فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 59 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اثربخشی آموزش برنامه ارتباط بین فردی مربی محور بر توانش حل مساله کودکان پیش دبستانی
    محسن شکوهی یکتا، نیره زمانی، جواد پورکریمی، عباس شیخ محمدی صفحه 4
    مشکلات تعاملات اجتماعی و تعارضات بین فردی دانش آموزان با بروز مشکلات رفتاری و عملکرد تحصیلی پایین رابطه دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش حل مساله بین فردی معلم محور بر بهبود توانش حل مساله در کودکان پیش دبستانی است. مطالعه به شیوه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون اجرا شد. تعداد 18 کودک پیش دبستانی به صورت نمونه در دسترس از مدرسه غیرانتفاعی انتخاب شدند. برنامه حل مساله بین فردی به صورت گروهی توسط مربیان آموزش دیده اجرا شد. آزمون حل مساله بین فردی پیش دبستانی- ویرایش دوم به عنوان ابزار ارزیابی استفاده گردید. نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان می دهد تفاوت میانگین های پیش آزمون و پس آزمون در ارائه راه حل ها (سیالی) و طبقات مرتبط (انعطاف پذیری) به لحاظ آماری معنادار است (003/0=P) و پاسخ های کلامی (شامل راه حل های غیر مرتبط و تکراری) نیز بعد از مداخله کاهش یافته است (003/0=P). نتایج به این معنی است که برنامه مداخله در افزایش توانش حل مساله بین فردی کودکان پیش دبستانی موثر بوده است. همچنین، در مولفه نسبت ارتباط و نسبت فشار تفاوت میانگین ها با وجود عدم معناداری در جهت اهداف پژوهش می باشد (37/0=P). در پایان، درباره لزوم آموزش توانش های حل مساله بین فردی به عنوان راهکاری پیشگیرانه از مشکلات رفتاری و اجتماعی، به ویژه در مقاطع پیش از دبستان و سال های اولیه مدرسه، بحث شده است.
    کلیدواژگان: آموزش های شناختی، توانش های اجتماعی، برنامه حل مساله، توانش های بین فردی
  • محسن امیری*، رضا پورحسین، سعیده مظفری ساغند صفحه 303
    چگونگی تعامل والد-کودک در کودکان با اختلال کمبود توجه/فزون کنشی تاثیر بسیار مهمی را بر مشکلات رفتاری شان بر جای می گذارد، بدین جهت یکی از روش های بهبود شیوه های والدگری و به دنبال آن کاهش مشکلات رفتاری ارائه آموزش های روانشناختی در زمینه مهارگری رفتار کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی به والدین می باشد. از این رو مساله پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مادران کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی با روش آدلر- درایکورس بر بهبود شیوه های والدگری و رفتار های تضادورزانه، فرزندانشان بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه بود. از اینرو تعداد 30 نفر از مادرانی که فرزندانشان با این اختلال تشخیص داده شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه همتاسازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مرضی کودکان، ومقیاس شیوه های والدگری بود. آموزش مادران در قالب 10 جلسه نود دقیقه ای اجرا شد. در پایان دوگروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر بهبود شیوه والدگری مقتدرانه (05/0P<) و همچنین نشانگر تاثیرکاربندی در کاهش، شیوه والدگری سهل گیرانه، استبدادی و رفتار های تضادورزانه (05/0P<)کودکان گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه بود. یافته ها نشان می دهند که آموزش به شیوه آدلر- درایکورسی، مشکلات رفتاری فرزندان را کاهش داده و سبب بهبود رابطه والد-کودک در میان مادران کودکان با اختلال کمبود توجه/فزون کنشی می شود.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، آموزش آدلر، درایکورسی، شیوه های والدگری، رفتار های تضادورزانه
  • محمدعلی بشارت*، محمدرضا نیک فرجام، کورش محمدی حاصل، عباس ذبیح زاده، محمدحسین فلاح صفحه 315
    برانگیختگی، گرایش به انجام رفتار ناگهانی و فاقد دوراندیشی، از مولفه های تعیین کننده تعدادی از اختلال های روان پزشکی است. ابعاد برانگیختگی شامل بی برنامگی، برانگیختگی حرکتی و برانگیختگی شناختی هریک به نحوی تعیین کننده جنبه هایی از افسردگی و اختلال های اضطرابی هستند. هدف اصلی این پژوهش، مقایسه ویژگی های برانگیختگی بیماران مبتلا به افسردگی و اختلال های اضطرابی و افراد عادی بود. این مقایسه، تفاوت سطوح برانگیختگی سه گروه شرکت کننده در این پژوهش را نشان خواهد داد. تعداد 224 نفر (87 افسرده، 64 مضطرب، 73 عادی) از مبتلایان و جمعیت عمومی به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. علاوه بر تشخیص روانپزشکی نوع اختلال، از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس برانگیختگی بارات (BIS) را تکمیل کنند. روش این پژوهش توصیفی و از نمونه طرح های علی- مقایسه ای است. داده های پژوهش با استفاده از روش ها و شاخص های آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل واریانس چندمتغیری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که افراد افسرده به طور معنادار (001/0p < ) بیش از افراد مضطرب و عادی برانگیختگی حرکتی و بی برنامگی دارند و افراد مضطرب به طور معنادار (001/0p < ) بیش از افراد افسرده برانگیختگی شناختی و بیش از افراد عادی برانگیختگی شناختی و بی برنامگی دارند. سطوح برانگیختگی افراد عادی در هر سه بعد کمتر از افراد افسرده و مضطرب بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مقایسه ابعاد برانگیختگی بیماران و افراد عادی، احتمال تاثیرگذاری برانگیختگی بر شکل گیری و یا تداوم افسردگی و اختلال های اضطرابی را تایید می کند. تفاوت سطوح و ابعاد برانگیختگی بیماران افسرده و مضطرب نیز می تواند تفاوت در نوع اختلال روانشناختی را در این دو گروه توجیه کند.
    کلیدواژگان: برانگیختگی، افسردگی، اضطراب، آسیب شناسی روانی
  • ضحی سعیدی، نیما قربانی، مهدی رضا سرافراز* صفحه 335
    بازداری افراطی هیجانات با بسیاری از مشکلات روانشناختی و سلامتی در ارتباط است. واینبرگر ابزاری برای سنجش سازش یافتگی اجتماعی- هیجانی ساخته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی درستی نسخه فارسی کوتاه پرسشنامه سازش یافتگی واینبرگر (WAI) در جمعیت دانشجویی انجام شده است. 230 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران به مقیاس های مفهوم باتمام وجود، باورها در مورد هیجانات، کوتاه پرسشنامه سازش یافتگی واینبرگر و زیرمقیاس افسردگی و اضطراب مقیاس افسردگی اضطراب برانگیختگی-21 پاسخ دادند. برای محاسبه درستی سازه مقیاس از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. همچنین بررسی درستی همگرا و واگرای WAI به کمک ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. تحلیل عاملی تاییدی، برازش ساختار سه عاملی WAIرا با 3 عامل «پراکندگی، محدودیت و سرکوبگری» مورد تایید قرار داد(RMSEA=.077; CFI=.85; IFI=.85) . همچنین همبستگی های مثبت میان زیرمقیاس «پراکندگی» با زیرمقیاس افسردگی، اضطراب و مقیاس باورها درمورد هیجانات و زیرمقیاس «سرکوبگری و محدودیت» با سنجه باتمام وجود و همبستگی منفی زیرمقیاس «پراکندگی» با سنجه باتمام وجود و زیرمقیاس «سرکوبگری و محدودیت» با زیرمقیاس افسردگی و اضطراب نشان دهنده درستی همگرا و واگرای مطلوب این مقیاس است. یافته ها باتوجه به ماهیت متفاوت زیرمقیاس های WAI و خودفریبی در افراد سرکوبگر تبیین شده است.
    کلیدواژگان: کوتاه پرسشنامه سازش یافتگی واینبرگر، تحلیل عاملی تاییدی، سرکوبی، سرکوبگر
  • توحید رنجبری*، عباس رحیمی نژاد صفحه 364
    اختلال افسردگی مهاد از شایعترین اختلالات روانی است. مطالعات پیشین هر کدام از متغیر های شناختی، عاطفی و فراشناختی را اغلب به تنهایی بررسی کرده اند. مساله اصلی پژوهش حاضر به بررسی جامع تفاوت این متغیر های شناختی، عاطفی و فراشناختی در دو گروه افسرده و بهنجار مربوط می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه عقاید نارساکنش ور، روان بنه های عاطفی و باورهای فراشناختی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی مهاد و افراد بهنجار بود. نمونه (20 فرد بهنجار و 20 بیمار) به صورت در دسترس از جامعه آماری شامل تمامی افراد بهنجار و بیماران افسرده مهاد مراجعه کننده به کلینیک های رواندرمانی خصوصی شهر ارومیه انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه بازخوردهای نارساکنش ور (DAS)، پرسشنامه روان بنه های عاطفی (LESS) و پرسشنامه فراشناخت (MCQ) جمع آوری شد. نتایج پژوهش نشان داد در هرسه متغیر میان دو گروه تفاوت معنادار (001/0 (P= وجود دارد. یافته ها اهمیت توجه بیشتر به این متغیر ها را در فرایند رواندرمانی بیماران افسرده مهاد برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: افسردگی مهاد، عقاید نارساکنش ور، روان بنه های عاطفی، باورهای فراشناختی
  • فاطمه آبادی، وحید نجاتی*، حمیدرضا پوراعتماد صفحه 376
    اختلالات طیف درخودماندگی، شرایط عصب شناختی، تحولی و فراگیر هستند. هدف این مطالعه، بررسی توانبخشی شناختی تقلید تظاهرات هیجانی چهره بر بهبود توانایی بازشناسی هیجان در کودکان مبتلا به اختلال طیف درخودماندگی با کنش فرآرونده. در این مطالعه روش شبه آزمایشی و طرح تک آزمودنی بهره جسته است. 3 کودک 4 تا 7 ساله با عملکرد بالا به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند . هر 3 کودک 12 جلسه انفرادی توانبخشی تقلید را دریافت کردند. بازشناسی هیجان با آزمون بازشناسی هیجان نیم استیم و نسخه تغییریافته بازشناسی هیجان اکمن ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل بصری(نمودار) و محاسبه اندازه اثر استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که عملکرد آزمودنی ها در آزمون بازشناسی هیجان اکمن و نیم استیم پس از مداخله بهبود یافته است. درصد داده های ناهمپوش (PND) محاسبه شد که برابر با 100 درصد به دست آمد. همچنین اندازه اثر نشان داد که این برنامه آموزشی بر بازشناسی حالات هیجانی موثر بوده است. نتایج این پژوهش از قابلیت آموزش مبتنی بر تقلید بر بهبود مشکلات تشخیص حالات هیجان در کودکان مبتلا به اختلال درخودماندگی با کنش فرارونده حمایت می کند و پس از انجام مداخله، توانش های تشخیص حالات هیجان به نحو چشمگیری در کودکان مبتلا به اختلال طیف درخودماندگی بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: اختلال طیف درخودماندگی، تقلید، تظاهرات چهره ای هیجان
  • نگین برات دستجردی*، یاسمین عابدینی صفحه 391
    استفاده از تنآوا به عنوان یک ابزار تکنولوژی سیار برای کمک به فرایند یاددهی- یادگیری می تواند بسیار موثر باشد لذا هدف پژوهش بررسی نقش استفاده از تنآوا برخودکارآمدی تحصیلی فراگیران در یادگیری زبان انگلیسی از دیدگاه اساتید و مدرسان زبان انگلیسی می باشد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل دبیران زبان انگلیسی مقطع دبیرستان استان اصفهان می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی تعداد 200 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه بین نقش، نوع و میزان استفاده از تنآوا برخودکارآمدی تحصیلی فراگیران در یادگیری زبان انگلیسی در رابطه معناداری وجود دارد. (P≤0/05) همچنین بین نوع و میزان استفاده از تنآوا بر خودکارآمدی تحصیلی فراگیران در یادگیری توانش های چهارگانه زبان انگلیسی (خواندن- نوشتن- شنیدن و گفتن) رابطه معناداری وجود دارد. (p≤0/05) بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت از امکانات و نقش های تنآوا در جهت بهبود فرایند درسی و بالا بردن کیفیت یادگیری زبان انگلیسی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنآوا، خودکارآمدی، یادگیری، دانشجویان
  • سعید عسکری*، کامران یزدانبخش، جماله جوهری صفحه 408
    سازش یافتگی زناشویی که با سطوح بالای رضامندی، به هم پیوستگی، همرایی، و ابرازگری عاطفی متمایز می گردد، همواره به مثابه یک بعد حائز اهمیت از کیفیت زندگی همسران قلمداد شده است. تفحص در عوامل مبین سازش یافتگی زناشویی می تواند در بهبود کیفیت زندگی همسران موثر واقع گردد. از اینرو این پژوهش به منظور بررسی رابطه نستوهی، تنیدگی و حمایت اجتماعی با سازش یافتگی زناشویی زوج های مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناختی انجام گرفت. روش همبستگی برای انجام پژوهش به کار بسته شده است. از میان تمام زوج های مراجعه کننده به مراکز خدمات مذکور شهر کرمانشاه درسال 1392، 145 نفر به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های نستوهی اهواز (1377)، تنیدگی ادراک شده (1983)، حمایت اجتماعی (1374) و سازش یافتگی دونفره (1976) استفاده شده است. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی، روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون بکار بسته شد. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه میان نستوهی و حمایت اجتماعی با سازش یافتگی زناشویی، با ضرایب همبستگی 5/55 و 1/41، معنی دار (01/0P>) و رابطه میان تنیدگی با سازش یافتگی زناشویی، با ضریب همبستگی 9/70-، معنی دار (01/0P>) بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون امکان پیش بینی سطح سازش یافتگی زناشویی را با اطلاع از سطح نستوهی، تنیدگی و حمایت اجتماعی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نستوهی، تنیدگی، حمایت اجتماعی، سازش یافتگی زناشویی
|
  • The effects of teaching teacher-based interpersonal relationship program on problem solving skills of preschool children
    M.Shokoohi Yekta, N. Zamani, J. Poorkarimi, A. Sheikh Mohammdi Page 4
    Social interaction problems and interpersonal conflicts are correlated with behavioral problems and low achievement. Evaluating the effectiveness of interpersonal problem solving training program to improve problem solving skills for preschool children was the main objective of the present study. This study was conducted using a quasi-experimental method with pretest-posttest. The population sample comprised of 18 preschool girl students of a non-profit school who were enrolled in the study as available sample. The Shure’s Interpersonal Cognitive Problem-Solving Program was taught in class by the teachers. To evaluate the training program, we used The Preschool Interpersonal Problem Solving Test (PIPS). Results using repeated measures analysis indicated that intervention program was significantly effective in increasing scores on “relevant solutions” and “relevant category” of the problem solving instrument (P=0.003). Also, results indicated that the training was successful in reducing verbal responses including irrelevant and repetitive solutions (P=0.003). The results indicated that the intervention program has been effective in improving problem solving skills for preschool children. In addition, the results did not show statistically significant differences in the means of “Irrelevant responses” and “Force Ratio” (P=0.37). At the end, we discuss the concurrence of our results with other studies, and the importance of problem-solving training as a prevention strategy at schools.
  • M. Amiri*, R. Pourhosein, S. Mozafari Saghand Page 303
    Parent-child interaction in children with attention deficit hyperactivity disorder very important impact leaves on behavioral problems, Therefore, one of the ways of enhancing parenting style and subsequently reduce behavioral problems, Psychological training in behavior management of children with attention deficit disorder / hyperactivity for parents. So the present study is to investigate the effectiveness of training mothers with Adler- Dreikurs approach on enhancing parenting style and decreasing their children‟s oppositional behavioral problems. The research method was quasi-experimental with pre-and-post design with control group. Therefore, 24 mothers whose children were diagnosed as ADHD were chosen through at-hand sampling and were matched into experimental and control groups. The research instruments were CSI-4, and parenting style questioners for Parents. Training mothers with Adler- Dreikurs approach was accomplished in ten 90-minutes sessions. In the end, the two groups completed the questionnaires as post-test. The data was analyzed using ANCOVA. The results indicated the effect of instructing Adler-Dreikurs methods on improving authoritarian parenting style scores in mothers (P
    Keywords: ADHD, Adler-Dreikurs instruction, parenting style, oppositional Behaviour
  • M.A. Besharat, M.R. Nikfarjam, K. Mohammadi Hasel, A. Zabihzadeh, M.H. Fallah Page 315
    Impulsiveness, the individual's tendency to respond quickly to a given stimulus without reflectivity and evaluation of the consequences, is considered as a determinant component of several psychiatric disorders. Dimensions of impulsiveness including nonplanning, motor impulsiveness, and cognitive impulsiveness could influence different aspects of depression and anxiety disorders. The main aim of the present study was to compare impulsiveness in patients with major depression, anxiety disorders, and normal individuals. This study demonstrates the differences of impulsivity among the three groups. A total of 224 individuals (87 depressed, 64 anxious, 73 normal) participated in this study, voluntarily. Following a psychiatric diagnosis of the psychological disorders, both the patient and normal groups were asked to complete the Barrat Impulsiveness Scale (BIS). Method of the present descriptive study was causal-comparative. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, and MANOVA. The results revealed that depressed patients reported significantly higher levels of motor impulsiveness and nonplanning than did anxious patients and normal individuals (p
    Keywords: impulsiveness, depression, anxiety, psychopathology
  • Z. Saeedi, N. Ghorbani, M.R. Sarafraz* Page 335
    Excessive inhibition of emotions is associated with a variety of psychological and health problems. Weinberger developed an inventory to assess socio-emotional adjustment. The present study was carried out in order to validate the Persian version of short form of Weinberger adjustment inventory (WAI) in student population. 230 students of University of Tehran completed Mindful Attention and awareness scale, beliefs about emotions scale, depression and anxiety subscales of DASS-21 and short form of Weinberger adjustment inventory. Confirmatory factor analysis was used to assess construct validity. Also, Pearson correlation coefficient was used for convergent and discriminant validity. Confirmatory factor analysis confirmed the three-factor structure of WAI with distress, Restraint and repressiveness (RMSEA=.077; CFI=.85; IFI=.85). Furthermore, a positive correlation of distress/depression, distress/anxiety, distress/beliefs about emotions, Restraint/mindfulness and Repressiveness/mindfulness and a negative correlation of distress/mindfulness, Repressiveness/depression, Repressiveness/anxiety, Restraint/depression and Restraint/anxiety were found, which indicates a favorable convergent and discriminant validity for this inventory. The results were discussed, based on different nature of WAI subscales and self-deception in repressors.
    Keywords: short form of weinberger adjustment inventory, confirmatory factor analysis, repression, repressor
  • T. Ranjbari*, A. Rahiminezhad Page 364
    Major depression is one of the most prevalent disorders. In previous studies, cognitive, emotional, and metacognitive variables have been studied separately. The main problem of the present study is a comprehensive investigation of the differences between cognitive, emotional, and metacognitive variables in patients suffering from depression and normal peoples. The current study aimed to compare dysfunctional beliefs, emotional schemas and metacognitive beliefs in patients suffering from major depression and normal peoples. The sample (20 normal peoples and 20 patients) was selected conveniently from the statistical population which consisted of all the normal peoples and the major depressive patients attending private psychotherapy clinics of the city of Urmia.The data were collected using Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), Leahy Emotional Schema Scale (LESS) and Metacognitions Questionnaire (MCQ). The results indicated that there was a significant difference (P=0/001) between the two groups in terms of the three variables of the study. The findings highlight the importance of paying more attention to these variables in psychotherapy process of the major depressive patients.
    Keywords: major depression, dysfunctional beliefs, emotional schemas, metacognitive beliefs
  • F. Ababdi, V. Nejati*, H.R. Pouretemad Page 376
    Children with autism spectrum disorders (ASDs) are pervasive, developmental, neurological conditions. Deficit of emotion recognition is a fundamental impairment of social skills in autistic children. The purpose of this was to investigate the cognitive rehabilitation on imitation of emotional facial expression in children with high- functioning autism disorders. The method was quasi-experimental and used single- subject design. 3 children with high functioning autism aged between 5-7 were selected by available sample method. All children received 12 session of imitation rehabilitation. Emotion recognition was evaluated via NimStim emotion recognition and Ekman emotion recognition. Data analysis was performed by visual analysis and effect size was computed subsequently. The results showed that the subjects‟ performance improved in Ekman and NimStim of emotion recognition test after intervention. The Percentage of Non-Overlapping Data (PND) was computed and it was 100 percent. As well, the effect size of the training program was effective in emotion recognition. This study supports efficacy of training based on imitation in improving the emotional expressions distinguishing skills in children with high- functioning autism.
    Keywords: autism, facial emotional expression, imitation
  • N. Dastjerdi*, Y. Abedini Page 391
    Using a mobile phone as a technology tool mobile to help teaching- learning process can be very effective. The purpose of this study to investigated role of usage mobile phone on learner's academic Self-efficiency in learning English from the perspective of professors and teachers of the English language. This study was a descriptive survey .The population was consists of high school English language teachers in Isfahan city that 200 selected through random sampling method. The questioner was used for gathering information by made with researchers. Data was analyzed in both descriptive and inferential level by SPSS software. The results showed that there was a significant relationship between role, type and amount of mobile phone on student's academic Self-efficiency in English learning (p≤0/05) also, there was a significant relationship between amount and type of usage mobile phone to student's academic self-efficiency in four english language skills (reading ,writing, listening and speaking) learning. (P≤0/05). Based on our findings, we can conclude the features and functions of mobile phones to improve the educational process and enhance the quality of learning in English courses can be used.
    Keywords: mobile phone, self-efficiency, learning, students
  • S. Askari*, K. Yazdan Bakhsh, J. Johari Page 408
    Marital adjustment that determined with high levels of dyadic satisfaction, cohesion, consensus and affectional expression, successively has considered as an important dimension of partner‟s life quality. Inquiry in the factors those explains the marital adjustment can be efective in enhancement of partner‟s life quality. Hence, this study was conducted in order to investigate the relationship between hardiness, stress, and social support and the marital adjustment of couples referring to the psychological centers. A correlation method was applied in the current research. The statistical population included all couples who were referred to the psychological centers in Kermanshah in 2013. The sample included 145 personas who selected on the convenience. For gathering of the data, Ahwaz Psychological Hardness Scale (1998), perceived Stress Scale (1983), Social Suport Scale (1995) and Dyadic Adjustment Scale (1976) were administered to all participants. In addition to descriptive statistical methods, Pearson's coorelation coeffecient method and regression analysis method was used for data analyis.The results showed there are significant positive relations (P>0.01) between hardiness and social support with marital adjustment, coorelation coeffecient has been 55.5 and 41.1, and a significant negative relation (P>0.01) between stress and marital adjustment, the coorelation coeffecient has been -70.9. Results of regression analysis showed that being informed about psychological hardiness, stress and social support can help the prediction of marital adjustment level.
    Keywords: hadiness, stress, social support, marital adjustment