فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 121، فروردین و اردیبهشت 1395)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 121، فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد ارتا، محمد علی قویمی، عباس بابازاده، علی زرندی صفحات 6-11
    زمینه و اهداف
    بسیاری از افراد مراقبت های لازم در مورد دندان را دریافت نمی کنند زیرا به دلیل عدم آگاهی از مراحل انجام دندانپزشکی دچار اضطراب هستند. هدف اصلی از این طرح بررسی اثربخشی تاثیر توضیحات کلامی قبل از جراحی های دندان عقل نهفته در کاهش میزان استرس بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت طرح مداخله ای کار آزمایی بالینی شاهد دار انجام شد. در کل 60 بیمار انتخاب شدند که به بخش جراحی دهان و فک دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تبریز مراجعه کرده بودند. بعد از توضیحات کلامی، پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس، سطح تحصیلات، سطح زندگی و کار، سابقه بستری و ویزیت های قبلی دندانپزشکی) و اندازه گیری میزان درد با visual analogue scale (VAS)ثبت گردید. آنالیز اطلاعات توسط آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار)، تی تست و کای اسکوار توسط SPSS.20 انجام گرفت ( 05/0 > p).
    یافته ها
    میانگین استرس بر اساس مقیاس VAS قبل از جراحی در گروه کنترل بطور معنی داری بیشتر از گروه آزمایش بود (91/5 در مقابل 22/4 قبل از جراحی) و (61/5 در مقابل 115/3 بعد از جراحی) (05/0 > P). اما تفاوت معنی داری در اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس، تحصیلات، وضعیت زندگی، سابقه بستری) بین دو گروه کنترل و آزمایش حاصل نشد.
    نتیجه گیری
    توضیحات کلامی قبل از جراحی های دندان عقل نهفته در کاهش میزان استرس بیماران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: استرس دندان، دندان عقل نهفته، معیار اندازه گیری درد
  • حمید آقاعلی نژاد، فاطمه شکرالهی، حسن متین همایی صفحات 12-19
    زمینه و اهداف
    ورزش اثر پیشگیری بر سرطان پستان (رایج ترین سرطان در میان زنان) دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات پیشگیرانه و کمک درمانی یک دوره تمرین استقامتی بر سطوح IL-6 بافتی و حجم تومور موش های ماده مبتلا به سرطان پستان می باشد.
    مواد و روش ها
    چهل موش بالب سی ماده در چهار گروه ورزش-تومور-ورزش (ETE)، ورزش-تومور-استراحت (ETR)، استراحت-تومور-ورزش (RTE) و استراحت-تومور-استراحت (RTR) قرار گرفتند. پس از آشناسازی با محیط، دو گروه از موش ها به مدت 8 هفته با شدت 55-85 درصد VO2maxو به مدت 25-35 دقیقه به تمرین استقامتی تداومی پرداختند. سپس سلول های سرطانی به موش های 4 گروه تزریق شد. پس از سرطانی شدن، یک گروه از موش های تمرین کرده و یک گروه از موش های تمرین نکرده به مدت 6 هفته با شدت 55-70 درصد VO2max تمرین استقامتی را ادامه دادند. حجم تومور به صورت هفتگی با کولیس دیجیتال اندازه گیری شد. در پایان، موش ها قربانی شدند و بافت برداشته شد و پس از هموژن کردن بافت، سطوح IL-6 با روش الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطوح IL-6 بافتی در دو گروهی که پس از سرطانی شدن تمرین استقامتی انجام دادند (ETE و RTE)، به طور معناداری پایین-تر(0001/0=P) از دو گروهی بود که تمرین را ادامه ندادند (RTR و ETR). این نتایج با میزان رشد تومور هم خوانی داشت (0001/0=P).
    نتیجه گیری
    التهاب زمینه رشد و متاستاز سلول های سرطانی را فراهم می آورد و کاهش حجم تومور در گروه های تمرین به افت عوامل التهابی IL-6 قابل استناد می باشد. در مجموع تمرین استقامتی به عنوان روش غیر دارویی موثر می تواند نقش پیشگیرانه و کمک درمانی در مورد سرطان پستان داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تمرین استقامتی، IL، 6، حجم تومور
  • مرتضی بنیادی، مهدیه یونسی، ماندانا رفیعی، مهناز صادقی شبستری، فخرالسادات مرتضوی، بهزاد علیاری صفحات 20-25
    زمینه و اهداف
    همزیستی تب مدیترانه ای فامیلی (FMF) با واسکولیت های سیستمیک مختلف از جمله هنوخ شوئن لاین پورپورا (HSP) و سایر اختلالات التهابی گزارش و پیشنهاد شده است که ژن MEFV نقش مهمی در بیماری زایی این انجمن بازی می کند. در این مطالعه میزان جهش های نادر MEFV در بیماران مبتلا به HSP از شمال غرب کشور و ارتباط آن با علائم بالینی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    چهل بیمار غیرخویشاوند توسط متخصصان به مرکز ژنتیک پزشکی مولکولی تبریز ارجاع و تشخیص بالینی با توجه به معیارهای منتشر شده صورت گرفت. گروه کنترل شامل 200 فرد به ظاهر سالم بدون هر نوع بیماری التهابی و از لحاظ قومی همسان با بیماران بودند. غربالگری 3 جهش R761H، P396S و R408Q با استفاده از دو تکنیک ARMS-PCR و PCR-RFLP صورت گرفت. جهت بررسی های آماری از آزمون کای دو و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    از 40 بیمار مورد مطالعه، 37 نفر (5/92%) بدون جهش و 3 نفر (5/7%) دارای جهش بودند که هر 3 آنها هتروزیگوت مرکب برای جهش های P396S/R408Q یافت شدند. از نظر آماری بین بیماران و افراد سالم در مورد جهش های P396S و R408Q اختلاف معنی دار بود (0043/0 p =). یافته های ما نشان می دهد که جهش های P396S و R408Q همیشه با هم رخ داده و نه تنها کمک به استعداد ابتلا به HSP می کنند با علامت بالینی تب نیز همراهی دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد برخی جهش های MEFV می تواند یک عامل ژنتیکی کمک کننده به ابتلای HSP در جمعیت شمال غرب کشور باشد.
    کلیدواژگان: جهش های ژن MEFV، هنوخ شو لاین پورپورا
  • سید ابراهیم حسینی، مریم مشفقی صفحات 26-31
    زمینه و اهداف
    دگزامتازون یکی از پر مصرف ترین ترکیبات گلوکوکورتیکوئیدی است که در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله در افراد باردار مستعد به زایمان زودرس مورد استفاده قرار می گیرد لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر تجویز پری ناتال دگزامتازون بر عملکرد ترشحی محور هیپوفیز-گوناد و بر تعداد سلول های دودمانی جنسی بیضه فرزندان بالغ موش های صحرایی انجام گرفت.
    مواد روش ها
    در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی باردار که به گروه های کنترل، شاهد و سه دسته تجربی دریافت کننده دوز های 5/0 ،1 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم دگزامتازون که دارو را از روز هشتم بارداری تا زمان زایمان به صورت یک روز در میان دریافت داشتند استفاده شد. پس از زایمان نوزدان و مادران تحت هیچ تیماری قرار نگرفتند و پس از بلوغ فرزندان نر با خون گیری از قلب و جدا سازی بیضه آن ها اقدام به تهیه مقاطع بافتی و اندازه گیری میزان پلاسمایی هورمون های تستوسترون، LH و FSH و تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرماتید، سروتولی و لایدیگ گردید. نتایج با استفاده ازنرم افزارSPSS-20 و با کمک آزمون های آماری تجزیه واریانس یک طرفه و دانکن آنالیز شدند و معنا داری اختلاف داده ها در سطح 05/0 ≥p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان دهنده آن است که دگزامتازون باعث کاهش هورمون تستوسترون وافزایش FSH و LH وکاهش سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتید، اسپرماتوسیت ولایدیگ می گردد.
    نتیجه گیری
    دگزامتازون احتمالا از طریق مهار فعالیت میتوزی و تحریک ترشح هورمون مهارکننده ترشح گونادوتروپین ها باعث اختلال در تکوین جنین و کاهش تستوسترون و سلول های دودمانی جنسی در موش های صحرایی نر می شود.
    کلیدواژگان: دگزامتازون، LH، FSH، تستوسترون، اسپرماتوگونی، اسپرماتید، اسپرماتوسیت، لایدیگ
  • ماندانا رفیعی، روح انگیز ساری سرخابی، علیرضا قنبری، مریم شعاران صفحات 32-37
    زمینه و اهداف
    عفونت با ویروس هپاتیت E(HEV) باعث هپاتیت حاد خود محدود شونده می گردد که ممکن است تحت برخی شرایط با مورتالیته بالا همراه باشد. این ویروس دارای یک سیکل انتقال مدفوعی دهانی است و توسط عوامل محیطی آلوده بویژه از طریق نوشیدن آب انتقال پیدا می کند. بررسی ها نشان داده که حدود 50% موارد هپاتیت حاد جوانان کشورهای در حال توسعه را هپاتیت E تشکیل می دهد. این مطالعه جهت بررسی شیوع آنتی بادی هپاتیت E در کودکان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع مقطعی و توصیفی – تحلیلی می باشد. جمعیت مورد مطالعه کودکانی بودند که طی مدت یک سال به درمانگاه مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز مراجعه نمودند و والدین آنها رضایت خود را در جهت شرکت در مطالعه اعلام کرده بودند. برای هر بیمار اطلاعات دموگرافیک شامل: سن، جنس و محل سکونت، نحوه دفع فاضلاب و منبع آب آشامیدنی، تماس با حیوانات، سابقه جراحی و دریافت خون و اعتیاد والدین ثبت گردید. نمونه سرم از نظر وجود آنتی بادی اختصاصی IgG (آنتی HEV) مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط بین مثبت بودن سرم از نظر وجود آنتی بادی ضد HEV و سایر اطلاعات دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    252 کودک 2 تا 16 سال وارد مطالعه شدند. آنتی بادی آنتی HEV در 9 بیمار از 252 نمونه آنالیز شده مشخص گردید (6/3%) که شامل 5 پسر (2%) و 4 دختر(6/1%) بود. تفاوت مشخصی از نظر شیوع آنتی بادی آنتی HEV در میان مشخصه های دموگرافیک مطالعه شده در بیماران وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه سرولوژی 6/3% برای آنتی بادی آنتی HEV در کودکانی که در تبریز در شمالغرب ایران زندگی می کنند بدست آمد. با توجه به این مطالعه بیماری ویروسی هپاتیت E در جامعه ما نادر نمی باشد و نیاز به توجه و دقت و بررسی سرولوژی آن در موارد هپاتیت حاد وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت E، آنتی بادی آنتی HEV، کودکان، عامل خطر
  • پرویزصالح، حمیدرضاافشارجو، حمیدنوشاد، فاطمه ملاح صفحات 38-43
    زمینه و اهداف
    عفونت، اصلی ترین عامل مرگ در سوانح سوختگی است. عوامل متعددی وجود دارند که بیماران سوختگی را به سمت ابتلا به عفونت سوق می دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش عوامل گوناگون در بروز باکتریمی در بیماران سوختگی و ارتباط آن ها با میزان مرگ در این بیماران طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 486 بیمار که در سال 1392 در بخش سوختگی بیمارستان سینا در تبریز بستری شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران از جمله سن، جنس، رنگ ضایعه، و درصد سوختگی ثبت گردید. سپس سایر اطلاعات آزمایشگاهی، مداخلات انجام شده، نتایج کشت ها و بررسی های میکروبی جمع آوری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 234 نفر از شرکت کنندگان مرد (1/48%) و 252 نفر زن (9/51%) با میانگین سنی 87/12±28/31 سال بودند که 51 بیمار، مبتلا به باکتریمی شدند. شایع ترین عامل عفونت زخم، کلبسیلا و شایعترین عامل باکتریمی، سودومونا آیروژینوزا بود. در بیماران با سطح سوختگی بالاتر، باکتریمی (02/0=P) و مورتالیتی بیشتری (01/0=P) اتفاق افتاد. در بررسی ارتباط بین شیوع مورتالیتی و بروز باکتریمی، در گروه بیماران باکتریمی، مورتالیتی بیشتری اتفاق افتاد (03/0=P) و وجود کاتتر ورید مرکزی باعث افزایش بروز باکتریمی گردید (002/0=P). در مورد ارتباط بین سن و جنس با باکتریمی و مورتالیتی، ارتباط معنی داری یافت نشد و در این پژوهش، رنگ ضایعه سوختگی با عفونت زخم، ارتباطی نداشت.
    نتیجه گیری
    کلبسیلا، شایع ترین عامل عفونت سوختگی و سودومونا ایروژینوزا، شایع ترین عامل باکتریمی است. میزان مورتالیتی، ارتباط مستقیم با بروز باکتریمی دارد و با گسترش سطح سوختگی، هردو افزایش می یابند. مداخلات تهاجمی، استعداد به باکتریمی و مورتالیتی را در بخش های سوختگی افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: باکتریمی، مورتالیتی، عفونت سوختگی
  • سید حمزه عباس زاده، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، مهدی فرهودی، محمد اصغری جعفرآبادی، لیدا لطفی، ماریا یزدانی، سید رفیع عارف حسینی صفحات 44-49
    زمینه و اهداف
    گرچه اتیولوژی بیماری مالتیپل اسکلروز (Multiple sclerosis، MS)- بیماری خود ایمن مزمن دستگاه عصبی مرکزی - به خوبی شناسایی نشده است اما نقش عوامل محیطی به خصوص کمبود ویتامین D به تازگی مورد توجه قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه الگوی دریافت مواد غذایی حاوی ویتامین D در بیماران MS و افراد به ظاهر سالم صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه مورد- شاهدی حاضر روی 168 بیمار مبتلا به MS از انجمن MS شهرستان تبریز و 168 فرد به ظاهر سالم از بستگان درجه یک بیماران یا افراد عادی، همسان سازی شده از نظر سن و جنس در استان آذربایجان شرقی در زمستان 1391 انجام شد. اطلاعات مربوط به مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D از طریق تکمیل چهره به چهره پرسشنامه بسامد غذایی نیمه کمی و نیز یادآمد سه روزه غذایی توسط فرد آموزش دیده به دست آمد.
    یافته ها
    گرچه بسامد هفتگی مصرف گروه چربی در دو گروه تفاوتی را نشان نداد ولی گروه گوشت و لبنیات و مواد غذایی متفرقه شامل همبرگر، کالباس، سوسیس و قارچ تازه در افراد سالم به طور معنی داری بیش از بیماران بود (05/0P<). در بیماران MS میزان کمبود شدید مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D حدودا بیش از سه برابر افراد سالم بود (041/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده عدم کفایت جدی دریافت منابع غذایی غنی از ویتامین D در افراد بیمار است که احتمالا میتواند مطرح کننده نقش آموزش و نیز مصرف مکمل یاری با ویتامین D در این بیماران باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروز، الگوی مصرف، ویتامین D دریافتی
  • کمال عزیزبیگی، سیروان آتشک، کاوه بتوراک صفحات 50-55
    زمینه و اهداف
    با توجه به شیوع گسترده چاقی در ایران و در سراسر جهان و افزایش عوارض و بیماری های ناشی از آن، شناخت روش های موثری که بتواند عوامل خطرزا و عوارض ناشی از آن را در افراد چاق کاهش دهد، می تواند کاربردهای بسیار مهمی از نظر بالینی داشته باشد. از این رو هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرات 12 هفته تمرینات ورزشی مقاومتی منظم بر غلظت گرلین (Ghrelin) پلاسما مردان چاق بود.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی نیمه تجربی، 20 مرد چاق ز بین افراد داوطلب، انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه تمرینهای مقاومتی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه تمرین مقاومتی، یک برنامه مقاومتی فزاینده را که شامل 8 حرکت مقاومتی بود، 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته انجام دادند. 5 میلی لیتر خون پس از 12 ساعت ناشتایی شبانه، در دو مرحله پیش از آزمون و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی از ورید آنتی کوبیتال برای سنجش گرلین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی همبسته و تی مستقل، در سطح معنی داری تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های بیانگر این بود که بعد از 12 هفته تمرینات ورزشی منظم، سطوح گرلین پلاسما در گروه تمرین کرده به طور معنی داری افزایش پیدا می کند در حالیکه این شاخص زیستی در افراد گروه کنترل بدون تغییر باقی می ماند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که انجام تمرینهای ورزشی طولانی مدت باعث افزایش معنی دار غلظت گرلین می شود. بنابراین پیشنهاد می شود این تمرینها به عنوان یک راهکار درمانی موثر و کم هزینه در کنترل چربی و ترکیب بدن مردان جوان چاق، مورد استفاده قرار گیرد. براین اساس، به مردان توصیه می شود به طور منظم به اجرای تمرینهای مقاومتی بپردازند.
    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، غلظت گرلین، مردان چاق
  • سید سعید عقیل زاده، هایده مبین صفحات 56-61
    چکیده فارسی
    زمینه و اهداف
    یکی از مشکلات عمده در کنترل عفونت های میکروبی بروز مقاومت دارویی می باشد. تولید متالوبتالاکتامازها سبب ایجاد مقاومت نسبت به سفالوسپورین های نسل سوم و کارباپنم ها می گردد. این مطالعه جهت بررسی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و بررسی حضور ژن blaIMP در ایزوله های اشریشیاکلی جداسازی شده از مراکز آموزشی و درمانی شهر تبریز (امام رضا و شهداء) انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای انجام این تحقیق 100 ایزوله اشریشیاکلی از بیماران مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) و شهداء تبریز جمع آوری شد و برای تعیین مقاومت ایزوله ها، تست آنتی بیوگرام با روش کربی – باوئر انجام گرفت. ایزوله های تولید کننده متالوبتالاکتاماز با روش فنوتیپی Modified Hodge test (MHT) شناسایی گردیدند. با روش PCR وجود ژن blaIMP در ایزوله ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    الگوی های حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها نشان داد که میزان مقاومت نسبت به ایمی پنم، مروپنم، ارتاپنم، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین، سفتازیدیم، نالیدیکسیک اسید، سفتریاکسون و سفیپم به ترتیب 3%، 3%، 4%، 44%، 69%، 64%، 79%، 68%، و %53 بود. نتایج MHT نشان داد که 3 ایزوله (3%) متا لوبتالاکتاماز مثبت هستند. براساس نتایج PCR که بر روی تمام ایزوله ها صورت گرفت در 5 ایزوله (5٪) ژن IMP مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بروز مقاومت بیش از 60% در مقابل سفالوسپورین های نسل سوم و فلوئورکینولون ها، در ایزوله های جدا شده از مراکز آموزشی درمانی مورد مطالعه، مصرف کارباپنم ها بعنوان جایگزین برای عفونت های جدی باکتریایی را مطرح می کند که بروز مقاومت بدلیل تولید کارباپنمازها، هر چند در سطح پایین، هشداری بر مسئولین کنترل عفونت این بیمارستان ها می باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، تست تغییر یافته Hodge، بتا لاکتاماز IMP، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR)
  • فرخ فرهادی، رعنا جهانشاهی، علی زرندی صفحات 62-67
    زمینه و اهداف
    در جوامع امروزی تروما یکی از علل مهم مرگ و میر بیماران می باشد به خصوص ناحیه صورت دچار صدمات مختلف در نسج نرم و اسکلت استخوانی تشکیل دهنده آن می شود. هدف از این مطالعه بررسی اتیولوژی شکستگی های ناحیه میانی صورت در بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی توصیفی در بخش تخصصی فک و صورت مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) در سال 1392 بر روی 64 پرونده انجام گرفت. تمام اطلاعات و شرح حال بیماران (سن، جنس، علت تروما و درمانهای انجام شده و عوارض حین تروما) در چک لیست ثبت گردید.نتایج با استفاده از روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار- فراوانی و درصد) آنالیز شدند.
    نتایج
    از بین 64 پرونده، 6/51% علت شکستگی ها، تصادفات بوده و سقوط و نزاع به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. 5/ 87% بیماران مرد بودند که اغلب در دهه سوم زندگی با میانگین سنی 8/13 ±2/32 قرار داشتند و با درصد فراوانی 9/35 % شناسایی شدند. بیشتر شکستگی ها در بهار و تابستان رخ داده بود.
    نتیجه گیری
    شایع ترین ناحیه مورد صدمه واقع شده استخوان زایگوما با درصد فراوانی 5/87% مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: فک و صورت، تروما، زیگوما
  • عباس مصطفی زاده، فرهاد رضازاده، اعظم محمودپور، شیرین عالی صفحات 68-75
    زمینه و اهداف
    ناهنجاری سر به جلو یکی از انواع شایع پاسچر نامناسب بوده که تقریبا در60% بیماران با اختلالات ناحیه گردن و شانه مشاهده می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سهم مشارکت عضلات چرخاننده کتف حین حرکت ابداکشن با وزنه بازوی غالب و غیرغالب افراد مبتلا به ناهنجاری سر به جلو و افراد سالم صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد تحلیلی، 18 زن مبتلا به ناهنجاری سر به جلو و 14 زن سالم همتاسازی شده بر اساس متغیرهای وزن، قد، سن و غالب بودن اندام فوقانی، در تحقیق شرکت کردند. با استفاده از الکترومیوگرافی سطحی سهم مشارکتی عضلات دندانه ای قدامی و ذوزنقه ای بالایی و پایینی حین ابداکشن با وزنه بازوها محاسبه گردید.
    یافته ها
    آزمون آماری تی مستقل نشان داد سهم مشارکتی عضله ذوزنقه ای بالایی حین ابداکشن با وزنه بازوی غالب در مبتلایان به ناهنجاری سر به جلو به طور معنی داری بیشتر از همتایان سالم است (01/0=P). اما این تفاوت معنی دار در سمت غیرغالب مشاهده نگردید (05/0P>). همچنین بین سهم مشارکتی عضلات دندانه ای قدامی و ذوزنقه ای بالایی و پایینی بازوان غالب و غیرغالب در دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    به جهت تغییرات سهم مشارکتی ذوزنقه ای فوقانی، ارزیابی ساده پاسچر سر می تواند اطلاعات مفیدی در مورد عملکرد عضلات شانه و تصمیم گیری درباره توصیه حرکات اصلاحی در اختیار معاینه کننده قرار دهد.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، پاسچر، شانه، عضله دندانه ای قدامی، عضله ذوزنقه ای
  • شهنام ولی زاده شهبازلو، امیر قربانی حق جو*، ناصر صمدی، نادره رشتچی زاده، حسن ارگانی، جمال حلاج زاده، سخاوت ابوالحسنی صفحات 76-81
    زمینه و اهداف

    پلی مورفیسم رسپتور ویتامین D (VDR) از طریق تاثیر بر هورمون پاراتیروئید و کلسیم نقش مهمی در کنترل کلسیفیکاسیون عروقی و ابتلا به بیماری های قلبی عروقی متعاقب آن در بیماران تحت همودیالیز دارد. حضور VDR در بافته های قلبی و عروقی نشان دهنده ارگان های هدف جدیدی است که پلی-مورفیسم VDR می تواند از طریق آنها اثرات خود را ظاهر سازد. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم Apa І و Fok І رسپتور ویتامین D با سطوح سرمی فتوئین آ، ویتامین D و هورمون پاراتیروئید در بیماران تحت همودیالیز می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر، شامل 46 نفر بیمار همودیالیز و43 نفر سالم به عنوان گروه کنترل می باشد. پلی مورفیسم Apa І و Fok І با روش PCR-RFLP و سطوح سرمی فتوئین آ، ویتامین D و iPTH با روش الایزا انجام گرفت.

    یافته ها

    هر چند نتایج حاکی از فقدان اختلاف معنی دار بین دو گروه شاهد و بیمار از نظر فراوانی ژنوتیپی در هر دو پلی مورفیسم مورد مطالعه می باشد ما تفاوت معنی داری از نظر سطح سرمی ویتامین D در پلی مورفیسم و هورمون پاراتیروئید در پلی مورفیسم مشاهده شد. همبستگی معنی داری بین میزان ویتامین D و هورمون پاراتیروئید در ژنوتیپ aa در گروه بیمار و بین میزان ویتامین D و فتوئین آ در ژنوتیپ FF گروه کنترل مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    پلی مورفیسم Apa І وFok І ژن رسپتور ویتامینD از طریق تاثیر بر سطوح سرمی فاکتورهای دخیل در کلسیفیکاسیون عروقی می تواند بر روند عارضه قلبی و عروقی در بیماران دیالیزی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم ژن گیرنده ویتامین D، فتوئین آ، ویتامین D، هورمون پاراتیروئید
|
  • Ahmad Arta, Mohammad Ali Ghavimi, Abbas Babazadeh, Ali Zarandi Pages 6-11
    Background and Objectives
    Most people fail to have necessary dental care because theyre anxious to go to the dentist due to lack of the knowledge about dental procedures .The aim of this study was to evaluate the effect of verbal explanation in reduction of dental stress before third molar operation.
    Materials And Methods
    This study designed as controlled clinical trial. Totally 60 patients selected from those referred to the oral and maxillofacial surgery department, dental faculty of Tabriz. After verbal expranation, the questionnaire consisted of demographic characteristics (age, education, life status, number of dental visits before surgery) and mean of pain according to visual analogue scale (VAS) was recorded. Data were analyzed by descriptive statistics (mean ± SD), T-test and chi-square test by using SPSS.20 (P
    Results
    Based on VAS scale, the mean of stress in control group was higher than test group (5.91vs. 4.22 before surgery) and (5.61 vs. 3.115 after surgery) (P
    Conclusion
    Verbal explanation can reduce the stress level in patients undergoing third molar operation.
    Keywords: Dental stress, Third molar, Visual Analog Pain Scale
  • Hamid Agha, Alinejad, Fatemeh Shokrollahi, Hassan Matinhomaei Pages 12-19
    Background And Objectives
    Many studies have shown that the exercise has preventive effects on breast cancer. The objective of this study was assessment the effects of prophylactic and adjuvant therapy of endurance training on tissue IL-6 levels in mice with breast cancer.
    Material and
    Methods
    Forty female Balb/C mice were randomly assigned to Exercise-Tumor-Exercise (ETE), Exercise-Tumor-Rest (ETR), Rest-Tumor-Exercise (RTE) and Rest-Tumor-Rest (RTR) groups. After adaptation in the environment, two groups of mice performed continuous endurance training (8 weeks; %55-85 VO2max), and cancer cells were injected to all of them. Then, one group of trained and one group of non-trained mice continued the endurance training (6 weeks; %55-70 VO2max). Tumor volume was measured by a digital caliper weekly. Finally, the mice were sacrificed, tumor sample was homogenized and levels of IL-6 were measured by ELISA method.
    Results
    There was significant difference (P=0.0001) in the IL-6 level among the groups performed endurance exercise after malignancy (RTE and ETE) and groups not performed (ETR and RTR). These results had with tumor growth rate (P=0.0001).
    Conclusions
    Intratumoral inflammation reaction leads to the progression and metastasis of cancer cells and the decrease of tumor volume in exercise groups is related to the decrease of inflammatory mediators such as IL-6. Finally the endurance training can be effective as a non-pharmaceutical method in prophylaxis and adjuvant therapy of breast cancer.
    Keywords: Breast cancer, Endurance training, IL, 6, Tumor volume.
  • Mortaza Bonyadi, Mahdieh Younesi, Mandana Rafeey, Mahnaz Sadeghi Shabestari, Fakhrossadat Mortazavi, Behzad Alyari Pages 20-25
    Background and Objectives
    Coexistence of Familial Mediterranean Fever (FMF) with various systemic vasculitides, such as Henoch Schonlein Purpura (HSP) and other inflammatory disorders has been reported and MEFV gene has been suggested to play a significant role in the pathogenesis of this association. In this study, the rare MEFV mutations in patients with HSP from north west of country and its association with clinical symptoms of disease were evaluated.
    Material and
    Methods
    Forty unrelated patients were referred by specialists to the Molecular Medical Genetic Center of Tabriz. Clinical diagnosis of HSP was made according to published criteria. The control group consists of 200 ethnically matched persons apparently healthy without any kind of inflammatory diseases. Screening for the 3 mutations; R761H, P396S and R408Q were performed by using amplification refractory mutation system polymerase chain reaction (ARMS-PCR) and polymerase chain reaction restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP). X2 test and Fisher's exact test were used to statistical analysis.
    Results
    Of 40 patients studied, 37 (92.5%) showed without mutation, while 3 (7.5%) had MEFV mutation that three of them were compound heterozygous for the P396S/R408Q mutations. There was a statistically significant difference between the patient group and healthy individuals regarding P396S and R408Q mutations (p = 0.0043). Findings suggest that P369S and R408Q mutations always together occurred and not only contribute to the susceptibility to HSP, also associated with clinical symptom of fever.
    Conclusion
    Our results suggest that some MEFV mutations could be a contributory genetic factor to HSP in the north west of the country.
    Keywords: MEFV gene mutations, Henoch Schonlein Purpura
  • Seyed Ebrahim Hosseini, Maryam Moshveghi Pages 26-31
    Background and Objectives
    Dexamethsone is one of the widely used glococorticoids that prescribe in many situations such as pregnancies that are prone to preterm delivery, so this study was conducted to investigate the effect of prenatal dexamethasone administration on the function of pituitary-gonadal axis and secretary function of testis of offspring of rats.
    Material and
    Methods
    In this study, 40 pregnant rats were divided into control group, sham group, and 3 experimental groups that receiving 0.5, 1, and 2 mg/kg doses of dexamethasone administered from the eighth day until the end of pregnancy Quaqu on day (QOD). After delivery, neonates and mothers received no treatment and after puberty, sampling from the heart and testis of male children was done, then plasma levels of testosterone,FSH, LH and the number of spermatogony, spermatocyte, spermatid, sertoli and leydig cells were determined. Results were analysed with the SPSS-20 and ANOVA and Duncan test (p≤0.5).
    Results
    Results of this study revealed that, dexamethson administration leads to increase of FSH and, LH levels and decrease of testosterone levels and number of spermatogony, spermatocyte, spermatid and leydig cells.
    Conclusion
    Dexamethasone causes permanent disorders in reproductive system of male rats by inhibiting mitosis activity, increasing putative gonadotropin inhibitory hormone and impairing fetal testise development.
    Keywords: Dexamethasone, LH, FSH, Testosterone, Spermatogony, Spermatocyte, Spermatid, Sertoli, Leydig
  • Mandana Rafeey, Rouhangiz Sari Sorkhabi, Alireza Ghanbari, Maryam Shoaran Pages 32-37
    Background and Objectives
    Hepatitis E is usually self-limited, but may be associated with high mortality in some situations. Hepatitis E virus (HEV) has a fecal-oral transmission cycle and is transmitted through environmental contamination, mainly water. Previous studies have shown that, HEV is responsible for more than 50% of acute hepatitis cases in young patients in developing countries. This study was aimed to determine the prevalence of anti-HEV antibodies among pediatric patients in Tabriz Children Hospital
    Materials And Methods
    The study was a cross sectional and descriptive-analytical survey on the children who had been referred to clinic of Tabriz children hospital. For each patient, demographic data including age, sex, area of residence, method of sewage and waste disposal and type of water supply, history of animal contact, history of surgery, blood transfusion and parent's addiction were recorded in questionnaires. Serum levels of specific anti-HEV IgG antibody were measured. The relationship between seropositivity and demographic characteristics was investigated.
    Results
    A total of 252 children aged 2-16 years were studied. In 9 patients (3.6%), the sample was positive for anti-HEV IgG antibody consisting of 5 boys (2%) and 4 girls (1.6%). There was no significant statistic relationship between our demographic characteristics and seropositivity.
    Conclusion
    This study revealed 3.6% seropositivity for anti HEV antibody in children living in Tabriz. According to the present study, the prevalence of HEV is considerable in Iran. Thus HEV study is strongly recommended in the approach to all clinical hepatitis cases.
    Keywords: Hepatitis E Virus (HEV)_HEV IgG_Child_Risk Factors
  • Parviz Saleh, Hamid Reza Afsharjoo, Hamid Noshad, Fatemeh Mallah Pages 38-43
    Background and Objectives
    Infection is the major cause of death in burn injuries. There are several reasons which make burn victims susceptible to infection. Current study aimed to investigate the effects of different facts on bacteremia occurrence in burn patients.
    Materials And Methods
    This descriptive analytic study conducted in year 2013 and 486 burn patients which admitted to educational-clinical centers of northwest Iran, were included. Patients’ data including age, sex, lesion color, and percentage of burn were collected. Then we documented all interventions, blood tests and cultures and recorded colonies data.
    Results
    In this study, 234 (48.1%) was male and 252 (51.9%) was female included with mean age 31.28±12.87 and bacteremia occurred in 51 patients .The most common wound infection agent was Klebsiella and the most common agent of bacteremia was Pseudomonas. In patients with extensive burn area, bacteremia and mortality occurred commonly (p=0.01, p=0.02). According to relationship between mortality rate and bacteremia, in group of bacteremia, the mortality rate was more (P=0.03) and central venous catheter increased the tate of bacteremia (p=0.002).The relationship between age and sex with bacteremia and mortality was not significant and in this research, the color of burn wound had no association with wound infection.
    Conclusions
    Klebsiella is the most common wound infection agent and Pseudomonas is the most common agent of bacteremia. Mortality rate is in a direct relation with bacteremia and then by widening of burn area, respectively. Invasive interventions, increase the bacteremia susceptibility and mortality rate in burn wards.
    Keywords: Bacteremia, Mortality, Infection, Burn ward
  • Hamze Abbasszadeh, Mehrangiz Ebrahimi, Mameghani, Mehdi Farhodi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Lida Lotfi, Maria Yazdani, Seyed Rafie Arefhoseini Pages 44-49
    Background and Objectives
    Although the etiology of multiple sclerosis (MS) - a chronic autoimmune disease of the central nervous system – has not been well understood, the role of environmental factors, particularly the lack of vitamin D has recently been considered. Therefore, this study was aimed to compare the intake of food containing vitamin D between the MS patients and healthy individuals.
    Materials And Methods
    This case - control study was carried out on 168 MS patients randomly selected from MS Society of East Azerbaijan province in Tabriz and 168 age and sex - matched apparently healthy individuals from relatives of the MS subjects or healthy volunteers in December 2012 -March 2013. Data regarding the consumption of food containing vitamin D, were obtained through completing a semi quantitative food frequency questionnaire and face-to-face 3-day food records by a trained interviewer.
    Results
    Although the weekly frequency consumption of fat group did not show any significant differences between the groups, weekly frequency consumption of meat group, dairy products and miscellaneous foods such as hamburgers, bolognia, sausages, and fresh mushrooms in healthy volunteers were significantly higher than MS patients (P
    Conclusion
    Our findings indicate the inadequacy of consumption of vitamin D containing foods among MS patients which probably reveal the necessity of nutrition education and vitamin D supplementation in MS.
    Keywords: Multiple sclerosis, food group, Vitamin D
  • Kamal Azizbeigi, Sirvan Atashak, Kawe Batoorak Pages 50-55
    Background And Objectives
    According to the prevalence of obesity and its complications in Iran and worldwide, the cognition of effective methods that reduce the risk factors and implications in obese persons can have significant clinical appliances. Hence, the aim of this study was to determine the effects of 12 weeks of regular resistance exercise training on plasma levels of ghrelin in the obese men.
    Material and
    Methods
    Twenty obese men (BMI≥ 30, 18-32 years)) were selected and randomly divided in to the two resistance training (n=10) and control (n=10) groups. Resistance training was performed three times a week on alternate days for 12 weeks and included 8 exercises. At baseline and after last training session, blood samples were taken in 12-14 hours fasting state from all subjects and ghrelin plasma levels before and after the protocol were measured. The paired and unpaired t-tests were used for statistical analysis P value
    Results
    Compared to pre-training, after 12 weeks of regular exercise training, the plasma ghrelin levels significantly increased (P0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that the long term exercise training significantly increases the ghrelin plasma levels. Hence, it is recommended that this type of training can be used as an effective and low-cost therapeutic method to control the body composition in the obese men.
    Keywords: Resistance Training, Ghrelin Concentration, Obese Men
  • Seed Saeid Agilzadeh, Haedeh Mobaiyen Pages 56-61
    Background and Objectives
    Antibiotic resistance is one of the most problems in microbial infection control. Production of β-lactamases can lead to resistance against the third generation cephalosporins and carbapenems. This study was conducted to evaluate the antibiotic sensitivity profiles and the presence of blaIMP gene in Escherichia coli isolates, collected from clinical specimens in educational hospitals of Imam Reza and Shohada in Tabriz.
    Materials And Methods
    In this study 100 Escherichia coli were isolated. These isolates collected from patients in educational hospital (Imam Reza and Shohada). They were identified by using conventional bacteriologic tests. Antimicrobial susceptibility test was performed according to Kirby- Bauer method. Confirmatory test for production of metallo- β-lactamase was also performed by using Modified Hodge test (MHT). blaIMP gene was detected by using PCR technique.
    Results
    Results of antibiotic susceptibility tests revealed that the resistance rate against imipenem, meropenem, ertapenem, gentamycin, ciprofloxacin, ceftazidime, nalidixic acid, ceftriaxone and cefepime were 3%, 3%,4%, 44%, 69%, 64%, 79%, 68% and 53%, respectively. Result of MHT test revealed that 3% (3) isolates were metallo-β-lactamase producers. PCR amplification revealed that 5% (5) of isolates carried blaIMP gene.
    Conclusion
    According to the more than 60% resistance of isolates from medical educational centers to the third generation cephalosporins and fluoroquinolone. In this study, we pose a consumption of carbapenemes as an alternative for serious bacterial infections. Even limited carbapenemase inducing resistance must raise awareness among hospital infectious control staff.
    Keywords: Escherichia coli, Modified Hodge test (MHT), blaIMP, Polymerase chain reaction (PCR)
  • Farrokh Farhadi, Rana Jahanshahi, Ali Zarandi Pages 62-67
    Background and Objectives
    Trauma is known as one of the most cause of mortality. Face is directly exposed to the various injuries of its soft tissue and bones structures. The aim of this study was the evaluation of etiology of mid faces fractures in patients.
    Material and
    Methods
    This research designed as a cross-sectional study and 64 patients which were referred to the department of Oral and Maxillofacial Surgery of Imam Reza teaching hospital were selected. All data were recorded in the special forms as retrospective manner. Data included age, gender, treatment type and symptoms of the trauma. Results were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation and percent -frequency).
    Results
    Among 64 patients, 51.6% of fractures were related to the accidents. 87.5% of the patients were male in which most fractures occurred at mean age of 32.2±13.8 with frequency of 35.9%. Most of the fractures happened in spring and summer.
    Conclusion
    The most common injured site was zygoma bone with the frequency of 87/5%.
    Keywords: Maxillofacial, Trauma, Zygoma
  • Abbas Mostafazadeh, Farhad Rezazadeh, Azam Mahmoudpour, Shirin Aali Pages 68-75
    Background And Objective
    One of the most common postural abnormalities which is seen in 60 percent of patients with neck and shoulder disorders is Forward head posture. The purpose of current study was the comparison of contribution ratio in scapular rotator muscles over dominant and non-dominant arm abduction on loading in women with and without Forward Head Posture.
    Materials And Methods
    In this case-control study 18 women with Forward Head Posture and 14 healthy women were studied. The subjects were matched based on weight, height, age, dominance of upper extremity and voluntarily participated. The contribution ratio of Serratus Anterior, Upper and Lower Trapezius muscles were recorded by surface electrodes during arm abduction with loading.
    Results
    The independent t-test results revealed that the upper trapezius muscle activity ratio of dominant arm in subjects with forward head posture is significantly greater than healthy ones (P= .011), whereas the significant difference was not revealed in non-dominant arm. There were also no significant differences in Serratus Anterior muscle (p>.05) and Lower Trapezius muscle (p>.05) ratio between the groups.
    Conclusion
    Because of the changes in contribution ratio of Upper Trapezius, a simple assessment of head posture through the shoulder muscles can provide useful information for the examiner to decide on prescription of corrective exercises for patient.
    Keywords: Electromyography, Posture, Shoulder, Serratus anterior muscle, Trapezius muscle
  • Shahnam Valizadeh Shahbazlo, Amir Ghorbanihaghjo*, Nasar Samadi, Nadereh Rashtchizadeh, Hassan Argani, Jamal Halajzadeh, Sakhavat Abolhasani Pages 76-81
    Background and Objectives

    Vitamin-D receptor (VDR), plays a key role in the development of cardiovascular diseases in hemodialysis patients via the modulation of the serum levels of calcium and parathyroid hormone. In this study, we aimed to determine the genetic association of VDR gene polymorphisms with serum levels of vitamin D, parathyroid hormone and fetuin-A in hemodialysis patients.

    Material and Methods

    Forty six hemodialysis patients and 43 control cases were studied. VDR Genotyping was determined by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism. The serum levels of iPTH, Fetuin-A and Vit D were measured by enzyme-linked immunosorbent assay.

    Results

    There was no significant difference in the genotype frequencies between two study groups in both Fok І and Apa І polymorphisms (p=0.2). There was significant difference in serum iPTH levels in Fok І polymorphism (p=0.02) and Vit D levels in Apa І polymorphism (p=0.04). Although a significant positive correlation between iPTH and Vitamin D levels in aa genotype of patients (p=0.02, r=0.4) and Vit D and Fetuin-A levels in FF genotype of control group (p=0.001, r=1) was seen.

    Conclusion

    Polymorphisms of VDR gene Fok І and Apa І play a key role in the development of cardiovascular diseases in hemodialysis patients.

    Keywords: Vitamin D Receptor Gene Polymorphism_Fetuin_A_Vitamin D_Parathyroid Hormone