فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز علی اکبری دهکردی، دکتراحمد علی پور، نرگس چیمه، طیبه محتشمی* صفحه 1
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی اثر روش ‌درمانی پاسخ‌محور مبتنی بر والدین در بهبود  کودکان دارای اتیسم صورت گرفت. 

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه کودکان دارای اتیسم مرکز آموزش و توان‌بخشی شهر تهران بود. از بین کودکان واجد شرایط با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس 20 نفر به همراه والدینشان به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جای داده شدند. طرح پژوهش، طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. به گروه آزمایش روش درمانی پاسخ‌محور، در طول سه ماه آموزش داده شد. در این پژوهش از مقیاس درجه‌بندی کودکی اتیسم (CARS) و چک لیست ارزیابی درمان اتیسم (ATEC) به عنوان ابزاری جهت سنجش بهبودی کودکان استفاده شد. 

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که روش درمانی پاسخ‌محور مبتنی بر والدین در سطح P<0/05 در کاهش علایم اتیسم موثر بوده است؛ همچنین روش درمانی پاسخ‌محور مبتنی بر والدین در بهبود ارتباط،گفتار و زبان و اجتماعی شدن کودکان دارای اتیسم در سطح P<0/05 موثر بوده است. البته این روش در آگاهی حسی/ شناختی و بهداشت جسمی/ رفتاری کودکان تاثیر معنا‌داری نداشت. 

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مزایای مداخله والدین در درمان و همین‌طور اهمیت افزایش تعداد ساعات درمانی کودکان دارای اتیسم، پیشنهاد می‌شود این روش درمانی در کنار روش های مرسوم در زمینه اتیسم به والدین به خصوص مادران آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: روش پاسخ محور، مداخلات مبتنی بر والدین، اتیسم، بهبود
  • دکتراسماعیل زارعی زوارکی*، حمیدعلیزاده، فاطمه جعفرخانی صفحه 13
    هدف

     پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیرآموزش چند رسانه‌ای بر یادگیری دانش آموزان کم‌بینای پایه سوم مقطع راهنمایی صورت گرفته است. 

    روش

     با استفاده از طرح نیمه آزمایشی، از جامعه آماری دانش‌آموزان کم بینای پایه سوم مقطع راهنمایی شهر تهران در سال تحصیلی 88-87  نمونه ای به حجم 20 نفر انتخاب شدند که از لحاظ تیزی بینایی و دانش ورودی، مشابه بودند و در دو گروه آزمایش و گواه، به‌صورت تصادفی گمارده شدند. گروه آزمایش طی هشت جلسه با استفاده از نرم افزار محقق ساخته آموزش دیدند. در هر دو گروه قبل و بعد از آموزش آزمون گرفته شد. یافته های حاصل با استفاده از آزمون t مستقل تحلیل شدند. 

    یافته ‌ها

    یافته ها نشان دادند که میزان یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به‌طور معنادار افزایش یافته است.

     نتیجه ‌گیری

    آموزش چند رسانه ای بر افزایش میزان یادگیری درس زبان انگلیسی دانش آموزان کم بینای سال سوم مقطع راهنمایی موثر بوده است. براین‌اساس، می توان استفاده از آموزش چند رسانه‌ای را در تدریس و آموزش درس زبان انگلیسی برای این دانش آموزان پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: کم بینا، آموزش چند رسانه ای، یادگیری، زبان انگلیسی
  • محمد نریمانی، عباس ابوالقاسمی، سوران رجبی، محمدعلی نظری، عادل زاهد صفحه 21
    هدف

     این مطالعه به منظور بررسی تاثیر بیوفیدبک EEG در درمان نارساخوانی انجام شده است. 

    روش

     نمونه پژوهش حاضر 31 نفر از دانش‌آموزان پسر نارساخوان مراجعه‌کننده به مرکز ویژه ناتوانیهای یادگیری در شهرستان اردبیل بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. روش مطالعه آزمایشی و طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد. ابزارهای مورد استفاده  در این پژوهش شامل دستگاه نوروفیدبک (NFT)، مقیاس ارزیابی ADHD وندربیلت (فرم والدین)، آزمون اختلال در خواندن و مقیاس تجدید نظر شده هوش وکسلر کودکان است. 

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل واریانس دوعاملی با اندازه‌گیریهای مکرر بهبودی معناداری را برای مقیاس مورد اندازه‌گیری (خطاهای خواندن) در طی جلسات آموزش نوروفیدبک و پیگیری دوماهه، نشان داد. تعامل معنادار بین زمان و گروه برای خطاهای خواندن نیز نشان‌دهنده بهبودی در گروه نوروفیدبک بود. 

    نتیجه‌گیری

    نتایج به‌دست آمده برای مقیاس مورد اندازه گیری درک مطلب، نشان‌دهنده عدم بهبودی معنادار در گروه نوروفیدبک بود. نتایج حاصل، بهبودی معناداری را برای امواج مغزی مورد اندازه گیری (دامنه فرکانس دلتا و تتا) در طی جلسات آموزش نوروفیدبک و پیگیری بعد از دو ماه، نشان داد. از طرفی معناداری تعامل بین زمان و گروه نیز برای هر دو دامنه دلتا و تتا نشان‌دهنده بهبودی معنادار در گروه آموزش  نوروفیدبک بود. نتایج این پژوهش حاکی از کارآیی نوروفیدبک و پایداری آن به‌مثابه  شیوه‌ای درمانی در درمان مشکلات توجه و اصلاح امواج مغزی دانش‌آموزان مبتلا به نارساخوانی در مقایسه با گروه پلاسیبو است.

    کلیدواژگان: بیوفیدبک EEG، نارساخوانی، بیوفیدبک تتا و دلتا
  • سید مصطفی نچواک، شیدا آهنی کمانگر صفحه 35
    هدف

    سرب، فلزی پرمصرف و سمی عصبی با آثاری پایدار است. آلودگی با سرب یکی از مشکلات عمده بهداشتی در شهرهای بزرگ و صنعتی به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه است. جذب و ماندگاری سرب در بدن کودکان، بیشر از بزرگسالان است و به همین علت نیز آسیب در اثر آلودگی با سرب در کودکان بیشتر از بزرگسالان است. بررسی آثار سرب در  بروز ناهنجاریهای رفتاری و اختلالات یادگیری موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. 

    روش

    بیان تعدادی از ویژگیهای سرب و راه های آلودگی با سرب و همچنین بیان سازوکارهای آسیب‌زایی سرب در سیستم عصبی مرکزی و توضیح برخی از راهکار‌های پیشگیری از آلودگی با سرب، مواردی هستند که در این مقاله به آنها پرداخته شده است 

    نتیجه‌گیری

    آلودگی با مقادیر بسیار کم سرب می‌تواند آسیبهای جبران‌ناپذیری را در مغز کودکان به‌وجود آورد. بروز ناهنجاریهای رفتاری و اختلالات یادگیری از عوارض شایع آلودگی با سرب درکودکان هستند. مسمومیت با سرب مسمومیتی قابل پیشگیری است و راه اصلی نیز عبارت است از پیشگیری از مواجهه با سرب.

    کلیدواژگان: سرب، کودکان، اختلالات یادگیری، ناهنجاریهای رفتاری
  • علی اصغر کاکوجویباری، اعظم شریفی* صفحه 43
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه سطوح درک خواندن دانش‌آموزان کم‌شنوای تلفیقی با دانش‌آموزان شنوا در مدارس عادی انجام پذیرفت 

    روش

    مطالعه از نوع کاربردی و روش آن علی-مقایسه‌ای بود، نمونه 14 دانش‌آموز شنوا و 14 دانش‌آموز کم‌شنوا تحت عنوان کم‌شنوای تلفیقی از مدارس عادی شهرستانهای شهر ری و شهریار در پایه چهارم ابتدایی بودند و از دفترچه استاندارد شده مطالعه بین‌المللی پیشرفت سواد خواندن (2006) به عنوان ابزار آزمون استفاده شد و عملکرد دانش‌آموزان کم‌شنوای تلفیقی و شنوا در سطوح درک خواندن (1-تمرکز و بازیابی صریح اطلاعات 2 -استنباط مستقیم 3- تفسیر و تلفیق ایده ها و اطلاعات 4-بررسی و ارزیابی محتوا) مورد مقایسه قرار گرفت.

     یافته‌ها

    در تحلیل یافته‌ها بین دانش‌آموزان کم‌شنوای تلفیقی و شنوا در اولین سطح (تمرکز و بازیابی صریح اطلاعات) با P=0/860، اختلاف معناداری مشاهده نشد ولی در سطح 2 (استنباط مستقیم) با P=0/002، سطح 3 (تفسیر و تلفیق ایده‌ها و اطلاعات) با P=0/001 و  سطح 4 (بررسی و ارزیابی محتوا) با P=0/016 ،دانش‌آموزان کم شنوای تلفیقی در مقایسه با همتایان شنوا به نحو معناداری ضعیف‌تر عمل نمودند. 

    نتیجه‌گیری

    علی‌رغم آسیب شنوایی دانش‌آموزان کم‌شنوای تلفیقی در اولین سطح درک خواندن (تمرکز و بازیابی صریح اطلاعات)با همتایان شنوا تفاوت معناداری ندارند ولی در سطوح عمیق درک خواندن به‌ طرز معنادار ضعیف‌تر عمل می‌کنند.

    کلیدواژگان: درک خواندن، دانش آموز، شنوا، کم شنوا، تلفیقی
  • محمد علی بشارت*، اکرم قربعلی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحه 55
    هدف

     هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه فنوتیپ گسترده درخودماندگی مادران با نظریه‌‌ذهن کودکان بود. 

    روش

     در این پژوهش، 189 کودک 4- 5 ساله (102 پسر و 87 دختر) به همراه مادرانشان در این پژوهش شرکت کردند. برای سنجش فنوتیپ گسترده درخودماندگی از فرم فارسی "پرسشنامه پیوستار درخودماندگی" (AQ) (نجاتی صفا، کاظمی، علاقبندراد، 1382) و برای سنجش توانایی نظریه‌ذهن از 3 نمونه از تکالیف رایج باورکاذب (سالی- آن، جعبه مداد رنگی- برچسب و چیپس سیب زمینی- سنگ) استفاده شد. 

    یافته ها

     یافته‌های این پژوهش نشان داد که بین نمره کلی فنوتیپ گسترده درخودماندگی مادران و مولفه‌های تغییر توجه، توجه به جزییات و تخیل با نمرات کودکان در تکالیف باورکاذب رابطه منفی معنادار وجود دارد. 

    نتیجه گیری

     بر اساس اصل وراثت پذیری فنوتیپ درخودماندگی، می‌توان گفت که کودکان مادرانی که در مقیاس AQ نمرات بالاتری به دست می‌آورند، بیش از سایر کودکان ویژگی‌های مشخصه فنوتیپ گسترده درخودماندگی را نشان می‌دهند. در نتیجه، می‌توان انتظار داشت که کودکان مادرانی که در مقیاس AQ نمرات بالاتری به دست می‌آورند در توانایی نظریه‌ذهن که یکی از مولفه‌های شناختی فنوتیپ درخودماندگی است، نسبت به سایر کودکان مشکلات بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، درخودماندگی، فنوتیپ گسترده درخودماندگی
  • رامین نوظهوری پهرآباد*، سمیه رسولی صفحه 65
    هدف

     هدف این پژوهش بررسی وضعیت موجود آموزش ارزشها در کتابهای درسی دینی دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی و تعیین میزان هم‌خوانی آن با وضعیت مطلوب در راستای بهبود وضعیت است. 

    روش

     پژوهش حاضر، از نوع زمینه‌یابی است. نخست پیشینه و مبانی نظری آموزش ارزشها، و همچنین اهداف دوره پیش‌حرفه‌ای استثنایی نظام آموزش‌ و پرورش کشورمان برای استنباط و استخراج حیطه‌ها و مولفه‌های اساسی ارزشهای اسلامی بررسی شدند و ارزشهای دینی در پنج مقوله شامل: ارزشهای اعتقادی، عبادی، اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی طبقه‌بندی شداند؛ سپس کتابهای دینی دوره‌ پیش‌حرفه‌ای استثنایی تحلیل شد و میزان چگونگی توجه به هر یک از حیطه‌ها و مولفه‌های ارزشهای اسلامی از این کتابها استخراج گردید. جامعه و نمونه‌ی آماری این پژوهش را کل کتابهای تعلیمات دینی دوره‌ پیش‌حرفه‌ای تشکیل می‌دهند که در سال تحصیلی1389- 1388 توسط سازمان آموزش‌وپرورش استثنایی تدوین شده است. برای تجزیه و تحلیل نتایج به‌دست آمده از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

     یافته‌ها

    در محتوای کتابهای درسی دینی دوره‌ پیش‌حرفه‌ای، ارزشهای عبادی 86/32% ارزشهای اعتقادی 65/27% ، ارزشهای اخلاقی 76/25% ، ارزشهای اجتماعی 82/11% و ارزشهای اقتصادی 89/1% را به خود اختصاص می‌دهند. نتایج آزمونهای آماری نیز نشان‌ می‌دهند کتابهای درسی از نظر توجه متوازن به حیطه‌های ارزشی باهم تفاوت معناداری دارند. 

    نتیجه‌گیری

    وضعیت فعلی، آموزش ارزشها درکتابهای تعلیمات دینی دوره‌ پیش‌حرفه‌ای از جامعیت و شمول مجموعه‌ ارزشهای اسلامی به دور است؛ بنابراین با توجه به اهمیت تربیت دینی دانش‌آموزان پیشنهاد می‌شود ، محتوای کتابهای مورد نظر با توجه به اصول سازمان‌دهی محتوا بازنگری و با رعایت اصل توازن تدوین شود.

    کلیدواژگان: دوره پیش حرفه ای، ارزشهای دینی، کتابهای دینی، تحلیل محتوا
|
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Ahmad Alipor, Narges Chimeh, Tayebeh Mohtashami* Page 1
    Objective

    The study designed to evaluate the effectiveness of parent-based Pivotal Response Treatment (PRT) on improvement of children with autism.

    Methods

    Twenty children with their parents were recruited through available sampling and randomly assigned to two control and experimental groups. Research design was pretestpost- test design with control group and follow-up. The experimental group was trained in PRT during three months. Childhood Autism Rating Scale (CARS) and Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) were used as instruments for measuring improvement of children’s autistic features.

    Results

    Results showed that PRT was significantly effective in decreasing symptoms of autism. Also, in speech/language, communication and sociability subtests significant result was observed (P<0.05) whereas in sensory/cognitive awareness and Health/Physical/Behavior subtests there were not any statistically significant results.

    Conclusion

    According to benefits of parental intervention in treatment and importance of increasing therapy sessions for children with autism, it is recommended that this therapy method in conjunction with conventional methods is offered to parents of children with autism specially mothers.

    Keywords: Pivotal response treatment, Parentbased intervention, Autism
  • Esmaeil Zarei Zavaraki *, Hamid Alizadeh, Fatemeh Jafarkhani Page 13
    Objective

    This research aims to study the effect of multimedia in learning and retention of English for low vision students at third grade middle school.

    Method

    The research was an experimental design with pretest-posttest and control group. The population of this research was 25 low vision students from the 20 districts of Tehran of which 20 were randomly assigned in control and experimental group. Due to dispersion of sample population and commutation problems the research process was conducted equally with single subject. The two groups were equally homogenized with a view to visual acuity, entrance knowledge and area dispersion. The method of using multimedia was conducted for experimental group and the traditional learning method for control group.

    Results

    The analysis of results using independent t test showed that the two groups have meaningful difference. The difference in retention was more significant.

    Conclusion

    Accordingly, we can suggest that multimedia can be helpful in learning and retention of English for students with low vision.

    Keywords: low vision, multimedia Education, learning, retention
  • Mohammad Narimani, Abbas Abolghasemi, Souran Rajab, Mohammad Ali Nazari, Adel Zahed Page 21
    Objective 

    This study Biography EEG effect is to treat dyslexia. Sample study of 31 dyslexic boys center in the city of Ardabil, especially learning disabilities that were available for sampling were selected.

    Methods 

    Experimental design and pretest posttest control group used. Tools used in this study includes Neurofeedback (NFT), ADHD Vanderbilt Assessment Scale (parent form), impairment tests in reading and Wechsler Intelligence Scale Revised children. Two-factor analysis of variance with repeated measurements for a significant improvement on scales measuring (reading errors) during the two-month follow-up training sessions and Neurofeedback, showed. Significant interaction between time and group as well as for reading errors that were fundamental improvement in Neurofeedback. But results for the scale measuring comprehension, showed no significant improvement in group denote the Neurofeedback. The result, a significant improvement for measured brain waves (delta and theta frequency range) in Neurofeedback training sessions and follow-up after two months, showed. The other hand, a significant interaction between time and group for both the delta and theta range showed significant improvement in group denote the Neurofeedback training. The results of this study suggest that efficiency and sustainability of Neurofeedback as a method of therapy in treating attention problems and modify brain waves to students with dyslexia is compared with Placebo.

    Keywords: Biography EEG, dyslexia, Delta Theta Biography
  • Seyyed Mostafa Nachvak, Sheida Ahani Kamangar Page 35
    Objective

    Lead is a highly used metal, with persistent neurotoxic effects. Lead pollution is one of the major health problems in the large industrial cities, particularly in developing countries. In children, absorption and retention of lead in the body are more than the adults and therefore the damage caused by lead contamination in children is more than adults. Effects of lead on the incidence of behavioral disorders and learning disabilities are subject that is studied in this paper.

    Methods

    Explaining some of the characteristics of lead and ways to lead pollution and the damage mechanisms in the central nervous system effects of lead and explain some ways to prevent lead pollution are the issues considered in this paper.

    Conclusion

    Contamination with low levels of lead can lead to creation irreversible harms in brain of children. Behavioral disorders and learning disabilities are common side effects of lead contamination in children. Lead poisoning is a preventable poisoning and exposure to lead is the main way to prevent.

    Keywords: Lead, Incidence, Learning disabilities, Behavioral disorders
  • Aliasghar Kakojoybari, Azam Sharifi* Page 43
    Objective

    The objective of this study was to compare levels of reading comprehension between integrated hearing impaired students with normal students in ordinary schools.

    Method

    This research was a cross-sectional and comparative study. there were fourteen normal students and fourteen hearing impaired students which named integrated hearing impaired students in 4th year of primary ordinary schools in Shahre-rey and Shahryar. Using standard booklet of progress in international reading literacy study (2006) for comparison of levels of reading comprehension (1-to focus on and retrieve explicitly information 2- to make straight forward information 3- to interpret and integrate ideas and information 4- to examine and evaluate content) between integrated hearing impaired students with normal hearing students.

    Results

    Analysis showed that there was not a meaningful difference in the first level (to focus and retrieve explicitly information) of reading comprehension between integrated hearing impaired students with normal students (p=0/860), but in level 2 (to make straightforward information) with p=0/002, level 3(to interpret and integrate ideas and information) with p=0/001 and level 4(to examine and evaluate content) with p=0/016 difference was significantly weaker in integrated hearing impaired students.

    Conclusion

    Despite hearing impairment, integrated hearing impaired students have not a meaningful difference in the first level (to focus and retrieve explicitly information) of reading comprehension with normal hearing students but act significantly weaker in profound levels of reading comprehension.

    Keywords: Reading comprehension, student, normal hearing, hearing impaired, integrated
  • Mohammad Ali Besharat*, Akram Ghorbali, Gholamreza Sarrami Froushani Page 55
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between maternal broader autism phenotype and children’s theory of mind (TOM).

    Method

    189 children from ages 4-5 (102 boys, 87 girls) along with their mothers participated in this study. The measurement instruments used in this study comprised the Farsi version of the Autistic Spectrum Quotient (AQ, Nejatisafa, Kazemi, & Alagheban Rad, 2003) and 3 samples of common false belief tasks (Sally-Anne task, crayon box-sticker, and potato chips- rocks).

    Results

    The results indicated that there were negative significant relationship between total score of the broader autism phenotype and false belief tasks. Regression analysis also indicated that among the components of broader autism phenotype, attention switching, attention to details and imagination were significantly related to children's ability of theory of mind.

    Conclusions

    Based on heritability of autism phenotype, it can be concluded that children of mothers who acquire higher score in AQ scale show more characteristic features of autism phenotype than other children. So, it can be expected that children of mothers who acquire higher score in AQ scale as one of the cognitive component of the autism phenotype, have more problems than others in theory of mind.

    Keywords: theory of mind, autism, broader autism phenotype
  • Ramin Nozhouri Pahrabad *, Somayyeh Rasouli Page 65
    Objective

    This study investigates the current place of values in exceptional students Religious Education (RE) textbooks.

    Method

    In this survey study, first, the relevant literature and conceptual framework for values education along with objectives of, pre-professional level of exceptional Education in Iran was studied categorized in five values including: ritual, social, ideological, economic and ethical values. In the second stage, using content analysis all RE textbooks being taught at pre-professional level were examined and the data were analyzed via fitting statistical methods.

    Results

    It is indicated that the contents of Religious books of pre-professional levels consist (32.86%) with ideological values, (27.65%) with ritual values, (25.76%) with ethical values, (11.82%) with social values and (1.89%) with economical values. Statistical analysis yielded differences between the RE textbooks in terms of attention given to each category.

    Conclusion

    Values education is currently far from the comprehensiveness. Accordingly, considering the importance of the students’ religious education, it is essential that the content be revised to balance in designing the syllabus.

    Keywords: Religious values, Religious education, Religious textbooks, Pre, professional level, Content analysis