فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 58 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرندیس پوردهقان*، محمود منصور، فریبرز باقری صفحه 167
    یکی از حوزه های روانشناسی بالینی تحولی، چگونگی تاثیر فرهنگ بر تحول، رفتار و تجربه بیماری است. گسترش موج وسیع صنعتی شدن، جوامع سنتی را دستخوش تغییرات و تحولات عمده ای در زمینه های اجتماعی و فرهنگی کرده است. بسیاری از این تحولات، متاثر از تفاوت-های نسل هایی اند که جانشین یکدیگر می شوند. ساختار هویت در متن شخصیت، مرتبط با زمینه-های اجتماعی- فرهنگی است. پژوهش حاضر که مطالعه ای درون فرهنگی محسوب می شود، با هدف ردیابی گسست فرهنگی- اجتماعی در روابط بین نسلی و بررسی نقش آن در شکل گیری هویت انجام شده است. برای رسیدن به نتیجه، هم جوشی دو روش کیفی مورد توجه قرار گرفته است. ردیابی گسست فرهنگی- اجتماعی در مورد آزمودنی ها و والدین شان، گشایش راهی-ست برای بررسی هویت. بنابراین، بر اساس مراجعه مستقیم به آراء مصاحبه شوندگان، با استفاده از روش بالینی تک بررسی «تئوری داده بنیاد»، زمینه مسائل مربوط به روابط فرهنگی- اجتماعی بررسی شده است. سپس بر این مبنا، با استفاده از «روش بالینی»، منزلت های هویتی به صورت «تک بررسی» مورد بررسی قرار گرفته اند. 10 نفر از زنان و دختران جوان شهر تهران با روش «نمونه گیری نظری» انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش، جدول های راهنمای مصاحبه بوده اند. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مقوله بندی و تفسیر آن ها صورت گرفته است. نتایج در یک مدل نظری ترسیم شده و نشان داده که هر قدر شدت گسست فرهنگی- اجتماعی بیشتر باشد، احتمال نارسایی هویت در فرزندان خانواده بیشتر است.
    کلیدواژگان: گسست فرهنگی، اجتماعی، هویت
  • محسن امیری*، رضا پورحسین صفحه 185
    اختلال های رفتاری برونی سازی شده در دوران کودکی، مشکلات هیجانی فروانی را برای والدین به وجود می آورند. یکی از این اختلال ها، اختلال تضادورزی کشاکشی است که سبب مشکلات روانشناختی در والدین این کودکان شده و مدیریت رفتاری کودک را با مشکل مواجه می کند، از این رو مساله پژوهش حاضر بررسی تاثیرآموزش طرز رفتار به مادران کودکان با اختلال تضادورزی کشاکشی در بهبود علایم افسردگی این مادران است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. تعداد 30 نفر از مادرانی که فرزندانشان با اختلال تضادورزی کشاکشی شناسایی شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه همتا سازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل، پرسشنامه های مرضی کودکان، و افسردگی بک بود.
    آموزش طرز رفتار به والدین در قالب نه جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان، دو گروه پرسشنامه افسردگی را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش، افسردگی (05/0P<) مادران کودکان گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه بود. یافته ها نشان می دهند که آموزش طرز رفتار، آشفتگی های روانشناختی مادران را بهبود بخشیده و سبب کاهش افسردگی در مادران می شود.
    کلیدواژگان: اختلال تضادورزی کشاکشی، آموزش طرز رفتار به والدین، افسردگی
  • محمدعلی بشارت*، مهسا سعادتی، آرزو جباری صفحه 197
    انتقال بین نسلی به انتقال رفتار، ویژگی ها و یا گرایش های یک نسل به نسل بعدی گفته می شود. در این فرایند، والدین یک نسل گرایش دارند تا برخی ویژگی های روانشناختی خود را در مورد فرزندانشان تکرار کنند. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی شاخص های مزاج عاطفی فرزندان بر اساس شاخص های مزاج عاطفی والدین بود. بدین منظور 207 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران (146 دختر، 56 پسر، 5 نامشخص) و والدین آن ها (207 پدر، 207 مادر) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان گروه نمونه پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش مقیاس هیجان پذیری مثبت و منفی (PNES) را تکمیل کردند. روش این پژوهش توصیفی و از نمونه طرح های همبستگی است. داده های پژوهش با استفاده از روش ها و شاخص های آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین، انحراف استاندارد، همبستگی و مدل تحلیل آمیخته مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج همبستگی نشان داد که بین شاخص های مزاج عاطفی والدین و فرزندان رابطه معنادار وجود دارد (001/0 p <). نتایج مدل تحلیل آمیخته نیز نشان داد که شاخص های مزاج عاطفی والدین توان پیش بینی شاخص های مزاج عاطفی فرزندان را دارد و هیجان پذیری مثبت و منفی به صورت بین نسلی از والدین به فرزندان منتقل می شود (001/0p<). بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ویژگی های مزاج عاطفی قابلیت انتقال از نسلی به نسل دیگر را دارند. شناخت مکانیسم های انتقال بین نسلی نه تنها ویژگی های مزاج عاطفی نسل بعدی را پیش بینی می کند، بلکه می تواند در چهارچوب برنامه های آموزشی- مداخله ای از انتقال ویژگی های آسیب زا پیشگیری کند و ویژگی های مفید و سالم را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: مزاج عاطفی، هیچان پذیری مثبت، هیجان پذیری منفی، انتقال بین نسلی، مدل تحلیل آمیخته
  • عباس رحیمی نژاد*، انسیه انجدانی صفحه 216
    پژوهش نشان داده است که سردرگمی هویت با کاهش رواندرستی در دامنه ای از ناتوانی هیجانی تا آسیب روانی همراه است. مساله مطالعه حاضر این است که بین منزلت های هویت بین شخصی، جنسیت و سن با مولفه های هوش هیجانی چه رابطه ای وجود دارد. هدف پژوهش حاضر شناخت رابطه بین منزلت های هویت، جنسیت و سن با مولفه های هوش هیجانی است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. برای این منظور 235 نفر از دانش آموزان شهر تهران به صورت تصادفی خوشه ایاز منطقه 3 و 17 انتخاب شدند. با استفاده از نسخه فارسی پرسشنامه عینی هویت من (EOM-EIS-2) و نسخه فارسی پرسشنامه هوش هیجانی (TMMS) سالووی و میر (1995) اطلاعات به صورت کلاسی جمع آوری شد. با استفاده از رگرسیون گام به گام متغیرهای پیش بین شامل منزلت های هویت عقیدتی، جنسیت و سن در یک مرحله و منزلت های بین شخصی، جنسیت و سن در مرحله دیگر با متغیرهای ملاک توجه به احساسات، تمایز احساسات و بازسازی خلقی در معادله رگرسیون قرار گرفتند. یافته ها نشان داد: الف) جنسیت 8 درصد و دنباله روی عقیدتی 5 درصد توجه به احساسات را پیش بینی کردند؛ ب) هویت یافتگی بین شخصی 6 درصد و جنسیت 3 درصد تمایز احساسات را پیش بینی کردند. به این معنی که اولا منزلت های هویت بین شخصی نسبت به هویت عقیدتی توانایی پیش بینی بیشتری از یرمقیاس های هوش هیجانی را داشتند. ثانیا توجه و تمایز احساسات رابطه قابل ملاحظه ای با جنسیت آزمودنی ها (به نفع دختران) داشت.
    کلیدواژگان: منزلت هویت، هوش هیجانی، توجه به احساسات، تمایز احساسات
  • سید سعید پورنقاش تهرانی*، الهام عربی صفحه 235
    درد مزمن وضعیتی تحلیل برنده و ناتوان کننده می باشد که اثرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی دارد. از تعیین کننده های مهم کیفیت زندگی، می توان به افسردگی و شدت درد اشاره کرد که یکی از عوامل ایجاد کننده این مشکلات، اختلال در نظم جویی هیجانی است. به همین دلیل، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گری افسردگی و شدت درد در رابطه بین راهبرد های نظم جویی هیجانی و کیفیت زندگی صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. 120 بیمار مبتلا به درد مزمن که از طریق نمونه گیری دردسترس در این پژوهش شرکت کردند، پرسشنامه های کیفیت زندگی، نظم جویی هیجانی، چندوجهی درد و مقیاس افسردگی بک را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش بارون و کنی تحلیل شدند. نتایج نشان داد راهبرد های نظم جویی هیجانی ، افسردگی و شدت درد با کیفیت زندگی رابطه معنادار دارند (001/0>p). نقش میانجی گری افسردگی و شدت درد در رابطه بین راهبرد های نظم جویی هیجانی و کیفیت زندگی در این پژوهش تایید نشد. یافته ها نشان می دهند که راهبرد های نظم جویی هیجانی ، افسردگی و شدت درد می توانند برای بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به درد مزمن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درد مزمن، راهبردهای نظم جویی هیجانی، افسردگی، شدت درد، کیفیت زندگی
  • هدی پوررضاییان*، هادی بهرامی احسان، مهدی پوررضاییان صفحه 247
    قطع عضو، یکی از مشکلات جسمانی حادی است که منجر به تغییرات شدیدی در احساسات، شناخت ها و رفتارهای افراد می شود. مهم ترین پیامدهای روانشناختی قطع عضو، اختلال در تصویر بدنی، کاهش حرمت خود و میل به انزوای اجتماعی هستند که در صورت ازمان به اختلالات روانشناختی بالینی به ویژه افسردگی می انجامند. هدف این پژوهش، استفاده از روش روان نمایشگری (سایکودراما) به منظور کمک به کنار آمدن با قطع عضو بود. پژوهش حاضر به عنوان یک تک بررسی تجربی، از طرح تک آزمودنی (A-B) بهره گرفته است. به علاوه، در این پژوهش از مصاحبه کیفی و آزمون افسردگی بک (فرم کوتاه) به منظور سنجش مشکلات مراجع استفاده شده است. تغییرات نمره افسردگی مراجع از 24 به 3 و همچنین اظهارات خود او در مصاحبه های بالینی قبل و بعد از درمان، نشان می دهند که روان نمایشگری در کاهش مشکلات روانشناختی مراجع و سازش یافتگی او با فقدان عضو، موثر بوده است. یافته ها نشان می دهند که ماهیت انعطاف پذیرو فعال روان نمایشگری که امکان تمرین نمایشی فعالیت های روزمره زندگی را برای بیمار فراهم می سازد سبب تسهیل کنار آمدن بیمار با پیامدهای آسیب زای روانشناختی قطع عضو می شود.
    کلیدواژگان: قطع عضو، پیامدهای روانشناختی قطع عضو، روان نمایشگری
  • ایوب هاشمی*، محمود شیخ، رسول حمایت طلب صفحه 261
    اختلال هماهنگی تحولی برای توصیف کودکانی به کار می رود که بدون وجود بیماری عصبی مشکلاتی در هماهنگی دارند. هماهنگی حرکتی ضعیف سبب مشکلات روانشناختی در این کودکان شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیرات یک دوره فعالیت منظم ورزشی بر برخی ویژگی های عصب روانشناختی در کودکان پسر 10 تا 12 ساله دچار اختلال هماهنگی تحولی شهر شیراز بود. روش این پژوهش نیمه تجربی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. 36 کودک 10 تا 12 ساله دچار اختلال هماهنگی تحولی با استفاده از پرسشنامه اختلال هماهنگی تحولی و آزمون هوش ریون، به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. همچنین به منظور ارزیابی متغیرهای وابسته از پرسشنامه عصب روانشناختی کانرز استفاده شد. گروه آزمایش برنامه حرکتی مداخله ای را به مدت هشت هفته (سه جلسه در هفته، هر جلسه 60 دقیقه) دریافت کردند. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معناداری 05/0 با کمک نرم افزار SPSS 22 انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در تمامی متغیرهای کارکردهای اجرایی(001/0≥P، 238/492 F=) و حسی- حرکتی (001/0≥P ، 482/282 F=) مشاهده شد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که برنامه تمرینی منتخب حاضر می تواند بر بهبود ویژگی های عصب روانشناختی کودکان دچار اختلال هماهنگی تحولی موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی تحولی، فعالیت منظم ورزشی، عصب روانشناختی، کارکرد اجرایی، کارکرد حسی، حرکتی
  • وحید نجاتی*، فاطمه آبادی، زهرا رمضان نیا، عسل ناجیان صفحه 276
    اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی یک اختلال عصب شناختی و رفتاری است. بدعملکردی درکارکردهای اجرایی بارزترین نشانه ADHD است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه توجه پایدار در کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی با کودکان عادی انجام شد. طرح تحقیق این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بوده است. در این پژوهش تعداد 71 نفر از کودکان بیش فعال و 78 نفر از جمعیت بهنجار به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه های این پژوهش انتخاب شدند. عملکرد توجه پایدار با آزمون ثبت توجه ارزیابی شد. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون Tمستقل و تحلیل واریانس عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین گروه ADHD و گروه عادی در توجه پایدار اختلاف معناداری باهم دارند (p>0/0001). طبق نتایج مطالعه که کودکان مبتلا به ADHD در توجه پایدار عملکرد ضعیف تری از کودکان نرمال دارند.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، توجه پایدار، کودکان عادی
|
  • P. Pourdehghan*, M. Mansour, F. Bagheri Page 167
    One of the fields of developmental clinical psychology is understanding how culture impacts development, behavior, and disorder. Spreading of industrialization has changed traditional communities in the sociocultural context. Many of these changes are impressed by the differences of generations which substitute each other. Identity is related to sociocultural context. This study, which is intercultural, aims to trace sociocultural rupture in intergenerational relationships and to survey its role on identity formation. In this study, two qualitative methods have been compounded. Tracing of sociocultural rupture between subjects and their parents has been used for opening a way to survey identity. So, in the beginning, according to interviews by "grounded theory", We have provided issues related to sociocultural relationships. Then on this basis, by using the clinical method, identity components have been studied as a case study. 10 young girls and women have been selected in Tehran on the based of "theoretical sampling" method. Research tools were the interviews directory. Data analysis have been done with data coding and interpretation. The results of this study have drawn as the theoretical model and they have shown that more intensity of the sociocultural rupture between two generation, less probability of the identity achievement in children of family.
    Keywords: sociocultural rupture, identity
  • M. Amiri*, R. Pourhosein Page 185
    Externalizing behaviour disorders in childhood, cause many psychological problems for parents. Oppositional defiant disorder one of the childhood disorders that cause psychological problems in the parent's and management of children's behavior creates problems, to the so purpose of the current study was to investigate the effect of behavior parent training methods to mothers of children with oppositional defiant disorder on reducing depression these mothers. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. To do so, 30 mothers of children with oppositional defiant disorder were selected using at-hand sampling and divided into control and experimental groups. Both groups filled out CSI-4 scale and beck inventory depression. In the next step, the experimental group was instructed behavior parent training in 9 ninety-minute sessions while the mothers in control group went on their normal procedures. At the end of the instructional session, both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data. The results of the analysis of covariance showed that instructing behavior modification methods improved depression scores in mothers (P
    Keywords: oppositional defiant disorder, parent's behavioral training, depression
  • M.A. Besharat*, M. Saadati, A. Jabbari Page 197
    Intergenerational transmission is referred to transmission of behaviors, characteristics, and/or tendencies from one generation to the other. In this process, parents of one generation tend to repeat some of their psychological characteristics in their offsprings. The aim of the current study was to predict children’s affective temperament indices based on parental affective temperament characteristics. A total of 207 university students (146 females, 56 males, 5 anonymous) and their parents (207 Fathers, 207 mothers) in Tehran have been collected using convenience sampling method. Participants were asked to complete Positive and Negative Emotionality Scale (PNES). Method of the present descriptive study was correlational. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, correlation, and mixed model. The results showed a significant correlation between parental and children's affective temperament indices (p
    Keywords: attachment, affective temperament, positive emotionality, negative emotionality, intergenerational transmission, mixed model
  • A. Rahiminezhad*, E. Enjedani Page 216
    The literatures have showed, identity diffusion had relation with decreasing well-being from emotional disabilities to psychopathology. The problem of this study was to investigate the relation between identity statuses and component of emotional intelligence. The aim of this research was to determine the relationship of identity statuses, gender and age with emotional intelligence subscales. The research method is correlational research. For this purpose the number of 235 high school students was selected randomly from zone 3 and 17 of educational divisions. The instruments were Farsi translation of EOM-EIS-2 of Benion and Amads (1986) and Farsi version of emotional intelligence TMMS of Salovay and Mayer (1995). The questionnaires were carried out in the classes of selected high schools. At the first the stepwise regression analysis used for predicting subscales of emotional intelligence with predictors of ideological identity statuses, gender and age of students. Results showed: a) attention to emotion was predicted 8% by sex and 5% by ideological foreclosure; b) differentiation of emotion was predicted 6% by ideological achievement and 3% by sex. first, the interpersonal identity statuse had a stronger role in predicting emotional intelligence than ideological identity statuses. Second, the sex of students showed a considerable role in predicting emotional intelligence.
    Keywords: identity statuses, emotional intelligence, attention to emotion, differentiation of emotion
  • S. Pournaghash Tehrani*, E. Arabi Page 235
    Chronic pain is a debilitating status which has undesirable impacts on life quality. Depression and pain intensity are from the important determinatives of life quality that emotion dysregulation is one of the factors which initiate these problems. Thus, the present study was carried out to examine the mediating role of depression and pain intensity on the relationship between strategies of emotion regulation and quality of life. method of present study was correlation. One hundred twenty patients with chronic pain that participated through convenience sampling completed the short form of quality of life, emotion regulation, Multidimensional pain questionnaires and Beck depression Inventory. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and Baron and Kenny Method. Results showed that strategies of emotion regulation, depression and pain intensity had significant association with quality of life (p
    Keywords: chronic pain, strategies of emotion regulation, depression, pain intensity, quality of life
  • H. Purrezaian*, H. Bahrami Ehsan, M. Purrezaian Page 247
    Amputation is one of the serious health problems that lead to harm and severe changes in emotions, cognitions, and behaviors of individuals. Most important psychological consequences of amputation are impaired body image, low self-esteem and desire for social isolation that in the case of chronic, will lead to clinical psychological disorders, especially depression. The aim of this study was use of psychodrama therapy to help coping with amputation. The present study as an empirical case study is used the single subject design (A-B). In addition, qualitative interview and the Beck Depression Inventory (BDI-13) were used to assessing the client’s problems. Changes in depression scores of the client from 24 to 3 and his statements on clinical interviews before and after treatment show that psychodrama is effective in reducing the psychological problems of the client and his adapting to the lack of limb. The findings show that flexibility and activity of psychodrama that facilitates the theatrical practices of daily life activities, helps adapting to the psychological pathologic consequences of amputation.
    Keywords: amputation, psychological consequences of amputation, psychodrama
  • A. Hashemi*, M. Sheikh, R. Hemayattalab Page 261
    Developmental coordination disorder (DCD) is used to describe children who have problems in coordination without any neurological cause.Poor coordination, causing problems in the children's cognitive characteristics. The purpose of this research was to the effects of a regular exercise activity period on some neuropsychological characteristics of the boys between the age of 10 to 12 in shiraz city that suffer from developmental coordination disorder. The research method is semi-experimental and pre-post test with control group. For this purpose, 36 children between the age of 10 to 12 were selected in available and targeted manner by using DCD questionnaire and Raven intelligence test and were set into two test and control group randomly. Furthermore, Connors neuropsychological questionnaire was used to evaluation of Dependent variables. Examination group got the intervention motor program for eight weeks (three session a week, 60 minutes in every session). Statistical analysis was performed with the help of SPSS 22 software using multi- variable covariance analysis in significance level of 0.05.Result showed that there are significant difference between two group in all executive functions variable (F=492.238,P≤0.001). and sensorimotor (F= 282.482 , P 0.001). It can be conducted that selected training plan can be effective on improvement of neuropsychological characteristics in Developmental Coordination Disorder children.
    Keywords: developmental coordination disorder, regular exercise activity, neuropsychological, executive function, sensori, motor function
  • V. Nejati*, F. Abadi, Z. Ramezannia, A. Najian Page 276
    Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental and behavioral disorder. Dysfunction in executive functions is core symptom of ADHD. The aim of this study is to compare the sustained attention in children with ADHD and typical children. The research design of this study was ex post facto. The participants were 71 children with ADHD and 78 normal children selected by convenience sampling method. The sustained attention performance were assessed by attention registration. Data in this study were analyzed by independent t-test and factorial analysis of variance. Findings indicate that significant differences between the ADHD group and normal group in sustained attention (p>0/0001). According to study results children with ADHD in sustained attention had weaker performance than normal.
    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, sustained attention, typical children