فهرست مطالب

مجله علوم دانشگاه تهران
سال سی و پنجم شماره 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محسن علامه، فاطمه مرادیان صفحه 1
    حوضه رسوبی کپه داغ در شمال شرقی ایران قرار گرفته است و شامل رسوباتی به سن ژوراسیک تا عهد حاضر می باشد. سازند آبدراز یکی از واحدهای استراتیگرافی این حوضه است که از شیل های آهکی و شیل های مارنی و باندهای آهکی گل سفیدی تشکیل شده است. به منظور مطالعات پالینولوژی بر روی سازند آبدراز، در برش حمام قلعه از لیتولوژی شیلی نمونه برداری انجام گرفت. نمونه ها غنی از پالینومورف های دریایی (داینوفلاژله ها) بوده و 85 گونه متعلق به 52 جنس از داینوفلاژله ها شناسایی گردید. سن سازند آبدراز در این برش بر اساس داینوفلاژله های شناسایی شده، تورونین انتهایی، کنیاسین، سانتونین میانی تعیین شد. بررسی پالینوفاسیس و داینوفلاژله های شاخص نشان می دهد، این واحد در محیط دریایی کم عمق تا دریایی باز با انرژی متغیر نهشته شده است.
    کلیدواژگان: پالینوفاسیس، کپه داغ، سازند آبدراز، پالینولوژی، داینوفلاژله ها
  • الهام نفریه، حسین وزیری مقدم، عزیزاله طاهری صفحه 11
    سازند جهرم در برش کوه گچ به منظور معرفی تجمعات فونی، تعیین سن و پالئواکولوژی مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند جهرم در ناحیه مورد مطالعه 404 متر ضخامت داشته و به صورت هم شیب و احتمالا پیوسته بر روی مارن های سازند ساچون و در زیر آهک های سازند آسماری قرار گرفته است. روزن داران کف زی با توجه به تنوع و فراوانی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و مبنای مطالعات زیست چینه نگاری قرار گرفتند. مطالعه روزن داران در مقاطع نازک منجر به شناسایی 4 تجمع فونی گردید. بیوزون های تشخیص داده شده برای سازند جهرم نشانگر سن پالئوسن پسین - ائوسن برای نهشته های مورد مطالعه است. حضور روزن داران بدون منفذ، بیانگر محیط لاگونی محصور با شوری بالا می باشد و حضور روزن داران منفذدار بزرگ مانند اپرکولیناهای کشیده با دیواره نازک نشانگر بخش های کم عمق دریای باز (بخش بالایی سراشیب) با شوری نرمال است.
    کلیدواژگان: چینه نگاری زیستی، روزنداران کف زی، سازند جهرم، ائوسن، پالئواکولوژی
  • فریماه آیتی، محمود خلیلی، موسی نقره ییان، محمد علی مکیزاده صفحه 21
    برونزدهای آتشفشانی پالئوزوئیک در منطقه ابیانه - سه با ترکیب بازالتی به صورت جریانی از گدازه با ساخت توده ای، بالشی و گاهی بادامکی و رنگ سیاه مایل به سبز و به صورت بین لایه ای درماسه سنگ ها و رسوبات کربناتی رخنمون دارند. این افق های ولکانیکی در طی چند فاز پیاپی فوران نموده اند. بین دو فوران متوالی و در وقفه زمان اندکی، رسوبگذاری ماسه سنگها، آهکهای ماسه ای و رسوبات کربناته به وقوع پیوسته است.کانی های بازالتهای مورد مطالعه عمدتا شامل پلاژیوکلاز کلسیک، الیوین و کلینوپیروکسن (اوژیت) می باشد. براساس مطالعات ژئوشیمیایی نمونه های مورد بررسی ماهیت تولئیتی تا آلکالن نشان می دهند و براساس نمودارهای تعیین کننده سری ماگمایی، این ولکانیک ها، ویژگی های سری تحولی را از خود به نمایش می گذارند. چنین رهیافتی همراه با سایر ویژگی های شیمیایی و سنگ شناسی این نمونه ها، وابستگی آنها را به یک رژیم زمین ساختی کششی آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: پالئوزوئیک، ولکانیک، ریفت درون قاره، سری تحولی، ماگماتیسم سیلورین
  • رسول یازرلو، بهمن بهلولی، محمدرضا ملکی جوان، فرهاد نبی زاده صفحه 33
    امروزه با رشد روزافزون جمعیت و گسترش نقاط شهری، توسعه راه های ارتباطی به عنوان یکی از اساسیترین پایه های رشد اقتصادی-اجتماعی، شتاب شدیدی گرفته است. در این راستا ساخت دیوارهای حایل به عنوان بخش جدایی ناپذیر شریانهای ارتباطی و برخی ابنیه فنی نظیر پلها، گسترش فراوانی یافته که میتوان گوشهای از آنرا در پدید آمدن انواع مختلف دیوارهای حایل مشاهده نمود. در طراحی یک دیوار حایل ایمن و اقتصادی، داشتن درک صحیحی از فشار جانبی فعال و مقاوم زمین، نقشی اساسی دارد. در این تحقیق سعی شده با استفاده از روش پیچیدهتر و دقیقتر اجزای محدود و با استفاده از نرم افزار PLAXIS این مساله دیرین ژئوتکنیکی مدل سازی عددی شده و نتایج آن با روش های کلاسیک سادهتر مقایسه گردد. پس از بررسی نتایج مشخص گشت که توزیع و مقدار تنش و نقطه اثر نیروی برآیند،
    کلیدواژگان: PLAXIS، روش کولمب، فشار جانبی زمین، دیوار حایل طره ای، روش رانکین
  • محمدرضا نیکو دل، امین جمشیدی صفحه 43
    مصالح سنگی از جمله مصالح طبیعی و پر مصرف در ساخت انواع سازه های مهندسی، به ویژه ساختمان ها هستند. از مهمترین عوامل محیطی که باعث تغییر در ویژگی های مهندسی، مقاومت و طول دوام سنگ ها می شود، چرخه های انجماد و ذوب آب است. در این تحقیق 14 نمونه سنگ ساختمانی با منشاهای مختلف تهیه شد، سپس آزمایش انجماد و ذوب آب تا 30 چرخه انجام شد و بعد از هر 5 چرخه مقادیر ویژگی های مهندسی این سنگ ها شامل مقاومت کششی برزیلین، شاخص مقاومت بار نقطه ای و سرعت موج P تعیین شد. نتایج نشان می دهد با افزایش چرخه های انجماد و ذوب، مقادیر این ویژگی ها کاهش پیدا کرده است. علاوه بر این، نمونه هایی که تخلخل مؤثر بالاتر از 1 درصد داشته اند کاهش بیشتری در مقاومت کششی برزیلین، شاخص مقاومت بار نقطه ای و سرعت موج P آنها رخ داده است.
    کلیدواژگان: انجماد و ذوب آب، مقاومت کششی برزیلین، شاخص مقاومت بار نقطه ای، تخلخل مؤثر، سرعت موج P
  • محمدحسین آدابی، رخشنده عباسی صفحه 53
    در این تحقیق سازند کربناته داریان با سن کرتاسه پیشین (آپتین- آلبین) به منظور شناسایی میکروفاسیس ها و روند دیاژنز در برش سطح الارضی تاقدیس کوه سیاه و مقطع تحت الارضی چاه شماره 1 سبزپوشان مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس مطالعات پتروگرافی تعداد 12 میکروفاسیس متعلق به 5 کمربند رخساره ای بین جزرومدی (Intertidal)، لاگون (Lagoon)، پشته های ماسه ای(Shoal)، بخش کم عمق دریای باز (Shallow open marine) و بخش عمیق دریای باز (Deep open marine) شناسایی شده است. الگوهای رخساره ای مشاهده شده نشانگر نهشته شدن این توالی کربناته بر روی یک پلتفرم کربناته از نوع رمپ با شیب یکنواخت است. فرایندهای مهم دیاژنتیکی سازند داریان شامل سیمانی شدن، آشفتگی زیستی، انحلال، تراکم فیزیکی و شیمیایی و فرایندهای جانشینی از قبیل دولومیتی شدن و سیلیسی شدن می باشد.
    کلیدواژگان: مینرالوژی اولیه، سازند داریان، دیاژنز تدفینی، کاتدولومینسانس، میکروفاسیس
  • فاطمه نریمانی، فرامرز طوطی، علیرضا بدیعی، محمد علی برقی صفحه 77
    خاکسترهای آتشفشانی دسته ای از مواد پیروکلاستیک می باشند که تحت تاثیر فرآیندهای ثانویه، تغییراتی در آنها ایجاد می شود. مهم ترین این تغییرات، تاثیر سیالات گرمابی است که طی واکنش های هیدروترمالی باعث ایجاد دگرسانی گرمابی و تشکیل کانی های دما پایین جدید از جمله زئولیت ها می شود. طی این مطالعه، فیلیپسیت، هیدروکسی سودالیت و آنالسیم از خاکسترهای آتشفشانی در آزمایشگاه و در محیط قلیایی، تحت شرایط هیدروترمال تشکیل شده اند. در این آزمایشات از محلول های قلیایی سود و پتاس و نیز از محلول های NaCl و KCl با غلظت های 25/1 تا 5/7 مول بر لیتر، به عنوان منبع یون های Na+، K+ و OH- استفاده شده و کلیه آزمایشات در دمای 150درجه سانتی گراد، به مدت 96 ساعت و در شرایط هیدروترمال انجام شده اند. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که فیلیپسیت از تغییر فاز خاکسترهای آتشفشانی در غلظت های مختلف KOH، هم به تنهایی و هم در حضور محلول های NaCl، تشکیل می شود
    کلیدواژگان: خاکستر آتشفشانی، سنتز هیدروترمال، محلول های قلیایی، هیدروکسی سودالیت، فیلیپسیت، آنالسیم
  • سیدناصر رئیس سادات صفحه 87
    در این تحقیق بایواستراتیگرافی توالی بارمین بالایی – آلبین پایینی (سازند های سرچشمه و سنگانه) در حوضه کپه داغ بر اساس آمونیت ها مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به مجموعه فسیلی 12 بایو زون برای توالی بارمین بالایی تا آلبین زیرین کپه داغ پیشنهاد گردیده است. زون های Heteroceras spp. و Martelites securiformis برای زیر آشکوب بارمین بالایی، زون های Deshayesites oglanlensis، Deshayesites weissi، Deshayesites deshayesi و Dufrenoyia sp. برای آپتین زیرین، زون های Parahoplites spp. و Epicheloniceras subnodosocostatum برای آپتین میانی، زون های Acanthohoplites spp. و Hypacanthoplites uhligi برای آپتین بالایی و زون های Leymeriella tardefurcata و Douvilleiceras sp. برای آلبین زیرین پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کرتاسه پیشین، آلبین، ایران، آمونیت، کپه داغ، آپتین، بایوزون، بارمین
  • ناصر اقازاده، حسین رحیم پور، علی کدخدایی، ایلخچی، اشکان اسدی صفحه 97
    سازند داریان به سن آپتین، به عنوان یکی از مخازن حاوی نفت در میدان پارس جنوبی به شمارمی رود (لایه نفتی). وجود ناپیوستگی بزرگ جهانی در انتهای آپتین، سبب شده است که این سازند شدیدا تحت تاثیر فرآیندهای دیاژنتیکی جوی قرار گرفته و گسترش شدید حفرات انحلالی در این سازند را موجب شده است. هدف از بررسی ویژگی های مخزنی، مشخص کردن توزیع فضایی شاخص های پتروفیزیکی مانند تخلخل، تراوایی و اشباع شدگی است. روابط تخلخل- تراوایی می تواند در چارچوب واحدهای جریانی هیدرولیکی به منظور تعیین سنگهای مخزنی ناهمگن به کار گرفته شود. یک واحد جریانی، حجمی از سنگ مخزن است که به طور عمودی و جانبی پیوسته و قابل پیش بینی بوده و خصوصیات زمین شناسی و پتروفیزیکی تاثیرگذار بر روی جریان سیال در درون آن ثابت است و به طور مشخص از سایر حجم های سنگ متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، واحدهای جریانی هیدرولیکی، داریان، کیفیت مخزنی، میدان پارس جنوبی
  • مریم اسدی سرشار، عباس بحرودی، منوچهر قرشی، محمدرضا قاسمی صفحه 111
    پیش بینی نرخ گشتاور زمین شناسی یک روش نوین در برآورد پتانسیل لرزه ای و فعالیت تکتونیکی یک منطقه به شمار می رود. در اینجا، البرز مرکزی به عنوان یک منطقه فعال از لحاظ فعالیتهای لرزه ای مورد مطالعه قرار گرفته است. نرخ گشتاور زمین شناسی در منطقه با استفاده از ویژگی های هندسی گسله های اصلی که در سطح رخنمون دارند همانند طول گسل، شیب گسل، نرخ لغزش گسل و ضخامت لرزه زا در منطقه، برآورد شده است. با وجود فقدان برخی اطلاعات در مورد گسله ها، نرخ گشتاور زمین شناسی در منطقه Nm/yr 1018×2/1 تخمین زده شده است. این مطالعه موید آن است که با وجود تعداد زیاد گسله های موجود در رشته کوه، بخش اعظمی از لغزش گسلی در امتداد چند گسل بزرگ، گسله های خزر، شمال البرز، مشاء، طالقان، شمال تهران، پیشوا و ورامین رخ می دهد.
    کلیدواژگان: دگرشکلی فعال، لغزش گسلی، فعالیت لرزه ای، نرخ گشتاور زمین شناسی، البرز
  • بهرام علیزاده، محدثه جانباز صفحه 119
    در این مطالعه بلوغ حرارتی سازندهای پابده، گورپی و کژدمی در چاه های شماره 112، 2، 33، 99 و 18 میدان نفتی رگ سفید واقع در فروافتادگی دزفول جنوبی با داده های راک ایول و انعکاس ویترینایت مدل سازی شده است. بهینه سازی مدل با داده های Tmax و %Ro نشان داد که چاه شماره 112 به علت قرار گرفتن بر گسل ایذه هندیجان و چاه شماره 99 به دلیل قرار گرفتن بر روی paleo high دارای شیب زمین گرمایی بالایی هستند (به ترتیب C/km°31 و C/km°26 که معادل جریان حرارتی mW/m2 83 و 70 است). در بقیه چاه های مطالعاتی مقدار شیب زمین گرمایی، نرمال (میانگین C/km°23 و میانگین جریان حرارتی mW/m263) می باشد. داده های TOC حاصل از آنالیز راک ایول حاکی از پتانسیل بالای نفت زایی دو سازند پابده و گورپی در میدان رگ سفید است،
    کلیدواژگان: میدان نفتی رگ سفید، سنگ منشا، مدل سازی بلوغ حرارتی، Tmax، انعکاس ویترینایت
  • ارسلان زینل زاده، محمدرضا رضایی صفحه 131
    تولید هیدروکربن از سنگ منشا، حاصل فرایندهای فیزیکی و شیمیایی متعددی در مقیاس زمان زمین شناسی می باشد، که پس از تشکیل و مهاجرت، در مخزن تجمع یافته است. مدل سازی حوضه، ابزاری برای شبیه سازی این فرایندها بوده و در برگیرنده محاسبات پیچیده ای است که با استفاده از نرم افزارهای مدل ساز حوضه رسوبی انجام می شود. مزایا و نتایج این نوع مطالعه، موجب استفاده گسترده از آن در صنعت نفت شده است و این امر سبب پیشرفت نرم افزارهای مدل ساز حوضه رسوبی گشته است. در این مطالعه، یک مقطع زمین شناسی از تاقدیس های زاگرس انتخاب شده و با استفاده از نرم افزار مدل سازی دو بعدی و داده های زمین شناسی، مدل دو بعدی آن تهیه گردید. در مدل به دست آمده
    کلیدواژگان: میادین نفتی حوضه زاگرس، مدل سازی دوبعدی حوضه رسوبی، نفت زایی، مهاجرت، تجمع هیدروکربن
  • جهانبخش دانشیان، اسما آفتابی صفحه 137
    نهشته های سازند قم در یال شمالی طاقدیس نواب در جنوب شرق کاشان، با 211 متر ضخامت شامل توالی سنگ آهک، سنگ آهک ماسه ای، سنگ آهک رسی، ماسه سنگ، کنگلومرا، مارن، مارن ‍ژیپس دار می باشد و با ناپیوستگی هم شیب بر روی سازند قرمز تحتانی قرار می گیرد. بخش بالایی سازند قم با ناپیوستگی هم شیب توسط مارن های قرمزرنگ سازند قرمز بالایی پوشیده می شود. با مطالعه 101 نمونه سخت و نرم برداشت شده از سازند قم، 53 جنس و 99 گونه از فرامینیفرای بنتونیک و 4 جنس و 6 گونه از فرامینیفرای پلانکتونیک شناسایی شدند، که از این میان 33 جنس و 77 گونه برای اولین بار گزارش می شوند. بر اساس گسترش چینه شناسی گونه های شاخص، سن سازند قم در برش مورد مطالعه اکیتانین تا بوردیگالین تعیین شد.
    کلیدواژگان: سازند قم، بیواستراتیگرافی، فرامینیفرا، کاشان، ایران مرکزی
  • رسول صادقی، بهزاد مهرابی، زهرا بنیادی صفحه 155
    کانسار آنومالی شمالی یکی از ذخایر آهن ناحیه بافق با ذخیره 250 میلیون تن سنگ آهن و عیار متوسط Fe=%28 است. سنگ میزبان کانسار سنگ های گرانیتی و میکروگرانیتی با سن احتمالی کامبرین آغازین است. بررسی های پتروگرافی دو نوع دگرسانی اصلی سدیک و کلسیک را مرتبط با کانه زایی آهن نشان می دهد. دگرسانی های سیلیسی، کلریتی، اپیدوتی، سرسیتی و کربناته شدن نیز در منطقه مشاهده می شوند که از اهمیت کمتری برخوردار هستند و بعد از فازهای اصلی کانه زایی ایجاد شده اند. دگرسانی سدیک با تشکیل آلبیت صفحه شطرنجی یکی از وسیع ترین دگرسانی هاست که با ژنز کانسنگ فلدسپار-مگنتیت و دگرسانی کلسیک با تشکیل اکتینولیت-ترمولیت با ژنز کانسنگ مگنتیت-آمفیبول همراه است. کانسنگ مگنتیت-آمفیبول دارای عیار بالاتر و حجم ذخیره پایین تری نسبت به کانسنگ فلدسپار–مگنتیت است.
    کلیدواژگان: شورابه های تبخیری، مگنتیت، آمفیبول، بافق، دگرسانی سدیک، آنومالی شمالی
  • داریوش اسماعیلی، سیده زهرا افشونی، محمدرضا رازقی صفحه 167
    منطقه اوچ پلنگ در شمال شرق شهرستان کاشمر و در زون ایران مرکزی قرار دارد. در محدوده اوچ پلنگ، سه زون دگرسانی پروپیلیتی، کوارتز- فیلیک (سریسیتی) و آرژیلیک- سیلیسی قابل شناسایی است. زون پروپیلیتی به دو زیر زون کربناتی–کلریتی و کلریتی– اپیدوتی قابل تقسیم است. در زیر زون کربناتی–کلریتی به طور کلی REEs تهی شدگی نشان می دهندکه از میان آنها LREEs تهی شدگی بیشتری نسبت به HREEs دارند. همچنین فاکتورهای تفریق n (La/Yb)،n (La/Sm) و n (Gd/Yb) در این زیر زون (که به ترتیب برابر است با 76/3، 7/1 و 6/1) از مقادیر مشابه سنگ های دگرسان نشده معادل خود کمتر بوده و نشان دهنده تفریق ضعیف REEs در طی دگرسانی است، ولی در زیر زون کلریتی– اپیدوتی تغییرات در خور توجهی در طی دگرسانی حاصل نشده است. دگرسانی فیلیک با مجموعه کانی شناسی کوارتز، سریسیت و پیریت شناخته شده و معمولا حاوی کمی کلریت، ایلیت و روتیل نیز می باشد.
    کلیدواژگان: اوچ پلنگ، عناصر نادر خاکی، پروپیلیتی، دگرسانی گرمابی، ژئوشیمی
  • عزت الله کاظم زاده، یاسر سلیمی دلشاد، علی مرادزاده صفحه 177
    یکی از مهمترین پارامترها در ازریابی مخازن هیدروکربوری اشباع آب کاهش نیافتنی می باشد که معمولا«از نتایج آزمایشات فشار مویینگی یا نفوذپذیری نسبی بدست می آید. انجام این آزمایشات مستلزم در اختیار داشتن نمونه های سنگ مخزن می باشد، اغلب چنین نمونه هایی در دسترس نبوده و تهیه آنها مستلزم صرف هزینه های زیادی می باشد. در این مطالعه تخمین اشباع آب کاهش نیافتنی، از تلفیق داده های آزمایشگاهی فشار موئینگی و واحد های جریان هیدرولیکی صورت گرفته است. تعداد واحد های جریان هیدرولیکی بر مبنای تخلخل و تراوایی اندازه گیری شده در آزمایشگاه بر روی نمونه های کربناته از یک مخزن هیدروکربوری مشخص شده است. با استفاده از شاخص کیفیت مخزن و نسبت پوکی، شاخص منطقه ای جریان برای هر نمونه محاسبه گردیده و با استفاده از روش های آنالیز هیستوگرام و مجموع مربعات خطا تعداد واحدهای جریان هیدرولیکی مشخص شده است.
    کلیدواژگان: اشباع آب کاهش نیافتنی، نفوذپذیری نسبی، واحدهای جریان هیدرولیکی، فشار موئینگی، مخازن کربناته هیدروکربوری
  • بهزاد مهرابی، ابراهیم طالع فاضل، مجید قاسمی سیانی، مهرعلی اقبالی صفحه 185
    کانسار مس-طلا گلوجه در شمال غرب ایران، در 45 کیلومتری شمال زنجان واقع شده و از دیدگاه ساختاری بخشی از حوزه پلی متال طارم-هشتجین در زون البرز غربی-آذربایجان است. قدیمی ترین سنگ های رخنمون یافته در نقشه 100000/1 هشتجین شامل سنگ آهک های کربونیفر، شیل و سیلتستون های ژوراسیک و سنگ آهک های بلورین کرتاسه بوده که تحت تاثیر کوهزایی لارامید (کرتاسه پایانی) به طور ضعیفی دگرگون شده اند. سنگ های آذرین منطقه شامل مجموعه ای از سنگ های ولکانیک و ساب ولکانیک با سن ائوسن-الیگوسن است که عمدتا شامل توف، ایگنمبریت، ریولیت، گدازه های تراکی آندزیتی، واحدهای آندزیت پورفیری و ریوداسیت ها است. مهمترین دگرسانی ها در منطقه شامل دگرسانی پروپیلیتی، آرژیلیک حد واسط، سریسیتی و سیلیسی است که در اطراف رگه ها و در بخش هایی از منطقه مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: پلی متال، کانسار گلوجه، اپی ترمال نوع رگه ای، سیالات درگیر، دگرسانی، ژئوشیمی
  • محمود شرفی، محمود عاشوری، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی، مهدی نجفی صفحه 201
    حوضه رسوبی کپه داغ در شمال شرق ایران و جنوب ترکمنستان قرار گرفته است. سازند آیتامیر به سن آلبین- سنومانین در این حوضه ته نشست کرده است. بر اساس اندازه گیری چهار برش چینه نگاری، محیط های ته نشینی و تاریخچه تغییرات سطح آب دریا در سازند آیتامیر تفسیر شده است. مشاهدات پتروگرافی و صحرایی منجر به شناسایی رخساره های سنگی کربناته و سیلیسی آواری (گل سنگ و ماسه سنگ) شده است. سنگ های کربناته در زیر محیط های لاگون نیمه محصور، پایین حاشیه ساحلی و دریای باز نهشته شده اند. سنگ های سیلیسی آواری در زیر محیط های لاگون، سدی، حاشیه ساحلی و دریای باز ته نشست یافته اند. آنالیز چینه نگاری سکانسی منجر به شناسایی دو (برش شیخ) و چهار (سرخزو) سکانس رسوبی در غرب و سه (برش گدگانلو) و چهار (برش پسکوه) سکانس رسوبی در شرق ناحیه مورد مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: موقعیت تکتونیکی، حوضه کپه داغ، آلبین، سنومانین، چینه نگاری سکانسی، آیتامیر
|
  • Page 1
    Kopet-Dagh sedimentary basin is located in the east northern of Iran and contains sediments of Jurassic to recent ages. One of the lithostratigraphic units in this basin is the Abderaz Formation. The formation is made up of calcareous shales, marly shales, chalky limestone. In order to syudy Palynology and Paleoenvironment of Abderaz formation in Hamam Ghaleh section samples. Some of the samples proved to be rich in dinoflagellates and some 85 species belonging to 52 genera were recorded. Age of Abderaz formation in Hamam Ghaleh section basis of Dinoflagellates is Late Turonian –Coniacian-Middle Santonian. Analysis palynofacies and index Dinoflagellates show that the formation was deposited in a shallow – open marine environment with variable energy conditions
  • Page 11
    The Jahrum Formation, at Kuh-e Gach, (Lar area) have been investigated in order to determine its biostratigraphy and palaeoecology. The Jahrum Formation with the total thickness of 404 m is conformably overlies the Sachun Formation and is overlain by Limestone of the Asmari Formation. Larger foraminifera are the main means for the biostratigraphic zonation of carbonate sediments. Based on study of foraminifera, four assemblages zone were identified. The distribution of the larger benthic foraminifera indicates that shallow marine carbonate sediments of the Jhrum Formation at the study area have been deposited during the Late Paleocene-Eocene. The restricted and hypersaline lagoon facies is characterized by various taxa of imperforate foraminifera. The shallow open marine with normal salinity is dominated by thin and flat Operculina. The most common skeletal components in limestones of the Jahrum Formation are large benthicforaminifera,whereas bryozoan,corallinacean algae, echinoid and gastropod components are less common.
  • Page 21
    The Paleozoic volcanic rocks in the Abyane - Soh area are predominantly basaltic in composition and occur as pillow lava, massive and occasionally as amygdaloid texture. Several sedimentary layers including sandstones and carbonate rocks exposed intermittently with theses greenish-black basalts characterized by calcic-plagioclase, olivine and clinopyroxene (augite). Geochemically, they are tholeiitic-alkaline in nature and are classified as transitional series. Furthermore, the high TiO2 content as well as the great thickness of volcanics and sedimentary interlayers suggest that these basaltic rocks likely generated in an extentional settinig related to the orogeny movements in central Iran during the Paleozoic period. The low amount of HREE in the basaltic rocks is compatible with the presence of lerzolitic garnet in the source area. On the basis of some spider and geochemical correlation diagrams.It is suggested that the studied volcanic rocks originated from a similar source.
  • Page 33
    Nowadays with significant increase in population and urban areas, development of infrastructures and roads as a basic issue for sustainable development is accelerating intensively. In fact, construction of retaining walls as an inseparable part of roads and bridges is increasing significantly. Comprehensive understanding of active and passive earth pressure plays major role in safe and economic designing of retaining walls. It has been tried to make a numerical model a cantilever retaining wall using PLAXIS software, which is more complicated and precise than classical methods. The results showed that distribution and magnitude of earth pressure as well as the point of application of resultant force differs with that of classical methods. This deviation is attributed to the flexibility of the retaining wall system and combinational mode of wall’s movement. Moreover, effect of cohesion on earth pressure in both active and passive conditions were examined and compared.
  • Page 43
    Rocks are natural materials which are used in a variety of engineering constructions, especially in buildings. Freeze-thaw is one of the most important environmental agents which causes change in the engineering properties, strength and durability span of rocks. In this study 14 samples of building stones with different origins were selected, then freeze-thaw test up to 30 cycles were performed and values the engineering properties of these rocks including Brazilian tensile strength, point load strength index and P-wave velocity, after every 5 cycles were determined. Results show that with increasing freeze-thaw cycles, the values of these properties have been decreased. Also, samples which had the effective porosity more than 1%, their Brazilin tensile strength, point load strength index and P-wave velocity have been more decreased.
  • Page 53
    In this investigation Dariyan Formation with the age of Lower Cretaceous (Aptian- Albian) were studied for microfacies analysis and diagenesis trend in the surface section at Kuh-e Siyah Anticline and subsurface section Sabzpushan well number 1. Based on petrographical studies 12 microfacies identified which are belonging to 5 facies belt, such as: intertidal, lagoon, shoal, shallow open marine and deep open marine. The observed facies patterns indicated a homoclinal carbonate ramp depositional environment. Important diagenetic processes were observed in Dariyan Formation including cementation, bioturbation, dissolution, physical and chemical compaction and replacement processes such as dolomitization and silicification. With the observations of transmitted and cathodoluminescence microscopes different generations of spary calcite cement were recognized that suggest diagenetic alteration of Dariyan Formation occured in a burial setting. Prosities in these sections are secondary, including vugy, fracture and channel types.
  • Page 77
    Volcanic ashes are pyroclastic materials that may convert to secoundary mineral associations through hydrothermal alteration. The most important factors for changes are chemistry and temperature of hydrothermal fluids which can normally form low temperature minerals such as zeolites. In the present study, phillipsite, hydroxy-sodalite and analcime are synthesized hydrothermally from volcanic ashes at alkaline conditions in the laboratory. In these experiments NaOH, KOH, NaCl and KCl solutions in 1.25-7.5 mol/lit concentrations were used as source of Na+, K+ and OH- ions and all of them performed at 150?C for 96h at hydrothermal conditions. The results show that philipsite forms by phase transition of volcanic ashes in presence of alkaline solutions from low to high concentrations of KOH solutions with or without extra salts such as NaCl whereas analcime is only synthesized in presence of NaOH solutions alone..
  • Iran, Aptian, Albian, Barremian, Early Cretaceous, Ammonite, Biozone, Koppeh Dagh Page 87
    The ammonite biostratigraphy of the Upper Barremian- Lower Albian sequences (Sarcheshmeh and Sanganeh formations) in the Koppeh Dagh basin are studied. Based on assemblage faunas 12 biozones are suggested for the Upper Barremian to Lower Albian sequences. The Heteroceras spp. and Martelites securiformis zones are suggested for the Upper Barremian Sub-Stage. The Deshayesites oglanlensis, Deshayesites weissi, Deshayesites deshayesi and Dufrenoyia sp. zones are proposed for the Lower Aptian Sub-Stage. The Parahoplites spp. and Epicheloniceras subnodosocostatum zones are suggested for the Middle Aptian and the Acanthohoplites spp. and Hypacanthoplites uhligi zones for the Upper Aptian Sub-Stage. The Lower Albian biozones are Leymeriella tardefurcata and Douvilleiceras sp.
  • Page 97
    Dariyan formation of Aptian age is major the oil reservoirs in the South Pars field. Occurrence of the world’s great unconformity at the end of Aptian, has caused the formation is strongly influenced by the meteoric diagenesis processes and development of dissolution pores. The goal of reservoir characterization is to study Reservoirs properties such as porosity, permeability and water saturation. The porosity-permeability relationships in the framework of hydraulic flow units can be used to characterize heterogeneous reservoir rocks. A flow unit is defined as correlatable and mapple zones latterally and vertically within a reservoir which control fluid flow and is significantly different from those of other rocks. Each flow unit is characterized by a flow zone indicator (FZI).
  • Page 111
    Prediction of the Geologic Moment Rate is introduced as a new and cable tool to assess the tectonic activity and seismic potential of a given region. Here, we study the Central Albourz range as seismically active area. We estimate the geologic moment rate of the study area using geometric parameters of main faults exposed as the amount of fault length, fault dip, fault slip rate and seismogenic thickness. Despite of some data lack of faults, the geologic moment rate is estimate 1.2×1018 Nm/yr. This study suggest that despite large number of faults exits within the range, a significant amount of fault slip occurred along few large faults, Khazar, North Albourz, Mosha, Taleghan, North Tehran, Pishva and Varamin faults. Seismic potential is different between northern and southern parts of the Central Albouz. Apparently, the earlier reflects higher seismic potential
  • Page 119
    In this study thermal maturity of Pabdeh, Gurpi and Kazhdumi Formations in well numbers 112, 2, 33, 99 and 18 of Rag-e-Safid oilfield situated in Dezful Embayment were modeled using Rock-Eval and Vitrinite Reflectance data. Optimization of the model by %Ro and Tmax reveals that there is high geothermal gradient in well number 112 was due to Izeh-Hendijan fault, and also in well number 99, due to the presence of paleo-high (31°C/km and 26°C/km equivalent to 83 and 70 mW/m2 heat flow respectively). Other studied wells had a normal geothermal gradient (with mean of 23°C/km, equivalent to heat flow 63 mW/m2(. TOC data obtained from Rock-Eval analysis, demonstrates a high genetic potential for both Pabdeh and Gurpi Formations, while thermal modeling using Easy%Ro proves that; this rich formations have not entered oil window with respect to their thermal maturity.
  • Page 131
    Hydrocarbon resources form from several phyisco-chemical processes during geological time scale that end up to hydrocarbon generation, migration and accumulation. Basin modeling is a tool for simulation of these processes and it embraces complex calculations that are encoded in the modeling software. Advantages and results of such studies has caused frequent use of this method in oil industries and basin modeling software has improved accordingly. In this research a 2D model for one of the Zogros anticlines has been constructed using a 2D basin modeling software and available geological data. In the constructed model hydrodynamic processes, heat conductivity, hydrocarbon generation, migration and accumulation is simulated. Fluid saturation rate, temperature condition, hydrocarbon migration pathway is modeled in the studied cross section
  • Page 137
    The sediments of the Qom Formation in the north of Navab anticline located in southeast Kashan is composed of limestone, sandy limestone, argillaceous limestone, sandstone, conglomerate, marl and gypsiferous marl with 211 m thickness. The mentioned formation disconformably overlies the Lower Red Formation and underlies the Upper Red Formation. The collection and study of 101 hard and soft samples from the Qom Formation led to recognition of 53 genera and 99 species of benthonic foraminifera and 4 genera and 6 species of planktonic foraminifera, which 33 genera and 77 species are reported for at the first time. On the basis of stratigraphic range of faunal assemblage, the age of the Qom Formation in the studied section is Aquitanian to Burdigalian. Whereas based on previous studies, it is assumbed that at least part of the sediments must belong to Oligocene. On the other hand, Zhu et al. (2007).
  • Page 155
    Nord Anomaly deposit is an iron ore deposit in Bafq district. It contains 250 Mt iron ore with average grade of Fe=28 %. The host rocks of the mineralization in Nord Anomaly deposit are granitic and microgranitic rocks with probably Early Paleozoic age. Petrographic investigations reveal that sodic and calcic alterations are related to iron mineralization. Other alterations such as silisic, chloritic, epidotic and sericitic alterations are insignificant and post date the iron mineralization. Sodic and calcic alterations are characterized by formation of chessboard albite and actinolite –termolite respectively. Widespread sodic and calcic alterations are contemporaneous with the feldspar-magnetite and magnetite-amphibole ore respectively. Magnetite–amphibole ore is high grade and low tonage while magnetite–feldspar ore is low grade and high tonage. Geochemical studies show that alkaline cations (Na, K) concentration were increased and immobile elements (Fe, V, Ni) decreased during sodic alteration.
  • Page 167
    The Euch-Palang area located in the NE of the Kashmar city, is part of Central Iran structural Zone. Eocen volcanic and pyroclastics rocks with intermediate composition (andesite to latite) associated with are exposed in the area. Based on field, petrography and geochemistry, propylitic, quartz- phyllic (sericitic) and argillic- silicic alteration zones could be identified in this area. These zones show notable differences in REE behavior. The propylitic alteration zone contains mineral assemblage of chlorite, epidote, carbonate, sericite, apatite, iron oxides, titanite, zeolite, clay minerals and pyrite. It can be divided into two sub-zones of carbonate–chlorite and carbonate–epidote. In the carbonate–chlorite sub-zone, REE are commonly depleted, with the LREE relatively more depleted than the HREE.
  • Page 177
    One of the most important parameters in hydrocarbon reservoir evaluation is irreducible water saturation; commonly determined from capillary pressure or relative permeability experiments. Real reservoir rock samples are needed for doing these experiments. Usually such samples are hardly available and their preparation is expensive. In this study, estimation of irreducible water saturation has been done by combining capillary pressure data and hydraulic flow units. In this article the number of hydraulic flow units has been determined based on measured porosity and permeability on the samples of a carbonate reservoir.First by calculating reservoir quality index and pore to matrix ratio, flow zone indicator determined for each sample and then by histogram and sum square errors analyses the number of hydraulic flow units was clarified.
  • Page 185
    Golujeh Cu-Au deposit is located in 45 km north of Zanjan city. Structurally it is part of Tarom-Hashtjin polymetal province in Alborz-Azarbaijan Zone of Iran. Based on 1:100000 quadrangle map of Hashtjin, the oldest exposure belong to Carboniferous limestone followed by Jurassic siltstone and shale, Cretaceous recrystalized low metamorphosed (Laramid orogenic phase) limestone. The igneous rocks are mainly volcanic and subvolcanic rocks of Eocene-Oligocene age, composed of tuff, ignimbrite, rhyolite, trachy-andesite, porphyritic andesite and rhyodacite. Major alteration assemblage is propylitic, argillic, sericitic and silicic alteration formed next to mineralized veins. The mineralization occurred along four major veins with average 2.5ppm Au, 0.6-1.5% Cu, 10ppm Ag, 2-3% lead and 1-2% Zn in hypogene and supergene suites. Hypogene minerals include magnetite, specular hematite, chalcopyrite, bornite, galena and sphalerite in association with cerusite, chalcocite, malachite-azurite, dijenite covelite and hemimorphite as supergene minerals.
  • Page 201
    The Kopet-Dagh Basin is located in northeastern Iran and southern Turkmenistan. The Aitamir Formation (Albian-Cenomanian) is deposited in this basin. Based on four measured stratigraphic sections, depositional environments and relative sea level changes of the Aitamir Formation have been interpreted. Petrographic studies and field observations led to identification of carbonates and siliciclastic (mudstone and sandstone) lithofacies. Carbonate rocks are deposited in semi-restricted lagoon, lower shoreface and open marine sub-environments, while the siliciclastics are deposited in lagoon, bars, shoreface and open marine condition. Sequence stratigraphic analysis led to identification of two (Sheikh Section) and three depositional sequences (Sorkhozoo section) in the west and three (Gadganloo section) and four (Passkooh section) depositional sequences in the east parts of the study area. Comparison of interpreted sea-level curve of Albian-Cenomanian time in the Kopet-Dagh Basin with the global sea-level curve show some similarities and differences.