فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 86)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 86)

  • 132 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاووس حسن لی، قاسم سالاری صفحه 5
    مطالبات حقوقی زنان در کشورهای غربی از سده نوزده میلادی، به صورت جنبش های فمینیستی شکل گرفت. این جنبش ها به سرعت در کشورهای در حال توسعه گسترش یافت و به گونه ها و شکل های مختلف ظاهر شد.سیمین دانشور، نخستین نویسنده زن ایرانی است که در تمام آثار خود، به شیوه های گوناگون، در پی بیان حقوق از دست رفته زنان است. او که به صراحت خود را فمینیست می داند، به نوعی از فمینیسم ایرانی و شرقی معتقد است که در آن از زیاده روی فمینیسم غربی خبری نیست. در فمینیسم دانشور جلوه هایی از فرهنگ دیرینه مردسالار، ناهنجاری های رفتاری مردان، مظلومیت و ستم دیدگی زنان، و بزرگداشت زن، آشکارا بازتاب می یابد.این نوشتار، بدون آن که بخواهد متن آثار دانشور را ساختارشکنی کند و در لایه های زیرین متن به جست و جوی عناصر فمینیستی بپردازد، نشانه های ساده و آشکاری از فمینیسم را، در سطح آثار دانشور، بازخوانی می کند و در یک تقسیم بندی کلی، برخی از جلوه های آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زن، فمینیسم غربی، سیمین دانشور، ادبیات زنانه، مردسالاری
  • بررسی عوامل مرتبط با سلامت روان زنان شاغل / در بخش های مدریتی، کارشناسی، و خدماتی مراکز غیر دولتی شهر تهران
    زهره خسروی، میترا خاقانی فرد صفحه 27
    این پژوهش به بررسی عوامل مرتبط با سلامت روان زنان شاغل در بخش های مدیریتی، کارشناسی و خدماتی مراکز غیردولتی شهر تهران پرداخته است. بر اساس فهرست مراکز غیردولتی وزارت کار، از بین مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب، و مرکز، تعداد 400 آزمودنی انتخاب شد که از این تعداد، 359 نفر همکاری کردند. عوامل مورد بررسی، میزان حمایت همسر (در قالب مشارکت همسر در انجام کارهای خانه)، رضایت از ابعاد مختلف زندگی، تعارض نقش، شیوه های مقابله، حالات هیجانی تجربه شده در اثر اشتغال، و ارتباط این موارد با سلامت روان است.نتایج این پژوهش نشان داد که مقابله به شیوه جسمانی سازی، رضایت از زندگی، تعارض نقش، میزان درآمد، ساعات کار، و حالات هیجانی منفی تجربه شده در اثر اشتغال، عمده ترین عامل ایجاد اختلالات روان شناختی است. هم چنین، گروه مدیران و پزشکان، در مقایسه با گروه کارشناسان و گروه خدماتی، حالات هیجانی مثبت بیش تر و رضایت از زندگی بالاتری را نشان دادند و گروه خدماتی، در مقایسه با دو گروه دیگر، مشکلات روان شناختی بیش تر و حالات هیجانی منفی تری را تجربه کرده بودند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، زنان شاغل، حمایت همسر، شیوه های مقابله
  • شکاف جنسیتی در کاربرد کامپیوتر و اینترنت / بررسی دانشجویان دانشگاه های شهر تهران
    سوسن باستانی، شهناز میزبان صفحه 45
    پژوهش حاضر، که شکاف بین زنان و مردان را از نظر میزان، شیوه، و نوع استفاده از کامپیوتر و اینترنت مورد بررسی قرار می دهد، با استفاده از روش پیمایش و گردآوری اطلاعات با پرسش نامه انجام شده است و جامعه آماری آن را دانشجویان (دختر و پسر) مشغول به تحصیل در دانشگاه های دولتی تهران در پایه کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های علوم فنی و مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، و هنر تشکیل می دهد.بر اساس یافته های پژوهش، جنسیت بر میزان استفاده از اینترنت تاثیرگذار است و دانشجویان پسر زمان بیش تری را صرف استفاده از کامپیوتر و اینترنت می کنند. نوع استفاده از اینترنت نیز بین دختران و پسران دانشجو متفاوت است؛ دختران دریافت و ارسال پست الکترونیکی، خرید کالا، و سرگرمی را ترجیح می دهند و پسران از اینترنت به منظور جست و جوی اطلاعات و دریافت خبر استفاده می کنند. بنابراین می توان گفت هم چنان که در دنیای واقعی، زنان به حفظ روابط با وابستگان، دوستان، و آشنایان اهمیت می دهند، از اینترنت نیز بدین منظور استفاده می کنند و کم تر در پی جست و جوی اطلاعات و کسب خبراند.
    کلیدواژگان: اینترنت، ارتباط، شکاف دیجیتالی، نابرابری جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی
  • امیرمظفر امینی، مهندس محمدعلی احمدی شاپورآبادی صفحه 65
    نوشتار حاضر، که حاصل یک پژوهش میدانی است، با هدف کلی بررسی اشتغال زنان روستایی در دو شهرستان «برخوار – میمه» و «فلاورجان» استان اصفهان و تاثیر این اشتغال بر میزان خوداتکایی آنها انجام شده است. برای انتخاب نمونه ها، از شیوه نمونه گیری خوشه ایو مرحله ای استفاده شده و اطلاعات مورد نیاز نیز از 375 زن، در 20 روستای طبقه بندی شده بر حسب جمعیت، به دست آمده است.نتایج پژوهش نشان می دهد که دلیل اصلی اشتغال و تمایل 94 درصد از زنان روستایی، نیاز مبرم اقتصادی است. 45 درصد از زنان شاغل، درآمد حاصل از دسترنج خویش را شخصا دریافت نمی کنند و 63 درصد آنان نیز حق خرج کردن درآمد خود را ندارند.بر پایه این پژوهش، زنان روستایی شاغل در گروه های شغلی مختلف، از نظر خوداتکایی، وضعیتی مشابه ندارند. خوداتکایی آنها با سطح تحصیلات خود و همسرانشان ارتباط مستقیم، و با سال های تاهل و سن آنها رابطه معکوس دارد. شغل همسران زنان روستایی نیز در خوداتکایی آنان به طوری معنادار موثر است.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، خود اتکایی، اشتغال، درآمد، برخوار، میمه، فلاورجان، ایران
  • فاطمه بهرامی صفحه 93
    کلیشه های جنسیتی نگرش هایی اند، که با مقاومت در برابر هرگونه تغییر، تکرار و باز تولید می شوند. این کلیشه های فراگیر و رایج، که شامل ذهنیت هایی ایستا، ثابت، و معمولا فاقد اساس علمی اند، در ادراک ما از خود و دیگران نقشی مهم ایفا می کنند. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی کارگاه آموزشی مبتنی بر کلیشه های جنسیتی، بر تغییر کلیشه های جنسیتی زنان و مردان است. نمونه ها شامل 45 زن و 30 مرد در گروه آزمایش، و 45 زن و 30 مرد در گروه کنترل است، که همگی از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. پرسش نامه مورد استفاده نیز «مقیاس باورهای مربوط به زنان» و شامل 15 زیرمقیاس است که پایایی آن از طریق آلفای کرون باخ بر روی یک نمونه 150 نفری، 0.92 و روایی آن از طریق همبستگی با نگرش های بدکنشی، 0.83 تعیین شد. نتایج نشان داد که کارگاه آموزشی، بر تغییر کلیشه های جنسیتی در بعد جسمانی، اجتماعی، اقتصادی، جنسی (گرایش جنسی، شوخ طبعی جنسی، رفتار اغواگرانه)، روانی (تسلط داشتن، منفعل بودن، آسیب پذیر بودن، بینش هیجانی، آگاهی ظاهری)، و شناختی (رفتار غیر منطقی، روش منطقی، قدرت تصمیم گیری) موثر بوده است. متغیر مستقل در زیر مقیاس تسلط داشتن و منفعل بودن، نمرات مردان را بیش از زنان، و در مورد رفتار اغواگرانه و هوش منطقی، نمرات زنان را بیشتر از مردان کاهش داده است.
    کلیدواژگان: جنس، جنسیت، کلیشه های جنسیتی، کارگاه آموزشی
  • تحلیل ماهیت نفقه / با رویکرد قوانین کنونی ایران و برخی کشوره ای دیگر
    فهیمه ملک زاده صفحه 107
    برای ایجاد رابطه ای سالم و دور از هرگونه درگیری بین همسران، شناخت جایگاه و مسوولیت هر یک از آنان در زندگی مشترک ضروری به نظر می رسد. در نظام حقوقی اسلام، حقوق مالی ناشی از ازدواج، در مورد زن و مرد یکسان نیست و پرداخت مهریه زن در هنگام عقد ازدواج و تامین هزینه های زندگی تماما بر عهده مرد است؛ در حالی که در سایر مکاتب و نظام های حقوقی غرب کلیه حقوق و تکالیف مالی خانواده به نسبت مساوی میان زن و مرد تقسیم می شود.فلسفه یک طرفه بودن این حق در حقوق امامیه، حدود و ویژگی های آن، ضمانت اجرایی، شرعی، و قانونی این الزام، و این که چنین تعهدی بر پایه کدام احکام و قوانین حقوقی ما تنظیم شده است از عمده ترین مباحث طرح شده در این نوشتار است، که تبیین علمی و استدلالی آن می تواند بسیاری از چالش های موجود در نظام حقوقی خانواده در ایران را برطرف نماید.
    کلیدواژگان: نفقه، هزینه، زوج، تمکین، ناشزه، استقلال مالی زن، حق مالی، تکلیف
  • صفحه 127
|
  • KVS Hasanl, QSem SAlari Page 5
    In the Western countries since the 19th century, women’s legal demands took shape in the form of feminist movements. These movements rapidly spread to the developing countries evolving in different types and forms. Simin Dneshvar is the first Iranian writer who, in all of her works and in different ways, seeks women’s the lost rights. She explicitly calls herself a feminist believes in a type of Iranian and oriental feminism which lacks the exaggerated emphases put on and found in the Western feminism. Daneshvar’s feminism openly includes and reflects some manifestations of the old patriarchy, male behavioural disorders, women’s oppression, as well as their significance. This essay avoids a deconstruction of Daneshvar’s works and does not intend to search for feminist elements in deeper layers of her writing. Nonetheless, the essay attempts to retrieve the simple and transparent traces of feminism in her works and state them in a general classification.
    Keywords: Women, Feminism, Iranian Feminism, Western Feminism, Simin Dneshvar, Feminine Writings, Patriarchy
  • ZohrÉ Khosrav, Mitr KhQN Fard Page 27
    The present paper deals with factors pertaining to women’s mental health who are employed in managerial, specialists and service sectors of nongovernmental centres in Tehrn. Based on a list provided by the Ministry of Labour on non-governmental centres, among northern, southern, eastern, and western districts and centres, 400 testable persons were selected out of which 359 persons cooperated. The factors under study were: the degree of support rendered by the spouse (participation in household’s tasks), satisfaction on different aspects of life, role conflict, coping modes, and emotional states as experienced through employment. The aim was to establish whether these factors had relationships with mental health. The findings showed that coping through somatisation methods, life satisfaction, role conflict, income level, working hours, and negative emotional states experienced through employment were among the major psychological disorders. Likewise, the group of managers and the physicians, as compared to the specialists and the service group, showed more positive emotional states and higher life satisfaction levels. The service group, compared to other two groups, had experienced more psychological problems and more negative emotional state.
    Keywords: Mental Health, Employed Women, Spouse's Support, Coping Modes
  • SSan BStN, ShahnZ MizbN Page 45
    Today’s world is a world of communication. The use and expansion of the internet has recreational, scientific, and educational dimensions. The internet has grown to the extent that experts are debating over the explosion of information. In this regard, a type of inequality appears in the form of “digital divide” that exists at global, national, and individual levels; at the global the gap is between the developed, developing, and poor countries with respect to the socio-economic status, race, gender, and the like. The focus of this research is on the study of the digital divide between women and men with respect to the amount and type of computer and internet usage. The study has been performed using the survey method. The information has been gathered using the questionnaire. The study’s population consists of undergraduate and graduate students (male and female) studying at state universities in Tehrn in the areas of engineering, social sciences, sciences and arts. The findings indicate that there is a significant relation between gender and the amount and type of the internet use. Male student spend more time on the internet and on the use of computers. The type of usage is also different between males and female; female student prefer receiving and sending emails, and purchasing goods; while male student use the internet to gain information and read the news. Therefore, it can be concluded that in the same manner that women tend to keep their ties with friends, relatives, and family in the world, they use their online communications for the same reasons and less to gain information and news, as men do.
    Keywords: Gender Gap, Computer, the Internet Use, State Universities, Students, Digital Divide
  • Amirmozaffar Amin, Mohammadal Ahmad ShPRBD Page 65
    This paper reflects the results of a survey-method research aimed at assessing the impact of women’s occupation on their self-reliance in two Townships of Esfahn province: Borkhr-Meymé and Falvarjn. The samples were selected through the clustering Method. The information was gained out of the gathered data from 375 women within 20 rural setting categorized as: small, medium, large and very large. Based on the results, the economic factor—the urgent earning needs—is the major factor of occupation among 94 percent of the women. In addition, 45 percent did not receive their revenue directly themselves, and 63 percent did not have the right to expend their income. Broadly speaking rural women in various occupation groups did not enjoy the same structure as that of economic self-reliance. Based on the data acquired, women’s self-reliance correlates positively with the level of the women and their spouse’s education. On the other hand it showed a negative correlation with age and prolongation of the marriage period. Occupation type of the rural women spouses also has had a meaningful effect on women self-reliance.
    Keywords: Rural Women, Self, Reliance, Occupation, Employment, Borkhr, Meymé, Falvarjn
  • FTemÉ BahrMI Page 93
    The stereotypic images about gender are static and stable views that resist change and are thus repeated and reproduced. These stereotypes which are universal and common include subjectivities that are static and stable, and usually lack scientific foundation. Yet they play an important role in our understanding of the self and of others. This research concerns the examination and comparison of different types of gender stereotypes between male and female. The sample included 45 female (under45-70 year) 30 housekeeper female (45-70 year old), 30 male (under 45-70 year old), 30 males (45-70 years old). The subjects were selected randomly by cluster sampling. The instrument of study was Williams and Snell’s (1994) the beliefs about female scale this scale comprises 15 subscales. Internal consistency on 150 individuals was 0.92 by Cronbach’s Alpha and validity was 0.83 by correlation with dysfunctional attitude scale (power et al, 1994). The result showed that between gender stereo types in male and female there are significant differences in sub-scales (dominating, passive, vulnerable, emotional insight, interpersonal relationship, logical intelligence, problem solving power, appearance conscious, moral tendencies, irrational behaviours. In all of them, males have more stereotypes expect irrational behaviours.
    Keywords: Gender Stereotypes, Gender, Sex
  • FahimÉ MalekzDÉ Page 107
    To create a conflict-free, healthy relationship between spouses, it is necessary to understand the spouses’ responsibility and their statuses in that relationship. In the Islamic legal system, man and woman are not equal in the financial rights. Man is incumbent on paying the Mahr (the marriage portion) and all the life’s expenses. But in the other legal systems this is not the case. For example in the Western law, financial responsibilities are divided equally between the man and woman. The present article deals with: the unilateralist philosophy of such right in Emmiyé’s rights, its characteristics and limits, the religious and legal guarantees of such obligation, and the question that on what verdicts of the law such commitment is based? This article thus examines the limits of paying alimony, unilateral payment of the alimony by the husband, and executive, canonical, and legal warranty of this obligation. It is thought that the scientific explanation and argumentation of the issue can help resolve many of the challenges by which the family legal system is faced.
    Keywords: Expenses, Female Spouse, Male Spouse, Obedience, Shrew, Woman's Financial Independence, Financial Right, Obligation