فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال چهلم شماره 2 (پیاپی 134، خرداد و تیر 1397)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهلم شماره 2 (پیاپی 134، خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اوصالی * صفحه 7
    زمینه
    افزایش سن، عوامل التهابی و سندرم متابولیک از عوامل موثر در کاهش بیان (BDNF، Brain-Derived Neurotrophic Factor) می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثرگذاری 8 هفته تمرین هوازی با شدت متوسط و مصرف کورکومین زردچوبه بر سطوح پلاسمایی IL-6، IL-10 و BDNF زنان 60-65 ساله ی مبتلا به سندرم متابولیک می باشد.
    روش کار
    44 زن مبتلا به سندرم متابولیک به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی به گروه مکمل+تمرین، تمرین، مکمل و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین+مکمل و گروه تمرین، هفته اول سه ست 10 دقیقه ای با فواصل استراحت پنج دقیقه با شدت 65 تا 75 درصد از ضربان قلب ذخیره ای تمرینات خود را توسط تردمیل انجام دادند. با سپری شدن هر هفته، یک دقیقه به مدت زمان ست های تمرین افزوده می شد. در دو مرحله از آزمودنی ها خونگیری شد. سطوح پلاسمایی IL-6، IL-10 و BDNF به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه، تی جفتی استفاده گردید سطح معنی داری 05/0≥P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان سطوح BDNF و IL-10 پس از دو ماه تمرین هوازی در سه گروه تجربی نسبت به پیش آزمون افزایش معنی داری یافتند (05/0≥P) همچنین کاهش معنی داری در IL-6 هر سه گروه تجربی مشاهده گردید (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    در اثر هشت هفته اعمال مداخله میزان سطوح پلاسمایی BDNF افزایش یافت. این تغییرات احتمالا در ارتباط با افزایش IL-10 و کاهش IL-6 می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، IL، 6، IL، 10، Brain، Derived Neurotrophic Factor، کورکومین، سندرم متابولیک
  • محمد ابراهیم بهرام، محمد جواد پوروقار صفحه 15
    زمینه

    لپتین، به عنوان یک مکانیزم هشدار دهنده در تنظیم متابولیسم سلولی، محتوای چربی بدن و بیماری های سندرم متابولیک عمل می کند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر دوازده هفته تمرین تناوبی پر شدت بر سطوح لپتین پلاسما، انسولین، گلوکز، مقاومت به انسولین و ترکیب بدنی در مردان دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 20 نفر از دانشجویان با شاخص توده بدنی بین 25 تا 30kg/m2 ، به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی، به مدت دوازده هفته و هر هفته 3 جلسه، با شدت بالای 90 درصد ضربان قلب بیشینه به تمرین پرداختند. قبل و پس از تمرین مقادیر لپتین پلاسما، انسولین گلوکز، مقاومت به انسولین و شاخص های ترکیب بدنی محاسبه شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری t در سطح معناداری 05/0> P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دوازده هفته تمرین تناوبی پر شدت، موجب کاهش معنادار سطوح سرمی لپتین پلاسما (0002/0P=)، انسولین (003/0P=)، مقاومت به انسولین (0001/0P=) و گلوکز (013/0P=) در گروه تجربی نسبت به کنترل شد. همچنین، وزن بدن (008/0P=)، درصد چربی (001/0P=)، شاخص توده بدن (03/0P=) و نسبت دور کمر به دور لگن (02/0P=) نیز بین دو گروه کاهش معناداری را به همراه داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دوازده هفته تمرین تناوبی پرشدت، اثر مثبتی بر کاهش سطح لپتین و برخی از شاخص های آنتروپومتریک مرتبط با اضافه وزن داشته باشد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، انسولین، ترکیب بدن، گلوکز، لپتین، مقاومت به انسولین
  • حمید بیضایی بهزاد قاسمی صفحه 24
    زمینه
    شیوع سویه های میکروبی مقاوم دارویی به یکی از معضلات اساسی بهداشت جهانی در قرن اخیر مبدل شده است. علاوه بر آن مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک ها، عوارض جانبی از قبیل ناراحتی های گوارشی، تهوع، اسهال و بروز حساسیت را بدنبال خواهد داشت. این عوامل محققین را به شناسایی و استفاده از ترکیبات ضد باکتریایی جدید دارای اثرات بازدارندگی قویتر، وسعت اثر بیشتر و اثرات جانبی کمتر سوق داده است. مشتقات تیازول، تیازولیدین، ایمیدازول، تتراهیدروپیریمیدین، اکسازولیدین و تیازپین از مهمترین خانواده های ترکیبات هتروسیکلی محسوب می شوند که خواص بیولوژیکی متنوعی از آنها گزارش شده است. در این مطالعه، اثرات ضد باکتریایی 30 مشتق جدید از این خانواده ها بر باکتری های استافیلوکوکوس اپیدرمیس، استرپتوکوکوس پیوژنز، باسیلوس ترینجنسیس، شیگلا فلکسنری و سالمونلا تیفی بررسی شده است.
    روش کار
    پس از تهیه محلولی از مشتقات در DMSO، به منظور ارزیابی اثرات ضد باکتریایی آنها، قطر هاله مهار رشد باکتری ها از طریق روش انتشار در دیسک اندازه گیری گردید. علاوه بر آن از روش براث میکرورقیق سازی جهت تعیین حداقل غلظت بازدارندگی رشد (minimum inhibitoryconcentration، MIC) و حداقل غلظت کشندگی (minimum bactericidal concentration، MBC) ترکیبات استفاده گردید. کلیه اثرات با آنتی بیوتیک های جنتامایسین و پنی سیلین مقایسه شده است.
    یافته ها
    اثرات مهاری تنها در برخی از مشتقات مشاهده شد. مشتق تیازول 23 به عنوان موثرترین ترکیب بر کلیه باکتری های مورد مطالعه دارای اثر مهاری بود. اثرات بازدارندگی مشتق ایمیدازول 3 بر پنج نمونه از سویه های باکتریایی بارزتر بود، هر چند که اثرات مهاری از این مشتق بر سالمونلا تیفی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در این پروژه تحقیقاتی، اثرات بازدارندگی مشتقات هتروسیکلی متنوع جدید بر چند سویه باکتریایی استاندارد اثبات گردید، جهت بکار بردن این مشتقات به عنوان آنتی بیوتیک، بایستی اثرات مهاری آنها بر سویه های مقاوم دارویی این عوامل بیماری زا، در گام بعدی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، مشتقات هتروسیکلی، MIC، MBC
  • محمدرضا خانی، رضا بیگدلی، حسین وزینی، پارمیس نطقی صفحه 33

    زمینه؛ گنادوتروپین ها مهمترین هورمون های کنترل کننده فعالیت گنادها و در نتیجه باروری می باشند. یکی از جنبه های اختلالات هورمونی ناشی از سرب تاثیر آن بر روی گنادها می باشد که سبب اختلال در عملکرد هورمون های جنسی و باروری می شود. در مطالعه حاضر تاثیر عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه جعفری بر سطح سرمی هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون در موش صحرایی نر دریافت کننده استات سرب مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار؛ در مطالعه حاضر 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به شش به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند که عبارت بودند از: گروه کنترل، گروه شاهد دریافت کننده استات سرب، گروه شم، دریافت کننده آب مقطر و عصاره جعفری با دوز mg/kg 150 و گروه های تجربی 1، 2 و 3 تیمار شده با استات سرب که به ترتیب مقادیر 100، 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره جعفری به صورت تزریق درون صفاقی (I.P) و به مدت 8 روز دریافت کردند پس از گذشت 28 روز، حیوانات توزین و خونگیری از حیوانات انجام شد. غلظت سرمی هورمو ن ها با استفاده از روش ELISA اندازه گیری گردید.
    یافته ها؛ استات سرب سبب افزایش سطح سرمی هورمون های تستوسترون، LHو FSH گردید. افزایش میزان دوز عصاره سبب کاهش سطح سرمی LH و FSH گردید (001/0>P) در حالی که عکس این قضیه برای سطح سرمی تستوسترون رخ داد.
    نتیجه گیری؛ تاثیر جعفری بر میزان هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون در موش صحرایی نر دریافت کننده استات سرب قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: گیاه جعفری، گناد، FSH، LH، تستوسترون
  • نیما رضاییان قراگزلو، سیدعطا الله سادات شاندیز، فهیمه باغبانی آرانی صفحه 40
    زمینه

    گیاه شیرین بیان Glycyrrhiza glabra)) به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانتی بالا و عوارض کم، در طب سنتی برای درمان سرطان پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه سمیت سلولی و آپوپتوزی دو نوع عصاره آبی و الکلی گیاه شیرین بیان بر روی رده سلولی سرطانی کبد (HepG2) می باشد..

    مواد و روش ها

    عصاره های الکلی و آبی گیاه شیرین بیان تهیه شدند، سپس رده های سلولی سرطانی کبد (HepG2) و نرمال HEK293 با غلظت های مختلف عصاره ها به مدت 24 ساعت تیمار شدند و فعالیت بیولوژیکی عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجیMTT محاسبه شد. در نهایت، میزان بیان ژن های آپوپتوزی BAX و BCL2 با استفاده از روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج سمیت سلولی عصاره های مورد مطالعه نشان داد که سمیت وابسته به دوز داشته اند. بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های سرطانی تیمار شده با عصاره الکلی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر نشان داد. در حالی که بیان ژن های BAX و BCL2 در سلول های تیمار شده با عصاره آبی شیرین بیان به ترتیب به میزان تغییر یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به نظر می رسد که عصاره ریشه گیاه شیرین بیان (بویژه عصاره الکلی) می تواند به عنوان گیاه بومی کشورمان، پتانسیل درمان سرطان کبد را داشته باشد.

    کلیدواژگان: گیاه شیرین بیان، BAX، BCL2، HepG2، آپوپتوز
  • زهرا شبانی نژاد، فاطمه یوسفی، بهرام محمدسلطانی، سید جواد مولی صفحه 50
    زمینه

    ERBB2 عضوی از خانواده گیرنده های فاکتور رشد اپیدرمی بوده و بر روی بازوی بلند کروموزوم 17 قرار گرفته است. این گیرنده می تواند باعث فعال شدن مسیرهای پیام رسانی شده و در نهایت تکثیر سلولی را افزایش و از آپوپتوز جلوگیری کند. miRNAها RNAهای غیرکدکننده تک رشته ای کوچکی هستند که به عنوان تنظیم کننده های بیان ژن در سطح پس از رونویسی عمل می کنند. miRNA ها فرآیند های مهم سلولی مانند تکثیر، تمایز، آپوپتوز و تومورزایی را کنترل می کنند. ناحیه ژنومی miRNA ها نشان می دهد که آن ها در نواحی کروموزومی حساس و مرتبط با سرطان قرار گرفته اند. هدف از این تحقیق انجام مطالعات اولیه بیوانفورماتیکی جهت شناسایی miRNA جدید در ژن مهم ERBB2 و ساختن سازه لازم جهت بیش بیان ناحیه مورد نظر است.

    روش کار

    در تحقیق حاضر ابتدا با نرم افزارهای مختلف توانایی ایجاد ساختار ساقه حلقه، محل برش آنزیم های Dicer و Drosha و حفاظت شدگی ناحیه مورد نظر بررسی گردید. سپس ناحیه اطراف ساختار ساقه حلقه کاندید در حامل بیانی pEGFPC1 کلون گردید.

    یافته ها

    بررسی با نرم افزار های مختلف نشان داد که از این توالی و ساختار miRNA بالغ، با احتمال بالا می تواند پردازش گردد. جهت ادامه مطالعات سازه مورد نیاز در حامل بیانی pEGFPC1 با موفقیت کلون گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج مبنی بر تجزیه و تحلیل های بیوانفورماتیکی نشان دهنده امکان تولید miRNA جدید از این ساختار ساقه حلقه می باشد.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، ژن ERBB2، کلون سازی
  • نعیمه شعبانی لکرانی، جلال شایق، جاوید صادقی صفحه 57
    زمینه

    باکتری اشرشیاکلی در سراسر جهان به عنوان شاخص میکروبی آب در نظر گرفته می شود. این باکتری قادر به تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف است که منجر به بروز مقاومت آنتی بیوتیکی می شود و از میان ژن های مختلف دخیل در این نوع مقاومت، ژن های blaTEM ، blaSHV و blaCTX-M فراوانی بیشتری دارند. هدف از این تحقیق تعیین میزان فراوانی مقاومت بتالاکتامازی باکتری های اشرشیاکلی جداشده از چشمه ها و قنات ها است.

    روش کار

    از تعداد 118 منبع آب زیرزمینی آذربایجان شرقی 23 ایزوله ی اشرشیاکلی، جداسازی و توسط آزمایش های فنوتیپی و ژنوتیپی شناسایی شد. جهت تعیین ESBLs به روش فنوتیپی از دیسک های آنتی بیوتیکی سفتازیدیم، سفتازیدیم کلاولانیک اسید و سفوتاکسیم، سفوتاکسیم کلاولانیک اسید استفاده شد. در مرحله ی بعد با استفاده از روش PCR حضور ژن های blaTEM ، blaSHV و blaCTX-M در ژنوم هر یک از ایزوله ها تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج فنوتیپی حاصل از این مطالعه نشان داد که تنها 2 (9%) ایزوله دارای مقاومت از نوع ESBL بودند، این در حالی است که در بررسی ژنوتیپی تعداد 9 ایزوله (39%) دارای ژن blaTEM، 10 ایزوله (43%) حاوی ژن blaSHV و 14 ایزوله (61%) حاوی ژن blaCTX-M در ژنوم خود بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه درصد بالای مقاومت بتالاکتامازی را در بین سویه های اشرشیاکلی جدا شده از منابع آبی زیرزمینی نشان می دهد. این مسئله می تواند منجر به گسترش این نوع مقاومت در میان سویه های بیماری زای اشریشیاکلی با منشاء منابع آبی گردد.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، آب های زیرزمینی، ژن blaTEM، ژن blaSHV، ژن blaCTX، M
  • معصومه کاظمی، سید محمد مرندی، احمد موحدیان، زینب رضایی، حسین محمدیان، سمانه نوری صفحه 64
    زمینه

    ورزش شدید یا حاد می تواند موجب آسیب مورفولوژیک به عضلات اسکلتی درگیر در فعالیت شود و با توجه به گرایش روز افزون به مصرف مکمل های ورزشی، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل دهی ال-آرژنین بر تغییرات استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو احتمالی ناشی از فعالیت ورزشی حاد در عضله دوقلو موش می باشد.

    مواد و روش ها

    32 سر موش صحرایی نر با وزن تقریبی (g210-160) به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل (C)، ورزش حاد (E)، مکمل ال- آرژنین (Arg) و ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین (E+Arg)، تقسیم شدند. ال- آرژنین به میزان دو درصد رژیم غذایی به دو گروه Arg و E+Arg طی 30 روز خورانده شد. برای اعمال فعالیت ورزشی حاد دو گروه E و E+Arg با سرعت 16-26متر بر ثانیه، به مدت 1 ساعت و یا تا رسیدن به واماندگی بر روی تردمیل مخصوص دویدند. بافت برداری 1 ساعت پس از فعالیت ورزشی حاد صورت گرفت. برای مقایسه میانگین ها تست آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و تست تعقیبی دانت با سطح خطای 5 درصد استفاده شد.

    یافته ها

    میزان نیتریک اکساید در سه گروه ورزش حاد، مکمل ال-آرژنین، ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین در مقایسه با گروه کنترل، کاهش داشت که فقط در گروه ورزش+مکمل معنی دار بود. نسبت اکسیدان-آنتی اکسیدان (TAC/ TOS) در عضله گروه ورزش حاد در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشت. کراتین فسفوکیناز در سه گروه ورزش حاد، مکمل ال-آرژنین و ورزش حاد+مکمل ال-آرژنین نسبت به گروه کنترل افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    در حال حاضر به دلیل محدودیت منابع در خصوص نتیجه گیری درباره اثرات ال-آرژنین بر تغییرات مارکرهای مورد بررسی و افزایش یا کاهش استرس اکسیداتیو-نیتروزاتیو پس از فعالیت ورزشی حاد در عضله دوقلو، نمیتوان سازوکارهای دقیق و دخیل را در این حیطه عنوان کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی حاد، استرس اکسیداتیو، نیتروزاتیو، ال آرژنین، نیتریک اکساید
  • مجید محمود علیلو، محمد طهماسب پور، شهرام یاقوتی آذری صفحه 72
    زمینه

    هدف این پژوهش بررسی مشکلات حافظه ای افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری در انواع (وارسی کننده، شستشو کننده و میکس) از نظر حافظه بازشناسی و یادآوری بوده است.

    روش کار

    45 فرد مبتلا به اختلال وسواسی – جبری (15 وارسی کننده، 15 شستشو کننده و 15 میکس) و 30 نفر به عنوان گروه گواه (15 نفر به عنوان اضطراب منتشر، 15 نفر بهنجار) انتخاب شدند. گروه های گواه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه های وارسی کننده، شستشو کننده و میکس همتا شده اند. از نظر نوع افکار و اعمال وسواسی – جبری با استفاده از مقیاس وسواسی – جبری مادزلی، یل براون و مصاحبه روانپزشکی بررسی شدند. در این پژوهش حافظه آزمودنی ها به کمک دو فهرست از واژه ها (فهرست یادآوری با استفاده از نشانه و فهرست بازشناسی) که با بهره گیری رایانه ارائه می شد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    این بررسی نشان داد که بیماران مبتلا به اختلال وسواسی – جبری از نظر حافظه بازشناسی و یادآوری با استفاده از نشانه در مقایسه با گروه کنترل بهنجار تفاوت معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد که مشکلات حافظه ای بیماران وسواسی – جبری در چارچوب نظریه های روانشناختی به ویژه شناختی – رفتاری قابل تبیین است و به نظر می رسد این بیماران از نقص حافظه کلی در رنج باشند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - جبری، حافظه بازشناسی، حافظه یادآوری
  • منیژه مصطفی قره باغی، ماندانا رفیعی، مریم شعاران، الهام دنیادیده، امیرطاهرافتخارسادات، شیرین خطیب شهیدی صفحه 79
    زمینه

    انتروکولیت نکروزان (Necrotizing Entrocolitis، NEC)شایع ترین اورژانس دستگاه گوارش در دوران نوزادی است و منجر به مورتالیتی و موربیدیتی نوزادان پره مچور می شود. از آنجائیکه تست اختصاصی برای تشخیص NEC وجود ندارد، تنها از علایم بالینی و یافته های رادیولوژیکی استفاده می شود. در صورت یافتن یک بیومارکر قابل اعتماد برای تشخیص NEC میتوان مورتالیتی و موربیدیتی بیماری را کم کرد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی کالپروتکتین مدفوع(Fecal Calprotectin، FC) در انتروکولیت نکروزان می باشد.

    روش کار

    در یک مطالعه مورد - شاهدی، 20نوزاد مبتلا به انتروکولیت نکروزان و 20نوزاد سالم، طی مدت 14ماه بررسی شدند. سطح کالپروتکتین در هر دو گروه به روش الیزا اندازه گیری شد و مقادیر ثبت شده بین دوگروه مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج بررسی آماری سطح کالپروتکتین مدفوع، در گروه موردوشاهد،تفاوت معنی دارآماری در این دو گروه نشان داد (001/0>p).بر اساس منحنی ROCسطح FCبالای 5/32 میکروگرم در گرم مدغوع، برای تشخیص NEC دارای حساسیت 80٪ و ویژگی 90٪ محاسبه شد. همچنین ارزش اخباری مثبت 89٪ و ارزش اخباری منفی 82٪ گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه، می توان از کالپروتکتین مدفوع به عنوان یک بیومارکر قابل اطمینان در تشخیصNEC بهره برد.

    کلیدواژگان: نوزاد، پره ترم، انتروکولیت نکروزان، کالپروتکتین
  • مریم نورشاهی، مهسا امامیان رستمی، فریبا خداقلی صفحه 87
    زمینه

    یکی از عوارض فیزیولوژیکی سالمندی ضعف عملکردی سیستم مویرگی و در پی آن کاهش آنژیوژنز و فاکتور VEGF است. تمرین سرعتی اینتروال با به کارگیری بیشتر تارهای عضلانی می تواند منجر به افزایش آنژیوژنز عضله اسکلتی شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین سرعتی اینتروال بر میزان VEGF بافت عضله نعلی و EDL موش های صحرایی نر سالمند نژاد ویستار بود.

    روش کار

    تعداد 20 سر موش صحرایی نژاد ویستار سالمند با میانگین وزن 72/43±489 (گرم) تهیه و پس از یک هفته آشناسازی با شرایط آزمایشگاهی، به طور تصادفی به دو گروه کنترل (10n=) و تمرین (10n=) تقسیم شدند. تمرین SIT شامل دویدن فزاینده و متناوب روی تردمیل بود که سه تا چهار جلسه در هفته و به مدت هشت هفته انجام شد. سپس عضله نعلی و باز کننده دراز انگشتان (EDL) استخراج شد. در پایان از روش وسترن بلات به منظور سنجش تغییرات پروتئین در بافت های عضلانی و از آزمون آماری t برای ارزیابی اطلاعات، استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از تحقیق نشان داد که تفاوت میزان VEGF گروه کنترل و تمرین در هر دو عضله تند انقباض (05/0P≤) و کند انقباض (05/0P≤) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که میزان مویرگی شدن تار های نوع II کاهش بیشتری را نسبت به تارهای نوع I در اثر افزایش سن نشان داده اند، لذا با توجه به نتایج تحقیق حاضر استنباط می شود که احتمالا تمرین سرعتی اینتروال می تواند محرک مناسبی جهت آنژیوژنز تار های عضلانی باشد و منجر به بهبود خواص متابولیکی آن ها شود.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، سالمندی، VEGF
  • حمیده اشرفی، خلیل انصارین، محمدحسن زاده، ابوالقاسم جویبان صفحه 95

    خواب یک فعالیت فیزیولوژیک و دینامیک تکرار شونده و یکی از مهمترین پارامترهای بررسی کیفیت زندگی و وضعیت سلامت فرد می-باشد. اختلالات خواب به 6 گروه اصلی شامل: 1) بی خوابی، 2) اختلالات تنفسی وابسته به خواب، 3) اختلالات مرکزی خواب وبیداری، 4) اختلالات شبانه روزی خواب وبیداری، 5) پاراسومنیا (خواب پریشی) و 6) اختلالات حرکتی وابسته به خواب تقسیم بندی شده است. یکی از انواع بسیار شایع اختلالات خواب، بی خوابی می باشد. شیوع بی خوابی مزمن 10% می باشد ولی موارد خفیف بی خوابی در 40% از جمعیت دیده می شود. کنترل مناسب اختلالات خواب از اهمیت زیادی برخوردار است که یکی از روش های کنترل، دارو درمانی است. گروه های دارویی مختلفی از جمله آگونیستهای گیرنده بنزودیازپینی، آگونیست گیرنده ملاتونین، ضد افسردگی ها و ضد سایکوزهای آتیپیک و نسل اول آنتاگونیست های هیستامین برای درمان اختلالات خواب بکار می روند. در این میان گروه اول یعنی آگونیستهای گیرنده بنزودیازپین ها مجازترین، شایعترین و وسیعترین داروهای استفاده شده برای درمان بی خوابی (به علت عوارض کمتر نسبت به سایر گروه ها) می باشند، هر چند به علت عوارض احتمالی باید در مصرف این داروها نیز دقت نموده و از نظر سوء مصرف و ایجاد تحمل، نظارت وجود داشته باشد. همچنین روان درمانی نیز بعنوان یک روش درمانی تکمیلی می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خواب، اختلالات، درمان، بنزودیازپین ها
  • محمد اسماعیل حجازی، زهرا نوارباف محمدی، یاسین حجازی صفحه 106

    یک خانم 40 ساله با کاهش هوشیاری پیشرونده و دیسترس تنفسی در بخش مراقبت های ویژه ریوی بیمارستان امام رضا (ع) تبریز بستری گردید و طی بستری جهت حفظ راه هوایی نیازمند لوله گذاری داخل تراشه گردید. در طول عمل لوله گذاری یک پلاک موکوسی بزرگ که باعث انسداد نسبی تراشه شده بود، از تراشه وی خارج گردید. در مقاله حاضر، نقش مراقبت های پرستاری در حفظ راه هوایی در بیماران بحرانی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: راه هوایی، پلاک موکوسی، دیسترس تنفسی، انسداد راه هوایی، مراقبت های ویژه
|
  • Ali Osali * Page 7
    Background
    Metabolic syndromes, pro-inflammatory and aging are main important factors in BDNF's levels. The aim of this research was to investigate the effect of eight-week aerobic exercise with moderate intensity and consumption of curcumin on IL-6, IL-10 and BDNF in 60-65 years old women with syndrome metabolic.
    Methods
    44 women with metabolic syndrome (MetS) voluntarily took part in the present study. Participants were randomly divided in 4 groups of MetS exercise Curcumin (MECU), MetS exercise (ME), MetS Curcumin (MCU), MetS control (MC). During the first week MECU group and ME participated in three sets of ten-minute aerobic exercise training (AT) with treadmill also they have 5 minute rest part between the sets. One minute was added to the duration of exercise sets weekly basis. Blood samples were conducted before and after eight -week. IL-6, IL-10 and BDNF were measured by ELISA method. To analyze the data, researcher made use of One-Way ANOVA, paired-sample t-test with the significance level of (P≤0.05).
    Results
    IL-10, BDNF after eight -week interventions significantly increased (P≤0.05) also IL-6 levels significantly decreased (P≤0.05).
    Conclusion
    These findings indicate eight -week interventions induce to increase BDNF's levels so maybe this increasing relative to rising in IL-10 level and decreasing in IL-6 level.
    Keywords: Aerobic exercise, IL-6, IL10, BDNF, Metabolic syndrome, Curcumin
  • Mohammad Ebrahim Bahram, Mohammad Javad Pourvaghar Page 15
    Background

    Leptin acts as a warning mechanism in the regulation of cell metabolism, body fat and metabolic syndrome disease. This study aimed at investigating the effects of 12 weeks of high intensity interval training on the levels of plasma leptin, insulin, glucose, insulin resistance and body composition in overweight men.

    Methods

    In this clinical trial study, 20 students with a body mass index between 25 and 30 kg / m2 were purposefully selected; and they were randomly divided into two groups: one experimental group and one control group. The experimental group practiced with the intensity of 90 percent of maximum heart beat 3 sessions per week for twelve weeks. Before and after exercise, the leptin level of plasma, insulin, glucose, insulin resistance and body mass index were calculated. The data were analyzed by using T-test at a significance level of P>0.05.

    Results

    12 weeks of high intensity interval training can reduce the leptin level of plasma (P=0.0002), insulin (P=0.003) glucose, Insulin Resistance (P=0.0001) and (P=0.013) in the experimental group compared to control group. Moreover, body weight (P=0.008), percentage of fat (P=0.001), BMI (P=0.03) and WHR (P=0.02) also decreased significantly between the two groups (P

    Conclusion

    It seems that 12 weeks of high intensive interval training program as a non-invasive, non-pharmacologic procedure can positively reduce the leptin level and some anthropometric indicators relating to obesity and overweight.

    Keywords: Body Composition, Glucose, Insulin, Insulin Resistance, Leptin, Overweight
  • Hamid Beyzaei, Behzad Ghasemi Page 24
    Background
    The spread of drug-resistant microbial strains has been known as one of the main problems of world health in the last century. In addition, indiscriminate and arbitrary use of antibiotics is resulted to appear the side effects such as gastrointestinal discomfort, nausea, diarrhea and allergy. These factors have encouraged researchers to identify and use the novel antibacterial agents containing more powerful and broad-spectrum inhibitory effects, and fewer side effects. Thiazole, thiazolidine, imidazole, tetrahydropyrimidine, oxazolidine and thiazepine derivatives are the parts of the most important families of heterocyclic compounds that their various biological properties have been reported. In this study, the antibacterial effects of 30 new derivatives of these families have been investigated against the bacteria including Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Bacillus thuringiensis, Salmonella typhi and Shigella flexneri.
    Methods
    After preparation of solution of derivatives in DMSO, in order to evaluate their antibacterial effects, inhibition zone diameters were measured via a disk diffusion method. Besides, the broth microdilution method was also used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC). All effects have been compared to the antibiotics gentamicin and penicillin.
    Results
    Inhibitory effects were observed only in some derivatives. Thiazole derivative 23 as the most effective compound had an inhibitory effect against all tested bacteria. Even though, imidazole derivative 3 had no inhibitory effect against Salmonella typhi, its effects against five bacterial strains were obviously identified more as well.
    Conclusion
    Inhibitory effects of various new heterocyclic derivatives against some standard bacterial strains were proved. In order to use these derivatives as antibiotic, their inhibitory effects should be evaluated on drug-resistant strains of these pathogens in the next step.
    Keywords: Antibacterial effects, Heterocyclic derivatives, MIC, MBC
  • Mohammad Reza Khani, Reza Bigdeli, Hosssein Vazini, Parmis Notghi Page 33
    Background

    Gonadotropin is the most important hormones controls reproductive activity and thus regulates the activity of the gonads. One of the aspects of hormone disorders which caused by lead is its effect on the gonads and it leads to reproductive hormone imbalance and fertility reduction. This study aimed to investigate the effect of parsley’s leaf extract (Petroselinum crispum) on serum levels of gonadotropin and testosterone hormones in male rats which have received lead acetate.

    Methods

    In this study, 36 male Wistar rats that were divided into six groups: control group, witness group, receiving lead acetate, group six receiving distilled water with 150 mg/kg dose, the experimental groups 1, 2 and 3 treated with lead acetate concentrations of 100, 150 and 200 mg/kg and received parsley’s extract in 8 days by daily intra-peritoneal injection. After 28 days, animals were weighted and blood samples were taken from them. Serum concentrations were measured using ELISA method.

    Results

    Lead acetate increased serum levels of testosterone, LH, and FSH, respectively. Increasing dose of parsley’s extract leads to decrease serum levels of LH and FSH (P

    Conclusion

    Parsley effect on gonadotropin hormones and testosterone in male rats receiving lead acetate is justified.

    Keywords: Parsley, Gonad, FSH, LH, Testosterone
  • Nima Rezaiyan Gharagozlu, Seyed Ataollah Sadat Shandiz, Fahimeh Baghbani, Arani Page 40
    Background

    Glycyrrhiza glabra plants are known to have anti- cancer effects in traditional medicine with high antioxidant properties and few side effects. The aim of the current study was to investigate the cytotoxic activity and apoptotic effect of Glycyrrhiza glabra extracts toward human hepatocarcinoma (HepG2) cell line.

    Methods

    In this study, ethanolic and aqueous extract of Glycyrrhiza glabra was prepared. The HepG2 and HEK293 cell lines were treated with different concentration of extracts for 24 hours. The biological activities of extracts were calculated by using colorimetric MTT (methyl thiazolyl tetrazolium) assay. Then, the apoptotic BAX and anti-apoptotic BCL2 gene expression was evaluated using real time PCR technique.

    Results

    The extracts have a dose-dependent toxicity effect. BAX and BCL2 gene expression levels in HepG2 cells treated by ethanol extract of Glycyrrhiza glabra were 1.90 ± 0.01 (P

    Conclusion

    Glycyrrhiza glabra extract (especially ethanoic extract) has potential uses for treatment of liver cancer.

    Keywords: Glycyrrhiza glabra, BAX, BCL2, HepG2, Apoptosis
  • Zahra Shabaninejad, Fatemeh Yousefi, Bahram Mohammad Soltani, Seyed Javad Mowla Page 50
    Background

    ERBB2 is a member of the human epidermal growth factor receptor family and is located at large arm of chromosome 17. This receptor can activate a variety of signaling pathways which inhibit apoptosis and induce cell proliferation. MiRNAs are small, single strand, non coding RNAs that regulate gene expression at post transcriptional level and control important cellular processes such as proliferation, differentiation, apoptosis and tumor genesis. Genomic location of miRNAs demonstrated that they are located at fragile and/ or cancer related chromosomal regions. The aim of this study is production of necessary structure to over express the predicted area of a novel miRNA in ERBB2 gene following its bioinformatics prediction.

    Methods

    Different bioinformatics software was used to investigate stem loop structures with a potential to produce novel miRNAs, Dicer and Drosha enzymes recognition sites and conservation of interested area. Then the surrounding area of candidate stem loop structure was cloned in pEGFPC1 expression vector successfully.

    Results

    Different software study shows a high probability of processing a mature miRNA. The required construct for more studies was cloned in pEGFPC1 expression vector successfully.

    Conclusion

    Bioinformatics analysis predictING stem loop structure has a potential to produce a novel miRNA.

    Keywords: Bioinformatics, ERBB2 Gene, Cloning
  • Naeimeh Shabani Lokarani, Jalal Shayegh, Javid Sadeghi Page 57
    Background

    Escherichia coli is considered as the indicator of microbial contamination of water all over the world. This bacterium is able to produce extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs) that is due to antibiotic resistance. Among them TEM, SHV and CTX-M are more abundant than others. The aim of this study was to determine the prevalence of beta-lactamase genes of E. coli isolated from qanats and springs.

    Methods

    Totally, 23 E. coli were isolated and identified by biochemical tests from 118 water sources in the East Azarbaijan province. In order to identify ESBLs by phenotypic methods, ceftazidime, cefotaxime, ceftazidime clavulanic acid, cefotaxime clavulanic acid antibiotic disks were used. In the next step blaTEM, blaSHV and blaCTX-M genes were detected in the isolates by PCR method.

    Results

    Phenotypic methods showed only 2(9%) isolates were ESBL producer, while genotypic methods revealed that 9(39%), 10(43%) and 14(61%) isolates harbored blaTEM, blaSHV and blaCTX-M, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that the high prevalence of beta-lactamase resistance among E. coli strains isolated from ground water sources. This is due to the spread of antibiotic resistance among pathogenic strains of E. coli with water sources.

    Keywords: E. coli, groundwater, blaTEM, blaSHV, blaCTX-M
  • Masume Kazemi, Sayed Mohammad Marandi, Ahmad Movahedian, Zeinab Rezaee, Hossien Mohammadian, Samaneh Noori Emamzadeh Page 64
    Background

    Acute phase exercises can cause severe morphological damages to skeletal muscles involved in those activities. According to the growing importance of sports supplements, the aim of the present investigation was to evaluate the effect of L- Arginine supplements on the oxidative and nitrosative stress induced in gastrocnemius muscle acute exercises in rats.

    Methods

    Thirty two male Vistar rats were randomly divided into four groups: sedentary control (SC); sedentary control with L-Arg treatment (SC Arg); exhaustive exercise (E); and exhaustive exercise with L-Arg treatment (E Arg). E and Eʸ groups performed a 1 hour acute running test, or until exhaustion on a treadmill (16-26 m/min) and Arg and Eʸ groups treated orally with the L-Arg (2% diet, for 30 days). Sampling was performed 1 hour after exercise. Nitric oxide production was evaluated by measuring nitrite formation, using Griess reagent. oxidant-Antioxidant’s ratio was measured as TOS / TAC levels.

    Results

    Acute exercise decreased NO in (SC Arg), (E) and (E Arg) groups compared to the control group but it was significant change just in (E Arg) group. The antioxidant-oxidant’s balance of TOS / TAC decreased in (E) group compared to the control group. CPK increased in (E), (SC Arg) and (Eʸ) groups compared to the control group (SC). (p≤0.05).

    Conclusion

    The results of the present study didn’t show existence of oxidative-nitrosative stress and supplementation effect in gastrocnemius muscle 1 h after the acute phase exercise.

    Keywords: Acute Exercise, Oxidative-Nitrosative Stress, L- Arginine, Nitric Oxide
  • Majid Mahmood Alilo, Mohammad Tahmasebpour, Shahram Yaghooti Azari Page 72
    Background

    The aim of this study was to determine the types of memory problems in people with obsessive-compulsive disorder (checking, washing and mixing) in terms of recognition memory and recall.

    Methods

    45 patients with obsessive - compulsive (15 checking and 15 washing and 15 combined) and 30 formed the control group (n = 15 as generalized anxiety disorder, and 15 normal subjects) were selected. Control groups in terms of demographic variables with groups checking, washing and mixing are matched. In terms of thoughts and actions obsessive - compulsive using the scale Obsessive - Compulsive Inventory (MOCI), Yale-Brown and psychiatric interview were evaluated. In this study, subject's memory two word lists (recalling list and browse using sign recognition) that utilizes computers were provided was examined.

    Results

    Patients with obsessive - compulsive in terms of recognition memory and reminder using symptoms compared with normal control group, a significant difference.

    Conclusion

    Memory problems in patients with obsessive - compulsive psychological theories, particularly in the context of cognitive - behavioral therapy seems to be explained and patients generally suffer from memory impairment.

    Keywords: Obsessive - Compulsive_Recognition Memory_Recall Memory
  • Manizheh Mostafa Gharebaghi, Mandana Rafeey, Maryam Shoaran, Elham Donyadideh, Amirtaher Eftekhar Sadat, Shirin Khatib Shahidi Page 79
    Background

    Necrotizing entrocolitis is the most common emergency of the gastrointestinal tract in the newborn period and leading to mortality and morbidity in preterm newborns. Because there is no specific test for diagnosis of necrotizing entrocolitis, now only clinical and radiological findings are using for diagnose.With finding a reliable biomarker for earlier diagnosis of necrotizing entrocolitis, mortality and morbidity will be decreased.The aim of this study is evaluation of diagnostic value of fecal calprotectin level in necrotizing entrocolitis.

    Methods

    In a case_control study, 20 preterm newborn with necrotizing entrocolitis and 20 preterm newborn without necrotizing entrocolitis for 14 months were investigated. Level of fecal calprotectin was checked by ELISA method in both groups and the data’s were compared.

    Results

    Findings of statistical analysis of level of fecal calprotectin between two groups show significant differences. (p

    Conclusion

    Fecal calprotectin can be used as a reliable biomarker for diagnosis of NEC.

    Keywords: Newborn, Preterm, Necrotizing Entrocolitis, Calprotectin
  • Maryam Nourshahi, Mahsa Emamian Rostami, Fariba Khodagholi Page 87
    Background

    The poor performance of capillary system and reduce in VEGF amount can be mentioned as one of the physiological complications that is caused by aging. Sprint training by more using fibers can be effective in improving performance of older people .The aim of this study was to investigate the effect of eight-week sprint interval training on VEGF amount of soleus muscle tissue and EDL in old Wistar male rats.

    Methods

    A total of twenty aged wistar rats with average weight of 489±43.72 (gr) were prepared and after one week familiarization with the laboratory conditions, were randomly divided into two groups: training (n=10) and control (n=10). SIT Training was included incremental and intermittent running on treadmill that performed three-four times in the week for eight weeks. Then were isolated the soleus and Extensor Digitorum Longus (EDL) muscles. Finally, we used western blot method to measure protein changes in the muscle tissue and t-test evaluating the information.

    Results

    Difference between VEGF amount in control group and training group in both fast-twitch (p≤0.05) and slow-twitch muscles (p≤0.05) was significant.

    Conclusion

    The amount of capillarization in type II fibers have shown more decreases in comparison with type I fibers because of aging, therefor according to the result of this study it can be concluded that sprint interval training may be a proper stimulus to angiogenesis and leads to improvement of its metabolic properties.

    Keywords: Aging, Angiogenesis factor, VEGF
  • Hamideh Ashrafi, Khalil Ansarin, Mohammad Hasanzadeh, Abolghasem Jouyban Page 95

    Sleep is a repetitive, dynamic and physiological activity which is considered as one of the most important parameters in assessing the quality of life and health status. Sleep disorders could be classified in six categories; 1) insomnia, 2) sleep related breathing disorders, 3) central disorders of hypersomnolence, 4) circadian rhythm sleep-wake up disorders, 5) parasomnias and 6) sleep related movement disorders. Insomnia is one of the most frequent type of sleep disorders, with the relative frequency of 10 % of the population as its chronic form and in 40 % in its mild form. Management of sleep disorders is an important issue and pharmacotherapy is one of the common therapeutic procedures. Various groups of drugs including agonists of benzodiazepine, melatonin, antidepressants, antipsychotic and histamine receptors are used for this purpose. Benzodiazepine agonists are the most widely used drugs, and the possible side effects, tolerance and their abuse should be considered in practice. Psychotherapy is also considered as a therapeutic strategy.

    Keywords: Sleep, Disorders, Management, Benzodiazepines
  • Mohammad Esmaeil Hejazi, Zahra Navarbaf Mohammadi, Yasin Hejaz Page 106

    A 40 year old female was admitted to the respiratory intensive care unit of Imam Reza hospital in Tabriz, Iran for progressive loss of consciousness and respiratory distress and needed intubation to protect her airway. During intubation, a large mucus plaque came out of her trachea that partially obstructed her airway. In this article, the role of nursing care in critically ill patient to protect airway is clarified.

    Keywords: Airway, Mucus Plaque, Respiratory Distress, Airway Obstruction, Intensive Care