فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و هشتم شماره 5 (پیاپی 125، آذر و دی 1395)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و هشتم شماره 5 (پیاپی 125، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا جواد رشید، محمد کاظم طرزمنی، مریم مزین، محمدرضا غفاری، دانیال فدایی فولادی، یونس مسعودی، محمدتقی نیک نژاد، شیرین جاهد، لیلا آخوندزاده صفحات 6-11
    زمینه و اهداف

    دلیل عمده مرگ در آمبولی ریه نارسایی بطن راست و درگیری وسیع شرایین پولمونریی می باشد. هرچند سی تی آنژیوگرافی در این زمینه می تواند کمک کننده باشد، اطلاعات موجود متناقض می باشند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط علائم اختلال عملکرد بطن راست و شدت انسداد عروق ریوی (بر اساس سیستم های امتیاز دهی در سی تی آنژیوگرافی مبتلایان به آمبولی ریوی) با مرگ و میر می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آینده نگر سی تی آنژیوگرافی ریوی 76 بیمار مبتلا به آمبولی ریوی که بیماری زمینه ای دیگری نداشتند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ماگزیمم محور کوتاه بطن راست و چپ و نیز نسبت آنها محاسبه شد. علاوه بر آن شدت انسداد شرایین ریوی نیز بر اساس سیستم امتیاز دهی کانادلی به صورت کمی بیان شد. در نهایت ارتباط این یافته ها با مرگ و میر بیماران در 60 روز اول بیماری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه میزان مرگ و میر 7/19 درصد بود. در مقایسه دو گروه بیماران زنده مانده و فوت شده، امتیاز شدت انسداد عروق پولمونری تفاوت معنی داری نداشت. هرچند میانگین سن و نسبت بطن راست به چپ در گروه بیماران فوت شده به طور معنی داری بیشتر بود، ولی در مدل چند متغیره سن تنها فاکتوری بود که به طور مستقل میزان مرگ و میر بیماران را پیش بینی می کرد (02/0=p).

    نتیجه گیری

    در بیماران مبتلا به آمبولی حاد ریوی بدون بیماری زمینه ای نه نسبت محور بطن راست به چپ و نه امتیاز شدت انسداد عروق پولمونری نمی توانند به طور مستقل میزان مرگ و میر بیماران را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: آمبولی ریوی، سی تی آنژیوگرافی، محور کوتاه بطن راست، امتیاز انسداد عروق پولمونری
  • جلال حسن شاهی محمد زمانی صفحات 12-17
    زمینه و اهداف
    رادیوتراپی یکی از درمان های رایج در اکثر سرطان ها است ولی تاثیر رادیوتراپی بر روی سلولهای سالم، خود می تواند مانع استفاده از آن در دوزهای بالا شود. ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی شناخته شده است. در این بررسی نقش ویتامین C بر کاهش مرگ و میر سلولی و کاهش عوارض متعاقب رادیوتراپی مورد آزمایش قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 3 گروه از موش های نژاد bulb-c (سالم، رادیوتراپی و گروه تحت درمان با ویتامین C) انتخاب شد. دو گروه از آنها 6 گری اشعه دریافت کردند. ویتامین C از یک هفته قبل از رادیوتراپی به صورت تزریق داخل صفاقی، به آنها داده شد و سپس با گذشت یک هفته از رادیوتراپی مجددا دارو به مدت یک هفته به آنها داده شدند. در انتهای درمان تست های حافظه y-maze و شاتل باکس انجام شد، سپس مغز موش ها توسط پرفیوژن با پارافرمالدهید، فیکس و خارج شد و برای بررسی های بافتی آماده شد.
    یافته ها
    از تست های حافظه جهت سنجش حافظه فضایی و اجتنابی استفاده شد. از رنگ آمیزی نیسل برای نشان دادن سلولهای نکروتیک و از کیت تانل برای بررسی آپوپتوز استفاده شد.
    نتیجه گیری
    تست های حافظه y-maze و شاتل باکس نشانگر کاهش عوارض رادیوتراپی بر روی حافظه کوتاه مدت در گروه درمان بود. رنگ آمیزی نیسل کاهش قابل ملاحظه ای را در سلول های نکروتیک و بررسی آپوپتوز سلولی و نیز کاهش آپوپتوز نورونی را در گروه درمان نشان داد. درمان رت های در معرض دریافت اشعه با ویتامین c باعث جلوگیری از تراکم نورونی و کاهش عوارض متعاقب شد.
    کلیدواژگان: موش، هیپوکامپ، رادیوتراپی، ویتامین C، آنتی اکسیدان
  • جعفر سلیمانپور مختار مانند، محمدحسین کیقبادی، حمید برزگر، فرزین سلطان محمدلو صفحات 18-21
    زمینه و اهداف

    عملکرد منیسک در تحمل وزن، جذب انرژی و پایداری مفصل و ایجاد تجانس سطح مفصلی از اهمیت بسزایی برخوردار است. روش های درمانی در موارد آسیب و پارگی منیسک شامل منیسکتومی و یا ترمیم منیسک به صورت باز و آرتروسکوپیک است. یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در نتایج درمانی تکنیک ترمیم است. هدف از این مطالعه مقایسه ی مقاومت تکنیکهای گره عمودی و گره دوبل مترس عمودی متقاطع در ترمیم منیسک است.

    مواد و روش ها

    : در یک مطالعه تجربی 12 منیسک خارجی گاو نر که دارای پارگی طولی یک اندازه در دو گروه 6 تایی تقسیم بندی شده بودند با دو روش ترمیم گره عمودی و گره دوبل مترس عمودی متقاطع با یکدیگر از نظر مقاومت در مقابل نیروی کششی و پایداری شکاف ترمیم شده مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه مقاومت گره های عمودی 5/12±3/234 نیوتن و در گروه گره های دوبل مترس عمودی 4/16±7/245 نیوتن بود که تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت است. پایداری شکاف در مقابل نیروی کششی اعمال شده در گروه گره عمودی 7/11±6/142 نیوتن و در گروه گره دوبل مترس عمودی 8/7±4/182 نیوتن بود که تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (02/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ما نشان دهنده یکسان بودن مقاومت گره های عمودی و دوبل مترس در برابر کشش است. با این حال پایداری شکاف ترمیم شده در گره-های دوبل مترس عمودی بیشتر است و گره های دوبل مترس عمودی باعث پایداری بیشتر شکاف ترمیم شده در برابر نیروی کششی می شوند.

    کلیدواژگان: منیسک، بخیه، ارتروسکوپی
  • سید ابراهیم حسینی، داود مهربانی، شهره میرشکاری صفحات 22-27
    زمینه و اهداف

    ترخون گیاهی از خانواده Asteraceae است که دارای مصارف خوراکی و طبی فراوانی می‏باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی ترخون بر میزان کاتیون های سرم خون و نسبت جنسیت نوزادان در موش های سوری انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از 100 سر موش سوری بالغ نر و 100 سر موش سوری ماده بالغ استفاده گردید که به 4 گروه کلی به صورت موش‎های ماده و نر جهت جفت‎گیری برای تعیین نسبت جنسیت فرزندان و موش‎های ماده و نر جهت اندازه گیری کاتیون های خون تقسیم شدند. هر کدام از این گروه ها به 5 دسته 10 تایی شامل، کنترل، شاهد، تجربی 1، 2 و 3 تقسیم شدند که دوزهای mg/kg500،1000 و 1500 عصاره هیدروالکلی عصاره را برای 35 روزدریافت کردند. سپس با خون گیری از قلب حیوانات میزان سرمی K+ ، Ca2+ ، Mg2+ و Na+ اندازه‎گیری و بقیه گروه های ماده به صورت درون گروهی با موش های نر هم گروه خود آمیزش داده شدند و آن گاه بعد از پایان دوره پژوهش نسبت جنسیت نر و ماده اندازه‎گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون های ANOVA و دانکن و به کمک نرم افزار SPSS 18 آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد عصاره ترخون در گروه های تجربی باعث افزایش معنادار غلظت سرمی یون های منیزیم و کلسیم در حیوانات ماده و نر و افزایش درصد نوزادان ماده نسبت به فرزندان نر نسبت به گروه کنترل می‎شود. از محدودیت های این بررسی می توان به نبود مطالعات کافی در زمینه اثر ترخون بر نسبت جنسیت فرزندان و عملکرد محور هیپوفیز-گوناد اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، عصاره ترخون با داشتن یون های Ca2+ ، Mg2+ و افزایش میزان سرمی یون های مذکور و احتمالا از طریق تغییر pH محیط واژن باعث افزایش درصد ماده زایی می گردد و لذا پیشنهاد می گردد با انجام تحقیقات تکمیلی به تاثیر این گیاه بر جنسیت فرزندان در نمونه های انسانی نیز توجه نمود.

    کلیدواژگان: ترخون، نسبت جنسیت، منیزیوم، پتاسیم، کلسیم، سدیم
  • اعظم شهسواری، فرهاد رحمانی نیا، محمدرضا فدایی چافی صفحات 28-35
    زمینه و اهداف

    لپتین نقش مهمی در تنظیم هومئوستاز انرژی و آغاز فرایند بلوغ به عهده دارد. تاثیر فعالیت بدنی بر سطوح لپتین نوجوانان هنوز به طور کامل مشخص نشده است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی سطوح لپتین، ترکیب بدن و توان هوازی دختران ورزشکار و غیر ورزشکار در ابتدا و انتهای بلوغ بود.

    مواد و روش ها

    18دختر در مرحله ی ابتدایی بلوغ با میانگین سنی39/0±25/10سال و 18دختر در مرحله ی انتهای بلوغ با میانگین سنی 42/0±72/14 سال (در هر گروه 9 نفر ورزشکار رشته تکواندو و 9 نفر غیر ورزشکار)، به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت نمودند. ارزیابی مرحله بلوغ بر اساس الگوی 5 مرحله ای تانر بود. لپتین سرم، به روش الایزا اندازه گیری شد. پس از تعیین ترکیب بدنی با استفاده از کالیپر، حداکثر اکسیژن مصرفی با آزمون پله کویین ارزیابی شد.

    یافته ها

    در انتهای بلوغ؛ دختران غیر ورزشکار نسبت به دختران ورزشکار از سطوح لپتین بالاتری برخوردار بودند(05/0p≤)؛ اما بین سطوح لپتین دختران ورزشکار و غیر ورزشکار در ابتدای بلوغ تفاوت معنی داری دیده نشد(05/0p>). دختران ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار توان هوازی بالاتری داشتند (05/0p≤). غلظت پلاسمایی لپتین رابطه مستقیمی با درصدچربی بدن، شاخص توده بدنی، توده چربی و رابطه معکوسی با توان هوازی داشت(05/0p≤).

    بحث و نتیجه گیری

    ما شاهد کاهش لپتین سرم، متعاقب فعالیت ورزشی منظم در دختران ورزشکار در انتهای بلوغ بودیم؛ اما در ابتدای بلوغ این کاهش معنی دار نبود، با این حال فواید فعالیت منظم ورزشی در افزایش توان هوازی دختران ورزشکار در ابتدا و انتهای بلوغ مشهود بود.

    کلیدواژگان: ترکیب بدن، توان هوازی، لپتین، بلوغ، دختران ورزشکار
  • علیرضا صادقپور، جعفر گنچ پور ثالث، فرزین سلطان محمدلو صفحات 36-41
    زمینه و اهداف

    همی آرتروپلاستی به طور کلی یکی از انتخاب های درمانی در موارد شکستگی های جا به جا شده گردن فمور به خصوص در افراد سالمند است. شکستگی های هیپ در افراد مسن به خصوص در افراد سالمند مشکلات زیادی برای سیستم بهداشتی درمانی تحمیل می کند. با درمان مناسب و راه انداختن سریع این بیماران بسیاری از عوارض کاسته می شود. هدف از این مطالعه بررسی نتایج درمان همی آرتروپلاستی بای پولار در موارد شکستگی-های تروماتیک گردن فمور است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی 50 بیمار دارای شکستگی گردن فمور کاندید آرتروپلاستی مطالعه شدند. عوارض کوتاه مدت و توانایی عملکردی با پرسشنامه Harris Hip Score مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 40 بیمار با میانگین سنی 2/8±3/76 سال شامل 12 مرد (30%) و 28 زن (70%) مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین امتیاز عملکردی هیپ 8/20±02/78 بوده است. بین مردان و زنان از نظر امتیاز عملکردی هیپ تفاوت آماری معنی داری وجود داشت و مردان امتیاز بهتری را کسب کرده بودند. مهمترین عوارض یک مورد درفتگی و عفونت بوده است. در سه مورد نیاز به جراحی مجدد وجود داشت. در پیگیری بیماران 35 مورد (5/87%) بی درد بودند و 30 مورد (75%) با عصا به خوبی راه می رفتند.

    نتیجه گیری

    آرتروپلاستی بای پولاربرای شکستگی های هیپ دارای نتایج مطلوب عملکردی است. با توجه به اینکه امکان جاگذاری مناسب برای هر بیمار وجود دارد بسیار پایدارتر بوده و با عوارض چندانی همراه نیست.

    کلیدواژگان: شکستگی گردن فمور، آرتروپلاستی، بای پولار
  • علی قاسمی کهریزسنگی امین راجی صفحات 42-49
    زمینه و اهداف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییرات دو آنزیم آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز گلبول های قرمز پس از شش هفته تمرین تخلیه گلیکوژنی بهمراه مصرف گلوکز و گلوتامین در مردان سالم غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور تعداد 24 نفر مرد سالم که فعالیت بدنی منظم نداشتند انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه (6 نفره) مورد مطالعه قرار گرفتند؛ گروه اول مصرف گلوکز به همراه تمرین تخلیه گلیکوژنی، گروه دوم مصرف گلوتامین به همراه تمرین تخلیه گلیکوژنی، گروه سوم تمرین تخلیه گلیکوژنی توام با مصرف دارونما و گروه چهارم بدون هر گونه دستکاری یا گروه کنترل. نمونه های خونی در ابتدای شروع دوره پروتکل تمرینی (پیش آزمون) و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی (پس آزمون) از سیاهرگ زند اعلی جمع آوری شدند. جهت تعیین معنی دار بودن تفاوت بین گروه های تحقیق از آزمون آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی استفاده گردید. سطح معنی داری 05/0≤∝ انتخاب شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق، تفاوت معنی داری برای فعالیت آنزیمی گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز را بین گروه های مختلف نشان داد (05/0P<). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد. تفاوت معنی داری بین گروه گلوکز- تمرین با گروه های دارونما- تمرین و گروه کنترل (001/0P<)، و نیز بین گروه گلوتامین- تمرین با گروه های دارونما- تمرین و گروه کنترل و همچنین گروه دارونما- تمرین با گروه کنترل وجود داشت (01/0P<). همچنین تفاوت معنی داری برای فعالیت آنزیمی گلوتاتیون ردوکتاز گلبول های قرمز بین گروه های تحقیق نشان داده شد (001/0P<). بر اساس نتایج آزمون تعقیبی، تفاوت معنی داری بین گروه گلوتامین- تمرین و گروه دارونما- تمرین(05/0P<)، گروه گلوتامین- تمرین و گروه کنترل (001/0P<) و بین گروه گلوکز- تمرین و گروه کنترل وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج تحقیق حاکی از سازگاری فعالیت آنزیمی گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز گلبول قرمز در تمرین تخلیه گلیکوژنی به همراه مصرف مکمل گلوکز و گلوتامین می باشد. بنابراین مصرف گلوکز یا گلوتامین احتمالا باعث کاهش اثرات مضر رادیکالهای آزاد و افزایش آنزیمهای آنتی اکسیدانی حین فعالیتهای بلند مدت می شود.
    کلیدواژگان: گلوکز، گلوتامین، تمرین تخلیه گلیکوژنی، گلوتاتیون پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز، مردان غیرفعال
  • فخرالسادات مرتضوی، پروین ایمانپور، ثریا سهمانی، منیژه مصطفی قره باغی صفحات 50-55
    زمینه و اهداف

    کلسیفیکاسیون کلیوی (سنگ های کلیوی و نفروکلسینوز) از مشکلات شایع در نوزادان ترم و نارسی است که مشکلات بالینی در دوره نوزادی داشته اند. در نوزادان نارس عوامل متعددی از جمله مصرف بعضی داروها باعث هیپرکلسیوری و ایجاد سنگ و نفروکلسینوز می شود. این مطالعه جهت بررسی فراوانی سنگ و نفروکلسینوز و ارتباط آن با دریافت داروها و مشکلات دوران نوزادی در نوزادان نارس با وزن تولد کمتر از 1500 گرم انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی 250 نوزاد پره ترم با وزن کمتر از 1500 گرم که در سالهای 1391 و 1392 در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان الزهراء تبریز بستری بودند تحت بررسی قرار گرفتند. اطلاعات نوزادان شامل جنس، سن، وزن، روش زایمان، آپگار، تهویه مکانیکی و فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) و داروهای دریافتی ثبت شد. از همه نوزادان دو بار سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری یک بار در یک ماهگی و یک بار در سن حاملگی اصلاح شده 40 هفته انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین وزن نوزادان گرم و میانگین سنی آنهاهفته بود. صد و چهار نوزاد (6/41) مذکر و 146 نوزاد (4/58) مونث بودند. کلسیفیکاسیون کلیوی در سونوگرافی اول در 11 بیمار (4/4) و در سونوگرافی دوم در74 بیمار (6/29) مشاهده شد. وجود سنگ و نفروکلسینوز با جنس، سن حاملگی، دریافت سورفاکتانت، آمینوگلیکوزید و کلسیم رابطه معنی دار نداشت ولی با وزن پایین تولد، تهویه مکانیکی وCPAP، دریافت دیورتیک، متیل گزانتین ها، وانکومایسین و کورتیکواستروئید رابطه معنی دار داشت .

    نتیجه گیری

    در این مطالعه کلسیفیکاسیون کلیوی در کمتر از یک سوم نوزادان بسیار کم وزن مشاهده شد و میزان بروز آن در نوزادانی که وزن تولد پایینتری داشته اند، تحت تهویه مکانیکی یا CPAP بوده اند و نیز در نوزادانی که تحت درمان با دیورتیک، متیل گزانتین، وانکومایسین و کورتیکواستروئید قرار گرفته اند بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: کلسیفیکاسیون کلیه، نفروکلسینوز، سنگ کلیوی، نوزاد نارس، وزن تولد پایین
  • محمد مسافری، سعید دستگیری، محمد شاکر خطیبی، سمیرا شیخ الاسلامی صفحات 56-61
    زمینه و هدف

    آرسنیک موجود در آب آشامیدنی از عوامل مخاطره آمیز بهداشتی می باشد که بیماریزایی آن در تحقیقات مختلف گزارش شده است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی عوارض پوستی مواجهه با غلظت پایین آرسنیک در آب آشامیدنی در محیط روستایی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی مقطعی حاضر در دو روستای با مواجهه و بدون مواجهه با آرسنیک از طریق آب آشامیدنی (روستای رازلیق و فرکوش شهرستان سراب سال 1391) انجام و عوارض پوستی در افراد مورد مطالعه (279 نفر بالای 10 سال) بررسی گردید. منابع آب آشامیدنی روستاها از نظر کیفی و با تاکید بر غلظت آرسنیک آنالیز گردید. آنالیز آماری با استفاده از Independent Samples T-Test انجام شد.

    یافته ها

    غلظت آرسنیک در آب آشامیدنی روستای مواجهه یافته و بدون مواجهه به ترتیب 6/93 و μg/L 0 بود. نتایج مطالعه نشان دهنده ابتلای 7/9 % پیگمانتاسیون پوستی بود که موارد ابتلا در روستای مواجهه یافته و بدون مواجهه به ترتیب 8/13 و 6% بود. نسبت شانس ابتلا به پیگمانتاسیون پوستی در افراد ساکن در روستای مواجهه یافته 5/2 برابر روستای بدون مواجهه (CI 95% = 1.082- 5.778) است. در روستای مواجهه یافته فقط سه نفر (3/2%) کراتوزیس مشاهده گردید اما در روستای بدون مواجهه این عدد صفر بود.

    نتیجه گیری

    با وجود بالاتر بودن پیگمانتاسیون در روستای دارای مواجهه، مقادیر ابتلا به هر دو ضایعه پوستی کراتوزیس و پیگمانتاسیون در مقایسه با سایر مطالعات کمتر می باشد که نشان می دهد اگر مواجهه با آرسنیک از طریق آب آشامیدنی با دوز کمتر از μg/L 100 باشد بروز ضایعات پوستی حداقل می باشد.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، آرسنیک، پوست، پیگمانتاسیون، کراتوزیس
  • مهدی مقبولی، هادی پیل افکن، مریم جامه شورانی صفحات 62-69
    زمینه و اهداف

    علیرغم مرگ و میر بالایی که خونریزی مغزی دارد، تاکنون درمان قطعی برای آن شناخته نشده است. معیارهای بالینی و آزمایشگاهی برای پیش بینی پروگنوز و سرانجام کوتاه مدت این ناتوانی بارز وجود دارد که شناخت آنها ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه برخی معیارهای آزمایشگاهی خونی و وضعیت سیستم هموستاز بین 2 گروه بیماران (intracerebral hemorrhage، ICH) با سرانجام مرگ و بیماران زنده می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت کوهورت، بر روی بیماران بستری در بیمارستان انجام شد.90 بیمار با خونریزی مغزی اولیه وارد مطالعه شدند و به 2 گروه زنده و فوت شده در طی هفته اول خونریزی مغزی تقسیم شدند. یافته های کلینیکی، آزمایشگاهی وضعیت هموستاز دو گروه با هم مقایسه و با آزمون T-Test مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه 90 بیمار شامل 47 مرد و 43 زن با تشخیص خونریزی مغری وارد مطالعه شدند. بدون در نظر گرفتن جنسیت، بین دو گروه زنده و فوت شده در شمارش پلاکت، میزان آهن و فرریتین سرم و IHC Score تفاوت واضحی وجود داشت. در گروه مردان در فریتین ،Hb و IHC SCORE و در گروه زنان در آهن، فریتین و IHC Score بین دو گروه تفاوت وجود داشت.

    نتیجه گیری

    سطح بالای آهن و فرریتین با مرگ و میر کوتاه مدت در بیمارن با خونریزی مفزی همراه است.

    کلیدواژگان: خونریزی مغزی، مرگ و میر کوتاه مدت، فریتین، وضعیت هموستاز، آهن، هموگلبولین
  • محمدرضا نفیسی، محمد علیپور شادباد، قربانعلی رحیمیان، علی کریمی صفحات 70-75
    زمینه و اهداف

    با توجه به شیوع بالای هلیکوباکتر پیلوری در کشورهای جهان سوم و این که این میکروارگانیسم به عنوان عامل اصلی گاستریت و فاکتور مستعد کننده برای زخم پپتیک و آدنوکارسینومای معده شناخته شده است، روش های مختلفی برای شناسایی هلیکوباکترپیلوری ابداع شده است که هر کدام از آنها با محدودیتهایی مواجه هستند. هدف این مطالعه مقایسه روش های مختلف تشخیصی هلیکوباکتر پیلوری مثل کشت، تست اوره آز سریع و واکنش زنجیره ای پلی مراز می باشد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی برای تشخیص هلیکوباکترپیلوری از 100 بیمار (54 مرد و 46 زن) مبتلا به ناراحتی های گوارشی مراجعه کننده به بیمارستان هاجر شهرکرد نمونه بیوپسی گرفته شد و واکنش زنجیره ای پلی مراز، کشت و تست اوره آز سریع انجام شد. برای تشخیص هلیکوباکترپیلوری بعد از استخراج DNA از پرایمرهای طراحی شده، برای (ure C(glmM استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه برای PCR از ژن ure C(glmM) استفاده شد. نمونه بیوپسی 100 بیمار بررسی شد که 78 مورد مثبت با واکنش زنجیره ای پلی مراز، 52 نمونه بیوپسی از نظر تست اوره آز سریع مثبت شدند و 48 مورد از نمونه های بیوپسی با کشت مثبت بودند که نتایج کشت 100% با PCR همخوانی داشتند.

    نتیجه گیری

    سه روش مختلف برای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری بررسی شد. با توجه به اینکه آزمون PCR در تشخیص هلیکوباکتر پیلوری در نمونه بافت بیوپسی دارای دقت، حساسیت و ویژگی بالاتری نسبت به تست اوره آز سریع و کشت می باشد، بنابراین از این روش می توان به منظور شناسایی H.pylori استفاده نمود.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، تست اوره آز سریع، کشت، (ureC(glmM، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR)
|
  • Reza Javadrashid, Mohammad Kazem Tarzamni, Maryam Mozzayyan, Mohammad Reza Ghaffari, Daniel Fadaei Fouladi, Younes Masoudi, Mohammad Taghi Niknezhad, Shirin Jahed, Leila Akhoundzadeh Pages 6-11
    Background and Objectives

    Right ventricle failure and massive pulmonary artery occlusion are the main causes of mortality in patients with acute pulmonary embolism. Although pulmonary CT angiography could be helpful in these patients there are some controversies. In current study we want to investigate correlation between pulmonary artery obstruction score and right ventricular dysfunction with mortality rate in patients with acute pulmonary embolism.

    Methods & Materials

    Pulmonary CT angiography of 76 patients with acute pulmonary embolism and no previous comorbidity were reviewed at this prospective study. Maximum short axis dimensions of the right ventricle (RVD) and the left ventricle (LVD) and their ratio were measured. The pulmonary artery obstruction score (PAOS) was determined according to Qanadli. At the end the correlation between these findings and mortality at first 60 days were evaluated.

    Results

    The 60-days mortality rate was 19.7%. The expired and survived groups were comparable for PAOS, whereas both the median age and RVD/LVD ratio were significantly higher in the first group. In multivariate analysis, however, age was the only significant, independent predictor of 60-day mortality (p=0.02).

    Conclusion

    Without pre-existing morbidities, neither the RVD/LVD ratio nor PAOS is not an independent predictor of mortality in hemodynamically stable patients with acute PE.

    Keywords: Pulmonary embolism, Right ventricle short axis, CT angiography, Pulmonary artery occlusion score
  • Jalal Hassanshahi, Mohammad Zamani Pages 12-17
    Background and Objectives
    Irradiation is common treatment in most cancers but the effect of radiation on healthy cells, could be prevented its use in high doses. Ascorbic acid is known as a potent antioxidant. In this study the role of vitamin c to reduce cell death and complications after radiotherapy was tested.
    Materials And Methods
    In this study, 3 groups of race bulb-c mice (control, irradiation, treatment with ascorbic acid) were chosen. Two groups received 6 Gray of radiation. Medications was given intraperitoneally to them one week prior to radiotherapy and then after a week of radiotherapy, again they were given the drug again for a week and at the end of treatment, y-maze memory test and shuttle box test were done and then the brain of rats was fixed by paraformaldehyde perfusion and removed and was prepared for histological studies.
    Results
    Nissl staining applied to counting necrotic cells of hippocampus. Tunnel kit was used to quantify apoptotic cell death while to short term memory scale, we applied maze and shuttle box tests. Memory tests were indicated to reduction of irradiation effects on short-term memory in treatment group. Nissl staining showed significant decrease in necrotic cells, Evaluation of cell apoptosis, also showed significant decrease in apoptotic cells in treatment group.
    Conclusion
    Treatment the mice with ascorbic acid caused reduction of cell death and complications after radiotherapy.
    Keywords: Mice, Hippocampus, Irradiation, Ascorbic acid, Antioxidant
  • Jafar Soleimanpour Mokhtarmanand, Mohammad Hossein Keyghobadi, Hamid Barzgar, Farzin Soltan Mohammadlo Pages 18-21
    Background and Objectives

    The meniscus has an important role in weight bearing, energy absorption and joint stability and congruency. Treatment in cases with meniscus damage or meniscus tear including is open or arthroscopic repair and menisectomy. One of the most important factors that influence on the patients outcome is restoration techniques. The purpose of this study was to compare strength of vertical and vertical cruciate double mattress suturing techniques in meniscus repair.
    Methods & Materials: In an experimental study 12 internal meniscus of bulls has been divided into 2 equal groups. Vertical and vertical cruciate double mattress suturing techniques was done and compared with each other according to the resistance to tensile forces and restoring the gap stability.

    Results

    In this study, the vertical knots average strength were 234.3 ± 12.5 N and in vertical cruciate double mattress knots were 245.7 ± 16.4 N. There was no significant difference between the two groups. Gap sustainability in the first group was 142.6 ± 11.7 N and in a vertical cruciate double mattress was 182.4 ± 8.7 N that the difference between two groups was significant (P =0.02).

    Conclusion

    The results of our study indicate vertical knot and vertical cruciate double mattress has similarly resistance. Sustainability gap repair of vertical cruciate double mattress is more than vertical knot techniques. Vertical cruciate double mattress is makes for greater stability against tensile force.

    Keywords: Arthroscopy, Meniscus, Suture
  • Seyed Ebrahim Hosseini, Davood Mehrabani, Shohrea Mirshekari Pages 22-27
    Background and Objectives

    Tarragon is a plant of Asteraceae Family that has any medical and edible uses. This study aimed to investigate effects of Tarragon hydro-alcoholic extract on serum cations and sexual ratio of mice infants is performed.

    Materials And Methods

    In this experimental study 100 adult male mice and 100 adult female mice divided in 4 groups of males and females for mating to determine infants’ sex and to measure males and females cations were used. Each of them were divided into 5 categories of 10 including control, sham, experiment 1, 2 and 3 receiving Tarragon hydro-alcoholic extract at 500,1000 and 1500 mg/kg for 35 days. After phlebotomizing mice’ hearts, serum rates of Mg2, Ca2, K and Na was measured and other females groups with his teammates of male mice as intergroup mated, after the end of period, sex ratio of males and females were measured. The results obtained by using ANOVA and Duncan tests and SPSS 18 software was analyzed.

    Results

    The results showed that tarragon extract in experimental groups caused the significant increase of serum concentrations Mg2, Ca2 ions in male and female mice and increase females infants’ percentage compared to male infants than in control group. Limitations including lack of adequate studies on Tarragon effect on the infants’ sex ratio and the pituitary-gonad axis function can be mentioned.

    Conclusion

    The results showed that tarragon extract by having Ca2, Mg2 and increasing serum ions mentioned and possibly by changing vagina environment pH caused to increase the gynogenesis percentage, so recommended that by supplementary research on tarragon effect on infants’ sex in human samples also be considered.

    Keywords: Tarragon, K+, Ca2+, Mg2+, Na+, Sex ratio
  • Azam Shahsavary, Farhad Rahmani, Nia, Mohammad Reza Fadaei Chafy Pages 28-35
    Background and Objectives

    Leptin plays an important role in the regulation of energy homeostasis and the beginning of the maturation process. The effects of exercise trainings on leptin levels are unknown. The purpose of this study was to compare leptin levels, body composition and aerobic power in girl athletes and non-athletes in the early and late puberty.

    Materials And Methods

    Eighteen girls in the early puberty with a mean age of 10.25± 0.39 years and 18 girls in the late puberty with a mean age of 14.72± 0.42 years (in each group, n=9 Taekwondo athletes and 9 non-athletes) voluntarily participated in this study. Evaluation of puberty stage was based on the 5-stage Tanner model. Blood leptin was measured by ELISA. After determining body composition using a caliper, maximum oxygen consumption was measured using the Queen College step test.

    Results

    In the late pubertal, girl athletes had higher leptin levels than non-athletes (p

    Conclusion

    We encountered decrease in serum leptin following a regular exercise in girl athletes at the late puberty, at the early puberty; this decrease was not significant. However, the benefits of regular physical activity in girl athletes to increase aerobic power were evident at the early and late puberty.

    Keywords: Body Composition, Aerobic power, Leptin, Puberty, Girl athletes
  • Alireza Sadegpour, Jafar Ganjpour Sales, Farzin Soltan Mohammadlo Pages 36-41
    Background and Objectives

    Hemiarthroplasty (HA) is generally considered to be the treatment of choice in the most elderly patients with a displaced fracture of the femoral neck. Hip fractures especially in the elderly imposed many problems to health care system. In these patients with proper treatment and rapid ambulation complications is reduced. The purpose of this study was to evaluate the results of bipolar hemiarthroplasty treatment in the traumatic femoral neck fractures.

    Materials And Methods

    In this descriptive analytical study, 50 patients candidate to hip arthroplasty were studied. Short-term complications and functional abilities were assessed with the Harris Hip Score questionnaire.

    Results

    In this study, 40 patients with a mean age of 76.3 ± 8.2 years, including 12 men (30%) and 28 women (70%) were studied. The mean functional hip score was 78/02 ± 20.8. Between men and women were significant statistical difference according to hip function scores which men had earned a better score than women. The main complications were a dislocation and infection. In three cases there was a need for further surgery. At follow-up 35 patients (87.5%) had no pain, and 30 (75%) walked with a cane.

    Conclusion

    According to our results bipolar hip arthroplasty for hip fractures has good functional outcome. As regards to possible suitable placement for each patient is more stable and is not associated with significant complications.

    Keywords: Femoral neck fractures, Arthroplasty, Bipolar
  • Ali Ghasemi Kahrizsangi, Amin Raji Pages 42-49
    Background and Objectives
    The aim of the present study was to investigate the effect of glucose and glutamine supplementation on two erythrocyte antioxidants enzymes, glutathione peroxidase and glutathione reductase activity in nonactive men during six-week glycogen depletion training.
    Materials And Methods
    For this purpose, 24 non-athlete healthy men were selected and randomly divided into four groups including: glucose supplementation with glycogen depletion training group (n=6), glutamine supplementation with glycogen depletion training group (n=6), placebo with glycogen depletion training group (n=6) and a control group (n=6) without any treatment. The blood samples were collected from anticubital venous at the onset of training protocol period and 48 hours after final training session. For determining significant between groups One-way ANOVA, compeleted with Tukey post-hoc test. The significant level was chosen as ∝≤0/05.
    Results
    The results showed there was significant increases in glutathione peroxidase enzyme activity of erythrocyte (p
    Conclusion
    In summary, the results suggested that glucose and glutamine supplementation cause adaptation erythrocyte glutathione peroxidase and glutathione reductase enzymes activity in glycogen depletion training condition. Therefore, ingestion glucose or glutamine supplementation cause decrease harmful effects free radicals and increase in anti-oxidatives enzymes, during longterm activities.
    Keywords: Glucose, Glutamine, Glycogen depletion training, Glutathione peroxidase, Glutathione reductase, Nonactive males
  • Fakhrolsadat Mortazavi, Parvin Imanpour, Soraya Sahmani, Manizheh Mostafa Gharehbaghi Pages 50-55
    Background and Objectives

    Renal calcification (nephrocalcinosis and nephrolithiasis) are common in both term and preterm infants who have had difficult neonatal courses. Multiple factors including some medications may cause hypercalciuria and nephrocalcinosis in premature neonates. The aim of this research was to determine the rate of renal calcification and its relation with neonatal clinical course and medications in preterm neonates under 1500 grams birth body weight

    Materials And Methods

    In a cross sectional and descriptive–analytical study, 250 premature neonates with birth weight less than 1,500 grams who hospitalized in the neonatal intensive care unit of Alzahra Hospital of Tabriz/Iran from 2012-2013 were studied. Data including gender, gestational age, birth weight, first and fifth minute APGAR score, delivery type and receiving mechanical ventilation, CPAP and drugs were recorded. Renal ultrasound examination was done in all neonates at one month of age and was repeated at 40 weeks corrected gestational age.

    Results

    The mean weight and gestational age of neonates were 1233.45±634.45 gram and 29.34±3.7 weeks respectively. One hundred and four neonates (41.6%) were male and 146 cases were female. Renal calcification was reported in the first ultrasound scan in 11 neonates (4.4%) and in the second one in 74 cases (29.6%). There was not significant association between renal calcification and sex, gestational age, receiving surfactant, aminoglycosides and calcium (P>0.05). There was a significant relationship between renal calcification and low birth weight, mechanical ventilation, CPAP, receiving diuretics, methyl xanthines, vancomaycin and corticosteroids (p

    Conclusion

    We found renal calcification in less than one third of studied neonates. Renal calcification was more common in infants with less birth body weight and those receiving mechanical ventilation, CPAP, diuretics, methyl xanthines, vancomycin, and corticosteroids.

    Keywords: Renal calcification, Nephrocalcinosis, Nephrolithiasis, Premature neonates, Very low birth weight
  • Mohammad Mosaferi, Saeid Dastgiri, Mohammad Shakerkhatibi, Samira Sheykholeslami Pages 56-61
    Background and Objectives

    Arsenic in drinking water is a well-known hazardous material that its pathogenesis has been reported by different researches. Present study was conducted as an epidemiological study for skin effects of exposure to low concentration of arsenic from drinking water.

    Materials And Methods

    Present study was conducted as a cross sectional study in two exposed and unexposed villages to arsenic through drinking water (Sarab county: Razliq and Farkoosh villages, in 2012) and skin effects were studied among 279 persons over 10 years. Drinking water sources of both villages were analyzed chemically with an emphasis on arsenic. For statistical analysis of data, independent sample T-test was used and p value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    Arsenic concentration in drinking water of the exposed and unexposed villages was 96µg/l and zero, respectively. 9.7% of studied population had pigmentation (13.8% of exposed population, 6% of unexposed population). Odds ratio of pigmentation in the exposed village was calculated 2.5 fold higher than unexposed village (CI 95% = 1.082- 5.778). In the exposed village, keratosis just was observed in three persons (equal to 2.3% of village population) however, in unexposed village there was no keratosis.

    Conclusion

    Although there were more pigmentation cases in exposed village compared to unexposed one, however, in comparison with other studies, rate of skin lesions (keratosis and pigmentation) were lower indicating that incidence of skin lesions will be minimal if exposure dose of arsenic through drinking water be less than 100 µg/l.

    Keywords: Arsenic, Drinking water, Keratosis, Pigmentation, Skin
  • Mahdi Magbooli, Hadi Pil Afkan, Maryam Jameshorani Pages 62-69
    Background and Objectives

    Despite the high mortality and morbidity resulted from intracerebral hemorrhage (ICH), there is no definite cure for this type of stroke. This obvious disability rate necessitates some clinical and laboratory criteria to anticipate the short-term outcome. This study aimed to compare some blood and hemostatic indices between two groups with live and death outcomes.

    Materials And Methods

    The subjects for this cohort study were selected via a consecutive based hospitalization. They were 90 patients with confirmed acute primary ICH (by CT scan). These patients divided into two groups, as live or dead at the end of the first week following ICH. All of the laboratory and clinical data were analyzed using independent T-test and the variance comparison test.

    Results

    We studied 90 patients that consisted of 47 men and 43 women. Global comparison showed without considering gender, there were significant differences between two live and dead groups in the platelet count, iron, ferritin and ICH score. In the male group there was a significant difference in ferritin, Hb and ICH score between dead and live groups. Also in the female sub group, iron, ferritin and ICH score evinced meaningful difference among the two outcomes.

    Conclusion

    Higher levels of iron and ferritin are related to short-term mortality in ICH patients.

    Keywords: Intracerebral hemorrhage, Short, term mortality, Hemostasis, Iron, Ferritin, Hemoglobin
  • Mohammad Reza Nafisi, Mohammad Alipour Shadbad, Gorban Ali Rahimian, Ali Karimi Pages 70-75
    Background and Objectives

    Helicobacter pylori prevalence is high in developing countries. This microorganism is accepted as the most important agent of gastritis and as a risk factor for peptic ulcer disease and gastric adenocarcinoma. Currently many diagnostic methods exist for detecting H. pylori, however they all have limitations. The aim of this descriptive study was to evaluate diagnostic methods, such as rapid urease test, culture and polymerase chain reaction (PCR).

    Materials And Methods

    For identification of Helicobacter pylori 100 patients (46 women and 54 men) who were suffering from digestive complaints and referred to the endoscopy department of Hajar Hospital in Sharkord were participated in the study. Gastric biopsy samples were collected from each patient, then polymerase chain reaction, culture and rapid urease test were performed. DNA extraction was followed by PCR was used for diagnosis of ureC gene.

    Results

    Biopsy samples from100 patients were evaluated. H. pylori was positively identified by PCR in 78/100 (78%) of the patients, while positive samples were found in 52 (52%) and 48 (48%) of the patients by RUT and culture methods, respectively. In results of the culture, there was an agreement of 100% with PCR.

    Conclusion

    Three different methods for the detection of Helicobacter pylori were evaluated. Given that the PCR test has higher sensitivity and specificity to detect H.pylori comparing rapid urea as test, therefore this method could be used to detect H.pylori.

    Keywords: Helicobacter pylori, Rapid Urease Test, Culture, Ure C(gene), PCR