فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و سوم شماره 6 (پیاپی 96، بهمن و اسفند 1390)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و سوم شماره 6 (پیاپی 96، بهمن و اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، پرستو احمدی بخشمندی، سید رفیع عارف حسینی، احمد کوشا صفحه 7
    زمینه و اهداف
    شیوع نوزادان کم وزن (LBW) از شاخص های مهم بهداشتی جامعه و از عوامل موثر در مرگ و میر و ابتلا به برخی بیماری هاست. با توجه به اهمیت وزن هنگام تولد در شاخص های کشوری این مطالعه به منظور تعیین اهمیت ویژگی های تن سنجی مادر در بروز LBW در دو شهرستان مرند و عجب شیر به ترتیب با بیشترین و کمترین شیوع LBW در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه مورد- شاهدی حاضر بر روی متولدین سال 86 مناطق شهری و روستایی شهرستان مرند و عجب شیر با همسان سازی از نظر سن و جنس نوزادان انجام شد. جمع آوری اطلاعات با روش گرد آوری و ثبت داده ها و تکمیل پرسشنامه اطلاعات عمومی خانوار و ویژگی های تن سنجی مادر در طی بارداری از طریق مصاحبه چهره به چهره در دو گروه نوزادان وزن تولد کمتر از 2500 گرم (LBW) در مقایسه با گروه شاهد با وزن طبیعی انجام گرفت.
    یافته ها
    مقایسه نمونه های مورد و شاهد در مناطق شهری و روستایی شهرستان مرند نشان داد که وزن مادر در پایان دوره های سه ماهه و وزن گیری مادر در پایان سه ماهه سوم بارداری در نوزادان شاهد به طور معنی داری بالاتر از مادران نوزادان LBW می باشد. همچنین در مناطق شهری وزن گیری مادر در سه ماهه نخست بارداری نیز بین نوزادان شاهد بطور معنی داری بالاتر بود. در مناطق روستایی شهرستان عجب شیر نیز مادرانی که وزن گیری کلی آنها که در طول بارداری داشتند. به طور معنی داری شیوع بالاتری از LBW را داشت. مقایسه نوزادان مناطق شهری و روستایی شهرستان مرند نشان داد که نمایه توده بدن مادران در مناطق روستایی به طور معنی داری کمتر از مادران مناطق شهری بود. در مناطق شهری وزن گیری مادران در سه ماهه سوم بارداری و در مناطق روستایی نمایه توده بدن قبل از بارداری٬ افزایش وزن کلی مادر و وزن گیری مادر در سه ماهه دوم تفاوت معنی داری را بین دو شهرستان داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشاندهنده ی اهمیت اندازه های تن سنجی مادر به ویژه وزن گیری مادر در طول بارداری در بروز LBW می باشد.
    کلیدواژگان: کم وزنی هنگام تولد، اندازه های تن سنجی مادر، ایران
  • محمد تقی اخی، طاهره پیرزاده، محمد آقازاده، یوسف بافنده، مرتضی قوجازاده، محسن مژده بر، بهروزپور اصغری صفحه 13
    زمینه و اهداف
    تعیین حساسیت کلستریدیوم دیفیسیل در آزمایشگاه ها بطور روتین انجام نمی شود. هدف از این مطالعه تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی کلستریدیوم دیفیسیل های جدا شده از پرسنل بیمارستان و ارزیابی درصد جداسازی این باکتری از مدفوع توسط سه روش مختلف برای اولین بار در تبریز بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 100 نمونه مدفوع پرسنل درمانی بیمارستان جمع آوری و سه روش استاندارد بیهوازی: کشت مستقیم در محیط CCFA، کشت در محیط آگار خوندار پس از غنی سازی با 1/.% املاح صفراوی و شوک الکلی بر روی آنها اجرا گردید. کلنی های مشکوک با بوی مخصوص طویله اسب از طریق تستهای بیوشیمیائی تعیین هویت شدند. تمام ایزوله ها با روش دیسک دیفیوژن نسبت به 14 آنتی بیوتیک تعیین حساسیت گردیدند. حداقل غلظت ممانعتی (MIC) ایزوله ها با استفاده از E.test در مقابل وانکومایسین و مترونیدازول تعیین شد.
    یافته ها
    یکصد نمونه مدفوع از پرسنل شامل 66% مونث و 34% مذکر جمع آوری گردید. نتایج نشان دادند که تفاوت سنی و جنسی در این تحقیق از نظر آماری معنی دار نبود (16/0=P، 12/0=P). تعداد 18 کلستریدیوم دیفیسیل از پرسنل 13 بخش بیمارستان جدا گردید. بیشترین تعداد از بخش های داخلی و ICU (هر کدام 5 ایزوله) وکمترین از اورتوپدی و فیزیوتراپی (هر کدام 1 ایزوله) جدا گردید. هیچ ایزوله مقاومی نسبت به وانکومیسین ومترونیدازول با روش های دیسک دیفیوژن و E-test مشاهده نگردید. تمام ایزوله ها نسبت به پلی میکسین B و سفتریاکسون 100% مقاوم بودند. میزان جداسازی کلستریدیوم دیفیسیل با روش های غنی سازی 1/0% صفرا و الکل شوک بطور معنی داری بالاتر از کشت در محیط CCFA می باشد (04/0 =P، 02/0=P).
    نتیجه گیری
    پرسنل مرکز آموزش- درمانی امام رضا(ع) می تواند به عنوان منبع ذخیره ای آلودگی کلستریدیوم دیفیسیل باشد. کلیه ایزوله ها حساس به آنتی بیوتیک های وانکومیسین و مترونیدازول بودند. میزان جدا سازی کلستریدیوم دیفیسیل توسط روش های غنی سازی بالاتر از کشت در محیط CCFA است.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم دیفیسیل، مقاومت آنتی بیوتیکی، وانکومیسین، مترونیدازول، کشت بیهوازی
  • احمد اصل هاشمی، رضا دهقانزاده ریحانی، حسن تقی پور، وحیده قاسم زاده صفحه 19
    زمینه و اهداف
    استخرهای شنا یکی از اماکن ورزشی- تفریحی می باشند که عدم توجه به رعایت نکات بهداشتی در آنها می تواند سبب انتقال بیماری های مختلف قارچی، انگلی و میکروبی گردد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی و مطالعه کیفی آباستخرهای شناور جکوزی ها در شهرتبریز بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی- کاربردی که بصورت مقطعی در سال 1387 انجام گرفته است از جامعه آماری شامل22استخر و 17 جکوزی در شهر تبریز با استفاده از رابطه کوکران 8 جکوزی و 11استخر بعنوان نمونه بصورت تصادفی ساده انتخاب و با آزمون T مورد تحلیل شد. تمامی مراحل نمونه برداری، انتقال به آزمایشگاه و آنالیز نمونه های آب از نظر pH، کلی فرم و مقدار کلر باقیمانده بر اساس روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین غلظت کلر باقیمانده و تعداد کلی فرم در آب جکوزی های مورد آزمایش به ترتیب برابر mg/L 075/0 و 1/7 (در 100 میلی لیتر) بوده که به طور معنی داری با میانگین استاندارد آنها اختلاف دارد (05/0 ≥ P). از سوی دیگر، میانگین غلظت کلر باقیمانده و تعداد کلی فرم موجود دراستخرها به ترتیب برابر mg/L 75/1 و 14/2 (در 100 میلی لیتر) تعیین شد، که به طور معنی داری با میانگین استاندارد اختلاف نداشته و مقدار آن با استانداردهای موجود مطابقت داشت (05/0 ≤ P). همچنین، بر اساس نتایج بدست آمده، میانگینpH آب جکوزی ها واستخرهای مورد مطالعه به ترتیب 82/7 و 71/7 به دست آمد که بطور معنی داری با میانگین استاندارد اختلاف نداشت (05/0 ≤ P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، مقادیر کلر باقیمانده و کلیفرم موجود دراستخرها با مقادیر میانگین استاندارد این دو پارامتر مطابقت داشته، درصورتیکه، میانگین مقادیر کلر باقیمانده و کلی فرم موجود در جکوزی ها از استاندارد های موجود تبعیت نمی کند. لذا، کنترل کیفی آب جکوزی های موجود در شهر تبریز نیاز به توجه و دقت بیشتری دارد. تمامی نمونه های مورد مطالعه از نظر pH، مطلوب بوده اند.
    کلیدواژگان: استخر، جکوزی، کلر باقیمانده، کلیفرم
  • فاطمه باختری اقدم، رقیه نوری زاده، لیلا صاحبی صفحه 25
    زمینه و اهداف
    سرطان پستان، شایعترین سرطان زنان در ایران و جهان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان زنان بعد از سرطان ریه می باشد. تشخیص زودهنگام به منظور بهبود پیامدها و میزان بقاء بسیار مهم می باشد. هدف این مطالعه، تعیین میزان تاثیر آموزش با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بر تغییر عقاید و رفتارهای غربالگری در رابطه با سرطان پستان می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. 219 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی-درمانی تبریز به روش تصادفی خوشه ای، در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای خودساخته مشتمل بر 4 بخش مشخصات دموگرافیک، سوالات آگاهی از سرطان پستان و روش های غربالگری، سنجش عقاید و رفتارهای بهداشتی مربوط به غربالگری بود. 3 ماه بعد از آموزش زنان گروه مداخله، از هر دو گروه پس آزمون بعمل آمد. از آزمون های رگرسیون لجستیک، تی زوج، ویل کاکسون، تی مستقل، من ویتنی یو، مک نمار، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون مجذور کای برای تجزیه و تحلیل آنها استفاده شد و داده ها توسط SPSS نسخه 17 آنالیز شد.
    یافته ها
    بدنبال آموزش در گروه مداخله، افزایش معنی داری در شدت (02/0=P)، تهدید (01/0=P) و منافع درک شده زنان (001/0>P) مشاهده گردید حال آنکه در گروه کنترل، شدت درک شده، کاهش معنی دار (01/0= P) و حساسیت درک شده، افزایش معنی داری (01/0= P) را نشان داد. در گروه مداخله بدنبال آموزش میزان انجام خودآزمایی پستان 4/15درصد افزایش نشان داد. در کل، رفتارهای غربالگری سرطان پستان در پس آزمون، بین دو گروه معنی دار بود (03/0= P).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی تدوین شده بر اساس نیازسنجی، متناسب با فرهنگ و بر پایه مدل اعتقاد بهداشتی تا حدودی در تغییر عقاید بهداشتی و رفتارهای غربالگری موثر بوده، تمرکز بر افزایش حساسیت ادراکی و کاهش موانع درک شده در برنامه های آموزشی آینده همراه با فاصله پیگیری طولانی در انجام ماموگرافی موثر بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تشخیص زودرس، مدل اعتقاد بهداشتی
  • عباس بخشی پور، مجید محمود علیلو، زینب خانجانی، فاطمه رنجبر، حسن بافنده قراملکی * صفحه 32
    زمینه و اهداف

    تحقیق حاضر به بررسی نقص نظریه ذهن در اسکیزوفرنیک های دارای علایم مثبت و منفی، همشیرهای آنها و مقایسه آن با افراد سالم می پردازد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع علی – مقایسه ای بود. 40 بیمار اسکیزوفرن و 40 فرد همشیر بیماران به روش نمونه گیری در دسترس از میان بیماران بستری در بیمارستان رازی انتخاب شدند. 40 نفر نیز به عنوان گروه کنترل از بین کارکنان آموزش و پرورش پس از همتاسازی با گروه بیمار به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. آزمودنی ها به«نسخه کامپیوتری تست تجدید نظر شده ذهن خوانی از طریق چشم های کوهن» پاسخ دادند. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که نظریه ذهن در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در قیاس با افراد سالم آسیب دیده است (01/0>P؛ 54/69=F) و این آسیب در افراد اسکیزوفرن نقص وابسته به صفت است. بین نوع نقص نظریه ذهن (صفتی یا حالتی بودن نقص) در اسکیزوفرن های دارای علایم مثبت و منفی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت که بیماران اسکیزوفرن، پیش از ابتلا دارای نقص نظریه ذهن بوده و در اثر تجربه بیماری این نقیصه تشدید یافته است.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، اسکیزوفرنی، علایم مثبت و منفی
  • منصور بیرامی، مجتبی صالحی حیدر آباد، مرتضی عندلیب کورایم، اصغر پور اسمعلی صفحه 39
    زمینه و اهداف
    امروزه آلکسی تایمیا به عنوان یک صفت شخصیتی در میان افراد جامعه مشاهده می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی پیش بینی تغییرات آلکسی تایمیا بر اساس مولفه های شخصیتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه تبریز بوده که از میان آنها 200 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه 20 آیتمی تورنتو (TAS-20) و پرسشنامه پنج عامل شخصیتی نئو (NEO-FFI) است. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون همزمان و گام به گام بررسی شده اند.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده از رگرسیون همزمان نشان داد، عوامل شخصیتی 29 درصد از واریانس نمرات آلکسی تایمیا را پیش بینی می کنند. در ادامه رگرسیون گام به گام به منظور مشخص کردن سهم تفکیکی هر کدام از عوامل شخصیتی در پیش بینی آلکسی تایمیا مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده به ترتیب سهم برون گرایی را 18%، وجدانی بودن را 7%، انعطاف پذیری را 2%، و روان رنجورخویی را 2% مشخص کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر نشان می دهد که بر اساس مولفه های شخصیتی می توان نمرات آلکسی تایمیا در افراد را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: آلکسی تایمیا، برونگرایی، وجدانی بودن، انعطاف پذیری، روان رنجورخویی
  • محمد علی حسینپور فیضی، محمد مسافری، سعید دستگیری، معصومه مهدی پور، احمد کوشا صفحه 45
    زمینه واهداف
    برخی از شاخصهای کیفی آب آشامیدنی بیشتر از جنبه ی رضایت مصرف کننده مطرح است (مانند سختی). اما وجود برخی از مواد شیمیایی مانند فلوراید در غلظتهای بالاتر از حد استاندارد می تواند سلامت مصرف کنندگان را در مواجهه دراز مدت به خطر اندازد. مطالعه حاضر با هدف ارائه وضعیت کیفی آبهای آشامیدنی استان آذربایجان شرقی بویژه از نظر فلوراید انجام شد.
    مواد و روش ها
    نتایج آنالیز شیمیایی 668 منبع آب آشامیدنی شهری و روستایی 19 شهرستان که در مرکز بهداشت استان به صورت آماده موجود بود بررسی و اطلاعات مربوط به غلظت فلوراید، سختی، pH، حالت قلیایی و هدایت الکتریکی (جمعا 3340 پارامتر) استخراج و پس از آزمون آماری، با استانداردهای موجود مقایسه گردید. برای روستاهای با غلظت بالای فلوراید، نمونه برداری و آنالیز مجدد به عمل آمد.
    یافته ها
    مقادیر هدایت الکتریکی آبهای آشامیدنی از 104 تا μs/cm 4660 و بطور میانگین μs/cm570 ± 740 متفاوت بود. مقادیر سختی از 40 تا mg/L 1434 کربنات کلسیم و بطور متوسط mg/L 100 ± 228 متفاوت بود. در 3/91% منابع آب آشامیدنی استان مقدار فلوراید mg/L5/0≥ بود. در 22 منبع مقدار فلوراید بیش از mg/L 1 اندازه گیری شد که منجر به فلوروزیس دندانی شده بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از برخی منابع آب آشامیدنی که از نظر املاح و سختی بالاتر از حدود مجاز هستند لازم است در صورت امکان محدود شود. در منابعی که فلوراید بالاتر از mg/L1 می باشد با توجه به افزایش احتمال شیوع فلوروزیس دندانی لازم است منبع جدید آب آشامیدنی تامین شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، کیفیت، فلوراید، استان آذربایجان شرقی
  • محمد حیدری، رضا دریابیگی، عباس حسینی، سارا شهبازی، رحیم علی شیخی، کوروش حیدری صفحه 51
    زمینه و اهداف
    سوختگی یکی از معضلات جامعه امروزی است که ضایعات جبران ناپذیر و مسائل جانبی بسیاری را برای بیمار و خانواده وی به همراه دارد. عفونت ناشی از سوختگی علت اصلی مرگ و میر در بیماران مبتلا به سوختگی می باشد. یکی از روش های پیشگیری از عفونت زخم های سوختگی، پانسمان با آنتی بیوتیک های موضعی می باشد. این پژوهش جهت بررسی و شناسایی داروی موثر در درمان زخم های سوختگی انجام پذیرفته است. به این منظور اثر دو نوع پماد فاندرمول و سولفادیازین نقره 1 درصد بر روی زخم های سوختگی درجه دو مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی به صورت یک سو کور است که بر روی 50 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع)، که دارای زخم سوختگی درجه دو با وسعت 10-1 درصد بودند صورت گرفت. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه تحت درمان با پماد فاندرمول و سولفادیازین نقره 1 درصد قرار گرفته و روزانه یکبار پانسمان شدند. مدت زمان ترمیم زخم سوختگی هر یک از بیماران در چک لیست مربوطه ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای اسکوئر، آزمون تی مستقل و نرم افزار spss استفاده شده است.
    یافته ها
    بررسی داده ها نشان داد مدت زمان ترمیم زخم سوختگی در گروه تحت درمان با پماد فاندرمول کوتاه تراز گروه سولفادیازین نقره 1 درصد می باشد (556/2=T و014/0= P). یعنی می توان گفت که پماد فاندرمول بر روند ترمیم زخم سوختگی درجه دو، از سولفادیازین نقره 1% موثرتر است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده این است که پماد فاندرمول را می توان به عنوان یک جایگزین مناسب در درمان زخم های سوختگی به کار برد. بنابراین طبق نظر محققین، معرفی این دسته از داروها به کادر درمانی، خصوصا پزشکان و پرستاران، که نقش اساسی در درمان و مراقبت بیماران مبتلا به سوختگی بر عهده دارند، باعث می گردد که استفاده از این دارو، مدت زمان بستری این بیماران را کاهش داده و از هزینه های تحمیلی بر آنها بکاهد.
    کلیدواژگان: سوختگی، پانسمان، پماد گیاهی، پماد سولفادیازین، ترمیم زخم
  • سوسن رسولی، فرناز مسلمی، صدیقه عبدالهی فرد، حمزه حسین زاده، رسول آذر فرین صفحه 56
    زمینه و اهداف
    جا گذاری ماسک حنجره ای یک روش جایگزین برای لوله داخل نای جهت تهویه خود بخودی یا تهویه با فشار مثبت طی بیهوشی برای جراحی های مختلف از جمله لاپاروسکوپی می باشد. امروزه با توجه به گسترش روز افزون لاپاراسکوپی در جراحی های مختلف خصوصا لاپاراسکوپی ژنیکولوژیک، که اغلب کوتاه مدت و سرپایی می باشند، ماسک حنجره ای را می توان بجای لوله داخل نای جهت اداره راه هوایی طی بیهوشی بکار برد. با این حال وجود نشت هوا در اطراف کاف ماسک حنجره ای ممکن است باعث اتساع معده و یا تهویه ناکافی طی تهویه با فشار مثبت در مقایسه با لوله داخل نای گردد. در این مطالعه معیارهای تهویه ای، اتساع معده، و پیامد های نهایی بین دو گروه از بیمارانی که تحت عمل لاپاراسکوپی تشخیصی زنان قرار می گیرند مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 100 بیمار با کلاس I و II ASA و بین 20 تا 37 سال در دو گروه بطور تصادفی با جا گذاری ماسک حنجره ای کلاسیک یا لوله داخل تراشه تحت بیهوشی عمومی با پروپوفول، فنتانیل، و آتراکوریوم قرار گرفتند. در گروه اول ماسک حنجره ای شماره 3 یا 4 و در گروه دوم، لوله داخل تراشه با قطر داخلی mm7 کافدار مورد استفاده قرار گرفت. نگهداری بیهوشی در هر دو گروه با انفوزیون پروپوفول، آتراکوریوم، به اضافه اکسیژن وN2O 50 % و تهویه مکانیکی بود. جراح بدون اطلاع از نوع راه هوایی، اندازه معده را در یک نمره بندی از صفر تا 10 در شروع لاپاراسکوپی و بلا فاصله قبل از اتمام عمل نمره بندی نموده یادداشت شد و نیز مقادیر ET Co2-SaO2 و حجم دقیقه ای و پارامترهای همودینامیک (HR،BP) نیز در هر دو گروه یادداشت و باهم مقایسه گردید. هر نوع عارضه همو دینامیک و تنفسی در ریکاوری بررسی و یادداشت گردید.
    یافته ها
    هر دو گروه بیهوشی مناسبی برای جراحی لاپاراسکوپی داشتند. یافته های دموگرافیک، طول مدت دمیدن گاز به حفره پریتوان و طول مدت بیهوشی بین هر دو گروه یکسان بودند. تغییر در اندازه معده قبل و حین انسوفلاسیون پریتونیال وجود نداشت و در هر دو گروه مشابه بود (P>0.05). تفاوت معنی داری در SaO2 وETco2 و نیز معیار های همو دینامیک (HR،BP) در طول جراحی و در ریکاوری بین دو گروه وجود نداشت (P>0.05). از نظر عوارض تنفسی بعد از عمل، سرفه در گروه ETT بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    در صورت جا گذاری صحیح LMA-C یا ETT هر دو روش اداره راه هوایی تهویه ریوی مناسبی را در بیماری که تحت عمل لاپاراسکوپی تشخیصی زنان قرار می گیرند، فراهم می نماید بدون اینکه اتساع معدی قابل توجهی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: ماسک حنجره ای کلاسیک، لوله داخل تراشه، لاپاراسکوپی تشخیصی زنان، پیامدهای حول و حوش عمل
  • بهناز صادق زاده اسکویی، احمد علی قنبری، لیلا روشنگر، امیر افشین خاکی، جعفر سلیمانی راد * صفحه 62
    زمینه و اهداف

    یکی از اختلالاتی که می تواند باعث اختلال در فرایند باروری گردد، استفاده از داروهای صناعی برای درمان بیماری های مختلف است که امروزه به طور وسیعی کاربرد دارد. از آنجا که کانالهای کلسیمی در غشای پلاسمایی بسیاری از سلولها از جمله اسپرم وجود دارد، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات مصرف آملودیپین (که یکی از داروهای دسته مهار کننده های کانالهای کلسیمی است) و نیز بررسی اثرات پنتوکسی فیلین (که یکی از داروهای دسته متیل گزانتینی است) بر پارامترهای اسپرم می باشد.

    مواد و روش ها

    جهت انجام این تحقیق، موشهای نر نژاد سوری مورد استفاده قرار گرفتند. موشها به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. در گروه آزمایش، موشها به مدت سه ماه تحت تاثیر mg/kg/day 2/5 آملودیپین قرار گرفتند. پس از اتمام دوره آزمایش، از ناحیه دم اپیدیدیم نمونه برداری شد و پس از قرار دادن در انکوباتور اسپرم ها جمع آوری گردید و تعداد کل اسپرمها، درصد اسپرمهای مرده، اسپرمهای با تحرک پیشرونده و آهسته و درجا و نیز اسپرمهایی که واکنش آکروزومی را انجام داده بودند، با استفاده از میکروسکوپ نوری مشخص گردید. سپس در یکی از گروه های کنترل و آزمایش به محیط انکوباسیون اسپرمها، پنتوکسی فیلین با غلظت 5/0 میلی مول اضافه شد. چهار ساعت بعد، پارامترهای فوق مجددا مشخص و با یکدیگر مقایسه شد.

    یافته ها

    هیچ تفاوتی در تعداد کل اسپرم ها بین گروه کنترل و گروه های آزمایش مشاهده نشد (44/0P=). تعداد اسپرم های مرده پس از رنگ آمیزی با ائوزین Y در گروه آملودیپین در مقایسه با گروه کنترل به صورت قابل ملاحظه ای افزایش یافت (001/0P<). تعداد اسپرم های با تحرک پیشرونده در گروه آملودیپین به صورت چشمگیری کاهش یافت (001/0P<). تعداد اسپرم های با تحرک آهسته و درجا و نیز اسپرم هایی که واکنش آکروزومی انجام داده بودند در گروه آملودیپین افزایش معنی داری را نشان دادند (001/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از آملودیپین باعث کاهش تحرک پیشرونده اسپرم و نیز کاهش میزان واکنش آکروزومی می شود. در صورتی که استفاده از پنتوکسی فیلین باعث بهبود عوارض ناشی از آملودیپین می شود.

  • ابراهیم فتاحی، محمدحسین صومی، ابراهیم ابراهیم زاده، اشرف فخرجو، شهناز نقاشی صفحه 68
    زمینه و اهداف
    سرطان کولورکتال جزء سرطان های شایع و کشنده است. تشخیص بیماری در مراحل اولیه بیماری میزان بقاء و کیفیت زندگی بیماران را افزایش می دهد. مطالعات متعددی در مورد جایگاه تومور مارکرها در تشخیص، میزان پیشرفت بیماری و پیش آگهی بیماری انجام گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین میزان تومور مارکرهای CEAو CA19-9 با تشخیص و یافته های پاتولوژیک کانسرهای کولورکتال در بیماران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی - مقطعی تعداد100 بیمار که کاندید جراحی بودند انتخاب و پس از تکمیل برخی اطلاعات دموگرافیک بیماران و اطلاعات مربوط به آندوسکوپی و CT اسکن با کسب رضایت از بیماران میزان 5 سی سی خون جهت اندازه گیری تومور مارکر های CEA و CA19-9 گرفته شد. تومور مارکرها با استفاده از روش الیزا و کیت های CanAg تحت نظر متخصص علوم آزمایشگاهی اندازه گیری شد. مشخصات پاتولوژیک و مرحله بندی پس از جراحی بیماران توسط متخصص پاتولوژی تعیین گردید.
    یافته ها
    از 100بیمار بررسی شده 69 مورد (69 درصد) مرد و 31 مورد(31 درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران16/15±95/56 سال (حداقل سن 24 و حداکثر سن 86 سال) بود. شایع ترین علامت رکتوراژی و ملنا (5/72 درصد بیماران)، شایع ترین محل درگیری رکتوم (4/39 درصد) و سیگموئید (5/25 درصد)، شایع ترین شکل تومور پولیپوئید (5/29 درصد) می باشد. از نظر مرحله بیماری 2 مورد مرحله صفر، 28 مورد مرحله I، 15 مورد مرحله IIA، 7 مورد IIIA، 19 مورد IIIB، 17 مورد IIIC، 4 مورد مرحله IV و در 8 مورد مرحله بیماری نامعلوم بوده است. میانگین CEA بیماران 63/101±9/18 میکرو گرم در میلی لیتر (حداقل صفر و حداکثر 1000) و میانگین CA19-9 39/55 ± 83/53 واحد در میلی لیتر (حداقل 3/0 و حداکثر 493) می باشد. میزان CEA در 36% بیماران و CA19-9 در 35 درصد بیماران بالای حد نرمال بوده است. 5/17 درصد بیماران دارای افزایش توام هردو تومور مارکر بودند. افزایش CA19-9 به طور معنی دار آماری با تعداد غدد لنفاوی درگیر ارتباط داشت (03/0P=). افزایش CEA با میزان تهاجم تومور به بافت یعنیT (05/0P=)، تعداد لنف نودهای درگیر یعنیN (001/0P=) و مرحله بیماری (01/0P=) ارتباط معنی دار آماری داشت. افزایش توام هر دو تومور مارکر دارای تفاوت معنی دار آماری با تعداد غدد لنفاوی درگیر بود (01/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما همانند نتایج بدست آمده از سایر مطالعات، نشان داد که این دو تومور مارکر فقط می تواند نشان دهنده پیشرفت بیماری بوده و از آنها نمی توان به عنوان عاملی برای تشخیص بیماری در مراحل اولیه بیماری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، مرحله بیماری، CEA، CA19، 9
  • فهیمه کاظمی راشد، سعید اصلان آبادی، شهین خرسند صفحه 75
    زمینه و اهداف
    نهان خایگی یا کریپتورکیدیسم شایعترین اختلال دستگاه تناسلی است که در کودکی تحت بررسی قرار می گیرد. درک زمینه این اختلال از نظر هورمونال و مولکولار و ژنتیکی برای درمان آن حیاتی بوده و روند درمان و پیشگیری را موثرتر می سازد. این مطالعه برای بررسی بروز نهان خایگی در افراد خانواده بیماران مبتلا به این عارضه طراحی و انجام شده است.
    مواد و روش ها
    1410 نفر از اقوام بیماران مبتلا به نهان خایگی که بین سالهای 1386- 1384 در مرکز آموزشی درمانی کودکان تحت درمان قرار گرفته بودند از نظر وجود نهان خایگی بررسی شدند و اطلاعات آنها مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    در 1410 نفر از اقوام بیماران مبتلا به نهان خایگی ابتلا به میزان 107 مورد نهان خایگی دیده شد (5/7%).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بروز این بیماری در منطقه آذربایجان که در مطالعات قبلی 35/1% برآورده شده است میزان بروز فامیلی این بیماری 6/5 برابر بیشتر است.
    کلیدواژگان: بروز، فامیلی، نهان خایگی
  • نجمه کبیری، صدیقه عسگری صفحه 78
    زمینه و اهداف
    درمان و توقف ضایعات آترواسکلروز یک هدف اساسی در بیماران می باشد. آنتی اکسیدانها و ترکیبات هایپولیپیدمیک موجب توقف پیشرفت آترواسکلروز و موجب درمان آترواسکلروز می شوند. هدف از این مطالعه تعیین اثر عصاره هیدروالکلی راعی در درمان آترواسکلروز در خرگوشهای هایپرکلسترولمی می باشد.
    مواد و روش ها
    خرگوش ها به طور تصادفی در 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه اول با رژیم غذایی استاندارد به مدت 75 روز، گروه دوم با رژیم پرکلسترول (کلسترول یک درصد وزن غذا) به مدت 75 روز، خرگوش ها در گروه 3 و 4 برای 45 روز رژیم پرکلسترول 1 ٪ و پس از آن رژیم معمولی و رژیم معمولی + عصاره راعی (mg/kg.bw150) به ترتیب به مدت 30 روز دریافت نمودند (دوره رگرسیون). نمونه خون در ابتدا، 45 روز و بعد از 75 روز به ترتیب رژیم غذایی جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در پایان فاکتورهای بیوشیمیایی سرم (apoB، MDA، OX-LDL) در گروه IIIو IV کاهش یافته بود. ولی میزان فاکتورهای بیوشیمیایی سرم در گروه IV در مقایسه با گروه III کاهش بیشتری یافته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ترکیبات پلی فنلیک مشتق شده از گیاه راعی احتمالا«در کاهش لیپیدهای سرم و درمان تغییرات آترواسکلروزی نقش دارند
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، درمان، راعی، خرگوش، آپولیپوپروتئین
  • رضا محمدیان صفحه 83
    طی سالهای اخیر روش های جراحی داخل عروقی سیستم عصبی مرکزی همگام با پیشرفت تکنولوژی گسترش زیادی یافته است. در مقایسه با دهه های گذشته، امروزه این نوع درمان کارا تر و کم عارضه تر گردیده است. مداخلات درمانی داخل عروقی در مواردی مثل سکته های مغزی، آنوریسم، ضایعات عروقی مغز و نخاع، مالفورماسیون وریدی شریانی دورال، وازوسپاسم متعاقب خونریزی ساب آراکنوئید، فیستول کاروتید-کاورنوس، ترومبور سینوس های وریدی و وریدهای عمقی مغز، تومورها و ضایعات عروقی سر و گردن، تنگی های کاروتید و ورتبرال اکسترا کرانیال و خونریزی های بینی درمان اصلی یا کمکی می باشد. این مقاله مرور مختصری بر موارد استفاده از این روش جدید درمانی در اختلالات فوق الذکر است.
    کلیدواژگان: جراحی داخل عروقی، ضایعات عروقی، سیتم عصبی مرکزی
  • مجید محمود علیلو، تورج هاشمی، زهره هاشمی صفحه 89
    زمینه و اهداف
    درمان فراشناختی بر این اصل استوار است که فراشناخت برای درک نحوه ی عملکرد شناخت و نحوه ی تولید تجربه های هشیارانه ی ما درباره ی خودمان و جهان اطرافمان بسیار مهم است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا اثربخشی این نوع از درمان در بهبود بیماران دچار افسردگی اساسی مورد بررسی قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه ی پلکانی طی 8 جلسه بر روی سه بیمار، در دوره پیگیری یک، سه و شش ماهه، از طریق مصاحبه ساختاریافته، پرسشنامه ی افسردگی و اضطراب بک و پرسشنامه ی افکار ناکارآمد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان تغییرات معنادار و قابل توجهی در علائم افسردگی و باورهای فراشناختی بیماران افسرده ایجاد کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد، درمان فراشناختی که به جای محتوای شناخت بر کنترل فرآیندهای حاکم بر آن تمرکز می کند، می تواند در درمان بیماران مبتلا به اختلال افسردگی موثر باشد. به طوری که درمان موجب تغیرات معنادار در علائم هر سه بیمار شد و بهره های درمانی تا زمان دوره ی پیگیری ادامه یافتند.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، افکار ناکارآمد و درمان فراشناختی
  • سید حسین مشتاقیون، شکوفه بهداد، محمدحسین دهقانی، محمدرضا حاجی اسماعیلی *، حسین جمعه صفحه 95
    زمینه و اهداف

    ماسک حنجره ای سوپریم وسیله جدید اداره راه هوایی است که برای کاهش خطر آسپیراسیون طراحی شده است. ما در این مطالعه سهولت کارگذاری ماسک حنجره ای سوپریم و عوارض آن را با ماسک لارنژیال متداول در 122 بیمار ارتوپدی دارای راه هوایی طبیعی مقایسه کرده ایم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل در 122 بیمار در بیمارستان شهید صدوقی یزد اجرا گردید، جامعه مورد مطالعه بیماران ارتوپدی بودند که تحت جراحی غیر اورژانتس ساق قرار می گرفتند و در محدوده سنی 50-20 سال قرار داشتند و همگی BMI زیر 35 داشتند، سابقه ریفلاکس گاستروازوفاژیال، گلودرد، دیسفاژی و حاملگی نداشتند و حاضر به شرکت در مطالعه بوده و فرم رضایت کتبی را امضاء می کردند، معیارهای خروج از مطالعه شامل ASA=3 و بالاتر از آن، تداوم زمان جراحی به بیش از 1 ساعت، وقوع هرگونه اتفاق غیر منتظره حین بیهوشی و جراحی. جمعا 122بیمار به کمک جدول اعداد تصادفی در 2 گروه قرار گرفتند که در گروه مداخله از ماسک حنجره ای سوپریم استفاده شد و در گروه کنترل از ماسک حنجره ای متداول (ساده) استفاده شد. روش بیهوشی در دو گروه مشابه بود. اطلاعات جمع آوری شده شامل سهولت و عوارض کارگذاری دو نوع ماسک بود. با برنامه رایانه ای 16SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و P Value کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

    از 62 بیمار مورد مطالعه در 8/96% گذاشتن ماسک آسان و در گروه کنترل در 7/81% گذاشتن ماسک آسان بود (022/0=P). در گروه آزمون فقط 2/3% از گلو درد بعد از عمل شکایت داشتند که این عدد در گروه کنترل 10% بود(131/0= P). 5/6% از گروه مورد و 20% از گروه شاهد از تهوع شکایت داشتند(023/0=P). در گروه آزمون2/3% و در گروه کنترل7/11% از دل درد شکایت داشتند. (075/0=P) تفاوت میانگین فشار پرشدگی بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود(042/0=P).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه بیانگر این واقعیت است که ماسک حنجره ای سوپریم از نظر سهولت و سرعت جاگذاری بر انواع متداول برتری دارد و میزان بروز عوارض ناشی از آن کمتر از انواع متداول است.

    کلیدواژگان: ماسک حنجره ای سوپریم، ماسک حنجره ای متداول، کارآزمایی بالینی
  • حمیدرضا احمدی*، حمید بیضایی، لطیفه محمدپور صفحه 101

    هاری بیماری عفونی سیستم اعصاب مرکزی است. دوره کمون این بیماری 5 روز تا یک سال (متوسط90-20 روز) است. شرح حال مبنی بر حیوان گزیدگی، پزشک را مشکوک به هاری می کند. علایم اولیه ممکن است بصورت تب و فارنژیت نمایان گردد و 10-2 روز طول می کشد. درد و پارستزی ناحیه زخم در این مرحله شروع شده و ممکن است همراه با سردرد و بی اشتهایی همراه باشد. نکته مهم اینکه بیماری هاری درمان ندارد. اما اقدامات پیشگیری می تواند از ابتلا به بیماری هاری جلوگیری نماید. ما در اینجا یک مورد هاری را معرفی می کنیم.

    کلیدواژگان: هاری، حیوان گزیدگی، عفونت سیستم اعصاب مرکزی
  • هرمز آیرملو، صفا نجمی*، مازیار هاشمیلر صفحه 103

    نورواکانتوسیتوزیس از جمله بیماری های نادر ارثی سیستم عصبی است که تظاهرات اصلی آن شامل کره، دیستونی، آتاکسی، تیک، حملات تشنجی و علائم دیگری نظیر ضعف عضلانی و اختلالات رفتاری است. در کنار یافته های بالینی، تغییرات موجود در محدوده عقده های قاعده ای در تصاویر ام آر آی مغز بهمراه یافته های الکترومیوگرافیک و نیز سطح سرمی بالای آنزیم کراتین فسفوکیناز در تشخیص این بیماری کمک کننده است. بیمار مورد معرفی مردی است 52 ساله با شکایت از حملات شدید و مکرر حرکات غیرارادی دهان و زبان که منجر به زخمهای شدید زبان می گردید، بهمراه حرکات کره ای در اندامها و تنه، آتاکسی، حملات تشنجی و اختلالات خلقی با شروع تدریجی از حدود 15 سال قبل که بعد از بررسی های لازم و تشخیص بیماری نورواکانتوسیتوزیس، حرکات آزاردهنده دیستونیک دهان و زبان بیمار با استفاده از قرص کلوزاپین و تزریق بوتولینیوم توکسین بشکل مناسبی کنترل گردید.

    کلیدواژگان: نورواکانتوسیتوزیس، دیستونی، کره
  • داریوش سوادی، صفا نجمی*، مازیار هاشمیلر، سمیه مصطفایی صفحه 107

    Chorea نوعی اختلال حرکتی هیپرکینتیک بشکل حرکات ناگهانی، پرشی، غیر قابل پیش بینی، ناهماهنگ و مواج است. علل فراوانی دارد ولی ندرتا بدنبال عمل جراحی قلب بویژه در اطفال تحت عنوان post pomp chorea رخ می دهد، ولی این مورد در بالغین نادر است. علت و پاتوفیزیولوژی اصلی این عارضه کاملا شناخته شده نیست. بیمار مرد 75 ساله ای است که حدود 10 روز بعد از عمل جراحی قلب دچار حرکات کره ای و اختلال حرکت شده است. معاینات نورولوژیک بجز حرکات کره ای موجود و بررسی های پاراکلینیک شامل EEG، EMG، NCV و تستهای آزمایشگاهی از جمله تستهای فانکشن تیروئیدی، الکترولیتها و CPK نرمال بودند. در MRI مغزی، کانونهای هیپوسیگنال در هر دو نیمکره مخچه و مغز وجود داشت. از میان داروهای رایج برای درمان کره تنها پیموزاید سبب کاهش نسبی کره شده بود. بیمار علاوه بر پیموزاید، تحت درمان با کلونازپام قرار گرفت که کاهش قابل توجهی در حرکات کره ای فرم و بهبود وضعیت حرکت و تکلم وی گردید.

    کلیدواژگان: کره پست پمپ، جراحی قلب، کلونازپام
|
  • Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Parastoo Ahmadi Bakhshmandi, Seyed Rafie Arefhossini, Ahmad Koosha Page 7
    Background And Objectives
    The prevalence of low birth weight (LBW) is one of the public health indices and factors involved in mortality and morbidity rates. The aim of the present study was to determine the role of maternal anthropometric characteristics on LBW incidence in Marand and Ajabshir, with the highest and the lowest LBW rates in East Azerbaijan province, respectively.
    Materials And Methods
    This case-control study was carried out on those born in 2006-2007 in rural and urban areas of Marand and Ajabshir. Neonates with birth weight <2500g were defined as "cases" and those with birth weight of ≥2500g were defined as controls. Cases and controls were matched by age and sex. Mothers of the infants were invited to health centers and maternal anthropometric data were collected using health records and face-to-face interview. All household and anthropometric data were compared between the cases and controls.
    Results
    In Marand, maternal weight at the end of each pregnancy trimester and also weight gain at the third trimester in the controls were significantly greater than in the cases. In urban areas of Marand, maternal weight gain at the first trimester in the controls was significantly greater than in the cases. In rural areas of Ajabshir, those with low maternal weight gain during pregnancy significantly had more neonates with LBW. The mean maternal BMI in rural areas was lower than in the urban areas of Marand. There were significant differences between the two studied towns with regard to weight gain at the third trimester in urban areas, prepregnancy body mass index, maternal weight gain during pregnancy and at the second trimester in rural areas.
    Conclusion
    Results of this study indicate the importance of maternal anthropometric measures particularly pregnancy weight gain in LBW incidence.
  • Mohammad Taghi Akhi, Tahere Pirzade, Mohammad Aghazade, Yusef Bafande, Mortaza Gojazade, Mohsen Mojdebar, Behrooz Pourasghari Page 13
    Background And Objectives
    In vitro determination of C. difficile susceptibility is not routinely performed in the laboratories. The aim of this study was to determine antibiotic sensitivity of C. difficile isolated from hospital staff and also to evaluate recovery rate of C. difficile from stools by three methods.
    Materials And Methods
    One hundred stool samples of hospital staff were collected. Three standard anaerobic methods were used to isolate C. difficile: direct plating on CCFA, inoculation on blood agar following enrichment by alcohol shock and 0.1% sodium taurocholate. Suspicious colonies with specific horse odor were identified by biochemical tests. All isolates were tested by disk diffusion method using 14 antibiotic disks. MIC of isolates were determined for vancomycin and metronidazole by E.test
    Results
    Eighteen C. difficile were isolated from staff of 13 different wards. The maximum and minimum number of C. difficile was isolated from internal, ICU wards (each 5 isolates) and orthopedic, physiotherapy wards (each 1 isolate), respectively. No resistant isolates to vancomycin and metronidazole were detected by disk diffusion or E-test. All isolates were found to be resistant to polymyxin B and ceftriaxone (100%). The rate of recovery by 0.1% sodium taurocholate enrichment method and alcohol shock was significantly higher than those by CCFA (P= 0.02 and P=0.04, respectively).
    Conclusion
    Personnel of Imam Reza Hospital in Tabriz can be considered as source of C. difficile infection. All tested strains were found to be susceptible to metronidazole and vancomycin. The rate of recovery by enrichment methods is higher than those by CCFA culture.
  • Ahmad Asl Hashemi, Reza Dehghanzadeh, Hassan Taghipour, Vahide Gasemzadeh Page 19
    Background And Objectives
    Poor quality of water used in the swimming pools can cause several fungal, parasitic, bacterial and viral diseases. Therefore, the aim of this study was to evaluate the water quality in the swimming pools and Jacuzzis in Tabriz.
    Materials And Methods
    In a descriptive and cross-sectional study in 2008, among 22 swimming pools and 17 Jacuzzis in Tabriz, 11 and 8 pools and Jacuzzis were respectively selected. The samples were analyzed for pH values, coliforms and residual chlorine. All sampling and laboratory analysis were carried out based on standard methods of examination of water and wastewater.
    Results
    The mean concentration of residual chlorine and coliform in the water of Jacuzzis was 0.075 mg/L and 7.1, respectively. These values were significantly different from the standard values (P≤0.05). On the other hand, the mean concentration of the residual chlorine and coliform in the swimming pools were 1.75 mg/L and 2.14, respectively, which had no significant difference from the standard mean values (P≥0.05). The mean pH values of the swimming pools and Jacuzzis were 7.71 and 7.82, respectively. These values were not different from the standardized mean values (P≥0.05).
    Conclusion
    The residual chlorine and coliform values in the swimming pools were consistent with the mean standard values. However, the mean values of the residual chlorine and coliform in the Jacuzzis were not in compliance with the standard values. Therefore, further attention should be paid to the Jacuzzis water. Moreover, all the samples were favorable in terms of pH values.
  • Fatemeh Bakhtariagdam, Roghaiyeh Nourizadeh, Leila Sahebi Page 25
    Background And Objectives
    Breast cancer is the most common cancer among women and the second cause of death due to women’s cancer after the lung cancer. Early detection is very crucial in improving the outcomes and survival rates. The purpose of this study was to determine to what extent educational program based on health belief model (HBM) can change women’s health beliefs and behaviors of breast cancer screening.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study, 219 women referred to Health Care Centers in Tabriz were divided into case and control groups through cluster random sampling. Data were collected by using a self-administered questionnaire consisted of 4 sections: demographic characteristics, knowledge of the breast cancer and related screening methods, health beliefs and behaviors of screening. Three months after the intervention, the two groups sat for posttest.
    Results
    Post intervention, there was a remarkable increase within the experimental group in perceived seriousness (P=0.02), threat (P=0.01) and benefit (P<0.001). However, within the control group there was a significant increase in perceived sensitivity (P=0.01) and a decrease in perceived seriousness (P=0.01). Moreover, there was a 15.4% increase in the frequency of breast screening examination in the experimental group. Overall, the screening behaviors in post intervention was significantly different between the two groups (P=0.03).
    Conclusion
    The culturally-sensitive educational intervention based on HBM was to some extent effective in alteration of the health beliefs and screening behaviors. In future educational programs, it seems that focusing on perceived sensitivity enhancement and reducing the perceived barriers would have an important effect on mammography practice in long time follow up.
  • Abbas Bakhshipour, Majid Mahmood Aliloo, Zeynab Khanjani, Fatemeh Ranjbar, Hassan Bafandeh Gharamaleki Page 32
    Background And Objectives

    The aim of this research was to study the theory of mind deficit in schizophrenic patients with positive and negative symptoms, their siblings and its comparison with healthy people.

    Materials And Methods

    In a causal-comparative study, 40 schizophrenic patients and 40 siblings were selected from Razi Hospital through available sampling method. Forty normal people as control group were also selected from employees of the Education Organization after matching with the patient group by multi-phase cluster sampling. All subjects were administered Baron-Cohen’s “Reading the Mind in the Eyes'' test revised version. Data were then analyzed.

    Results

    The results showed that theory of mind is impaired in people suffering from schizophrenia compared to the healthy people (F=69.54; P<0.01). This deficit is trait-dependent in schizophrenic patients. However, there was no significant difference between patients with negative and positive symptoms in type of the theory of mind deficit (state or trait).

    Conclusion

    According to the findings, the theory of mind in schizophrenic patients seems to be impaired before being diagnosed and this deficit is exacerbated by the illness experience.

  • Mansour Bayrami, Mojtaba Salehi, Morteza Andalib Kooraeim, Asghar Pouresmali Page 39
    Background And Objectives
    Alexithymia is a personality trait in individuals. The aim of the present study was to evaluate prediction of the alexithymia changes based on the personality components.
    Materials And Methods
    In a descriptive-correlation study, 200 individuals among the students of Tabriz University were randomly selected. Twenty-item Toronto questionnaire (TAS-20) and the five-factor model (NEO-FFI) questionnaire were used for data collection.
    Results
    The personality factors predicted 29% of the alexithymia variance. In addition, stepwise regression was used to reveal the differential role of each personality factors in alexithymia prediction. Accordingly, the roles of extraversion, conscience, openness, and neuroticism were 18%, 7%, 2% and 2%, respectively.
    Conclusions
    The result of this study showed that the score of alexithymia can be predicted using the personality factors
  • Mohammad Ali Hosseinpour Feizi, Mohammad Mosaferi, Saeid Dastgiri, Masumeh Mehdipour Page 45
    Background And Objectives
    Some water quality parameters such as hardness are considered based on the consumers’ satisfaction. However, presence of some chemicals such as fluoride in concentrations more than standard levels could threat health of the consumers in long term. The present study aimed at providing the quality feature of drinking waters of East Azerbaijan province, in particular the fluoride.
    Materials And Methods
    During the study, results of 668 analyses of urban and rural water sources in 19 towns available at Province Health Center were reviewed. Thereafter, fluoride concentration, hardness, pH, alkalinity and electric conductance (totally 3340 parameters) were extracted and after statistical analysis were compared with the standards. In the case of villages with high level of fluoride, re-sampling and analysis was conducted.
    Results
    The electric conductance of the drinking waters ranged from 104 to 4660 µs/cm with the mean of 740±570 µs/cm. The value of hardness ranged from 40 to 1434 mg/L as CaCO3 with the mean of 228±100 mg/L. In 91.3% of the drinking water sources, fluoride content was ≤0.5 mg/L. In 22 drinking water sources, fluoride content was measured >1mg/L leading to dental fluorosis.
    Conclusion
    Consumption of water with high content of minerals and hardness should be limited if possible. Moreover, for water sources with fluoride content of >1mg/L, new water source should be provided due to probable dental fluorosis.
  • Mohammad Heidari, Reza Daryabeigi, Abbas Hoseini, Sara Shahbazi, Rahim Ali Sheikhi, Kourosh Heidari Page 51
    Background And Objectives
    Burn wound infection is the leading cause of mortality in burn patients. Using topical antibiotics is one of the most effective methods to prevent the burn wound infection. The aim of the present study was to assess and compare the effectiveness of Fundermol ointment and silver sulfadiazine 1% on the second-degree burn wounds.
    Materials And Methods
    In a single-blind clinical trial, 50 burn patients referred to Imam Mousa Kazem Hospital Burn Clinic were studied. These patients had second-degree burn wounds and burn percentage of 1-10% and were randomly divided into two groups of Fundermol and silver sulfadiazine 1%. The healing time of the burn wounds were compared between the two groups.
    Results
    The healing time of the burn wounds in the Fundermol group was significantly shorter than that in the silver sulfadiazine 1% group (P<0.001).
    Conclusion
    The results of this research showed that Fundermol ointment is more effective than the silver sulfadiazine 1% in second-degree burn wounds.
  • Soosan Rasooli, Farnaz Moslemi, Seddighe Abdolahi, Hamzeh Hoseinzadeh, Rasool Azarfarin Page 56
    Background And Objectives
    The use of laryngeal mask airway (LMA) is an alternative route in various surgeries such as gynecologic laparoscopy. However, air leak around LMA cuff may lead to gastric distension and inadequate ventilation during positive pressure ventilation in comparison with endotracheal tube (ETT). The aim of the present study was to compare laryngeal mask airway with endotracheal tube during gynecologic laparoscopy.
    Materials And Methods
    One hundred women were randomly divided into LMA or ETT groups for airway management. During the laparoscopy, a surgeon, blinded to the type of airway, scored stomach size on an ordinal scale of 0-10 at initial insertion of the laparoscope and immediately before the conclusion of the surgical procedure. Oxygen saturation, EtCO2, and hemodynamic parameters (HR, BP) were compared between the two groups.
    Results
    Demographic data, peritoneal insufflations time and total anesthetic time were similar for both groups (P>0.05). Alterations in gastric distension before or after peritoneal insufflations were similar in both groups (P>0.05). There were no significant differences in SpO2, ETCO2 or hemodynamic parameters during surgery or in recovery between two groups (P>0.05). With regard to the postoperative respiratory complications, cough was more common in ETT group.
    Conclusion
    In this study we concluded that a correctly seated LMA or ETT provided equally effective pulmonary ventilation without clinically significant gastric distension in all patients
  • Behnaz Sadeghzadeh Oskouei, Ahmad Ali Ghanbar, Leila Roshangar, Amir Afshin Khaki, Jafar Soleimani Rad Page 62
    Background And Objectives

    Widespread usage of different chemical drugs for therapeutic purposes may impair spermatogenesis. Since calcium channels are present in the plasma membrane of many cells including sperm, the present study aimed at examining the effects of amlodipine (a calcium-channels inhibitor) and also pentoxifylline on sperm parameters in mice.

    Materials And Methods

    Syrian male mice received 2.5 mg/kg/day amlodipine orally for 3 months and the sperms in culture medium exposed to 0.5 mmol pentoxifylline. After epididymal biopsy, total number of sperms, number of dead sperms, number of sperms with progressive and slow and in situ motility, and also sperms with acrosome reaction were studied by a light microscope.

    Results

    There was no difference in total sperm numbers between control and treatment groups (P=0.44). After staining with eosine Y, number of dead sperms in the amlodipine receiving group increased significantly (P<0.001). Number of sperms with progressive motility in amlodipine group decreased significantly (P<0.001). Number of sperms with slow motility and in situ and sperms with acrosoaml reaction in amlodipine group decreased significantly (P<0.001).

    Conclusion

    Oral amlodipine administration reduces the sperm progressive motility and acrosomal reaction, whereas oral pentoxifylline administration enhances the sperm progressive motility and acrosomal reaction

  • Ebrahim Fattahi, Mohammad Hossein Somi, Ebrahim Ebrahimzade, Ashraf Fakhrjo, Shahnaz Naghashi Page 68
    Background And Objectives
    The diagnosis of colorectal cancer in early stage increases the survival rate and quality of life in patients with colorectal cancer. The aim of the present study was to evaluate the relationship between the tumor markers of CEA and CA19-9 with diagnosis, staging and pathological finding in patients with colorectal cancer.
    Materials And Methods
    One hundred confirmed colorectal cancer patients who were candidates for surgery were included in the study group. Demographical, clinical and pathological information were collected. Peripheral blood samples were obtained from patients preoperatively for serum assay of the tumor marker (CEA and CA19-9).
    Results
    The mean age of the patients was 56.95±15.16 years. The mean serum levels of CEA and CA19-9 tumor markers were 101.63±18.9μg/L and 83.53±39.55 KU/L, respectively. More than one third of the patients had abnormal range of tumor markers (CEA, 36% and CA19-9, 35%). Simultaneous increase in both tumor markers was observed in 17.5% of the patients. An increase in the serum level of CA19-9 was correlated with the number of the involved lymph nodes (P=0.03). Moreover, an increase in the serum level of CEA was correlated with the depth of invasion (P=0.05), number of metastatic lymph nodes (P=0.001) and stage of the disease (P=0.01). Simultaneous increase in both tumor markers was correlated with the number of metastatic lymph nodes (P=0.01).
    Conclusion
    According to the results of this study, the elevated preoperative serum levels of CEA and CA19-9 may be indicative of the disease progression, but not diagnosis of the disease in early stages.
  • Fahimeh Kazemi Rashed, Saeed Aslanabadi, Shahin Khorsand Page 75
    Background And Objectives
    Cryptorchidism is the most common urogenital anomaly which has been evaluating in childhood. Understanding the hormonal, molecular and genetic predisposing factors is important to treat and protect this anomaly. The aim of the present study was to evaluate the prevalence of cryptorchidism in male members of the cryptorchid children’s families.
    Materials And Methods
    A total of 1410 members of the cryptorchid patients treated between 2005 and 2007 were observed for presence of cryptorchidism.
    Results
    There were 107 cases of cryptorchidism among male members of the cryptorchid children’s families (7.5%).
    Conclusion
    In comparison with the prevalence of cryptorchidism in East Azarbaijan province (1.35%), the familial prevalence is 5.6 fold higher. This may imply a probable genetic predisposition.
  • Najmeh Kabiri, Sedigheh Asgary Page 78
    Background And Objectives
    Treatment and suppression of atherosclerotic lesions is a fundamental goal in atherosclerosis patients. Antioxidants and hypolipidemic agents suppress the development of atherosclerosis. The objective of this study was to determine the effect of Hypericum perforatum L. on treatment of atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits.
    Materials And Methods
    Twenty rabbits were assigned to four groups: group I (normal diet for 75 days); group II (1% cholesterol diet for 75 days); groups III and IV (1% cholesterol diet for 45 days). Thereafter, group III received the normal diet for additional 30 days, while group IV received normal diet plus H. perforatum (150 mg/kg.bw) for an additional 30 days (regression period). Blood samples were collected from rabbits on days 0, 45 and 75 days.
    Results
    At the end of the study, serum biochemical factors (apoB, MDA, OX-LDL) decreased in groups III and ΙV. However, the serum biochemical factors were more decreased in groups IV compared to the group III in regression period.
    Conclusion
    The results suggest that polyphenolic substances derived from H. perforatum may contribute to a reduction in serum biochemical factors and subsequently regression of the atherosclerosis.
  • Reza Mohammadian Page 83
    Endovascular procedures for treatment of central nervous system vascular lesions are rapidly expanding. This type of treatment is becoming less invasive but more effective during the recent years. Neuro-endovascular management has become an important therapeutic option in the varieties of brain and spine disorders including intracranial aneurysms, arteriovenous malformation, acute ischemic stroke, dural arteriovenous malformations, vasospasm following aneurysmal subarachnoid hemorrhage, carotid cavernous fistulae, tumors and vascular malformations of the head and neck, extracranial carotid and vertebral disease and cerebral venous system thrombosis. In this review we briefly discuss the neuro-endovascular procedure indications in the above mention disorders.
  • Majid Mahmoodalilu, Touraj Hashemi, Zohreh Hashemi Page 89
    Background And Objectives
    Metacognitive therapy is based on the principle that meta-cognitive is very important for understanding the way of cognitive function and the way of producing our conscious experience about ourselves and the world around us. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of metacognitive therapy in improving major depressive patients.
    Materials And Methods
    In a single case experimental study, three patients were followed up at 1, 3 and 6 months by using multiple-baselines in 8 sessions. Instruments were included structured clinical interview, the Beck Depression Inventory (BDI-II), Beck Anxiety Inventory (BAI), and Dysfunctional Attitude Scale (DAS).
    Results
    The metacognitive therapy created significant changes in depression and anxiety symptoms and dysfunctional attitudes of the depressive patients.
    Conclusion
    The metacognitive therapy focusing on the control of cognitive process instead of cognitive content could be effective in treatment of the patients with major depression.
  • Seyed Hossein Moshtaghion, Shekoufeh Behdad, Mohammad Hossein Dehghani, Mohammad Reza Hajiesmaeili, Hossein Jomeh Page 95
    Background And Objectives

    The laryngeal mask airway supreme (LMA-S) is a new airway device designed to minimize the risk of aspiration. We studied the success rates of the LMA-S insertion and the incidence of any complications compared with the conventional LMA in orthopedic surgery patients with normal airways.

    Materials And Methods

    In a randomized clinical trial, 122 patients undergoing elective lower limb orthopedic surgery were studied in two study and control groups. Airway management in the study and control groups was with LMA-S and conventional LMA, respectively. The collected data including the success rate of insertion and ventilation, and the incidence of any complications associated with the use of the device were analyzed between two groups.

    Results

    The LMA-S was easily inserted in 96.8% of 62 patients in the study group and in 81.7% of 60 patients in the control group (P=0.02). Nausea was observed in 6.5% of the study group and 20% in the control group (P=0.02). There was no difference in incidence of postoperative sore throat and abdominal pain between the two studied groups (P>0.05). The mean sealing pressure significantly differed between two groups (P=0.04).

    Conclusion

    Our report indicates that the LMA-S is a valuable addition to airway devices for patients with normal airways.

  • Hamid Reza Ahmadi, Hamid Beizaei, Latifeh Mohammadpoor Page 101

    Rabies is a viral disease of the central nervous system (CNS). Clinical suspicion of rabies is based on a history of an animal bite. The initial symptoms may be fever and pharyngitis. Pain and paresthesia of the area along with the probable headache and anorexia can be seen. There is no treatment for rabies. We report a rabies case in this paper.

  • Hormoz Ayromloo, Safa Najmi, Mazyar Hashemilar Page 103

    Neuroachantocytosis, a form of hereditary chorea, is a degenerative multisystem disease presenting with several types of abnormal movements such as dystonia and chorea together with other neurological problems including neuropathy, amyotrophy, seizure and ataxia. Here, we report a 52-year old male with recurrent oromandibular dystonic attacks together with progressive chorea at limbs, seizure, ataxia, and depression. With diagnosis of neuroachantocytosis, the patient received clozapine and botulinum toxin injection resulting in partial response.

  • Dariush Savadi, Safa Najmi, Mazyar Hashemilar, Somaie Mostafaie Page 107

    Chorea is a complex, rapid, irregular and fluctuating hyperkinetic movements with several etiologies. A rare type of generalized chorea is post-pomp chorea occurring after cardiac surgery especially in children, but it is rare in adults. Here, we report a 75-year old man with chorea and gait difficulties ten days after cardiac surgery. Neurological exams, excluding chorea, and paraclinical tests were normal. Magnetic resonance imaging of brain revealed old diffuse ischemic changes. Among chorea medical treatments, pimozide resulted in mild improvement. We started clonazepam plus pimozide, thereafter choreic movements and gait gradually improved.