فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 60 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا یعقوبی راد*، رضا پورحسین، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 433
    در سال های اخیر شیوع بیماری ام اس در کشور روند رو به رشدی را طی کرده است، به طوری که می توان ایران را جز کشورهایی با شیوع بالا در نظر گرفت. اگرچه بیماری ام اس یک بیماری بیولوژیکی است، نشانگان روانشناختی ناشی از آن می تواند بسیاری از وجوه زندگی روزمره مبتلایان را دگرگون سازد، لذا به کارگیری مداخلات روانشناختی در جهت تعدیل و بهبود محدودیت های تحمیل شده در زندگی بیماران، امری ضروری می نماید. در پژوهش پیش رو اثربخشی اجرای فن مرور خویشتن در کاهش افسردگی، اضطراب و تنیدگی در بین بیماران مبتلابه ام اس مورد ارزیابی قرار گرفته است. این پژوهش در قالب طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و با گروه گواه انجام گردیده است که در آن نمونه موردنظر متشکل از 26 بیمار مبتلابه ام اس، به صورت در دسترس از میان اعضای انجمن ام اس ایران انتخاب و پس تقسیم به دو گروه آزمایشی و گواه در پژوهش حاضر شدند. پس از پاسخ گویی به آزمون1DASS21 افراد حاضر در گروه آزمایش در 3-4 جلسه مداخله با به کارگیری روش مرور خویشتن حضور به هم رساندند. جلسات به صورت هفتگی و با میانگین زمانی 60-90 دقیقه در هر جلسه برگزار شد. افراد گروه گواه تحت مداخله شناختی قرار نگرفتند. نتایج حاکی از تاثیر معنادار به کارگیری این روی آورد در کاهش افسردگی (میزان معناداری 044/0) بود. در متغیرهای اضطراب و تنیدگی تاثیر معناداری گزارش نشد.
    کلیدواژگان: مرور خویشتن، چندین اسکلرز، افسردگی، اضطراب، تنیدگی
  • محمد علی بشارت* صفحه 445
    استحکام من، مجموعه ای از کنش های من به عنوان یکی از ساختارهای اساسی شخصیت محسوب می شود. فرایند بهنجار تحول مستلزم توانایی من در مواجهه با مطالبات و تعارض های نهاد، فرامن و مقتیضات محیط است. سنجش این توانایی نیازمند داشتن ابزاری معتبر است. هدف اصلی این پژوهش ساخت و بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس استحکام من شامل درستی سازه، درستی همگرا و تشخیصی (افتراقی)، همسانی درونی و قابلیت اعتماد بازآزمایی بود. دویست و شصت و هفت دانشجو (151 دختر، 116 پسر) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس استحکام من (ESS)، مقیاس رواندرستی (MHI-28)، مقیاس دشواری نظم جویی هیجان (DERS) و مقیاس عواطف مثبت و منفی (PANAS) را تکمیل کنند. طرح پژوهش حاضر توسعه ای- کاربردی است. در این پژوهش، از روش های تحلیل آماری شامل تحلیل عاملی اکتشافی برای درستی سازه؛ ضریب آلفای کرونباخ برای همسانی درونی؛ و بازآزمایی برای پایائی ابزار استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، پنج عامل را برای مقیاس استحکام من تایید کرد. درستی همگرا و تشخیصی (افتراقی) مقیاس استحکام من از طریق سنجش همزمان رواندرستی و درماندگی روانشناختی، دشواری نظم جویی هیجان و عواطف مثبت و منفی در مورد شرکت کنندگان محاسبه شد. ضرایب همبستگی میانگین نمره های آزمودنی ها در مقیاس های استحکام من با شاخص های رواندرستی و درماندگی روانشناختی، دشواری نظم جویی هیجان و عواطف مثبت و منفی معنادار بود. همسانی درونی مقیاس های استحکام من بر حسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و با ضرایب همبستگی از 79/0 تا 85/0 مورد تایید قرار گرفت. قابلیت اعتماد بازآزمایی مقیاس های استحکام من بر اساس نتایج دو بار اجرای آزمون محاسبه شد و با ضرایب همبستگی از 65/0 تا 73/0 در سطح 001/0 p < مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، مقیاس استحکام من برای سنجش این سازه در نمونه های ایرانی از قابلیت اعتماد و درستی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس استحکام من (ESS)، قابلیت اعتماد، درستی، روانسنجی
  • سعید پورنقاش تهرانی، محبوبه مجدی، زهرا امجدی، الهام عربی* صفحه 468
    سو ء مصرف مواد در راس تهدیدهای اجتماعی قرار دارد. در دهه های آینده این پدیده تظاهر انفجارآمیزی خواهد داشت، بنابراین بررسی ابعاد مختلف این پدیده از اهمیت بسزایی برخوردار است. امروزه توجه متخصصین حوزه سوءمصرف مواد به بررسی اثرات وابستگی به متا آمفتامین افزایش یافته است. یکی از بارزترین این عوارض، اختلالات شناختی ناشی از مصرف متا آمفتامین است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقایص ابعاد مختلف حافظه در افرادی که در دوره فروکش کامل اولیه از وابستگی به متاآمفتامین بودند، انجام شد. پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی بود. 40 آزمودنی از بین معتادان بستری شده دربیمارستان روانپزشکی ابن سینا در شهر مشهد از طریق نمونه گیری در دسترس گزینش شدند، به همراه 39 نفر از خویشاوندان غیر معتاد آنها که از نظر اطلاعات دموگرافیگ همگن شده بودند، آزمون حافظه وکسلر را انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیره و Tدو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که میانگین نمره استاندارد همه ابعاد مورد سنجش حافظه به جز مهار ذهنی در گروه مهار بیشتر از گروه آزمایش بود. (001/0>p) نتایج نشان دهنده اثر طولانی مدت مصرف متاآمفتامین بر ابعاد حافظه حتی در طول دوره ترک بود.
    کلیدواژگان: حافظه، سوء مصرف متاآمفتامین، دوره فروکش کامل اولیه
  • داود کردستانی*، محسن امیری، رضا پورحسین صفحه 480
    کشورهای امروزی است که متغیرهای روانشناختی بسیاری می توانند بر شدت آن تاثیرگذار باشند، این متغیر ها می توانند بر تداوم و شدت مصرف مواد تاثیر گذاشته و در روند بهبودی این بیماران نقش ایفا کنند، از این رو مساله پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش هوش مبتنی بر عواطف بر کاهش آزمندی مصرف در بیماران تحت درمان با متادون بوده است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. تعداد 40 نفر از بیماران مبتلا به مصرف مواد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه همتا سازی شدند. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه آزمندی مصرف تیفانی بود. برنامه آموزش هوش مبتنی بر عواطف در قالب دوازده جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان دوره آموزشی دو گروه پرسشنامه مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش آزمندی مصرف (05/0P<) بیماران گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه بود. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش هوش مبتنی بر عواطف توانسته است با بالا بردن هوش مبتنی بر عواطف در بیماران مبتلا به مصرف مواد در برخورد با موقعیت های به وجود آورنده آزمندی مصرف کمک بنماید.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، آزمندی مصرف، آموزش هوش مبتنی بر عواطف
  • راضیه جعفری فاضل، غلامرضا دهشیری، سیده فاطمه موسوی* صفحه 492
    مطالعه نقش تعیین کننده های شخصیتی و هیجانی در نگرش فرد نسبت به زندگی و رابطه زناشویی به دلیل جایگاه آن در تندرستی و روانشناختی مورد توجه تحقیقات گوناگونی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خودارزشیابی هسته ای به عنوان یک رگه شخصیتی و احساس تنهایی به عنوان متغیر هیجانی در پیش بینی رضایت زناشویی و رضایت از زندگی زنان متاهل صورت گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. بدین منظور150 نفر از زنان متاهل شهر تهران با روش نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل مقیاس احساس تنهایی، سنجش رابطه، رضایت از زندگی و خودارزشیابی هسته ای بود. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد میان خودارزشیابی هسته ای، رضایت زناشویی و رضایت از زندگی همبستگی مثبت معنی دار (001/0P≤) و بین احساس تنهایی با رضایت زناشویی و رضایت از زندگی رابطه منفی معنی داری (001/0P≤) وجود داشته، خودارزشیابی های هسته ای و مولفه های احساس تنهایی قادرند به طور معنی داری (001/0P≤) تغییرات رضایت از زندگی و رضایت زناشویی را تبیین نمایند. تقویت مولفه های مثبت پایدار شخصیتی می تواند با اشکال مشاوره، مداخله و درمان در آغاز و تداوم زندگی زناشویی موفق موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: خودارزشیابی های هسته ای، تنهایی، رضایت زناشویی، رضایت از زندگی
  • وحید نجاتی*، عسل ناجیان، فرشاد اکبرپور صفحه 504
    اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی، اختلالی عصب-تحولی است. نقص کارکردهای اجرایی خصیصه فراگیر این اختلال محسوب می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت بر بهبود حافظه جاری کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی می باشد. پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی که در آن از طرح کارآزمایی بالینی تصادفی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه) استفاده شده است. در این مطالعه30 کودک 7 تا 12 ساله مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران که توسط روانپزشک دارای تشخیص اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی بودند با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. حافظه جاری با آزمون چند محرک پیشین ارزیابی شد. داده های این پژوهش با آزمون آماری tمستقل، تحلیل واریانس آمیخته و به کمک نرم افزار SPSS20مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان دادند که در حافظه جاری (P<0.01) گروه درمان بعد از مداخله بهبود حاصل شد. به این صورت که در پیش آزمون تفاوت چندانی بین گروه گواه و آزمایش در حافظه جاری دیده نشد اما در پس آزمون نمرات گروه آزمایش به طور معناداری از گروه گواه افزایش یافته بودند. نتایج حاصل از تحلیل آماری داده ها نشان می دهد که با در نظر گرفتن گروه گواه و درمان توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت موجب تقویت حافظه جاری کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/ فزون کنشی شده است.
    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت و حافظه جاری
  • آسیه مرادی، کامران یزدانبخش، آزیتا بساطی* صفحه 518
  • زهره صیادپور*، مژگان صیادپور صفحه 532
    ناباروری، پایه های زندگی مشترک را متزلزل می‏سازد و با ایجاد ترس از تنها ماندن در دوران پیری، اضطراب را در زنان نابارور افزایش می‏دهد و افزایش اضطراب می‏تواند جرات ورزی را در آنان کاهش دهد. با توجه به افزایش ناباروری پژوهش حاضر به مقایسه جرات‏ورزی، اضطراب و رضایت از زندگی زنان بارور و نابارور اختصاص یافت. طرح پژوهشی پس رویدادی بود. بدین منظور با روش نمونه گیری هدفمند 139 زن از چند مرکز درمانی و بیمارستان (69 نفر بارور و 70 نفر زن نابارور در سنین 20 تا 50 سال) به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس رتبه‏بندی اضطراب هامیلتون (1959)، شاخص رضایت زناشویی (هادسن، 1992) و جدول جرات‏ورزی (راتوس، 1973) جمع آوری شدند. به منظور تحلیل یافته ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان دادند که رضایت از زندگی (154/516 = F؛ 000/0 = sig) و جرات‏ورزی زنان نابارور (554/318=F؛ 000/0 =sig) در مقایسه با زنان بارور کمتر بود. در حالی که در مورد اضطراب، یافته ها حاکی از آن بود که اضطراب زنان نابارور نسبت به زنان بارور (025/78 = F؛ 000/0 = sig) بیشتر بود. بر مبنای نتایج پژوهش، رضایت از زندگی و جرات ورزی زنان نابارور کمتر از زنان بارور است و در مقایسه با آنان از اضطراب بیشتری رنج می‏برند. بنابراین لزوم به کارگیری روش‏های کاهش اضطراب و افزایش جرات ورزی در زنان نابارور مطرح است.
    کلیدواژگان: جرات ورزی، اضطراب، رضایت از زندگی، ناباروری
|
  • M. Yaghoubirad, R. Pourhosein, M. Gholamali Lavasani Page 433
    In recent years, the widespread of MS in Iran has increased to a point that it can be enumerated as a country with high prevalence. Although MS is known as a biological disease, its mental symptoms can affect many aspects of everyday life. Therefore applying psychological interventions to adjust and improve the restrictions imposed into the lives of patients, is essential. This study evaluates the efficacy of therapy sessions using” The Self-review Technique” in reduction of depression, anxiety and stress on patients with MS in a semi-experimental design with control and experimental group and consists of pre and post testing. 26 members of MS society of Iran were selected through convenience sampling and were divided into control and experimental groups by accident. After responding to DASS21, experimental group received therapy sessions based on “Self-review Technique” for about 3-4 weeks. Every week consists of one therapy session with the duration of sixty to ninety minutes. Control group did not receive cognitive therapy. The results show that this approach has decreased depression significantly (0.044) and did not made meaningful changes on anxiety and stress.
    Keywords: multiple sclerosis, self-review technique, depression, Anxiety, stress
  • M.A. Besharat* Page 445
    Ego strength refers to a set of ego functions as one of the personality structures. Normal development process requires ego abilities in coping with id, superego and environmental demands and conflicts. Having a valid instrument is needed to measure these abilities. The aim of the present study was to develop and examine psychometric properties of the Ego Strength Scale (ESS) including construct validity, convergent and discriminant validity, internal consistency, and test-retest reliability. Three hundred and twelve Iranian men and women (174 women, 138 men) participated in this study, voluntarily. All participants were asked to complete the ESS, the Mental Health Inventory (MHI-28), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and Positive and Negative Affect (PANAS). The design of the present study was developmental-practical. Analysis of the data involved exploratory factor analysis for construct validity, Cronbach’s alpha coefficients for internal consistency, and test-retest for reliability. The results of exploratory factor analysis supported a five factor structure including Ego-control, Ego-resiliency, Mature Defense Mechanisms, Problem-focused Coping Strategies and Positive Emotional-focused Coping Strategies. The convergent and discriminant validity of the ESS were supported by an expected pattern of correlations between the scale and the measures of psychological well-being, psychological distress, difficulties in emotion regulation, and positive and negative affects. All correlation coefficients between the mean scores on the ESS and scores of the psychological well-being, psychological distress, difficulties in emotion regulation, and positive and negative affects were statistically significant. Coefficient alpha estimates of internal reliability were between 0.79 and 0.85 for the ESS subscales. Test-retest reliability of the ESS was also calculated at the range of 0.65-0.73 (p
    Keywords: ego strength scale (ESS), reliability, validity, psychometrics
  • S. Pournaghash Tehrani, M. Majdi, Z. Amjadi, E. Arabi* Page 468
    Substance abuse is one of the most important social threats. In next decades this phenomenon will increase explosively. So, it seems quite important to examine all its aspects. Nowadays, substance abuse experts are focusing on impacts of dependency to methamphetamine. Cognitive disorders can be mentioned as one of the most noticeable impacts of methamphetamine. This research was carried out with the aim of assessing various aspects of memory deficits in the individuals in their early full remission phase of methamphetamine dependence, the present study was quasi-experimental research. 40 subjects from the hospitalized addicts in Ebne-Sina Psychiatric Hospital of Mashhad city were selected through convenience sampling who were accompanied by 39 non-addict relatives equalized in view of demographic information, they performed Wechsler Memory Scale. Data were analyzed with Chi2 Pearson Tests, Multivariate Regression Analysis and T independent groups. The study of the deficits of memory quotient and its various aspects showed that with the exception of mental control, the mean standard score in all of the assessed aspects of memory in control group were greater than the experimental group. (p
    Keywords: memory, methamphetamine abuse, the early full remission phase
  • D. Kordestani, M. Amiri, R. Pourhosein Page 480
    Bio-psycho-social phenomenon of drug abuse is one of the most critical issues facing modern countries that many psychological variables can affect its severity. These variables can affect the duration and severity of substance abuse and can have some roles on these patient's recovery. The purpose of this study was to investigate the effect of emotion-based intelligence training on craving reduction in patients treated with methadone. The research method was quasi experimental with pretest-posttest control group. 40 patients with drug use randomly were selected and matched into two experimental and control groups. The instrument included Tiffany craving questionnaire. Emotion-based intelligence training program was administered in twelve 90-minutes sessions for the experimental group. At the end of the study, the two groups completed the questionnaire as post-test. Data was analyzed using analysis of covariance. Analysis of variance represented the effect of intervention in reducing the craving (p
    Keywords: substance use disorder, craving, emotional intelligence training
  • R. Jafari Fazel, G. Dehshiri, S.F. Mousavi* Page 492
    The investigation of personality and emotional determinants in individual attitudes toward life and marital relationship, due to its key role in physical and psychological well-being, has been the object of various research. This research was conducted with the goal of studying the core self-evaluation as a personality trait, on the one hand, and loneliness as an emotional variable, to predict life satisfaction and marital satisfaction in married women. The reseach method is correlation. To this end, 150 participants were selected by convenient sampling from Tehran city. The assessment tools include Loneliness Scale, Relationship Assessment Scale, Satisfaction with Life Scale and Core Self-evaluation Questionnaire. The result of administrating the Pearson's correlation test and analysis of stepwise regression showed a strong positive correlation between core self-evaluation, life and marital satisfaction, and strong negative correlation between loneliness, life and marital satisfaction in married women (P≤0.001). Also, the role of core self-evaluation and
    loneliness in relation with family and friends to predict life and martial satisfaction was confirmed. Strengthening positive stable components of personality in forms of counseling, intervention and treatment is effective in the beginning and continuation of a successful marriage.
    Keywords: core self-evaluation, loneliness, marital satisfaction, life satisfaction
  • V. Nejati*, A. Najian, F. Akbarpour Page 504
    Attention deficit and hyperactivity disorder is one of the most prevalent neurodevelopmental psychiatric disorders with defects in executive functions as its general feature. The present study was conducted to explore the effects of motor based cognitive rehabilitation on improvement of working memory in children with attention deficit and hyperactivity disorder. The present quasi-experimental study followed a randomized clinical trial design (pretest-posttest with control group). A total of 30 children, aged between 7-12,who had referred to different clinics in Tehran and were diagnosed by a psychiatrist with attention deficit and hyperactivity disorder, were selected using convenience sampling, and then were randomly divided into control and experimental groups. The working memory was evaluated via recording N-Back test. independent t-test and mixed ANOVA were run in SPSS (v. 20) to analyze the data. The results of the present study demonstrated that working memory of the experimental group improved after the intervention (P
    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), motor based cognitive rehabilitation, working memory
  • A. Moradi, K.Yazdanbakhsh, A. Basati* Page 518
    Family is a social system and it is considered as one of the important bases of the society. Recognition of influential factors in enhancing this social entity can be a great step toward promotion of the society’s cultural level. In this study the contribution of three constructs of schema, attachment style and forgiveness in predicting the marital conflict were examined. The study was descriptive and correlational. The sample includes married teachers who were selected through cluster sampling in 1394. Data collection tools are initial schema questionnaires, attachment style scale, forgiveness questionnaire and marital conflict questionnaire. Data was analyzed by calculating the Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results show that among the schemas, the disconnection/rejection schema (p=0.01, β=0.12), impaired autonomy and performance (p=0.01¡β=0.34), impaired limits (p=0/01¡β=0.13), avoidant unsecure attachment style (p=0.01¡β=0.11), anxious unsecure attachment style (p=0.01¡β 0.31), secure attachment style (p=0.01¡β=-0.37) and forgiveness (p=0.01¡β=-0.63) predicted the marital conflict. The findings mean that higher schema and unsecure attachment style would increase the marital conflict, and higher forgiveness and secure attachment style would decrease the marital conflict.
    Keywords: schemes, attachment styles, impunity, marital conflict
  • Z. Sayadpour*, M. Sayadpour Page 532
    Infertility, undermines the foundations of marriage life and by causing a fear of loneliness in old ages, it also increases anxiety and reduces assertiveness in infertile women. Due to the increasing infertility, this study was concerned on comparing the assertiveness, anxiety and life satisfactions of fertile and infertile women. The research design of the study was ex post facto. For this purpose, 139 female from some Medical Center and Hospitals (69 fertile and 70 infertile women aged 20 to 50 years) were selected. Data were collected using Hamilton Anxiety Rating Scale (HRSA, 1959), Index of Marital Satisfaction (IMS, Hudson, 1992) and Assertiveness Schedule (Ruthus, 1973). To analyze the data, multivariate analysis of variance was used. The results showed that life satisfaction (F= 516/154; sig= 0/000) and assertiveness (F= 318/554; sig= 0/000) of infertile women compared to fertile women was lower. While anxiety in infertile women (F= 78/025; sig= 0/000) was higher than fertile women. Based on our findings, life satisfaction and assertiveness in infertile women are less than fertile women and in compared with them more likely to suffer from anxiety. Therefore, the use of methods of reducing anxiety and increasing assertiveness in infertile women is concerned.
    Keywords: infertility, marriage satisfaction, assertiveness, anxiety