهران فرج اللهی، حمید ملکی صفحه 417
    خودنظم جویی تحولی دارای نقش بسزایی در فرآیند یادگیری دانشجویان می باشد. هدف این پژوهش عبارت بود از بررسی تاثیر آموزش حل مساله بر راهبردهای یادگیری خود نظم دهنده (برنامه ریزی، نظارت و کنترل، و بازتابش) در دانشجویان. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان آموزش از راه دور دانشگاه پیام نور در سال 1391 با حجم 80 نفر بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر از این دانشجویان بود. که به صورت داوطلبانه برای همکاری شرکت کردند و به صورت تصادفی ساده 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. یک پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه خودنظم دهنده در یادگیری (SRLIS) از هر دو گروه گرفته شد و سپس به گروه آزمایش طی 5 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه حل مساله آموزش داده شد، در حالی که به گروه گواه آموزشی داده نشد. بعد از پایان دوره آموزش از هر دو گروه دوباره پرسشنامه خودنظم دهنده در یادگیری (SRLIS) (پس آزمون) به عمل آمد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت بین نمرات باقیمانده گروه آزمایشی و گروه کنترل معنی دار است (001/0P <). یافته های پژوهش نشان داد که، آموزش حل مساله بر راهبردهای یادگیری خود نظم دهنده (برنامه ریزی، نظارت و کنترل، بازتابش) در دانشجویان آموزش از راه دور تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش حل مساله، یادگیری خودنظم دهنده، آموزش از راه دور
  • سپیده معنوی*، مهوش قویمی صفحه 437
    همه انسان ها در زندگی خود با فشارهای روانی و شرایط ناگوار زیادی مواجه می شوند که این فشارها سلامت فرد را تهدید می کند ولی می توان در مقابل این مشکلات ایستادگی کند.
    واگشت پذیری همان ایستادگی است که از واژه Résilience برگرفته شده که در فیزیک به معنی انعطاف پذیری و بازگشت پذیری است. در روان شناسی این مفهوم در مورد انعطاف پذیری انسان در مقابله با بحران ها و تنش ها در زندگی و غلبه بر آنها به کار می رود.
    هدف اصلی این پژوهش بررسی پدیده واگشت در زندگی افراد آسیب پذیر با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای با تکیه بر تجربیات و نظرات روانشناسان معتبر داخلی و خارجی در خصوص این عنوان می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد افراد آسیب پذیر نیاز به توانایی های خاص و حمایت های هدف دار دارند تا در مواجهه با تاثیرات منفی اجتماعی بتوانند به رشد سالم جسمی و روانی دست یابند لذا پرورش و تقویت کودکان با چنین توانایی هایی می تواند به عنوان اصلی ضروری از فرآیند آموزش و پرورش در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: واگشت، فرآیند سازگاری، عوامل محافظت کننده، ابداعات هنری و ادبی
|
  • Sh. Emami Ale Agha, R. Pourhossein, M.A. Besharat, M. Gholamali Lavasani Page 307
    The birth of a step family as a consequence of divorce or death of one of the parents causes a huge difference in a child’s life which can change his entire psychological world. Drawing as one of the ways of psychological projections can display a variety of conflicts in children psyche..This study has attempted to examine and comparison of psychological projections between children from step families and non-step families based on the family drawing test. In this study, devaluation as a content indicator in drawing projections was approached. The participants included 40 children from stepfamilies, 20 female and 20 male (parental divorce, the death of a parent, remarriage). Having a descriptive qualitative framework, these participants were selected based on a causal comparative method. The control group included 40 children from non-step families, 20 female and 20 male selected randomly. To analyze projections and devaluation in the drawings. Draw A Family (DAF) test was employed The finding indicated that in all the hypotheses children from non-step families performed significantly different. Therefore, it can be generally concluded that the children from non-step families significantly displayed more devaluation of themselves and the family members in their drawings.
    Keywords: Children from step families, psychological projections, devaluation, family drawing test
  • M.A. Besharat*, M. Masoudi, S. Dehghani, S. Motahari, F. Pourkhaghan Page 321
    Emotion regulation strategies are considered as determinant variables on both normal and psychopathological processes. The aim of the present study was to investigate the mediating role of emotion regulation difficulties on the relationship between social anxiety symptoms and anger. A total of 171 participants (71 men, 100 women) from the city of Tehran participated in this study as volunteers. All participants were asked to complete the Social Phobia Inventory (SPIN), the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and the Multidimensional Anger Inventory (MAI). Social anxiety symptoms showed significant positive correlations with emotion regulation difficulties as well as anger. The results of path analysis revealed that the association of social anxiety symptoms with anger arousal, hostile outlook, and anger-in was mediated by difficulties in emotion regulation. Based on the results of the present study, it is concluded that the relationship between social anxiety symptoms and anger is not a simple linear one, but the other variables such as emotion regulation strategies play a mediating role in this relationship. These findings also imply the importance of emotion regulation strategies and anger in the process of psychotherapy for patients with social anxiety disorder.
    Keywords: anxiety, emotion regulation, anger
  • N. Mortezaee*, A. Rahiminezhad Page 340
    The present study investigates the relationship between openness to experience and its subscales as a factor of personality with the two kinds of fluid and crystallized intelligence in students. The purpose of this study is to determine amount of the relationship between personality and two dimensions of fluid and crystallized intelligence. To do this, by using research method of correlation, 115 female students at university of Tehran were randomly selected and administered the openness to experience subscale of Costa & McCrae personality inventory (NEOPI-R) and Jackson multidimensional aptitude battery (MAB). Using Pearson correlation and multivariate regression of stepwise results showed both fluid and crystallized intelligence positively and significantly correlated with the openness to experience of total and fantasy. Also, significant positive relationship between fluid intelligence, and actions and ideas were observed. Furthermore, crystallized intelligence was significantly and positively correlated with feelings and ideas. Moreover, the openness to experience of total anticipated fluid intelligence variances and only fantasy and ideas of the openness to experience dimensions anticipated crystallized intelligence. The results indicated that personality trait of the openness to experience play an important role in the development of fluid and crystallized intelligence.
    Keywords: openness to experience, fluid intelligence, crystallized intelligence
  • S. Pournaghash-Tehrani, S. Naghavi* Page 354
    According to statistics, cardiovascular disease is the leading cause of death in Iran. Although many of the disease prevention activities are related to reduction in case of developing the symptoms of these diseases, treatment must be undergone. According to previous studies, age and gender are factors that have a significant impact on recovery and recurrence of the disease. There are little Studies in this area in Iran and therefore, this study aimed to examine the relationship between age and gender with psycho logical well-being and quality of life in patients with cardiovascular disease after surgery. The number of 139 patients that underwent cardiac surgery were selected with conveniently sampling and then were studied. The participants were asked to respond or complete depression, anxiety and stress scale (DASS-21) and SF-36 scale. Results showed that age and gender didn’t significantly affect patients with cardiovascular disease, psycho logical well-being and quality of life. According to these results, it can be concluded that heart disease can have the same effect on all patients in different ages and also, the impact of the heart disease in men and women is almost equal.
    Keywords: heart disease, age, gender, psychological well-being, quality of life
  • M. Hatami, J. Hasani, M. Ghasemi* Page 364
    The chronic pain is a common physical illnesses. Cognitive Behavior Therapy is considered to be a useful treatment for it. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive behavior therapy on mindfulness, resiliency and quality of life in patients with chronic pain in Tehran. Using convenience sampling, 2 patients with chronic pain were selected as the sample. All patients were assessed 5 times by Bauer and colleagues mindfulness questionnaire (FFMQ), Connor and Davidson resiliency scale and quality of life questionnaire (QOL). This study was a basic, multiline, and single subject research. The collected data were analysed using repeated measures analysis. The improvement percentage formula was used for judging improvement rate. The patients with chronic pain obtained high improvement percents in 30 days post-treatment and folow-up phases; they proved their effectiveness in all variables. Cognitive behavior Therapy led to a sinificant increase in the level of all three variables, in patients with chronic pain. Therfore clinicians should pay attention to it more than before.
    Keywords: cognitive behavioral therapy, mindfulness, resiliency, quality of life, chronic pain
  • J. Hasani*, H. Rezaiee Jamaloie Page 376
    The research results of recent decades of health psychology show that psychological state affects biological mechanisms. The aim of present study was to assess the effects of positive and negative emotional experiences induction in adolescent’s cardiovascular reactions with regard to the moderating role of state/ trait anxiety dimensions. From a large population of adolescents based on the extreme scores of state- trait anxiety distribution and inclusion criteria four groups (high stat anxiety, low stat anxiety, high trait anxiety and low trait anxiety) were selected and their cardiac indices including systolic blood pressure, diastolic blood pressure and heart rate were obtained in baseline (relaxed) state and following positive and negative emotional experiences induction. Data was analyzed using mixed analysis of variance. The result showed that in baseline, the systolic blood pressure of individuals with high trait anxiety characteristics is higher than individuals with low trait anxiety characteristics and the diastolic blood pressure of individuals with high trait anxiety characteristics is higher than individuals with low stat anxiety characteristics. The induction of positive emotional experiences led to significant reduction in systolic blood pressure of individuals with low trait and stat anxiety characteristics in comparison with individuals with high trait anxiety characteristics. The induction of negative emotional experiences led to significant increase in systolic blood pressure of individuals with high trait anxiety characteristics in comparison with individuals with low trait and state anxiety characteristics and diastolic blood pressure of individuals with high state anxiety characteristics in comparison with individuals with low state anxiety characteristics. The findings support the model of psychosomatic disorders and the role of anxiety, mood states and emotional experiences in cardiovascular reactions.
    Keywords: emotional experiences induction, state- trait anxiety, cardiovascular reactions, adolescents
  • S. Ershadi Manesh, S. Kiani*, S. Nazari, M. Faraji Page 400
    The relationship between personality types and the dimensions of friendship is amongst the most important issued sought after by researchers such as Arnold’s 1995 work in which he found a significant relationship between the two. The problem is could the five elements of personality and the eight clinical disorders be in anyway relevant to the dimensions of friendship. Therefore, the aim of this present paper was to study the relationship between dimensions of friendship and personality types among Tehran university students. Correlational research method was conducted and 450 students (200 mails, 250 females) at Tehran University were selected using cluster random sampling. The subjects completed Hendricks friendship dimensions questionnaire and two personality test of NEO and MMPI. The data were analyzed by statistical indicators such as mean, standard deviation, Pearson and spearman correlation coefficient, t test and ANOVA. The results showed there is a significant relationship (0/320, 0/001) between friendship and personality. Also, the research found a significant relationship between some dimensions of friendship with traits and specific personality disorders.
    Keywords: friendship dimensions, personality type
  • H. Zolfaghari*, H. Zare, M. Farajollahi, H. Maleki Page 417
    Developmental self-regulation has an essential role on the process of learning in students. The purpose of this study was to determine the effect of problem solving skills training on self regulated learning strategies (planning, manitoring & control, and reflection) in distance education students. Statistical population of this research consisted all of distance education students of payamenour university (80 students). The sample was 30 students that were selected randomly out of 80 people. These students were randomly assigned into experimental and control groups. Participants were asked to complete the self regulation in learning questionaire. experimental group participated in 5 sessions (1 session a week). Each session lasted for 90 minutes. Unisef problem solving skills training was employed on experimental group as independent variable.
    Covariance analysis showed that there is a significant difference between mean scores of experimental and control groups (p
    Keywords: problem solving skills training, self regulated learning, distance education
  • S. Manavi*, M. Ghavimi Page 437
    During course of life, humans will have to face a great deal of stress and adverse conditions which may threaten their health. However, these problems can be resisted against. In physics, the concept of resilience, which is derived from resilience, is a measure of flexibility in psychology; however, the concept is used in disciplinary a person’s ability to deal with problems in life and overcoming them. The main objective of this study was to investigate the phenomenon of resilience in people using library research and gathering comments from psychologists who had past experience of working with such people. The results show that vulnerable people are in need of specific skills and targeted support in order to counter the negative impacts of social life in hope of achieving healthy physical and psychological growth. Therefore, educating children with such abilities should be considered as an essential aspect and aim of the education system.
    Keywords: resilience, compatibilization process, protecting procedures, artistic, literary creation