فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 55 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یوسف خدابنده لو*، رضا پورحسین، مسعود غلامعلی لواسانی، نگین معتمد یگانه صفحه 301
    تصویر بدنی در واقع خودپنداشت فرد در رابطه با بدن و ظاهر جسمی خود یا خودپنداشت بدنی است. خودپنداشت، ادراک فرد از خود می باشد که شامل حرمت نفس، تصویر بدنی و خود ایده آل می شود. پورحسین (1389) بر این باور است که ارجاع افراد به خویشتن، هشیار نمودن آنان نسبت به خود و بازسازی شناختی آنان، موجب افزایش خودآگاهی و سطح خودپنداشت آنان می شود و افزایش سطح خودپنداشت می تواند اثر انگیزشی و درمانی داشته باشد. از این رو، پژوهش حاضر اثربخشی روش شناختی مرور خویشتن بر تصویر بدنی دانشجویان دختر دانشگاه تهران را مورد بررسی قرار می دهد. روش پژوهش حاضر، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه می باشد. برای اندازه گیری متغیر وابسته از پرسشنامه روابط چندبعدی خود- بدن (MBSRQ-AS) استفاده شد. برای اجرای طرح پژوهش، در مرحله پیش آزمون بر اساس کسب پایین ترین نمرات در پرسشنامه MBSRQ-AS، به صورت تصادفی 22 نفر در گروه آزمایش و 22 نفر در گروه گواه قرار داده شدند. مداخله انفرادی 8 جلسه ای مرور خویشتن به افراد گروه آزمایش ارائه شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس اندازه های مکرر و برای بررسی بیشتر داده ها از مقابله های موجود در اندازه های تکراری و ساده استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که نمرات بعد ارزیابی تصویر بدنی افراد گروه آزمایش به طور معناداری افزایش یافته بود (01/0P<)، اما در نمرات بعد سرمایه گذاری تصویر بدنی تغییر معناداری به وجود نیامده بود. نتایج این پژوهش می تواند در موقعیت های بالینی و در بهبود و پیشگیری از مشکلات تصویر بدنی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روش شناختی، مرور خویشتن، تصویر بدنی
  • محمدعلی بشارت*، رزا شفیعی، عباس رحیمی نژاد صفحه 321
    سبک هویت بر اساس متغیرها و تجربه های متعدد شکل می گیرند. خانواده در شکل گیری سبک هویت فرزندان نقش تعیین کننده دارد. خانواده چگونه و با چه مکانیسم هایی سبک هویت فرزندان را تعیین می کند؟ این پژوهش دو هدف داشت: تعیین رابطه بین کنش وری خانواده و سبک هویت فرزندان؛ مطالعه نقش میانجیگری استحکام من فرزندان در رابطه بین کنش وری خانواده و سبک هویت فرزندان. تعداد 237 دانش آموز دبیرستانی (123 پسر، 114 دختر) و مادران آنها در این پژوهش شرکت کردند. از مادران خواسته شد ابزار سنجش خانواده (FAD؛ اپستین، بیشاپ و لوین، 1978) را تکمیل کنند. دانش آموزان نیز مقیاس سبک هویت (ISI-4؛ برزونسکی، 1989 ) و مقیاس استحکام من (ESS؛ بشارت، 1386، 1394) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که کنش وری خانواده با استحکام من همبستگی مثبت معنادار دارد. استحکام من فرزندان با سبک هویت هنجاری و اطلاعاتی آنان همبستگی مثبت و با سبک هویت اجتنابی/سردرگم رابطه منفی داشت. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که استحکام من در رابطه بین کنش وری خانواده و سبک هویت اطلاعاتی نقش میانجیگرانه دارد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه بین کنش وری خانواده و سبک هویت من فرزندان یک رابطه ساده نیست. این رابطه تا حدودی از طریق نقش میانجیگری بعضی از ویژگی های شخصیتی، مثل استحکام من، شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: کنش وری خانواده، استحکام من، سبک هویت
  • محمد حاتمی، مریم امیدبیگی* صفحه 342
    از آنجا نوجوانان اقشار آسیب پذیر که به دلیل نبود والدین ممکن است دارای سبک های دلبستگی ناایمن بوده و در بیان و پذیرش احساسات خود دچار مشکل باشند این مطالعه با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی با روان بنه های هیجانی در نوجوانان اقشار آسیب پذیر که یکی از والدین آنها در اثر فوت، طلاق و یا اشتغال حضور ندارد بود.
    در این تحقیق که یک مطالعه همبستگی بود نمونه پژوهش شامل 100 نفر از دانش آموزان مناطق محروم استان البرز بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه روان بنه هیجانی لیهی و پرسشنامه سبک های دلبستگی کولینز و رید را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و ضریب با نرم افزار SPSS 22 تحلیل شد.
    نتایج نشان داد در این گروه هدف خاص، همبستگی معنی داری با ضریب اطمینان 95 درصد بین روان بنه های هیجانی در ابعاد توافق عمومی، گناه، تایید، سرزنش، طول مدت احساسات و مهار کردن با سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی وجود دارد. همچنین در افراد دارای سبک دلبستگی اجتنابی روان بنه های هیجانی پذیرش احساسات، ابراز، بی حسی و عقلانیت با ضریب اطمینان 95 درصد رابطه معنی داری دیده شد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ناایمن1، سبک دلبستگی دوسوگرا، اضطرابی2، سبک دلبستگی اجتنابی3، روان بنه های هیجانی
  • هادی بهرامی احسان*، میرنادر میری، کورش عزیزی صفحه 358
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های تربیتی ادراک شده مادر با رفتارهای پرخطر انجام پذیرفت. نمونه پژوهش دربرگیرنده 182 دانشجو (93 پسر، 89 دختر) بود که در سال تحصیلی 89-88 در دانشگاه تهران در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده اند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه رفتارهای پر خطر و مقیاس ادراک از والدین استفاده شد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد متغیر گرمی مادر در پیش بینی رفتار خشونت آمیز، مصرف مواد و رفتار خودکشی از میزان تبیین کنندگی بالایی برخوردار است. نتایج پژوهش حاضر مشخص کرد که سبک های تربیتی ادراک شده به عنوان یک عامل مهم در رفتارهای پرخطر است. همچتین تعاملات خانوادگی تاثیر مهمی بر رفتارهای پرخطر دارند.
    کلیدواژگان: سبک های تربیتی ادراک شده مادر، رفتارهای پرخطر، کیفیت روابط خانوادگی
  • محسن شکوهی یکتا*، سعید اکبری زردخانه، مریم محمودی صفحه 373
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی کارگاه مداخله حل مساله بر سبک های تربیتی والدین و حل مشکل خانوادگی است.
    روش
    گروه نمونه شامل 51 نفر از مادران نوجوانانی است که در مدارس غیرانتفاعی شهر تهران مشغول به تحصیل بوده اند. این کارگاه ها هفته ای یک بار در 9 جلسه 2 ساعته از سوی مربیان مجرب برگزار شدند. پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل گواه است. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر، پرسش نامه سبک های تربیتی والدین و حل مشکل خانواده می باشد. یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی این برنامه بوده است، به طوری که در مقیاس سبک های تربیتی، هر چهار خرده مقیاس حل مساله، پیشنهاد بدون توضیح، همراه با توضیح و تنبیه تفاوت معناداری در سطح 001/0 p<دارند. این یافته بدین معنا است که آموزش حل مساله توانسته میانگین نمره های حل مساله را افزایش داده و در مقابل میانگین نمرات خرده مقیاس های پیشنهاد بدون توضیح، همراه با توضیح و تنبیه را کاهش دهد. نتایج حاصل از داده های پرسشنامه حل مشکل خانواده نیز نشان داد هر دو خرده مقیاس رابطه و فرایند حل مشکل تفاوت معناداری دارند. مداخله حاضر به نظر می رسد که می تواند به عنوان برنامه ای موثر برای آموزش مهارت های حل مساله به والدین به کار رود.
    کلیدواژگان: روش حل مساله، روش های تربیتی، حل مشکل خانواده
  • رضا رستمی، فرزانه بادینلو، فرزانه حسن زاده نمین* صفحه 389
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر درمان پسخوراند عصبی در توجه پایدار کودکان دارای اختلال کمبود توجه- فزون کنشی است. برای این منظور 36 نفر کودک (21 پسر و 15 دختر) به عنوان آزمودنی انتخاب گشته و تحت شرایط آزمایشی قرار داده شدند. از آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری یکپارچه به عنوان پیش آزمون و پس آزمون برای بررسی عملکرد پیوسته و توجه پایدار استفاده گردید. بعد از 40 جلسه درمان پسخوراند عصبی تقویت ریتم حسی- حرکتی (12-15) و امواج بتا (15-18)، تحلیل آزمون T همبسته نشان داد بین پیش آزمون و پس آزمون در کل آزمودنی ها تفاوت معنادار وجود دارد (001/0p<). همچنین نتایج تحلیل T مستقل بین دختران و پسران تفاوت معناداری را نشان نداد. از این روی آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری یکپارچه روشی مناسب برای بررسی توجه پایدار در کودکان با اختلال کمبود توجه- فزون کنشی است. همچنین درمان پسخوراند عصبی در افزایش توجه خصوصا توجه پایدار تاثیر دارد و می تواند به عنوان درمانی غیر دارویی به کار رود.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، پسخوراند عصبی، توجه پایدار
  • سعید رحیمی*، باقر غباری بناب، غلامعلی افروز صفحه 403
    امروزه کاربرد مداخلات خانواده محور به عنوان یکی از روی آوردهای مهم پیشگیری از آسیب های روان شناختی برای کودکان پیش دبستانی، مورد توجه متخصصان و والدین قرار گرفته است. ولی آیا روش مداخله ای بازی های متداول در محیط فرهنگی می تواند از شدت نشانه های بی تابی کودکان بکاهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی آموزش بازی های متداول در محیط فرهنگی متناسب سازی شده به مادران و اثربخشی آن بر شدت نشانه های بی تابی کودکان پیش دبستانی بود. روش پژوهشی نیمه آزمایشی با پیش آزمون که با استفاده از انتخاب تصادفی 10 مرکز و سپس 53 نوآموز که دارای رفتار بی تابی تشخیص داده شدند، انتخاب شدند. سپس با توجه به شرایط ورود آزمودنی ها، تعداد 24 نفر از مادران آزمودنی ها انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه بازی های متداول در محیط فرهنگی بومی شده شرکت کردند و گروه گواه هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از مدل آماری تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها حکایت از تاثیر معنادار بازی های متداول در محیط فرهنگی متناسب سازی شده بر نشانه های بالینی اختلال رفتار بی تابی کودکان داشت. بنابراین می توان گفت که مدل بومی بازی های متداول در محیط فرهنگی می تواند شدت نشانه های بی تابی کودکان مادران شرکت کننده در جلسات بازی درمانی را کاهش دهد و نتایج آن به عنوان یک روی آورد جدید در زمینه مداخلات زودهنگام روانشناختی در اختیار روان شناسان حوزه کودکان دارای اختلال رفتاری دوران کودکی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بی تابی، بازی های متداول در محیط فرهنگی، کودکان پیش دبستانی
  • محمد امیری* صفحه 422
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر نستوهی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران در سال 1392 بود حجم نمونه طبق فرمول کوکران 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نستوهی کوباسا دارای 50 سوال چهار گزینه ای استفاده شد آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات در زمینه مبانی، مفاهیم و اصطلاحات، دانش و مهارت طی 15 جلسه، 2 ساعت انجام پذیرفت این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری است جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون T همبسته) استفاده شده نتایج پژوهش نشان داد که میزان نستوهی دانش آموزانی که آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات را دریافت کرده اند به طور معنی دار بالاتر از میزان نستوهی دانش آموزان است که این آموزش را دریافت نکرده اند.
    آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر نستوهی دانش آموزان موثر و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، نستوهی
  • سارا صنعت نگار*، سیدمحسن اصغری نکاح، حسین حسن آبادی صفحه 433
    خودپنداشت کودکان مراکز شبه‏خانواده به دلیل فقدان حضور تربیتی- روان‏شناختی والدین و حمایت موثر ایشان در معرض آسیب است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی قصه‏درمانگری‏گروهی بر خودپنداشت کودکان دختر مراکز شبه‏خانواده مشهد بوده است. طرح این پژوهش از نوع شبه‏آزمایشی همراه با پیش‏آزمون، پس‏آزمون و پیگیری بود که در آن 26 کودک شرکت کردند و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش، شبه گواه و گواه گمارش یافتند. گروه آزمایش در 10 جلسه دو ساعتی قصه‏درمانگری‏گروهی، دو بار در هفته، شرکت کردند. تمامی شرکت‏کنندگان به پرسش‏نامه خودپنداشت کودکان پیرز - هریس، در جلسات پیش‏آزمون، پس‏آزمون و پیگیری یک ماهه پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس و اندازه‏گیری مکرر نشان داد که این مداخله می‏تواند سطح خودپنداشت کلی و شادمانی گروه آزمایش را نسبت به دو گروه دیگر از مرحله پیش‏آزمون تا پس‏آزمون به میزان معناداری افزایش دهد اما این تفاوت‏ها از پس آزمون تا پیگیری معنادار نبوده است. همچنین، قصه درمانگری‏گروهی توانست سطح اضطراب گروه آزمایش را نسبت به دو گروه دیگر از مرحله پیش‏آزمون تا پس‏آزمون به میزان معناداری کاهش داده است. لازم به ذکر است که قصه‏درمانگری‏گروهی نتوانست سازگاری رفتاری، تصویر بدنی و محبوبیت گروه آزمایش را به میزان معناداری افزایش دهد. به نظر می‏رسد قصه درمانی‏گروهی روش موثری برای افزایش خودپنداشت کودکان مراکز شبه خانواده باشد با این حال به پژوهش‏های بیشتری در این زمینه نیاز است.
    کلیدواژگان: کودکان مراکز شبه خانواده، خودپنداشت، قصه درمانگری گروهی
|
  • Y. Khodabande Loo*, R. Pour Hosein, M. Gholamali Lavasani, N. Motamedyeganeh Page 301
    Indeed, body image is one's self-concept about the body and physical appearance or is physical self-concept. Self-concept is an individual’s perception of self, including self-esteem, body image, and ideal self. Pourhosein (2010) believes that referring people to the self, informing them about themselves and restructuring their cognitive, increase the level of self-awareness and self-concept in them, and increasing the level of self-concept can have a motivational and therapeutic effect. Hence, present research investigating the effectiveness of self-review cognitive method on body Images of the female students of University of Tehran. Research method of this study is experimental and the type is pretest-posttest control group. The Multidimensional Body Self-Relations Questionnaire (MBSRQ-AS) were used to measuring the dependent variable. In order to the implementation of research design, based on achieving the lowest scores on MBSRQ AS in pretest, were randomly assigned 22 subjects in the experimental group and 22 subjects in control group. 8-session individually intervention was presented for the experimental group. For statistical analysis, the repeated measurements analysis of variance was used, and for more investigating, contrasts options in the repeated measures were used. The findings suggest that the Body image’s evaluation dimension of experimental group were significantly increased, but there was no significant change in body image investment dimension’s scores. The results of this research can be used in clinical situations and in the treatment and preventing of body image problems.
    Keywords: cognitive method, self-review, body image
  • M.A. Besharat*, R. Shafiei, A. Rahiminezhad Page 321
    Identity styles are developed based on a number of variables and experiences. Family has an important role on the development of children identity. How and based on what kind of mechanisms family shapes the children identity styles? The present study had two
    Purposes
    1) examining the relationship between family functioning and children identity styles and 2) examining the mediating role of children ego strength on the relationship between family functioning and children identity styles. Two hundred and thirty seven students (123 boys, 114 girls) and their mothers participated in this study. All students were asked to complete the Identity Styles Inventory (ISI) and Ego Strength Scale (ESS). All mothers completed the Family Assessment Device (FAD). The results revealed that family functioning had a significant positive association with ego strength. Children ego strength showed a significant positive association with informational and normative identity styles (p
    Keywords: family functioning, ego strength, identity style
  • M. Hatami, M. Omidbeygi* Page 342
    Since poor adolescents may have insecure attachment styles because of the lack of their parents and have trouble with expression or acceptance of their feelings, This study aimed to investigate the relationship between attachment styles and emotional schemas in vulnerable adolescents whom one of their parents was absent due to death, divorce or employment. This was a correlation study and samples consisted of 100 students from deprived areas of Alborz province, were randomly selected. Data collection was done by using Leahy emotional schema questionnaire and collins and read attachment styles questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficients with SPSS 22.0 software. The results showed that in this specific target group, there was a positive correlation between emotional schemas aspects of consensus, guilty, validation, blaming others, duration of strong feelings, controllability and anxious insecure attachment style. Also, people with avoidant attachment style showed a significant relationship with some of emotional schemas aspects such as acceptance, expression, numbness and rationality with 95% confidence.
    Keywords: insecure attachment, ambivalent anxious, avoidant attachment style, emotional schemas
  • H. Bahrami Ehsan, M.N. Miri, K. Azizi Page 358
    The aim of the present research was to consider the relationship between mother perceived educational styles and high risk behaviors. The research samples contain 182 students of Tehran university (93 male and 89 female) with average age of 21 in 2009-2010, and were students of graduate and postgraduate courses whom were selected by culture multi-stage random sampling method. Risky behavior questionnaire (2007 version) perception of parental scale (POPS) scale was applied to collect required information. Step by step Regression analysis showed that the mother warmth variable is highly effective in prediction of behaviors such as: challenge, drug abuse and suicide behavior. The findings of the research reveal that perceived educational styles as an effectiveness factor in high risk behaviors in student also family communications had important effects in risk taking behaviors.
    Keywords: perceived educational styles, high risk behaviors, family communications
  • M. Shokoohi-Yekta*, S. Akbari-Zardkhaneh, M. Mahmoodi Page 373
    This study examined the effectiveness of problem-solving workshops on parenting styles and family problem solving. The study sample consisted of 51 mothers whose children enrolled in private schools in Tehran. These 2-hours workshops were conducted once a week for 9 sessions by experienced trainers. The quasi-experimental design with pre-test and post-test without control group was used. Parenting style questionnaire and family problem solving scale were used in this study. Results indicated the effectiveness of the program, so that for the scale of parenting styles, the four subscales of problem solving, suggestions, explanations and punishments showed significant differences at the level of p
    Keywords: problem solving method, parenting methods, family problem solving
  • R. Rostami, F. Badinlou, F. Hasanzadeh Namin* Page 389
    Purpose of current study was to investigate the effect of neurofeedback therapy on sustaining attention in children with attention deficit- hyperactivity disorder. In this study, 36 children (21 boys and 15 girls) were selected. For pretest and post-test, integrated visual and auditory continuous performance test was used. After 40 sessions of strengthening the sensory-motor rhythm 12-15 Hz and suppressing 1-8 Hz as well as 22-32 Hz frequency bands, the results of dependent t-test showed significant difference in sustaining attention (p
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorders, neurofeedback, sustain attention
  • S. Rahimi*, B. Ghobari Bonab, Gh.A. Afrooz, S. Faramarzi Page 403
    Currently family based Therapies have been considered one of the important approaches to prevent children from psychological pathologies these approaches have been acknowledged by parents and professionals as well. Therefore customizing intervention programs have been highly suggested by professionals. Aim: aim of the current study was studying the effectiveness of customized play therapy (CPT( in reduction of symptoms of restlessness in children. To fulfill the stated goal from preschool centers, 10 preschools were selected by means of random sampling and from this universe (574 children) based on principals report, and information contained in children's academic records, 53 preschoolers ages 4-6 were selected. These children were screened based on researcher made questionnaires to ensure that all have symptoms of restlessness in the spectrum from light to sever. Then 24 mothers of these children were selected and were placed in experimental and control groups. Experimental group were placed in intervention condition lasting for 10 sessions, while the control group received no treatment data were analyzed by repeated measure Anova.
    Results
    results of the study indicated customized play therapy was effective in reducing restless children's symptoms. Therefore, it is to say that customized play therapy was an effective approach in reducing symptoms. These data have been discussed interims of usefulness for psychologist.
    Keywords: restlessness, play therapy, preschool children
  • M. Amiri* Page 422
    Purpose of this research is to determine the effects of information technology and communications education on indefatigability of students at secondary education course of Tehran in 2013. The sample includes 60 persons according to Kokeran formula by using multistage sampling method. For collecting data, Kobasa indefatigability questionnaire including 50 questions with 4 choices were selected. Information technology and communications in the fields of fundamentals, concepts and terms, knowledge and skill were trained during 15 sessions of 2 hours. This semi-experimental research was of pre-test and post-test type with control group and follow up step. For data analysis, descriptive and illative statistics (Covariance analysis test and correlated T test) were used. Results of the research showed that indefatigability of the students who have received information technology and communications education is significantly more than indefatigability of the students who have not received this education.
    Information technology and communications education is effective in indefatigability of the students and has suitable stability during time.
    Keywords: Information technology, communications, indefatigability
  • S. Sanat Negar*, M. Asgari Nekah, H. Hassanabadi Page 433
    Self-concept of children in family-like centers due to the loss of parents educational-psychological being and lack of their effective support is at risk. So, the purpose of this study has been to examine the effectiveness of group story therapy on self-concept in female children living in family-like community centers of Mashhad. The design of this study was Quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up that within26 children participated and were allocated to experimental group, quasi-control and control groups randomly. The experimental group participated in 10 two-hour sessions of group story therapy twice a week. All participants completed Piers-Harris children self-concept scale at pre-test, post-test and then a one-month follow-up. Variance analysis with repeated measures indicated that this intervention can increase the experimental group overall self-concept and its happiness than two other groups significantly from pre-test to post-test but these differences have not been significant from post-test to follow up. As well as, the group story therapy could reduce the experimental group anxiety than two others significantly from pre-test to post -test. It is necessary to mention that the group story therapy could not increase behavioral adjustment, body image and popularity of experimental group significantly. It seems that group story therapy is an effective method to increase the self-concept of children living in family-like community centers but more research is needed in this context.
    Keywords: family-like community centers children, self-concept, group story therapy