فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1385)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین فلاح حقیقی، شاپور ظریفیان صفحه 5
    فرآیند تولید در بخش کشاورزی و وابسته گی شدید این بخش به طبیعت و شرایط آب و هوایی و اثرپذیری آن از آفت ها و بیماری های نباتی، آن را متفاوت از دیگر زمینه های تولید و تجارت، و پر خطر و هم راه با خطر برای کشاورزان ساخته است. این، در حالی است که گروه بزرگی از کشاورزان ما، که سه کالای بنیادی و راهبردی کشاورزی (گندم، برنج، و جو) کشت می کنند، خرده پا هستند و از این رو، در برابر نشیب و فرازهای بازارهای داخلی و رقابت های خارجی آسیب پذیر اند. بخش کشاورزی برای رسیدن به اهداف توسعه باید بتواند از ظرفیت های نیروی انسانی خود - که نیمی از آن زنان اند - بهره کافی ببرد. در این میان، زنان روستایی، به ویژه آنان که سرپرست خانوار اند، بیش از دیگران در معرض خطر و از دیدگاه اقتصادی نیز معمولا شکننده تر اند. با نگرش به این که زنان، به ویژه در نوار شمالی ایران، بخشی عمده از کار کشاورزی را بر دوش دارند، نمی توان نقش و جایگاه آنان را در این بخش نادیده انگاشت.
    در این پژوهش، عوامل موثر بر خطرپذیری و درک خطر در زنان شالی کار شهرستان رشت، در سال کشت 83-84 بررسی شده است. برای این کار، 182 نفر از زنان شالی کار، از 5 بخش این شهرستان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی گزیده شدند و با آنان گفت و گو شد. یافته ها نشان داد که بیش تر زنان شالی کار در برابر خطر بی تفاوت بودند. هم چنین سن، پیشینه شالی کاری، و شمار اعضای خانوار، رابطه ای منفی و معنادار، و میزان سواد، سطح زیر کشت برنج، مقدار زمین ملکی شالی کار، و درآمد سالیانه از فروش برنج، رابطه ای مثبت و معنادار با خطرپذیری دارد. بررسی های مقایسه ای نیز تفاوتی معنادار در خطرپذیری شالی کاران با مالکیت های گوناگونی نشان داد.
    کلیدواژگان: زنان شالی کار، خطر پذیری
  • زهرا افشاری، فرخ رمضانی صفحه 23
    در این نوشتار اثر فن آوری و به ویژه فن آوری اطلاعات بر اشتغال زنان با به کارگیری داده های مقطعی بین کشوری بررسی می شود. سپس دو گروه از کشورها، ایران (کاربران پویا و واپسین ها) با کشورهای دیگر (رهبران و رهبران بالقوه) مقایسه خواهد شد. برای این کار آزمون های رگرسیون خطی و غیر خطی به کار گرفته شده است. متغیرهای مستقل آزمون نوآوری در فن آوری، نوآوری های تازه (فن آوری اطلاعات)، نوآوری های پیشین، و مهارتهای انسانی، و متغیرهای وابسته آزمون نیز نرخ فعالیت اقتصادی، درآمد و افزایش توان مندی زنان است. داده های پژوهش از آمارهای آمده در گزارش توسعه انسانی 2001 گرد آمده است.
    یافته ها نشان می دهد که فن آوری اطلاعات تاثیری معنادار بر نرخ فعالیت اقتصادی زنان نداشته است، اما تاثیر آن بر میزان درآمد و افزایش توان مندی آنان معنادار بوده است؛ با این تفاوت که تاثیر فن آوری اطلاعات بر درآمد زنان در کوتاه مدت مثبت است و سپس با گذشت زمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، اشتغال کمی و کیفی زنان، نمایه های دست یابی به فناوری
  • جمیله کدیور صفحه 37
    این نوشتار در پی دسته بندی و روشن ساختن دیدگاه های مخالفان حضور زنان در دستگاه قضایی کشور است. برای این کار، در کنار تشریح جایگاه زنان در دستگاه قضایی کشور و بیان دگرگونی های حضور زنان در سال های پس از انقلاب، تلاش شده است بنیان های استدلال مخالفان قضاوت زنان بررسی شود. بررسی مدارک مخالفان حضور زنان در جایگاه قاضی، نشان می دهد که نه آیه ها و روایت ها، و نه دیگر استدلال ها، مانند سست نهادی زنان، برای بازداشتن آنان از کار قضاوت پذیرفتنی نیست.
    کلیدواژگان: قضاوت، دستگاه قضایی ایران، فقه شیعه، آیه ها، روایت ها، فیزیک زنان
  • عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی صفحه 55
    سازگاری زناشویی یکی از برجسته ترین موضوع های تاثیرپذیر از متغیرهای روان شناختی و شخصیتی است. یافته های پژوهشی نشان داده است که افراد آندروژن سازگاری و سلامت روانی بیش تری دارند. در این پژوهش نیز رابطه آندروژنی و سلامت روانی با سازگاری زناشویی در زنان بررسی شده است. نمونه پژوهش دربردارنده 200 آزمودنی زن است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان زنان کارمند شهر اردبیل گزیده شدند. داده ها با پرسش نامه نقش جنسیتی بم، پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ، و مقیاس سازگاری زناشویی اسپنی یر گردآوری و با روش های هم بسته گی پی یرسون، رگرسیون چند متغیره، و آزمون t بررسی شدند.
    یافته ها نشان داد هم بسته گی سازگاری زناشویی زنان با آندروژنی (r=0.38) و سلامت روانی (r=0.35) هم سو و معنادار (P=0.01) و رابطه ای چند متغیره است. هم چنین زنان با آندروژنی بیش تر، سازگاری زناشویی بهتری از زنان با آندروژنی کم تر دارند. یافته ها نشان داد که زنان با آندروژنی کم، دارای افسرده گی، اضطراب، نا به سامانی در کارکرد اجتماعی، و دردهای بدنی بیش تری هستند و سازگاری زناشویی در آنان کم تر است. یافته های این پژوهش با یافته های پژوهش های دیگر هم خوانی دارد. توجه به نقش آندروژنی در مشاوره های پیش از زناشویی و هم چنین کاربرد آن در مراکز درمانی و بالینی از راه کارهای عملی این پژوهش است.
    کلیدواژگان: آندروژنی، سلامت روانی، سازگاری زناشویی
  • مجید موحد، محمدتقی عباسی شوازی صفحه 67
    این پژوهش با دو هدف بررسی چه گونه گی نگرش دختران جوان به دوستی و معاشرت پیش از ازدواج، و هم چنین بررسی رابطه زمینه های فرهنگی جامعه پذیری با نگرش دختران به دوستی و معاشرت پیش از ازدواج انجام شده است. برای این کار، 360 نفر از دختران دانش جو از دانشگاه های شیراز 253) نفر(و علوم پزشکی شیراز 107) نفر(با میانگین سنی 21.9 سال به شیوه پیمایشی بررسی شدند.
    یافته ها نشان داد که نگرش و سوگیری بیش از نیمی از دختران دانش جو 55.6) درصد(به این گونه دوستی ها میانه بوده است. تحلیل های دو متغیره نشان داد که هم بسته گی نگرش دختران به روابط پیش از ازدواج، با متغیرهای اولویت های ارزشی، باورهای دینی، پای بندی به ارزش های دینی، نگرش دوستان، نگرش خانواده، تحصیلات پدر و مادر، دانشگاه محل تحصیل، و برخی ابزارهای رسانه ای، معنادار بوده است؛ در حالی که هم بسته گی آن با زمان حضور در دانشگاه و به کارگیری ابزارهای رسانه ای هم چون روزنامه و مجله معنادار نبوده است. تحلیل چند متغیره نیز نشان داد که تنها سه متغیر پای بندی به ارزش های دینی، نگرش دوستان، و نگرش خانواده، بر روی هم 60.5 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند که در این میان، موثرترین متغیر، پای بند به ارزش های دینی بوده است. به طور کلی، می توان گفت اگر چه دگرگونی های این گستره از روابط، به سوی ارزش های مدرن پیش می رود، اما دختران، هم چنان گذشته، میان ارزش های سنتی و مدرن سرگردان اند.
    کلیدواژگان: دختران، جامعه پذیری، ارزش های سنتی و مدرن، روابط پیش از ازدواج، دگرگونی های نگرشی و ارزشی
  • سیدحبیب الله میرغفوری صفحه 101
    شمار اندکی از زنان به پست های مدیریتی بخش دولتی ایران گماشته شده اند و شمار آنان در پست های مدیریتی سطح بالا کم تر است. فراهم سازی راه بردهای مناسب برای رفع این کاستی و افزایش شمار زنان در پست های مدیریتی بخش دولتی، در گروه شناسایی عامل های پدید آورنده این وضع (عامل های پدید آورنده سقف شیشه ای) است که این کار با بررسی پیشینه پژوهش شدنی است. در این نوشتار، با بررسی پیشینه پژوهش، عامل های پدید آورنده سقف شیشه ای شناسایی می شود. سپس با بهره گیری از دیدگاه های کارشناسان و روش دلفی، این عامل ها در یک نمودار درختی با چهار بعد و بیست و هفت عامل رسم و با روش های آماری و شیوه های تصمیم گیری چند معیاره رتبه بندی شد. نتایج نشان داد که عامل های فرهنگی و اجتماعی بیش ترین تاثیر را در گماشته نشدن زنان به پست های مدیریتی دارند.
    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، موانع، زنان، تصمیم گیری چند معیاره، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • زهرا رهنورد صفحه 123
    نگاهی به تاریخ روی دادهای اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی ایران نشان می دهد که رخ دادهای بزرگ اجتماعی تاثیری مثبت یا منفی بر نقش های زنان دارد و نقش های ناپویا را به جنبش درآورده و زنان بیش ترین تاثیر مثبت را از روی دادهای یادشده پذیرفته اند. در ایران چندین پدیده بر پویایی نقش زنان تاثیر داشته است: دگرگونی هایی هم چون نوگرایی (مدرنیزاسیون) با سویه های خوش آیند و ناخوش آیند آن از دو سده پیش تا کنون و آغاز داد و ستدهای دانش گوناگون سیاسی، اجتماعی، خانواده گی، و پرورشی، دگرگونی ها اندیشه گی و اجتماعی و فرهنگی پدید آمده در انقلاب اسلامی ایران، دوره هویت یابی، و ویژگی های نوین جهانی شدن، هر یک به گونه ای در دگرگون شدن نقش زن دست داشته است. در قلمروی هنر، می توان پایه گذاری مدرسه ها و دانشکده های هنری را نیز به آن افزود. در این راه زنان هنرمند برجسته ای به آفرینش هنری پرداختند که در این نوشتار، آثار آنان دسته بندی و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: زن، هنر تجسمی، انقلاب اسلامی ایران، هویت، آزادی درون بودی
|
  • Negin Falla Haghighi, Shapoor Zarifiyan Page 5
    Production process in agricultural sector is highly dependent on natural climatic conditions; its exposure to diseases and pests are factors which distinguishes agriculture from other economic activities. These factors make agriculture a risky activity. In addition, the majority of farmers active in cultivation of strategic and main foods such as wheat, rice and barley are smallholders. They are highly vulnerable to fluctuation of local and national markets and the pressures of international competition. In fact, to reach development goals as set for agricultural sector, its human-resource capacity should be optimally utilized, of which women constitute a main part. Rural women, especially those heading their families, face more risks compared to their counterparts, and are economically fragile. Women of the Northern Iran comprise a substantial part of the agricultural labor force, thus attention needs to be paid to their working and living conditions. The main objective of the present research is to study factors affecting the adoption of risk by female rice growers. It was conducted in Rasht County in 2005. The stratified random sampling technique was applied and 182 female rice growers were selected out of five districts of the county, and were interviewed. The result showed that the majority of female rice growers were risk neutral. The study also revealed that there was significant negative relationship among age, experience (of rice growing), the family size, and the level of adoption of risk. There was significant positive relationship between literacy level, the lands allotted to rice growing, the size of landholding, rice income, and the level of risk taking. The result of comparative studies showed that rice growers with different style of landholding had significant differences in terms of risk adoption.
    Keywords: Female Rice Growers, Risk Adoption, Rasht County
  • Zahra Afshari, Farah Ramaza Ni, M.A Page 23
    This paper examines the impact of technology in general and informationtechnology in particular, on employment of women. In so doing crosscountry data are applied, and linear and non-linear regression models are used. The independent variables of the model include indices for the following categories: technology creation, diffusion of recent innovation, diffusion of old innovation, human skill. The dependent variables of themodel are: the rate of women’s economic activity, income, gender empowerment measure. The results show that IT has not had a significant effect on the rate of women’s economic activity, but it bears a significant effect on women’s income and gender empowerment measure. Although the immediate effect of information technology on women’s income was positive, but this effect has gradually been reduced. In regard to the impact of IT on activity rate of women and GEM (gender empowerment measure) the results indicate that there is no significant difference between Iran and other countries. Nevertheless, the impact of IT on women’s income in Iran has been significantly higher than that of other countries.
    Keywords: Information Technology, Qualitative, Quantitative Development, Indices of Access to Technology
  • JamilÉ Kadivar Page 37
    This article attempts to classify the opponents’ views on women’s participation in the Iranian judiciary system. It starts out by describing women’s status within the judiciary system. The article then proceeds, following such a description, by presenting a sketch on transformation of the status of women in the post-revolutionary Iranian judiciary system. For the writer it is an opportunity to study the evidence (documents) as submitted by the opponents of women’s inclusion within the judiciary system. Finally, the article reaches the conclusion that neither Verses and the Traditions (Hadith) nor other reasons put forward, such as the weakness of women, none constitutes solid grounds for denying women’s inclusion within the judiciary system, i.e., to hold the position of a judge.
    Keywords: Judgment, The Iranian Judiciary System, Shiite Jurisprudence, Verses, Traditions, Women's Biological Make, up
  • Abbas Abolghasemi, Azar Kiamarsi Page 55
    Marital adjustment of subjects is under the influence of personality and psychological variables. The purpose of this study was to determine whether there was a relationship between androgyny and mental health with marital adjustment in married women. The results showed that androgyny provided adjustment and mental health. The sample consisted of 200 married women who were selected through random sampling method. The subjects completed the General Health Questionnaire, Spanners Dyadic Adjustment Scale, and Sex Role Questionnaire. The findings showed that androgyny is related to marital adjustment (r = 0.38). The results also indicated that that mental health is related to marital adjustment (r = 0.35). The result of multiple regression showed that a significant correlation exists between predictive variables (androgyny and mental health) and the criterion variable (marital adjustment). These findings are fairly in line with those of other studies, and emphasize that the sex types in the premarital counselling of the youth, can be applied in clinical and therapeutic centres, from the strategic point of this paper.
    Keywords: Mental Health, Marital Adjustment
  • Mjid Movahhed, Mohammadtaghi Abbsi Shavzi, M.A Page 67
    The objectives of this study were:1. To examine girls’ attitudes toward premarital dating and friendship.2. To explore the relationship between cultural grounds of socializationand girls’ attitude towards premarital dating and friendship. Using the survey method, a sample of 360 girls from Shir􀆗z University (253 girls), and Shir􀆗z Medical Sciences University (107 girls) with a mean age of 21.9 was selected. The descriptive findings showed that over half of the girls (55.6 percent) had a moderate attitude toward this kind of relationship (girls with negative attitude were 23.5 percent), and girls with positive attitude were 11.9 percent). Inferential analysis indicated, out of independent variables, priorities of material/post-material values, religious beliefs, persistence on religious values, family attitude, friend’s attitude, mother and father education, university type and use of some mass media had a significant relationship with girls’ attitude. But duration of study in university, and use of magazines and newspapers did not have a significant relationship with the dependent variable. Using a multi-variable regression analysis with the aim of determining the model’s soundness was indicative of three variables: persistence on religious values, friend’s attitude, and family attitude explained 60.5 percent of dependent variable’s variance. Although in the area of the opposite sex interpersonal relationship, the trend changes is moving toward positive attitude and modern values, but girls, at present, are amazed at an area between the traditional and modern values.
    Keywords: Girls, Socialization, Traditional, Modern Values, Premarital Relationship
  • Seiyedhabibollh Mirghafoori Page 101
    Few women currently hold management positions in Iran’s public sector. This situation is particularly marked at the chief executive level. The development of positive strategies to address this situation, and ultimately to increase the number of women in public service chief executive positions, can be informed by the wealth of information of international literature on barriers to women’s career advancement. In this article we investigated the literature on barriers to women’s advancement. By using expert’s opinion and Delphi technique, these barriers are classified into four dimensions and twenty seven factors. Finally we used statistical methods and MCDM techniques and ranked these barriers. The findings of this ranking show that cultural and social factors are the most important barriers to women’s advancement.
    Keywords: Glass Ceiling, Barriers, MCDM, Topsis, AHP