فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عابد مولودی، بهروز کریمی، یدالله خرم آبادی صفحه 5
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی دو روش آموزش چندحسی فرنالد و آموزش مبتنی بر رایانه بر کاهش مشکلات املای دانش‌آموزان پایه‌های سوم و چهارم دبستان است. 

    روش

     این پژوهش از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه‌تجربی است. جامعه آماری آن شامل 30 دانش‌آموز دختر و پسر دارای اختلالهای یادگیری ویژه هستند. سپس این دانش‌آموزان به تصادف در سه گروه ده نفری جایگزین شدند. نمونه‌گیری به روش تصادفی ساده انجام گرفت و از ابزارهای اندازه‌گیری شامل آزمون هوش وکسلر مقیاس کودکان (WISC_R) و آزمون پیشرفت تحصیلی املا استفاده شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی شفه تحلیل شد. 

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش چندحسی و آموزش براساس رایانه هر دو در سطح (05/0 › P) در کاهش مشکلات املای دانش‌آموزان دبستانی دارای اختلالهای یادگیری ویژه موثر بوده‌اند.‌

    نتیجه‌گیری

    هر دو شیوه آموزشی در رفع مشکلات املای دانش‌آموزان دبستانی کاملا اثربخش و سودمند هستند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری در املا، آموزش چندحسی فرنالد، آموزش مبتنی بر رایانه
  • رقیه محمدی قره قوزلو*، غلامرضا گلمحمدنژاد، غلامحسین جوانمرد صفحه 21
    هدف

     داشتن فرزند کم توان ذهنی، موجب استرس در محیط خانواده می شود که تاثیر آن می تواند به‌ صورت اضطراب و افسردگی در مادر متجلی شود. تحقیق حاضر، با هدف بررسی تاثیر آرامش آموزی در کاهش اضطراب و افسردگی مادران دارای کودک کم توان ذهنی انجام گرفت. 

    روش

    این تحقیق یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح دو گروهی ناهمسان با پیش آزمون و پس آزمون است که در آن، ابتدا 20 نفر از مادرانی که قادر به شرکت مستمر در کلاسهای آرامش آموزی بودند، به عنوان گروه آزمایش و سپس 20 نفر از مادران از طریق همتاسازی با گروه آزمایش به لحاظ پارامترهایی مانند میزان اضطراب و افسردگی، سطح سواد، سطح تحصیلات، شدت کم توانی ذهنی فرزند، به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. تمرینات گروهی آرامش آموزی به مدت دو ماه، سه روز در هفته، برای گروه آزمایش انجام گرفت. اطلاعات درباره اضطراب و افسردگی مادران هر دو گروه، به کمک پرسشنامه های اضطراب بک و افسردگی بک-II در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، کسب شد. داده ها با تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ‌ها

    نتایج تحلیلها نشان دادند که انجام تمرینات آرامش هم برای کاهش علایم اضطراب مادران (001/0P< ; 45، 1=df، 7/57=F) و هم برای کاهش علایم افسردگی مادران (001/0P< ; 45، 1=df، 2/51=F) موثر واقع شده است.

     نتیجه‌گیری

    در کل این تحقیق نشان داد که تکنیک آرامش آموزی کوتاه طراحی شده در این آزمایش، توانست اضطراب و افسردگی مادران شرکت کننده در این آزمایش را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آرامش آموزی، اضطراب، افسردگی، مادران، کودک کم توان ذهنی
  • محمد اورکی، مریم محسنی*، مهدی بختیار صفحه 33
    هدف

     این پژوهش بالینی با هدف بررسی اثربخشی برنامه لیدکامب بر کاهش شدت لکنت کودکان پیش‌دبستانی انجام شده است. 

    روش

     در قالب یک طرح نیمه‌آزمایشی بالینی تک گروهی با اندازه گیری مکرر، 10 کودک پیش‌دبستانی مبتلا به لکنت انتخاب شدند و به مدت 12 جلسه انفرادی، تحت آموزش برنامه لیدکامب قرار گرفتند. شدت لکنت کودکان براساس شاخص درصد هجاهای لکنت‌شده در سه مرحله اندازه گیری شد و اطلاعات به دست آمده از طریق تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

     نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که برنامه درمانی لیدکامب توانسته است در میزان لکنت کودکان پیش‌دبستانی از نظر آماری کاهش معناداری پدید آورد (01/0p< ).

     نتیجه  

    پژوهش حاضر، نقش موثر برنامه لیدکامب را در کاهش شدت لکنت کودکان پیش دبستانی تایید نمود .

    کلیدواژگان: لکنت، برنامه لیدکامب، دانش آموزان پیش دبستانی
  • فخر سادات قریشی راد * صفحه 41
    هدف

    نظر بر اهمیت هویت و شیوع افسردگی در دوره نوجوانی، هدف پژوهش حاضر مطالعه ارتباط وضعیت هویتی، شیوه های مقابله با بحران و افسردگی در بین نوجوانان نابینا و بینا بوده است.

    روش

    این تحقیق از نوع علی_ مقایسه ای است و جامعه آماری آن را کلیه61 ساله دختر و پسر در - دانش آموزان نابینای شاغل به تحصیل 61 مدارس نابینایان شهرهای تبریز، تهران و مراغه به صورت نمونه گیری هدفمند و به تعداد 11 نفر تشکیل داده است. ابزار این پژوهش، شامل مقیاس افسردگی کواکس، هویت شغلی دلاس و رویارویی با بحران اندلر و پارکر است. روش آماری مورد استفاده، روش تحلیل واریانس چندمتغیری برای مقایسه گروه ها و آزمون همبستگی بوده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که به غیر از هویت مهلت خواه انواع هویت در بین دانش آموزان نابینا و بینا به طورمعنادار متفاوت است، اما در زمینه جنسیت تفاوت معنی داری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق تفاوتهای بین نوجوانان بینا و نابینا در زمینه های افسردگی، هویت و رویارویی متفاوت بود.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، افسردگی، شیوه های مقابله، نوجوانی، وضعیت هویتی
  • لیلا فیاضی بارجینی*، مجید رفیعی، بهمن زندی صفحه 55
    هدف

     در این پژوهش،هدف بررسی وضعیت برتری طرفی اندامها در دانش آموزان دارای اتیسم و رابطه آن با عملکرد ارتباطی آنها بوده است. 

    روش

     این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی –مقایسه ای، مقطعی و به لحاظ هدف، کاربردی است که بر روی کلیه نمونه های در دسترس که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند؛ یعنی 40 دانش آموز مبتلا به اتیسم با میانگین سنی ده سال و 8 ماه (انحراف استاندارد 2 سال و 5 ماه) انجام شد. از پرسشنامه ارزیابی عملکردارتباطی و چک لیست مشاهده ای ارزیابی برتری طرفی اندامها که اولی را والدین و دومی را آزمونگر تکمیل می کرد، برای گردآوری اطلاعات، استفاده شد. برای بررسی فرضیه ها از آزمون ویلکاکسون، آزمون فریدمن و کای –دو و من ویتنی استفاده شد. 

    یافته‌ ها

    ضمن آنکه میزان وقوع چپ برتری و دوسوتوانی در مقایسه با جمعیت هنجار طبیعی در افراد دارای اتیسم بیشتر مشاهده شد، افراد چپ برتر در مقایسه با دو سو توان و راست برتر عملکرد ارتباطی بهتری داشتند(05/0P<) ، افراد دوسوتوان در مقایسه با افراد یک سوتوان نمره عملکرد ارتباطی کمتری را کسب کردند(05/0P>) و علی رغم وجود تفاوت در میانگین نمرات عملکرد ارتباطی کسب شده درافراد دارای برتری طرفی یکسان و افراد دارای برتری طرفی غیریکسان در اندامها، این تفاوت از نظر آماری تایید نشد(05/0P>). 

    نتیجه‌گیری

    یافته های این پژوهش می تواند به افزایش آگاهی ما نسبت به نقش تثبیت برتری طرفی، در جهت تسهیل آموزش زبان و عملکرد ارتباطی کمک کند؛ به طوری که شاید اگر با اقدامات توان بخشی بموقع به تثبیت کردن نیمکره غالب زبانی در برنامه های آموزشی به ویژه در زبان آموزی مقطع آمادگی اولویت بدهیم، می توانیم بهبود قابلیت های زبانی برای ایفای نقش ارتباطی بهتر را در دانش آموزان انتظار داشته باشیم و در نتیجه والدین این کودکان و درمانگران ‏بتوانند از نتایج این پژوهش بهره‏مند شوند.

    کلیدواژگان: اتیسم، برتری طرفی، عملکرد ارتباطی، جانبی شدگی نیمکره های مغزی
  • رحمت الله مرزوقی، نصر الله نوروزی*، محمداسماعیل نیکخو صفحه 67
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی نظام ارزشی معلمان مدارس استثنایی صورت گرفته است. 

    روش

    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود و بدین منظور از میان معلمان شاغل در مدارس استثنایی استان بوشهر در سال تحصیلی90 - 1389، نمونه‌ای به تعداد 160 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات، پرسشنامه ارزشهای توصیفی شوارتز، برجس، ملک، هریس و اونز استفاده و روایی و پایایی آن محاسبه و تایید شد. برای تحلیل داده‌ها، از روش های آماری تحلیل واریانس اندازه‌گیریهای مکرر، تی برای نمونه‌های جفت‌شده، تحلیل واریانس یک‌طرفه و تی برای گروه های مستقل استفاده شد.

     یافته‌ها

    نتایج نشان داد که نظام ارزشی معلمان مدارس استثنایی استان بوشهر، به‌ترتیب شامل ابعاد ارزشی جهان‌گرایی، امنیت، همنوایی، خوداتکایی، خیرخواهی، سنت، موفقیت، برانگیختگی، لذت‌طلبی و قدرت است؛ به علاوه، در نظام ارزشی معلمان مدارس استثنایی، تمایل به ارزشهای فردی نسبت به ارزشهای اجتماعی؛ تمایل به محافظه‌کاری نسبت به علاقه مندی و آمادگی برای تغییر و تمایل به توجه به ماورای خود نسبت به توجه به تعالی خود به‌صورتی معنا‌دار بیشتر است. 

    نتیجه‌گیری

    نظام ارزشی معلمان مدارس استثنایی، تا حدود زیادی با رتبه‌بندی ارزشها در بین جوامع، فرهنگها و گروه های مختلف مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: ارزش، نظام ارزشی، معلمان مدارس استثنایی
  • هاجر صبور*، سید علی حسینی، مهدی رصافیانی، نازیلا اکبر فهیمی، مسعود کریملو صفحه 81
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر،  بررسی مقایسه تاثیر تلفیق محدودیت درمانی با درمان فشرده دو دستی بر مهارتهای حرکتی ظریف اندام فوقانی کودکان با فلج مغزی نیمه بدن 10-5 ساله است.

    روش

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر 25 کودک 120-60 ماهه صورت گرفت. شرکت‌کنندگان به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله وکنترل تقسیم شدند.  برای گروه کنترل، خدمات رایج کاردرمانی ارایه شد و گروه مداخله علاوه بر آن، تلفیق محدودیت درمانی و درمان فشرده دو دستی را  نیز دریافت کردند.مداخله به شکل انجام تکالیف خاص به‌وسیله اندام مبتلا، با اعمال محدودیت در اندام فوقانی سالم با اسلینگ (به مدت 3 ساعت) و سپس انجام آن تکالیف با هر دو دست بدون اسلینگ)به مدت 3 ساعت(بود .مداخله دو هفته متوالی (10 روز) انجام شد. مهارتهای حرکتی ظریف و تون عضلانی کودکان با آزمون  برونینکس- ازرتسکی و آزمون اصلاح‌شده آشورت پیش و پس از مداخله مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته‌ها

    تفاوت معناداری در مهارتهای حرکتی ظریف بین دو گروه کنترل و مداخله وجود داشت (05/0> P). اما در میزان اسپاستیسیته عضلانی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0< P).

    نتیجه‌گیری

    یافته‌ها حاکی از تاثیر تلفیق محدودیت درمانی با درمان فشرده دو دستی بر بهبود مهارتهای حرکتی ظریف کودکان با فلج مغزی نیمه بدن است.

    کلیدواژگان: محدودیت درمانی، آموزش فشرده دو دستی، فلج مغزی نیمه بدن
|
  • Abed Moloodi Behrooz Karimi, Yadollah Khoram Abadi Page 5
    Objective

    This study compares the effectiveness of Fernald multi-sensory instruction and computerbased methods in reduction of spelling problems ofthird and fourth grade elementary students.

    Method

    In this semi-experimental research, the sample contained 30 male and female subjects. They had learning disorders. So there were three equal – sized groups of 10 in the study. Simple random sampling and measurement instruments such as WISC- R, and Achievement Test for Spelling were used. The data were analyzed by one–way ANOVA and Scheffe post-hoc test.

    Results

    The results revealed that both multi-sensory Fernald method and computer-based methods were effective in reduction of third and fourth grade elementary students spelling problems who had learning disorder.

    Conclusion

    The two instructional methods are quite effective and helpful in reduction of elementary students spelling problems.

    Keywords: Spelling learning disorders, multisensory instr
  • Rogayeh Mohammadi Garegozlo *. Gholamreza Golmohammadnejad, Gholam Hossein Javanmard Page 21
    Objective

    The aim of the present study was to examine the effect of relaxation training on reducing of anxiety and depression in mothers of children with intellectual disabilities.

    Method

    The study was a quasi-experimental research with twoheterogeneous groups design with pretest and posttest. First, 20 mothers who were regularly able to participate in the classes of relaxation training were selected as experimental group and then, 20 mothers were also selected as control group viaparameters such as the rate of anxiety and depression, literacy level, educational level, and severity of intellectual disabilities in the child. The group exercises of relaxation training have been conducted for experimental group three times a week for 2 months. Data of mothers’ anxiety and depression in both groups were obtained by Beck Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory- II in two stages of pretest and posttest. The data were analyzed with covariance analysis.

    Results

    The findings indicated that relaxation training exercises were effective in decreasing symptoms of both anxiety (P<0.001) and depression (P<0.001) of mothers.

    Conclusion

    Generally, the results indicated that the short-term relaxation training technique designed in this research could reduce anxiety and depression of mentally retarded children's mothers participated in this study.

    Keywords: Relaxation Training anxiety, depression, mothers, intellectual disabilities
  • Mohammad Oraki, Maryam Mohseni *, Mehdi Bakhtiar Page 33
    Objective

    The purpose of this clinical study was to evaluate the effectiveness of Lidcombe Program in reduction of preschool children’s stuttering severity.

    Method

    This study was a single group semiexperimental clinical trial with repeated measurement, in which 10 preschool stuttered children were selected and were affected by Lidcombe Program within a period of 12 individual sessions. Children’s stuttering severity was measured according to the percentage of syllables stuttered (%SS) at three time points. Obtained data were analyzed according to ANOVA with zepeated management.

    Results

    The results showed that Lidcombe Program could reduce significantly zpreschool children’s stuttering severity (p<0/01).

    Conclusion

    This study confirmed the effectiveness of Lidcombe Program in reduction of preschool children’s stuttering severity.

    Keywords: Stuttering, Lidcombe, preschool children
  • Fakhrossadat Ghoreyshi Rad * Page 41
    Objectives

    This study examined the effects of identity status in coping strategies in stressful situations and depression, in visually impaired adolescents.

    Method

    This causal comparative research was enrolled with 96 visually impaired male and female students in Tabriz, Tehran and Maragheh schools ageing 16-19 years old. The Depression Inventory of Maria Covacs, Dellas Identity Status Inventory-Occupation, and Coping Inventory of Endler & Parker, were used.

    Results

    Analysis of variance showed that except moratorium identity, all others were significantly different between visually impaired and normal students, but no gender difference was observed.

    Conclusion

    This study reveals some health related issues in visually impaired adolescents.

    Keywords: Adolescents, depression, identity, adjustment, visually impaired
  • Leila Fayazi Barjini Majid Rafiee, Bahman Zandi Page 55
    Objective

    This research was aimed to investigate the possible relationship between Sidedness and communicative function in autistic students.

    Methods

    40 autistic students with age average 10 years and 8 month (SD = 2 years and 5 months) were chosen. The sampling method was convenience.Communicative function questionnaire was completed by the students parents. An observation checklist was used to examine handedness, footedness, and dominant eye and ear. Using of ttest, Wilcoxon, Friedman and Mann-Whitney test, covariance analysis data were analyzed.

    Results

    Research findings showed statistically significant difference between left-Sidedness, right-Sidedness, ambidexterity groups in their average numbers ofcommunicative function also between ambidexterity and definite Sidedness preference groups (p>0.05). Left-Sidedness group acquires most average numbers of communicative function, but in both, ambidexterity group acquires less (p>0.05). Thereis no significant difference between the same and different handedness, footedness, eyedness and earedness groups in their communicative function.

    Conclusion

    This finding reveals that stability of sidedness performs important role in having high language and communication skills. The results could be approval of cerebral lateralization abnormality and importance of interventions rehabilitationin autistic students which can help terapists and parents.

    Keywords: Autism, sidedness, communicative function, lateralization
  • Rahmatallah Marzooghi, Nasrolah Norozi *, Mohammad Esmaeil Nickhoo Page 67
    Objective

    The purpose of the study was to investigate the value system of exceptional schools teachers.

    Method

    This study is survey research. For this purpose, the sample was included 160 persons who were selected with proportional classification method across the Bushehr exceptional schools teachers in the academic year: 2010 – 2011. For data gathering, the Schwartz, Melech, Burgess, Harris and Owens portrait valuequestionnaire was used and its validity and reliability was calculated and verified. For dataanalysis, repeated measures analysis of variance, paired sample t-test, one – way ANOVA, and independent sample t- test were used.

    Findings

    The results showed that the value system of Bushehr exceptional schools teachers were including ranked dimensions: universalism, security, conformity, self-direction, benevolence, tradition, achievement, stimulation, hedonism and power. Furthermore, there are more tendency to the individual values rather than collective values; conservation values rather than the openness to change values and self - enhancement values rather than the self - transcendence values in the value system of exceptional schools teachers in significant way.

    Conclusion

    So it can be said that value system of exceptional schools teachers, have largely match with the ranking of values between various societies, groups and cultures.

    Keywords: Value, Value System, Exceptional Schools Teachers
  • Hajar Sabour*, Seyed Ali Hosseini, Mahdi Rassafiani, Nazila Akbarfahimi, Masood Karimloo Page 81
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of combination of constraint induced movement therapy and bimanual intensive therapy on fine motor skills of children with hemiplegic cerebral palsy.

    Methods

    In this RCT study, 25 children with hemiplegic cerebral palsy aged 60-120 months participated they were assigned randomly into intervention and control groups. The children in control group received current occupational therapy intervention and children in intervention group were received a combination of constraint induced movement therapy and bimanual intensive therapy in addition to current occupational therapy. Each session was started with restraint on non-involved upper extremity and practicing with the involved upper extremity for three hours and followed by bimanual intensive therapy for another three hours. This process lasted for 10 out of 12 consecutive days. Fine motor skills and muscle tone were assessed by Bruininks-Oseretsky test and modified Ashworth scale, respectively.

    Result

    Fine motor skills of these children in intervention group improved significantly (P<0/05), however the level of spasticity was not significantly different between these two groups (P>0/05).

    Conclusion

    The findings suggest that combination of constraint induced movement therapy and bimanual intensive therapy could improve fine motor skills in the hemiplegic cerebral palsy children.

    Keywords: Constraint induced movement therapy, Bimanual Intensive Therapy, hemiplegia