فهرست مطالب

کودکان استثنایی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1386)

نشریه کودکان استثنایی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1386)

  • 116 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس ادیب سرشکی*، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، سیدمحمود میرزمانی بافقی صفحات 247-264
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آماده‌سازی بر میزان پذیرش دانش‌آموزان عادی مدارس فراگیر و عادی نسبت به کودکان واجد اختلال حسی حرکتی صورت گرفته است.

    روش

    با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی، از جامعه آماری دانش‌آموزان عادی پایه‌های تحصیلی سوم تا پنجم ابتدایی در مدارس فراگیر و عادی در سال تحصیلی 85-84 نمونه‌ای به حجم 435 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه مقیاس پذیرش ولتز (1980) نگرش افراد هر دو گروه قبل و بعد از اجرای برنامه آماده‌سازی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. یافته‌های حاصل، با استفاده از آزمون آماری t مستقل و تحلیل واریانس دو راهه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج بیانگر آن بود که میزان پذیرش دانش‌آموزان گروه آزمایش در مدارس فراگیر و عادی پس از شرکت در برنامه آماده سازی، در مقایسه با گروه گواه به طور معنادار افزایش یافته است. همچنین نتایج بیانگر آن است که بین میانگین میزان پذیرش دانش‌آموزان گروه آزمایش با توجه به نوع مدرسه فراگیر و عادی تفاوت معنادار وجود ندارد. در نهایت اثر متقابل گروه آزمایش و نوع مدرسه بر میزان پذیرش دانش‌آموزان معنادار نیست.

    نتیجه‌گیری:

     شرکت دانش‌آموزان گروه آزمایش در برنامه‌های آماد‌ه‌سازی میزان پذیرش آنها را نسبت به دانش‌آموزان دارای اختلال حسی _ حرکتی در مقایسه با گروه گواه افزایش داده است.

    کلیدواژگان: پذیرش، مدارس فراگیر، دانش آموز واجد اختلال حسی حرکتی
  • حجت الله راغب * صفحات 265-286
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی سیاهه ارزیابی آمادگی تحصیلی کودکان پیش دبستانی در حیطه رویکرد به یادگیری برای دانش آموزان پیش دبستانی دختر و پسر عادی و کم توان ذهنی اجرا شد.

    روش

    نمونه مورد مطالعه در این پژوهش تعداد 1193 دانش آموز پیش دبستانی (1022 دانش آموز عادی و 171 دانش آموز کم توان ذهنی) دختر و پسر سازمان های آموزش و پرورش شهر تهران، شهرستانهای تهران، آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، مرکزی، همدان و سمنان بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب و سیاهه مذکور در مورد آنها تکمیل شد. برای تحلیل سوالها و برآورد ویژگی های روان سنجی مولفه های پرسشنامه، از مدل کلاسیک آزمون استفاده شد. همسانی درونی مقیاسها با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ برآورد شد.

    یافته ها

    ضرایب همسانی درونی مولفه های پرسشنامه به ترتیب برای مولفه کنجکاوی و علاقه 0.95، مولفه پایداری و توجه 0.95، مولفه خلاقیت و نوآوری 0.96، تعمق و تفسیر 0.95 و کل پرسشنامه 0.98 است. در خصوص روایی نیز تحلیلهای مختلفی صورت گرفت از جمله این تحلیلها می توان به تمایزگذاری گروهی اشاره کرد. تفاوت بین میانگین نمرات کودکان عادی و گروه کودکان کم توان ذهنی پیش دبستانی در همه مولفه ها و کل پرسشنامه در سطح 0.001 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مولفه ها و کل پرسشنامه، از اعتبار و روایی مطلوب و بالایی برخوردارند و با اطمینان می توان از آنها برای سنجش عملکرد کودکان پیش دبستانی در حیطه رویکردها به یادگیری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آمادگی تحصیلی، پیش دبستانی، اعتبار، روایی، روان سنجی
  • اصغر مینایی * صفحات 287-298
    هدف

    پژوهش حاضر، ساختار عاملی مقیاس رفتار انطباقی بزرگسالان (ABS-RC: 2) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر یک تحلیل ثانویه است که با بهره گیری از داده های حاصل از نمونه هنجاری ABS-RC: 2 صورت گرفت. نمونه هنجاری ABS-RC: 2 شامل 4103 فرد بزرگسال (18 سال به بالا) مبتلا به ناتوانی های رشدی است که در اجتماعات محلی مانند: محیط خانواده، یا محیطهایی با جمعیت کمتر از 16 نفر و یا در مراکز نگهداری شبانه روزی زندگی می کردند. ماتریس همبستگی 18 حیطه مورد سنجش این مقیاس از نی هیرا، للاند و لمبرت (1993، ص 40) اقتباس شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل جداگانه و مرکب حیطه های ABS-RC: 2، نشان داد که حیطه های مقیاس رفتار انطباقی بزرگسالان بر روی دو مولفه (عامل) عمده با نام استقلال شخصی و رفتار اجتماعی بار می شوند.

    نتیجه گیری

    در تفسیر نمرات ABS-RC: 2 به جای 5 عامل و 18 حیطه که مولفان مقیاس مطرح کرده اند، باید بر دو مولفه مفهومی عمده، یعنی استقلال شخصی و رفتار اجتماعی تمرکز شود.

    کلیدواژگان: مقیاس رفتار انطباقی، تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار عاملی، تحلیل ثانویه
  • باقر غباری بناب*، مسعود حجازی صفحات 299-316
    هدف

     پژوهش حاضر به منظور مقایسه میزان جریت‌ورزی، عزت‌نفس و پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان تیزهوش و عادی و همچنین بررسی روابط موجود بین این متغیرها صورت گرفت. 

    روش

     این پژوهش از نوع همبستگی است. بدین منظور 60 دانش‌آموز تیزهوش (30 پسر و 30 دختر) و 60 دانش‌آموز عادی (30 پسر و 30 دختر) به صورت تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه جریت‌ورزی گمبریل و ریچی و پرسشنامه عزت‌نفس کوپر اسمیت و همین‌طور معدل درسی مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل داده‌ها از روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیره، ضریب همبستگی دو متغیره و تحلیل رگرسیون استفاده شد. 

    یافته‌ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که دانش‌آموزان تیزهوش در هر سه متغیر جریت‌ورزی، عزت‌نفس و پیشرفت تحصیلی بر دانش‌آموزان عادی برتری داشتند، اما تفاوتی بین متغیرهای فوق در دو جنس ملاحظه نشد. از سوی دیگر هر سه متغیر جریت‌ورزی، عزت‌نفس و پیشرفت تحصیلی در دانش‌آموزان عادی دارای رابطه معنادار بودند، اما در دانش‌آموزان تیزهوش تنها بین دو متغیر جریت‌ورزی و عزت‌نفس رابطه وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جریت‌ورزی و عزت‌نفس، توانایی پیش‌بینی پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان عادی را داشتند. 

    نتیجه‌گیری:

     برتری دانش‌آموزان تیز هوش بر دانش‌آموزان عادی در سه متغیر: جریت‌ورزی، عزت‌نفس و پیشرفت تحصیلی مورد تایید قرار گرفت. بعلاوه پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان از روی داده‌های جزیت‌ورزی و عزت‌نفس قابل پیش‌بینی است.

    کلیدواژگان: جرئت ورزی، عزت نفس، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان تیزهوش
  • آمنه شهاییان *، فریده یوسفی صفحات 317-336
    هدف

     هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین خود- شکوفایی، رضایت از زندگی نیاز به شناخت و همچنین بررسی اثر تعاملی جنسیت و پایه تحصیلی بر این سه متغیر بود. 

    روش

     برای دست‌یابی به این اهداف، 512 دانش‌آموز دختر و پسر پایه‌های تحصیلی اول تا سوم مدارس راهنمایی استعدادهای درخشان شیراز، که کل نمونه در زمان نمونه‌گیری را تشکیل می دادند، انتخاب شدند. این دانش‌آموزان در کلاسهای عادی خود به تکمیل مقیاسها پرداختند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر، عبارت از مقیاس خود- شکوفایی اهواز، مقیاس چندوجهی رضایت از زندگی دانش‌آموزان و مقیاس نیاز به شناخت بودند. 

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان دادند که بین خود- شکوفایی، نیاز به شناخت و رضایت از زندگی همبستگی مثبت و معنی‌دار (از 24/0 تا 63/0) وجود دارد. تاثیر پایه تحصیلی بر متغیرهای رضایت از زندگی و خود- شکوفایی معنی‌دار  بود. بین دو جنس در متغیرهای مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری وجود نداشت و اثر تعاملی جنسیت و پایه تحصیلی هم معنی‌دار نبود. 

    نتیجه‌گیری: 

    نتیجه کلی تحقیق نشان می‌دهد که بین متغیرهای خود- شکوفایی، نیاز برای شناخت و رضایت از زندگی رابطه وجود دارد. همچنین با افزایش پایه تحصیلی دانش‌آموزان از میزان خود- شکوفایی و رضایت آنها از زندگی کاسته می‌شود

    کلیدواژگان: خود، شکوفایی، رضایت از زندگی، نیاز به شناخت
  • محمد احمدپناه *، پراکاش پاکادانایا صفحات 337-352
    هدف

    در این مطالعه مروری، نتایج پژوهشهای مختلف در ارتباط با نارسا خوانی مورد توجه قرارگرفته است. 

    روش

    با انتخاب مجلات و کتب معتبر بین المللی نتایج مطالعات اخیر در حوزه‌های مختلف مقوله بندی و مطرح شده است.

    یافته‌ ها:

     نارسا خوانی نوعی اختلال یادگیری است که از جمله مشخصات آن می‌توان به ناتوانی در بازشناسی مناسب کلمه،توانایی ضعیف در روخوانی، هجی کردن و باز نمایی اشاره نمود.بر خلاف زبان که رشد آن خودبخودی بوده و در جریان رشد حاصل می‌شود، خواندن مهارتی است که در سنین بالاتر و بر اثر مداخلات آموزشی کسب می‌گردد. در این فرایند پیچیده شناختی همزمان مهارتهای مختلفی درگیر می‌شوند مانند درک و تمییز حروف و صداها ،برقراری ارتباط بین واج-نویسه، نامگذاری حروف و بازنمایی آنها، درک معنی گروهی از کلمات نوشتاری در قالب جمله،حافظه ، حرکت و عوامل دیداری و شنیداری همه به عنوان اجزای این فرایند مطرح هستند. هر چند که بیشتر پژوهشها این اختلال را به دانش و اگاهی واج شناختی فرد و عوامل مرتبط با آن نسبت داده اند اما پژوهشهای ارزشمندی در ارتباط با شناسایی منشاء عصبی و زیستی این اختلال به انجام رسیده و به نتایج قابل توجهی منتهی شده‌اند.

     نتیجه‌ گیری: 

    اختلال خواندن بستر مناسبی را برای مطالعات میان رشته‌ای فراهم کرده و به عنوان مدل مناسبی برای تبیین عوامل زیستی، آموزشی و اجتماعی-فرهنگی تعاملات مغز / شناخت، مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، خواندن، پردازشهای واج شناختی، مغز، شناخت
  • صفحه 353
|
  • Narges Adibsereshki*, Masoumeh Pour Mohammad Rezay Tajrish, Seyed, Mahmoud Mirzamani Bafghi Pages 247-264
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of a preparatory program on the acceptance of students with physical disability by their peers in inclusive and normal schools in Tehran.

    Method

    435 subjects were selected randomly from 3rd to 5th grades in inclusive and normal schools and were placed into experimental and control groups by random. Acceptance Scale (form 2) developed by Voeltz (1980) was utilized to as the research instrument.

    Results

    The acceptance of two groups were collected before and after the treatment (applying preparing program) and the data were analyzed by t-test for independent groups and two-way ANOVA. The results showed that acceptance of experimental group in both inclusive and normal schools was enhanced. Regarding to the school type, no significant difference was observed between experimental groups.

    Conclusion

    Preparatory programs can be helpful to increase students acceptance toward students with physical disabilities.

    Keywords: Students with physical disability, acceptance, inclusive, normal schools
  • Hojjat A. Ragheb* Pages 265-286
    Objective

    This study investigates the psychometrics of school readiness checklist for preschool children in approaches to learning domain.

    Method

    The checklist was run on a sample of 1193 preschool girls and boys (1022 normal and 171 with mental retardation) who had been recruited on the basis of random cluster sampling. Then the checklist administered for them.

    Results

    Reliability coefficients by internal consistency (Cronbach’s Alpha) of subtests are 0.96, 0.95, 0.95, 0.96, 0.95 respectively for first to fifth subtest. In the differential validity there is meaningful differences between mean marks for normal and mental retarded preschool students (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that reliability and validity of all subtests were high and they could be used to assess achievement readiness of preschool children in approaches to learning domain.

    Keywords: School readiness, Preschool, Reliability, Validity, Psychometrics
  • Asghar Minaei* Pages 287-298
    Objective

    This study examined factor structure of AAMR Adaptive Behavior Scale-Residential and Community: Second Edition (ABS-RC: 2).

    Method

    The present study is a secondary analysis which conducted by using the ABS-RC: 2 normative sample of 4103 examinees above 18 years old with developmental disabilities residing in the community (e.g., at home with parents, in community– based residence of 16 or less) or in residential facilities. The correlation matrix for the 18 domains of ABS-RC: 2 obtained from Nihira, Leland, and Lambert (1993, p. 40).

    Results

    The results from combined and separate analyses of domains of ABSRC: 2 showed that the domains of the scale loads on two major components/factors (personal independence and social behavior).

    Conclusion

    Interpretation of the ABS-RC: 2 scores should focus on its two major conceptual components (personal independence and social behavior) rather than the five factors and 18 domains endorsed by its authors.

    Keywords: Adaptive Behavior Scale, exploratory factor analysis, factor structure, secondary analysis
  • Bagher Ghobari Bonab*, Masoud Hejazi Pages 299-316
    Objective

    The aim of current investigation was studying the relationship among assertiveness, self- esteem, and academic achievement in gifted and regular school students. Comparing regular school students and gifted students in these variables also were studied.

    Method

    In this study expos facto (causal-comparative) design was utilized. sixty gifted students (30 girls, and 30 boys) and sixty regular school students (30 girls, and 30 boys) were randomly selected. Assertiveness Scale of Gambrille and Richey, Self–esteem inventory of Coopersmith and the students Grade point average in the last year were used.

    Results

    Analysis of data with utilization of MANOVA, Pearson's correlation coefficient, and Multiple Regression analysis showed that gifted Students were superior in all three measures of assertiveness, self–esteem, and academic achievement. However, there were no difference in terms of these variables in males and females. There was a positive relationship among the three variables in regular school students. In gifted students, a positive significant correlation was observed only between assertiveness and self– esteem. In addition, assertiveness and self–esteem significantly predicted academic achievements of regular school students.

    Conclusion

    The results of this study have been discussed and suggestions for future studies have been given.

    Keywords: Assertiveness, self –esteem, academic achievement, gifted, regular school students
  • Ameneh Shahaeian*, Farideh Yousefi Pages 317-336
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between selfactualization (SA), life satisfaction (LS), and need for cognition (NC), and to study the effects of gender and class on these factors.

    Method

    512 students recruited from special middle schools for talented students in Shiraz. Students completed the questionnaires in their regular classes. Scales used in current study were the Ahvaz Self Actualization Inventory (ASAI), Multidimensional Students Life Satisfaction Scale (MSLSS), and Need for Cognition Scale (NCS).

    Results

    Pearson correlation analysis manifested that there exists significant relationships between SA, LS, and NC. Furthermore, MANOVA analysis revealed that the effect of class on self actualization and life satisfaction was significant. Also the effect of sex and the interaction effect of class and sex were not significant.

    Conclusion

    This study helps to get a better understanding on self-actualization and need for cognition among students of special middle schools for talented students.

    Keywords: Self, actualization, life, satisfaction, need for cognition, talented students
  • Mohammad Ahmad Panah*, Parakash Pakadannaya Pages 337-352
    Objective

    This study reviewed researches recently conducted on Dyslexia.

    Method

    Studies were reviewed that had investigated the different dimensions of dyslexia.

    Results

    These studies suggest that dyslexia is a specific learning disorder characterizing: deficits in word decoding, weak ability in fluency, spelling and representation. Unlike language which has simultaneous growth and evolution, and it is achieved in the developmental process, reading skills are acquired in higher ages and through educational interference. In this complex cognitive process, different skills involve simultaneously like: conception and discrimination of letters and sounds, correspondence between letter and sounds, labeling and depicting them, comprehension of groups of words in a sentence form, memory, movement, audiovisual factors which are all component parts of this process. Although many researchers have linked this disorder to low phonological awareness, and its related factors, studies have been done for discovering the neurons and biological origins of the disorder and they have led to remarkable results. This paper endeavors to study researches and results in each case by taking in to account different dimensions of dyslexia.

    Conclusion

    Dyslexia has become a fertile ground for interdisciplinary studies and a model for elucidating biological, educational and socio-cultural factors of brain/cognition interactions.

    Keywords: Dyslexia, reading skills, phonological awareness, decoding, fluency